teisipäev, juuli 29, 2014

Pullerits: Ainult loll kustutab finišis janu õllega!

Mõned teist ilmselt usuvad, et kesvamärjuke teeb teile pärast võistlust head. Oi, mehed, te eksite!

Te küsite küllap trotslikult vastu: aga kes ütles, et õlu spordivõistlusel jõudu ei anna? Ja hüüate kooris vastu: annab küll, annab küll, ja kuidas veel!

Uurime järele. Indrek Kelk, Klubi Tartu Maraton juhataja, on lugenud nii mitmegi maratonihundi memuaare, kus nood on pihtinud, et mõte finišis, Elva männimetsade all ootavast kuumast meeõllest on andnud pika suusasõidu viimaseks kolmandikuks jõudu juurde. Ma ei tea, nagu vaevalt teab Kelkki, kas unistus õllest on motiveerinud ka neid, kes näiteks Tartu rattarallil või rattamaratonil finiši poole rügavad - tõsi, seal peab selle teenimiseks olema küll vip-külaline, aga õlu jääb sellegipoolest õlleks -, ent arvata võib, et kui õlu käepärast, siis ära ei ütle sellest just paljud. Ikka õigustades, et see aitab neil paremini endasse tulla.

Seni, nagu aru saate, olen siin lasknud kõlada valdavalt emotsioonidel. Aga mis pilt avaneb siis, kui kuulata kainet mõistust? Ehk läheneda küsimusele teaduslikult.

Professor Ronald J. Maughan, sportlaste toitumise tunnustatumaid asjatundjaid maailmas, möönab hiiglaslikus spordimeditsiini kogumikus, mille head allikad mulle Tartu Ülikoolis ulatasid, et paljud peavad õlut pärast finišeerimist heaks joogiks, sest usuvad, et see aitab taastada pingutuse ajal kaotatud vedelikuvarusid organismis.

Ent uurimused, millele Maughan viitab, ei tiku seda arvamust kinnitama. Jah, kui juua lahjat, 2-3-protsendilist õlut, siis sellest pole vähemasti hullu. Aga kui libistada kurgust alla 4-protsendilist ja veelgi kangemat kesvamärjukest, siis kuue tunni järel ehk taastumisperioodi lõpuks – isegi juhul, kui olete joonud poolteist korda rohkem, kui sportides vedelikku kaotasite – olete ikkagi n-ö kuival. (Tartu maratonil pakutava porteri kangus on kuus ja pool protsenti.)

Samuti ei pea professor Maughan uuringutele tuginedes õlut sugugi heaks energiavarude taastajaks, sest esiteks sisaldab see vähe elektrolüüte ning teiseks tekitab täiskõhutunde, mis omakorda tähendab, et pärast pingutust muutub söögiisu väiksemaks. Samuti takistab õlu organismis glükogeeni varude taastamist – aga just glükogeeni varud lähevad tugevasti sportides käiku.

Ent need pole veel kõik hädad. Teadupoolest põhjustab pikk ja tugev pingutus lihastes ja kudedes mikrotraumasid. Kui seejärel alkohoolseid jooke tarbida, siis ei mõju need pisikahjustustele põrmugi nagu palsam, vaid aeglustavad nende paranemist, ilmneb prof. Maughani uurimusest. Ja veel üks asi, märgib ta: kui külmas ilmas alkoholi tarbida, suureneb sooja kadu nahapinnalt ehk külmetustunne poeb hõlpsamini ligi.

Need tõsiasjad on teile tõenäoliselt uudiseks, sest miks muidu, nagu on täheldanud Tartu maratoni peakorraldaja Indrek Kelk, on mõni mees käinud pärast finišeerimist tasuta õlle sabas kaks või isegi kolm korda, ehkki igale maratonilisele on mõeldud üksainus 300-milliliitrine tops õlut. Ta on täheldanud, et isegi mõned verisulis spordimehed on püüdnud kätt õlle järele sirutada, ent pidanud häbelikult silmi maha lüües leti eest eemalduma, kui õllejagajad on nende vanust küsinud.

Tegelikult võiks noored öelda õllejagajaile, kes neile õlut keelasid, suure aitäh. Sest prof. Maughan tõdeb oma uurimuse kokkuvõttes, et paljud noist, kes peavad õlut taastumisvahendiks, unustavad, õllekilk peas, õige ja korraliku taastumise, samuti unustavad märjad riided kiiresti kuivade vastu vahetada ja ei otsi, õllest julgust juurde saanuna, külma eest kaitset ega märka esimesi alajahtumise märke.

Hea uudis on see, et siiski osaleb vähemasti Tartu maratonil arvukalt ka neid, kes õllelõksu ei lange. Sest miks muidu on võistluse korraldajad saanud iga aasta õlle mõningase ülejäägi tootjafirmale tagasi saata.
******
Hell's Revenge jeep trail, Moab, Utah, 25. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kes teab, mida need neiud teevad? Nemad reklaamivad kevadise jäähoki MMi ajal Misnkis Ohota õlu. Foto autor: Lehtikuva/Scanpix
Foto 2: Jalgrattaspordi häbistajad, õlletopsid käes, Inglismaal Tour de France'i esimese etapi ajal. Foto autor: SIPA/Scanpix
Foto 3: Ohh õudust. Vaat, mida õlu noore inimesega teeb. Masendav hetk Õllesummerilt. Foto autor: Teet Malsroos, Õhtuleht/Scanpix
Foto 4: Ja mis on sel neiul pistmist õllega? Ta patseerib Õllesummeri laval, loodab saada sealseks iluduskuningannaks. Kas teie annaksite talle oma hääle? Foto autor: Teet Malsroos, Õhtuleht/Scanpix
***
Preemiaks suvise vastupidamise siin blogis eest ning ühtlasi hoiatuseks, et te edaspidi eeskujulikult käituksite ja mõtlematuid rumalusi ei teeks, üks unikaalne pilt, mille andis mulle üks salaallikas. Selle pildi avaldamisõigus kuulub ainult mulle, mujale seda siit minu kirjaliku loata kopeerida ei tohi ega mujal minu loata avaldada ka mitte.

51 Kommentaarid:

At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

Kuuspakk on pärast koormust parim taastusvahend, aga eks igaühel (loe: PP) on õigus oma arvamusele;) Arvan, et enne võiks ise ära proovida, võhiku arvamus ei maksa midagi - tsiteerigu keda iganes, samamoodi võib leida "autoriteete", kelle arvamus on täiesti vastupidine.

 
At 17:27, Blogger Priit Pullerits said...

Ärme lähme liigemotsionaalseks, lp 17:21. Esiteks, pole tegu minu arvamusega. Hr Maughan on selles vallas väga lugupeetud ja hinnatud tegelane, palun vaadake lisatud linke. Teiseks, hea meelega tutvun ka nende "autoriteetidega", kes esitavad tõendeid (sic!), mis väidavad hr Maughanile vastupidist.

 
At 17:44, Anonymous Anonüümne said...

Mulle õlu meeldib, seepärast joon. Eriti pärast jooksu, maratoni, suusatamist jne. Mõnele teisele meeldib jälle vett imeda, igas pulmas pruut olla, jalgu puruks joosta, seespool tee telgjoont rattaga nühkida... Igaühele oma. ma teen seda, mis mulle meeldib. Nagu sinagi, Priit. Sina ei joo, sest sulle meeldib mitte juua. Mina joon, sest mulle meeldib juua.

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Lõpus oleks võinud veel otse välja öelda, et enamus Dr Holdeni nn "rekordeid" ei ole õlle tarbimise tõttu kas võistluse ajal või järel edetabelikõlbulikud. Nagu ka need 30 maratoni maršš-brošokk meetodil läbimist.

 
At 19:09, Anonymous Anonüümne said...

Kas lgp. blogi autoril on näiteid tuua ka õllejoomise kahjulikust mõjust koos sauna kasutamisega.. Kuidagi mannetu tundub ainult Tartu suusamaratoni näite põhjal pasundada kesvamärjukese kahjulikkusest.

 
At 19:15, Anonymous Anonüümne said...

Eestlane on mogrimärt,
rehepapp ja Arvo Pärt.
Ei meeldi talle vene värk.
Kuid lähemal on oma särk.
Ja see on positiivne märk.

Märkus. Teos "Eestlane on mogrimärt" on pühendatud eelmise blogikande vahemikus 14:00 - 15:00 kommentaatoritele.

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

Eestlane on mogrimärt,
rehepapp ja Arvo Pärt.
Ei meeldi meile vene värk.
Kuid lähemal on oma särk.
Ja see on positiivne märk.

Märkus. Teos "Eestlane on mogrimärt" on pühendatud eelmise blogikande 14:00 - 15:00 kommentaatoritele.

 
At 19:29, Anonymous Vana Laulik said...

Et viite rida teoseks nimetada, selleks peab muidugi kõrgeltarenenud huumorisoon olema. :) Kas austet luuletaja on juba mõelnud ka romaani avaldamise peale?

 
At 19:54, Anonymous Anonüümne said...

Iseenesest pole ridadel viga, luuleandi on täiesti tunda.

 
At 19:55, Anonymous Anonüümne said...

Lgp 17:44 (Joon, sest mulle meeldib juua) - Teie definitsiooni järgi oleks ka iga külajota sportlane. Muide, kas teate kes on k.a Eesti meister purjuspäi ujumises? Huvitav ala, v-o proovite teiegi. Nõuk. ajal oli termin "ebasportlik käitumine". Aga teie muidugi ei teagi mida see tähendas.

 
At 21:18, Blogger Andres P said...

Haa - see "õlu" mis TM katlas tunde auranud on vaevalt et 6 ja pool on. Isegi sealt hea meelega rüübanud ja tsupake soola lisanud.
Pikemat lugemist http://www.menshealth.com/nutrition/make-your-beer-post-workout-drink
ja siis ka http://www.runnersworld.com/fun/introduction-beer-week

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

Priit - siin oled sa valel teel -sporti tulebki teha selleks, et saaks süümepiinadeta libistada õlli ja sinki ja grillvorsti :-))

 
At 22:39, Anonymous Anonüümne said...

Ai-ai, ise olete hr pot. tipp EU ametniku koduhoovil õlut rüübanud ja nüüd siis KP toimikuga edvistama. Vaat, mis tähendab, kui valele mehele õlut välja käristatakse ;)

 
At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

Kõik on idioodid, kes kiivrit ei kanna. Kõik on lollid, kes kordki elus on teinud ühe värskendavalt külma õlle peale sportlikku päeva...jne jne. Härra Pullerits on ikka täielikult valgustatud ja teab täit tõde. Ei mingeid kõrvalekaldeid! Elu ju ongi must ja valge.

 
At 23:50, Anonymous Anonüümne said...

Kuradi kange mees see Pullerits. Üks kangemaid Tartus ja ehk kodu Lõuna-Eestis. Tark mees. Autoriteet ja visionäär, kelle sõnal on kaalu, kelle arvamust oodatakse ja kelle seisukoht maksab. Mees, kelle ametinimetuse (ametinimetuste) ees seisab Muinas-Eesti autiitel "vanem". Palju õnne!

 
At 00:31, Anonymous žürii esimees said...

Eilse päeva luuleauhind läheb ilma vaidluseta kommentaatorile nr 19:15.
Õnne ja tervist!

Ei saa aga salata, et suvel on konkurents muidugi hõre.

 
At 07:54, Anonymous Anonüümne said...

Tartu maratonil pakutava porteri kangus on kuus ja pool protsenti.)


See võib selle joogi valmistamiseks oleva materjali kangus olla ,maratoniõlut kuumutatakse, lisatakse igasugu sodi nii et tulemi kangus pole nelja protsentigi-vähemalt ei teki peale pooleliitrise totsiku manustamist mingit märki joobest.

 
At 07:57, Anonymous Anonüümne said...

Õnnnitleme Priit,proosit---

 
At 08:11, Anonymous Anonüümne said...

Järjekordne "briti teadlane" välja ilmunud :)

Õlle kui taastusjoogi puhul unusta ära alkoholisisaldus-mitte sellepärast seda ei manustata. Õlle glükeemiline indeks on sama mis spordijookidel-see imendub kiiremini kui paljas vesi ja taastab glükogeenivarud KOHESELT (liigsel tarbimisel tekitab õllekõhugi).
Praegusel kuumaperioodil lähevad imehästi peale igasugu pilsnerid, 2.6%-se Radlerini välja .Ja kui mõni päev kogematta vahele peaks jääma annab hooletus järgmise päeva treeningu kvaliteedis kohe tunda.

 
At 08:17, Anonymous Anonüümne said...

Ainult loll võtab iga jumala treeningut nagu võistlust, nii et glükogeen lendab kahte lehte. Normaalne mees treenib rahulikumalt ning taastub väikse õllega.

 
At 10:09, Anonymous Monja said...

www.delfi.ee/sport/astana-juhid-otsustasid-saata-kangerti-vueltale-tulemust-tegema

Siin on teema mille üle spekuleerida.

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

Valgevene kaunitarid on hea pilt. Isegi õlle läheb meelest. Meelde tuleb aga ohhoota.

 
At 10:19, Anonymous Anonüümne said...

Vuelta on liiga ruttu.
Vavalt et Kanks seal särama hakkab. Lõpuks jääb ikka Aru abimeheks.
Teistel mansadel on värskeid tippmehi välja panna.
Kanks peaks tuleviku nimel loobuma. Ta võiks Astana asemel kuhugi tiimi minna, millel praegu korralik liider puudub.

 
At 11:43, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 22:39 - sellest olen juba varem korduvalt teada andnud, et Ansipi selle õlle, mis ta koduaias pärast rattasõitu Tallinnast Tartusse ära jõin - pidin ju ükskord ometi proovima, kes õllest on pärast pingutust kasu (ei olnud) -, viisin talle pool aastat hiljem enne jõule tagasi. Teiseks, mis on hullu selles, et tema kohta kompartei isiklik toimik? Arvate, et see tuleb Ansipile üllatusena, või arvate, et ta tõesti on tahtnud teha nägu, et tema kohta sellist toimikut pole ning alles nüüd siin tuli see ilmsiks? Palun, ärge olge nii lihtsameelne. Ja ärge unustage, et ma olen ajakirjanik, kes ei vali pooli, eriti poliitikas, ja keda ei saa mingi tühise õllega ära osta.

Lp 08:11 - teie õlleteemalised teadmised lubavad oletada, et olete sattunud valesse seltskonda. Siin on spordiblogi, õllesõbrad ehk teie semud kogunevad vast kusagil mujal. Loodetavasti leiate üles õige tee nende juurde.

Lp 22:53, õige, elu ongi must-valge. On võimalus, et sõidan rattaga, ja on võimalus, et ei sõida rattaga. Näete, mingeid halle ega pooltoone ei ole. Need, kes räägivad pooltoonidest - neid tuleb karta, sest nood on need, kes pole põhimõtteid ega meelekindlust ning kes on valmis pöörduma aga sinna ja õigustama aga seda, mis on parajasti soodsam ja kust tuul puhub. Ehk hallid ja pooltoonid on ainult nõrkadele.

Mul on täna, kolmapäeva hommikul juba 37,7 km sõidetud, keskmine 32,2 km/h. Seekord võtsin rahulikult, nii et ei ole iga trenn võistlus, lp 08:17.

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Arutaks veidi tõsisemaid teemasid. Kuidas minna kaasa R Mandri algatusega? Kas selle läbi saab meil tulevikus rohkem taaramägesid ja kangerteid olema?

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas see vana lugu on siin taaskasutuses seoses "hapukurgi hooajaga"?

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

Kõigepealt palju õnne! Kui esimeses vaatuses on toimik välja pandud, siis hiljemalt viimases vaatuses on vajalik kompra kah leitud. Mis plaanid teil selle kladega on, ehk avate enne etendust mõned vihjed? Olgem ausad, raske on sealt midagi uut välja võluda. Seda peamiselt kahel põhjusel: 1. Kui sooviks oleks AA-le mingit kommari punast varju heita EU ametitele kandideerimisel, siis ega punasemaks kui end. maoist Barroso teda ikka maalida ei õnnestu. 2. Kui ka seal oleks midagi huvitavat, siis Jaak Kalju keelaks selle ära - verevendlus teadagi.
Sünnipäevasoov kah - vaid tund kiireneva tempoga TT-d, ehk proua sõidab tuule murdmiseks Pacificaga ees, siis korralik ahjupraad ja toatemperatuuril serveeritud stout (alkolt lahja, ent maitselt jõuline). Kena tähistamist!

 
At 14:27, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 14:13 ja mõned teised veel, kes pole pidanud paljuks mu aasta vanemaks saamise puhul mõned head read läkitada. Kahjuks naine ei soovi enam Pacficaga tuult murda, pidi olema talle väga närviline tegevus. Arusaadav...

14:12 - ei, vale pakkumine teil. Vaadake välistermomeetrit - see juhatab teile kätte õige vastuse. Ja pole saladus, et õlleteema erutab paljusid mehi kahjuks palju rohkem kui see, kas ma sõidan trennis ligi poolteist tundi üksinda 34, 35 või 36 km/h (sest need on neile ulmelised kiirused nii või naa).

 
At 14:56, Anonymous Raimo said...

Palju õnne Priit!
Oled meile, tavalistele maanoortele kel tihti pole raha odava õlle ostmisekski eeskuju, julgustaja ja sõber. Eesti rahvas jääb niikuinii gobalismiteerulli alla aga siis on hea meenutada et kunagi oli meil tubli eesti mees (muinaseesti tiitliga vanem) kes ei tõmmmanud küüru selga mogrimärtide ja muidunihverdajate ees.

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Priit,õnnitlen kõigepealt,aga täna panin kuumaga 120km---3.28.,lõpus jäin janusse ja jooksin kohe õlle järele,j.n. jooksin.

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

Nõrgad olete.
Kahju et enam ei ole seltsimees Stalinit. Tema käest oleks õppida distsipliini, karmust.

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

ainult loll ei joo õlut.

 
At 16:51, Anonymous Anonüümne said...

Kuuse Lempsi ülivõrretest hoolimata ei ole meie Tannu parimate seas.
UK eurosport jagab suure hulga "the best" auhindu lõppenud TDF-i kohta.
Lojaalseim leitnat on Fuglsand, kelle kohta öeldakse et oli Nibali parem ja vassak käsi.
Parim domestiik on ka keegi võõras mees. Ei armasta välisajakirjandus meie mehi, ei armasta.
No tegelt Navardauskas on parim tervelt kahes kategoorias.

https://uk.eurosport.yahoo.com/blogs/blazin-saddles/tour-france-2014-blazin-saddles-awards-182148084.html

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Öelge härra van Rompey,
kas on tulevikku meil?
Ehitame ökosilda,
kuid tunne kuidagi on vildak.

Öelge härra van Rompey,
kuidas otsa sai Pompeji?
Kaitseminister geiparaadil.
Varsti jälle sees on baasid.

Öelge härra van Rompey,
miks on suured kõrvad teil?
Harime siin oma põldu.
Kuid kreeklane on teile võlgu.

Öelge härra Rompempui,
miks Hollandis ei ole puid?
Rööpavahed on veel laiad.
Kuid teede ääres võrkaiad.

 
At 21:38, Anonymous Buksbuu, vana sõjamees said...

Tohoopele! Selliste juhtumite kohta ei hakatud vanasti muidugi nii peenutsema ja öeldi palju lihtsamalt, arusaadavamalt:
mis teie m...inahad, aga vat mina!! :))

Kindral Roosimägi: ma olen Eestis ainus, kes suudaks lasta raketisüsteemist Buk.

NB! Ilmselgelt pole härra kindral arengutega sõjatandril väga kursis, kuna Tanki-Ants suudab lasta absoluutselt igast relvast. Ainult kätte võtmise asi.
Paluks see lõpuks endale meelde jätta!

http://maaleht.delfi.ee/news/uudised/eestiuudised/homses-maalehes-kindral-roosimagi-ma-olen-eestis-ainus-kes-suudaks-lasta-raketisusteemist-buk.d?id=69450995

 
At 22:25, Anonymous Anonüümne said...

Roosimägi oskab bukist lasta, Tanki-Ants oskab tankirünnakut planeerida, kindral Terras oskab mõõgaga vehelda, Mikser-poisike oskab tv-s esineda. Igaüks on kõva meister. Aga kas me midagi koos oskame teha? Koostegemise oskus oleks kriitiline, sest teate ju küll seda muinasjuttu isast kes pojad enne surma kokku kutsus ja selle üksiku ja mitme kepi loo rääkis. Kuna sportmängud meil kah kuidagi välja ei tule, siis kardan väga et ühistegevusest sõjatandril ..........

 
At 23:53, Anonymous Anonüümne said...

Ma tean üht lolli meie kandis.
Ta rattasõidus hagu andis.
Ja suusatas
end lausa sandiks.
Kuid õllelauas vähe kandis.

 
At 09:40, Anonymous Anonüümne said...

Hei tsiklistid!
Aidake Jaanil ja Renel rattatiimi luua. Jõu ja nõuga peaks ikka abiks olema.

 
At 10:02, Anonymous Lemme said...

aga mis mõtet sellel U23?
Kasvavad poisid üle vanusepiiri, ei jää neil muud üle kui prantsusmaale farmi minna. Kokkuvõttes kasvatame ikka kofidise tarvis oma poisse?

 
At 10:30, Anonymous Anonüümne said...

Tuntud maratonijooksja (nimi kommenteerijale teada (ta ei ole loll)) soovitus: jooge kohe pärast kestvat füüsilist pingutust üks õlu ja poole tunni pärast teine õlu. Nii petate keele retseptorid ära. Teil ei ole enam näljatunnet ja taastate vedeliku tasakaalu organismis. Mul on olnud TM pakibussis spordikotis ikka 2 heledat lahjemapoolset õlut kaasas ja neist olen kosutust leidnud (vanasti võtsin kodus pudelitelt sildid maha, aga pärast 1.07.2014 pole seda vaja enam teha).

 
At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

Sinu sõber maratonijooksja on siiski loll. Alkohol on alkohol, olgu ta kalli konjaki või lahja õlle vormis. See et sinu sõber sellest täiskõhu või mõne muu TUNDE saab, on täitsa tema isiklik õnn (või õnnetus).
Peale kestvat füüsilist pingutust näljatunnet ei ole. See tekib alles mõne aja pärast.
Vedeliku tasakaal organismis? nalja teed. Alkoholi "seedimine" kulutab metabolismiprotsessis väga palju vedelikku. Õlut võib spordi järel võtta "vaimse preemiana", mingit tasakaalu ta küll ei taasta.

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

Miks mitte teha. Kohalik ROK on pro do ja äri soonega, Ülikooli farma on world class, kogenud juristid.. Tehvandi Pentagon, Vene koondised soovitavad. TLÜ mölakal pannakse suu kinni. Ajakirjandus ja rahvas pole probleem.

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

Pühendunud harrastaja. Suusk, ratas, jooks. Ironman. 30+ maratoni. Brevetimees. Õlle tarbimist alustab juba sõidu ajal.

 
At 12:36, Anonymous Assar said...

Kui siin veidi kommentaare lugeda siis ma vaatan kõik te olete spordimehed, maratonimehed, suusamehed, karmid mehed, kogemustega mehed, kirjamehed, tegijad mehed, kaitseliidu mehed, tsiklistid ja muidu igati austusväärsed ja lugupeetud mehed. Aga kas mõni teist kepimees ka on? Ma nagu küsin selle pärast et ma lugesin et Mati Nykanen sooritas 5 korda. Kõva mees. Ma ise nagu rohkem spordimees ka, aga ei jaksa kurram ei jaksa üle ühe korra. Ju ma siis olen hale mees teistega võrreldes.

 
At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

Sa Assar ei saa asjast aru. Kepimehed oleme me absoluutselt. Ja primäärselt. Alles seejärel oleme me spordimehed ja kaitseliitlased. Ja vaprad mehed. Oled ikka hale mees küll.

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

Assar, ei ole nii, et ainult meie oleme kanged, on ka väga kangeid naisi.
Tarvastu naisel kasvab kahemeetrine till.
Vat nii! On kellelgi ligilähedaseltki midagi vastu panna?
http://www.sakala.ajaleht.ee/2873075/tarvastu-naisel-kasvab-kahemeetrine-till

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

Hale mees oled Assar tõesti.

 
At 03:43, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:46, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:50, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:52, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht