neljapäev, juuni 05, 2014

Pullerits: Kas rattaralli on liiga ohtlik?

Nüüdseks on juba tuhanded näinud Tartu rattaralli verdtarretavat kukkumist, kuidas sinises võistlusvormis Tiit Laaneots (nr 2538) ei suuda ratast kruusalt asfaldile tagasi juhtida, esijooks hakkab libisema ning ta vajub ette Norman Vahtrale (nr 66), kes lendab üle turja teepeenrale – ja oi kui uhkelt lendab takkapihta veel Vahtra ratas. Hea, et mõlemad mehed nii palju terveks ja võitlusvõimeliseks jäid, et suutsid rattaralli lõpuni sõita. Laaneots sai 34. koha, Vahtra pidi aga taanduma 150ndaks.

Kõigil õnnetustesse sattunuil pühapäeval nii hästi ei läinud. Tiit Piiskoppel, Tartu rattaralli meditsiiniteenistuse ülem, ütles mulle, et tänavu oli rattarallil siiski hea aasta: võistluskeskuses pöördus arstide telki 32 inimest, võistlusel väljas olnud kaheksa kiirabibrigaadi said kokku tööd üheksal korral, seitse inimest tuli toimetada haiglasse. (Lisaks oli neli meedikute poole pöördumist lastesõidul ja seitse Tartu GP ajal.)

32 medtelki pöördumist on Piiskoppeli andmeil ligi 50 protsenti vähem kui mullu – osalt tulenevalt sellest, et ilm ei olnud seekord palav, väitis ta –, ehkki osalejate arv oli laias laastus sama. «Ei saa öelda, et oleks väga jõhker võistlus olnud,» lausus ta mulle, viidates esmaspäeval Postimehes minu sulest ilmunud reportaažile, mis lõppes Pelotoni klubi liikme Peip Reedi avaldatud mõtetega, et rattaralli on hirmutav üritus, sest seal lööb palju kaasa sõitjaid, keda ei tea ega saa usaldada ning kes tekitavad ohtlikke olukordi. Piiskoppel nentis, et algajal rattapedel, kes luges minu kirjutist, võis sellest tekkida kartus, et rattaralli on jube karm üritus, kuhu on targem mitte minna, sest seal juhtub kohutavaid kukkumisi.

«Vaidleksin vastu,» sõnas Piiskoppel. Ja tõi võrdlevat statistikat.

Jah, loetles ta, sel aastal murti rattarallil kaks rangluud, üks sõitja murdis sõrmeluud ja üks sai peapõrutuse (huvitav, mida ütleks too peapõrutuse saanu - või Laaneots? või Vahtra? - Õhtulehele, mis annab täna, neljapäeval, pikalt sõna neile, kes ei pea kiivri kandmist rattasõidul vajalikuks?). Seitsmest haiglasse viidust jäi õhtul haiglasse üks, kelle rangluu vajas opereerimist; teine rangluu murdnu oli Piiskoppeli andmeil Narva mees ning tõenäoliselt viidi ta kodulinna haiglasse.

Nüüd võrdlev haiglastatistika. Niisiis, tänavu viidi sinna seitse inimest, mullu – 11, tunamullu – 16, 2011. aastal – 12 ja 2010. aastal – 10. «Ei ulge öelda, et ärge rattarallile tulge,» resümeeris Piiskoppel.

Siiski, et põhjalikumaid järeldusi teha, tuleks kõiki eelpool toodud arve põhjalikumalt lahata: mis stardinumbriga ja mis ajaga sõitnud võistlejad pöördusid medteenistuse telki, millise probleemidega, mis numbritega võistlejad sattusid haiglasse jne. Just sellise analüüsi tulemusena saaks välja sõeluda peamised riski- ja ohukohad.

Piiskoppel tunnistas, et lühikese maa sõitjad andsid meditsiinipersonalile natuke rohkem tööd kui pika maa sõitjad. Põhjus on selles, pakkus Piiskoppel, et lühikesel maal osalejate hulgas leidub rohkem neid, kes sõidavad külje pealt süüdimatult gruppi sisse ja teevad seal, mida heaks arvavad. «Kui inimene natukenegi mõtleb, siis ta ei tee ju selliseid asju, nagu ta ei tee selliseid asju liikluses,» ütles Piiskoppel. Seega, vältimaks ohtlike olukordade tekitamist, ei pea tema väitel olema enne rattarallit tingimata grupis sõitnud, vaid piisab arukast käitumisest.

Samas, resümeeris Piiskoppel, ei saa kunagi teha rattasõitu täiesti ohutuks. «Selge see, et rattasõit on ohtlik,» kinnitas ta. «Asfalt, liha ja kiirus ei tee head koostööd.»
******
Jaanus Laidvee on Fins & Things Trail, Sand Flats Recreation Area, Moab, Utah, 24. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1 ja 3: Mehed ründavad Tartu rattaralli lõpujoont. Fotode autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Priit Pullerits Tartu rattaralli algul Riia mäe tõusul. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 4: Rattureid Tartu rattarallil. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

37 Kommentaarid:

At 17:46, Anonymous Karvajalg Harku Vallast said...

Minu arust on maantesõit(Jõgeva, Tartu jne) lillade ja lödipükste ala! Grupis jõuavad ka sita ettevalmistusega vennad tuules püsida(imeda). Õiged sõidud on eraldistardid, Haanja 100, Kolmapäevakud, Rõuge tuur jne. Nii on ja nii jääb!
Kuhu on kadunud reamees Kõva Toomas? Kas rindel, kartsas?

 
At 19:14, Anonymous Anonüümne said...

Eraldistart on paraku nii suusatamises kui ka rattasõidus eilne päev, ja seda eelkõige tänu TV kaalukale sõnale - lihtsalt igav on, nii sõitjale kui ka vaatajale. Traditsiooni hoitakse küll elus, kuid, olgem ausad, kas te näiteks peale AV loobumist 15km klassikat olete jälginud (sõidetakse seda enam?)? Velotuuride eraldistardipäevad on ebaatraktiivsed - võistlus vaid kitsalt spetsialiseerunud sõitjatele, võistlus stopperiga. Tõsi varustus ja sõidukombed on ulmelised - rattamoehuvilisele asjakohane vaatamine. Miks te sellesse afääri PP-d tahate mässida, ei tea.

 
At 20:18, Anonymous Kristjan said...

"Eraldistart on paraku nii suusatamises kui ka rattasõidus eilne päev"

WRC on ka eraldistart, ometi on vaatajaid ja on võimalik TV vahendusel põnevaks muuta nö konkurendi varjudega rajal ja vaheaja punktidega.
Tallinnas peetav Filter Temposõit näitab küll osalejate arvus vägagi tõusvat trendi - eilses stardis oli 283 inimest.

 
At 21:46, Anonymous Anonüümne said...

Nii on, 283 osalejat näitab, et tegu on marginaalse spordiüritusega. Toredust on seal vähe - moll rattakompuutril ponnistus.

 
At 21:50, Anonymous Jakup said...

Jah, sedand küll.
Karta on, et reamees Kõvatoomas, kes siin bloogis endale nime tegi on kartsa kukkunud ning suurimaks karistuseks on vifi levialast eemalehoidmine. Kuna tegemist oli sõnaka mehega, siis ennustan et haukus mõne lödipüksi maapõhja, kes hiljem osutus ohvitserkoosseisu kuuluvaks käpikuks. Niipalju siis sõnavabadusest demokraatilises Eesti vabariigis. Surutakse maha ja siis veel represseeritakse häbematult.

 
At 21:56, Anonymous Anonüümne said...

Kas peaks söakale reamehele feissbuukis toetuslehe organiseerima?

 
At 21:57, Blogger Priit Pullerits said...

Kuulge, kui tahan teen nii, et mul on iga päev (või üle päeva) Time Trial. Nt eile, nagu juba teatasin, sõitsin 35,7 km keskmisega 33,3 km/h. Täna olin õhtupoolikul jube unine ja väsinud, aga ajasin viimaks ikka ratta välja, algul sõitsin 5 km rahulikult, siis hakkasin tempot tõstma ja tegin eilse ringi kolm minutit kiiremini, keskmine 34,9 km/h. Kui tahan, teen homme ka (ja kui ei taha, ei tee). Kui sõita, siis ikka vähemalt tunnine Time Trial, mingite väiksemate sutsakate pärast ei vaevu küll sadulasse ronima. Jah, seal Jüril ja Filtril mu kiirusega medalit ei saa, aga ega ma ka end viimase piirini aja, ikka ainult sinnamaani, kuni lahe ja mõnus on. Asjast tuleb nüüd rõõmu tunda, tänavuse taseme kohta on piisav märk maas.

 
At 23:52, Anonymous Kristjan said...

Eraldistart on 100% pingutust, üksi ja mitte kõva mehe tuules siblides.
Grupisõit on rahvale põnev nagu jalgpall aga sellepärast P.P. vist rattasõidust kehvasti arvaski kunagi.

PS! Et võrreldav märk aastaks maha panna siis tuleks sõita üks eraldistart ja vaatame kuhu märk maha jääb.
Muidu on jutt mage nagu kehva hapukurk.

 
At 00:02, Anonymous Petri-Osmo, Katajanokka, Helsinki said...

Oh, you, Estonians, are scared! Peloton riding is too dangerous for you!
And your guru Pullerits is scared shitless by mere thought of having to compete against real men (where? in Time Trial competition, of course). LOL
Remember one thing. P-e-l-o-t-o-n means 'scareless' in Finnish.
Start learning Finnish and you may overcome your fear. Pity Estonians! ;)

 
At 00:15, Anonymous Anonüümne said...

Üksi oskab iga loll rattaga sõita, aga sõita kambaga, probleem. Omal ajal oli põhiasi rattatrennis ikka meeskonnasõit. Nüüd seda vist enam üldse ei harjutata. Kui mansaga sõita oskad, siis alles näed kiiruseid.
Teet

 
At 00:22, Anonymous Anonüümne said...

Meie suurt eeskuju Puutinit te tsiklistivormis juba ei näe. Järelikult on lödipükste ala.

 
At 00:25, Anonymous Anonüümne said...

Putin vestleb praegu Prantsusmaal president Ollandiga ja koostab talle personaalse treeningu- ja toimumiskava. "Ära muretse, teen sust mehe. Pullerits veel kahetseb", vahendab Russia Today Venemaa presidendi sõnu.

 
At 01:01, Anonymous Anonüümne said...

Kõigil vaadata! sh 1:20 alates

 
At 01:05, Anonymous Anonüümne said...

Hei Priit! Kas selle Pelle ei peaks siit kustutama? Ta räägib küll head keelt, aga läheb paradigmast välja. Lisaks on ta õige ninatargaks kiskunud.

 
At 09:03, Anonymous Kristjan Jaak said...

Ma arvan sama, mis 01:05
Meil on küll, nagu ütleb professor Marju Lauristin "avatud rahvuslus", kuid erablogis ei peaks sallima inglise, soome, saksa, prantsuse ... jne. lääne libedike keeli. Kirjutagu kodus raisk, kuradi ninatargad. Mida ütles noor kuningas Christian Jacob Petersohn? Aga seda et "Kas siin tuulisel paepealsel on meil õigus rääkida eesti keelt?" Vastus on küll!

Äärmisel juhul võib lubada vanu kultuurkeeli nagu vene, kreeka, aramea, kaldea ja pärsia. Punkt.

 
At 09:27, Anonymous Anonüümne said...

Las olla. Soomlane ei riku ühtegi seadust. Elame Euroopa Liidus. Meil ei ole õigust talle takistusi teha oma mõtete avaldamisel.

 
At 09:36, Anonymous Anonüümne said...

Priit-
palun selgita meile lollidele oma pidevaid meeleolu ja mõttemallide muutusi.
A. Katkestajad on lödipüksid. Saan aru. Kas sa omale sõbrale Soonetsile juba ütlesid, et viimane on peale TRR katkestamist lödipüks?
B. Hindad traditsioonilist peremudelit ja ERIsooliste suhteid. OK. Aga miks sa siis oma "elusõidu" kirjelduse kommentaarides kirjutad kellegile SUHKAMI tegemisest?

Kas me oleme tõesti lollid või on sinul probleem meelekindluse ja identiteediga?

 
At 09:40, Anonymous Anonüümne said...

Viidatud video pealt on hästi näha kellest saab uue maailma liider (NWO Kapten ja Esimees) ja kes alla käib. Vali õige pool enne kui hilja on.

 
At 09:48, Anonymous Anonüümne said...

Kui Postimees saab hakkama Puna-Hiina vahelehega, siis tänane Futbol on asjade loomulik jätk. Maratoni lugeja sihib hoopis TdF peaproovi, pühapäeval algavat Dauphine kriteeriumi, kus mõlemad meie mehed rivis. Kas Taaramäe murrab end taas COFi esinumbriks, ja kas Kangert suudab saavutada eelmise Giro võrreldavat vormi? See peaks olema aktuaalne sporditeema.

 
At 09:48, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.postimees.ee/2818896/eesti-spordis-pole-vastutajat-kaarel-nurmsalu-loobumise-ainetel

Nurmsalu keiss. Peegeldab hästi tänast eesti sporti. Isiklikult pole nõus Pahvi jutuga. Sport on vabatahtlik tegevus. Küsimus et "kes vastutab" on valesti püstitatud.
Kommentaariumi analüütikud. Näidake kui teravalt teie mõte lõikab.

 
At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

Taaramäe jääb COF-i joogivedajaks. Keegi siin ju tõestas ja jutustas basket case-ist.

 
At 10:05, Anonymous Kaarel, tsiklist ja lobimees said...

vaata selles meie viga ongi et me "täidame seadust". Seaduse täitmise ja vaenlase poputamisega oleme sealmaal et Yana Toom ja Stalnuhhin on meil rahva liidrid ja valitakse igasse parlamenti.
Sealsamas viidatud video kõrval on nwo teemad, vaadake seda 5min videot. Seal tõestavad, et nato pole mitte väikeste rahvusriikide kaitse venemaa eest vaid maailma sõttatõmbamise vahend. Seal räägitakse et mitte seadus, vaid jõud, energia, kavalus, agressiivsus on see mis maksab 2014. Õõvastav, kuid nii see on.

Mai lõpus kirjutas Lauristin PM Arvamusrubriigis et meie venelased on TEGELIKULT väga eestimeelsed ja need muud ilusad sõnad. Nädala pärast sai valimistel Y Toom 22000 häält. Kus on õigus? Kes meile valetab?

 
At 10:29, Blogger Priit Pullerits said...

Alustame tagant.

09:48 - mingi futbolli jaoks, kus pole ühtegi eestlast, raha ja paberit jagub, aga Maratoni jaoks, kus on valdavalt ainult eestlased, mitte. Kahju.

09:36: A - ei öelnud, aga Soonets on niigi tark, et asjade seisu adekvaatselt mõista; B - ???

01:05 jt - las see Osmo olla, näitab, mida somid tegelikult meist arvavad - ehk kaotab mõni sinisilmne rahvuskaaslane (mitte kaasmaalane!) nende läänlaste suhtes oma ebaadekvaatse arvamuse, mis võinuks kaduda muidugi juba siis, kui üks mees, kes korjas kuskilt maailma urgasriigist üles teise mehe, noil presidendiks oleks peaaegu saanud. Märk osmolaste selgest allakäigust.

 
At 10:38, Anonymous Anonüümne said...

Minu arvates liitus Kaarel Nurmsalu oma loobumisega lödipükste seltskonnaga. Suurem osa eelarvest oli ju koos, oleks saanud täiega hooaega alustada ja selle (edukal) kulgemisel oleks kindlapeale ka see puuduv osa rahast leitud. Treeneri töötasu ja reisirahasid ei maksta ju hooaja alguses ette.
Võib-olla tuleb loobumise põhjust otsida hoopis tema treeneri Topi Sarparanta lausest: "Tal tõuseb kaal väga kergesti, mistõttu peab ta oma toitumist väga hoolega kogu aeg jälgima. Jah, selline piitsutamine käibki tihti tippspordi juurde, aga ega see kerge pole..."
Eelarve mittekokkusaamine oli lihtsalt heaks ettekäändeks otsuse tegemisel.

I.A.

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Nurmsalu on eelkõige vaimses plaanis lödipüks. Oleks võinud ausalt ära ütelda et stabiilseks esikümne meheks ei ole eeldusi ja asi vask. Selle asemel nuttis rahateemal ja luuletas poliitkorrektset sousti kuidas tema ei taha poole vinnaga teha, kuna petaks ennast, sponsoreid ja fänne.

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

Loobumine pole otsus, vaid hoiak. Nurmsalu tõstis käpad püsti juba siis, kui taandus kahevõistlusest. Levandil oli kahjuks õigus.

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Kuna Mr. Soonets on autoriteet, siis võib ta katkestada kus ja millal heaks arvab.

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

Ma olen samal arvamusel et demokaatia demokraatiaks ja sõnavabadus samuti, aga ülbitsemist ei peaks sallima.

 
At 13:31, Anonymous reamees Kõvatoomas said...

Pidage nüüd hoogu, spordimehed! Olgem täpsed, mtte Kõva Toomas, vaid Kõvatoomas, reamees Kõvatoomas.
Seda esiteks. Teiseks, mis kuradi feissbuuk?! Sõjameest toetavad külgedelt mehhaniseeritud toetusüksused ja tagant vahel friendly fire. Sellest piisab täiesti.

Kahjuks rindel ei saa enam olla, kuna sõjamängud said Liivimaal läbi ja ausalt öeldes on mott pärast lahinguid siin meestel nagu maas. Head velled Poolast ja Leedust ja ka mujalt alliansist on samuti oma baasidesse tagasi läinud ning selle aasta sõjamoon ka suures osas õhku lastud. Airborne’i kotkad on küll veel siin, kuid nemad on kaugel Ämaris ja kui peale vanalinna ka kusagil tiirutavad, siis peamiselt F-16netel ja mitme kilomeetri kõrgusel metsa kohal. Eriti nagu ei kohtu. Seetõttu sorgime siin torudega rohkem niisama liivas ja näpime kaba. Vahepeal saab ajaviiteks siiski õnneks ka mõne paugu teha.

Kuid kui sõjamängude juurde tagasi tulla, siis Tanki-Ants on muidugi vägev! Mees võib öö otsa tankiga metsas ragistada ilma et kordagi igav hakkaks. Isegi kindral Breedlove oli vähe hämmingus... Ise ei oleks Ants ka lõunaks metsast välja tulnud kui kütus poleks otsa lõppenud. Lipnik Sookail on aga suurte kogemustega sõjamees ja ta oli enne õppusi tanki kütusenäidiku kinni kleepinud ning nii ei tulnud Antsul meeldegi varusid täiendamas käia.
Selle kohta võib öelda, et vana sõjamehe sõjakavalus, mis omandatud paljude varasemate tankiõppuste käigus, ja seekord suutis lipnik elukogenud kindrali üle kavaldada.

 
At 14:19, Anonymous Väike Pippin said...

härra Reamees elab kahtlemata väga huvitavat elu ja tal pole kahju osa sellest ka meiega jagada, mis on väga kiidumist väärt, kuid mul on tunne et täna ajab ta mõistujuttu ning jätab osa olulisest informatsioonist meiega jagamata. Näituseks kas meie väikesel isamaal on lootust Poola-Leedu kotkaste abile välimise-, või ka sisemise interventsiooni korral, pidades silmas seda et Eesti langemine või püsimine ei suuremat oma tähtsust nende riikide kaitsepositsioonile.

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

Poola kotkaid küll usaldada ei saa.
Kui eesti rahval häda käes, tuleb appi Pihkva vürst Gabriel Sagorski oma poistega. Ära songi liiva reamees Kõvatoomas, ole pro-aktiivne ja tegele luuramisega. Kui õnnestud, siis vala meissegi usku ja positiivsust et kodumaa kaitsud ja turvaliselt hoitud on.

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

Reamees taas postile saadetud. Või kraavi kaevama. Ta peaks kirjasaatjaks ülendama, kindlasti oskab mees ka eurokommunismi propagandat läbi näha ja sellele kaikaid kodaraisse loopida. Kellel on tutvusi või lausa käpp sees Kaitseministeeriumis tehke ära. Andekad mehed tuleb kodumaa kaitseks rakkesse panna.

 
At 18:39, Anonymous Anonüümne said...

Putin on tegija mees. Temalt on õppida distsipliini, nõudlikkust. Lödipükside vastu on ta väga vali.

 
At 10:57, Blogger Priit Pullerits said...

Rõõm kuulda, reamees Kõvatoomas, et olete elus (kuigi mott maas) ning sulg ja mõistus endiselt teravad. Kuid siit juba järgmine teema (postitus) ootab teie proaktiivset sekkumist.

 
At 07:43, Anonymous Anonüümne said...

Yana Toom on kooseluseaduse vastu.

 
At 03:46, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:49, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 

Postita kommentaar

<< Esileht