kolmapäev, aprill 09, 2014

Pullerits: Lõpetage totter pikamaajooks - kohe!

Minuni on jõudnud signaale, et jooksumehed nutavad krokodillipisaraid, sest neile ei jätku enam Eesti parimas ja põnevaimas spordiblogis tähelepanu.

Kas peaksin nüüd vabandama? Oh ei.

Aga mõned jooksumehed ajavad sellegipoolest rinna ette. Eelmise hooaja lõpus lipsas ajakirjandusest läbi sõnum, et mullu läbis maratoni enam kui 2000 Eesti jooksjat.

On see näitaja, mille üle tõesti uhkust tunda? Oh ei.

Sellest võib veel aru saada, kui maratoni jooksevad üle 32-aastased vanakesed, sest aastate lisandudes kiiruslikud võimed paraku kahanevad. Siin ei aita miski – looduse vastu ei saa. Aga on täiesti arusaamatu, kui pikki distantse, olgu või kõigest poolmaratoni, jooksevad oma põhialana noored mehed. Jooksmine on ikkagi kiirusala, aga miks tappa oma kiirust pikkade aeglaste tuimade trennidega?

Liiati peaks noored mehed olema ikka särtsu täis, adrenaliinist laetud – ning särtsu realiseerimiseks ja adrenaliini väljalaskmiseks sobivad ikka lühemad alad, eriti just keskmaajooks. Aga keskmaa-alad kiratsevad. Enamik tambib tuimalt nüri järjekindlusega pikki otsi.

Eesti jooks on selgelt ülipikamaadistantside poole kiivas. See on esiteks mõttetu, sest ülipikkadel aladel läbilöömiseks on vaja ülisuurt akumuleeritud mahtu. Kui Eesti jooksjad selle lõpuks kokku saavad, on liiga hilja. Siis ongi 32 eluaastat käes. Seepärast jääbki areng heal juhul 2:18-2:23 kanti toppama.

Teiseks, nagu üks jooksu-uurija rääkis, on Eestis tekkinud liiga palju pikamaatreenereid. Enamik juhendajaid suunab hoolealuseid jooksma pikki maid. Mida peaks tegema need, kes tahavad joosta särtsakamaid, kiiremaid distantse? Nendega ei taha peaaegu keegi tegelda. Kuigi pilk rahvusvahelisele jooksuareenile näitab - pange nüüd tähele! -, et keskmaa-alad on ainsad, kus valgel mehel on mingitki lootust pildile pääseda. Sprindis ja (üli)pikamaajooksus on see sama hästi kui võimatu. (Jah, leiab mõne üksiku erandi, nagu see Prantsuse sprindipoiss.)

Kolmandaks, ja see on eriti kentsakas, käituvad jooksuharrastajad, nagu elaks nad nõukogude ajal raudse eesriide taga, kus suurim soov on korrakski välismaale pääseda. Hei, meil on vaba maailm – kas te pole tõesti seda märganud?!

Et mida ma eelnevas lõigus silmas pean? Paljud jooksevad maratoni ilmselt seepärast, et pääseda Berlini või Hamburgi või Londoni maratonile. Keskmaajooksjana ei oleks ju välismaale asja: rahvajookse neil aladel ei peeta ning kui su tase pole 800 meetris vähemalt 1.45 ehk ligi sekund parem kui Eesti rekord, ei huvita sa ühegi võistluse korraldajat.

No kuulge! Te võite Berlini või Hamburgi või Londonisse sõita ka ilma, et peaks selleks maratoni jooksma.

Jah, loomulikult, vaba maa, igaüks valib, kui pikka jooksuala harrastab (tegelikult on see haige postmodernistliku vasakliberalismi klišeelause, aga kui mina seda siin ei kasutaks, leiduks vähemalt poole tunni jooksul keegi, kes selle kui suure ilmatõe letti lööks). Aga siis ei maksa ka krokodillipisaraid valada, kui keegi teie pikkadele aeglastele ja tüütutele jooksudele tähelepanu ei pööra. Kes see ikka viitsib vahtida ja kaasa elada, kui mõni üle kahe ja poole tunni, koguni üle kolme tunni mööda tänavaid kulgeb? Mulle, ja selgub, et väga paljudele, on see lihtsalt igavus kuubis. I couldn’t care less.

And I’m not sorry for not caring. Not sorry at all.

******
Fisher Towers, Moab, Utah. 23. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Vaat see on jooksu moodi jooks. Juri Borzakovski võidab 2012. aastal 800 meetri jooksus Euroopa meistritiitli. Võidab ajaga 1.48,61, mis oli kaks-kolm kümnendit tagasi jõukohane ka eesti jooksjaile, kuid nüüd enam mitte. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Selline nägi välja Eesti neidude keskmaajooksu tipptase 2010. aasta sügisel Rakveres. Foto autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 3: Ja selline nägi välja Euroopa naiste 800 meetri jooksu tipptase 2012. aastal Helsingi EMil. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix
Foto 4: Eesti kergejõustiku GP-sarja 800 meetri jooks 2005. aasta jaanuaris Lasnamäe hallis. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix

82 Kommentaarid:

At 09:59, Anonymous Anonüümne said...

Minumeelest on ikka Eestis vastupidine olukord. Kui vaadata osalust võistlustel, siis enam on tõsiseid harrastajaid lühematel distantsidel ja seega ka tase on seal kõrgem. Maratoni 2.17 on tõsise töölissportlase tase, kuigi see nõuab vast rohkem kvantitatiivset tööd.

 
At 10:20, Anonymous Ain said...

Väga provokatiivne ja selgelt konflikti otsiv arvamusavaldus. Arvestades, kuidas siin blogis ülitatakse pikki suusa (maratone) ja jalgrattasõite, siis on see arvamus äärmiselt kummaline ning arusaamatu. Jooksumaratonid on terves maailmas oluliselt populaarsemad nii osalemise kui ka kaasaelamise seisukohast, kui on siin ülistatud suusatamine ja jalgrattasõit. Samuti ei saa nõustuda, et kõik noored suunduvad maratoniradadele. Pigem on olukord isegi vastupidine ja keskmaal leidub jooksjaid rohkelt. Taseme teema on igas valdkonnas alati problemaatiline. Arvestades loo autori vildakat analüüsi, olematut järeldust ning ka näiteks eelneva arvamusloo selgeid faktilisi eksimusi, siis ei saa seda sõnavõttu pidada kuigi arukaks ega ka analüütiliseks. See näib pigem klähvimisena ja vastuolude otsimisena. Selles loos ei ole ühtegi väidet, mis nõuaksid diskussiooni ja aitaksid sellega Eesti spordi arengule kaasa.

 
At 10:43, Anonymous Anonüümne said...

Siiralt vabandan kuna autori piirmäärast (32a) jääb mul veel aastaid puudu aga olen juba jooksnud mõned maratonid. Luban, et pean nüüd natuke vahet ja keskendun enda 800m aja parandamisele.

Krokodillipisarais pikamaajooksja K.

 
At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

800 ja 1500m on vaja nö sünnipäraseid kiiruslikvastupidavuse eeldusi, mida paljudel ei ole. Maratoni joostes 2.15-2.20 oled suhteliselt ananüümne jooksja, aga teisalt annab see sulle mõningase teenimise võimaluse. Noored kogevad peagi, et keskmaadistantsidel läbilöögivõimalused tippu on pea olematud ja seetõttu valitaksegi pikemad distantsid. Ega taolisi talente inimkonnas palju pole, kes suudaksid treeninguga joosta 100m alla 11 sekundi ja sealjuures 1500m läbida alla 3.30.

 
At 11:06, Blogger Priit Pullerits said...

Kaks esimest kommenteerijat on ilmselt noored mehed, kui väidavad, et keskmaajooksu harrastajate arvul pole väga vigagi (kusjuures 10:20 Ain who? veel põrutab, et mul on kõik puudulik ja vildakas). Kui need mehed vaevuks vaatama kas või 2012 edetabeleid (EKJL on 2013 edetabeli avaldanud sellisena, et minu arvuti seda küll lugeda ei suuda), siis nad näeks, et 800 meetris saab hooaja edetabelis 17. koha aeg, mis on üle kahe minuti! Jeesus küll! 1980. aastatel, kui mina hobi korras pisut jooksmisega tegelesin (nii umbes 120-130 km kuus, ei enam), siis ma ei mahtunud oma parima tulemusega 1.55,9 isegi mitte 30 parema sekka. Tunamullu oleks selle ajaga saanud Eesti edetabelis 12. koha. Tunamullu oli 30. aeg 2.04 - ehk kaheksa sekundit aeglasem, kui veerand sajandit tagasi. Vaat need on faktid, 10:20 - erinevalt teie muljepõhisest jutust ja plärtsumisest minu pihta. Või vaatame sama hooaja 1000 m edetabelit: oma rekordiga 2.32,0 olnuks ma kaheksas, aga tollal ei olnud ma selle ajaga mitte keegi. Ja mis veelgi enam: esimese 40 hulka mahtus ajaga 2.47, mille ma jooksin 10. klassi poisina ilma mingi trennita. Asi on veelgi uskumatum, kui vaatame 1500 meetrit. Ma ei olnud 1500 meetri jooksja, ei treeninud seda, aga oma mittemidagi ütleva tulemusega 4.10 olnuks ma 2012. aastal Eesti edetabelis 19. kohal. Vaat, nii kehvaks on Eesti tase langenud. Teil, kaks esimest, on lihtsalt lühike mälu.

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

Õige jutt! Samamoodi tuleks igasugused maanteerattad põõsasse visata ja Jõgeva ära unustada! Jaksu jagub ju vaevalt-vaevalt trekidistantside peale; ja seal on ometi särtsu ja emotsiooni, mitte tundidepikkust tuima undamist!

Ruttu kõne Mandrele ja plaaned lühema maa pääle ümbre!

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

Hapud viinamarjad.
Kõigepealt lõhkuda oma põlved "targalt" ja intensiivelt treenides. Ning siis tulla targutama, kui mõttetu on maratonijooks, ise suutmata maratoni läbida. Mage.

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits väänab asju omatahtsi viladakaks. Keskmaajooksudes ongi selline tase, sest enamus on aru saanud sellele pühendumise mõttetusest. Kui pulle arvab, et kõik on niiiii nõrgad, et tema omaaegne mark oleks top 20-s, siis mida see tõestab?
Mitte nõrkust, vaid puhast mittetegelemist. lihtne.

Blogi seekordne sissekanne muidugi ise puhas ekraanitäide, ei enamat!

 
At 11:26, Blogger Priit Pullerits said...

Nagu ameeriklased ütlevad: let me put this topic into perspective for you - pean ilmas teid kõiki, kes te siin kutsute üles ka suusatamist ja rattasõitu maha kandma. Vaadake, asi on selles, et võrreldes suusatamise ja rattasõiduga on jooks äärmiselt vigastusterohke ala. Kui te olete lugenud superhead jooksuraamatut "Jooksjana sündinud", siis te teate, mida jooks teeb - ja laastavalt: traumadega jooksjate hulk muudkui suureneb, mis siis, et jooksujalanõud lähevad justkui paremaks ja kvaliteetsemaks. Jooks lihtsalt lõhub - punkt. Mina olen ainus, kes on sellest julgenud avalikult rääkida - seepärast teile tundubki, et ainult mina olen end joostes katki teinud ja kõik teised on terves. Ei ole! Teised lihtsalt ei räägi oma traumadest, seetõttu on neil kerge jätta muljet, et nad on terved. Teiseks, ma saan suvel ikkagi 49 - loomulikult on kõik kuni 40-aastased minust tervemad. Aga mis nad räägivad siis, kui lähenevad 50-le? Ma tänan saatust, et ta andis mulle põlvede kaudu märku, et kuule, mees, aitab enda hävitamisest.

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

Aga miks sa arvad, et praegused noored ei treeni samuti hobi korras. Olen jälginud keskmaajooksjate aastakäike viimasel paaril, kolmel kümnendil. On olnud hooaegu, kus esimümme oli täitsa korralik - mahtus sinna 1.48-1.54 vahele. Tagasivaates sõltub tase paljudest erinavtest faktoritest. Ja kõik on ju hinnanguline, kas 4.12 om kehv tase. Kümnevõistlejad on sillas, kui astuvad 4.30 ga. Meil on 4-5 jooksjat, kes katavad distantsi 3.45 kanti, järgmised on juba 3.55 edasi. Elu on teine. Tuleb analüüsida, millised faktorid on mõjutanud tulemusi erinevatel kümnenditel. Siin ei saa ühe puuga lajatada, et taset ei ole. Elu 70.ndatel, 80, ndatel, eriti 90. ndatel ja sealt edasi on nagu erinevad maailmad, mis on otseselt mõjutanud ka jooksu tulemusi.

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Traumadest rääkides.
Rattatreeninguil surma saanuid oskan mitmeid nimetada, ka päris kuulsaid nimesid. Jooksuradadel hukkunuid justkui ei meenu, kui jätta välja terviserikked. Luumurdudest parem ei hakka rääkima.

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Priit räägib õigust.
Üks.
Teine asi et täna söövad inimesed kunstlikku toitu. Täna on inimesed haigemad ja kehvemad kui mullustel aastakümnetel.
Lugesin juba 90 -tel väljamaa spordifoorumeid. Seal oldi samuti nõus et maratoniharrastajana pääsed suurele maratonile, nö. jooksma võidu Alberto Salazari ja Uta Pippigi endaga. Andre Agassi või Jimmi Connors sinuga tennist ei mängi. Ka raha eest mitte. Jne jne sama rida. Kokkuvõttes on maraton pea ainuke demokraatlik spordiala, kus inimesed tänavalt saavad kaasa lüüa.

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

Aga pead olema ikka väga talent, et töölissportlasena 2:17 maratoni joosta.

Samas selline paradoks, et 2:20 ise joostuna on hirmus sportlik pingutus. Kuid sind 2:20 meest aga televiisorist ei taha keegi vaadata. Kõrvalt vaadates paistad ju aeglane, eriti neile kel endal pikamaajooksu kogemust ei ole.

1:50 800m on igati kõva tulemus mehele. Jällegi telekast on hoopis huvitavam vaadata kui neegrid rebivad 1:40.
Pole midagi teha. Kurb.

 
At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

Keskmaajooks nõuab andekust samuti nagu sprint. Sa kas oled kiire või jääd kõrvale. Kui natukenegi jääb puudu, ei pääse sa finaalidesse kunagi. Maraton seevastu on puhtalt töö. Mida rohkem jooksed, seda suuremad võimalused. Ning finaalis jooksed alati.

 
At 12:20, Blogger Priit Pullerits said...

...ei, ka pikamaajooks nõuab andekust. Te võite end andetuna treenida maratonis 2:25 peale, nagu võite andetuna treenida end 800 meetris 1.55 peale ja sprindis ka 11,87 peale, aga ühelgi juhul ei lähe ta ka maratonis 2:25-2:20 pealt edasi, kui te pole andekas. Ei ole nii, et andekus määrab ainult keskmaa- ja lühimaajooksus. Selline lähenemine on vildakas.

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

Olgu, suvel 49. Aga panemegi siis vanuse järgi - suveni trekil rohkem kui 49-ringistel võistlustel ei osale, sügisel võib juba kuni 50-ringistest trekivõistlustest või võrdse pikkusega sprintidest osa võtta?

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

Maratoni "hästi" joosta on kergem kui 800m "hästi" joosta. Sest suur osa maailma pätajalgasid on maratoni 3+ 4+ 5+ tundi jooksnud, luues sellega illusiooni et 2:50 on juba kõva aeg.

 
At 13:03, Anonymous päntajalg said...

12:49 tõi välja väga hea pointi, kuidas, ka mulle tundub, enamus inimestest (eriti veel need, kes kunagi midagi jooksnud pole) võimekusest ja "tasemest" aru saab.
Või kui läbi väikse huumoriprisma öelda, siis maratonis on kõvatada märksa lihtsam kui keskmaas. :))

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

Ma tänan saatust, et ta andis mulle põlvede kaudu märku, et kuule, mees, aitab enda hävitamisest.

Kas sa Priit käitud nüüd kuidagigi targemini? Konsulteeri kasvõi Ripsiga, mida sa oma nõrga ja üha kiiremas tempos laguneva organismiga ette võtma peaks-vihjeks-tuim aeroobne rattaväntamine on küll üks viimaseid asju millega sina oma trenne sisustama peaks. Panna(Jõgeva rattarallil) on küll äge aga milline saab su elukvaliteet 10-20 aasta pärast olema(kepiga või ratastoolis) sellele tuleks juba täna hakata mõtlema.


http://suusk.blogspot.com/2013/12/dr-leho-rips-vaart-nou-sporditraumade.html

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Andekus on suhteline. Noortel on hoopiski lihtsam harrastada väljakualasid. Hüppad 2 m või veidi rohkem kõrgust oled juba suht tegija Eestis. Selleks piisab kui harjutad 3-4 korda nädalas. Noored tajuvad üsna varakult, et tippu jõuda on üsna lootusetu. 1.55 800m tuleb eeldustega jooskjal üsna siva, see ei tähenda et 1.50 tuleb. Nii ka teistel aladel.

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

Priit ajab õiget asja!
Ega enne Eestisugust kääbusriiki keegi tõsiselt ei võta kui 4x400m olümpiapronks koju toodud. Hea oleks veel mõni Eesti mees 100m finaalis.

 
At 13:32, Anonymous Kuiger, vana raskejõustiku treener said...

Kes nägi Eurospordist kui Bekele 2:05 ga Pariisi maratoni võitis? Sellisele käredale jooksule 45min kaotada pole paha (nagu ütleks professor Mati A.) Seega 2:50 on kõva aeg.

 
At 13:41, Anonymous Caspar said...

Eesti ei ole kääbus riik. Eesti on e-lahenduste esirinnas ja Toomas Hendrik on maailmas tuntud demokraat ja intellektuaal. Neegrid las jooksevad 4x400, Eesti mehed lendavad varsti kosmosesse.

 
At 13:43, Anonymous Anonüümne said...

2.50 on jalutamine 25 aastasele üle 4 min km. Tuleb arvestad, et Bekel pole enam kaugeltki paremas vormis.

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

Priidu blogis olete kõvad mehed kommenteerima, tegelikult olete vaimsed kääbused.
Seda imestangi et 10-võistlejad noored tugevad mehed aga 1500 higistavad vaevu 4.40
Kas on tegemist väsimusega, või hoitakse vastupidavusest meelega eemale et mitte kiiruse ja jõu aladel alla jääda?

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

Priidul on õigus.
Nii mõnedki mehed on oma parimad maratoni tulemused jooksnud nö. staadionijooksude trenni pealt. Maratoni trenn, kilomeetrite ahmimine läheb kergesti üle kurnatuse seisundiks, millest aga ise aru ei saa. Sest tundub et nii peabki olema.

ps. too Kuiger pole mingi treener, kükitab vana-Antsla poe taga kui ilm väga külm ei ole.

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Sõbrad, arutage asja ja ärge sõimake teineteist kääbusteks ja antsudeks. See ei tee teid paremaks jooksjaks mitte kohe.

 
At 14:36, Anonymous Anonüümne said...

Minu arvates õige jutt!
Kõik rahvasportlased maratonikummardajad ei saa ise ju aru, et nad on pelgalt osava turunduse ohvrid!
Ilma suurte massideta erinevatel maratonidel ei oleks võimalik oma üritusele maailma parimaid kutsuda ja neile suuri osavõtu- ja auhinnarahasid maksta!
Rahvasportlased-maratoonarid, aeg on peeglisse vaadata ja tunnistada, et tegelete vaid enda piinamise ning lõhkumisega!

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Jooksumeestel ei ole oma foorumit. Nende blogid on hädised ja Jooksuportaal longab eesti keelt ja puudub kandev mõte/idee. Neile oleks PP sugust vedajat tarvis, kuid mis sa hing ära teed. Mida pole seda pole.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Sõbrad, arutage asja ja ärge sõimake teineteist kääbusteks ja antsudeks. See ei tee teid paremaks jooksjaks mitte kohe.
///////
Ahsoo. Mul on küll selline tunne et kui olen saanud hingelt ära öelda mis pakitseb, siis sujub jooksmine ka nagu lepase reega.

 
At 14:41, Anonymous Petri-Osmo said...

Band of Estonians, disorganised and constantly quarreling each other, and their language in decline, many of them even not carrying Estonian names, they are easily overrun by better organised and more energetic Russians. No tanks will help here. Finland, however, is a different story. People are healthy, exercise a lot and every finnish man has combat fatiques and 'konekivääri' in cellar.

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

EKJL lehel on 2013 edetabelid normaalsete pdf-idena olemas. Õpi arvutit kasutama.

Aini vastu suunatud tatipritsimine on muidugi taas demagoogia meistriklass. Ain räägib, et "keskmaal leidub jooksjaid rohkelt". Pullerits vastab 150 korda kuuldud jutuga oma isiklikust rekordit ja kuukilometraažist ning püüab Ainu juttu ümber lükata appihüüdega Jeesuse suunal, et "800 meetris saab hooaja edetabelis 17. koha aeg, mis on üle kahe minuti". Ain räägib kvantideedist, Pullerits kvaliteedist. Kahju, aga Pullerits on inimene, kellel pole haiged ainult põlved.

 
At 14:51, Anonymous Anonüümne said...

Maratonijooks koos reisimisega on parim linnaekskursioon. Ka 800 m mees võiks teha hooaja lõpus või puhkuse ajal.
Omal ajal sai nalja tehtud, et jooksin I poole täiest jõust ja II vaevlesin kõnniga pooleks.
Tulemus oli peaaegu sama, mis targalt joostes.
Seega milleks mõne minuti kärpimise nimel ennast aeglaseks harjutada? Vanuse kasvades tuleb aeglust niigi.

 
At 14:54, Anonymous Marcus-Edward said...

Moi Osmo my dear! You have a keen eye and your speak right words, but remember, you are not welcome to all-baltics-famous Priit Pullerits blogi, unless you apologize very much and keep low profile tomorrow and forever.

 
At 15:10, Blogger ullarparnat said...

Priit ajab õiget juttu!

Tooksin siia välja ka väga hea näite:

Tempo oli lapsik. Asjatult räägitakse, et viimane kümme kilomeetrit tapab mehe. See ei väsita, kui on treenitud küllaldaselt. Maratoni aga jooksevad üldiselt sellised vennikesed, kellel puudub keskmaajooksudega hangitud kiirus ja vastupidavus.

(Paavo Nurmi pärast olümpia kvalifikatsioonivõistlusi maratonis, Suomen Urheilulehti, 27.06.1932)

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

Taastan mälu järgi. Vedehhin jooksis sel kevadel (sisehallis) 3k 8.11? Natuke hiljem poolmaratoni 1:03.50.
Ütlematagi selge mis distantsil toredama (kallima) auhinna saab.
Ehk siis mis distants perspektiivikam. Miks peaks ta jääma 3 ja 5k juurde?

 
At 15:22, Anonymous Anonüümne said...

Aga mis selles halba kui Priidu blogis saavad kokku ratturid, suusatajad ja jooksjad? Võidavad kõik, võidab sport ning koos paneme homofoobid paika ja aitame Eesti elu edasi.

 
At 15:26, Blogger Priit Pullerits said...

14:45 selline sõnavõtt ei solva mind, sest näitab, kui hädine, vilets, närune, tühine, mannetu, õel, kuri, kibestunud, vihane, parastav, pahatahtlik tüüp ta ise on. Huvitav, kuidas ta ise aru ei saa, kuidas ta enda hädisust, viletsust, närusust, tühisust, mannetust, õelust, kurjust, kibestumust, viha, parastamist ja pahatahtlikkust siin teistele paljastab.

Aga ullarparnat on teinud head tööd! Aitäh! Võtke eeskuju, 14:45 ja too Ain ka.

 
At 15:51, Anonymous Petri-Osmo said...

We've got Leopard 2 tanks, we've got F-16 Block H fighter planes we've got Made in Finland panssarivaunuja. We've got lots of stuff that you Estonians have not. But don't worry - we keep the Russian Bear away from us.

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

Priit, midagi sinu hingele?

Viasat Sport Baltic hakkab näitama mägiratta MK-etappe. Esimesed etapid ka Loo kommentaaridega.
http://m.sport.delfi.ee/article.php?id=68404273

 
At 16:23, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, ma ei vaata televiisorist sporti - aja raiskamine. Ja sageli ka närvide kulutamine, kui liiga emotsionaalseks minna. Lisaks ei aita see kõik tulemust paremaks teha - ei mul ega sel, keda vaatan. Spordi vahtimine on rohkem poisikeste lõbu. Täiskasvanud normaalsed mehed sellise jamaga ei tegele.

 
At 19:08, Anonymous Anonüümne said...

Kõrendmacho on kõnelenud. Nii on.

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

Selle loo peaks Ärapanijasse sokutama

 
At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas Sinu jaoks on väärtuslikum suusasprindi MM tiitel või Vasaloppeti võit?

P.

 
At 22:36, Anonymous Anonüümne said...

Priit räägib õiget juttu. Priit tuleks jooksublogi panna tegema, siis oleks midagi loota ka jooksjatest. Mul hea sõber, jooksufabatt, ütles ükspäev, lahe on vaadata rahvusvahelisi jooksumaratone, saab eesti tippudele kaasa elada. Ma küsisin, et millistele tippudele, minu arust jooksevad nad 15-20 min aeglasemalt, saa aru see on maailma parimate naiste tase, see ei ole mingi tipptase, aga see teda ei kõigutanud. Sain pika loengu kui eriline on maratonijooks ja seal on ka naiste parimate ajad eriliselt kõrgel ja neid ei andvat mingi muu spordialaga võrrelda. Ma loobusin vaidlemast.

 
At 22:56, Anonymous Anonüümne said...

BTW Kes on Petri-Osmo ja miks ta võidurelvastumise plämaga kelgib?
Kahe tangiga venemaa vastu kõlab paljutõotavalt igatahes.
Mina mäletan, et viimati andsid soomlased kõik eestlased venelastele välja ning ei pakkunud ka varjupaika erinevalt rootsist.
Teet

 
At 06:41, Anonymous Anonüümne said...

Teet, rootslased andsid üle 120 endisi Balti riikide ohvitseri venelastele üle,kes löödi mättasse,osad jõudsid vangilaevas enesetapuni.....

 
At 08:37, Blogger Andres P said...

Siin on jälle kõik läbi segi nagu Kört-Pärtli särk. Raske on ühte patta panna tippsporti ja harrastussporti, noori ja (tiitlivõistluste mõistes) veterane.
Kui 2000 inimest ei jookseks maratone, siis hea Priit - millega nad tegelema peaks, ega ometi teleka ees kossu (või veel hullem jalakat ;)) vaatama? Maratonijooks palmide all (ja miks mitte väike linnaekskursioon Nizzas) on paljude jaoks väga hea motivaator. Jah, tehniliselt nad (me) sörgime selle maa läbi, aga ma olen selle üle täpselt sama uhke nagu Sina Jõgeva RR xx koha üle. Treeningutega tagatakse mõistlik aeg mõistlike kehaliste tagajärgedega, sest jah, asfalditampimine lõhub jalgu. Aga kuna Sa oled "Born to Run" , loodetavasti ka algupärases keeles (mõned tuttavad on öelnud et pole kõige õnnestunum tõlge) siis peaksid mäletama, et jooks lõhub eelkõige valede jalatsite poolt tingitud valest tehnikast ja asendist. Sest nagu evolutsiooniteooriad väidavad, on inimkeha arenenud jooksmiseks ( mitte rattasõiduks).

Foorumist - ainuke toimiv kestvusalade foorum on vist tõesti ratturitel. Vb "Jooksja" viitsib enda hõlma alla tekitada? Oleks tänuväärne koht ja vb saaks sealt häid mõtteid ka artiklitele.

 
At 09:19, Anonymous Anonüümne said...

Minu arust Born to Run on vägagi õnnestunud tõlge

 
At 09:53, Anonymous Kaimar, maru rahvuslane said...

Jooks ei lõhu midagi. Kui oled esimest päeva teel ja keskealine, siis ehk küll. Me räägime harrastajatest kes harjutavad regulaarselt ja mitte esimest aastat. Jooksutreening teeb imet. Kehakaal langeb ning tehnika paraneb iseenesest, sest keha otsib ise ökonoomse asendi. Inimesed ei pea jooksma nagu Rudisha, igaüks saavutab oma antropoloogia jaoks optimaalse tehnika, mis on tema ideaalne tehnika. Tänapäeva jooksusussid on tehnika ime - õhukesed tallad, kuid omavad lööke absorbeerivat võimet. Ise oled rumal kui jooksed tennise, saalibändi või aeroobika jaoks mõeldud jalatsites.
Ja see lõhkumise jutt. Mõtlev maratoonar teeb kevadel suvel sügisel nii palju jookse maastikul kui vähegi võimalik. See teeb lihased elastseks ja maratoni võistlus 42km kasvõi betoonil on seejärel nalja asi. Maratoni ega ka 10km tänavajooksu jaoks ei pea ju treenima asfaldil.

Kui tundub et midagi lõhub, siis ei ole süüdi jooksusport, jalatsid ega vale tehnika vaid asjaolu, et sa ei ole piisavalt palju jooksnud.
Olen ise jooksnud palju võistlusi k.a. maratone, aastatega läheb jah raskeks, eelkõige seetõttu et selg jääb kangeks ja ei tule järele. Rattasõit ja suusatamine on veteranile kergemad harrastada, kui äge võistlusjooks.

 
At 10:03, Anonymous Anonüümne said...

...jooks lõhub eelkõige valede jalatsite poolt tingitud valest tehnikast ja asendist.
----------------------------------------------
väga vale arvamus. Jalatsid ei tingi valet tehnikat kui sa päris slaalomi saabastes ei jookse. Kui mees on jooksnud, siis ei ole olemas valet tehnikat. Kui jooksebki imelikult, või väljast vaadates ebaõigelt, siis tema ANTROPOLOOGIA jaoks on see siiski sobiv. On küll ja küll jooksjaid kellel olevat kehva tehnika, kuid kes teevad siiski märkimisväärseid tulemusi.

Jalatsitest veel. Košelev jooksis 80-tel maanteejooksud õhukeses tennises, sest vähestel oli siis väljamaalt kallis toss muretsetud.
Olen ise suviti murul paljajalu jooksnud. Väga hea, arendab pöida. Aafrika neegrid erinevad selle poolest et neil on pöid välja arenenud. "Põlvede ja puusade lõhkumine" tuleb mitte asfaldist või valest tehnikast vaid asjaolust et pöida pole ei lapsepõlves ega hiljem kui see kängitsetud võimalikult paksu igatsorti ülepronatsiooniga jalatsisse, arendatud.

 
At 10:21, Anonymous Anonüümne said...

Rattasport alles pikk, tüütu ja nüri ongi. Alla 2 tunni trenn ja alla tonni varustus ei vii kuhugi.
Kergejõustik (kuhu kuulub pikamaajooks) oli on ja jääb spordi kuningannaks.
Lugesin selle oma teksti läbi ja vaatan , et pagan ei oska ikka niimoodi nagu PP lahmida.

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

PP ei lahmi, PP kirjutab elegantselt ja valusalt. Kui vahel kõik faktid ei klapi, siis mis sellest, kirjamees ei saa lasta end pisiasjadest häirida. Peaasi et suur plaan (Eesti spordi uueks loomine) silme ees.

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Ühe põlvega mees, kes enam ei saa joosta, ei suutnud allajäämise valu alla neelata ja kukkus oma blogis pröökama, et ka teised ärgu jooksku nüüd.
Kui hästi räägid, võibolla mõni hea mees võtab su oma jooksul käru peale ja sappa.

 
At 10:37, Anonymous Anonüümne said...

PP on spordibloginduse Tammsaare, või isegi Remarque või Hemingway.
Teda loetakse rootsis norras poolas saksa ja venemaal, kus iganes mõni eestimaalane end ei peida.

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav , mis on saanud Kristina dopingusaagast - koos talve ja olümpia möödumisega on igasugune info (ja ka meediahuvi) selle minevikuteo osas kadunud?

I.A.

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Kristiina dopingusaaga on üks väga keeruline saaga. Tõenäoline et tehti tünga. Ajendiks Veerpalu võidetud kohtukeiss. Ei oleks tulnud torkida, vaid jätta Veerpalu maha. Eesti uljaspeadel ei ole ettenägemise võimet. (vaadake kasvõi sahmimine selle pronkssõduri, vene propagandaga). Oleks tulnud arvata, et Veerpalu kohtuasja järel kaevatakse Kristiina, Jaagu, Ollegi vanad proovid luubi alla. Kõigi nendega te ju enam kohtusse ei lähe?
Usun et Kristiina sai oma võidud ausalt. Ta oli lihtsalt nii eriline natuur. Tema võidutahe oli meeletu. Sealt tuli edu ja medalid. Väga kahju kui meestekoondise pettus tema karjääri varjutab.

 
At 11:19, Blogger Priit Pullerits said...

22:00, P - suusasprindi MM-tiitel on väärtuslikum kui Vasaloppeti võit. Mina valiks igal juhul olümpiaala maailmameistrikulla, mitte mingi absurdse distantsipikkusega rahvavõistluse esikoha.

Teet, braavo, hästi pandud sellele Osmo-Petrile. Kuradi somm, pidagu lõuad, ütlen otse, kui teada on, et ta kuradi faking kaasmaalased andsid eestlasi reeturlikult ryssadele välja. Seda jama ja häbi ei peseks O-P ja temasugused isegi oma verega maha. Ärgu nad rohkem sõna võtku! (Jah, panin jah talle otse lõuga, aga tema kaasmaalaste sigadus on üle ajaloo piiride ulatuv sigadus, kuritegu inimsuse vastu, mis ei aegu - tubli, Teet, et seda meelde tuletasite. Selle kaikaga võib O-P-le iga kell äsada, nii et pidagu too lõuad ja mokk maas edaspidi, meie kallal tänitaja, nagu ta on.)

"Born to Run" on täitsa hea tõlge, pole sel häda midagi. Näiteks "127 tundi" kaljulõhes - sellel on küll halb ja vigane tõlge.

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

saage aru, see OsmoPjotr käib meid siin õrritamas. Saatke ta pimedasse kohta, selle asemel et hakata talle eesti rahva kurba ajalugu jutustama. Mis olnud see olnud, no saadeti välja, mis me sinna tagantjärgi parata saame. Ärge rohkem nutulaulusid esitage.

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

Päisest.
Siin blogis kirjutab Postimehe ajakirjanik Priit Pullerits spordist ja sportimisest, keskendudes talvel suusatamisele, suvel jalgrattasõidule ja jooksmisele.

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

11:50
tahtsid vist midagi küsida, aga julgus sai otsa?

 
At 12:17, Anonymous Woldemar P said...

Kuna me oleme niivõrd intellektuaalsed olevused siis arutame suusatamisele/jooksmisele lisaks ka teiste põletavate päevaprobleemide üle. Nagu näiteks mitu tanki lennukit ja raketti me vajame et ära hoida Riigikogus tehtavaid eestlusevastaseid seadusi ja otsuseid. Mitu venekeelset tv-kanalit me vajame et panna piir eestimaalaste tantsimisele kremli taktikepi järgi? jne jne. Lisa põletavaid teemasid on aga lisa tulemas.
Delfi, Postimees, Õhtuleht: "Enneaegne seemnepurse vaevab iga kolmandat meest."

Meie küsime: mitu jooksjat suusatajat ja ratturit on selle kolmandiku sees?

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

Vene tankidel on pikad torud. T-90, T-80, T-72... Juba ajalooliselt. Hitleri Pkzw III ja IV oma lühikeste "nokudega".. Palju peaks Eestil tanke olema, et end mehena tunda? 1, 2, 31, 41? 300?

 
At 12:59, Blogger Andres P said...

Kaimar - kui paljudel tänapäeva jooksusussidel on õhuke ja _mitte_ eriti amortiseeriv tald? Igal tootjal 1-2 mudelit võrreldes 10 paksutallalisega? Jah, neid on viimase paari aastaga juurde tekkinud, kuid enamus on ikka väga pehmendava, summutava, stabiliseeriva jne tallaga (eriti kannaosaga). See tingib "laisa" kehaasendi ja üle kanna jooksmise - mis ei ole kehale optimaalne (evolutsioonis kujunenud). Pehmemal pinnasel treenimine arendab küll lihaseid ja väldib osasid traumasid, kuid jooksu asend sellest ei muutu ju. Ja siis asfaldile minnes on mõju tunda. Pealegi, millegipärast näen Tartus pidevalt tänavatel ja kergliiklusteedel jooksjaid.

10:03 - sellele pöia ( ja tallavõlvi lihaste)treenituse vajadusele ma vihjasingi.

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Enamik maailma jooksjaid on lihtsalt sunnitud asfaldil jooksma, elavad ju jooksjad põhiliselt suurlinnades. Maastikul treenimiseks pead autoga kuhugi sõitma. Bensiin, aeg, närvid. Tartu suguses "puust linnas - Jäääär" peaks ju kruusatee lõigu ikka leidma?

Need õhukese tallaga on kiire jooksu ja võistluse variant. Need on siis "born to run" meestele. Peab ütlema et suurepärased sussid. Imekerged, ei tunne jalas midagi, kuid materjalid ja tehnoloogia annavad sama põrutuse kaitse mis paksu tallaga trennivariant. Muidugi päris päntajalgadele need ei sobi. Või rasketele meestele. Kelle kohta üteldakse "this guy eats sneekers"

 
At 13:42, Blogger Priit Pullerits said...

11:37 - teadke, et kes ajalugu ei mäleta, see elab tulevikuta.

Jah, Andres Pae, 12:59, ka mul on lausa kurb ja valus vaadata, kui palju joostakse asfaldil. Kusjuures jooksevad just nn päntajalad. Varsti on neil jalad läbi ning siis pole ime, et jooksmise saab liigitada kõige traumarohkemaks spordialaks.

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Olen kõva ratta ja suusamees. Tankitoru on mul pikk ja vägev ning vajadusel sülgab see "tuld" kohe vajaduse tulles. Esimest korda kuulen et on liiga kiire, või lausa enneaegne? Mis tähendab enneaegne? Kui on aeg käes, siis tuld! Pullerits räägib ju ka et mehed jätke see maratonitempos uinumine, tehke oma töö välgu kiirusel, naudite ise ja kodumaa tööjõuressursside amet kiidab.

 
At 14:21, Anonymous Anonüümne said...

See kõik oleneb konkreetsest tüübist. Asfaldil joostakse ju nii aeglaseslt. Sörgitakse. Kes areneb ja läheb paremaks, kes jääb haigeks. Oma viga siis.

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole teist blogi kus arutataks nii elulisi teemasid - pikamaa jooks, tossu paksus, tanki tõrje, seemne purse, puuduvad veel noored emad oma titeprobleemidega.

 
At 17:39, Blogger Priit Pullerits said...

Eile õhtul käisin Hispaania rattakoolitusega Art Soonetsiga rattatrennis. Jagasin talle ka sõjasaladusi, kuidas tegelikult trenni tuleb teha. Soonets haaras teemast nii entusiastlikult kinni, et esimese nelja-viieminutilise kiirenduse lõpus vajutas lausa rohkem kui 50ga. Teisel jäime küljeka kätte ja ei hakanud üle punnima, sest kvaliteet oleks langenud. Kolmandat alustasime liiga suure algkiirusega, 38 pealt, sealt polnud enam teab mis suurt arenguruumi. Lõpus tulime viimase otsa, umbes kuus minutit, pidevalt juurde vajutades vastu piitsutavat vastutuult, ma tõmbasin alguseks 36 üles, siis lasin veidi alla, sest kiireks läks, edasi läksime 30ga, mille pealt vahetasime iga paarisaja meetri järel vedajat ja iga kord panime 1 km/h juurde, viimase otsa vedas Soonets vastu vastikut vastutuult 35ga, siis ütles, et aitab küll. Mis aitab?! Kas me siis paugutama ei hakkagi, küsisin. Mul on Jõgeva rattaralliks Mandri plaan ees, ega ta neid oma lõbuks koosta! Kui Soonets ära kodu poole keeras, tegin veel paar pauku peale ka, nagu Mandri oli korralduse andnud. Ega uimerdades, nagu mõned mehed maantee ääres sörkides loivamas ehk maratoniks valmistumas käivad, midagi tule.

Niisiis, mis ma ütlen: eksib see, kes arvab, et rattasõit on kaks tundi sadulas chillimist. Jah, on ka selliseid sõitjaid. Aga mitte mina. Mandri ütles mulle selgelt: tähtis on kvaliteet. Ja kvaliteeti ei tee ühtlaselt mugavustsoonis kulgedes. Näiteks, tegime kiirenduse 50 km/h-ni, kus kadents küündis lõpus 130ni. Just for fun! Aga kui jooksus hakkad arendama kiirust, et panen ka 29. km-l 300 meetrit 38 sekundiga, siis pärast seda te enam eriti ei jookse. Aga me sõitsime pärast seda veel mitukümmend kilomeetrit ja tegime veel nii- ja naasugust spetsiifilist tööd.

Seda räägin neile, kes on siin üritanud rattasõitu tuimaks alaks tembeldada. You are gravely mistaken!

 
At 18:16, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 19:07, Anonymous Anonüümne said...

Alles oli rattasõit pehmode mugavussport, kehvemal talvel on suusatamine mõttetu, nüüd ärge minge enam jooksma. Eks iga l... kiidab ikka oma sedasamust, aga see on nüüd küll allakäik kui hakatakse teisi spordialasid maha tegema! Priit, lõpeta oma kõvatamine, ela ise ja lase teistel ka elada, kui mina sõidan rattaga, siis ma austan neid kes jooksevad, kui ma jooksen, siis ma austan neid, kes rattaga sõidavad jne jne... Äkki proovid ka lõpuks täiskasvanuks saada?

 
At 19:34, Anonymous Petri-Osmo, dipl insinööri, Helsinki said...

Asphalt running is not good. In a recent visit to Tallinna I saw many extremely beautiful young ladies running on Pirita seaside bike road. They were moving rather slowly (while still notably faster than many Estonian men - hard-footed and clumsy creatures who have taken the 'conversational' pace to close to heart) and in poor form (not body forms ;).
Ask your politicians to do justice to your people and build natural running paths, like Finnish liikuntapolku, not car paths.

 
At 21:35, Anonymous Anonüümne said...

Muuseas, siin blogis on külastatavus hakanud oluliselt langema: märts 2012 - 35000,
märts 2013 - 40000, märts 2014 - 21000. Sarnane trend ka jaanuar-veebruar (allikas - blogi allosas olev kaunter)

 
At 21:52, Anonymous Anonüümne said...

Suusatamisest ju ei räägita enam, mis seal ikka külastada.

Aga selle vestluse võib vist iseendale vastu rääkivana korstnasse kirjutada! Mis pagana kahetunnised vändalohistamised need olgu! Puhas sprint või mitte midagi!

Kas keegi logiomanikule BMX saaks rentida? Tähtveres vist muud tüüpi ratastele trekiradasid pole

 
At 21:58, Blogger Priit Pullerits said...

...Ei, vale tõlgendus - asi on selles, et noil kuudel oli külastatavus rekordiliselt kõrge objektiivsetel põhjustel: 2013 oli Veerpalu CASi otsuse ootamise aeg, see lõi näitajad ebanormaalselt üles. 2012 veebruar ja märts olid üleval tänu Tartu maratonile (kas too oli too eriti külma ja poleemilise maratoni aasta?) ja Estoloppetile, siis on alati aastast aastasse olnud tõus ülisuur. Tänavu näete, et veebruari ja märtsi tõus jäi tulemata, sest talve ei olnud ja Veerpalu teema ei olnud ka enam üldse kuum. Kõige menukamad on olnud just veebruarid ja kui nüüd vaatate, siis veebruar on tänavu vaid ülinapi tõusuga - sest Tartu maraton jäi ära. Tavaliselt sellega kaasnev tõus on kandnud järellainetust ka järgmisse kuusse. Praegu on märtsist alates n-ö mõttetu hooaeg, kus puudub fookus - suusatamist ei toimunud, rattale ja jooksule oli veel vara mõelda. Need ongi objektiivsed põhjused, ei muud. Aga kui vaatate üldarve ja võrdlete neid teist blogide loetavusega, siis näete, et need on kolossaalselt suuremad kui muudel blogidel. Olge mureta, varsti tuleb kevad ja siis läheb kõik jälle endisesse rööpasse.

 
At 22:25, Anonymous Noor ema said...

Priidul on õigus.
Hoolimata külmast kevadest, hoolimata Puutini musklinäitamisest, hoolimata tiblade provokatsioonidest Eesti vabariigi territooriumil, hoolimata eesti meeste enneaegsest seemnepurskest on blogi endiselt populaarne.

http://www.postimees.ee/2757944/homme-postimehes-pevkur-kutsub-provokatsioonidest-hoiduma

 
At 22:25, Anonymous Noor ema said...

Priidul on õigus.
Hoolimata külmast kevadest, hoolimata Puutini musklinäitamisest, hoolimata tiblade provokatsioonidest Eesti vabariigi territooriumil, hoolimata eesti meeste enneaegsest seemnepurskest on blogi endiselt populaarne.

http://www.postimees.ee/2757944/homme-postimehes-pevkur-kutsub-provokatsioonidest-hoiduma

 
At 08:18, Anonymous Anonüümne said...

Mina arvan, et Priit on tulnukas, ta kirjutab nii ebamaiselt hästi. See ei saa olla maa-elanikule omane, see on teise liigi stiil. Seega kõik kes te üritate ka Priiduga võistelda suusas jne, see ei ole teie kategooria.

 
At 09:00, Anonymous Ingemar said...

Kui elu ümberringi kokku variseb - lugege Postimehest: ameerikas maavärin, Venemaal lagunemise meeleolud, Eesti välispoliitilises kriisis - siis üks kindel paik meile ikka jääb ja see on Priidu bloog.

 
At 03:40, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:49, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 

Postita kommentaar

<< Esileht