neljapäev, aprill 24, 2014

Pullerits: Kuidas ma gruppettot proovisin – ja gruppetto mind?

Ma ei saanud nädala keskel kiusatusest ikkagi võitu ning läksin gruppettot proovima. No see oli ikka tõeline gruppetto! Tosinkond meest suundus Tartust mööda Jõhvi maanteed välja, peaaegu oleksid «Kerge elu» Voldemar «Volts» Brenneri (Jüri Lumiste) ülekäigurajal alla ajanud. Haakisin end traumatoloog-ortopeed Leho Ripsi kõrvale, tagamõttega. Dr Rips on see, kes mul poolteist aastat tagasi põlve opereeris, sealt lahtised kõhretükid eemaldas. «Doktor, mul on üks mure,» alustasin. «Õigemini mitu mure,» jätkasin. Ja ladusin kõik välja, kust miski on pitsitanud ja tuiganud ja valutanud. Telefoni teel ju teatavasti diagnoosi ei pane – aga ratta sadulast?

Ent dr Rips oli rohkem keskendunud oma jalgade tööle kui minu küsimustele. Arusaadav, kui ta oli tänavu seni sõitnud vaid 700 km, võis 28 km/h tunnis vastutuult ja kergelt vastumäge vedada tunduda talle veidi raske ja kiire. Mina, kel kilometraaž tema omast vähemalt kaks korda suurem, muudkui küsisin ja pärisin ja uurisin. Seda nimetatakse efektiivsuseks, eesti keeles tõhususeks: miks panna end kirja doktori vastuvõtule ja oodata mitu päeva või nädalat järjekorras, kui kõik olulised asjad saab sõites läbi arutada? Vaat, miks tasub õiget gruppettot valida.

Ja siis mõtlesin: mis on ikka selle grupis liuglemise mõte? Hirmus lihtne oli. Nagu mingi jalutuskäik. Siis, kui Vedul vasakule Saadjärve pool pöörasime ning saabus meie kord dr Ripsiga ees tööd teha, tõmbasime krobelisel asfaldil kiirust veidi üles, 36-38 km/h peale. Keegi tagant õnneks karjuma ei pistnud. Saadjärve äärest keeras gruppetto Elistvere peale, mis tähendas, et vastu tuli pikk ja järsk tõus – ja seal olukord muutus.

Olime selleks ajaks vahetanud dr Ripsiga grupis kõige taha. Vahetasin keti eest väiksemale hammasrattale. Mõtlesin, et kui seni on kergelt sõidetud, küllap võetakse tõusu ka kerge jalaga. Aga esimesed mehed tõmbasid selja küüru ehk küüru selga, isegi ei tõusnud sadulast. Poole tõusu peal tundsin, et mis nüüd – raskeks läheb! Ajasin tagumiku sadulast. Jalad käisid liiga kiiresti ringi. Oleksin pidanud tagant ilmselt veidi väiksemale hammasrattale vahetama. Nägin vaeva, et gruppettost kinni hoida. Kui üles hakkasime jõudma, imestasin, et tohoh tonti, küll mehed on kõvad, võtsid selle karmi tõusu ühtlaselt tugeva kiirusega pressides ja sadulas istudes. Kas mu trennid pole siis mingit efekti andnud?

Mäe otsas, kui olin valmis, et nüüd, järgneval laskumisel, hakkab gruppetto eriti valusalt vajutama, anti tempos hoopis jalamaid järele. Taevale tänu! Muidu oleks küll valusaks läinud.

Aga mehed, kurivaimud, tegid rahulikku nägu näidates peteka. Dr Rips tunnistas lõõtsutades, et temal hüppes pulss 185 peale. Art Soonets, kes eespool sõitis, oli kuulnud, et Paul Lõiv ähvardanud üldse sõidu pooleli jätta, kui nii kõvasti edasi pannakse. Soonetsil endal tõusis pulss ka maksimumi lävele, 166ni (tal üle 169 ei tõuse). Pikal laskumisel, nagu peagi tõdesin, tõmbasid kõik hinge tagasi. Kurat, just nüüd, mehed, oleks pidanud panema!

Elistverest Tabivere peale keeranud, saabus varsti taas minu ja doktori kord vedada. Ütlesin dr Ripsile, et kontrollime veidi gruppi – ja kruvisime tasapisi kiiruse vastu lauget mäge minnes üles, üle 40 km/h. «Ee-eee!» hakkas tagant kostma hõikeid, mis tähendasid, et võtke vaiksemalt. Ootasime järgmised mäe otsas järele ja siis, kui grupp koos, vajutasime uuesti juurde, 50 km/h kanti. Mõnus, kui kiirused nii kõrgele tõusevad. Siis võib gruppetto juba lugupidavalt ümber grupiks nimetada.

Ühtekokku sõitsin tol päeval 67,4 km, rohkem kui kunagi varem tänavu, aega kulus 2:00.40. Jõudsin lõpus spurtida üles veel Jakobi mäest, nii et gruppetto riismed selja taha jäid, ja siis teha Näituse tänaval takkapihta umbes 200-meetrise lõpukiirenduse ligi 50 km/h-ga. Kokku tuli keskmiseks kiiruseks 33,5 km/h. Oli tore treeningsõit, kuigi algas vähetõotavalt.
******
Sorrel River Ranch, Moab, Utah. 23. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Ratturid eile, 23. aprillil 199 km pikkusel sõidul Bastogne'ist Huysse, ees leedukas Ramunas Navardauskas Garmin-Sharpi meeskonnast. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Ratturid eilsel199 km pikkusel sõidul Bastogne'ist Huysse. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Alejandro Valverde (vasakult, Hispaania, Movistar), Bauke Mollema (Holland, Belkin Pro Cycling Team), Dan Martin of (Iirimaa, Garmin-Sharp), Jelle Vanendert (Belgia, Lotto-Belisol) ja Michal Kwiatkowski (Poola, Omega Pharma-Quick Step) lähenemas 78. La Fleche Wallonne võidusõidul vastu mäge lõpujoonele. Foto autor: AFP/Scanpix

50 Kommentaarid:

At 12:45, Anonymous Paul said...

Eriti meeldis mulle see koht

...., nii et gruppetto riismed selja taha jäid, .....

suurepärane, maestro PP!

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

«Ee-eee!» hakkas tagant kostma hõikeid, mis tähendasid, et võtke vaiksemalt. .............

see on ka päris hea.

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

"Ent dr Rips oli rohkem keskendunud oma jalgade tööle kui minu küsimustele."

Õppige, mehed, kuidas tuleb kirjutada! Pulleritsu viimase aja tekstid lähevad (blogi)kirjanduse [tulevikus on kõik kirjandus blogikirjandus] antoloogiatesse ja õpikutesse.

Targa firmajuhina ma aga Pulleritsu motivatsioonikõnelejaks ei kutsuks. Miks? Ettevõtluses edu saavutamiseks on vaja mitte "sutsakaid", vaid püsivust. Kutsuksin Keba või Dr Holdeni.

 
At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

Tundub et tark firmajuht ei ole Keba blogi lugenud.

 
At 14:59, Anonymous Anonüümne said...

Kunagi tegid ilma sellised seltskonnad nagu "Linnuvabriku grupeering" ja "Permi grupeering"
Seda seltskonda võib vist hakata nimetama "Tartu gruppetto" - need on tänapäeva tegijad.
Jaanus

 
At 15:06, Anonymous Raims said...

Liituks kah, aga pean veel treenima. Ratas on Colnaago, selle taha asi ei jääks. Loodetavasti olen järgmisel kevadel kõva.

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Mullegi meeldiks olla Tartu tegijate meeste satsis (gruppettos), kahjuks ei ole ma nii kõva mees

 
At 15:37, Anonymous Anonüümne said...

Gruppetto lihtliikmeks saab peaaegu igaüks aga Gruppetto autoriteediks saamine võtab ikka aega ja tegusid on ka vaja näidata.
Ja oi seda jama, kui samal territooriumil tegutsevad veel mitu Gruppettot - siis on konfliktid lihtsad tekkima.

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Eestis on vaid üks Gruppetto ja pole vaja mainida kuskandis see on, ning kes on selle LIIDER. Punkt.

 
At 15:44, Blogger Priit Pullerits said...

...Just, sissekandes kirjutatud sõidul tuligi Vedu ja Saadjärve vahel vastu veel üks gruppetto. Ega seal eriti sooja vastastikust tervitamist olnud. Vaadati minu arust altkulmu ja sõideti teineteisest kähku mööda. Minu teada peaks see õige Tartu gruppetto täna jälle kella 18:15 aegu kogunema vanas kohas Laulupeo puiesteel.

 
At 16:07, Anonymous Fotostuudio Tallinnas said...

Väga põnev :)

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Tahaks ka grupis positsiooni pärast võidelda. Peaks vist ratta ostma. Mis marke või tehnoloogiaid võib soovitada, et mitte "tšainik" välja näha? Ja millise eelarvega peaks arvestama? (riided-kingad ka)?

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

> Vaadati minu arust altkulmu ja

ja kuklakarvad tõusid turri, silmad hakkasid verd täis valguma ning adreka lõi meestel üles

 
At 20:31, Anonymous Karvajalg Harku vallast said...

Panen täna maja müüki ja kolin ära Tartu. Seal on ikka korralikud Gruppetod, siin põhja Eestis on mingid ilueedid ja keegi sõita ei taha, kõik pusivad siin oma ette. Olen alati soovinud gruppetosse kuuluda ja saaks veel Priidu grupettosse sisse, siis oleks täitsa cool.

 
At 21:31, Anonymous Anonüümne said...

Hea Harku karvajalg,
võta maja müügist tagasi ja ela rahulikult vallas edasi, häid ja tugevaid töömehi, pealegi veel sportlikke, otsi meil tikutulega taga.
Need Tartu Gruppetto mehed hoiavad kindlasti nii tihedalt üksteise ligi, et mingisugust põhjast tulnud tonti (eeldan, et omavahel nad kuidagi nii räägivad) nad küll enda punti juurde ei lase.
Tule parem homme läbi ja vaata meie uut vallamaja.

Tervitades,
Vallasekretär

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

Kas järgmine Eesti olümpiavõitja?

http://sport.postimees.ee/2772874/alaveri-oma-abiliseks-soovinud-poltoranin-ahvardab-kasahstani-koondisest-lahkuda

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

Eesti Vabariigis on mitmeid gruppettosid, kuid ainult üks Gruppetto. Ning te teate kus see koguneb. Ya better watch out, dudes!

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

"Mida ma õppisin gruppettos (järeldusi äris ja üldse meeste seltskonnas toimetulemiseks)" - kutsuge Pullerits oma firma või asutuse kevadpäevadele. Hiirvaikne auditoorium on kindlustatud.

 
At 22:52, Anonymous Anonüümne said...

Kes kord gruppettot on proovinud see enam muud ei taha.

Saladuskatte all võin põhjapoolsetele inimestele ütelda, et ka Tallinnas on mitmeid põrandaaluseid gruppettosid. Ning kevaditi korraldatakse lausa ühiseid reise soojadele maadele, kus lõõskava päikese käes gruppettotada. Sinna jõudes tehaks mitu nädalat jutti igapäevaselt gruppettot. Neist suurim gruppetto toimub ühe Eesti spordipoodide keti varjava sildi all. Loomulikult seda sensitiivset infot te nende kodulehelt ei pruugi leida.

Lõuna-Eesti tuntuma gruppetto kuulsaim põranda alt väljatulnud staar-gruppettotaja PP küll kahtleb neis välismaal käivate gruppettode mõtekuses, kuid seal, kaks nädalat järjepanu gruppettotehnikat lihvides, saavutad alles täiusliku meister-gruppettotaja taseme.

Kuid mind huvitab palju rohkem see, kas ja kuna gruppettot tunnistatakse riiklikul tasemel. Kuna võin ma tulla avalikult tänavale kartmata, et politsei mind travib ja sõita oma gruppettoga mööda laiu bulvareid ning liuleda uhke kaarega mööda kasvõi politsei peamajast, kartmata avalikku halvakspanu või koguni karistamist.

Vennad gruppettotajad, aeg on niikaugel, et hakata oma õigusi nõudma.

 
At 23:04, Anonymous Anonüümne said...

> ühe Eesti spordipoodide keti varjava sildi all

jah, kattevarjus see asi tõesti käib, juba mitu head aastat. Spordiblogide hoolikas lugeja võib tolle varifirma isegi välja peilida. Need lihtsameelsed harrastajad aga, keda mõned bussidega mehed soojale maale viivad, saavad veits tünga. See ei ole õige gruppetto, mida seal pakutakse.

 
At 07:33, Anonymous Karvajalg Harku vallast said...

Üks vanem mees Kallaste poe taga rääkis, et nädalavahetustel pidid suured Gruppettod Tallinnast Suurupi poole liikuma aga Tabasalu mägi pidi gruppetode jaoks nii raske olema, et terad eralduvad sõkaldest ja Suurupi sirgele jõuavad gruppetto riismed ainult. Tulen täna vallast läbi, äkki näeb mõnda poliitikut kah.

 
At 08:32, Anonymous Anonüümne said...

Ärgake sõbrad!
Kuniks teie seal Suurupi mäge penetreerite, organiseerivad meie usa ja vene konkurendid siin sellise Gruppetto, mis läheb märkamatult üle Suhkamiks.

 
At 08:44, Anonymous Anonüümne said...

Meil on vahvad musklid ja nii mõnelgi on kodus kuulipild.

 
At 08:57, Blogger Priit Pullerits said...

See on õige, et kasulik on Gruppettosse kuuluda. Maanteedel austatakse sind kollektiivis rohkem, kui üksiku hundina pedaalides, niisama autojuhid juba külje alt mööda ei trügi, ikka respektiga ja kauge kaarega. Seda esiteks. Ja teiseks, politsei ka väga ei kimbuta. Ükskord siiski, kui Gruppetto suundus Tartust Elva pool, sõitis Külitse all politseiauto sappa ja politseinik nõudis mögafonist, et võtke rohkem tee äärde. Eks me korraks veidi võtsime, aga ainult korraks. Rohkem pole ükski politseinik sõna julgenud võtta, vähemalt mina ei ole seda kohanud.

 
At 09:21, Anonymous Anonüümne said...

eks politseinik sai ka aru et the Big G is on the road

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

Have you ever seen the rain?
Have You ever been caught up by a gruppetto?
If yes, you're a lucky man
If not, try it out

 
At 09:49, Anonymous Anonüümne said...

Võmmid kardavad Priitu! Thy see me rollin.. they hatin...

 
At 10:17, Anonymous Anonüümne said...

Mõtlen ja mõtlen mina et kuhu on siin koer maetud, aga mitte ei saa aru mis mõistu juttu siin aetakse.

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

Guru1: One day you will find you can't keep up with the gruppetto.
Guru2: This is the day you should resign.

 
At 11:15, Anonymous Guru3 said...

You always look on the bright side of life

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

Gruppetto proovis mind oksaauku ja mina teda ühe põlve najal ka.

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

Jõuketto. Puntetto. Eda-Ines Etto.

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

Never underestimate the power of the backstage buddies. Support Your local gruppetto!

 
At 12:19, Blogger Priit Pullerits said...

Milleks meile Aleksei Poltoranin, 21:51?
Absoluutselt mitte millekski. Meie spordile, meile, eestlastele, ei anna ta absoluutselt mitte midagi juurde. Üksnes kulutab meie raha (ettevalmistus, laagrid, reisid, taustajõud, preemiasummad). Miinusprojekt, kust otsast ka ei vaata.

 
At 13:20, Anonymous Marcus said...

I have the honour to be the backstage buddie for Mr. Pullerits

 
At 13:50, Anonymous Anonüümne said...

Kui oma kotletto ära söön, siis kobin aia äärde taburetto peale möödakihutavat grupettot vaatama. Letto svetto.

 
At 14:08, Anonymous Anonüümne said...

Kõige eest mis minus head, võlgnen ma tänu gruppettole.
Eduard Joakim Vilde

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

Priit, vaadates kui diletantlikult meil täna tippsporti juhitakse ja tahame või ei taha tunnistada, on peamine faktor selles vahendite krooniline puudus (vaene riik), miks me ei saa kaasata tasemel inimesi ja abi/taustajõude.
Sellest tulenevalt on peaaegu kogu meie tippsport põlve otsas nokitsemine (kui projektipõhised ehk süsteemivälised tegijad välja jätta - näit täna Karla tiim, eile Team Shmigun) ja nii jätkates (aga kas keegi näeb, kust paistab muutust?) ei näe me eestlasest olümpiavõitjat enam pigem aastakümneid, vähemalt klassikalistel talialadel.
Poltoranini-sugused jäävad sel juhul meie ainsaks võimaluseks, mis aitaks maailmale meelde tuletada, et meil ikka ka tippsporti veel tehakse...
Ses mõttes annab juurde paljutki, riigi kuvandi küsimus, kuidas ja kas me üldse väljast spordi vallas tulevikus silma hakkame.
Rahva uhkustunne nagunii lisaks.

 
At 14:19, Anonymous Anonüümne said...

Lahtist raha mida nii kerglaste projektide alla sööta nagu tippsport jääb iga päevaga vähemaks. Enne raha peaks olema andekas sportlane. Andekus avaldub ka ilma rahata.

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Support your local sheriff. Support your local slaughterhouse! Support Pullerits/Scanpix, the best sportsblog north to Caucasus mountain range.

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

On selge, et tõeline geisport on klassikaline maadlus. Mis motiveerib täiskasvanud, väidetavalt HETEROMEHI, tundide viisi teise mehe tagumikku vahtima. Sõidan ka rattaga , aga mulle meeldib nautida loodusvaateid, vaadata kergeteedel kenade pepudega naisrulluisutajaid jne. Kas Priit seletaks lahti mis motiveerib teda nendes nn grupikates või siis peenemalt öeldus gruppettodes osalema?
Lugupidamisega Ants Ausmees Anonüümsete Heteroseksuaalide Assotsiatsioonist

 
At 15:06, Anonymous Voldemar said...

Mina olen chauvinist ja maatšomees, kuid osalen ikka võimaluse tulles gruppettodes. Ole rahulik Ants, seal ei vaadata kaasvõistleja kondist tagumikku. Parim osa gruppettos on see kui kõrval mees kägisema hakkab. See on märk, et tempo tema jaoks liiga kõva. Kas suudad heteroants seda mõista? Seda tunnet?

 
At 15:10, Anonymous Kenny said...

Ants, heteromees! Kas sa ei karda et kuulud siin vähemuse hulka. Vähemused aga, reeglina, saavad peksa, neid narritakse, nende üle naerdakse.

 
At 15:22, Anonymous Anonüümne said...

Aga kõvad mehed olete te kõik. Mõned räägivad isegi väljamaa keeles. Vehklevad eufemismidega. Žonglöörivad gruppettodega. Kohaliku murde puhta ära unustand. Aga ema ootab kodus ja muretseb.

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

Gruppetto on kohalikus murdes lädru

 
At 15:52, Blogger Priit Pullerits said...

Eile hakkas gruppetto lagunema juba siis, kui kerges vastutuules, pisut üle 40 km sõidetud, vaevalt protsendi-pooleteisese tõusu peal 30ga ees läksin. Nagu Art Soonets ütleb: [gruppeto] kadus nagu soe sitt lehmaihust.

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Arrivo! Hea, et alfa-mehel Pulleritsul ka vähem võimekate grupikaaslaste kohta mõni soe sõna öelda on.

Itaalia rattakeelt Giro 2014

Arrivo: the finish line
Cronometro individuale: individual time trial
Fuga Bidone: a particular kind of successful break. A Fuga Bidone generally escapes early on in a stage and doesn’t seem to pose a threat but because of lack of response on the part of the peloton, a large time gap occurs that becomes a threat to the main General Classification contenders.
Grupetto: In the mountains the riders with weaker climbing skills ride together hoping to finish in time to beat the time limit cut-off. They stay in a group in the hope that if they do not finish in time, they can collectively persuade tour officials to let them stay in the race to avoid bulk elimination.
Gruppo compatto: When the main bunch of riders are all together without any active breakaways, Italians call it the “gruppo compatto“.
Partenza: the race start
Passo: mountain pass, or col in French.
jt

 
At 03:39, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:45, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:49, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 

Postita kommentaar

<< Esileht