esmaspäev, märts 31, 2014

Pullerits: Miks enamik panustab rattasõidus valele tegevusele?

Laupäeval tuli aeg maha võtta. Kui ikka eksprofi Rene Mandri soovituste järgi Jõgeva rattaralliks ja samuti teisteks, vähemtähtsateks rallideks valmistuda, on väsimus kerge kuhjuma – seda eriti siis, kui tuleb teha hommikul kella kaheksast õhtupoolikul kella kuueni palgatööd, lisaks valmistada Tartu Ülikoolis tudengitele ette loenguid ning parandada nende kodu- ja kontrolltöid, blogi pidamisest rääkimata. Ja kunagi tahaks veidigi enda elu ka elada. Aga vaadake, kui suure osa nädalast võtab ainuüksi tudengite tööde parandamine: lähme eelmisest nädalast tagasi – 6:44, 6:10, 7:37 jne. (See aeg, rõhutan, ei hõlma loengute, kontroll- ja kodutööde ettevalmistamist ja muud säärast.) Mu tudengitele kulutatud aeg on suurem kui nädalas rattatrennideks kuluv aeg.

Nii siis tundsingi reede õhtul, et kergelt nõrk on olla.

Aga asja tuum ei ole selles. Tuum on sedapuhku hoopis selles, mis juhtus pühapäeval.

Pühapäeval tegin hommikupoolikul kerge sõidu. Pärastlõunal läksin tegema teist sõitu. Otsustasin, et erandkorras teen seekord kergelt, ristiinimestel ju puhkepäev. Ligi 20 km sai sõidetud, kui tagant jõudis järele endine koolivend Aivar Veri, Samsung Cupi kokkuvõttes kindlalt esisaja mees, umbes 50.-60. Liikusin pärituult kergelt 32-33 km/h, Veri aga tuli kiirusega 37-38 km/h, kusjuures mitte võidusõidurattal, nagu mina, vaid minu arust oli see mingi hübriid, porilauadki nagu nõukaaegsel Sputnikul peal.

Nüüd hakkame tuumale lähenema.

Tuum ei ole siiski see, miks Veri sõitis nii kiiresti – allatuult ju, põhjendas ta – ja mina nii aeglaselt. Eks igaüks vali endale pasliku ja ettenähtud kiiruse. Tuum on hoopis selles, mis koorus välja vestlusest.

Küsisin, kui palju Veri nädalas trenni teeb. Et kui palju treeningtunde tuleb? Ja teate, mis ta vastas?

Ta vastas, et ta ei tea. Ja jäi mulje, et ta isegi ei huvitu sellest.

Nüüd oleme juba tuumal täitsa lähedal. Ja tuum on selles, et pole tähtis igasuguste vidinatega aega mõõta ja andmeid fikseerida ning neid siis kodus arvutisse laadida ning seejärel jõllitada ja imetleda, et oi, kui ilusad värvilised jooned ja kastid ja sektorid ja mis iganes. Need ei aita absoluutselt tulemust paremaks teha. Ma ei vahi ka selliseid asju. Mandri soovitas juba hooaja algul, et unustagu ma need näitajad ära – need pole tähtsad, tähtis on hoopis muu. (Te ju teate küll, mis.) Ja ega mul ole ka vahendeid, millega andmeid fikseerida ja salvestada. Milleks?!

Mis on õppetund? Vaadake, Veri ei tea, mis on tema mingisugused näitajad. Aga ta paneb teile enamikule pika puuga, kusjuures ta ei ole mingi jalgrattur. Sel alal on ta isehakanu. Kui küsisin, miks ta sõidab mingi imeliku rattaga, mitte maanteerattaga, vastas ta, et nii on parem – sest nii on raskem.

Saate nüüd aru? Panna on vaja, jõuga ja hambad ristis. Mitte käia sõitmas seepärast, et vahtida mingite ultramoodsate seadmetega saadud mingisuguseid värvikirevaid andmeid. Nii et visake oma edevad nutitelefonid ja kosmilised pardakompuutrid minema – neist pole teile mingit kasu. Tehke parem trenni.
******
Onion Creek Road, Moab, Utah. 23. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1 ja 2: Pandivere rattaralli 2013. Fotode autor: Arvet Mägi, Virumaa Teataja / Scanpix 
Foto 3: Londoni olümpia naiste grupisõidu finiš. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix

49 Kommentaarid:

At 13:04, Anonymous Anonüümne said...

Üle pika aja üks mõistlik tekst ja mõte.

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

tähtis on hoopis muu. (Te ju teate küll, mis.)


Ja see on? Ausalt tahaks teada.

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

Ja Priidik-kui sa praegu maanteele väntama lähed siis katsu erksamat värvi riided selga saada-praegu oled sa nagu autojuhile nähtamatu must auk. Helkurribad ahhilka ümber võid aga rahumeeli koju jätta-päevasel ajal ei ole neist liiklusohutuses kasu karvavõrdki.

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

Priit - kumma lause puhul sa valetad ning mis on sinu tegelik arvamus?

Lause 1
Ja tuum on selles, et pole tähtis igasuguste vidinatega aega mõõta ja andmeid fikseerida ning neid siis kodus arvutisse laadida ning seejärel jõllitada ja imetleda, et oi, kui ilusad värvilised jooned ja kastid ja sektorid ja mis iganes.

Lause 2
Aga vaadake, kui suure osa nädalast võtab ainuüksi tudengite tööde parandamine: lähme eelmisest nädalast tagasi – 6:44, 6:10, 7:37 jne.

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Jah, mina ka ei tea, mis sellest, et olen siin ananüümne. Lõpetasin treeningpäeviku pidamise juba 15 a tagasi. Kui nii vähe trenni teha, pole vajagi teada, palju km kokku tuleb. Tähtis on see, et liigud mõtestatult.

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

"Kui [..] Jõgeva rattaralliks ja samuti teisteks vähemtähtsateks rallideks valmistuda"

Jõgeva vähetähtis ralli, üks teiste seast? Just nii tuleb lause mõte välja.
Võta koma ja tühik appi ja ürita see lause korda teha.
Ja kuluta end vähem moonlighting'ule. Kui "Postimehes" hakkab samasuguseid apse sisse laskma, pole Sul pikka pidu.

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Õige harrastajate rattauudis peaks sisaldama ka võrdlust E Otsuse sellekevadistele saavutustele. Ja miks mitte näidata läbi aia-augu ka kevadlaagri tegusid?

 
At 15:11, Anonymous Anonüümne said...

Harjutad ka või, liigutada ka või. Need on küsimused, mida harilikult küsitakse, kui mingi vana kamraadiga kokku saad. Ära hakkab tüütama! Võiks ju küsida, kuidas läheb jms. Inimene on mõeldud lihastegevuseks, mis imelugu see siis ikka on kui vastad, et liigutan jah - kolm korda nädalas.

 
At 17:56, Blogger Priit Pullerits said...

Tahate teada, mis on see, mida Mandri soovitas, et mis on tähtis, aga mille kohta te siin, nagu näha, küsida ei julge, peale ühe. See, millele ta soovitas rõhku panna, on... loomulikult: kvaliteet!
Mõistate?

 
At 20:05, Anonymous Anonüümne said...

Ei taha Priidu juttu maha teha, aga seda, et treenige mäkra palju tahate ja mis iganes metoodikaga, ka kõige lorum hurdakoer jookseb tast alati kiiremini. Andekus ja eeldused on spordis peamine, trenn on teisejärguline. Nii lihtne see ongi.
Enn

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

Miks Priit on hakanud varjama oma treeningute sisu? Varem see nii ei olnud. Alati tuli pikk tiraad kilomeetritest, mis said läbitud ühe tunni jooksul, kus need läbiti jne koos keskmise ja max kiirusega. Nüüd teame ainult, et teeb Mandri soovituste järgi ja kvaliteetselt. Nii ei ole enam põnev muideks. Vähemalt minul, sest muutun rahutuks. Mismoodi see kvaliteetselt ikkagi käib? Ei oska kusagile passima ka nagu minna. Peaksin vist ikkagi uue ratta ostma.
Teet

 
At 20:53, Anonymous Anonüümne said...

Selle sissekandega penetreeris Priit meid nagu Nibali kogu ülejäänud kriimukintsuliste punti 2013 itaalia tuuril

 
At 20:57, Anonymous Anonüümne said...

Www.manner.ee

 
At 21:10, Anonymous Anonüümne said...

Tavaliselt on paljudel harrastussportlastel natuke piinlik öelda palju nad trenni teevad, seepärast on sellised ebalevad vastused. Tehakse ebaproportisonaalselt palju trenni (aastas 10 ja enam tuh km, 500-600 treeningtunni kanti) ja sõidetakse kuskil suvalise Samsung sarja esimese saja teises pooles või lausa teises sajas. Alati tekib mul küsimus, mis te vanad mehed piinate, kus te siis olite kui oli vaja trenni teha 13-18 aastaselt. Osad sellised ei ütle teadlikult välja, osad on tõesti loobunud lugemast oma tunde, sest vahet pole nad niikuinii sõidavad 6 korda nädalas 3 ja enam tunniseid trenne. Priit kui ei saanud vastust kohe, oleks võinud parem küsida mitu korda nädalas lumevabal perioodil trenni teed ja palju korraga sõidad, muidugi oleks sealt täpselt sama uduseid vastuseid tulnud.

 
At 21:19, Anonymous Anonüümne said...

13:56 saab minu käest 12 punkti!
Ja 20:05 saab samuti 12 punkti!

 
At 22:18, Anonymous Anonüümne said...

PP loogika läks nüüd küll rappa. Esitatud info põhjal saab küll järeldada, et hr. Veri on kõva tegija enamuse teiste suhtes. Kuid ei saa järeldada, et oma treeningandmeid mõõtes ja jälgides ei võiks ta veel kõvem mees olla! Seega ei saa ka järeldada, et andmete mõõtmine on mõttetu.

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

Sõidab teel. Tagant tuleb järele üks mees. Mehe nimi on Veri. Küsib mehelt palju too nädalas trenni teeb. Mees ei tea. Küsib, miks mees imeliku asjaga sõidab, see ei ole ju ratas. Mees vastab, et nii on raskem. Kõik (Lõpp)
?????????????????????????????

 
At 23:08, Anonymous Aivo, Sikupilli asum, Lasnamäe, Tallinn said...

Usaldusreiting omal maal (%): 1 - Putin 75%, 2 - Merkel 71%, 3 - Sindzo Abe 60%, 4 - Harper (wtf is that?) 43%, 5 - Obama 41%, 6 - Cameron 35%, 7 - Olland 29%, 8 - Renzzi 19%.
See on siis endine G8, praegune Putin + G7.
Mis see Pullerits jamab, et mõõtmine ei ole tähtis?

 
At 23:11, Blogger Priit said...

Kõvasti panemine ja "elektroonikaga" sõitmine ei välista üksteist kuidagi moodi, pigem täiendavad.

Lisaks pulsikelladele kasutatakse palju nutitelefone just rattasõidul.
Eesti poiste loodud Sportlyzer pakub eestlaste seas populaarsele Endomondole head alternatiivi.

Kui siin P.P. helkurite peale jutt läks siis tagatuld polnud kaks nädalat tagasi ollagi - patarei tühi vaheta ära.

 
At 23:33, Anonymous Siim said...

to 22:57
See ei ole lõpp. Kõik kestab edasi.
Meenub küllaltki kirkalt üks nädalavahetuse stseen. Aga võib-olla ka suigatasin hetkeks, mine võta kinni...

Vend Johannes: [Punnitab järele nii et silmamunad suured kui twentyninerid.]
"Köh-köh. Olen väsinud. Väsind."
Noviits Priit:
"Püha isa, nad purustasid mu reliikvia. Ratta nohh!."
Vend Johannes:
"Matsid jäävad matsideks. Asjata tegid seda. Ilma rattata ei saa nemadki läbi."
Noviits Priit:
"Käiguvahetaja põleb. Kas see on lõpp?"
Vend Johannes:
"See ei ole lõpp. Kõik kestab edasi. Selle tulekahju pärast ei lõpe veel meie püha üritus. Jõgeva rattaralli tuleb niikuinii, ärgu nad lootkugi! Aidaku meid jumal."
[Kaob kruusateed mööda salakäiku.]

[Kloostri ees. Võidukas noorrattur pöördub koduteele ja laulab.]
Optima (Optima)
Optima (Optima)
Viskan nurka viimse Optima,
Jätan sinnapaika Optima,
Õhtu jõuab, päev veereb,
Ostan endale uue maanteka.

 
At 08:13, Blogger Ain Veemees said...

pakun, et tegu selle aasta parima jutustusega, tubli Priit. Trenni tuleb teha, mitte möliseda!

 
At 08:35, Anonymous Anonüümne said...

Mis sa kvaliteedi all silmas pead? Kuidas seda mõõta? Siin võib küsima jäädagi. Treeningsisu on rangelt individuaalne tegevus, mistõttu Mandri ei ütle midagi uut. Pealegi igasugune treeningmetoodika on 99% juhtudel vaidlustatav.

 
At 08:51, Anonymous Anonüümne said...

Ai, kuidas Pulleritsu jutustamisstiil mulle meeldib! Lihtne, konkreetne, ökonoomne. Nagu silme ees näeks seda, mida ta kirjeldab. Eesti üks parimaid jutustajaid kindlasti, nagu kohalik Hemingway.

 
At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

Priidu rattal on käiguvahetaja, aga ta ei kasuta seda.

 
At 09:56, Anonymous Anonüümne said...

Ai, kuidas Pulleritsu jutustamisstiil mulle meeldib! Lihtne, konkreetne, ökonoomne. Nagu silme ees näeks seda, mida ta kirjeldab. Eesti üks parimaid jutustajaid kindlasti, nagu kohalik Hemingway.

Jah, Priit on Suur Teenäitaja, temalt on palju õppida.

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

Võistlustele ja laagritesse sõidetakse bussiga. [Roomet] Pikkor räägib, kuidas ta peatreenerist vend käib Ramsau laagrites ja MK-etappidel jõgedest kala püüdmas, et poistel oleks värske ja toitev roog laual. "Laskesuusa ja murdmaarahvas hädaldab, et nende suusapark on kesine. Tulge vaadake kahevõistlejate oma – Sotšis oli kolme mehe peale 15 paari, neist osa vaid testimiseks ja treenimiseks. Ja me peame neis tingimustes maailmaga võistlema."
------------
Nii siis tapetaksegi Eesti sport... Ja see kõik juhtub ajal kui riiki ja spordielu on tüürinud sellised spordihärjad nagu Ansip, Ligi, Atonen, Seli, Liive ja muud vähemad kõvatajad vennad.
Tubli, mehed, väga tubli, kodumaa on tänulik ja tulevad põlved samuti!

http://sport.postimees.ee/2746674/kahevoistluse-lahkuv-juht-mina-seda-jama-kaasa-ei-tee

 
At 10:54, Anonymous Anonüümne said...

Priidu lugulaulud on nagu "seiklusjutte-maalt-ja-merelt", salapärased, kättesaamatud ja intrigeerivad. Loed ja upud. Kui tagasi reaalsusesse ärkad oleks nagu kaua ära olnud. Rahvakirjaniku aines.

 
At 11:08, Anonymous Kiun ja Hala Põltsamaalt said...

Ja see kõik juhtub ajal kui riiki ja spordielu on tüürinud sellised spordihärjad nagu Ansip, Ligi, Atonen, Seli, Liive ja muud vähemad kõvatajad vennad.


Need "härjad", eriti Ansip on vaid isikliku heaolu eest hoolitsenud.
Kui nüüd võtta see 2-võistlus, siis hoolimata juuniorite medalitest, mina küll ei näe kellest võiks esikümne mees saada. Alustada tuleks sellest et vaadata mitu meest on eestikatel stardis. Kui ikka poisse üle kümne ei ole, siis ei ole mõtet ala harrastada. Eestis ei ole küllaldaselt rahvast et harrastada paralleelselt jalkat kossu värav võrkpalli ja jäähokit, laske- ja 2-võistlust. Püüab mk-etappidel jõest kala?

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

Ohohoo, mehed, ma olen väga lähedal sellele, et saada jaole, mida Mandri on Pulleritsule soovitanud. Veel veidi pusimist ja siis on pilt selge! Ausõna, ma ei blufi! Ja mul on ka plaan, kuidas blogipidajat selle paljastusega üllatada. Olge valvel, kohe tuleb kõva pauk!

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Aeg on see kass laulale tõsta ja talle kõriorelit teha. Kassi all pean silmas Eesti sporti. Raha enam ei ole, ega ei tule. Varem kui raha sporti tuli, siis oli tegemist rahaga, mis oli nö. üleliigne. Täna sellist enam ei ole.
Eestis on vaid veidi enam rahvast kui Gibraltaril. Õnnetuseks on Eesti põhjamaa, kus tingimata vaja kalleid alasid harrastada nagu näiteks murdmaasuusatamine ja jäähoki.

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

Priit võiks ette võtta ja Eesti spordi uueks luua. Lajatada kogu vaimu jõuga. Tunda on, et raha ei ole. Siis peaks tegema nagu koolmeister Laur õpetas - kui kahte rehkendust ei jõua, tee üks. Igasugu keegliveeretajad ja pallipatsutajad tahavad kohe riigi käest raha saada. Aga kust see raha tuleb? Eesti Pank seda kahjuks enam ei trüki. Mida siis teha kui väikese kandepinnaga alad on tehnilised (ehk kallid) ja nõuavad välistreenerit?

 
At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

Mulle meeldib 22:57 kokkuvõte. Selline võiks iga postituse viimaseks lõiguks olla.

 
At 12:16, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 11:37 - selle asja kirjutan klaariks neljapäeval meinstriim- ehk peavooluajakirjanduses. Seal annan selge ja ühese otsa kätte, kuidas tippspordi edendamisel tuleb edasi liikuda. Palun oodake neljapäevani.

11:29 esineb väga ulja avaldusega. Nii ulja avaldusega ei ole teist keegi varem üles astunudki. Huviga ootan, mida ta siis pajatab ja kuidas. Saame näha!

 
At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

See oleks suur töö. Eesti spordile restart ja reanimatsioon teha. Vaid Herakles ise saaks sellega hakkama. Või esimees Mao.

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Kus probleem suur - seal lahendus lähedal. Mis esimees Mao? Kui on olemas esimees Putin. Härrased Mikser ja Palo käivad Moskvas ära ja asi hakkab susisema. Sotshi olümpialt oleks meil täna baranka asemel 14 kulda. Pluss Veerpalu pronks. Kolonjat poleks võitnud. See sõitis nagu saksa rong.

 
At 12:43, Anonymous Kindral Kamratov said...

Tegijad mehed Pullerits ja Kaljuveer võiks tandemi moodustada ja koos teeksid nad paljugi ära.
Latatarad Seli ja Sukles minema ja P&K asemele ning jää hakkaks liikuma. Pole seal mingit putlerit või schrööderit vaja Eesti spordi soost välja kiskumise talgutele. Nagu ei saa ma aru sellest "võõrtreeneri" fenomenist. Treener väljast sobiks vaid jalka- ja kossukooondise etteotsa, sest seal on põhiline et laiskvorstidel ei tekiks treeneriga sõbrasuhet.

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Kõige suurem viga Eesti spordis on see, et arvatakse, et omalt poolt on kõik õigesti tehtud, aga sponsorid on lambad, ei maksa. Vastupidi - kui tuleb tulemus, millel on piisav kõlapind ehk toode, millel on reklaamiväärtus, küll siis see ka ettevõtteid ligi tõmbab. Seniks, kuni aga ei ole arvestatavat tulemust või kena näolapikest, ei ole midagi teha - kui keegi selle "toote" eest ei ole maksma, siis ei olegi seda kellelegi vaja.

Suusatamise hiilgeajad tegid ikka tohutu karuteene Eesti spordile. Väga suurele osale seltskonnast tekkis mulje, et kui juba MK puntile saad korraks, siis peab juba luksusmaastur istumise all olema ning elama nagu kuningas. Jumal tänatud, et ettevõtjad kaineks said, aga spordirahvas ei ole veel jalgu maha saanud.

Kui on anne olemas, tuleb sellega tööd teha (omavahendite kitsaste olude keskel), et sellest tuleks miski, mis ka pildile pääseb. Kui seda usku ja tahet ei ole, siis ei olegi midagi muud, kui mingi haridus omandada ning tööle minna.

V

 
At 13:04, Anonymous Anonüümne said...

Seda imestan minagi et osad asjapulgad vaid loodavad (mingile vene imele). Seli jutu järgi olevat Sotshi olnud meile vaheolümpia? Et saame august välja ja järgmisel OM-il on meil taas medalikandidaate?? Kust kohast? Grete Gaim ja Kadri Lehtla hakkavad maailma tippudega konkureerima?

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Üks "kõva"mees on veel Seil

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Tegijaid mehi eesti spordi vankrit vedama on teisigi. Arnold Rüütel käis hiljuti Moldaavias sealseid asjapulki veenmas liitumaks Euroopa Liiduga. Kurat mis meil sellega asja - nagu need rumeenlased venelased ise ei tea mida tahta. Las Arnold käib ja ajab sportlastele sponsoreid välja! kui tal energiat üle jääb.

 
At 14:49, Anonymous Anonüümne said...

Ootame siis neljapäeva. Loodame Suurt Algatust.

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

Veel veidi ja siis peaks mu suur töö Mandri-Pulleritsu koostöö avalikustamisel valmis saama! Vaatame, mis siis saab! See on uus sõna Eesti sots-media paljastustöös.
11:29

 
At 15:55, Anonymous Kunnar said...

Väga võimas. Ehk saab Eesti sport stardi kiirenduse. Priit peaks veel kesk- ja pikamaajooksule õla alla panema. Midagi seal toimub, kuid otsustav läbimurre puudub.

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

Võimas jah. Eesti riigil ei ole tanke kuid me saame suureks hingelt ja spordisaavutuste poolest. Paneme spordirattad veerema ja siis hakkavad tiitlivõistluste medalid tulema. Ei enam pidevaid vigastusi nagu meie kergejõustiku tüdrukutel tavaks. Raha sisse, meditsiin appi ja teisest otsast medalid välja.

 
At 03:37, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:45, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:48, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:51, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 03:32, Blogger chenlina said...

louis vuitton handbags
los angeles clippers jerseys
oakley sunglasses
adidas outlet
retro jordans
chaussures christian louboutin
timberland boots
ugg boots clearance
uggs outlet
michael kors outlet
chenlina20161007

 

Postita kommentaar

<< Esileht