neljapäev, märts 13, 2014

Pullerits: Eestis tuleb tippsport ära lõpetada!

Ajaliselt distantsilt vaadatuna tunduvad paljud asjad palju selgemad. Kindlasti saab peagi selgeks seegi, et Siim Kallase tõrjumine tagasi Brüsselisse ei olnud hea käik, kuigi praegu võivad mõned esitada seda oma suurvõiduna. (Ja ei, ma ei ole olnud juba mitut puhku Reformierakonna valija; ja ei, siin ei ole tegu hapude viinamarjadega, nagu kadestaks ma Eesti Päevalehe kolleege, et neil õnnestus Kallas «maha murda», aga Postimehel mitte.) Sotši taliolümpia aegu ja järel sai selgeks see, et tippspordi riiklikul, süstemaatilisel arendamisel ja rahastamisel pole Eestis mõtet. Ja nüüd, rohkem kui kaks nädalat pärast olümpia lõppu, on see saanud vaid veelgi selgemaks, et tippsporti pole Eesti riigil mõtet meie niigi vähest ühisraha matta.

Küsite, mis on seda veendumust tugevdanud. Mäletate, olümpia eel ja selle aegu kurdeti, et Eesti sportlased jäävad tagaotsa ega pretendeeri esikümnessegi. No ja mis siis? Mis sellest kokkuvõttes meie kõigi jaoks muutus? Kas me peame end seepärast kehvema rahvana tundma? Kas teised rahvad vaatavad meile seepärast halvemini? Kas Eesti langes mingis maailma olulises reitingus tahapoole? (Tuletagem meelde, et riikide medaliarvestus ei ole see, mille pärast olümpiamänge peetakse, vaid selle arvestuse puhul rõhutatakse koguni, et see on mitteametlik.)

Vastus kõigile neile küsimustele on: sellest, et Eesti ei saanud ühtegi medalit, et Eesti sportlased ei jõudnud esikümnesse, isegi mitte esimese kahekümne sekka, ei muutunud mitte midagi. Nüüd, kaks ja pool nädalat pärast olümpiat, me ei mäletagi seda. Elu läheb oma rada edasi, ja mingi olümpia medalisaak ei määra seejuures absoluutselt mitte midagi, kuidas meie elu edasi läheb.

Lühidalt: ma ei näe mitte ühtegi arukat argumenti, miks Eesti peaks riiklikul tasemel ja süsteemselt tippsporti raha matma. Sel teemal argumenteerisin nädala tagasi ka Tartu Postimehes ilmunud oma personaalses spordikolumnis. Tutvuge sellega, enne kui minu vastu sõna hakkate võtma.
*
Üks oluline lisandus siiski veel: eriti arulage, lausa idiootne on igasugune riiklik toetus, kas või stipendiumide võimaldamise ehk poollegaalse maksupettuse kaudu, Eesti pallimänguvõistkondadele, mille muudab ekstraidiootseks see, et sedasi toetame tippspordis mingeid suvalisi võõramaalasi - olgu nad neegrid või moslemid või lätlased, vahet pole -, kel pole Eestiga üldse mingit pistmist.
******
Onion Creek Road crossing Onion Creek, Moab, Utah. 23. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1 ja 2: Liis Treimanni kõnekas tabamus Sotši olümpia 50 km suusatamise finišialas: väsinud Aivar Rehemaa (vasakult) on jõudnud üle lõpujoone, kui Venemaa suusatajad Maksim Võlegžanin, Aleksandr Legkov ja Ilja Tšernoussov triumfeerivad pärast kolmikvõitu. Fotode autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix

120 Kommentaarid:

At 17:08, Anonymous Anonüümne said...

Igati nõus.
Andekamaid kutsutakse iga päev välisriikide passi alla ning teised tegelegu rahvaspordiga.

Milleks panna raha tippsporti. Oli juba lugeda, et Edik teeb munitsipaalspordikooli Tallinnas. Rahvasportlaste üleliiduliseks ettevalmistamiseks, ilmselt.

 
At 17:36, Anonymous Memmekas Mati said...

Artikli algus on kehva Priit,
ei ole vahet kes Kallasele jala taha panid. Fakt on see et Eestis ei leidu mehi kellele riik ja rahvas korda läheks.
Praeguses välispoliitises olukorras on Ansipi jeehat tõmbamine ülimalt vastutustundetu, lausa rumal. Kui Eesti asuks Belgia ja Hollandi vahel, siis veel, vahetagu valitsust või iga nädal. Eesti on aga potensiaalilt rinderiik (palju enam kui Moldova) - just oma geogr asendi tõttu Läänemere kaldal.
Enamgi veel, vaenlane ei ole mitte piiri taga vaid lausa kodus magamistoas (eestlased ise oma nsvl aegse kompraga) ja Ansip ja Ref mängivad oma pirukajagamise mänge.
Suured mehed aga pole aru saanud et EL ja NATO ei kaitse meid füüsiliselt. Vaadake kaardile, millisesse geopoliitilisse ruumi kuulub Eesti? Sellest saavad aru kõik, kuid mitte meie ise. Kurb!

 
At 17:42, Anonymous Memmekas Mati said...

Muus osas on tuline õigus.
Eestil on liiga vähe maksumaksjaid pidada üleval saatkondi üle maailma ja samal ajal toppida raha tippsporti. Vaadake Taani ja Luksemburg võidavad õige vähe medaleid, kuid neisse riikidesse elama minna tahaksid kõigi "spordi suurriikide" elanikud. Paradoks mis?

 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

Üks oluline lisandus siiski veel: eriti arulage, lausa idiootne on igasugune riiklik toetus, kas või stipendiumide võimaldamise ehk poollegaalse maksupettuse kaudu, Eesti pallimänguvõistkondadele, mille muudab ekstraidiootseks see, et sedasi toetame tippspordis mingeid suvalisi võõramaalasi - olgu nad neegrid või moslemid või lätlased, vahet pole -, kel pole Eestiga üldse mingit pistmist.
-------------------------------------------------

väga hea et see punkt on ära toodud. Seda minagi suvalised väljamaa noored mehed saavad siin raha, kuid ei maksa maksu. Ja need pallipatsutajad on kroonilised kaotajad. Meeskondade omanikud on eraomanikud. Miks petavad nad riiki? Ju siis see neile rahaliselt kasulik on. Samas on oma lastele huvialaringid ja trennid rasvase tasu eest.

 
At 17:54, Anonymous Anonüümne said...

Kahju et Priit reformierakonnas ei figureeri. Oleks praegu meil asjalik peaminister võtta. Eesti mees, kes ei tõmba väliskapitali ees küüru selga.

 
At 18:02, Anonymous Anonüümne said...

Väga tubli Priit et ühiskonna mädapaiseid ravid.

 
At 18:19, Blogger Uku said...

Kaks esimest pilti (irooniliselt) väga head :D Ma ammu ootasin, et millal need tulevad :D (tegelikult mitte :D)

Noh statistika kunnid, tulistage nüüd, et millised suusad on maailma parimad(viimase olümpia põhjal) meeste (maratoni-) pikamaasuusad? ... Millega sõidavad kõige tugevamad "alfad"? :D

Või on loo moraal hoopis subjektiivses valimis ja meelevaldses tõlgenduses? :D

Või võidab kõige tugevam olenemata suusamargist? (või poliitilisest vaatest?) :D

... või siis mitte? :D

 
At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

Aga tubli Liis Treimann eestlaste suhtes irooniliste piltide eest ja veel tublim PP kes need vaataja ette tõi.

 
At 18:41, Anonymous Anonüümne said...

Priit tunnetab enne teisi allhoovuste suunamuutuse. See mees peaks eesti rahvast juhtima.

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

Lisaks välispoliitilikale ja tippspordile on maksumaksja kukil veel sõjamasina hankimise ja käigushoidmise mured. Mis ei ole just odavaim kuluartikkel.

Ei ole vaja karta Puutinit. Riigi pankrott on see mis ümber lükkab. Päästjaks saab Mikser kes delegatsiooniga Moskvasse läheb.

 
At 18:56, Anonymous Anonüümne said...

huvitav et Rootsi pole aru saanud Eesti vaesusest

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/kaitseministeerium-lukkab-saabi-juhi-vaited-umber-eesti-ei-kavatse-havituslennukeid-hankida-ei-praegu-ega-ka-nahtavas-tulevikus.d?id=68234073

 
At 19:10, Anonymous Petri, ESPOO, Suomi said...

We in Finland like to take it really easy. "Sauvakävely" and "sauna" are Finnish inventions (like Linux, SMS and Nokia phones!) Therefore, in 2013 European Quality of Life rating we score high (8 pts). That's very top, while you, Estonians, score low (mere 6 pts). You feel low and you are low (as the score indicates). Perhaps you should not only eliminate elite athletism but stop fighting each other in all sporting events!
http://www.eurofound.europa.eu/pubdocs/2013/59/en/1/EF1359EN.pdf

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

Priit, tippspordi ärakeelamine pole hea mõte. Inimeste meeleolu ja seega elukvaliteedi reiting langeks. Tippspordi pealt kokkuhoitud raha läheks kas relvadesse, Rail Balticutesse või löödaks Estonian Airi moodi lihtsalt sirgeks - elukvaliteedi reiting langeks veelgi.

 
At 20:52, Anonymous Veteran, elu ja maid näinud said...

19:50 tõi head punktid välja, miks tippsporti õigetes proportsioonides ja "õigeid alasid" (igasugune meeskonnaalade riigipoolne doteerimine tuleb loomulikult lõpetada) toetades on ühiskonnale kasulik.
Lisaks juurde, et kui me noortelt võtame ära sportlikud iidolid, kelle moodi enamus neist nooruses sooviks olla, siis seda haigemaks - sõna otseses mõttes! - muutub juba ühe inimpõlve jooksul (u 20 a.) pealekasvava noorsoo tervis ja keskmine elukvaliteet halveneks veelgi.

Ehk toetada tuleb nii palju, et noortel oleks piisavalt eeskujusid, kes motiveeriks neid ennast liigutama ja tervislikumalt elama ja nii saame aastakümnete pärast väiksemate ravikulude näol kindlasti rohkem raha tagasi (st, ei tao mõttetutes hulkades kinni farmaatsiatööstuse ülikallist importtoodangut), kui tippspordi peale kulub.

Nähkem ka ikka suurt pilti (loe: rahva tervist kõige laiemalt) tippsportlaste taga.
Mõelgem natuke, enne kui ütleme, seltsimehed!

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

Milleks üldse toetada kultuuri? Kahjuks nagu mõni on ainult ajakirjanik ja mitte visionäär, tippsportlane, helilooja jne. ja jälle kahju kui inimene on oma kibestumises muutunud kitsarinnaliseks ja õelaks, selles plaanis täitsa jürgen ligi vend

 
At 21:03, Anonymous Anonüümne said...

Aga mida selle rahaga siis teha, mis tippsporti läheb ja palju seda kokku riigi poolt antakse?
Olen kindel, et võimalusel lüüakse mujal nii laiaks, et pole isegi millest kirjutada.

Kallasest on tõesti kahju, oleks uusi tuuli toonud. Nii väikese raha eest, siin põrgus võidelda, no milleks?
Aga ajakirjanduse roll on selles null. Kui mees küsimustele vastata ei oska ja kogeleb, siis tuleb peeglissse vaadta. Meenutab dopingu teemade udujutte.


Kallas ilmselt jälle ei julgenud oma kappi vaadata. Mõni luukere pidi ülikondade vahelt hambaid näitama, sest ega siis Kallase mõõtu poliitik ometi meedia hirmus plehku pane.
http://www.aripaev.ee/blog/2014/3/13/oravad-omast-vottest-selili

Et me siin päris heaolu unne ei jääks, siis tasub unustatu üle korrata ja tegutseda. Erinevat meist, vaenlane ei maga.

whttp://martnutt.wordpress.com/2011/02/19/venemaa-kaasmaalastepoliitika-kui-propagandarelv/

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

Mulle on jäänud mulje, et meie ajakirjandus on parmpoolse partei poolel olnud. Nüüd on toimunud mingi muudatus, ilmselt on see seotud ajakirjanduse omanikes, miks muidu parempoolse valitsus kriisi suruti, kas uued omanikud on niipalju vasakpoolsemad. Vot sellised mõtted tabasid mind.

 
At 22:14, Anonymous Anonüümne said...

Lõpetaks näiteks ära ka teatrite rahastamise, kokkuhoid oleks veelgi suurem, kui tippspordi rahastamise lõpetamisest tulenev oleks. Enamus meie teatrites pakutavast vaevalt mingile rahvusvahelisele tasemele küünib, näitlejate ja lavastajate palgad, teatrimajade kütte ja elektriarved tulevad meie kõigi taskust, nagu ka Kulka stipendiumid, mille arvel teatritegelased end väljamaal laadimas käivad. Tõelised tipud, keda Priit Arteri esikaanele saab panna, löövad käbi nii kui nii, suvelavastustes ja reklaamides osalemine toob sisse rohkemgi, kui leiva peale vorsti ostmiseks tarvis. Praegu toimuv on arutu laristamine, andke see raha parem Jürgen Ligile. Eks neid kokkuhoiukohti leiab igaüks vastavalt oma maitsele küllaga, ehk paneme siis poe üldse kinni?

 
At 22:31, Anonymous Anonüümne said...

Soovitan kõigil ära vaadata alltoodud hinnang toimunule ja seejärel vaadata peeglisse ning mõelda, miks me oleme sellesse staadiumisse jõudnud ja mida igaüks saaks, ja peaks tegema, et see haige olukord - see haige keskkond, mis meid peaaegu kõikjal ümbritseb - hakkaks natukenegi paremuse poole muutuma.

Pole olnud kunagi reformi valija, kuid eilsel päeval asetleidnud lahkumisest on siiamaani sita maitse suus ja siiralt kahju.
Vt alates 07:35.
http://uudised.err.ee/v/etv_uudistesaated/fc19d95f-3854-4806-ba3b-5effad3ba30b

Kahjutundega,
haige ühiskonna vist ka varstine haige kodanik

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

Äkki on tippsport kui niisugune ise haiglane nähtus?

 
At 22:42, Anonymous Anonüümne said...

Tippsport toob riigile au ja kuulsust. Vastupidi PP arvamusele tuleb kordades suurendada tippspordi rahastamist, kuni selleni välja, et koolide õppeprogrammides tõsta kehalise kasvatuse tundide arvu mitmekordseks. Need kes ei suuda norme täita jätta ilma kooli lõputunnistusest. Ainult nii saab meie rahvas suureks ja tugevaks.

Ilma naljata tasub kaaluda ka riikliku programmi algatamist vajalike keemiliste abivahendite rakendamiseks sportlaste saavutusvõime parandamiseks.

Rohkem võite on vaja. PP on muutunud pehmoks ja ajab mingit sots.demokraatliku jura. Võta ennast kokku, ära hala nagu mingi eit. Vaid võit on tähtis, sellest tunned ära õige alfaisase.

 
At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et liiga hästi läheb veel meil, et ühte hoida ja saame pehmete väärtuste üle arutelusid pidada. Tea, palju neid inimesi oli, kes 1939 mõnes Vanalinna kohvikus istudes tulevat 5 aastat oskasid ette näha.

 
At 23:30, Anonymous Anonüümne said...

Ajaloolane Magnus Ilmjärv on veenvalt tõestanud, et Eesti andsid ära president Päts ja tema kaaskond. Mis ühtehoidmisest te räägite, 22:53.

 
At 23:40, Anonymous Anonüümne said...

Ja kes andis ära Läti, Leedu, Poola, jne?

 
At 00:19, Anonymous Anonüümne said...

Seltsimeeste Ansipi, Seli, Alaveri, Savi, Mae, Kõksi ümber on väga raske koonduda, olgem ausad.

 
At 01:28, Anonymous Anonüümne said...

Selle PP mõttekäiguga ei saa absoluutselt nõus olla.
Tippsport on tänapäeva maailmas kindlasti parim võimalus väikeriigi tutvustamiseks. Igasugused kultuuripealinnad ja Welcome to Estoniad ei huvita kedagi. Tähtis on, et sul oleks mingi kõva sportlane.

Mis ma Sloveeniast tean? Eriti mitte midagi. Tean ma mõnda kuulsat mitte sportlasest sloveeni? Vist mitte. Aga paljud teavad, et tegu on ülikõva spordiriigiga. Neil on igal pallimängu alal Eestist kõvem koondis, nende kossukoondis on Euroopa top4, neil on Tina Maze, nende suusahüppajad on tasemel ja isegi murdmaasuusas on nad meist paremad.Populatsioon 2 miljonit.
Suurriik?

Lisaks tuntusele välismaal, annab sportlaste edu ka midagi rahvale.
Uhkustunne ja kõik muu, millel siiski pikemalt ei peatuks.

Esitaks hoopis küsimuse. Mis valdkonna mitte eestlastest inimestest kirjutas Eesti meedia möödunud aastal kõige rohkem?

 
At 02:14, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa aru, kuidas need pallimängud inimestes sellist kihu tekitavad. Ausalt, ei saa aru.
Aga egas midagi, paluks veel 73 dolbojoobi arvamust avaldama ja siis saame ehk uue teemaga edasi minna.

 
At 06:55, Anonymous Anonüümne said...

Pakun hoopis välja,et tippsport tekitas valitsuskriisi! Selil ei olnu dmuud võimalust Partsust lahtisaamiseks kui loota valitsusele, kus IRL ei oleks...ja nii lähebki. Lihtne,loogiline:)
Priit

 
At 09:06, Anonymous Anonüümne said...

Aga siiski pole see nii must-valge. Sporti invetseerides ei saa vaid kasumile loota. Ma olen sportlasele raha andnud, sealjuures ma pole kunagi seda teinud sellepärast, et ehk õnnestub sportlasel see kunagi minu kasuks tagasi pöörata. Minu jaoks on oluline see, et sportlane saaks end realiseerida, oma võimeid arendada niipalju, kui see üldse olemasolevates tingimusets võimalik on. Ma arvan, et selliseid sitkeid mehi võiks siiski toetada. Ja kui sportlane on tahtejõuline, mis sest et tase ei küüni päris maailma tippu, siis miks ka mitte. Anname aru, et osadel aladel pole eestlastel ilmselt mitte kunagi võimalik saavutada maailmataset. Kas sellepärast peaksime nende alade toetamise või hoopis harrastamisest loobuma! Kui nüüd kõike kullaks lüüa, siis tuleks ka analüüsida, mis aladel on eestlased tippu jõudnud. Võtame kas või naiste trekk. Kui palju oli sellel alal riike ja riikides harrastajaid? Minumeelst oli Soulis see ala esimest korda areenil. Taolistel aladel kehtib tõesti see Sinu poolt välja öeldud mõte, et kui tuleb, siis tuleb ka süsteemiväliselt. Laia kandepinnaga aladel see minuarust nii ei ole. Riigil tuleb panustada liikumisharrastusse ja sealt edasi talentidesse, kellel oleks võimalik kuigikaugele jõuda. Nendel aladel loeb kriteeriumina rahvaarv konkreetses riikidevahelises võrdluses.

 
At 09:44, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 19:50, kirjutate: "[T]ippspordi ärakeelamine pole hea mõte. Inimeste meeleolu ja seega elukvaliteedi reiting langeks."
Otse vastupidi! Kuidas see saab meeleolu tõsta, kui alalõpmata saadakse kelleltki klohmida, kui tulemused on enamasti allapoole oma võimeid - meenutage Sotši olümpiat! Kuidas Eesti sportlaste tulemused seal kahe nädala jooksul teie meeleolu tõstsid? Ärge unustage, et Eesti spordis on kaotusi ja ebaõnnestumisi kordades rohkem kui kordaminekuid, eriti suurvõitlustel nagu OM, kus enamik ei küüni isegi oma keskmise tasemeni.

Lp 20:52 - kui palju on Eestis neid iidoleid, kelle moodi noored tahavad olla? Gerd Kanteri moodi? Ei tea küll ühtegi sellist. Aivar Rehemaa moodi? Samuti ei tea. Nikolai Novosjolovi moodi? Samuti ei tea...

21:01 - ei saa aru. Ma ei näinud teil ühtegi argumenti; see, mis te kirjutasite, on suvaline lahmimine. Nõrk. Allapoole siinse kommentaariumi igasugust taset.

21:45 - see on vandenõuteooria. Postimehe suuromanik on olnud IRLi toetaja. Hans H. Luik on küll kõike muud kui vasakpoolne. Miks parempoolne valitsus nurka suruti, juba Michali ajal, tuleneb lihtsalt sellest, et ajakirjanduse jaoks pole vahet, kas pätti teeb vasak- või parempoolne, ühtviisi pihta antakse mõlemale.

Lp 01:28 - Sloveenia on tõesti kummaline erand ja ime. Nõus, et kuulus tippsportlane suurendab riigi tuntust. Aga ma ei usu, kohe üldse mitte, et spordi arendamisse suure raha (NB: sõna "raha" kasutatakse ainult ainsuses!) kühveldamine suurendaks oluliselt seda tõenäosust, et mõni ere tipp esile kerkiks. Need tipud on iseenesest erandlikud ja tõusevad esile ka siis, kui pole tippspordi laiapõhjalist rahastamist - ehk need on need, kes tõepoolest ise tahavad tippu jõuda, on valmis selle eest võitlema, tahavad end maksma panna. Vt kas või Erika Salumäe, kellele viitab ka lp 09:06. Suure raha viskamine tippsporti suurendab vaid mõttetut raiskamist.

 
At 09:50, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, mis ajakirjanikuhärra arvates siis noored sporti tegema paneb, kui neil aeg-ajalt mõnda eredalt sähvatavat tippsportlast eeskujuks pole? Võin kõvemat sorti mürki võtta, et kui Veerpalu, Mae ja Smiguni saavutusi poleks, siis oleks Estoloppet heal juhul paarikümne ekstremisti nišiüritus, aga tõenäoliselt sellist sarja poleks olemaski... Sama kehtib mu tagasihoidliku arvamuse kohaselt jalg-, korv-, võrkpalli jm kohta, kus rahvusmeeskondade sähvatuste najal täitsa arvestatavad harrastajaliigad püsivad.

Kalle

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

"Lp 20:52 - kui palju on Eestis neid iidoleid, kelle moodi noored tahavad olla? Gerd Kanteri moodi? Ei tea küll ühtegi sellist. Aivar Rehemaa moodi? Samuti ei tea. Nikolai Novosjolovi moodi? Samuti ei tea..."
tean, ei tea, tean, 2:1 minu kasuks, minu võit! kas ma olen nüüd parem kui sina?

 
At 10:20, Anonymous Anonüümne said...

Tuleks analüüsida, kuhu alaliidud ja sportlased raha kulutavad. Eestis on pigem probleem selles, et sportlased ei käi oma lemmiala harratsades tööl. Sellisel tasemel sportlased peaksid olema amatöörid. Edasi, kui on saavutatud arvestatav tase, see oleneb muidgi konkreetset alast, tuleks hakata sportlasi vaiskelt toetama.

 
At 10:28, Blogger Priit Pullerits said...

Lp Kalle, 09:50 - kui olete Estoloppetil käinud, siis küllap teate, et see on ikka keskealiste meeste üritus, noori on seal väga vähe. S.t Estoloppet oleks arvestatav üritus ka ilma meie kolme tippsuusatajata, sest minusugused "vanamehed" ei tee nüüd küll sporti mingist Veerpalu-austusest.

Asi on hoopis vastupidi, kui te väita üritate. Kiku ja Mae ja Veerpalu hiilgeajad algasid juba tosin ja enamgi aastat tagasi. Küsin: kus siis nüüd on need noored, kellele nad eeskujuks on olnud, ja kes on nende eeskujul tippu murdnud? Tosin aastat peaks olema piisav aeg, et nende eeskujul keegi juba pead tõstaks. Aga ei ole mitte kedagi!

Edasi, sportmängudes ei ole mingid Klavanid ja Doroninid küll kellelegi eeskujuks. Kui noored kellegi moodi tahavad olla, siis Messi või Ronaldo või Perse (või mis iganes nende nimed on) moodi. Need eeskujud jäävad alles, sest ega välismaa sport ja välismaa pallimängusarjad meie orbiidilt kao. Kui noored fännaksid kohalikke jalgpallureid, peaks ju tribüünid täis olema - aga ei ole ju!

Ja veel: Erika Salumäe võinuks ju ka olla eeskuju. Aga kus on selle eeskuju tulemus? Hullem veel: Kiku võinuks olla megaeeskuju, aga pärast teda on Eesti naiste suusatamine hoopis välja surnud!!!

Nii et, Kalle, jutt eeskujudest ja nende mõjust on luulu ehk wishful thinking.

 
At 10:31, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, keda peavad oma iidoliteks need, kes homoabielusid pooldavad?

 
At 10:40, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on sõiduvees. Vaatan mängu kõrvalt & peab tunnistama, et viimaste päevade väitlustes on ta enamiku teist efektselt & nauditavalt nurka surunud. Puhtalt argumenteerides. Tema vaesed vastased on kahjuks rõhunud emotsionaalsetele hüüatustele & õõnsale retoorikale & kohati ka oponendi pilkamisele, aga see ei muuda asja. Selgelt on näha, et nad kaotavad. Pullerits suudab üksinda teie massiga väideldes teile ära teha. Te üritate küll sageli kambakat korraldada, aga sellest ei tule miskit välja. Päevselgelt on ta väitluses teist kõigist üle.

 
At 10:43, Anonymous Eduard Knapp said...

Priit suurepärane kommentaar 10:28
Tõsi ta on, selle eeskujude mantra järgi peaks meil pärast Kikut olema 4 naist MK etapi esikümnes. On aga hoopis soomlannad. Ju oli siis Kiku neile eeskujuks.

Salumäe oli sündinud sportlane, kuid arvestage et naiste trekisõit oli siis lapsekingades. Salumäe sai psühholoogilist tuge nsvl koondisest, kust nõuti ja oodati võitu. Sel ajal panid sotsialismimaade sportlased hoolega dopingut.

Soulis võitsid nsvl naised 4x400m teate hirmsa aja 3:16-ga. Täna 30 aastat hiljem ei küüni selle ajani usa briti prantsuse neegersportlaste võistkonnad.

 
At 10:45, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits suudab üksinda teie massiga väideldes teile ära teha.

Just. Priit argumenteerib teinekord nagu kulda. Minule jäi mulje eet Priidu sõnum oli - tippspordi rahastamine riiklikult lõpetada. Mitte tippsport ise.
Noored ja juuniorid ei ole tippsport. Kuigi jah, noorte sporti peaks riik rahastama.

 
At 10:55, Anonymous Anonüümne said...

Poleks tolleaegset suusataset olnud, poleks seda blogi ega ehk ka kergekaalulist Pulleritsu, mis?

 
At 11:03, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, just nii, 10:45, te olete minust väga õigesti aru saanud. Tänan teid, siiralt, ilma vähimagi irooniata. Sest paljud seda ei suuda, nad rebivad mu kirjutistest mingi killu, unustavad kõik muu konteksti selle ümber, ja keeravad oma teraviku tolle killu vastu, kusjuures too on veel vääriti interpreteeritud.

 
At 11:05, Anonymous Anonüümne said...

Estoloppeti pikkadel distantsidel on tõesti pooled üle 40 a, aga lühikestel on ju valdav enamus piimahabemed ja mõned suisa lapsed.

Aga sellega ma nõus ei saa olla, et keskealised ei lase iidolitel ennast kaasa tõmmata, mu enda sõpruskond on ehe näide, kus 12-14 aastat tagasi ülikooli järel tasapisi endale kõigepealt jooksutossud, siis ratas ja suusad muretseti. Tänaseni kõik regulaarsed 4-6 korda nädalas treenivad harrastajad "keskealised". Ja ma ei suuda küll alatähtsustada tippspordi mõju selle juures, ikka tahetakse tegeleda asjadega, milles keegi meist ka edukas on suures maailmas.

Siit edasi - kes nüüd lapsed endaga metsa alla kaasa tirib, samuti teleka spordiülekandele krutib ehk normaalse sportliku keskkonna lapse ümber tekitab ja siis veel nad trenni suunab? Ikka seesama keskealine.

Nii et pole luulu, päris reaalne asi on. Heaoluühiskond toimib meelelahutuse ja meediamõjutuse pealt, kui meelelahutust pakubki ainult poliitmängude tüüpi klounaad, siis kasvabki ühiskonnast pekisevõitu klounide mass. Ehk tuleb luua eeldused, et ka sporti suudetaks serveerida atraktiivse meelelahutusena, siis on veel lootust. Atraktiivsusele aga on ilmselt kõvasti mõju sellel, milline side vaatajal sportlasega tekib. Ning tõesti tekib parem samastamise võimalus eestimaise sportlasega kui mõne suvalisega.

Kalle

 
At 11:06, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sa eksled praegu aguli-äärses võsas, mõtle jãrele ja tule uulitsale tagasi.
Mida kõvem eeskuju on noortel oma rahva seast võtta, seda rohkem tahavad noored just oma rahvuskaaslase moodi olla. Kui aga tugevat ja säravat tegijat parasjagu noorele meelepärasel alal ees pole, siis loomulikult keerab noor pilgu piiri taha ja otsib omale iidoli sealt, sest igale noorele ON VAJA iidoleid (ja mitte ainult spordis - film, muusika jne täpselt samamoodi).
Kui sa oled vaadanud noorte suusasarja saateid ERRis, ma eeldan, et oled, siis keda nimetavad noored seal enda eeskujudeks? Kolme meie vägevat, kordagi vist pole Northugi või Colognat tulnud.
Kui meil aga väga tugevaid tippe varsti peale ei tule, siis mõne aja pärast hakkavad noored paratamatult nimetama PN-i või DC-t, kuna meie 3e suurt nad enam ei tea.

Aga miks usinalt iidolitest innustunud treenijatest vähe uusi tippe tekib, on juba täiesti eraldi teema (väikse rahva genofond, treeningtingimused, rahalised võimalused, noortetreenerite tase ja motivatsioon jne), kuid see, et noori innustavad tegudele iidolid ja eriti just gerdkanterid, andrusveerpalud, on mõtlevale inimesele nii elementaarne kui 2x2.

Võtame enne diskuteerima asumist ikka kitsad rattaprillid silmade eest! :)

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

Mina tahtsin kunagi saada Antsoniks ja hiljem Uudmäeks. nende tasmele ma ei küündinud aga Eesti tippu ikka jõudsin. Poleks neid olnud, oleksin ilmselt olnud Kalamja pätt.

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

A mina tahtsin Dassajeviks saada. Ja talvel Fetissoviks.

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

http://priitsalumae.blogspot.com/2014/03/tuhanded-paistes-pallidega-mehed-oma.html

Lainestardipededest

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

Lp 20:52 - kui palju on Eestis neid iidoleid, kelle moodi noored tahavad olla? Gerd Kanteri moodi? Ei tea küll ühtegi sellist. Aivar Rehemaa moodi? Samuti ei tea. Nikolai Novosjolovi moodi? Samuti ei tea...

See et sina tea, ei tähenda, et neid ei ole! Kes ei tahaks olla Gerd Kanteri moodi - maailma parim, suur tugev ja tark!

Mina ei tea kedagi kes tahaks olla PP moodi!

 
At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav pildivalik Priit - 2xRossignol

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pulleritsu bloog elab mis mühiseb. Kommentaarides aetakse vahel ka elutervet eesti rahvuslikku asja. Mis mujal põlu all. Kiikan teinekord Jooksuportaali. Seal on olukord õige õnnetu. Kommid kinni ja seetõttu nö. vaimne pool kiratseb. Toomas Tarm üksi vahel räägib midagi. Jooksjate vaimne kapatsiteet on õige kitsas. Ühed võtsid seal oma klubi nimeks "täppsportlased" ?? Et oleks nagu tippsportlased, aga ei ole ka.?? Mine võta siis kinni. Ilusa eestikeelse klubi nime peale justkui nii raske tulla. Ikka veel elutseb keeleliselt vigane "Sportkeskus". Huvitav kellele neid emakeele teste ja proove tehakse? Venelastele või?

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Ma tahaks saad Rõivaks või Kallaseks.

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

Minul tiblade hulgas iidoleid ei olnud, nii pestud minu ajud ei olnud.Ikka omasid vaatsin, ja neile kaasa elasin.Mis tippsporti puudutab, siis suures plaanis olema sellega nõus, aga päris rahatuks ma ka teda ei jätaks. Liikumisharrastus on see valdkond, kuhu tuleks vood suunata.

 
At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

Väga muhe kommentaar, 11:40!
Hea näha, et meil on veel mehi, kes oskavad teha ka konstruktiivset kriitikat, mitte ainult ei kiunu kibestunult ja ebaadekvaatselt.
Igaks juhuks lisan väärarusaamade vältimiseks, et viimaste sõnadega ei viidanud blogipidajale, vaid toimuvale laiemalt.

 
At 12:02, Anonymous Anonüümne said...

Päeva komm on ilmselgelt 11.35

ka mina ei tea, ega ka pole kuulnud kellestki, kes sooviks Pulleritsu eeskujuks.

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

http://mitmekylgsus.wordpress.com/2014/03/10/raha-ei-ole-raha-ei-tule/

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

ka mina ei tea, ega ka pole kuulnud kellestki, kes sooviks Pulleritsu eeskujuks.


intelligentsete eestlaste lapsed siiski soovivad Pulleritsu eeskujuks. Muskel peab esmajoones asuma peas.
Sinna peame pürgima.

 
At 12:28, Blogger Priit Pullerits said...

...ja mina ei tea ka mitte kedagi, kes tahaks teie, anonüümsete kommentaatorite moodi olla, ja kuna teid, anonüümikuid, kelle moodi olla tahtjaid ma ei tea, on rohkem kui mind, kelle moodi olla tahtjaid teie ei tea, siis see näitab, et igal juhul on hullem ja lootusetum ja trööstitum olla siin anonüümselt kirjutaja, kui on olla PP.

Ja mitte mingil juhul ei suuda te nii keerukat, kuid sisult väga selget lauset kirjutada nii korrektselt, nagu mina -- ohh, te ei saa pahatihti korrektselt hakkama kolm korda lihtsamate lausetegagi --, mis tähendab, et teie, anonüümsed kommentaatorid, võiksite vähemalt tahta olla minu moodi selles, et osata samamoodi, ortograafiliselt korrektselt ja selgelt kirjutada, nagu mina.

 
At 12:33, Blogger Priit Pullerits said...

...ja ma siiralt loodan, et teie, kes te ei taha mingil juhul olla minu moodi, väike, lihtlausetega mõtlev aju ei invaliidistunud, kui lugesite minu eelmise kommentaari kahte keerulist, ent sisult ja ortograafiliselt selget lauset. Ja kui invaliidistus, siis võtke teadmiseks, et ma ei kavatse teie ees selle pärast isegi vabandada, kaasatundmisest rääkimata.

 
At 12:42, Anonymous Kalle, nolgi näoga nolk said...


Lugesin mina ja kopin uuesti url-i siia.

http://mitmekylgsus.wordpress.com/2014/03/10/raha-ei-ole-raha-ei-tule/

nagu näete on lahendused ka eeti suguses konnatiigis täitsa olemas.

Samas kui tihti näeme meedias (AK sport) otsest jama ja mõtlematust. Kas olete kuulnud midagi arukat EOK juhtide Seli, Sukles suust? Esimees Kaljuveere suust. Kaljuveere argument oli et kuna meie noored on noorte EM-võistlustelt võitnud medaleid, siis peaks neile kindlustama priske rahalise olümpiatsükli !!??

 
At 12:45, Anonymous viluloog said...

Priit, ütle ausalt, mitu viga oleksid emakeele päeva etteütluses teinud?

E-etteütluse tekst:
Tubli e-etteütluse tegijana tean niikuinii, et riodejaneirolased /
rio-de-janeirolased elavad jalgpalli maailmameistrivõistluste ootuses,
samal ajal(,) kui abituriendid mõtisklevad matemaatikaeksamist /
matemaatika eksamist. Mina, kel pole papiljotte ega moepäraseid
Lääne-India krusse, tean, et keski mu efektselt kirjutatut ei
projitseeri. Arhitektuuribürood, Aleksandri koogid / aleksandrikoogid ja
potentsiaalsed Ameerika avastamised - kõik on mulle kui pagi,/: korraks
nuusata. Parem panen ette 3D-prillid, haaran furšettlaualt /
fourchette-laualt noriga suši / sushi ja konstateerin
toomashendrikilveslikult / toomas-hendrik-ilveslikult: "Elagu Eesti!"

 
At 12:50, Anonymous Õuna Endel said...

Ma Priit kirjutaks Sinu blogisse asjalist, ortograafiliselt õiget, tiinusest pakatavat mõttekülvi, aga olen haige, ei suuda. Seega rapsin niisama, kiirelt ja hooletult, loodan et annad andeks. Koerakoonlastele tulista ikka valusalt nina pihta.

 
At 13:04, Anonymous Anonüümne said...

Sitt etteütluse tekst,
milleks see furshettlaud ja sushi?
Ei saa need pajuinglise- ja kadakasaksa-eestlased üle välismaise värvilise traadi igatsusest.

Pange oma lastele ikka c y ja w tähti sisaldavad nimed, siis olete maailma-eestlased.

Cauro-Caspar Kadakas. Perekond Kadakas peaks oma perenime Cadacaks muutma. Oleks mingigi järjepidevus.

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

Ai, Priit Salumäe lugu on hea.. "vägisuuskurid" ;)
http://priitsalumae.blogspot.com/2014/03/tuhanded-paistes-pallidega-mehed-oma.html

Laske käia, dolbojoobid, 40 tk veel, Dolbojoob nr 1 lööb ise ka sekka, siis saab tööpäeva lõpuks 100 täis! Ja TRENNI!

 
At 14:19, Anonymous Anonüümne said...

Ei maksa alavääristada neid lihtlaustega õrritajaid. Kui siin blogis on selline võimalus loodud, siis on nende kommijate neutraliseerimiseks erinevaid võimalusi. Mulle tundub siiski, et osad siinolijad tahavd olla ikka teistest paremad - kas ka nii on.

 
At 14:31, Anonymous Kawal-Antz said...

Pole probleemi, kui austet dolbojoob, 14:12, ka oma toeka panuse annab, nagu ta annab, siis tuleb norm kiirelt täis. :))

 
At 14:35, Blogger Priit Pullerits said...

Mõni mees püüab sohki teha, nagu 14:19, kes postitas oma kommentaari kaks korda. Ei lähe läbi! Korduspostitus läks halastamatult kustutamisele. Kuulge, mehed, kui te siin nii labaselt ja avalikult sohki teete, siis kuidas ma saan teid spordivõistlustel, kus kaotakse metsade sisse ja niitude vahele, üldse usaldada?

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

Seda et... Eesti elus ongi praegu usalduskriis, isegi valitsuse tasemel. Piisab kui tiba vaadata ükskõik mis meediaväljaannet. Selles mõttes, Priit, ei kalduta ka siin peajoonest kõrvale.
Seega kõik on õige, vähemalt praegusaja käitumismallide kohaselt.

 
At 15:31, Anonymous Anonüümne said...

Kas tingimata on vaja Iraani ja Slovakkiaga kohtuda? Mida see meie tüdrukutele annab? Kohtugu kodus Läti ja Soomega. Soome poleks võrdne vastane, tuleks 0:12 kaotus. Siis võib Leeduga proovida. Aga et kuskile Venemaale sõita Slovakkiaga mängima?

http://sport.delfi.ee/news/jalgpall/eesti/selgus-venemaale-soitva-naiste-jalgpallikoondise-koosseis.d?id=68240971


 
At 15:37, Anonymous fotograaf said...

Väga huvitav blogi :)

 
At 16:08, Anonymous Anonüümne said...

Priidu bloogi loevad ka koerakoonlased, nutavad ja loevad aga loevad

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

Sa Priit hakka õige meie peaministriks!

 
At 16:26, Anonymous Anonüümne said...

01:28

Jätkasin arutelu siiski tippspordi teemal. Saan aru Priidu suhtumisest, et paneme me sinna sporti raha palju me paneme, olümpiamedalistid sünnivad ikka ainult kõvadest talentidest ja isiksustest. Seejuures ei vaja nad selleks korraliku riikliku süsteemi. Raul Rebane vist tegi ka kunagi uurimuse, kus väitis, et Eesti suuruse riigi kohta on iga medal 20 aasta tagant ka hea vms.
Minu hinnangul on aga selline suhtumine täielik jama. Kuulge mehed, selline suhtumine võtab EOKlt igasuguse vastutuse. Ajame kõik väikse rahvaarvu kaela ja probleemi polegi. Ootame, äkki tuleb mingi talent kuskilt metsade vahelt.


Ei, ärme oota! Tegelikult saab ju olümpiamedalistid jaotada kahte kategooriasse. Ühed, kes vastavadki PP ja Rebase kirjeldusele, aga on ka teised, kes on riikliku spordisüsteemi viljad.
Vaatame näiteks palju räägitud Hollandi kiiruistutajaid. 24 medalit Sotšist. On selle tulemuse taga meeletu andekus? Ei, selle taga on korralik süsteem, kus on olemas head treenerid, klubisüsteem,infrastruktuur(pole ainult kanalid, vaid ka 6 sise kiiruisuhalli)ja kõik muu vajalik.

Lätlased said samuti 4 medalit ja eestlased imetlesid. Kõik tänu sellele, et on leitud oma niši, kelgutamisalade näol(tõsi, Rastorgujevsi ja hokimeeskonna näol on neil ka teised alad tublisti esindatud).

Ehk kokkuvõtlikult öeldes, ei tule mitte tippsordi rahastmist lõpetada, vaid suunata see õigetesse kohtadesse. Senine EOK poliitika, kus kõigile näpuotsaga jagada tekitabki olukorra, et enamus meie olümpiavõitjad on nö süsteemivälised.

Alustada võiks esialgu sealt, et panna paika nägemus või plaan, mis aladelt ja sportlastelt häid tulemusi oodatakse. Selle põhjal ka raha jagada.
Praegune olukord, kus kõige paremini elavad kõige vähem perspektiivikad sportlased, peab lõppema. Muidu tulebki Priiduga nõustuda, et tegemist on mõttetu raha raiskamisega

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

KOERAKOONLASED KOONDUVAD
Koerakoonlaste Kogu esines täna avaldusega, mille öeldakse, et ühiskonnas tekkinud usalduskriis nõuab koerakoonlaste ja kõigi eestlaste ühtekoondumist. Selle tõttu asutatakse Koerakoonlaste Erakond, mille lühendiks saab KoKo ja mis hakkab taotlema valitsuse moodustamise õigust.

 
At 16:41, Blogger Priit Pullerits said...

16:26, jah, mõtlesin ise ka kunagi nii, tegin sel teemal isegi Seliga pika intervjuu, aga selgus, et siis ei saada ju kokkuleppele. Saate aru, Eestis on igaüks oma mätta otsas nii suur kunn, et keegi pole nõus loobuma oma koroonaklubi 500-eurosest rahastusest (vähese kujutlusvõimega lugejaile: see on kujund, mitte fakt). Tulemus oleks suur tüli ja kaklus. Ja mis siis on need perspektiivsed alad? Vehklemine - jah. Jalgrattasõit? Jah. Edasi...? Kui te ütleks, et 20 % raha vehklejaile, sest seal tuleb medaleid, no ma tahaks näha, mis kisa selle peale järgneb - oi, seda oleks väga huvitav kuulda. Seetõttu pooldan jätkuvalt teistpilt - null eurot.

 
At 16:46, Anonymous Anonüümne said...

16:26, jah, süsteem on kõige alus. Või kas on?
Sõltub eesmärkidest. Eurovisioonilt on Eesti kah võitnud medaleid, lausa kuldseidki.
Viimase aja tendents on aga, et paljud Euroopa riigid loobuvad Eurovisoonist. Ei näe sellel mõtet.
Eurovisioonile vesi peale!

 
At 16:49, Anonymous Anonüümne said...

Õige. Nullvariant riigipoolsele tippspordi finantseerimisele + 0 kr Eurovisoonile (las erasektor rahastab) kokku annavad juba korraliku kokkuhoiu. Selle rahaga saaks juba sotsiaal-, kultuuri jm sfääris üht-teist ette võtta. Jürgen Ligi laadi riigieelarve piirjooned hakkavad juba udust välja joonistuma.

 
At 18:44, Anonymous Anonüümne said...

Kust otsast see rattasporti medalite suhtes perspektiivikas on? Murdmaa- ja laskesuusatamiste võistlusalad on kelgualadega võrreldavad näited nišinikerdamisest, küsimus on 40-60milj ja 1200-1600milj konkurendi vahel valimises..

 
At 18:55, Anonymous Anonüümne said...

Millisena Priit näeb tulevikus Eesti sporti? Kas sinu süsteemi järgi rahva tervis paraneks, sõjaväekõlbulikke noormehi oleks rohkem?

Minu arust peaks siiski tippspordi rahastamine jätkuma, kuid kindlasti mitte praegusel moel. Tuleb välja valida prioriteetsed alad. Ainult medal ka ei maksa, vaevalt rahvas saaks väga suure emotsiooni, kui keegi curlingus saaks olümpia kulla.
Me ei ole nii suur riik, et kõiki alasid võrdselt toetada. pallimängudest tuleks valida kindlasti 1 ala (Leedu korvpall, Islandi käsipall, Taani sulgpall/käsipall).
Suusaaladest valiksin kindlasti laskesuusatamise, unustaksime kahevõistluse ja murdmasuusatamise. Esiteks laskesuustamine on pop ja äge, teiseks, sel alal piisab vahel ka õnnest. Otepääl laskesuusa MK etapp oleks päris kõva üritus. EOK töötagu välja mingi plaan, iga ala saab ühe OMi tsükli tõestamisaega. Loeb tulemus, pluss publiku huvi. Pallimängudes, saab mõõta publikuhuvi ja ka tulemust. Väga lihtne oleks leida parim/populaarseim pallimänguala.

Sport peab minema rahvale korda ja sealjuures pakkuma ka tulemust. Ainult tulemus ei maksa suurt midagi, kui puudub emotsioon, ei maksa ka ainult emotsioon, kui üleüldine tulemus on nigel (sähvatused pallimängudes).

Selleks, et midagi paraneks tuleks vastu võtta otsuseid, kui otsuseid vastu ei võeta, siis jätkame ka edaspidi nii nagu seni on olnud...

 
At 19:26, Blogger snaperski said...

Pigem oodanuks mõtet et tippsporti sellisel kujul - doping, enese vaimne laostamine ja yheylbastamine selleks, et eestlastele kui meisterkritiseerijatele õllekõrvast emotsiooni pakkuda -, pole vaja. Selle asemel aga on tulemuste põhjal (solvunult?) nentimine, et raha voolab sinna, kust midagi vastu ei saa. Nagu protestiks vanarooma kodanik, et Colosseumis pole juba mitu aastat korralikult verd valatud...

Oluline oleks sporditegemist teadvustada riiklikult kui iseväärtust, mitte tippspordile kasvulava loomise meetmena. Tippsport kasvatab hea reformierakondlase, kuid mitte tingimata head inimest.

 
At 19:33, Blogger snaperski said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits 9:44.
Ei saa nõustuda vandenõuteooriaga, sest ajakirjandus pole ühtegi pätitegu, mis toonuks kahju,tuvastanud. Küll on suures koguses paska õhku keerutatud. Loodan, et härra ise ei osalenud pasakeerutamises.

 
At 23:59, Anonymous Anonüümne said...

Üritustel mässav spordihullund
mass,
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
kuid mina olen nagu Gasset y
Ortega.
Jah! Pigem olen nagu üksi
hulkuv kass
ja inimestest hindan neid,
kes jalutamas käivad koertega.

 
At 02:32, Anonymous Anonüümne said...

Hommikul stardib siis Worldloppeti raskeim maraton - Birkebeinerrennet, 54km klassikat.
Esimesed 20km on sisuliselt ainult tõus (korraks saab puhata 1,5km allamäge lõigul, aga see on ka kõik), kõrguste vahega üle 600 meetri.
Mehed stardivad kell 9:00 (naised 8:30).
Listis nii Kärp kui Mannima. Ka president Liive on üles antud.

Live:
http://www.swixskiclassics.com/event/birkebeinerrennet
Profiil:
http://www.birkebeiner.no/Global/Kart/L%C3%B8ypeprofiler/Ski/L%C3%B8ypeprofil%20Birkebeinerrennet.pdf

 
At 06:43, Anonymous Anonüümne said...

Priit murrab sisse lahtisest uksest, Eesti riik ongi tippspordi juba lõpetanud või lõpetamas, see mida Sotšis nägime ei mahu kuidagi mõiste tippsport alla. Vähe sellest, Martin Reimi jalgpallikooli kohtuotsuse valguses on see riik lõpetamas ka noortesporti, kuigi Priit selle suhtes armulik on. Selle see riik muidugi unustab, et tegelikult peaks tema toetama Martin Reimi jalgpallikooli ja veel kahtesadat noortega tegelevat klubi, et need ei peaks toimetulemiseks stipendiumitega susserdama. Seesama riik tahab spordi väljasuretamise hinnaga sealt välja pigistada neli miljonit eurot, lastes samas Rootsi pankadel Eestist maksuvabalt välja viia miljardeid.

 
At 08:20, Anonymous Anonüümne said...

intrigeeriv teema-riigipoolse tipppsordi lõpetamine ilma seda likvideerimata? tippsport järelikult ise on ok, aga riik ei peaks panustama. arutlegem, kes siis peaks tippsporti rahastama? erasektor? KOV? EL? rahvas?erasektor teeb seda riigi kõrval ka praegu, kuid vaevalt ta ilma riigita välja veab, ehk ainult mõne üksikala sportlase puhul. KOV raha on nagunii sendini loetud, EL programmid panustavad pigem muule, rahvas elik pealtvaatajad suudaksid üleval pidada piletite maksumusega vast ainult populaarse ala suuri erandeid-ühtegi pähe ei tule. Seega, kui riik ei toeta tippsporti,siis see ilmselt kaob. Aga seda ju autor ei soovi?
kah Priit

 
At 08:24, Anonymous Anonüümne said...

Martin Reim: eluaeg olen selle riigi nimel võidelnud, aga nüüd olen kriminaal. No siin peaks kpll vastulause ütlema. Esiteks inimene arvab ennas liiga palju teiseks, kui Reinm enam ei saa aru, et on seadust rikkunud, on ikka midagi väga valesti. Eile kuulsin Pilve vabandust, et miks just Reim, miks miutte keegi teine. See on sama näiteks liikluses. Miks mind kiiruse ületamise eest kinni peeti ja trahviti, aga suur osa rikub ikka liiklust.

 
At 08:24, Anonymous Anonüümne said...

http://www.swixskiclassics.com/

Birki start edasi lükatud tunni võrra, "due to ,strong wind".

 
At 09:01, Anonymous Anonüümne said...

Anonüümsele 8:24

Mida kriminaalset siis Reim sinu arvates tegi? Oo õudust, pettis riiki 18 000 euroga, sellest ei saa kolme riigikogu saadiku kuupalka ja esinuskulusidki makstud. Kindlasti oleks ta parema meelega maksnud treeneritele palka, aga kuna ei riik ega kohalik omavalitsus ei pea vajalikuks noortesporti piisaval määral toetada, siis oli tal vaja treeneritele stipendiumeid maksta. Palku makstes oleks kooli tööjõukulud kasvanud rohkem, kui poole võrra, see raha oleks tulnud võtta vanemate taskust. Pole just palju lapsevanemaid, kes suudaks lapse trenni eest maksta 100+ eurot ja õpilaste puudusel oleks kool tulnud sulgeda. Mis meil siis kätte jääb, riik saab kooli sulgemise hinnaga 18000, mille eest saab siis 2,5 riigikogu saadikut kuu aega ülal pidada, mitmed noortespordiklubid lõpetavad maksuameti takkajärgi nõuete kartuses oma tegevuse, aga see õnnetu 18000 on riigil käes. Seda, et riik isegi tunnistab noortespordi senist alafinantseerimist näitab see, et järgmiseks aastaks planeeritakse treenerite töötasudeks 3,5 miljonit eurot. Nii, et nokk kinni, saba lahti, spordist loodetakse maksudena laekuvat 4 miljonit, millest makstakse palkadeks ära 3,5!

 
At 09:09, Anonymous Anonüümne said...

http://www.swixskiclassics.com/

Ja nii ära ta jäigi..

 
At 09:20, Anonymous Anonüümne said...

Kas sina arvad siis nii, et kui KOV ja riik piisval määral ei toeta, et siis võib nihvida. Kus on öeldud, et riik või KOV peaks piisaval määral toetama, mis on piisav määr. Kui mahuka töö eest tuleks maksta piisavat määra. Reim ei ole nõus et ainult teda vahele võeti, ta oleks justkui teistest parem seaduse ülene. Teiseks, tegemist on töötasuga, see on olnud kõikides klubides avalik saladus. Minu jaoks maksavad kokkulepitud reeglid, regulastioon ja selles raames tuleb tegutseda. Paljud klubid teadsid, et nad tegelikult on valemängijad, hiilides maksudest kõrvale. See et riik nüüd eraldab lisaraha on tgeleikult populislik otsus. Ma ei ole päris nõus, et valdkond on alarahastatud, pigem on siin küsimus süsteemis, milliste skeemide alusel Tallinn raha jagab, kes sellest tegelikult kasu lõikab.

 
At 09:23, Anonymous Lembit Kuusk said...

The race has been cancelled due to strong wind in the mountains.

Jah, see aasta on siis nöök täielik. Seal kus lund on kõvasti (veebruari info kohaselt mägedes paar meetrit), sinna saadame kõva tuule.
Taevaisal on olnud selle aastaga ikka väga konkreetne plaan...

Asenduseks võib jälgida kl 11.00 EMV 15km kl ja vanameister vs noor kaader sõitu. Jõulumäel loodetavasti pole lumi ära sulanud.
http://suusaliit.ee/?op=body&id=164&art=1980

 
At 09:32, Anonymous Anonüümne said...

#Kas sina arvad siis nii, et kui KOV ja riik piisval määral ei toeta, et siis võib nihvida. Kus on öeldud, et riik või KOV peaks piisaval määral toetama, mis on piisav määr.#

Eks see on valikute küsimus, ei pea toetama, ei pea, Euroopas on küll nii kombeks, aga tõesti ei pea, samas leiti lambist 3,5 miljonit Kesk-Aafrika missiooni jaoks, kumb meile olulisem ei ole vaja vist küsida. Las spordivad need, kes selle ise kinni maksta jõuavad ning 10 aasta pärast saab Priit startida Tartu maratonile esireast. Ja muide, Reim ei ole kuskil kurtnud, et miks just tema, kirjutasi ju isegi, et need sõnad kuulusid advokaat AP-le, Reim tundis pigem muret nende paarisaja klubi pärast, kes peale kohtuotsust samuti löögi alla satuvad.

 
At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult keskmine treeener saab umbes 15-20 põngerjatega müramise eest umbes 300 eurot. Töömaht on neil keskmiselt 3 korda nädalas kokku 6 kontakttundi. Õpetaja keksmine töökoormus on 20-22 kontakttundi nädalas. Keskmine palk 600 eurot neto. Keskmine klassitäituvus 24 õpilast, sh erivajadused.

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Reim pole kurtnud, aga puht juriidiliselt on hetkel AP Reimi esindaja ehk suuvooder. Siuliselt tähendab see seda, et AP suust öeldu = MR

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

Pärast esimest ringi (3,75km) Veerpalu liider.
Ränkel Raido +3.4
Kümmel Peeter +4.2
Tammjärv Karel +4.8

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

Liikumine selgel kullakursil (pärast 2 ringi):
Veerpalu
Tammjärv +13.3
Kümmel +19.9
Ränkel +27.4

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Noortel tuleb vanameistri käest kindel lutt. Tubli, Andrus!

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

Mehed enne viimast ringi (noor kaader on ikka mannetu...):
Veerpalu
Tammjärv +15.7
Kümmel +21.8
Alev Alvar Johannes +44.7
Ränkel +46.3

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Hea, et lund sajab! Saab mõned korrad veel suusad alla. Ja rattakubujusse jääb ka korraks teedel vähemaks;)))) (
(Sõbralik-neutraalne nööge...:)))))

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Kuld käes, tubli vanameister, tuleb müts maha võtta.

15km kl eraldistart:
Veerpalu Andrus 36:39.9
Tammjärv Karel +17.2
Kümmel Peeter +40.1

4 Ränkel Raido +46.9
5 Alev Alvar Johannes +51.2
6 Himma Martti +1:16.1
7 Rajas Janari +1:35.6
8 Koll Kristjan +1:36.4
9 Einaste Kein +1:40.7
10 Simonlatser Timo +1:50.7

 
At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

Vanameister on kõva, tõmbas noortele supinahkadele mütsi pähe. Vend tuli lihtsalt suusatesti trenni pealt ja pani koondisemeestele ära. Talenti ära ikka ei võta.

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

See ongi hoitav näide, miks tippsporti ei tohi riiklikult toetada. Võidavad loomupärase valetajatalendiga moraalsed värdjad. Kes riigi raha arvelt kannavad hoolt, et nii valetamisgeenid kui ka -meemid kogu peetusekultuur, ka edasi kantakse. Sellise petturirahva püsimisel ei ole mõtet. Cauro-Caspari jpt vanemad on seda juba tajunud.

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

FR 910XT või FR 620? või on piisav RCX 5 GPS? või hoopis V 800?
http://jooksmisest.blogspot.com/2014/03/garmin-fr620-vs-polar-rcx5-gps-vs.html

Your take on that, please, Priit?

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Tulevikus võistlemise kohta Veerpalu midagi kindlat ei lubanud. "Vaatan, eks vahel võib ju natuke nalja teha," muigas ta.

Jahh, andekate tegutsemist on meeliülendav jälgida ja kaasaelamine pakub puhast naudingut.
Vahet pole, on see viiulimäng, draamaroll, teivashüpe või misiganes perfektne sooritus.

Antud juhul siis suusatamine:
http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/murdmaasuusatamine/delfi-video-kullamees-veerpalu-endalegi-ullatuseks-tuli-nii-hasti-valja.d?id=68245113

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

13.02 Hoitava näite toonu on oma depressiooni kõik ühte lausesse valanud. Palju sul selle ütleksin ka värdjaliku lausekontstruktsiooniga aega läks?:) Aga pole hullu, tee üks mõnus jooksuring kepikõnd kuskil männimetsas ja läheb paremaks!

 
At 22:37, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin täna PP lugu Kallasega ja üha enam tundub, et Kallase põgenemine meenutab juba Janukovõtši põgenemst, ainult, et Eesti võtmes.

 
At 23:16, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
kas Cosmo Racing Premium XT 1240 Skin Fit Lite
või HyperMax AirSmooth HiPack NB-XA 660 WetGrip?
Või hoopis Galactic DynaRide Intercool Elite 20 000 mm Aero-d?
Mida arvad Impact System SR Gel ComfortDry SupportFit RubberSponge-dest? Räägitakse, et olevad head asjad.
Või Evolution Isotonic MuscleFit QuickGrip PF 500+ 8 mm?
Reklaamitakse ka OmniQuick ActiFit Stretch Clima-tex Boost-e.
Mul on FantomFit SmartAss ThermoWick EnergyMax ProLine Professional-id, 2008/09 mudel. Aga tahaks juba paremaid.

 
At 00:57, Anonymous Anonüümne said...

Siin on juba üle 100 kommentaari. Pea iga loo juures. Jooksuportaalis millegipärast ei kommenteeri keegi..
Ivar Tupp ehk dr Holden, tuleb välja, et aitamas püsti panna uut jooksu: "suvel esmakordselt ilmavalgust nägeva Vahtseliina Linnuse jooksu rajale. Ülihuvitav ja nõudlik ring Piusa kallastel. .. üle 15km, sest koolmekoht, kust suvel rada läbi jõe läheb, ei olnud veel koolmekoha nägu."
See on ju superhuvitav!

 
At 09:47, Anonymous Anonüümne said...

Siim Kallasega Arteris nauditav intervjuu! Huvitav persoon nagunii, aga ka hästi on meest suunatud. Lisaks annab täiendava vindi juurde just see vahepealne situatsiooni 180 kraadine muutus.
Kujutan ette, et sellist omapärast olukorda ei tule ajakirjaniku töös tihti ette, et asi väljaütlemistest ilmumishetkeks nii palju muutub. Kindlasti oli kihvt seda teha.

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

09:47, ja-jaa, Lembitu Kuuse ka ja jt vanameistrid, kõik on nauditavad, võtavad kurve nagu Indrek Till Pirita ringrajal. Üks ettepanek oleks ka, nimetada "Arter" ümber "Perselakkujaks"

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Tüüpiline Eesti töll, 11:54, on jälle sõna võtmas ja suures frustratsioonis, et teda kui suurt mõtlejat ja tegudemeest keegi ei märka ja tunnusta.
Ära väga noruta, kahtlemata igati tubli ja hinnatud mees oled!

 
At 13:26, Anonymous Anonüümne said...

Arter näikse olevat üks kõrvaline koht, kus poliitilises võitluses allajäänud käivad ajakirjanikule "vesti sisse pisaraid poetamas". Jörgen Ligi, Siim Kallas, .. who's next? P.S. Kas teie tunnete kedagi, kes loeb Arterit?

Töll

 
At 15:12, Blogger Priit Pullerits said...

Kuule, Töll, sa oled unustanud Juhan Partsi, Kalle Laaneti, Jaak Aaviksoo, Tõnis Lukase, kes samuti sinna sinu loetellu klapiks. (Tölli on raske teietada, seepärast sinatan...)

 
At 15:53, Anonymous Anonüümne said...

Nõus tölliga. Mida on nendel meestel öelda? KUi küsida (Kallas), siis ei vasta. Siis tehakse liiga, kiustakse taga. Kui aga pakkuda enesekiitmise võimalust neile sobival teemadel, siis ei mahu jutt lehte ära. Ja kui lugeja säärase nabaimetlemisega nõustu, siis on see "vingumine".

 
At 16:53, Anonymous Anonüümne said...

Pika intervjuu saab enda imetlemiseks anda, aga kolmele konkreetsele küsimusele vastates, keerutab kuis oskab.
Kui sai teada, et krim asi algatati, jooksis esimese lennuki peale.
Hale vend. Need küsimused ei kao kuhugi ja neid tuleb veel juurde, sest osad advokaadid on nõus alles rääkima hakkama.
Selle ei toetanud teda ka erakond, sest siis hakkaks pinnale uut kõntsa tõusma.
Põgenevad need kelle midagi varjata, nii ka Ukraina vana juhtkond.

 
At 19:12, Anonymous Anonüümne said...

Vana rebane laseb ainult peeru selle peale.

 
At 18:17, Anonymous Anonüümne said...

Põhiraha tuleks suunata noortesporti, kasvõi samades proportsioonides nagu praegu. Audenteses asi suht juba toimib, võiks natuke laieneda. Tippspordis tuleks teha aga väga kindlad kriteeriumid- MM, EM,MK, OM kohad kuhugi maani saavad toetust ja teised mitte. eesti meister individuaalalal võiks ka saada sest siiski riigi parim ja paremat meil pole. Kõik ülejäänud vaadaku ise, kas on motti ja usku, et tase tõuseb või mitte. Kõige probleemsem on ilmselt, nagu artiklitest näha, et kui audentes läbi ja noorte MMil kohad head aga täiskasvanutes veel nõrk...et mida siis teha? Ilmselt mingi 19-23a, kes on saavutanud hea tulemuse omavanuste seas maailmas tuleks mõelda mingi süsteem. See on meie nõrgim koht. Minu ettepanek (lihtsustatult) oleks võtta ära rahastamine MM 50 koha meestelt ja suunata see noorte MM 5-da koha meestele, kuni teatud vanuseni, kus peks näha olema, kas saab asja või ei.

 
At 03:38, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:45, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:48, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:51, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 04:02, Blogger xumeiqing said...

20161028meiqing
christian louboutin outlet
uggs
pandora charms
supra for sale
oakley vault
ray ban eyeglasses
michael kors canada
jimmy choo
canada goose jackets uk
buy red bottoms

 

Postita kommentaar

<< Esileht