kolmapäev, veebruar 19, 2014

Pullerits: Miks rõõmustada Tartu maratoni ärajäämise üle?

Eelmise aasta lõpus sõitsin õhtul Edelaraudtee vana rongiga Tallinnast Tartusse. Kuulsin, kuidas mu naabruses kolm umbes 20ndate eluaastate alguses noort meest kasutasid omavahel vesteldes roppe sõnu. Tõusin oma istmelt, küünitasin nende poole ja ütlesin: «Kuulge, mehed, kas te oma kõnepruuki jälgite ka? See on kohutav, kuidas te räägite.» Nad vaatasid mulle jahmunult ja sõnatult otsa. «Siin on ju teisi inimesi ka,» lisasin, «piinlik on kuulata.» Üks neist vastas: «Proovime end parandada.»

Ja parandasidki. Edasine jutt oli kogu sõidu ajal juba täiesti talutav.

Eile, teisipäeva hommikul sõitsin Elroni rongiga Tartust Tallinna. Üle vahekäigu istus teisel pool akna all keskealine mees, kes võttis taskust telefoni ja hakkas sellel muusikat kruttima. See häiris. Tahtsin lugeda, aga kuidas sa keskendud, kui mingi tüüp vahetab iga kümne sekundi järel ühe laulu muudkui teise vastu. Tema vastas istuval noormehel viskas ilmselt üle: ta tõusis püsti ja otsis endale rongis uue koha. Aga too tüüp ei jätnud seepeale ikka veel muusika mängitamist. Tõusin siis ise ka püsti ja astusin talle ligi ning ütlesin selgelt ja resoluutselt, et ka kõik ümberkaudsed kuuleks (surve tugevdamiseks): «Keerake oma muusika vaiksemaks või pange endale kõrvaklapid pähe. See häirib teisi, kui te telefon nii kõvasti mängib. Mina ju ei loe kõva häälega, nii et üle vaguni kostuks.»

Tüüp pani muusika kinni ning edasi kuni Tallinnani said kõik rahus olla.

Miks neist juhtumeist räägin? Sest, nagu teate, ma ei karda avalikult ja otsekoheselt sõna võtta.

Ja nii ma ütlengi avalikult ja otsekoheselt: hoolimata sellest, et olen Tartu maratonil saanud kahel korral tulemuse teise saja keskel, ei ole mul kübetki kurb meel, et Tartu maraton tänavu ära jäi.

Mõelge ise! Kas teil oleks meeldinud pühapäevases vihmas, kui libisemine oli tasapaks, suusatada 63 km Otepäält Elvasse? Mõelge ausalt: mis see maraton oleks teile andnud? Õhtul oleksite olnud hirmus väsinud, järgmisel hommikul samuti. Ärajäänud Tartu maratonist paljastus karm tõde: selleks, et normaalselt elada, ei ole vaja mingit maratoni sõita. Ka ilma saab väga hästi hakkama.

Lisaks raha kokkuhoid. Tartu maratoniks suuskade tippmäärimine maksab ju 50-60 eurot. Pealekauba oleks raha kulunud transpordile – eriti neil, kes tulnuks näiteks Tallinnast autoga –, samuti geelidele ja batoonidele, äkki oleks mõni otsustanud isegi uued suusakindad või uue vesti soetada.

Ja loomulikult ajavõit! Mul tulnuks pühapäeval tõusta juba kell kuus, aga tallinlastel kaks tundi veelgi varem. Terve päev, puhkepäev, oleks kulunud massiga suhteliselt mõttetule kaasajooksmisele, et saada kusagil tuhandete seas kirja mingi aeg ja koht. Seda on ju nagunii aastaid tehtud – mis see järjekordne maraton juurde oleks andnud? Näete, jäi ära – on siis sellest midagi lahti? Ei ole ju.

Tagatipuks, ja see, möönan, on individuaalne probleem – tervis. Tervist sai säästetud. Tartu maraton on küllaltki laastav, vähemalt mulle. Kindlasti oleks saanud valusalt kannatada mõlemad randmed, samuti vähemalt üks küünarnukk, ilmselt oleks löönud mingid valud ka roietesse. Kümnete kilomeetrite kaupa paaristõugete tampimine ei ole tervislik.

Aga kel ikka veel suusatamise isu, saab seda rahuldada vähemalt kahes kohas. Mu vend, arst Rootsis, ütles, et Vasaloppeti stardikohti pidi kõvasti müügis olema, sest paljud rootslased pole saanud 90 km läbimiseks piisavalt treenida. Aga kui paljud tahavad raha põletada? Kes nii pikka ja kallist sõitu ette võtta ei taha, võib siirduda Tartus Tähtvere spordiparki ning dendroparki. Käisin täna, kolmapäeva hommikul kontrollimas: suusaradade lumekate on igati piisav ja korralik, et sõita. Auguga Fischeritega ei soovita siiski peale minna – lumi on hall ja määrdunud –, aga Atomicega kannatab liuelda küll.
******
Onion Creek Road, Moab, Utah. 23. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1, 3 ja 4: Sotši olümpial ametis olev neiu naudib päikest enne meeste 15 km klassikasõitu. Fotode autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Inimesed võtavad möödunud laupäeval, päev enne Tartu maratoni, Musta mere ääres Sotši olümpiarajatiste taustal päikest. Väljas on sooja 17 kraadi. Foto autor: AP/Scanpix

43 Kommentaarid:

At 10:20, Anonymous Anonüümne said...

Birkebeiner tundub huvitavam kui Vasaloppet.

 
At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

Sul vedas, et juhtusid olema sellised tüübid, kes su korraldustele allusid. Tavaliselt irvitatakse selliste üle või halvemal juhul saadakse üle kurgi. Tallinnas bermuda kolmnurgas toimuv on ehe näide võrreldav jalgpallipublikuga.

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

Mõlemad on head ja igavust ei tunne kummagil.

Priit, kuidagi pehmo-meeste jutt. Kuhu on jäänud spordimehe põhivarustusse kuuluv tapjainstinkt!?

 
At 11:27, Anonymous Anonüümne said...

Olen oma sõprade/tuttavate kuuldes samuti üsna avalikult rõõmustanud maratoni ärajäämise üle. Peamiselt küll selle pärast, et vormi pole sel aastal nii heaks saanud, et saaks pikemat pingutust mõnuga võtta. Sellest olen juba ammu aru saanud, et põhimõttelist ja suurt vahet pole, kas saavutada 3000, 2000 või 500 koht, aga vähemalt ilusat loodust ja kenasid kaassõitjaid võiks nautida saada, mitte mäletada ainult seda, et kogu aeg oli väga vastik olla...
Kalle

 
At 11:47, Anonymous Anonüümne said...

Keskkonnainspektsioon alustas Raadi järve jääle uisuraja ja hokiväljaku organiseerinud Art Soonetsi üle menetlust ....

Kiusavad su sõpra?
http://tartu.postimees.ee/2702044/uisuraja-tegijat-ahvardab-karistus

 
At 12:53, Blogger Uku said...

Tubli Priit, et kodanikujulgust ja eeskuju näitad - tänapäeval lausa haruldane. (eriti meie kõike sallivas ühiskonnas) Maratoni ärajäämise üle ei oska aga ei rõõmustada ega kurvastada... paistab, et ka Haanja maraton jääb ära, kuigi laupäeval sadas Haanjas paksu valget lund.

 
At 13:14, Anonymous Anonüümne said...

Kus kanda maratonil kondoome, kui parem vestitasku on teravate sakkidega autovõtme all kinni ja teine pungil batoonidest. Pükstel puudub tasku. Priit, kus sina kannad?

 
At 13:53, Blogger Priit Pullerits said...

Nõme küsimus, 13:14. Vastan sellele ainult seepärast, et avalikult ja otse öelda: see, mis te küsite, on debiilne.

Aitäh, Uku! Arvan ja usun, et kui me kõik ühiskonna sanitaridena rohkem sõna võtaksime, saaksime palju parema Eesti. Igasugune sallivus ja mõistvus teeb asja vaid hullemaks. Maha tolerantsus!

 
At 16:01, Blogger Priit Pullerits said...

Kujutage ette: pärast meeste teatesprinti olid sakslased andnud soomlaste vastu sisse protesti! Oletan, et ilmselt tegid seda n-ö igaks juhuks, et äkki näkkab, sest kaasust ju ei olnud. Jauhojärvi oli laskumisele minnes selgelt sakslasest eespool ning sakslane ise astus taga koperdades tema suuskadele ja kukkus. Eesolijal on aga alati õigus, seda teate te isegi väga hästi, sest ega inimesel pea olema silmi kuklas. Õnneks saatis žürii sakslaste protesti kuu peale.

 
At 16:07, Anonymous Anonüümne said...

Nõme vastus ju, vihjasin kondoomiteemale olümpial. Priit plindrisse aetud!

 
At 16:10, Blogger Priit Pullerits said...

Lisaks: rääkisin ka ühe tehnilise delegaadiga, kes ütles, et kui Jauhojärvi-sakslase olukord oleks olnud mingil MK-l kuskil 1.-2. vahetuses, poleks üldse mingit teemat olnud; teema tõusis üksnes seoses sellega, et oli olümpiafinaal ja sisuliselt finišiheitluse algus. Aga oluline on see, et kohas, kus Jauhojärvi surus end sakslase kõrvale ja temast mööda, ei olnud suusajälge, seletas tehniline delegaat, mis tähendab, et see, kes on kas või veidike eespool, võib valida endale selle trajektoori ehk jälje, nagu soovib. Subjektiivse poole pealt möönis delegaat, et Jauhojärvi oleks võinud ju veidi leebemalt sõita, aga diskvalifitseerimisest ei saa küll juttugi olla.

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

Oluline on see, et tehn delegaat soovis jääda anonüümseks. Mida ja miks ta kardab? Või on ikkagi asi PP blogis?

 
At 16:35, Anonymous Anonüümne said...

See kukkumine oli puhas võistlussituatsioon - sakslane võttis kaarega väliskurvi, samas soomlane sisekurvi, mõlemad üritasid trajektoori muuta ja soomlane oli ees e kiirem. Tagumine tavaliselt kukkubki (ka rattasõidus).

I.A.

 
At 16:56, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 16:24, ma räägin paljude inimestega, sageli tulevad teemad puhtjuhuslikult üles, ja kui need niiviisi üles kerkivad, on ju imelik - ei, on ebaeetiline -, kui ma avaldaksin siin nimeliselt, kes mida rääkis. Kui hakkaksin ametlikku kommentaari paluma, siis võtaks paljud võib-olla suu vett täis ja räägiks nn eetrikõlbulikku mula. Seda on kõik kohad nagunii täis. Siin blogis saab kuulda asju nii, nagu need on, ja seda püüan tagada sellega, et ega ma ikka iga suvalist matsi siin parafraseeri, vaid enne, kui kelleltki saadud info käiku lasen, vaen, kui asjatundlik ja usaldusväärne see on.

 
At 17:15, Anonymous Anonüümne said...

Miks peavad Tallinlased ärkama 2 tundi varem, mis need Tallinlased on mingid unetud Teie arust. Tallinlased on ilusti Otepääl, ärkavad kell 7:00, söövad ja lähevad starti. Eelmine õhtu on suusad ära määritud. Kui tahad tipptasemel määrida, siis härra saab ehk 50-60 eur eest, kuid teised kes teenust ostavad saavad masstoodangut. Kuid ise tehes saad tippmäärimise ja maksab ca 12-15 eur materjalikulu ja mõnu määrimisest.

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

Ai-ai-ai, Priit, kirjeldad, kuidas sõidad tihti rongiga. Mõtle sellele, et oma blogis oled kommenteerijatega ka ühes vagunis. Kes seal aga ropendab, kaasreisijaid debiilideks sõimab ja mõnele lausa kallale tuleb? Kes see tüüp on?

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

Priit, miks sa ei reisi 1. klassi vagunis?

 
At 19:45, Blogger Kaisa said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 19:56, Blogger Kaisa said...

Ma pole veel kunagi ühtegi blogipostitust kommenteerinud, aga nüüd olen küll täiesti pettunud teis. Olen ikka arvanud, et olete tõeline sportlane, aga sellist teksti küll ükski normaalne sportlane ei kirjuta. Samas võib-olla olete vanaks jäänud, aga siis ei peagi enam trenni tegema ja võistlustel käima, sest terve päev TV ees olla on ju kõvasti odavam, kui spordivarustust osta ja võistlustel käia. Samuti ei pea siis kunagi vara ärkama, et võistlustele jälle minna ning mitte kunagi ei ole lihased järgmine päev valusad. Tundub ju tore elu? Minu arvates küll aga mitte. Mina käingi maratonil selleks, et endast kõik anda ja et siis mitu päeva oleks tunda, et oled midagi ikka teinud. Kui aga ei taha midagi sellist kogeda, siis muidugi pole mõtet maratonile minna. Ka ei saanud aru teie rongi näidetest. Tore ikka kui keegi läheb ütlema, kui segab midagi, aga kas maratoni ärajäämise rõõmustamisega tahate öelda, et jah olen laisk ja mind ei huvita mis teised arvavad. Kui nii, siis ei peaks te enam kirjutama sporditeemalisi artikleid.

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

Kaisa, kas te olete ehk üks nendest, nendest või isegi nendest?

 
At 21:04, Anonymous Anonüümne said...

20:22, mis tähtsus sellel on?
Nagu PP ütleb, siis kas oled puhta sassis?!

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

Mina saan asjast aru nii, et Priidu meelest inimesed, kes ostavad endale 50 € eest maratonikava, 30 € eest toitumiskava, käivad igasugustes tasulistes trennides ja siis krediteerivad maratonikorraldajat oma 20-40 €-ga, higises rahvamassis läbivad [jah - läbivad! jooks algab hoopis suurematelt kiirustelt] 42 km 4 tunniga, 5 tunniga, 6 tunniga - saavad küll teatud mõttes kaifi, aga sama või veel parema kaifi saaks kätte hoopis odavamalt ja lihtsamalt - ise jooksma minnes.

 
At 21:25, Blogger Priit Pullerits said...

Lp ja v.a (mitte välja arvatud!) 17:15, vabandan, et unustasin ära, et kõik tallinlased on pururikkad ning paigustasin nad oma rumalusest ühte klassi tavaliste eesti inimestega. Palun, kas annate andeks?

18:54 - ???

19:22 - kui te pole Elroniga sõitnud, siis võtke teadmiseks, et I klass asub samas vagunis, kus tavaklasski.

21:11 - jätan igaühele vaba tõlgendusruumi.

 
At 21:46, Anonymous Anonüümne said...

Natuke õel on peremehe jutt nende suhtes, kes maksid 40-80 eurot osalemise eest Tartu maratonil. Sest kuna peremees ise ju ei maksa, siis tal on hea meel, et maraton ära jäi. Need teised aga kaotasid 40-80 eurot miinus 25%!

Kuidagi labane sõnavõtt tegelikult?

 
At 23:16, Anonymous Anonüümne said...

See -25% vaid tundub teile nii, pigem ikka +75%, ega te ometi loobu raha eest suusatamast (kui ilma on) järgmisel aastal.

 
At 23:39, Anonymous Ants said...

Vaadates nüüd mõned korrad üle on soomlaste kullal ikka sita maitse juures. Lõikas ette somm nahaalselt. Eks kõik olid ka täielikus hapnikuvõlas,aga kui sõidad teise trajektoorile sisse, siis võiks seda teha nii, et sinu suusad teise mehega ei puutu. Käesoleval juhul soitis somm räigelt suuskadesse. Sakslase käitumine reetis situatsiooni nahaalsust- oleks ta endal kukkumises süüd näinud, oleks tõenäoliselt püsti karanud ja pronksi nimel pingutanud. Nüüd vahtis lolli näoga - kuidas selline M tema kullaga minema kühveldab.

 
At 08:05, Anonymous Anonüümne said...

Masendav ajakirjandus. Eile õhtul ETV spordiuudistes näitas Sääritsa intervjuud väliseestlaset mäesuusataja Warren Cummings Smithiga. Kogu intervjuu kordas erinevas varjundis küsimust: kas meil on karta et sa võid olla dopingut kasutanud. Oleks hoopis tahtnud kuulda mis mehega on tegemist ja kuidas ta võistlus läks ning mis tulevikuplaanid jms. Ikkagi meie riigi esindaja ja olümpiasportlane. Aga meie ajakirjndus urgitseb nõmedalt dopinguteema kallal. Eesti spordi mainest ei ole juba ammu midagi järel, suuresti tänu ajakirjandusele imho.

 
At 09:11, Anonymous Anonüümne said...

Nõus, 08:05, see oli Sääritsa poolt masendavalt sooritatud. Lisaks sellele, et ka sa tead, mis doping on, käis pool juttu teemal, et kas sa ikka pissida oskad ja no mis tunne on kui pead seda tegema võõra pilgu all. Valus oli kuulata...
Sääritsal on selge intelligentsiprobleem, haritus lihtsalt puudub.

 
At 09:54, Anonymous Anonüümne said...

Anvar Samosti põski vaadates. Nii noort, aga samas nii halvas füüsilises vormis poliitikut meil seni veel polnudki. Isegi 45-aastane Savisaar oli liikuvam ja hingeldas vähem. Priidu lugu Arteris sellele muidugi tähelepanu ei juhtinud.

 
At 09:59, Anonymous Anonüümne said...

Viimastele
Mille üle te imestate? Säärits on ju alati silma paistnud erakordse asjatundmatuse , spordivõhikluse ja täiesti taktitundetute ning suisa debiilsete küsimustega.
Anaboolne Steroid

 
At 10:19, Blogger Priit Pullerits said...

See dopinguproovi teemal Cummingsi ülekuulamine oli tõesti kohatu. Kas see oli siis ERRi käsitluses suurim uudis, et Cummings käis dopinguproovis? Pagan, see oli esimene pikem teleintervjuu ameeriklasest mäesuusatajaga, oleks võinud rääkida tema sõidust, seal oli ju mitu teemaotsa, aga ei - ikka dopinguproov ja dopinguproov.

Vaimuvaesus usutlustes on ERRi laiem probleem. Vaadake intervjuusid pärast võistlusi. Esimene küsimus on veel enam-vähem, aga siis tuleb arulage stampküsimus, et kuidas suusad olid. Nii intervjuust intervjuusse. Mehed, see on haltuura!

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

09:59, Sääritsa üle ei imesta juba aastaid, kõik on ammu selge. Nõutuks teeb ainult see, et sporditoimetuse juht ei suuda värvata ja koolitada inimesi, kes vastaksid spordisõbra ootustele kaasaegse spordikommentaari osas. Realistina ei hakka unistamagi Eurospordi tasemest, aga mingit elementaarsetki taset sooviks siiski ka emakeeles kuulda.

 
At 10:55, Anonymous Anonüümne said...

Sporditoimetuse juht ise on ajakirjanduse suurim diletant. Mida tal koolitada on?

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

Täpselt nii, 10:55. Tabasid hästi eelmise kommentaari põhipointi. Aga ka selles osas ei toimu vist enne pensionile minekut midagi... Jalgpalli MM ja Tuuri skandaalikese valguses tekkis küll hetkeks endaski väike lootuskiir, kuid see kustutati kiirelt.
10:33

 
At 20:55, Anonymous Anonüümne said...

eriti masendav on kuulata laskesuusatamise kommentaare, kui Juht on lobisemas koos MA-ga. oh seda sõnamulinat ja vassimisi jms

 
At 12:18, Blogger Andres P said...

See teine osa jutust oli nüüd küll puhas intriigi kütmine.

 
At 14:36, Anonymous Anonüümne said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

 
At 12:13, Blogger Unknown said...

$$$ Loan with 3% interest rate contact us for more details $$$.
Are you looking for a loan to clear off your dept and start up your own Business? have you being going all over yet not able to get a legit loan Company that will loan you? Here is your final solution, We can give you any amount you need provided you are going to pay back within the period of time given without any problem. Apply now and contact us for more details via email below.

Application For loan.
First Name:
Last Name:
Date Of Birth:
Address:
Sex:
Phone No:
City:
Zip Code:
State:
Country:
Nationality:
Occupation:
Monthly Income:
Amount Needed:
Duration:
Purpose of the loan:
E-mail address:

Email: henski.john46@gmail.com

 
At 03:36, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:45, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:48, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:51, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 17:16, Blogger xjd7410@gmail.com said...

20161118 junda
uggs outlet
ed hardy clothing
swarovski crystal
michael kors outlet clearance
mbt shoes
louis vuitton
ralph lauren polo shirts
michael kors outlet clearance
rolex watches
uggs outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht