esmaspäev, veebruar 17, 2014

Pullerits: Ärge heituge – suusahooaeg jätkub!

Olukord kippus nutuseks juba pühapäeva hommikul. Vaatasin ärkamise järel aknast välja: ohoo, maa on valge. Aga see valge värv oli petlik. Isegi läbi aknaklaasi aimdus, et head see värske lumekate ei tõota.

Nii oligi. Läksin Tähtvere spordiparki, kus veel laupäeval oli täiesti talutav libisemine. Läbisin siis 21 km (kümme 2,1 km pikkust ringi [1,25 km dendropargis + 0,85 km ovaalil]) vabatehnikas 1:13.46ga. Aga mis juhtus pühapäeval... Pühapäeval panin tasapaksu.

Kohe üldse ei libisenud. Olin kinni nagu kiti peal. Wassbergi sai sõita vaid üksikutes kohtades, mogren ei tulnud kõne allagi. Valdavalt tuli liikuda nn tõusuvarianti. Jube – võtad küll rahulikult, aga kuidas see kurnab! See tasapaks on salakaval organismi tühjendaja. Seitsme 2,1 km pikkuse ringi ehk 14,7 km läbimiseks kulus tervelt 1:08.43. Pärastlõunal saabus kodus pöörane rammestus, mis ei kadunud isegi järgmiseks hommikuks.

Aga samal ajal läbisid kümned mehed Tehvandi 2,7 km pikkusel rajal Suusahullude maratonil ligi 30 km. Jaanus Laidvee, kes sai 17. koha, olles eesti meestest kaheksas, jagas selliseid muljeid:

«Kogetu põhjal saab julgelt öelda, et edukas algus uuele traditsioonile on pandud ja kus tahes ka järgmine hullude maraton ei toimu, võikski kaaluda väiksema ringi juurde jäämist. Ja miks mitte just sealsamas Tehvandil. Suurepärane koht suusatamiseks – lisaks alati riigi parima kvaliteediga rada, vahet pole, mis ilm. Neid lausikumaratone ongi meil juba pigem rohkem kui vähem.

Lühikese ringi formaat ka pikema sõidu puhul on isegi ägedam, kui alguses eeldasin. Sõidu käigust ja enda kulgemisest rajal võrreldes heade konkurentidega saab sõitja pidevalt hea ülevaate juba kasvõi seetõttu, et päris palju aega näeb vahetus silmsides, kuidas teised edenevad – kas vastasuunas laskudes või tõustes või ka samasuunalistel lõikudel –, kuna väiksem ring oma lähedaste trajektooride ja kõrguste vahedega pakub selleks palju võimalusi. Lisaks on pealtvaatajatel funi rohkelt ja sõitjate ootamine, jälgimine, ergutamine palju meeleolukam kui ühel suurel ringil. Rahvas mahtus lahedalt ära ja sellele ringile mahuks ka märksa suurem seltskond koos sõitma.

[Teise koha saanud] Vahur Teppan pani muidugi sõna otseses mõttes hullu ja läbis kogu distantsi paaristõugetega – mulle teadaolevalt ainsana. Soorituse tegi märgatavalt raskemaks asjaolu, et järsematel tõusudel sõideti jäljed suure sula tõttu maha juba mõne ringiga ja kui muidu olid jäljepõhjad lõpuni kõvad (enamuses jäisedki), siis mahasõidetud tõusudel ja all staadionialas oli ikka lugu märksa pehmem. Ehk triitseps on Teppanil kõva!

Korraldusliku külje pealt väga hästi läbiviidud üritus – ei jäänud midagi silma, mille kallal nuriseda.»

Ühtlasi palus Laidvee edastada tänusõnad Suusavendade tiimi määrdemehele Jaanus Kuntsile. «Suusk töötas suurepäraselt nii laskumistel kui tõusudel, kus oli võimalik ilusti jäljes kuni sõidu lõpuni üles sõita,» kiitis Laidvee. «Natuke võttis lund alla pehmes rada vahetades, kuid see kadus jäljes kiirelt ja libisemist ei takistanud.»

Vahur Teppan võttis pühapäevase ürituse kokku nii: «Usun, et suusahulludel ei ole midagi selle vastu, et traditsiooni jätkata. Kõige keerulisemaks ülesandeks on kuupäeva valik kalendris. Suusahullude maratoni sihtgrupp kattub kindlasti Estoloppeti sarja sihtgrupiga ning sellega seonduvalt on kuus nädalavahetust juba lukus. Sel korral Tartu maraton nö vabastas meile nädalavahetuse. Näen lahendusena jaanuari esimest poolt, mil Tehvandil on juba rajad valmis – eeldades, et järgmisel aastal toimub seal ka MK-etapp. Probleemiks võib saada suusasõprade ettevalmistus hooaja alguses raskel rajal võistlemiseks. Teise variandina näen märtsi teist poolt, mil muud maratonid on peetud – aga siis on kavas Suusahunt jms sõidud.»

Teppan on tõesti sitke, ei anna alla isegi siis, kui väljas plusskraadid ja vihm: neljapäeval korraldab ta Tartu lähistel Jõgeva suunal Lähte kunstlumest suusaradadel Lemeksi Tartumaa suusasarja kolmanda etapi, Lähte suusasõidu. Raja pikkus 1,5 km, läbida tuleb kümme ringi. Jõudu!
******
Onion Creek Road, Moab, Utah. 23. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Tehvandi suusastaadion 2013. aasta jaanuaris. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix
Foto 2: Suusahullud Janek Bahovski ja Thea Kask. Foto autor: Urmas Luik, Pärnu Postimees / Scanpix
Foto 3: Tehvandi kunstlumeradade tegemine 2013. aasta novembri lõpus. Foto autor: Eleri Lõhmus, Valgamaalane/Scanpix
Foto 4: Tehvandi suusahüppetorn. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix

33 Kommentaarid:

At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

Tore lugu, aga Priit ei võta sugugi sõna enam globaalsematel teemadel. Mis on lahti norralastega ?!! Laps ka ei usuks seda mula, et norrakad kellel on kõige laialdasemad teadmised suusamäärimisest; hiiglasuur bussitäis hooldusvahendeid, tipptasemel määrdemehed jne, ei suuda konkureerida Eesti, Vene, Prantsumaa,Šveitsi, Tsehhi jne määrdetiimidega. Asja teeb kahtlasemeks, see et Ole Einar Björndahlen eaka sportlasena kasutab samuti kodumaist määrde- teenust on olnud suusarajal üks kiiremaid mehi Šotsi radadel. Northug räägib kehvadest suuskadest, aga samas sõidab ta täielikus üksinduses ja ei millelegi heideldes 2 sekundit kiirema aja kui pronksile ja hõbedale heitlevad Prantsusmaa ja Venemaa ankrumehed. Jama eks ole. Ka Norras olid ju dopinguskandaalid ja asi summutati. Neil lihtsalt puudub oma rahvuslik Pavlik Morozov. Äkki nad ongi täiesti tavalised luust ja lihast inimesed, mitte mehed naised teiselt planeedilt, kui ei saa kasutada kanget keemiat?

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

+1

Elame-näeme, mis olümpia maratoni distantsil saama hakkab :)

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

Kui oli kehv määre, siis oleksid pidanud laskumistel teistest maha jääma. Kas jäid?

 
At 15:55, Blogger Priit Pullerits said...

15:48 kommentaator (kustutatud) - fikseerisin teie IP-aadressi 165.172.191.90.dyn.estpak.ee, te isiku tuvastamine on paari klahvivajutuse kaugusel.

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

15:48, mis see siia teemasse puutub?

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

Kus on Vibeke Skofterud, kas on lõpetanud profikarjääri?

 
At 17:49, Anonymous Anonüümne said...

Kas siin on vaja Juristi?

 
At 18:47, Anonymous Anonüümne said...

«Kuid meile on kinnitatud, et teistel määrdetiimidel on teistsugune määre, mida meie pole saanud.»

Naera puruks, et 3M euro eest pole polegi määret saanud, kuhu raha kadus siis?

http://olympia.postimees.ee/2699704/norra-maardetiimi-pealik-meil-pole-sellist-maaret-nagu-teistel

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

Aga kas mitte suurima "ilukirjandusega" seni ei ole hakkama saanud leegionär JM oma vabastaja show väidetava ärakeelamisega - võib see olla tõsi, Priit?

 
At 20:11, Anonymous Anonüümne said...

Tänavuse Tartu maratoni läbisid lumepuuduse tõttu vaid kaks meest.
http://menu.err.ee/elu/9e1f80a6-a2a1-4ee7-8288-914292cde54f

 
At 21:05, Anonymous Anonüümne said...

Jah, 20:11, sellist p_ska toodab meile ERR, meie enda raha eest.

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

Naljakas jah, 2 klouni tegid mingi eriti jabura asja ning meedia teeb lausa videoklipi. Kui on vaja mônda regionaalset spordiüritust vaja kajastada, siis pole aega jne.

 
At 22:28, Blogger Andres P said...

Nuh, Kunnar ja Marti just päris niisama keskmised õllekõhud pole, aga jutt oli küll liigselt saunaloba tasemel.
SH Maratonist osalejana - tänu päris raskele rajaprofiilile siiski rohkem klassikalist suustamist ńõudev kui TM rada ja tegelikult päris meeldiv. Neid Tehvandi ringe 64 km jagu paarisatõukega ikka läbi ei uhaks.

 
At 22:54, Anonymous Anonüümne said...

Tegelt läbis TM raja sel päeval rohkem mehi. Õigel stardi ajal alustasid ja 13 tundi hiljem lõpetasid mehed, kes läbisid raja suuskadega, aga ei teinud sellest sellist meediamulli. Sama tegid nad ka siis, kui eelmine kord TM ära jäi.

 
At 23:32, Anonymous Anonüümne said...

Aa, see on ju seesama Firmaspordi Liidu Marti, kes Aura veekeskuses siseruumides ironmani tegi. Ja millest delfisse oma arust superlahe video oli sokutatud (kus üks tšikk kaamera ette puusi hööritama ja geelipulki lehvitama hüppas). Mehel on siis kange isu pildile saada. Tselebriitis chronikus. Võiks ikka aru saada, et Veiko Tääriga võistelda iga mees ikka ei saa, Täär on väljaõppinud näitleja. Ja Tääri puusahööritajad - to laulja tšikk, kelle vend on veel kuulsam laulja - on ka tsipa kõrgemast klassist kui tavalised spordiklubi solaariumi tšikid.
See aga polegi peamine. Peamine - ja tõeliselt kurvaks tegev on see, et samal ajal Eesti talviste MV jookse võtab hädise amatöörikaameraga üles ja paneb oma kulu ja kirjadega veebi üles Maaülikooli tudeng Jan Õiglane. Seal on noored mehed, meie tulevik - mis võiks veel parem olla kui noorel sportlasel telepilti saada? ERRi jaoks ei ole Eesti 1500 m MV jooks aga jäädvustamist väärt.
Selle asemel pakutakse meile (meie enda raha eest) pehmo pornot.

 
At 23:54, Anonymous Lödipüks said...

See tasapaks on kuradi hea väljend, PP! :)
Olen ilmas ka mõned aastad elanud, aga seda väljendit lugesin esimest korda nädalavahetusel Rehemaa intervjuust.
Mul on muidu niiviisi, et nii harva kui ma suuskadele saangi, siis suusatamiseks ei tihka ka ise seda tegevust nimetada (lihtsalt ei jõua noh!) ja olen juba aastaid olnud hädas õige nimetuse andmisega sellele.
Kuid nädalavahetus päästis mind lõpuks kinnismõtte käest ja edaspidi asi klaar.
Ja lingvistiline määratlus on sul ka väga õige. Mitte et sõitsin tasapaksu, vaid panin tasapaksu. :))

 
At 07:59, Anonymous Anonüümne said...

Selles kultuuriruumis, kus mina seni elanud olen, võtavad mehed siseruumides mütsi peast ära.

aink

 
At 12:42, Anonymous Anonüümne said...

Vanakooli mehed uude kultuuriruumi ei sobi.

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Suurepärane maraton ja korraldus, tänud Suusahullud! Raske profiil oli samuti mõnusaks vahelduseks. Loodetavalt mahutate ka järgmisel aastal kalendrisse ära.

 
At 20:35, Anonymous Suuremõisa ankrumees said...

Martinsonilt lõpuks ka üks norm lugu:

http://olympia.postimees.ee/2701672/eesti-talispordi-ajalugu-uksikud-staarid-kahevoistlus-ja-hall-argipaev#comments

Kas on julgeid kommijaid kes asja arutada viitsiksid?

Isiklikult olen arvamusel et kahevõistlus selline ne-mjaaso-ne-rõõba ala. Ega suur maailm kahevõistluse võitjaid (ega pronksimehi) tunne. Meil muidugi Allari südame lähedal, sest talvealadel tõesti nagu vähe saavutusi. Näe lätlastel terve kelgutamise koolkond. Meil suusakoolkond nagu alustas, mis edasi sai mäletame

 
At 20:52, Anonymous Anonüümne said...

Uudsed mehed kannavad siseruumides lillasid mütse

 
At 21:23, Anonymous Anonüümne said...

Kui sa pole Tartust pärit, pole sa pädev arutama asju, kas siseruumides sobib lilla mütsiga olla või mitte: http://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/1900003_10151985118471446_558502250_n.jpg

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

MEIE KULTUURIRUUMIS
Siseruumides mehed võtavad mütsid
maha.
Ja lillad võtavad püksidki maha.
Aga Pullerits Tartus seda viimast
normaalseks pidada ei taha.
No mis sa kostad - põhimõttekindluse ees
võtan -- kas püksid? -
ei, mütsi võtan maha!

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

""10 kilomeetri maanteejooksu Eesti meistrivõistlused olid idee tasandil. Eesti meistrivõistlusi korraldatakse jooksudes palju, sealhulgas maanteejooksudest kolm: ekiden, poolmaraton, maraton. Minu seisukoht on, et lisaks neile ei ole veel ühte juurde vaja. ," ütles Eesti kergejõustikuliidu kestvusalarühma juht Toomas Tarm Jooksuportaalile."

Äkki on mõni hull, kes võtaks kätte teeks ära?

 
At 02:08, Anonymous Anonüümne said...

Videokokkuvõte maratonist.
https://www.youtube.com/watch?v=X-K4beZYaQ0

 
At 06:42, Anonymous Anonüümne said...

http://www.ohtuleht.ee/565120/ville-arike-andrus-ansip-sotsis-nagite-reformi-valitsemise-vilju

 
At 08:09, Anonymous Anonüümne said...

Nii, mida ütles kommentaator 15:48? Kui saaks mõtte sellisesse vormi panna, et kannataks avaldada.

Teine asi: ette tuleks võtta norra suusatajate tagasihoidliku esinemise tagamaad. Nüüd, mil PM on norrakate käpa alt väljas, võib PP seda uurida ja avaldada. PP-l on palju tuttavaid norra kohtumiste ajast ja kui need on kidakeelsed, siis Mads Drange räägib hea meelega.

 
At 09:51, Anonymous Anonüümne said...

Maratonipildid.
http://www.maratonipildid.ee/suusahullude-maraton-2014/30km

 
At 14:36, Anonymous Anonüümne said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

 
At 03:37, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:45, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:48, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:51, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht