kolmapäev, detsember 18, 2013

Dr Leho Rips: Väärt nõu sporditraumade vältimiseks

Küllap on enamik teist maadelnud suuremate või väiksemate vigastustega. Ent paljud hädad on kergesti välditavad. Kuidas, seda õpetab rohkem kui kümneaastase staažiga traumatoloog-ortopeed Leho Rips, kes on ravinud nii Eesti tippsportlasi kui paadunud harrastajaid. Ta töötab Tartu Ülikooli Kliinikumis spordimeditsiini ja taastusravi kliinikus sporditraumatoloogia keskuses.

1. Normaalne ja tasakaalustatud toitumine. See loob eeldused hea füüsilise seisundi saavutamiseks ja tulemuslikuks treenimiseks ning vähendab krooniliste vigastuste tekkimise ohtu. Tuleb vältida toitumisäärmusi, olgu see liigsöömine või liigne näljutamine. Samuti tasub hoiduda poolfabrikaattoodetest ning tehislikest toidu- ja toitainetest.
Normaalse toitumise musternäiteks võib tuua lõhefilee ning halva toitumise näiteks kalapulkade ehk poolfabrikaatide söömise.

2. Toidulisandite mõistlik tarbimine. Toidulisandite ebaotstarbekas kasutamine ei pruugi põhjustada vigastusi, aga võib mõjuda kahjulikult... rahakotile, samuti viitab see normaalse toitumise mittemõistmisele. Leidub väga vähe toidulisandeid, mille tarbimine on põhjendatud.
Eesti tingimustes on soovitav võtta D-vitamiini, mis on võtmetähtsusega luude ja liigeste ainevahetuses. D-vitamiini puudujääk organismis on seotud vähese päikesega meie kliimavöötmes. Kui tekib D-vitamiini defitsiit, muutute vastuvõtlikumaks luu- ja liigesehaigustele. Need hädad võivad kuhjuda aastate jooksul.
Suvel, kui nahk päevitub, vajadus D-vitamiini järele kahaneb.

3. Taastumisvahendid. Taastumisvahendite kasutamisega tuleb olla tasakaalukas. Kui treeningkoormused ulatuvad üle 35-40 tunni kuus, tasub mõelda valgupulbrite, toidulisandite ja erinevate vitamiinide tarvitamisele.
Hormoonpreparaadid ehk dopinguained võivad suurendada küll kiiresti kehalist võimekust, kuid need ei ole ohutud: vigastuste ja terviserikete tekke tõenäosus suureneb kordades.

4. Õige treening. Soovitav on arvestada oma füüsilist, mitte vaimset iga. Kehaline võimekus on sageli väiksem, kui on vaimne valmisolek ja tahtejõud. Seetõttu tuleb valida eale ja kehalisele seisundile sobiv treeningkoormus. Soovitav on vältida ekstreemsusi – eriti kehtib see nende kohta, kes on ülekaalulised või kellel esineb tervisega probleeme.
Treeningutel tuleb jälgida kolme põhifaasi. Esiteks, treeningut ettevalmistav faas, mil luuakse südame-lihaskonna valmidus treeningu läbiviimiseks (soojendus). Teiseks, treeningprotsess ise. Ja kolmandaks: treeningprotsess lõpeb lõdvestusega.
Treeningujärgne lõdvestamine on vigastuste vältimiseks äärmiselt oluline, kuna vigastused on sageli tingitud lihaselastsuse ja liigeste liikuvusulatuse vähenemisest treeningul, mis omakorda tingib spordialale iseloomuliku tehnika ebaõige kasutamise. Tagajärjeks on krooniliste ja ägedate vigastuste ohu suurenemine.
Treeningu käigus on soovitav tarbida vedelikku, sest keha rakud saavad toimida ainult piisava vedeliku olemasolul. Treeningujärgse söömise ärajätmine ei ole mõistlik ega aita paljude põhieesmärgile, kehakaalu langetamisele üldse kaasa, vaid vastupidi. Te suurendate aegamisi hoopis üldkehalist kurnatust ja vigastuste oht kasvab.

5. Vanuselised piirangud. Vanuse kasvades on tulemuste paranemist järjest raskem saavutada. Sageli õnnestub see üksnes juhul, kui treenida organismi kriitilise piiri lähedal.
Viimase aja teadusuuringud näitavad, et ka kõrges eas on võimalik harrastada erinevaid alasid väga aktiivselt. Seetõttu ei saa välja tuua ühe või teise ala kahjulikkust teatud eas harrastajatele. Spordiala valik on pigem sõltuvuses tervislikust seisundist. Näiteks tõsiste põlveliigeseprobleemide korral ei ole soovitav tegeleda jooksmisega, aga jalgrattasõit ja ujumine on enamasti täiesti ohutud.

6. Õige riietumine. Siin kehtib kulunud põhimõte: ei ole treenimiseks halba ilma, on vaid halb riietus. Näiteks, kui teil on sobiv riietus, ei piira kerge külmetus ehk ülemiste hingamisteede ärritus paljudel juhtudel väljas treenimist. Ent alumiste hingamisteede põletik (bronhiit) tuleb enne treenima asumist välja ravida.
Siinkohal tuleks juhtida tähelepanu organismi karastamisele. Viimasel ajal on saanud populaarseks talisuplus. See mobiliseerib immunsüsteemi ja on vägagi tervitatav tervisekäitumine.

7. Paslik varustus. Varustust hankides tuleb arvestada oma füüsilist eripära (pikkus, kaal, sugu) ning soovitavalt kuulata kogenud ekspertide soovitusi ja nõuandeid.
Vältige langemist odavmüükide ohvriks: ärge ostke ebasobivaid jooksujalatseid või vale suurusega rattaraami üksnes seepärast, et saate need odavalt. Sedasi suurendate vaid tõenäosust krooniliste vigastuste tekkimiseks.
Spordivarustus peab olema mugav ja teile sobiv.

8. Kehaline üldettevalmistus. Aktiivne harrastussportlane võiks omada individuaalset füsioterapeuti, kes hindaks tema seisundit kord või kaks aastas ning annaks soovitusi ja juhiseid. Füsioterapeudilt saab nõu, kuidas sooritada erinevaid harjutusi, mis tugevdavad keha nõrku piirkondi. Näiteks, kuidas arendada väikseid süvalihaseid, mis stabiliseerivad õla-, puusa- ja alaseljaliigeseid. Nendel lihastel on oluline tähtsus, kui harjutate suurte koormustega. Paraku on nende treenimine raske ja ebamugav ning tundub ebatõhus, mistõttu treenitakse pigem suuri lihasgruppe. Sellega liitub aga oht häirida keha üldist tasakaalu. Heaks abimeheks on näiteks taiji võimlemisharjutused ja treeningud.

9. Massaaž.
See on laisa inimese füsioteraapia. Massaaž on küll äärmiselt oluline, aga see ei kompenseeri võimlemisega tegemata jäänud tööd. Hea massöör peaks olema iga inimese salaarsenalis.

10. Puhkus. Kõige suurem kunst on osata puhata. Tavaliselt mõistavad puhkuse tähtsust kogenud ja eakad harrastajad, kes oskavad oma tegevust rohkem nautida ja ei ole üksnes maksimaalse tulemuse saavutamise peal väljas.
Puhkus tagab kõigi organsüsteemide taastumise ning on eelduseks uue treeningu või võistluse õnnestumiseks.
Puhkuse vajadus on individuaalne. Siin ei saa teha ettekirjutusi, milliste treeningkoormuste puhul kui palju puhata. See sõltub vanusest, üldkehalisest ettevalmistusest ja eesmärkidest. Teinekord on mõne suure eesmärgi saavutamiseks vaja läbida mitmed treeningkurnatusfaasid.
Kehtib reegel «tark ei torma».

11. Head emotsioonid. Spordiharrastus peab pakkuma positiivseid elamusi. Hea tujuga loote emotsionaal-kehalise aluse meeldivale sooritusele. Negatiivsete mõtetega, aga ka üliemotsionaalselt treenides või võisteldes on oht ennast ja teisi vigastada.

12. Kaasinimestega arvestamine. Nii treeningul kui võistlustel tuleb arvestada kõigi nendega, kes on sinuga koos rajal. See, et oled paljudest kiirem, ei anna automaatselt õigust nõuda teistelt raja vabastamist. Enamgi veel: selline käitumine võib osutuda ohtlikuks nii teile kui kaasvõistlejaile. Selle kinnituseks leiab kodumaises meditsiinipraktikas kümneid ja kümneid veriseid-valusaid näiteid.
Siinkohal ei tasuks unustada, et suure tõenäosusega leidub rajal alati ka teist kiiremaid, nii et kunagi ei maksa pidada end võistluse kuningaks.

13. Regulaarne tervise kontroll. Koormustesti tasub teha kord või kaks aastas, mitte tihedamini – sel pole mõtet. Koormustest annab ülevaate kehalisest hetkeseisundist. Siin on tegelikult olulisem südame seisund kui vändatud vattide arv. Süda on see, mis peab teid teenima võimalikult pikalt!

14. Vigastuse õige ravi. Kui on tekkinud tervisega probleem, peaks esmalt hindama, kas on tegemist tõsise või ajutise probleemiga. Paljud väiksemad valud kaovad ja terviserikked paranevad puhkuse ja looduse tugeva toe mõjul.
Ägedad ja rasked vigastused vajavad kindlasti võimalikult kiiret kontrolli. Krooniliste hädadega, mis on kestnud üle kahe kuu, peaks samuti pöörduma erialaspetsialisti vastuvõtule. Kahjuks tuleb tunnistada meditsiini ajalise ja finantsvõimekuse piiratust. Seda peate arvestama nii meil kui ka mujal. 
Klassikaliseks näiteks võib siin tuua 50-60-aastane harrastaja. Ilma traumata tekkinud põlveliigese valu on sageli iseparanev. Peab valima vaid õige koormuse. Samas, kui probleemid kestavad mitmeid kuid, on siiski soovitav pöörduda erialaspetsialisti vastuvõtule.
Noortel esinevad sagedamini ägedad traumad, mille ravi peaks olema ka aktiivsem.

Lühidalt: kuulake oma keha ja nautige elu!
******
Jaanus Laidvee on Poison Spider Mesa Trail, Moab, Utah. 22. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Dr Leho Rips tormab järjekordsele vigasele patsiendile appi. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Dr Leho Rips ja dr Madis Rahu sporditraumatoloogia keskuse avamise eel. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 3: Dr Leho Rips (esiplaanil) näitab Priit Pulleritsule harjutusi, mis aitavad vähendada vigastuste ohtu. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 4: Dr Leho Rips maastikuratta sadulas. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 5: Dr Leho Rips sukeldub töösse. Tunneli lõpus paistab valgus. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

38 Kommentaarid:

At 18:47, Anonymous Anonüümne said...

Kena juhend, millest lähtuda! Kas lisame viite sellele artiklile blogi päisesse?

Lisaks tahaks näha sidusust antud soovituste ja nende avaldamiskeskkonna vahel - iga kolme kuu tagant ülevaade, et kas on ikka kõikide punktide jaoks midagi ära tehtud?

 
At 21:26, Anonymous Anonüümne said...

kogu Eesti kihab oma ajaloo suurimast dopinguskandaalist ja sina teed tuima tursanäoga artikli kellegi dr Ripsi nõuannetest. Kas pole mitte nõrk?

 
At 21:30, Anonymous Anonüümne said...

Kui asjalikku, ent stampi sissekannet päevakajalisemaks annaks teha, siis kas ehk vähemalt Medex'i ortopeed võiks teada dr. Bernatskist ja tema leivatehase praksisest midagigi, muidu tuleb jälle Kõksiga nõustuda.

 
At 21:34, Anonymous Anonüümne said...

Puhkusega probleeme ei ole (p 10), naisteriideid ei kanna (p 7), riided ostan parajad (p 7), kräppi ei söö (p 4), emotsioonid on vägevad (p 11), ligimestega arvestan, kuid muus osas on lisaks teistele triviaalsustele suht hullunud harrastaja list: massaaz, füsio ja leige manitsus, et doping võib ka kahjulik olla:)

Martti

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

Väga hästi kirjutatud ja harrastajatele kasulik sissekanne.
Tubli, dr Rips!

21:26, doping on oluline teema, kuid kindlasti mitte kõige olulisem, isegi mitte tänasel päeval.
Toodud nõuandeid järjepidevalt järgides on pikas plaanis mõju harrastussportlase tulemuslikkuse paranemisele kindlasti suurem kui püüd igasuguste lisandite ja stimulaatorite (ka dopingu) abiga kompenseerida ebaõiget ja organismi kahjustavat (liigselt koormavat) treeningut.
Selles valguses, et panna inimesi rohkem mõtlema, mida ja kuidas nad treenivad, on kirjutatu õiges kohas.

P.S. Olgu lisatud, et ei tunne dr Ripsi.

 
At 10:08, Blogger Priit Pullerits said...

Mõnele eelmisele, lühidalt: ma ei kavatse selle dopinguažiotaažiga kaasa minna, see ei anna siin kellelegi midagi juurde ja see ei vii mitte kusagile välja. Juba teema esimese päeva õhtul võis öelda, et sealt ei tule rohkem midagi ning teema on sisuliselt ammendunud. Kõik, mis järgneb, on tühi tolmu keerutamine. Palun ülesköetud dopinguteemal rohkem mitte tülitada.

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Priit, minu arvates oled sa ühe tähtsamatest asjadest kirjutamata jätnud. Venitamine!?! Arvatavasti mäletan ma õigesti, et sa ei ole selle eriline pooldaja ja kunagi vist kirjutasid isegi siia lugusid venitamise poolt ja vastu ( http://suusk.blogspot.com/2008/12/pullerits-miks-raisata-kallist-aega.html ). Vigastuste vältimise jaoks ilmselt ouline tegevus siiski. Külmalt täie jõuga pingutama minnes võib ikka nii mõnegi lihase ära tõmmata. Kerge sörk, väike venitus... tundub asjalikum.

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

> ma ei kavatse selle dopinguažiotaažiga kaasa minna, see ei anna siin kellelegi midagi juurde ja see ei vii mitte kusagile välja. Juba teema esimese päeva õhtul võis öelda, et sealt ei tule rohkem midagi ning teema on sisuliselt ammendunud. Kõik, mis järgneb, on tühi tolmu keerutamine. Palun ülesköetud dopinguteemal rohkem mitte tülitada.

Oled enda peale solvunud, tige ja vihane, et purakas Sulle pihku ei sattunud. Sore loser talking here.. Lasid suurepärase võimaluse käest. Pane oma rolodex tööle ja ära mängi solvunut. Dopingupõld on veel suures osas üles kündmata.

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

kunagi vist kirjutasid isegi siia lugusid venitamise poolt ja vastu

Dr Rips jätab mainimata, et enamuse punktide juures (venitamine, massaaž, toitumine, süvalihased, treeningi mitmekülgsus jne) on heaks anti-näiteks Priit Pullerits

 
At 15:44, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, ei ole, 15:20. Eksite, kui peate mind nii väiklaseks ja kadedaks inimeseks. Lihtsalt see teema ei vii mitte kusagile, tupik on käes. Vt ka Mikk Salu sellekohane kirjutis tänase Postimehe 2. lk-l. (PS: mul on praegu perekondlikult palju olulisemaid ja valusamaid asju ajada, kui mingi dopingutralliga tegelda. Loodan, et sedapuhku suudate siinkohal säilitada džentelmenlikkuse...)

 
At 17:29, Anonymous Anonüümne said...

Muidu harrastajale üsna asjalikust soovitustest on kadunud üks põhilisi - hoidu nn massispordiüritustest.
Need sikutavad sind mittevõidetavasse võidurelvastumisse varustuse ja riietuse alal, tekitavad rahalisi väljaminekuid, negatiivseid emotsioone ja tavamõistusele mitteaktsepteeritavat hüsteeriat nn tulemuste nimel pingutamisse. Viimane tekitab nii vigastusi, ülepingutamist ja muud stressitekitavat, mida säherdusi üritusi vältides on võimalik kergesti elimineerida.
Julgeksin pakkuda, et esimesel kohal oleks selles pingereas hoopis mõnus seltskond, kasvõi iseenda näol. Alles siis tuleksid kõik muud.
Dopinguteemaga seonduvalt PP nõus, see on surnult sündinud asi. Kaks aastat tagasi oli ajakirjanikel võimalus, aga mune põlnd, nüüd on hilja.

 
At 18:00, Anonymous Anonüümne said...

17:29, väga hästi öeldud. Esimese osaga täiesti nõus.
Teise punktiga aga mitte. Lugege tänast Päevalehte. Kera harutatakse lahti. Nüüdseks on mängus juba nimed nagu Harry Lemberg, Urmas Välbe ja - üllatus! - Mati Alaver. Kõik Bernadski vanad tuttavad. Kusjuures Lemberg ei taha oma vana töökaaslast "treeningprotsessi uurimise laborist" TÜs enam mäletada.

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

Esimeste päevade üheks negatiivsemasse valgusesse tõusnud tegelaseks on kindlasti Lemberg. Mees on hämanud tublisti. Tasub kuulata/vaadata/lugeda Lembergi viimaste päevade intervjuusid - ollakse nähtavalt hädas.

Eriti hea oli esimene suupaotus, kus mees polnud kuulnd ega näind ei midagi, ei kedagi.
Ise aga dopingutohtriga kooski töötanud ja ajakirjaniku väikse järeleaitamise peale tuli siiski meelde küll. :)
Aga jah, mehed kui kuu pealt kukkunud...

 
At 20:10, Anonymous Anonüümne said...

Xtra Personelli mehed. Kõigil vaadata!

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

Psühholoogiline štrihh asja juures: Harry Lemberg iseenesest pole halb poiss. Aga kui pressing on peal, karmi ilmega (nagu teine Alaver!) Toomas Tarm nõuab normitäitmist, ja kes normi ei täida, sellega on nagu Stalini ajal Kolõmal, siis võib ka hea mees murduda.. Ja seal taustal idealist, Hooandja-mees Kristo Reinsalu. Hea mees, aga loomuliku pealt naljalt alla 2:30 ei jookse.

Märkus. Ülalöeldud väljamõeldud tegelastel pole midagi pistmist Eesti jooksutreenerite Lembergi ja Tarmiga.

 
At 20:33, Anonymous Anonüümne said...

Kui ennist räägiti venitamisest, siis siin on selle valdkonna maailmatase. Ka kõigil vaadata!
Jaa, tipp on terav ja kõrgel:
https://www.youtube.com/watch?v=T-D1KVIuvjA

 
At 21:36, Anonymous lihtne eesti mees said...

Hr.Pulleritsul on õigus, tegu on tupikuga, õigupoolest on pr. Anvelt õilsast üritusest farsi teinud. Millegipärast tahaks nii mõnigi uskuda, et Eestis toimib või on toiminud mastaapne dopsipanemissüsteem, aga äkki seda ei ole kunagi olnudki. tulemuste järgi otsustades vähemalt mitte. Pr. Anvelti võrdlus - Falco labor vs. Bernatski, nali kuubis, või mis? Aga uskuda võib ju ikka, kes dopsipanemisse, kes Kirby tolmuimejatesse, kes lihtsalt sellese, et inimesed nii ilusad ja head...
http://www.youtube.com/results?search_query=s%C3%B5pruse+puiestee+ma+olen+%C3%B5nnelik+et+inimesed+on+nii+ilusad+ja+head&sm=1

 
At 00:49, Anonymous Anonüümne said...

Päevaleht "innovatsioon" - "Ajakirjanikud kommentaariumis: kui tahad olla edukas, siis kasuta dopingut?" Ainult 4 kommentaari, neistki 1 kustutatud. Avaldame kaastunnet Priit Simpsonile, kui ta peaks siinset blogi lugema, et ta peab seda mängu kaasa tegema.

 
At 01:08, Anonymous Anonüümne said...

Mõistlik treening, puhkus, ... Dr Rips räägib patsientide kogemuse baasilt.
Samas on levimas nn "jooksuhullude" nähtus. See seisneb mitte 1-2, vaid juba 4-5, 7, 9 või rohkema maratoni läbimises hooajal.On tekkinud iselaadi võistlus kes läbib rohkem maratone. Aeg seejuures pole tähtis. Võtame ühe "jooksuhullu" (jooksuhullude edetabelit peab Maraton100.com andmebaas). Tema tahab aasta viimaste päevadega veel 2 tükki otsa lisada ja seega joosta aastas 11 maratoni. Kas see on mõistlik?
11 maratoni on 2013. a jooksnud ka fenomenaalne Jaapani pikamaajooksutäht Yuki Kawauchi. Kawauchi on seejuures jooksnud nii kõvad ajad (2:08 kahel korral), et ainult kolmes riigis (Keenias, Etioopias, Eritreas) on kogu maa jooksjad saanud kokku parema edetabeli. Maratoonarite seas vaadatakse Kawauchit kui hullumeelset.

 
At 01:31, Anonymous Anonüümne said...

DNB-l kohal pea kõik tähtsamad jooksuhullud! Tea kas mõjutab aasta lõpp (üks viimaseid võimalusi ümmargune number kokku saada), kuu faas või Merimetsa genius locii, kuid Maraton100.com "jooksuhullude" 2013. a edetabeli (loomulikult osalemiskordade, mitte aegade edetabeli) 18 esimesest on kohal tervelt 13.

 
At 02:02, Anonymous Anonüümne said...

Õiged tähelepanekud viimastelt.
Need, kes praegu kollektsioneerivad aastasse osalemiskordi, hakkavad mõne aja - ja väga suure tõenäosusega enne nn õiget aega - kollektsioneerima keppe-karke või osad kindlasti ka veerevamaid abivahendeid. Eriti kehtib raskema koormaga (90+) jooksjate kohta.
Dr Ripsi ja teiste temasuguste nõudlusesse annavad need "hullud" (peaks vist ütlema tegelikult - hullud) varsti tubli panuse.
Selle prognoosimiseks ei pea perearstki olema, piisab täiesti mõnest maratonipraktikast.

Halloo, jooksuhullud, kas kõik muumid on ikka orus!?

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

meie sõber ja iidol Taaramäe hakkab juba ennast piitsutama. Vaat kui tore , ei jõua uue hooaja võite ära oodata

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

Taaramäe uus Look 695 ratas näeb ikka väga kena välja.

 
At 15:31, Anonymous Anonüümne said...

Ai Lemberg?
Tal oli kuulus õpilane.

 
At 22:16, Anonymous Garry said...

Treenerite nõukogu esimehena oli Lembergi huviorbiidis ja vastutusalas, ma eeldan, märgatavalt rohkem atleete ja nende juhendajaid kui ainult üks kuulus õpilane.

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

keba sai eriti head nõu, ripsi juhis on vist noorematele

 
At 01:17, Anonymous Anonüümne said...

JOOKSUHULL

Püksitaskus on mul geel
Joosta tahan veel ja veel
Jälle jooks on kirjas mul
olen jooksuhull
Run Run Run Run Run Run Run Run
Jooksmine on Fun Fun Fun
Run Run Run Run Run Run Run Run Kul-kul Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run Run

 
At 08:47, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi ütleks ka mulle, viimasele teadmatule, miks Priitu siin blogis viimasel ajal nii harva näha on?

 
At 10:11, Anonymous Anonüümne said...

15:44 Priit Pullerits ütles (PS: mul on praegu perekondlikult palju olulisemaid ja valusamaid asju ajada, kui mingi dopingutralliga tegelda...)
Priidul suri ema. Tal on muid olulisemaid tegemisi, kui blogis kirjutamine. Ärge teda raskel ajal vaevake oma muredega...

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Väiksel Cologna'l on päris hirmus paaristõuge. Loputas tõusudel mehi nagu ise tahtis. Pealtnäha väga kergelt, mängeldes.
Finaalis jäeti küll vähe karpi ja ei saanud täiega trumpi lauale lüüa, aga kokkuvõttes kõva saavutus noormehelt igal juhul. Elusõit ja esimene poodium.

Sellest vennast võib vabalt suure venna tasemel atleet tulla.

 
At 21:24, Anonymous Anonüümne said...

Dr Tupilt tugev negatiivne split!!
Ärge rääkige, et ilm [või mees] on s...

 
At 02:14, Anonymous Ants said...

Paanikaosakonna mehed võiks aru saada, et maratoni jooksmisel ja maratonijooksmisel on vahe. Kui Sa jooksed seda distantsi oma võimete maksimumi peale (ja siin saab juttu olla ikka jooksmisest, mis on alla 4.00 min/km) siis on vajalik taastumisaeg maratonide vahel. Kui sörgid 42 km üle 5 min/km, siis võid seda teha iga päev aastas ja see on lihtsalt pikk sörk/trenn. See ei ole "maratonijooks".
Dopingudoktori case on age lihtsalt ühe endistest sportlastest jotade seltskonna omavaheline arveteklaarimine, mingit süsteemi seal ei ole, see on selge.

 
At 22:16, Anonymous Anonüümne said...

Aeg on taas nädal kokku võtta?
Mis jäi bilanssi. Dr Ripsi "12-punkti" programm kindlasti. Mis veel?
"Seda ma kartsingi enne jooksu kõige rohkem kui äkki keegi tahab hullult aega joosta," kirjutab Kristo Reinsalu oma elamustest DNB-l ("Peaga vastu posti"). Ja samas veel: "Minu plaan oli teha tavalisest pikem ning tugevam tempojooks." "Ei ole ju mõistlik (ratsionaalne) ettevalmistusperioodi keskel ja enne laagrisse minekut hakata võistlema."
- - maratoni ettevalmistuses tuntakse jooksutemposid maratoni võistlustempost aeglasemaid, maratonitempoga võrdseid ja maratonitempost kiiremaid. Tempojooks üldtuntud määratluse järgi on maratonitempos või kiiremas tempos jooks, pikkusega 8-16 km, v-o ka rohkem, kuid kindlasti oluliselt vähem maratonipikkusest. Kui Reinsalu DNB-l läks tegema tempojooksu, siis pidi see olema vähemalt maratonitempos. Aga sellisel juhul oleks ka aeg tulnud isikliku lähedale. -- Summa summarum, maratoni jooksmisel ja maratonijooksmisel on vahe, nagu eelkirjutaja tabavalt märgib. ("There's a lot of chessplayers, but very few of them who play chess" - R. Fischer.] Nädala bilanssi jääb ka Dr Holden, kes tahab maratonis alistada 4 tunni piiri. 11 maratoni aastas joostes seda kindlasti ei alista. Mida siis öelda, jooksjaid on palju, puudu ei ole ka õpetajatest. AInult teooria ja praktika ei taha hästi kokku minna. Igaüks jookseb, aga motiivid ja eesmärgid - ja samuti meetodid - on igaühel väga erinevad.

 
At 23:21, Anonymous Anonüümne said...

22:16 kaine kokkuvõte paneb nädalale tabava punkti. Järgmisel aastal rohkem ratsionaalsust!

 
At 23:43, Anonymous Anonüümne said...

Taktikaliselt jooksis Ando Õitspuu väga õigesti. Enne jooksu käinud Reinsalu ääri-veeri uurimas, et mis tempo ja koos kergem joosta. Kui Õitspuu nägi, et konkurendil ootamatu äpardus, siis ei jäänud teist ootama, vaid pani kohe juurde! Tulemuseks ilus võit ja isiklik rekord.

 
At 03:06, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:12, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:15, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht