kolmapäev, november 27, 2013

Pullerits: Kust saab hirmväärtuslikku spordinõu?

Olgu, olgu, annan ühes asjas teile alla. Kui teil on tõesti nii väga vaja jälgida treenides oma pulssi, kui te muidu kohe kuidagi ei saa, kui peate oma pulsitsoonidest raudselt kinni pidama, siis tehke seda – aga! Ja nüüd kahetsevad kõik pulsikellade maaletoojad, et nad ei ole siiamaani, tervelt seitsme aasta jooksul ära tabanud, kuhu tuleb oma reklaamiraha tuua (loomulikult siia, mulle): selleks, head inimesed ja sitked konkurendid, et pulsitsoone kindlaks teha, ei ole teil absoluutselt, kohe sugugi mitte vaja minna spordipoodi pulsikella ostma. Unustage pulsikell, sest saab ka ilma.


Ostke parem neljapäevane Postimees, sest selle vahel ilmub minu koostatud ja toimetatud järjekordne, järjekorras juba tosinas vastupidavusalade lisa Maraton (vt reklaam ülal; ei, selle reklaami eest Postimees ei maksa, see on nn omareklaami tasuta äratrükk siin blogis), kus Jarek Mäestu, Tartu Ülikooli spordibioloogia dotsent – seega teda võiksite ikka uskuda, kui mind ei taha või ei suuda! –, annab üksikasjalikke näpunäiteid, kuidas määrata oma pulsitsoonid ilma, et teil oleks pulsikella vaja. Lisaks on juures värvilised graafikud, mis asjast arusaamist lihtsustavad.

Aga see pole veel kõik. Sama sensatsiooniline on seegi, kuidas Mäestu selgitab ja põhjendab, et mugavustsoonis treenimine ei ole sugugi mõttetu. Teatud tingimustel on see vägagi otstarbekas, nagu tuleb välja.

Oh ei, seegi pole veel kõik. Maratoni eesotsas ilmub minu intervjuu Inglise endise keskmaajooksja Sebastian Coega, kelle nimele kuulusid üksvahe ühekorraga nii 800, 1000, 1500 meetri kui ühe miili jooksu maailmarekord. Tolles usutluses tuleb paljudele kindlasti šokina see, mida ütleb Coe pulsikellade ja muude tehnoloogiliste imevidinate kasutamise kohta. (Jah, tänapäeva noored mehed ei saa vist arugi, kuidas õnnestus Coe’l joosta nii silmapaistvaid tulemusi ilma, et ta oleks kasutanud Endomondot jms.)

Ei, ei, see ei ole ka veel kõik. Te ju teate, milliseid kuumi vaidlusi ja teravaid küsimusi tekitab sageli rahvaspordiüritustel stardigruppidesse määramine. Maratoni väljaandest saab teada, milliseid uusi meetodeid hakkavad spordiürituste korraldajad kasutama, et stardiga seonduv muutuks õiglasemaks ja veelgi põhjendatumaks. Esimesed uuendused, nagu selgub, on kavas juba Tartu maratonil (kui lund ikka tuleb; vist ei tule...). Boonuseks on lood sellest, milliseid ebaseaduslikke trikke on mõned osalejad kasutanud, et korraldajate stardipaigutust üle trumbata.

Aga lähme edasi! See, kes Tartu maratonil finišisse jõudnud, on seal aastaid saanud meeõlut. (Mina mitte!) Enamik arvab, ja mis veelgi hullem, usub, et õlu on pärast pikka pingutust hea taastusvahend. Võtsin asja uurida. Lasin Eesti teadlastel soovitada mulle rahvusvaheliselt tsiteeritud vastavaid uurimusi. Ja mis välja tuli?! Oh ei, ma ei hakka siin teile kõike ära rääkima – milleks siis mul muidu üldse Maratoni oli mõtet teha. Küll aga juhin tähelepanu, et tolles loos ei maini ma mitte kordagi seda õllefirmat, kes on Tartu maratoni õllega varustanud. Reklaami nad ei ostnud – ja ei hakka mina ka neile tasuta reklaami tegema. Nii nad siis anonüümseks jäävadki – kõik on õiglane. Ega mina ole nende PR-esindaja ega reklaamiagent.

Kõige lõpuks on aga maiuspala neile, kes, erinevalt minust, armastavad käia välismaratonidel. (Näete nüüd, ärge süüdistage mind egotsentrismis ja oma kitsastest isiklikest huvidest lähtumises!) Seekordsele Maratonile tõmbab joone alla lugu eksootilistest maratonidest Uus-Meremaal ja Austraalias. Kui Kangaroo Hoppetil on nii mitmedki eestlased käinud, siis Uus-Meremaa maraton on midagi päris uut. Ja see, olgu lisatud, ei ole sugugi ainus uus rahvusvaheline pikk suusavõistlus. Neid toimub mujalgi. Kus nimelt – eks Maraton annab teile õige suuna kätte.
**
Suur tänu Epp Paalile Klubist Tartu Maraton, kes lubas siin kasutada enda pilte Austraalia ja Uus-Meremaa maratonist!
******
Poison Spider Trail, Moab, Utah. 22. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1 ja 3: Merino Musteri suusamaratoni rada Uus-Meremaal. Foto autor: Epp Paal / Klubi Tartu Maraton / Worldloppet
Foto 2: Maratoni reklaam. (Suuremalt vaatamiseks klikkida reklaamile.) Kujundaja Andres Didrik, tekstid Priit Pullerits, foto Toomas Huik, Postimees/Scanpix
Fotod 4 ja 7: Kangaroo Hoppeti suusamaratoni rada Austraalias. Foto autor: Epp Paal / Klubi Tartu Maraton / Worldloppet
Foto 5: Epp Paal, inglitiibadega, Kangaroo Hoppeti suusamaratonil Austraalias. Foto: Epp Paal / Klubi Tartu Maraton / Worldloppet
Foto 6: Paralyzeri tõus Kangaroo Hoppeti suusamaratonil Austraalias. Foto autor: Epp Paal / Klubi Tartu Maraton / Worldloppet

43 Kommentaarid:

At 21:33, Anonymous Anonüümne said...

Eesti teadlased on oma margi täis teinud. Fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me. Võtaks äärmise ettevaatusega nende juttu. - - Tartu maratoniga (kui lund ikka tuleb) on aga peale lume küsimuse ja stardigruppide moodustamise ikka ka see küsimus, et mõnigi mees on pauguga ettevalmistuse välja kuulutanud, juba veksleid välja andnud, tegelik sisu, nii mehel kui ka ettevalmistuse meetodil selgub aga ikka rajal. Mitte kusagil meedias või blogides.

 
At 23:23, Anonymous Anonüümne said...

Hirmväärtusliku spordinõu saab lähimast spordipoest alla euro eest - kõige odavam on pooleliitrine rattapudel!

 
At 00:08, Anonymous Anonüümne said...

See õlu finishis oli vist Sarvik?
Aga sõin ja jõin seal minagi,
kuid meelde ei jäänd midagi...

Ma usun küll, et oli Sarvik.

Heade soovidega,
õllesõber Luarvik-Luarvik

 
At 00:58, Anonymous Anonüümne said...

HOO! Väga huvitav! - nagu kõrgel kultuuri- ja spordisfäärides viimasel ajal on kombeks öelda.
Paljulubav omareklaam. Ootame huviga.

Noor õllesõber,
kellele õllest pole teadusel muidugi midagi uut lisada. Tean hästi, et pärast pingutust õiges koguses kasulik.

 
At 01:26, Anonymous Anonüümne said...

Alkoholi reklaamis ei tohi:
esitada teavet viisil, mis võib jätta mulje, et alkoholi tarbimine suurendab sotsiaalset ja seksuaalset edukust, parandab füüsilist võimekust või on tähtis mõnel elualal heade tulemuste saavutamiseks. /Reklaamiseadus/
Alkoholi reklaamis ei tohi matkida ega kasutada üldtuntud näitlejat, sportlast või teisi üldtuntud isikuid. /Reklaamiseadus/
Pullerits hüppab juba rõõmust, et kui osav seadusest möödahiilija tema on.
Ei tea milliseid teadlasi Pullerits kasutab, TÜ teadlane ja arst, Perearstide seltsi esinaine ja 3 h maratonijooksja Ruth Kalda kirjutab alkoholist väga kriitiliselt http://arvamus.postimees.ee/453714/ruth-kalda-alkoholireklaami-moju-peegeldub-noorte-joomise-statistikas.

 
At 01:48, Anonymous Anonüümne said...

Õlu on õige maratonijook.
Õlu on hea taastusjook.
Pärast pingutust on õlu õigel kohal.
1-2 õlut käib spordiharrastuse juurde.
Õlu on suusameeste jook.
Anti Saarepuu on õllesõber.
Suusarajal konkurendid - õllelauas sõbrad.
Pärast suusaretke maitseb õlu hää.
Õige spordimees ei ütle ära heast õllest.
Sporti tuleb teha mönuga.
...
(teesid Postimehe talvekampaaniaks)

 
At 02:17, Anonymous Anonüümne said...

British Medical Journal 2013. a aprillinumbris publitseeritud Saksa teadlaste uurimusest nähtub, et kuni pool (!) maratonidel osalejatest tarvitavad enne võistlust retseptita ostetavaid valuvaigisteid. Saksamaal eelkõike diclofenac'i, aga ka ibuprofeni ja aspiriini. Bonni maratonil 3900 küsitletust tervelt 49% läbis maratoni valuvaigistite abil. Uurijad leidsid, et valuvaigistite kasutajatel ilmnesid mitmesugused tervisehäired, neerutalitluse tõrgete ja haiglassesattumisteni välja (9 haiglaabi vajanud olid kõik ravimaineid tarvitanud).
Maratoni läbijatest palju teevad seda Eestis "laksu" all?
Oleks uurimisainest Eesti teadlastele. Mõned panevad ju nagu duracelli jänesed. 8)
Ja liitkem valuvaigistitele ning ergutusainetele võistlusejärgne õlu.. Selge, et maratonibuum toob tööd arstidele. Südamearstid juba ütlevad, et nii ongi. Kas tööd ka sõltuvushäirete spetsialistidele?

 
At 02:46, Anonymous Anonüümne said...

Yep. Dark clouds over this marathon thingy. Drugs, alco..

 
At 09:19, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjandus kajastab sõltumatult ja objektiivselt* kõiki sündumsi.

*Objektiivsus on mõõdetav sellega, kui palju keegi reklaami ostab.

Hendrik

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Palju kära, aga vähe villa.
Üllitise maht on 16 lk. Kui väljaande eesmärk on võtta sohikule eeloleva talve suusamaratonide publik, siis kisub möödalasuks.
Coe ei anna midagi. Stardigrupid - tahame teha muudatusi, aga no näed, ei julge ja publiku kultuur ka nigu ta on ... mismõttes!? Õllejutus on väga kummalisi lauseid. Näiteks: "lisaks takistab õlu glükogeeni varude taastamist." Õlu on väga süsivesikurikas, vt ka õllekõht. Tundub, et kirjutaja ei saa kõigist võõrsõnadest päris täpselt aru, aga muudkui kirjutab. Ülekaaluline neiu ja Uus-Meremaa on kaalukuselt umbes sama huvitav kui Äripäeva kodukojunduslisas ilmunud artikkel, kuidas New Yorgis penthouse'i kujundada. Treeningtempo lugu oleks vajanud veel tublisti lihtsustamist ja näitlikkustamist. Üldhinne 2,5 5st.

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

Maratoni esikaanel reklaamitud Icebug PYTHO2 BuGrip nr 43 (US 10) ostsin eile Järve Matkaspordist ära. Oleksin teinud seda ka reklaamita. See oli ainus selle suuruse paar, nii et arvestage, et rohkem seda pole. Lumerajal näeme 8)

Priit
Tallinn-Nõmme

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne võhmamees said...

väga õige Priit! Näita neile jorssidele kuidas elama sportima ja kirjutama peab!

 
At 17:03, Anonymous Anonüümne said...

Köik on tore aga mida teeb Seb Coe talvises eesti maratonilisas?

See tema 4 maailmarekordit lähedastel distantsidel on umbes sama mis ujujate Mark Spitsi Matt Biondi selle austraallase ja Phelpsi lugematud medalid samadel mängudel

 
At 17:29, Anonymous vp said...

järjekordne klounileht. loll aga järjekindel.

 
At 18:14, Anonymous Anonüümne said...

Arvestades ilmumise konteksti ja mahtu, siis täitsa korralik üllitis.
Ei oska nagu midagi ette heita peale selle, et õlu on kindlasti tõsiste spordimeeste jook ja prof Maughanil soovitaks end veel täiendada ja harida antud vallas. Teha teoreetiliselt pinnalt väga vajalik samm edasi praktikasse ning peale 2-3 aastase reaalse õppeperioodi ja täiendavate uuringute läbimist tulla uuesti.
Praegu aga on prof rajalt selgelt eksinud ja kahlab sügavas lumes.

 
At 20:35, Anonymous Anonüümne said...

Ostan lisa ja loen. Priit niisama ei kirjuta.

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

lükake reklaamimääre üle kuristiku ja ostke hoopis maailma ainsad kenderi "toimetatu" sirbid poest ära, vot neil on paarikümne aasta pärast alles hind

 
At 00:09, Anonymous Anonüümne said...

Ühelt poolt keskpäraste, et mitte öelda kehvade eeldustega,
kitsa õlavöötmega
ja kiitsaka kehaehitusega,
noore mehena vaid 1,5 aastat süstemaatilist trenni teinud,
harrastussportlane, kelle tööpäev möödub kontorilaua taga istudes,
kes õhtuti kurnab end jõuduvõtva loengute ja praktikumide andmisega Ülikoolis,
mees, kes meeleheites on pannud oma suusad müüki,
mees, keda on saatuselöökidena järjest tabanud haigused ja vigastused,
kes on läbi teinud tõsise põlveoperatsiooni,
kelle randmed ei kannata enam koormusi,
ja kes on vastuvõtlik külmetushaigustele,
blogi ja meedia veergudel kõigile teoreetiliselt õpetusi jagav kuidas treenida
kelle trennid piirduvad tunnipikkuste "sutsakatega"
kes varustusest ja suusahooldusest ei tea tuhkagi
PRIIT PULLERITS
ühelt poolt
ja
vägilase mõõtu,
Haanja kõrgmäestikus treeninud,
hea geneetilise baasiga, meistesportlaste perekonnas kasvanud,
arvukate kestvusspordiürituste korraldaja ja initsiaator,
mees, kes on läbinud kaks Ironman'i,
kes on end finišisse lohistanud ka ainult käte jõul,
kes hiljutisel Pääsküla raba maratonil oli - kui kasutada Jooksuportaali väljendit - heas hoos,
kes käesoleval aastal on läbinud juba kümme maratoni,
kuid kelle maratonihooaeg ei ole veel lõppenud,
kes viib suusaharrastajaid Vasaloppetile ja Jizerska Padesatkale,
kes tunneb Alicantet ja Monte Portot nagu oma viit sõrme,
kelle lemmikuks on 4-tunnised trennid,
määrdespets, kelle teenuse broneerimine müüakse välja kiiremini kui Berliini maraton
DR HOLDEN alias IVAR TUPP
- kas need mehed saavad
Tartu Maratonil 2014 taas kokku
(kui lund tuleb)?

 
At 00:32, Anonymous Anonüümne said...

Nonii, kiiruse ja vastupidavuse saladus paljastub ju väga selgelt neljandal lehel, kus lord Seb Coe sõnab järgmist:
"Mulle meeldis reede õhtuti õlut juua."
Ja sellise režiimiga tegi mees kokku 8 maailmarekordit (millest tegelikult veelgi imelisem on ühekorraga nii 800, 1000, 1500 meetri kui miili maailmarekordi omamine)!
Rohkem pole nagu midagi arutada mõõduka õlletarbimise kaasaaitavast mõjust. Kõik on selge.
No more comments.

Tuleb ajakirjanikuhärrale au anda, sest korraliku sisuga leht on saanud. Eriti soovitan harrastajatel, kel huvi paremaid tulemusi saavutada, lugeda dotsent Mäestu öeldut.

õllesõber Luarvik-Luarvik

 
At 13:49, Anonymous Rein, keskmine võhmamees said...

800 ja 1000m on praktiliselt sama,

1500m ja miil on veel lähedasemad.

M Johnson 400m kunnina oleks vöinud omada 300 ja 500m maailmarekordeid.

800m ja 1500m on juba natuke rohkemat, aga kas 60-ndatel Peter Snell ja enne teda veel keegi omand samuti korraga 800 ja 1500m rekordeid.

Seega Coe saavutus pole erakordne.

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

"Jürgen Ligi: maksunduses ei ole grupihuvi argument"

Nugade peale on asi läinud. Ja Ansipi endaga.

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Coe on eilne päev, aga Priit paneb kulda

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

Olgu juba enne Ligi, see pole nii lolli jutuga kui Ansip

 
At 14:10, Anonymous Anonüümne said...


Muideks miili rekordit on korraga yllatavalt palju parandatud

3:48.40 Steve Ovett 26 August 1981
3:47.33 Sebastian Coe 28 August 1981
3:46.32 Steve Cram 27 July 1985
3:44.39 Noureddine Morceli 5 Sept 1993
3:43.13 Hicham El Guerrouji 7 July 1999


El Gerruuzi rekord on hirmus. Pakun et vaid möni andekas neeger kunagi 20 aasta parast yletab. Valged mehed vöivad und näha. Kui Priit treeneritööd ette ei vöta

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Kes on kuningas? 1500m miili ja 2000m rekordite valdaja El Guerroji


Often referred to as the "King of the Mile", many consider him to be the greatest middle distance runner of all time.

 
At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

Meil Eestis on kunnid Priit Soonets JaakMae ja Veerpalu (Kasahstan).

ps. Poleks L Kaun asumisel istunud oleks ta 2 kordne Rahvaste Spartakiaadi vöitja

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

Jürgen Ligi: "Igal rahval on õigus eksida." Kreeka valimisi ning nende mõju eurole kommenteerides, ütles Ligi, et et demokraatia viljad ei ole tingimata magusad, aga paremaid ei kõlba tahta.

Tark mees see Jürgen Ligi! Ja demokraatia pooldaja. Oleks selliseid mehi rohkem!

 
At 14:45, Anonymous Kaarel, võhmamees said...

Kümmel hiilgas vaid kvalifikatsioonis. Ei tea kas oleks pidanud suvel rohkem aeroobset tegema või järsku vahelduvat lühikeste puhke pausidega?
Ei tea kas Sveitsi treener teab?

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

Kümmel on meie kuulsate "Lembitute" - Virkuse ja Kauna - tüüpi mees. Noodd panid ka hirmsa tempoga kohe algusest minema, eriti Kaun.
Kümmel puhul ilmselt on takistuseks pausid kvalifikatsiooni ja järgnevate sõitude vahel. Hirmus minek on mehel sees, kuid pausid tõmbavad jõu maha.
Kaunast veel niipalju, et oli päris tihti, kus kustus viimasel kolmandikul ära ka. Aga alla ei andnud. Virkus pani lõpuni kõva tempoga.

 
At 15:04, Anonymous Anonüümne said...

Aga Kaun oli 2 esimese kolmandikuga juba nii pika edu sisse teinud et ära kukkumine mitte fataalseks ei saanud. Niivörd köva karakteriga mees oli.

 
At 15:31, Anonymous Anonüümne said...

Pulsikell ei ole pulsitsoonide määramiseks vaid nende jälgimiseks!

 
At 17:11, Anonymous Anonüümne said...

EV-s võimulolevate komsomolkuste püüded igasugune mälestus L. Kaunast kustutada, tema rekordid kalevi alla panna ja igasugune Kauna mainimine meedias kõva keelu alla panna ei ole siiski läbi läinud. Elame veel!

 
At 17:29, Anonymous Anonüümne said...

Nagu Herakles kreeka rahva, Karutapja läti ja Sauron paljukannatanud iiri rahva jaoks, nii elab L Kaun eestlaste mälestustes sitkuse kanguse ja alla-andmatuse vördkujuna ikka edasi.

Nagu rääkis vana pastor Punik Kiviräha jutustuses, on kommude vöim ajutine ja mööduv, kuigi kibe.

 
At 17:31, Anonymous Anonüümne said...

Kommud on aga palju suutnud. L Kauna aus nimi on kustutatud EE-st, Riigi Teatajast ja internetist. Vaid PP blogis on alles

 
At 18:30, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin Maratoni eri läbi, ütleks et Priidu blogi on kordades parem. Kui panna skaalaks Priidu blogi 10, siis maratoni eri saab 5 vaevu kätte.

 
At 09:16, Anonymous Anonüümne said...

Ega L. Kaunal ka Priidu blogis eriti turvaline ole. Kommude haarmed ulatuvad ka siia.

 
At 05:35, Anonymous Anonüümne said...

Üks vähetuntud fakt L. Kauna elust on ka tema fanaatiline soov ja tahe arendada Eesti ujumist. Eks see ole ka arusaadav. Noorena oli L Kaun sunnitud merehukust pääsemiseks ujuma 2 ljööd tormisel merel ning seda vaid põhjanaela järgi orienteerudes. See muudaks igaüht. Igal juhul 1940ndate alguses sai L Kaun kokku noore ning andeka Nora Neumanni nimelise Tartu tüdrukuga (Kaun teatavasti ise oli Saaremaa mees). Kaun andis edasi kogu oma teadmise ujumisvallas fokuseerides iseäranise vaba- ning seliliujumise tehnikatele. Tulemus ei olnud kaua oodata. Noorest Norast kasvas 33 kordne eesti meister erinevatel ujumisaladel. Ei ole kahjuks teada, kas Kaun mõjutas teda ka korvpalli ning iluvõimlsmise alal.

P.S Lugesin Maratoni läbi. Väga hea lugemisvara. Kui reklaamid välja korjata siis võiks paari aasta pärast lugudest sporditeemalise lühilugude raamatu välja anda.

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole kahjuks teada, kas Kaun mõjutas teda ka korvpalli ning iluvõimlsmise alal.
----------------------------------------
Mõjutas küll. Esimese põlvkonna gigandid Lõssov Lepmets Tõnno Lipso olid Noora ja Lembitu pojad.

 
At 01:10, Anonymous Anonüümne said...

Priit tundub ikka jube niru oma nälginud aborigeeni välimusega.
Jõusaalis jõu arendamise asemel väntab rattal, loeb prill ninal snooblikult raamatut. Jube piider oma Harry Potteri soenguga, kui päris aus olla.
Mitte ,et see paha oleks , aga Eesti koondise vormirõivas kiirgab selline jobu kaugele ja kõigile.

 
At 03:05, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:08, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:11, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 14:56, Blogger Unknown said...

michael kors outlet
coach outlet
nike basketball shoes
louboutin shoes
oakley vault
north face
pandora charms outlet
ray ban sunglasses
canada goose outlet
air jordan
2016.12.15chenlixiang

 

Postita kommentaar

<< Esileht