neljapäev, oktoober 31, 2013

Pullerits: Pagana päralt, tehke sportides kõrvad puhtaks!

Lõppeva kuu esimesel nädalavahetusel ratta seljast Tartu linnamaratonile kaasa elades jäi silma, kui paljudel jooksjatel on võistluse ajal kõrvaklapid peas. See lausa jahmatas.

Kõrvaklappidest muusika kuulamine ja samal ajal sportimine, ei treenimine ega võistlemine, käi kokku. Igatahes mitte juhul, kui tahetakse, et sportimine oleks kvaliteetne.

Kuid ärme lööme siin kõiki ühe puuga. Minugi poolest las kasutavad kõrvaklappe muusika või raadiosaadete või audioraamatute kuulamiseks need, kes kõrvalisel metsarajal lihtsalt aega veedavad, näiteks sörgivad, ei tee trenni ega võistle tulemuse nimel. Kõigile teistele peaks kõrvaklapid olema out.

Jalgratturite puhul pole üldse küsimust. Kui viibid liikluses, peavad kõrvad olema kogu aeg avatud, et kuulata autosid.

Sama kehtib rulluisutajate kohta. Need liiguvad kergliiklusteel, aga nad ei ole seal sageli sugugi kõige kiiremad liikujad. Kui tulen rattaga tagant kiirusega 35 km/h, siis on hüüdes ikka raske end kuuldavaks teha, et võtku rulluisutaja kõrvale. Lühidalt: kõrvaklappide tõttu kujutab rulluisutaja ohtu teistele.

Edasi – suusatamine. Suusatamine, kui te veel aru pole saanud, on tehniline ala. See tähendab, et peab kogu aeg jälgima oma soorituse headust ja õigsust. Sellest on aru saanud, nagu viimati ka Postimehest Jaan Martinsoni loost võis lugeda, Eesti koondise suusatajad. Aga võimatu on jälgida oma liigutuste kvaliteeti, kui kõrvus taob mingi biit või voogab mingi viis.

Kuid joostes võiks ju ometi kõrvaklappe kasutada? Ei, ei või, kui tahate korralikult treenida või tulemuse peale joosta. Jooksmine, nagu rõhutas mulle Sebastian Coe, on samuti tehniline ala. See selleks. Jooksmine on eelnimetatuist tegelikult kõige raskem ja armutum ala. Mis tähendab, et jooksmine nõuab eriti suurt tähelepanu ja vaimujõu kontsentreerimist. Kui lasta kõrvaklappidest tulevatel helidel mõtted ja tunded mujale viia, pole võitlusel head tulemust loota ega maksa ka arvata, et suudate hoida vajalikku tempot, näiteks 3.45/km.

Ehk kokkuvõtvalt: kui te pole just pühapäevasportlane, siis kõrvaklappidel ei peaks olema teie spordivarustuse hulgas kohta. Loomulikult võite ikka talitada omatahtsi ja omapäi, aga ärge siis ka imestage, kuhu jooksuvõistlusel minutid kadusid, miks suusatades tehnika jätkuvalt logiseb, miks rulluisutades rattur teile täiega tagant sisse põrutas ning miks veoauto teist maanteel üle sõitis.
******
Pucker Pass in Long Canyon, Moab, Utah. 21. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kõrvaklappidega jooksja Tartu teisel linnamaratonil. Foto autor: Mari Luud, Õhtuleht/Scanpix 
Foto 2: Mida kõike inimesed endaga joostes kaasa ei vea - nagu pikamaajooks poleks niigi raske. Foto autor: Mari Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Vaat see on õige mees - ilma kõrvaklappidega Tartu teisel linnamaratonil mööda Lossi tänavat Toomemäele tõusmas. Ja ta jõuab! Foto autor: Mari Luud, Õhtuleht/Scanpix

47 Kommentaarid:

At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

Ainuke õlekõrs selle sissekande juures on Coe tsitaat. Mis ajast on argumendid: see on out, nii ei tohi, ei saa?
Võtame lahti teadusartiklite andmebaasi.
Õige rütmiga muusika parandab jooksjate sooritusvõimet: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23951000
Õige muusika treeningu ajal parandab sooritusi ja tuju: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20845211.
Kvaliteediprobleem siin blogis püsib.

 
At 10:21, Anonymous Anonüümne said...

Kas klappidest saab siis ainult tümpsu kuulata? Vihjeks loe läbi oma möödunud aastal Soonetsiga kahasse "Maratoni" kirjutatud looke "Ekraan paljastab kõik".

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

Võiks küsida rattagurult Paul Lõivult miks tal on alati ussid kõrvas ja mida ta neist kuulab. Mis on see mis teda käivitab?

 
At 11:11, Anonymous L said...

See, kulla Priit, on täiesti sinu "viga", et sa trenni tehes muusikat ei oska kuulata nii, et see Su trenni kvaliteeti ka tõstaks. Minul näiteks tuleb nii jooks, ratas kui uisutamine palju paremini välja, kui ma muusika rütmis sportida saan.

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Priidul on õigus! Kõrvaklappideta ei oleks seda õnnetust juhtunud:
" Sankt Peterburis juhtus 06.02.2010 Eesti kodanikust naisega raske õnnetus, kui talle tänaval jääkamakas pähe kukkus. Punase Kursandi tänaval ühe hoone katuselt lund ja jääd kõrvaldanud firma töömehed küll hüüdsid naisele korduvalt, et majale ei läheneks, kuid kõrvaklappe kandnud naine hoiatusi ei kuulnud.".
Soovin Teile head ellujäämist, melomaanid!

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Eensaare stiilinäide: http://tpmv.blogspot.com/2013/10/haanja-jala100-2013.html
Kuskil ei näe PPle omast kärkivat-õpetajalikku stiili.

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

Super, 10:07!

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Täitsa õigele teemale tähelepanu tõmmatud, kusjuures autor on teinud seda veel vägagi vaoshoitud vormis. Mulle on ka silma jäänud, kui palju on ilmunud teedele just ajaviitesportlasi, kel klapid peas. Olen alati mõelnud, et nad ju ei kuule, mis ümberringi toimub. Niiviisi on nad tõepoolest ohuks endale ja teistele ka. Minu arust kui teete sporti, siis tehke sporti, aga kui tahate kuulata muusikat, siis tehke seda kodus või diskol, aga mitte spordirajal.

 
At 13:00, Blogger Priit Pullerits said...

Esimese eelviidatud artikli järeldus:
These findings imply that running to motivational music with a very prominent and consistent beat matched to the runner's cadence will likely yield optimal effects.
Nonii, ja kui te lähete tegema ühtlast rahulikku jooksu, siis järelikult on teil mingi tunnine playlist, kus kõik lood on ühesuguse tempo ja rütmiga, eks? Ja kui teete fartlekki, siis on teil playlist, kus on lugudes iga kahe-kolme minuti järel mingid 30-sekundilised kiiremad kohad?

Teise artikli järeldus: This is in line with previous research showing that an adequate choice of music during exercise enhances performance output and mood.
Nonii, te siis kõik panete enne jooksma minekut kokku just sellise adekvaatse playlisti, just sellise sagedusega, mis annab optimaalseima tulemuse?

Kokkuvõttes: teoorias, puhta teadusena on see küllap nii, nagu need artiklid väidavad, kuigi katsealuseid oli minu arust vähevõitu, resp. 19 ja 18, kuid tegelik elu on siiski midagi muud. Lugege kas või ainult nonde artiklite abstrakte ja mõelge, kas te muusikat trennis kasutate just nii, nagu neis artikleis on välja toodud muusika väidetavalt kasulik efekt? Või on teie playlist siiski valdavalt allegro, kuigi jooksutempo peab olema hoopis allegro moderato?

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetud PeePee, aga palun siis esitada enda väidete tagamiseks mingeid viiteid?

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

PeePee ja eriti see 12:46 kintsukaapija, kaks küsimust:
1) kas te ise olete kunagi kõrvaklappidest kehalise tegevuse ajal kuulanud kas muusikat või podcaste?
2) kui jah, siis kas teie kasutatud seadmel sai ka helitugevust reguleerida?

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

PeePee on kuulanud tütre pleilisti. Viiteid leiab blogist, Ameerika jms teemaga laulud olid.

 
At 13:59, Blogger Priit Pullerits said...

Hei, säästan teid playlisti osas vaevast. Siin on Utah 2012 retke playlist. Aga seda kuulasime Jaanus Laidveega vaid autoga sõites, SLCst Moabi oli ligi neli tundi. Aga eks katsuge selle järgi trenni teha nii, nagu need teadusartiklid viitavad, et muusika kasuks tuleb...
The Mamas & The Papas: «Monday Monday»
Neil Diamond: «Coming To America»
Bruce Springsteen: «Born in the U.S.A.»
The Mamas & The Papas: «California dreamin’»
Madonna: «American Pie»
Beach Boys: «Surfin’ USA»
Westlife: «Uptown Girl»
Scott McKenzie: «San Francisco»
Terry Jacks: «Seasons in the Sun»
Phantom Planet: «California»
Bruce Springsteen: «Streets of Philadelphia»
Band of Horses: «The Funeral»
REM: «All The Way To Reno (You’re Gonna Be A Star)»
Beach Boys: «California Girls»
Sting: «Desert Rose»
Petula Clark: «Downtown»
The Bee Gees: «Massachusetts»
Lee Greenwood: «God Bless the USA»
Bangles: «Manic Monday»

 
At 14:32, Blogger JJ said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 15:14, Anonymous Kommentaari ei kustutatud said...

Autor ei ole seda kommentaari eemaldanud.

 
At 15:49, Anonymous Anonüümne said...

Must - valge lähenemine, nagu P.P-l kombeks, on imbetsillidele.

Kui keegi soovib klappe kasutada, peab ta seejuures tagama teiste ja enda ohutuse mõistlikul määral (absoluutselt ei saa nagunii). Ilmselgelt pole probleemi metsas sirgelt ja ühtlase kiirusega jooksmisel. Tõenäoliselt ei ole probleemi, kui vähenenud kuulmisvõimet endale teadvustada ja seetõttu teravdada muid meeli. Ilmselgelt on probleem, kui ronida klappidega summa sisse suurel kiirusel trügima.

Ega iga inimene ei saa tohutut kaifi tundide kaupa ringiratast tiirutamisest. Kui samal ajal on muud tegevust, läheb ka trenn lobedamalt.

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

Viimasele paranduseks: Inimese päriskodus Aafrikas oli rütmidel ja tegevuste korduvusel väga oluline roll. Seepärast ei pea otsima väga kaugelt ka põhjusi, miks rütmikas muusika sportija motivatsiooni tõstab või 850-meetrise ringi sajatuhandes kordus veteransportlasele endiselt mõnu pakub. Evolutsioon ja geneetika, see on võti. Ahv tegi rullsuusast Smiguni.

 
At 18:01, Anonymous Kulli Silm said...

Suurepärane kommentaar Postimehe aadressil. PM-ist see kaob, loodame et Priidu blogist mitte. Mul on heameel et Priit sinna uude Kadastiku-ärimeeste punti ei uhinenud. Tubli!

Tonis Siim 30.10.2013 08:51
Euromees Ahto Lobjakas esindab rahvuste suhtes vaenulikku EU-d ja väikerahvaid/rahvusi hästi assimileeriva ühtse biomassiühiskonna ideoloogiat, lugedes oma peremeeste soove, kuidas ajalugu selle nimel interpreteerida nende huultelt. Harri Kivilolt suurepärane kirjutis ja õige tähelepanujuhtimine Lobjakase shovinistlikule suhtumisele. Kuna PM kustutab kommentaarid nüüd juba nädala möödudes, sageli selliselt, et diskussioon veel jätkub, samas, kui esimesed/varasemad kommentaarid on juba ära kustutatud, näidates koha kätte kätte lihtrahvale, kes avaldavad oma arvamust. Ajaloolastele jäävad uurimiseks rezhiimitruud paraadartiklid. Seetõttu on PM-s kommenteerimine vägagi ebameeldiv tegevus, justkui võõrale ja vaenulikule territooriumile sissetungimine. Paraku on postsovetlik Eesti äärmiselt kihistuud ja suurte vastuoludega klassiühiskond, kus varasem eestlaste rahvuslikke huve esindav väljaanne - Jaan Tõnnisoni PM on kaaperdatud ärastjate kliki poolt nende huvide kaitsmise teenistusse. Seetõttu on kohasem piirduda heade kirjutiste puhul üksnes autori tänamisega nähtud töö ja vaeva eest. Harri Kivilo on üks väheseid autoreid paljude hulgast, kes veel reageerib ideoloogiliste inetuste peale ja pole lootust rahvuslike huvide kaitsmise võimalikkusesse kaotanud.

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

väga õige artikkel! rangelt tuleks keelata igasuguste seniilsete kodanike puhul kõrvaklappide ja muusika kasutamine!

eriti tõsist tähelepanu tuleb pöörata sellele, et mitte keegi teine ei tohi seda teha, siis on tänavad ohutud ja meie saame seda teha. vot nii on egolood!

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

Ratas käib all ringi, aga masin edasi ei liigu. Ei tea kas on kumm siledaks kulunud või? Pean silmas tänast blogikirjutist.

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

Ennustan, et kaua see praegune PM ei püsi.

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

Kas pleier kui selline sir Coe hiilgeajal üldse oli olemas juba või oleks härra pidanud lintmakk näpus jooksmas käima?

Teet

 
At 19:02, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas Coe rääkis ka kuidas õiget jooksujalatsit valida? Ja kui oluline on toitumine?

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

Sony Walkman - 1979.

 
At 20:16, Blogger Priit Pullerits said...

He said: balanced diet!

 
At 21:44, Anonymous Anonüümne said...

Aga veidi kodusematel teemadel ka.
Mida arvate dendropargi diskgolfi rajast? Suusaimitatsiooni teete kiiver peas? Mis talvel saab kui kiirused suurenevad? Mis saab suusaradadest kui hipsterite kamp golfi edasi mängib?

Teet

 
At 21:47, Anonymous Anonüümne said...

Teet, aga tee oma treeninguid mitmekesisemaks - võta alati immikaringile või suusaringile kaasa ports kettaid ja alati, kui tundub, et on hea võimalus, saada hoo pealt ketas teele.

 
At 00:00, Anonymous Anonüümne said...

Hea küsimus, Teet. Kettaga vastu pead saada pole meeldiv. Suurelt kiiruselt veel ohtlik. See on ju ka Pulleritsu kodurada. Ma ei usu, et Priit kiivriga piirdub. Tema mõtleb midagi muud välja. (Tuletagem meelde lennuki juhtumit).

 
At 01:55, Anonymous Anonüümne said...

Veerevale kivile ei kasva habe.
KEBA, sinu sport ei ole kabe!

Tõepoolest, Keba lubas vahepealt golfi harrastama hakata. Ma ei usu siiski, et ükski loodussõbralik inimene nii absurdset asja nagu diskgolf saab heaks kiita.. Pakuks aga välja ühe uue ala, RUNNERSPOTTINGU. See spordiala seisneb selles, et tuleb treeningu ajal silmata maksimaalset arvu jooksjaid. Seejuures läheb ühes kohas arvesse ainult üks märkamine - tuleb liikuda ja kohta vahetada.

 
At 10:20, Blogger Andres said...

Ma harrastangi golfi ja seda juba teist hooaega. Päris golfi, mitte metsas lendavate taldrikute loopimist.

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

21:47, imikaringile pole mingeid kettaid vaja kaasa vedada, neid saab hoo pealt niisamagi suure mõnuga lendu lasta.

 
At 13:47, Blogger Priit Pullerits said...

01:55 - küsimus: kui keegi teeks ala cyclistspotting, siis kui mitu kilomeetrit ma pean sõitma, et mõnda jalgratturit näha? Teatan viimase kahe nädala kogemuse põhjal, et 30 km-st ei piisa, eile selgus, et ka 40 km-st ei piisa.

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

Norrakad on leiutanud väidetavalt ülilihtsa teaduslikult reliaabse meetodi VO2max ja 'fitness age' mõõtmiseks http://well.blogs.nytimes.com/2013/10/31/how-old-is-your-health/?_r=0
Kalkulaator

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

PP, kas on olnud mõni juhtum, kus rattur pääseb, kui auto 90 km/h tunnis läheneb ning rattur keerab kraavi? Kas PP keerab alati kraavi, kui kuuleb autot tagant lähenemas? Kuuldes kummide vilitant tagant, siis pole kahjuks midagi enam teha kuuldes seda või mitte. Loll jutt lihtsalt.

Vaadates, kui paljud ujudad OMil, korvpallurid NBAs finaalides kuulavad muusikat enne sooritust, siis see jutt ka lihtalt bullshit! Profid võiksid ka ju keskenduda sooritusele jne, kuid emotsioon kohati tähtsam kui enda soorituse jälgimine, nii et see võib hoopis tulemust märgatavalt parandaada!

Lisaks oluline saada aru, et miljoneid kordi korratud liigutuse tegemine toimub automaatselt, mitte ei toimu ajus juhendamisega, et nüüd tõstan jala, viin ette, astun maha.. seega kahjuks PP rängalt eksinud! Võite ju mingit jura siin vastu kirjutada, aga parem kui seda ei tee!

 
At 16:48, Anonymous Anonüümne said...

Eelmisele: http://suusk.blogspot.com/2013/09/pullerits-kas-veoautojuhid-on-aru.html

 
At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit räägib öiget juttu

 
At 17:35, Blogger Priit Pullerits said...

Algul tundus VO2max kalkulaator jama, aga panin andmed sisse ja sain täiesti usutava tulemuse.

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

Norrakate valem andis tulemuse 53. Testil mõõdeti 65. Ei usu, et VO2max numbrit on võimalik sellise statistilise meetodiga adekvaatselt hinnata.

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

17:36, järelikult aeti testil juhtmed segi või ei tekkinud aparaatidega seda õiget keemiat.

 
At 03:05, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:08, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:11, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 04:23, Blogger chenlili said...

oakley sunglasses
uggs sale
ugg boots
jordan femme pas cher
red bottom shoes
ugg boots
the north face outlet
polp ralph lauren
fit flops
uggs on sale
supra shoes
louis vuitton
timberland outlet
jordan 3 retro
lebron 11
canada goose outlet
air jordan shoes
oakley sunglasses
the north face outlet
michael kors outlet
cheap jerseys
canada goose sale
replica watches
uggs sale
ugg on sale
toms shoes uk
kate spade outlet
instyler max
hermes birkin bag
kevin durant shoes 7
montblanc
gucci outlet
canada goose jackets
cheap toms shoes
adidas boost
burberry handbags
canada goose jackets
oakley vault
michael kors outlet
chenlili20160829

 
At 05:38, Blogger raybanoutlet001 said...

http://www.oakley-sunglass.in.net
nike air zoom
tiffany jewelry
yeezy boost 350 v2
cheap real jordans
tiffany online
adidas nmd runner
http://www.raybanglasses.in.net
skechers shoes for women
fitflops clearance

 
At 03:32, Blogger chenlina said...

toms wedges
the north face
fitflops
giuseppe zanotti sneakers
coach outlet
gucci uk
cheap ray ban sunglasses
ray ban sunglasses uk
beats by dre
cleveland cavaliers jerseys
chenlina20161007

 
At 08:57, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.7.13
pandora
ray ban eyeglasses
fitflops
moncler outlet
longchamp bags
off white shoes
christian louboutin outlet

 
At 04:36, Blogger Unknown said...

jinyi921
christian louboutin
north face
ray ban sunglasses
moncler outlet
canada goose outlet
christian louboutin outlet
air max 90
ralph lauren
off white clothing
clarks shoes

 

Postita kommentaar

<< Esileht