reede, oktoober 18, 2013

Pullerits: Ostame Salumäe olümpiakullad Eestile tagasi!

Küllap lugesite teiegi täna hommikul jahmatusega, et kahekordne trekisprindi olümpiavõitja Erika Salumäe on pannud müüki oma kaks olümpiakulda ning muid medaleid ja samuti varustust. Kõik küsivad ilmselt esimese asjana, et miks. Uurisin veidi teemat tunda võivate ja Salumäega kokku puutunud inimeste käest, milles võib olla asi, kuid keegi täpselt ei tea. Valdav oletus kõlas, et majanduslikud raskused. Aga veel kord: keegi ei tea.

Minu seisukoht on, et vähemalt Salumäe olümpiakullad peaks Eestisse jääma. Need on ikka tükike – ei, mis tükike, ikka suur ja oluline tükk! – Eesti spordiajalugu. Jalgratas ja kiiver ja särgid – need on isiklik vara, nende saatus ei ole nii oluline, aga olümpiamedaleil on suur sümboolne tähendus, eriti meile Eestis, sest ega meil neid olümpiavõitjaid ju palju ole.

Minu ettepanek on, et võiksime Salumäe medalid välja osta. Olen omalt poolt nõus selleks raha panustama. (Ja ei, ma ei taha vastu, et näiteks kolmest aastast ühe päeva peaks medal seetõttu minu kodus seinal rippuma.) Kui ajakirjanduses avaldatud hinnanguile tugineda, siis kujuneb oksjonil ühe kuldmedali hinnaks 10 000 kuni 13 000 eurot. Matemaatika on ju lihtne: kui mina annan 10 eurot ja igaüks minu blogi külastajaist (headel päevadel üle tuhande külastuse päevas) samuti 10 eurot, siis on ühe kuldmedali raha juba koos.

On nõusolijaid ja kaasamõtlejaid?
******
A view from the road towards Spring Canyon and Green River, Moab, Utah. 21. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Erika Salumäe 2004. aastal oma tollases kodus Veskimöldres. Foto on tehtud Priit Pulleritsu Salumäega tehtud usutluse illustreerimiseks Arteris. Foto autor: Egert Kamenik, Postimees/Scanpix 
Foto 2: Erika Salumäe (paremal) embab Torino olümpialt kahe kuldmedaliga Tallinna jõudnud Kristina Šmigun-Vähit. Foto autor: Peeter Langovits, Postimees/Scanpix

47 Kommentaarid:

At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

Need ju lillad medalid.

 
At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

Me oleme need medalid juba kord kinni maksnud. Tüüpiline parempoolne pahupidi mõtlemine - tööinimene plettigu mingite kuldplönnide eest Hispaanias peesitajate arveid kinni! Medalid tuleb natsionaliseerida.

 
At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

Sellel medalil kui esemel pole minu jaoks mingit väärtust. Võitude emotsiooni sain ammu kätte, ning kuskohas see medal hiljem asub.... pole vahet.

 
At 13:03, Anonymous Anonüümne said...

Nendest medalitest ja võitudest oli minu jaoks palju emotsionaalsem Barcelona mängude Erika medalitseremoonia ajal nuttev noormees sini-must-valge õlgadel. Siiani läheb silm niiskeks, kui meelde tuleb.

 
At 13:11, Anonymous Tiit said...

Poolt!

 
At 13:16, Anonymous Viktor, Võhmameeste klubi said...

ei ole poolt.
Medalid on kirjas kuskil paberil või failis. Kus nad füüsilislt asuvad või on järsku juba sulaks keedetud, see ei tee neid olematuks

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Toetan Priidu algatust. Olen nõus ka rohkem kui 10 EURi panustama.

Nendel medalitel, eriti just Barcelonas võidetul on Eesti lähispordiajaloos väga oluline kohta. Lisaks igaühe isiklikule saadud emotsioonile, peaks ka medal ise olema Essti spordimuuseumis väljapandud.

Minu isiklik Eesti lähima spordiajaloo tipp emotsioonideks ongi Erika Salumäe võit, Kalevi korvpallimeeskonna tulek N-Liidu meistriks ja Andrus Veerpalu 15km võidud.

Nii, et Priit kuhu ma raha toon või kannan?

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

Ettepanek rääkida Kelguga. Tartu Maratoni registreerimistasule lisada 1.- Eur Salumäe medalite tagasitoomiseks.
Toetan Priidu algatust. Facebooki tuleb teha leht ning käbedalt levitama hakata.

Teet

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Veerpalult nõuda välja väljapetetud toetus- ja preemiarahad ja nendega osta Erika Salumäe medalid välja. Kui Veerpalu varast ei jätku, siis Veerpalu medalid müüki.

 
At 15:10, Anonymous Vuplid jalas said...

Veerpalu jah jäi nyyd tihedas söelas vahele. Salumäe aegne liidu koondis söi kangemaid rohtusid. Oli siis paras paar vöistlema sellel ida-saksa jöu juurikaga. Emotsioon oli vägev aga kui öunasid lugeda, siis naiste jalgratas oli toona vähe harrastatav ja NSVL profimansa (koos Tkatsenko ja Sabonisega) vöit usa koolipoiste yle -- kas oli saavutus. Video 1988 Souli finaalist on täitsa olemas. Vaadake ise seda kobistamist. tänane Tartu Rock oleks tollasele liidu koondisele ära teinud, samuti jänkidele.
Oo sport sa oled rahu

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Kust kuradi kohast sellised värdjad tulevad, nagu 14:53?!
Ülisuure tõenäosusega on tegu kesikuga ja selle kahetsusväärse liigi tüüpilisema esindaja - suvalise jorsiga.
Pane ennast põlema. Enne kui midagi hullemat juhtub...

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav remark oleks asja juures see, et Pullerits kustutab ilma igasuguse jäljeta vähegi adekvaatsema torke enda aadressil (ei õigusta ropendamist!), kuid sellise pasa, nagu 14.53 tekst, jätab mõnuga alles....

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

15:10 on ka tark oma "kobistamisega".

Olgu, aga teemasse - palju siinse blogi rahastaja Soonets annab? Kindlamapoolse meelega oksjonile minekuks on vaja 1000-1500 korda €10 annetada.. äkki võtame ikka kiivri, kindad ja ratta, ah? Medal on ju igas annaalis nagunii kirjas, ja terve spordimuuseum on neid metallitükke täis. Lähed lapsega platsi ja katsu neid siis medaleid vahtima panna. Innustust ja asja sisu näeb rattas endast ikka palju rohkem, seal on nende võitude sümboolika palju tugevamalt kui kunagi kes teab kelle poolt kaelariputatud medali küljes.

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Nõus annetama ka 20 euroraha, aga tingimusel, et medal läheb Spordimuuseumi omandusse.

mart

 
At 17:01, Anonymous Anonüümne said...

Mis õigusega Veerpalult medalid välja nõuda? Kas jõuga ajukääbik?
Kõik lahmivad aga taust pole ju teada.
Kui piltlikult öeldes on ikka elu ja surma küsimus, siis mida sa nende medalitega seal teiselpool teed? On täiesti arusaadav, et müüki läheb kõik, mis võimlaik.

 
At 17:09, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa selle ostupalavikus kodanike mõttest aru! Kas praegu müüakse see medal kusagilt Eesti muuseumi vitriinist, või ei-tea-kust-Hispaaniast-kummutisahtlist? Mis vahet sel on, kus see medal asub. Kui siiani ja tulevikus nagunii Eesti spordihuviline publik seda ei näe? milline tähelepanu saatis seda nänni enne seda "pommuudist"? Kui Riik tahab muuseume medalitega rikastada, saab ju ammu enne võitjatega diili teha ja aurahad vitriini vaatamiseks välja panna. Nüüd on see müük (mis pole suures pildis mingi erandlik ega haruldane toiming) osad kihku täis ajanud.
Lapsikult manipuleeritav on see maailm küll.

 
At 17:17, Anonymous Anonüümne said...

17:01, Nii õiguse kui ka jõuga. Üks ei välista teist. Täitemenetlus, kohtutäiturid, jne.
Mina isiklikult jätaksin Veerpalule tema medalid alles. Aga ta peab avaldama dopingu tarnijad, mahitajad, meedikud, kes aitasid - kogu võrgustiku. Kui ta seda teeks, siis ma annaksin Veerpalule isegi selle eest auhinna.

 
At 17:22, Blogger Priit Pullerits said...

17:09 ei ole täna uudisvoogu jälginud, seepärast ka nii, kuidas öeldagi, heitlik sõnavõtt.

Aga hea uudis on see, et idee on liikvele läinud ja juured alla saanud ning pärast tänast "Ringvaadet" pidi ka miski ametlikult ja üldrahvalikult teatavaks saama. Nii et nii see siit kõik välja kasvas. Päev vist korda läinud, kas pole?

Aga jah, loomulikult, kui medal rahva raha eest tagasi ostetakse, siis peab see muuseumi minema. Kuhu siis veel!

 
At 19:05, Anonymous Anonüümne said...

Mukumbadele vaatamiseks?

 
At 19:33, Blogger Andrus said...

Asjalik ettepanek ning toetan kindlasti, medalid koju ja kõigile vaatamiseks, kas siis muuseumis või kusagil mujal.

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

Salumäe kuldade tagasitoomise populistlik meediateater ei päästa režiimi allakäigust.

 
At 23:16, Anonymous Anonüümne said...

22:43, selline krüptiline ja sisu poolest segane lause ongi see, mida sa pidasid vajalikuks sel hilisel õhtutunnil Pulleritsu blogi kommentaariumisse lisada?

 
At 23:29, Anonymous Anonüümne said...

See 10000 või natuke rohkem ühe medali eest on nii väike summa, et selleks pole vaja mingit korjandust teha. Kõigile ettevõtjatele/ärimeestele, kelle nimed siit kommentaariumist pidevalt läbi käinud, jõukohane. Mõne puhul 1 nädala töötasu ...

 
At 23:34, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult peaks terve Salumäe koos medalitega Eestisse tagasi tooma. Mäletan kui ta peale oma esimest olümpiavõitu meile rattatrenni tuli ning rääkis sellest. Kuulasime suu ammuli.
Teet

 
At 23:59, Anonymous Anonüümne said...

"17:09 ei ole täna uudisvoogu jälginud, seepärast ka nii, kuidas öeldagi, heitlik sõnavõtt."

Väga hea, PP(17:22)! :)
Sellist teravmeelsusest ja vaimukusest kantud vastulausete liini võiks edaspidi rohkem olla.
Seda on muhe lugeda ja tegelikult taolise sõnumiedastuse kehtestav mõju on reeglina märgatavalt efektiivsem kui kompleksides tegelaste klähvimisele sirgjooneliselt vastu nende stiilis tulistada.

 
At 00:37, Anonymous Anonüümne said...

Kaarel, sina või??

 
At 02:10, Anonymous Anonüümne said...

Lihtsam oleks teha kuldvärviga koopia ja see muuseumi välja panna. Eespool on mõni ka öelnud, et medal on paberil ja see ei kao kuhugi. Kui mõni dopingupatune pole oma füüsilist medalit tagasi andnud, ega see siis ei takista teist medalivõitjaks kuulutamast. Raud on raud aga peamine on paber selle ... mis iganes ... kohta

 
At 02:12, Anonymous Paul Lõiv said...

Miks keegi ei mõtle Erika peale . Äkki koguks raha tema toetuseks et ta ei peaks midagi müüma. Palju ilusam eesmärk aidata oma olümpiasangarit.

 
At 09:31, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sinult jälle selgrootuse näide. Kui eelmistes postitustes arvasid, et sportlane on rahva oma, nagu ka tema saavutused, siis nüüd peaksime medalid siiski inimese omaks tunnistama. Selgitan? Võõrad pole Eestisse teretulnud, nad pole Eesti osad. Eestit saab esindada ainult eestlane, kes on meie süsteemi produkt, kes esindab Eestit (tead, mida esindamine ikka tähendab? - teise isiku nimel ja arvel) ja kellele võib mängida vaid Eesti hümni, sest et für Eesti Kaiser, Gott und Vaterland. Pulle peaks Erikalt medalid nüüd hoopis tagasi nõudma (tekitama algatuse) ja kui Erikal juhtub nende müügiks siiski olema mõjuv põhjus, siis talle hoopis sotsiaalabi andma. Nii töötab ju süsteem?

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

mis jaoks----nendele,keda see huvitab,tehtagu koopiad ja hästi palju.Riik tegi suured kingitused,rahvas valis riigikokku suure palga peale,jne.See,mis ta enda teenitud hüvedega teeb---tema asi.Eesti ajalukku on ta nagunii sügavalt- jäädavalt kirjutatud.

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Hah, see need kuldmedalid pole oma metallisisalduse poolest väärt kindlasti rohikem kui 1000€, kui sedagi. Kui aja jooksul pole nende füüsilisest asukohast enamikule sooja ega külma olnud, siis miks peaks mingi sentimentaalse väärtuse pärast hakkama niigi õhukest rahakotti tuulutama. Kui vaja, võib Salumäe oma füüsilist vara müüa ja loodame, et ta saab sellega hakkama, olümpiavõitu ta vaevalt maha müüa saab, seega reaalne spordiväärtus jääb talle alles igal juhul, teie aga korjake raha millega kasulikuma jaoks näiteks mingi aparaadi haiglatele ostmiseks või mõne vältimatut kallist ravi vajava lapse ravimiseks.

See kuldmedalite ostmiseks raha kogumine langeb Eesti tüüpilisse tegutsemiskategooriasse nimega "Tehtud mõeldud"

 
At 11:20, Anonymous Füürer Puller said...

Natsionaliseerida Eesti rahwa omand kiirkorras.

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

Allusioonid 1930-ndatele ei ole alusetud. Olümpiakomitee ei ole demokraatlikult valitud organisatsioon. Olümpiakomiteed tekkisidki ajal, kus fašism ja korporatiivsed jooned paljudes Euroopa riikides juuri ajasid. Seetõttu tuleb olümpiakomitee legitiimsus kahtluse alla seada. Õige oleks moodustada uus, demokraatlikku ühiskonda sobiv laiapõhjaline Eesti spordi katusorganisatsioon.
Pullerits? Teades, kes on Tartu linnas Seli ja kui väike Tartu linna on, pole imestada, et tagasiostmise idee Pulleritsu blogis õhinal toetust leidis.

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

P.S. Kas panite tähele, kuidas medalite tagasiostmise teema taaskord välja toob, kui rumal inimene on Erki Nool. Seevastu Jaan Talts on hoopis teine tera.

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

P.P.S. Aga Erika Salumäest on kahju.

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, kellel pulss on punases,
testosterooni omavad munades.

Muide, kas keegi teab lähemalt selle 1:55 või 1:54 imejooksu kohta. Neil segastel aegadel võidi valesti mõõta. Pulleritsu rekord tundub Kauna saavutustega ühest klassist olevat.

 
At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

Tõepoolest, olematu trenni pealt saavutatud supertulemus. Ja veel aasta varem olevat mees olnud 80 kg, 10 kg ülekaalus

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

No nii lugedes postimehe viimaseid uudiseid võime oma unistuse medalite tagasisaamisel osaleda lugeda lõppenuks. Ei jagata aupaiste sära tavalistele jorssidele. Mehed kohvritega (Neinar ja sõbrad) on aktiviseerunud, et vähemalt millegagi silma paista ja ajalukku minna.
Teet

 
At 18:41, Anonymous Anonüümne said...

Samal ajal.. Mukumba loputab Saaremaa kolme päeva jooksul taas Eesti jooksjaid. Kaks, kolm, neli minutit pakki. Seejuures aafrika mees tõenäoliselt ei pingutagi.
Võib-olla jätaks Mukumba Eestisse jooksutreeneriks?

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Kommentaator Maxx kirjutab Delfis: "See nali on läbiaegade eesti jooksjatel toimunud et jube oluline on ise endal aega võtta ja keskenduda muule tühjale tähjale mitte jooksule,..". See on fotole, kus stardis esimene rida kõik (v.a Mukumba!) oma kronomeetreid sätivad-uurivad.
Tõepoolest, kui lugeda meie jooksjate blogisid, siis väga paljudel on fookus oma km-aegadel. Võisteldakse peamiselt iseendaga. Jooksuportaali fotosid sirvides näeb, et Eesti jooksjatel, ka kleenukestel naistel, on randmetel sageli massiivsed pulsomeetrid. Neil on kindlasti palju funktsioone, aga kui palju neist võistlusel kasu on? Mukumba sellist imekella ei kanna.
Mo Farah aga jookseb hoopis ilma kellata.

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

Vaata korraks Jookuportaali pilti Mukumbast Saaremaa jooksul ja mida sa seal käepeal näed ?

 
At 21:31, Anonymous Anonüümne said...

Kompass?

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

Kalender?

 
At 12:04, Blogger Unknown said...

qihang0904,michael kors
louis vuitton handbags
michael kors outlet online
vans shoes sale
ray ban outlet
toms outlet
soccer shoes
michael kors handbags
hollister jeans
louis vuitton handbags
true religion outlet
tommy hilfiger outlet stores
swarovski jewelry
adidas
ray ban sunglasses
coach factory outlet
nike huarache
michael kors handbags
nike roshe runs uk
louis vuitton handbags
toms shoes
michael kors bags
michael kors
coach outlet store online
oakley vault
ray ban sunglasses
lebron james shoes 2015
true religion outlet
louis vuitton
kate spade handbags
jordan 11
michael kors
michael kors outlet
jordan retro 11
ray ban sunglasses
louis vuitton bags
timberland outlet
coach outlet
q

 
At 03:05, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:08, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:14, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht