pühapäev, oktoober 20, 2013

Pullerits: Kuidas mu meeskonnakaaslane tegi supertulemuse?

Vastuseks mõne mehe kriitikale, olgugi et ekslikule kriitikale, nagu oleks siin blogis juttu üksnes rattasõidust, olgu nüüd maha pandud üks väga kõva märk.

Ja see märk on nii kõva, et sellele pole vastu panna mitte midagi – mitte midagi! – (no kellest me nüüd alustame?) Paul Lõivul ega Peip Reedil, Art Soonetsil ega Olavi Mõtsal, Tarmo Mõttusel alias Vigurivändal ega Ain-Ivar Tupil alias dr Holdenil, Jaak Teppanil ega ka Vahur Teppanil, Indrek Kelgul ega (...täida tühik!), Ain Kaarel ega Tarvo Kiudmal, Jaak Mael ega isegi mitte Andrus Veerpalul – kas ma tõesti pean seda nimekirja veel jätkama? –, samuti Teedul ega Andrusel, rääkimata sadadest anonüümikutest (ja rääkimata minust!).

Lühidalt: siit leiate minu teatesuusameeskonnakaaslase Indrek Teppo reportaaži Hawaii Ironmani triatlonilt, kus ta saavutas üheksa tunni ja 21 minutiga 154. koha. Palun lugege!

Sellega on pandud maha kõva märk. Nimelt on meie Tartu teatemaratoni suusameeskond PSJJ Eestis esimene ja ainus vastupidavusala meeskond, kelle kõik liikmed on pääsenud oma võistlusreportaažidega suures ajakirjanduses löögile. Lisaks Teppole ja minule on Silver Eensaar kirjutanud, kuidas ta tuli mullu sügisel rogainis maailmameistriks («Vaimujõu triumf» on paraku Postimehe tasuliste lugude rubriigis – ega head kraami saagi tasuta ära anda), ja Jaanus Laidvee kirjutas sel kevadel oma sõidust Vasaloppetil («Pudelikaelast soolikasse»).

Tehke järele!
******
Jaanus Laidvee and GMC Terrain in the bottom of Spring Canyon near Green River, Moab, Utah. 21. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1 ja 2: Indrek Teppo tänavusel Hawaii Ironmanil. Fotod edastas Indrek Teppo oma kogust

46 Kommentaarid:

At 22:51, Anonymous Anonüümne said...

Iga sant kiidab oma könti. Või karku. Ja karguks käesoleval juhul on lugude toimetamine (kõik ühele liistule tõmmatud). Aga Silver Eensaar kirjutab mõnuga loetavalt - oma blogis, kuidas Slovakkia mägedes Salomoni mehega ja Terminaatoriga võitles..

 
At 02:16, Anonymous Anonüümne said...

kas Indrek Kelku ei lisanud oma pikka nimede traktaati kogemata või teadlikult?

 
At 08:45, Anonymous Anonüümne said...

Priit, unustasid meie mehed Pariis-Dakar rattamaratonilt ning Crocodile Trophy neliku.

Ära lahmi tühja ja valikuliselt. Pooltõe rääkimine on hullem kui valetamine ...

 
At 08:54, Anonymous Anonüümne said...

Kõik vajalikud andmed hoolealuste treeningute, füsioloogia ja arengu kohta saab Schmid kätte pulsikella näite uurides. «Ma pean treeningpäevikut vaid selleks, et oleks järjepidevus,» rääkis Kümmel. «Tegelikult poleks seda vaja teha. Piisab täiesti, kui tõmbad pulsikella andmed arvutisse. Seal on ka lahter selgituste jaoks, kus saab kirjeldada enesetunnet ja muud säärast. Saadame andmed neti kaudu Schmidile, kes neid analüüsib, järeldusi teeb ning edasise kohta arvesse võtab.»

Kümmeli sõnul teevad pulsikella näidud sportlasest avatud raamatu: «Kella ei peta. Treener loeb kõik vajaliku andmetest välja. pole mingit võimalust petta: ei viilida ega üle treenida.»

http://sport.postimees.ee/2568130/eesti-suusasprindikoondis-opib-kiirelt-uisutama

Niipalju siis pulsikellamõttetusest. Ja miks see harrastaja peal ei peaks toimima?

 
At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

Indrekult väga kõva tulemus! Kolmekordselt Eesti meistrilt täispikas triatlonis võis midagi taolist ka prognoosida, kuigi väga aktiivselt Indrek vist alaga enam ei tegelegi. Ütlen ausalt, ise ei suuda sinna lähedalegi, ei hakka isegi proovima. Lahe lugu Hawaiilt!

 
At 11:03, Anonymous Anonüümne said...

Pulsikellast.
Harrastaja peal ei toimi pulsikell seetõttu, et harrastaja ei oska sealt midagi välja lugeda, erinevalt treener Schmitist.

Kasutan ka ise pulsikell, vahin neid numbreid pidevalt, nii treeningu ajal kui pärast trenni arvutist, aga mul pole õrna aimugi mida nende numbritega peale hakata. Mingeid erilisi järeldusi ma teha ei oska, nagu ei oska seda ka enamik ülejäänutest pulsikella kummardajatest.
Pigem on asi selles, et nii minu kui suure hulga teiste harrastussportlaste puhul on tegemist andmeseksuaalidega.
PP on ilmekas näide ühest seksuaalsuse eri vormist - dataseksuaalist. Pidevalt saame lugeda mitu ringi, mis kiirusega ja mitme minutiga ta tegi.
Dataseksuaalide eripärasteks tunnusteks on kohe peale trenni lõppu, hardcore d-seksuaalide puhul ka juba trenni ajal, laadida oma andmed üles kas FB, Endomondosse, Stravasse või siis blogisse. Peale ränka kukkumist on nende esimene mõte panna trenni käiku salvestanud seade kinni, alles siis järgneb kõik muu.

Dataseksuaal on meie hulgas isegi rohkem kui homosid.

Kuidas neid veel ära tunda - kui kohtad neid spordirajal või ka nt poes, siis kohe peale teretamist hakkab ta sulle rääkima mitu kilomeetrit ta eile või eelmine nädal läbis, mis kiirusega ja mis pulsiga.
Nii et olge ettevaatlikud, dataseksuaal paistab pealtnäha täiesti tavalise inimesena aga sisimas on tegemist ohtliku tüübiga, kes üritab teid andmetega lämmatada.

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

Ükskõik, mis imesid eesti harrastajad laias maailmas ka korda ei saada, loeb ikkagi ainult koht Tartu Maratonil. Kõik muu on tilulilu.
Teet

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

D-seksuaalid enne jooksu (Delfi)

 
At 13:11, Blogger Priit Pullerits said...

08:45 - kas te siiski ise ei lahmi tühja ja valikuliselt? Lugege, mida ma kirjutasin. Et meie teatesuusameeskond on esimene vastupidavusala meeskond, kelle kõik liikmed on pääsenud oma võistlusreportaažidega suures ajakirjanduses löögile. Rõhutan: oma võistlusreportaažidega; rõhutan: suures ajakirjanduses löögile.

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Suur Ajakirjandus! Oo-oo-o..

Muide, kui vaadata IRL suursponsori poolt äraostetud tänast Postimeest, siis jääb mulje, et valimised võitis Eerik-Niiles Kross.. See selleks. Iga sant kiidab oma karku.

 
At 13:50, Anonymous Anonüümne said...

mida tähendab "löögile pääsema"? kas tõesti Silver Eensaar ja Indrek Teppo pommitasid Arteri toimetust ja soovisid artiklit avaldada. pigem ikka vastupidi - Pullerits mangus spordimeestelt loo välja.

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

" on tegemist ohtliku tüübiga, kes üritab teid andmetega lämmatada."
11:03

"Andmeahistaja"? Või isegi "andmevägistaja"?

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Kes on Indrek Teppo, Jaanus Laidvee? Nondest artiklitest ei saa sotti. Okei, Silver Eensaarest on muudes kanalites küllalt juttu olnud, temast teame, mida ta endast kujutab. Maratoni- või triatlonimelu hüplev kirjeldus, emotsioonide virvarr. Puudub narratiiv. Puudub psühholoogiline sügavus. Eh, võiks ikka avada, MIKS inimesed pingutuse ette võtsid, MIS oli enne, jne..

 
At 14:21, Blogger Priit Pullerits said...

Väga hea, 14:18, järgmise triatlonireportaaži tellin teilt. Saatke siin telefoninumber, lepime tehnilistes asjades kokku.

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Võistlusreportaaž kui žanr on meie "suures" ajakirjanduses sisuliselt välja arendamata. Jah, meelde tulevad Lembitu Kuuse telereportaažid. Need on hästi tehtud. Jalgpallis ja võib-olla ka teistes pallimängudes tõenäoliselt tehakse midagi, ei ole kursis. Kestvusaladel on aga jäme ots "harrastusajakirjanike" käes. Silver Eensaar, dr Holden, Andres Keba, Priit Ailt, orienteerumises Eduart Pukkonen... need on kindlasti ühed juhtivad, ja väga hea tasemega nimed. Keba reportaažid on küll enamasti ex-ante (sündmustele eelnevad), kuna Keba vahel ei jõua või loobub üritusest. Kuid see ei kahanda karvavõrdki nende huvitavust ja väärtust. .. Tea kas, Haanja 100 Jalgsis pallipõrgatajaid, rohelise konna või kaameli kostüümis jooksjaid ka näha saab? 8)

 
At 17:24, Anonymous Anonüümne said...

Neid ehk isegi saab, kuid olles lugenud Keba blogi alates selle alustamisest, pakun, et Kebat seal küll näha ei saa.

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

Õige Priit!

näita neile äpudele

 
At 17:45, Anonymous Anonüümne said...

Tahad öelda, et Keba otsustab dr Holdeni "surmakarussellilt" maha astuda? Respekt Kebale igal juhul. Tegu on mõtleva harrastajaga.

 
At 17:55, Anonymous Anonüümne said...

Hea uudis on see, et sprindikoondis lõpuks ometi suusatama õpib. Parem hilja kui mitte kunagi. Vahur Teppan õnneks juhendab neid eestis veel lisaks. Septembris algasid Suusahulludel algajate trennid, kuid koondist trennis polnud. Ise nägin.
Teet

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

14.21, Priit, kui sulle järgmisel lõunal söödud hakklihakaste ei maitse, siis ära imesta, kui kokk sind su kaebuse peale ise kööki süüa tegema kutsub. Selleks ei pea ju kokk olema, et aru saada, et lõuna on vilets. Selleks ei pea ajakirjanik olema, et aru saada, et jutt on toretsev aga vilets. Või kui peab, siis peaks PP oma ajakirjanikupoe kinni panema, sest tema jutud ainult kritiseerimisest koosnevadki.

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

Vahur Teppan on õige mees. Jooksumees, kõvasuusamees, treeneri kogemusega. Kuid sellest materjalist, mis sprindikoondise näol praegu, ei usu, et enam asja saab. Mitmeid aastaid on käest lastud.

 
At 18:48, Anonymous Anonüümne said...

Siin oleks turgu meie innovaatoritele - vaja oleks spordikella, mis läheks ise paugust lahti.

 
At 08:51, Anonymous Anonüümne said...

Mis jama selle ekideniga on? Et kord Raiend juhendas ja Klasen mõõtis, siis jälle Klasen juhendas ja Raiend mõõtis. Nirk vaatas pealt. Kauna Lemps ütles alati: "Kes tahab rekordit panna, palun! Staadion on seal." Vanade jooksumeeste nagu Sellik, Nurmekivi, Pärn heakskiiduta ükski "rekord" ei saa olla legitiimne, öelgu juristid mis iganes.

 
At 09:54, Anonymous Anonüümne said...

Paar küsimust Indrekule. Kirjutad:
"Ettepoole liikudes imestasin, kui paljud ikkagi eiravad reegleid ja teevad tuulessõitu. Isegi kohtunike jagatud ajatrahvid ei pannud sportlasi reegleid järgima."

Triatlonikauge inimesena küsin, et kui suur trahv sellise rikkumise eest on ja kas teatud arvu täis saades järgneb ka disklahv?
Kas jooks toimub mitmel või ühel ringil ja kuidas on reljeefiga?

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Anonüümne ütles ...
Indrekult väga kõva tulemus! Kolmekordselt Eesti meistrilt täispikas triatlonis võis midagi taolist ka prognoosida, kuigi väga aktiivselt Indrek vist alaga enam ei tegelegi. Ütlen ausalt, ise ei suuda sinna lähedalegi, ei hakka isegi proovima. Lahe lugu Hawaiilt!

Ta on aasta aega ainult Hawaii nimel elanud - kui oleksid loo läbi lugenud, saaksid aru kui tõsiselt ta alaga tegeleb!!!

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

"Pärast sõitu läheb sisse sisuliselt kõik, mis kätte juhtub, ning lihashoolduseks ja lõdvestuseks umbes kümme väikest purki õlut."

Kelle tsitaat?

 
At 12:13, Blogger Priit Pullerits said...

Tumerohelise Volkswagen Golfi registreerimisnumbriga 351 MEE juht teisipäeval kell 12:03, äkki ikka vaatad Tartus järgmine kord Baeri tänavalt Jakobi mäe all enne parempöörde sooritamist, kas Jakobi mäelt keegi läheneb ka! Seekord tulin rahulikult, parimal juhul veidi rohkem kui 30 km/h 40 km/h piirangu tsoonis - hea oli, et pidama sain. Järgmine kord sõidan kõrvale ja äsan jalaga autole vastu külge paugu sinna kohta, kuhu oleksin rattaga sisse võinud sõita (kui poleks õnnestunud pidama saada). Et edaspidi meelde jääks, et ei maksa jalgratturile ülbelt ette keerata.

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

11.53
Jaanus Laidvee

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

Arumaisaa, mida need jalgratturid maanteede peal ülbavad! Kui pole raha, et endale korralikku masinat osta, siis ärgu tulgu oma tsirkusekärudega autode vahele pööritama! Hoidke normaalsete inimeste mängumaalt kõrvale! Teie jaoks on kergliiklustee, kus teil on võimalik piisavalt tiirutada koos tõukerataste ja lapsevankritega!

 
At 16:06, Blogger Priit Pullerits said...

Tähelepanu, varsti on oodata erakorralist avaldust.

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

Nagu Helme ja teised konservatiivid ütlevad - lõpetage ära autojuhtide taga kiusamine, mine sõida pargis.

 
At 17:19, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kust kandist seda avaldust otsida tuleb? Tee või tina, aga midagi ei hakka silma.

 
At 17:35, Anonymous Anonüümne said...

ВНИМАНИЕ! ЖДИТЕ ВАЖНОГО СООБЩЕНИЯ

 
At 17:40, Anonymous Anonüümne said...

VARSTI!

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Kas tõesti saab teoks see, mida paljud siin on pikisilmi oodanud: Priit teeb avalduse, et paneb blogi kinni?

Ükski teine avaldus pole selline, mida võiks nimetada erakorraliseks.

 
At 19:27, Anonymous Anonüümne said...

Ära tuli see avaldus:
http://sport.postimees.ee/2570518/foto-surfikaunitar-kordas-kim-kardashiani-uliseksikat-pilti

 
At 20:01, Anonymous Anonüümne said...

Anonüümseks jääda sooviv suurinvestor on investeerinud Spordiblogisse 1 000 000 eurot!!!

 
At 20:36, Anonymous Anonüümne said...

Priit tuleb kapist välja?

 
At 20:53, Anonymous Mikk Kardaan said...

19:27, oled natu valel teel. Sinu viidatud pomm kandideerib Risto Mehise selle aasta kõvima steitmenti tiitlile.
Jään ootama, kas mees suudab selle üle trumbata.
Aga vaevalt siiski, latt on juba peaaegu nägematutes kõrgustes...

 
At 07:32, Anonymous Anonüümne said...

Aloha,

Käesoleval aastal sai Hawaii plaane silmas pidades harjutatud oma võimaluste järgi alates aprillist. Juuli algusest jätkasin harjutamist Marko plaanide kohaselt, sest vaja oli toimetada targalt ja kvaliteetselt ning mitte raisata ennast ja aega ülearusele tegevusele. Eks teate ju kõik, et kui töö ja pere, siis aega ülearu palju käes ei ole.

Hawaii pääse oli kuni Kalmarini ehk kuni 17.08. eesmärk, aga tundus kauge eesmärk. Möödunud aasta Kalmari aegade põhjal oleks taganud Hawaii pääsme lõppaeg alla 9h. Minu vanuseklassi kiireim aeg oli vist 8.25 kandis ja viimane ehk kuues mees, kes pääses Hawaiile tegi veel alla 9h. Nagu Kalmaris kohapeal selgus oli seal möödunud aastal pisut lühem rattarada ja ilmaolud olid suurepärased. Seevastu käesoleval aastal valitsesid tugeva tuulega keerulised tingimused.

Kalmarist edasi ei jäänud ka just palju aega Hawaii ettevalmistuseks. Kui teised läksid Fuerteventurale Hawaii ettevalmistuslaagrisse, siis oli mul veel kergem taastumisaeg Kalmarist ja treeningud sai enamuses ära tehtud Eestis. Mõnus, et siin nii ilus ja soe sügis oli.

Hawaiile sai mindud 3 nädalat enne võistlust, mis oli miinimumprogramm. Palava kliima kergem talumine tuleb alles paarinädalase harjumisega. Kuumas kliimas pidi treeningutega ettevaatlik olema, sest treeningutevälisel ajal taastuvad lihased aeglasemalt. Külmageelid, kompressioonid ja jäävannid tuleb kõik kasutusele võtta.

Vastused küsimustele. Hawaiil on rattarajal nii, et 7 meetrit tuleb hoida eessõitjaga vahet ja mööduda tohib ühest ratturist korraga. Möödasõit tuleb sooritada 20 sek jooksul, muidu on tegemist rikkumisega. Teatud kohtades nagu ristmikud või tagasipöörded seda reeglit ei rakendata, siis on võimalus kiirelt rünnata.

Trahvidega on nii, et esimesel kahel korral saab rikkumise eest 4 min ajatrahvi (see aeg tuleb seista penalty telgis ära). Kolmanda rikkumise korral antakse disklahv.

http://www.ironman.com/triathlon/events/americas/ironman/world-championship/athletes/rules-and-regulations/bike-course-rules.aspx#axzz2ihbRVbyn

Jooks on ühel ringil aga profiil ei ole lauge. Sees on üks ca 400 meetrine järsem tõus, mis läheb Palani tänavat mööda üles kiirteele. See teeb sammu lühemaks, aga teised tõusud on laugemad – sellised head jooksutõusud, kui jõudu on saab mõnuga võtta.

Täispika triatloni harrastamine on maailmas ülimalt populaarne. Üksnes Ironman võistlustel osaleb Hawaii pääsme saamise nimel aastas ca 45 000 sportlast. Näiteks sakslasi kvalifitseerus Hawaiile üle 300. Minu sõnum on see, et tegemist ei ole väga raske ja inimvõimete piiril oleva spordialaga. Kui meil osaleb Tartu Maratonil rohkem eestlasi kui Saksas König Ludwig Laufil sakslasi ja arvestades seda, et Königil on lihtsam esisaja sisse sõita kui TM’il, siis tulevikus peaks meil olema võimalik saada Hawaiil rohkem kui 3 stardikohta. Kui tahta on kõik võimalik!

Parimat,
Indrek Teppo

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

Väga sisukas vastus, Indrek. Suured tänud!

 
At 03:05, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:11, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:14, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 09:22, Anonymous شركة سيتي السعودية said...

I like your blog.

 
At 22:15, Anonymous كيفية التداول في البورصة said...

I miss camping in the desert

 

Postita kommentaar

<< Esileht