esmaspäev, oktoober 28, 2013

Pullerits: Kuidas ma püüdsin end ratturite silmis rehabiliteerida?

Mõnes asjas tuleb tunnistada, et teised teavad asju paremini ja täpsemini. (Aga ainult mõnes.) Näiteks Tartus tuntud tugeva jalaga eraldistardist sõitja Paul Lõiv on see mees, kes on mulle öelnud, et kui lõpuspurdis tulla kiirusega 67 km/h grupist välja, siis keegi sulle vastu ei saa ega järele tule. Oli see ikka 67 km/h? Tunnistan, et täpselt ei mäleta.

Küll aga mäletab Lõiv täpselt, et aastaid tagasi oli selline juhtum, kui Tartu Velo Klubi siirdus Tähtverest treeningule ja lääne poolt tuli vihmapilv peale ning hakkas enne Betooni tänava raudteeülesõitu nagu oavarrest kallama, misjärel keerasin kohe ära vasakule, koju. Seda ei ole Lõiv jätnud mulle mitte meelde tuletamata, kui jutt pöörab sellele, miks mõned mehed olude ees alla vannuvad.

Laupäeval, loodan, et suutsin end ratturite silmis rehabiliteerida ning näidata, et ega ma siiski suhkrust ole. Läksin keskpäeval rattaga sõitma. Olin läbinud vaevalt 10 km, kui hakkas tibutama. Kui olin läbinud 15 km, oli sadu muutunud juba korralikuks. Oleksin võinud nn Postimaja uue liiklussõlme teedel tagasi kodu poole keerata, aga erinevalt tollest korrast, mida Lõiv on mulle ette heitnud, ei teinud seda, vaid jätkasin vastutuules ja vihma sõitmist Võru poole.

Et mis mul seljas oli? Kõige all õhuke Odlo pikakäiseline sooja pidav särk. Selle peal mingist kunstmaterjalist õhuke T-särk. Siis 2000ndate aastate alguse Eesti suusakostüüm. Ning kõige peal tavaline rattavorm, see, millega olen kogu aeg suvel sõitnud. Peas oli õhuke suusamüts ning selle peal kiiver. Käes olid tavalised suusasõrmikud. Jalas oli kaks paari paksemaid sokke.

Õigus on ka Jaak Mael, kes aastaid tagasi Tehvandil vihma käes trenni minnes ütles mulle utsitamiseks, et alguses 5-10 minutit on ebamugav, pärast pole vahet. Pärast – see tähendab siis, kui keha on juba soe. Sama, avastasin, et kehtib ka rattasõidu puhul. Aga üks koht hakkas siiski külmetama.

Need olid mõlema jala suured varbad. Pole ka ime. Ajapikku muutus asfalt väga märjaks ning pritsis rattakingad vesiseks. (Rattakingakatted on ainult nõrkadele.) Tegelikult olid varbad ka juba varasematel sellesügisestel sõidukordadel, kui väljas oli vaevalt mõni plusskraad, külmetama hakanud, aga siis hakkasin neid jalatsites liigutama ning nende enesetunne läks paremaks. Aga kui jalad saavad ka märjaks, siis on varvaste liigutamisest vähem tolku.

Ei, ma ei kurda. Sõitsin oma 39 km vihmas vapralt lõpuni, keskmiseks kiiruseks tuli päris kena 31,7 km/h. Pärast läksin kodus sooja duši alla ning häda polnud miskit. Huvitav, kuhu küll kõik teised rattamehed on kadunud, kas juba jalad seinale pannud? Pole tükk aega teisi sõitmas näinud, v.a Peip Reedi neljapäeva õhtul.

Loodan, et Lõiv ei kasuta enam tulevikus minu torkimiseks toda minu ammust üksikut nõrkusehetke, vaid peab silmas mu arengut ning arvestab ja tunnustab, et sõidan vihmas ja jahedas sügises, kui enamik teisi on kuulutanud ilma rattasõiduks mittesobivaks.
******
Long Canyon and La Sal Mountains in background, Moab, Utah. 21. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Ei viha rattasõitu sega! Vincenzo Nibali (vasakul) ja Christopher Horner tänavuse Vuelta 14. etapil. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Joaquin Rodriguez tänavuse Vuelta 14. etapil vihma trotsimas. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Rattasõit pole pehmodele! Astana meeskond tänavusel Giro d'Italia velotuuril mägedes lumelörtsis sõidu kulgu dikteerimas. Foto autor: LaPresse/Scanpix

38 Kommentaarid:

At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

Priit, viha ei sega rattasõitu tõesti mitte üks põrm, ja nagu näha, siis ka Horner pressib järele läbi rämeda viha. :)
Lisaks pole tekstis ka "oavarrest" päris konventsionaalse kirjapildiga.

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Pehmo jutt. Laupäeval olid orienteerujad väljas KoKu jooksul, pikem rada 30+ km. Jõgedest jala läbi, jääkülm vesi munadeni. Rajavalikul oli üks kiireim variant otse üle järve ujumine. Pidev lausvihm ka, aga see ei ületa uudiskünnist.

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Ainult nõrkadel külmetavad varbad.

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

Rattahooaeg on läbi. Kui tahaksid tunnustust, pidanuks laupäeval Apteekrimäel krossi sõitma.

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

peamine et Priit kirjutaks sportmängude mõttetusest (eriti jalgpalli) Eesti kontekstis. Hiljuti oli eriliselt naiivne jutt eesti jalgpalli "arendamisest"

Loe ja naera. Otsime kõik talendid üles (lõpuks ometi) ja teeme Eesti jalgpalli kõvaks

http://sport.postimees.ee/2574998/avalik-kiri-pohlakule-ja-teistele-jalgpalli-eestvedajatele

 
At 17:48, Anonymous Jakup, Reinu treeningpartner said...

Ei pea rehabiliteerima.
Minu silmis on Priit number 1 mees Eesti Vabariigi suusas rattas jooksus lingvistilises vabavõitluses ja paljus muus.

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

PP - pehmo oled, et niimoodi ennast riidesse topid? Hullem kui eiderättide kandjad talvel.

 
At 19:03, Anonymous Anonüümne said...

hmh, 18.24, riietus riietuseks, igaüks paneb vastavalt enda tundele. ise vahel õhemalt, vahel paksemalt riides kui teised. ei pea ju kõik samadpaksult/õhukeselt igapäev käima. AGA "Käes olid tavalised suusasõrmikud."- kas need vihma pidasid ja tuult? meenutades eelmist sissekannet? kas ranne oli soe, tuule eest peidus? polnud niiske ja jahe (ei peagi külmatunnet olema, aga mõjub halvasti ikka)

 
At 19:37, Anonymous Anonüümne said...

> "Et mis mul seljas oli? Kõige all õhuke Odlo pikakäiseline sooja pidav särk. Selle peal mingist kunstmaterjalist õhuke T-särk. Siis 2000ndate aastate alguse Eesti suusakostüüm. Ning kõige peal tavaline rattavorm"

Kõik segamini. Nagu santlaager. 4 kihti seal, kus piisaks 2-st (kolmas võiks olla kokkupakitult kaasas).

 
At 19:49, Anonymous Anonüümne said...

Priit, 2000date algusega võrreldes on tehnoloogiad ja materjalid edasi arenenud. Mine mõnda heasse rattapoodi ja lase endale tutvustada tänapäevaseid spordirõivaid, mis lubavad Sul halva ilmaga sõita ilma "kangelastegusid" sooritamata.

 
At 19:56, Anonymous Anonüümne said...

Julgust Lõivule tõe paljastamisel!

 
At 20:06, Anonymous Anonüümne said...

PP, kõige tähtsam siin ilmas on teiste arvamus minust. Või sinust. Onju.
Rehabilitaator.

 
At 23:20, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, et kui ERR avaldab spordiajakirjanik Siim Boikovi kirjutatud uudised, et Mari Boikov (muide, Siim Boikovi õde) on Haanja100 Jalgsi ultravõistlusel viinud 100 km jooksu Eesti rahvusrekordi alla 10 tunni (ja põrmustades 20 aastat vana Kaja Mulla eelmise rekordaja) - siis saab uudis ERR Spordi portaalis 0 kommentaari.
Ja kui tunnustatud treener, spordiajakirjanik ja tugev jooksuharrastaja Andrus Nilk, "Jooksja" toimetaja ja Eestis üks kahest IAAFi ametlikku maanteejooksudistantside mõõtmislitsentsi omavast isikust avaldab Päevalehes huvitava artikli meie kettaheitemehe Märt Israeli jooksutreeningutest, ja artiklid promotakse ka Delfi spordiportaalis - siis see artikkel saab ainult seitse kommentaari, neistki kolmandik selliseid, mis hea kommenteerimistava kohaselt kuuluksid kustutamisele.
Kui aga Pullerits, kes tegelikult ei olegi õige spordiajakirjanik, avaldab oma blogis töö kõrvalt ja Ülikoolis õppetöö läbiviimisest ülejäävast ajast näpistades marginaalse kirjelduse ühest oma paljudest treeningutest, seal treeningul juhtunust.. kirjutab vahel lihtsalt ilmast, siis need kirjutised saavad kümneid, pole harv juhus, et ka 100-200 kommentaari. Seejuures ei saa Pullerits oma kirjutiste eest sentiga (erinevalt riigieelarvest ülalpeetava ERRi koosseisulisest ajakirjanikust Boikovist ja honorari saavast Päevalehe kaastöölisest Nirgist). Mis ei tähenda, et Boikov või Nirk oleksid kehvad kirjutajad. Vastupidi. Kuid peab olema veel midagi, midagi erilist, mis teeb ülalosutatud proportsioonid võimalikuks.

 
At 00:27, Anonymous Vootele Püss said...

Kus on Enn Selliku silmad - kus on Haanja 100 Jala raja pass? Kas M. Boikovi jooks oli ikka rekordikõlbulik?

 
At 08:06, Anonymous Anonüümne said...

Kui juba 23.20 ajakirjanduse maile tüüris, siis üks väike aga kõnekas fakt. Ilja Nikolajev jooksis sel pühapäeval Frankfurdi maratonil Eesti kõigi aegade kolmanda tulemuse. Mitu rida PM sorditoimetus sellele raatsis raisata. Null rida. Eile mõtlesin, et äkki veel ei jõutud, aga ka tänases ei olnud ridagi. See eest eile lugesime kuidas Lääne-Virumaa väikelinna korvpallimeeskond kellegi koju saatis, peal terve lehekülg oli ühe kossusatsi ühest võidust, täna samast satsist veel pool lehekülge. Mage, äärmiselt mage ja siis imestame, miks kestvusspordile Eestis hingekella lüüakse.

aink

 
At 08:31, Anonymous Anonüümne said...

Vootele, Haanja100 Jalgsi tulemused ei ole rekordikõlbulikud ja seda enamal kui ühel põhjusel. Korraldaja defineerib oma üritust järgmiselt: " Ja just taotluslikult sai selle spordisündmuse nimesse sisse pandud sõna "jala", ehk siis Haanja Jala100 ei ole ei jooksu- ega käimisevõistlus, vaid tegu on 100km pikkuse distantsi läbimine jala [..]"
Kui tegu ei ole jooksuvõistlusega, siis ei saa M. Boikov seal ja Eesti jooksurekordit püstitada. Punkt.

 
At 08:33, Blogger Priit Pullerits said...

Alustan tagant.

Ainil on tuhandega õigus. See mannetu korvpalli ja küündimatu jalgpalli laiutamine - kui suur pind oli esmaspäeval pühendatud Postimehes Levadia tiitlivõidule... - on absoluutselt mõõdutundetu. Seetõttu, 15:12, ma teie pakutud teemadel ka sõna võtta ei taha.

23:20 - toote hästi välja "riigimeedia" mõttetu raiskamise. Tõesti, ERR kirjutab mitte kellelegi. Niisugune anonüümne ja isikutu ajakirjandus on mõttetu. Aitäh teile heade sõnade eest!

20:06 - loomulikult on see tähtis. Kui keegi minust midagi ei arvaks, oleks ka mul null kommentaari, nagu on ERRil.

19:56 - ei tea, jah, kuhu Paul Lõiv on jäänud, mind ennast ka huvitab, et kui suur see kiirus ikka olema pidi, kui grupist välja tulla, teaks teinekord arvestada, et üle ei punniks.

19:49 ja 19:37, ka 18:24 - milleks mulle spordipoed oma mõttetult kallite uute riiete jms-ga? Väga hästi saab probleemid lahendada koduste olemasolevate vahenditega. Mul on kõik olemas, ei ole mulle küll vaja mingit spordivarustuse nn viimast sõna. Näete, sain ju sõidetud, ja edukalt!

17:48 - no olgem ausad, mõned mehed on siiski jupp maad paremad.

15:10 - rattahooaeg on läbi siis, kui mina ratta nurka panen, mitte enne.

14:35 - no kuulge, nemad osalesid ju võistlusel, ja võistlusel ei löödagi millegi ees risti ette, seal minnakse täispanga peale välja, kas või elu hinnaga. Aga mina, pange tähele, sõitsin niisama, veetsin nädalavahetusel värskes õhus aega, ei teinud trennigi, ja hakata siis rattaga üle Emajõe ujuma, kui saab minna üle silla, on ikka tobeduse tipp.

14:25, aitäh, teravsilm! Parandatud!

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Jalgpall on hullem kui vähk. Tegu on ühiskondliku pahega, nakkusohtliku haigusega, millele - erinevalt vähist - on ka mõjusaid ravimeid. Kuid ravi ei pakuta. Hoopis vastupidi, meedia, sh rahvusringhäälingu meedia, oleks nagu mingi nähtamatu jõu käsu peale ette võtnud kultuurspordi väljasuretamise ja masside pööbelistamise jalgpalli jt sarnaste "sportmängude" lauspropaganda kaudu. Äsja tsoonist vabanenud nahktagis tüüp kusagil äärelinna spordibaaris õlut rüüpamas, telekast mängu jälgimas ja Olybetis jms internetipõrgutes panuseid tegemas.. Aga tõsi jah, selline mass on hästi valitsetav.

 
At 13:36, Anonymous Jakup said...

13:13 suurepärane kommentaar.
Metsistunud rahvahulkade ohjeldamise viimane abivahend on jalgpall.

Kahju et ka pisike eesti rahvas suunatakse sinna kohutavasse sängi. Ja see on nöus minema. Keegi noormees-naiivik esitas Postimehes abinöud "kuidas Eesti jalgpall konkurentsivöimeliseks muuta"

Kust tuleb inimressurss, kust tuleb raha? Ressursside piiratuse töttu ei tule sellest midagi. Eesti ei saa kunagi 11 rahv klassiga mängijat SAMASSE PÖLVKONDA. Arendaks väiksema mängijate arvuga sportmängu? Leedukaiid tuntakse korvpallist ja islandlasi väravpallist. Keegi ei kysi nende käest jalgpalli. Eesti aga arvab et suudab arendada lisaks veel naiste jalgpalli, värav vörk etc-palle.
Hiljuti oli AK spordis Säärits nuttis et naiste korvpalli tuleks lisa raha suunata? No suuname 3x rohkem? Saavad veidi paremaks. Töstke käsi kes läheb naiste kossu vaatama?

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

"Väga hästi saab probleemid lahendada koduste olemasolevate vahenditega. Mul on kõik olemas, ei ole mulle küll vaja mingit spordivarustuse nn viimast sõna. Näete, sain ju sõidetud, ja edukalt!" - JA PAARI AASTA PÄRAST IMESTAD JÄLLE JÄRGMISE TERVISEHÄDA ÜLE, MIS EI LASE ENAM RATTAGA SÕITA. EI TEA KÜLL, KUST SEE TULI?

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Veel üks nõrk rattur:
http://ext.err.ee/images/735ec63b-024f-4e75-82db-2adbe1f46cd1/30324_31.jpg

Paksud kindad, kingakatted ja müts on ka peas, täis pehmo?

V.

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

How about veekindlatest (10,000+ mm) aga samas hingavatest (750-800 g/m2/24 hrs) kõrgtehnoloogilistest komposiitmaterjalidest spordirõivad? Kehasoojust kinnipüüdvad ja tagasipeegeldavad ülipeene alumiiniumvõrguga spetsiaalkangastest jakid, vestid, buffid? Skeletti toestavad ja lihaste toonust ning sooritusvõimet tõstvad kompressioonmaterjalidest aluskihid, säärised, liibukad ja topid? Kehast erituvat higi soojusenergiaks muudavad targad tehnilised kangad? How about that? Priidu praeguses varustuses leiab moodsa sporditehnoloogia arsenalist kasutust ainult Odlo Effect (TM) (kes ei tea, see on haisu vähendav tehnoloogia).

 
At 16:37, Blogger Priit Pullerits said...

Selge, tuleb teemat vahetada, muidu võtavad veel mingid riide- ja varustusehullud võimust, hoidku, taevas, nonde eest!

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Juhin lihtsalt tähelepanu 23:20 kommentaarile, mis on veidi segi keeranud mehed ja nimed ja ametid.
Andrus(u-ga) Nilk (l-iga) on ajakirjanik,
Andres (e-ga) Nirk (r-iga) aga omab radade mõõdistamine oskusi ja litsentsi. Kumb neist veel treener on Andres, kergejõustiklase Aarne Nirk'i isa. Ajakirjanik Nilk mitte.
Kui mõõtja vel keegi teine, siis ma enam ei tea...

 
At 03:05, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:08, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:11, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:14, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 05:38, Blogger raybanoutlet001 said...

http://www.oakley-sunglass.in.net
nike air zoom
tiffany jewelry
yeezy boost 350 v2
cheap real jordans
tiffany online
adidas nmd runner
http://www.raybanglasses.in.net
skechers shoes for women
fitflops clearance

 
At 08:21, Blogger Unknown said...

louis vuitton outlet stores
coach outlet
louis vuitton outlet store
coach outlet store online
coach outlet online coach factory outlet
ray bans
tiffany and co
michael kors outlet
cheap oakley sunglasses
oakley sunglasses wholesale
20170214lck

 
At 11:33, Blogger Unknown said...

yeezy boost 350 black
falcons jersey
basketball shoes
chiefs jersey
detroit lions jerseys
jaguars jersey
rolex replica
ray bans
replica watches
new orleans saints jerseys
20170317

 
At 02:46, Blogger raybanoutlet001 said...

los angeles lakers
canada goose
instyler max
basketball shoes
coach outlet store
cleveland cavaliers jersey
michael kors handbags
ralph lauren
ed hardy
steelers jerseys

 
At 07:44, Blogger Unknown said...

air force 1
nike air max 2018
longchamp bags
michael kors uk
lacoste outlet
nike air zoom
nike huarache
golden goose
nike air max
russell westbrook shoes

 
At 12:23, Blogger Unknown said...

qzz0419
ecco shoes online
nike outlet store
air jordans
nike roshe run
red bottom shoes for women
polo ralph lauren
nike outlet store
coach outlet
cheap oakley sunglasses
new york jets jerseys

 
At 10:52, Blogger Unknown said...

www0525

coach outlet canada
dansko shoes
michael kors outlet
ugg outlet
coach outlet
michael kors wallets
world cup jerseys
wellensteyn jackets
ralph lauren polo shirts
canada goose outlet

 
At 06:17, Blogger Unknown said...

michael kors factory outlet
nike dunk low
lebron soldier 10
christian louboutin
yeezy boost
michael kors
adidas iniki
kd 10
fitflops sale
tory burch outlet

 
At 10:21, Blogger miki said...

0815jejeair jordan 5 gs La marche air jordan 11 concord pas cher nordique est souvent un avantage pour le groupe de patients souffrant de air jordan basketball socks maux de dos chroniques, mais chaque sujet aura son propre Air Jordan 13 Homme bénéfice individuel: vous voyez la marche vous procure basket nike air max 90 premium un soulagement fantastique pour votre arthrite des membres. La air jordan 1 retro femme cale de transition Midfoot augmente l'efficacité du footstrike. Le prix air jordan basketbol ayakkab? standard d'un sac Dickies est d'environ 20 $ à 50 adidas zx flux noir et rouge $.

 
At 06:31, Blogger Unknown said...

golden goose sneakers
yeezy
curry 5
adidas flux
yeezy boost 350
michael kors handbags
adidas ultra boost
adidas outlet
jordan shoes
nike air force 1

 

Postita kommentaar

<< Esileht