teisipäev, september 17, 2013

Pullerits: Tosin soovitust enda võimete realiseerimiseks!

Rahva tungival soovil avaldan analüüsi selle kohta, mida on vaja, et saavutada vastupidavusaladel nii häid tulemusi, nagu mul on vähese, ehk isegi olematu trenni pealt õnnestunud saavutada.

1. Pole vahet, kas olete mees või naine. Tartu rattamaratonil said tosin naist minust parema tulemuse (olgu, üks ei lähe arvesse – tema oli lätlane), kusjuures kaasa ei löönud Grete Treier ega Maaris Meier. Feministid, rõõmustage: sugu ei ole tänapäeval enam takistuseks!

2. Pole vahet, kui vana te olete. Tartu rattamaratonil olin M45 vanuseklassis alles 72. M40 vanuseklassis olid minust kiiremad 157 ja M35 klassis 172 meest. Tõsi, kui olete minust vanem ja minust kiiremini lõpetasite (rattamaratoni, ma mõtlen), siis peate küll arvestama, et ega teiesuguseid väga palju ole. M50 klassis olid minust nobedamad veerandsada ja M55 klassis ainult kaheksa meest. Aga olgem ausad, ega nii auväärses eas meestel sobigi eriti poisikestega võidu kihutada, seda enam, et tänapäeva noorsool pole sageli elementaarsetki viisakust endast vanemate vastu (vt Võru rattaralli).

3. Pole vahet, kui raske te olete. Art Soonets kaalub minust vähemalt 20 kilo rohkem, aga alistas mind rattamaratonil pisut rohkem kui tosina minutiga. Arvatavasti oli neid ligi sajakiloseid (tervitused Võrumaale Barutole!) ja raskemaid, kes enne mind finišeerisid, veel teisigi. Jah, jooksjaid nii jändrikest meestest tavaliselt ei saa, aga rattaspordis, mis on mugavusala – Toomas Kirsipuu, kes võitis Tartu rattamaratonil oma venda Jaani, küsis pärast VIP-telgis, kas ma ütlen endiselt, et rattasport on mugavusala, mille peale vastasin, et loomulikult on, mille peale tema omakorda suured silmad tegi -, ja on mugavusala seepärast, et seda tehakse ikkagi istudes, saavad need suured mehed küll edukalt oma võimu näidata. (Vabandust, see viimane lause läks pikale, kuid püsis grammatiliselt siiski sadulas ehk on korrektne.)

 4. Pole mõtet röögatult kallisse võistlusrattasse investeerida. Pärast rattamaratoni nägin rattapesulas meest, kellel oli poole esikahvliga Cannondale. Ma ei tea, mis see maksis, aga kihla võib vedada, et vähemalt poole rohkem, kui minu Ameerikast toodud Trek, mille eest maksin umbes 660 dollarit ja mis kaalub, usun, et 13-14 kilo vähemalt. Kui palju ta tänu tollele ultrarattale mind võitis? Ei tea, aga ei usu, et märkimisväärselt. Ehk siis: gramme võib ajada taga, kui pedaalimine on teie elukutse ja sissetuleku allikas. Aga kui olete harrastaja nagu minagi, siis piisab täiesti tavalisest rattast nagu minu oma, mil on alumiiniumraam, rasked amordid, mida sõidu ajal lahti-kinni keerata ei saa jne. Muide, isegi mu naise Optima, millega jätkuvalt tööl käin, jookseb teinekord paremini kui kallid võistlusrattad – tean, sest olen võrrelnud. Ehk siis: kes loodab olulist võitu kallist varustusest, alustab tulemuse jahtimist küll valest otsast.

5. Kohe kindlasti ei ole mõtet kohutavalt palju treenida. Ma ei ole kilometraaži kokku löönud, aga ei usu, et mul tuleb tänavu ratta seljas üle 3000 km, kui sedagi. Ja ei ole varasematel aastatel ka rohkem tulnud. Asi on selles, et kui olete saavutanud oma potentsiaalse taseme, on edasine trenni tegemine – selleks loen eesmärgistatud ja läbimõeldud regulaarset sportlikku tegevust – täiesti mõttetu ja tulutu. Piisab, kui toonust hoida.

6. Maht ei maksa, loeb intensiivsus. (Kehtib neile, kes on paar aastat ennast enam-vähem regulaarselt liigutanud; algajaile eluohtlik!) Aga mida tehakse?! Mahtu! Aetakse taga kilomeetreid, kulutatakse maanteel ja metsas rehve – aga tulemuseks on vaid tuimad lihased ja närtsinud vaim. Monotoonsus tapab. Sportimine peab pakkuma emotsiooni, ja ükski monotoonne üksluine tegevus seda teile küll ei anna.

7. Kui harjutate kolm-neli korda nädalas, nagu olen terve hooaja sõitnud, siis tasub igast sõidukorrast teha endale elamus. See tähendab, et annate hoo ja lõbuga minna, ei uimerda. Siis tunnete, kuidas suudate oma sisemise energiavedru kogu aeg vinnas hoida, olete valmis heitlema, ennast tõeliselt realiseerima. Ja tekib usk endasse – see on peamine!

8. Ärge kartke puhata! Mul oli suvel küll ja küll perioode, kus kaks või kolm päeva ei teinud mitte midagi. Rõhutan: mitte midagi. No ja siis? Kas sellest läks midagi halvemaks? Ei läinud. Ega treenitus niisama kusagile kao. Võib-olla oleks pidanud veelgi rohkem puhkama? Sest Soonets ei harjutanud peaaegu üldse, ei puutunud pikka aega üldse ratast, aga kui oli vaja kihutada, siis näitas rattamaratonil oi kui paljudele oma laia turja. See on suurimaid vigu, mis tehakse, kui mõeldakse, et oi, mis küll saab, mul jääb täna trenn vahele, eile juba jäi – ja hakatakse seda paaniliselt tasa tegema.

9. Visake see pulsikell ükskord juba minema! Pulsikell on nõrkadele ja memmekatele, pulsikell on piduriks. Mõelge nii: kas te oskate rattaga sõites oma kiirust hinnata? Kas te tunnete ära, kas sõidate 28 või 31 või 34 km/h? Usun, et tunnete küll, ja isegi kui eksite 1-2 km/h siia-sinna, ei oma see mingit tähtsust. Samamoodi peate tunnetama iseenda seisundit – kuulake iseennast! Pulss, pidage meeles, on vaid üks näitaja – ei maksa sellest jumalust teha. On ka teisi näitajaid, alates vere suhkru sisaldusest, hemoglobiini tasemest, lõpetades muude tervislikust seisundist tulenevate teguritega (magamatus, peavalu, põletik kuskil organismis, kulunud liigesed, venitatud lihased...). Lisaks, ega võistlusel keegi pulssi küsi. Kui seal läheb paugutamiseks, aga te olete kogu aeg harjunud sõitma pulsiga nn mugavustsoonis (ei pea siin silmas mugavustsooni, vaid ühtset tempovahemikku), siis ei pruugigi te suuta end vajaduse korral ebameeldivasse seisundisse ajada ja kiirendusega kaasa minna.

10. Toitumine ja joomine ja geelindus-batoonindus on ületähtsustatud. Siiski: hommikul tuleb korralikult süüa, nii et kõht saaks täis, järgmised toidukorrad on vähemolulised. Mäletate seda hüüdlauset: hommikusöök söö ise, lõunasöök jaga sõbraga, õhtusöök anna vaenlasele? Okei, tegelikult kahman ka õhtusöögi ahnelt endale, aga see-eest lõunasöögile... – vaat sellele ei tähi sageli aega kulutada. Ja kestsin rohkem kui kolm tundi rattamaratonil ikkagi ilusasti ära, isegi sel ajal ühtekokku mitte rohkem kui pool liitrit juues (ilm ei olnud ju palav).

11. Edu trump peitub peas, mitte jalgades. Miks käia avatud rada sõitmas? Selleks, et tunda ja teada, kus on märjad, libedad, liivased, raputavad kohad. Miks tuleb silmad lahti hoida ja ajuga raalida? Sest rattasõidus on kasulik teada ja arvestada, kus võidakse kiirendada, kus tuleb heal positsioonil olla, et mitte maha pudeneda, kus tasub targu tuulde hoida ja taastuda selle asemel, et ette lahmima minna.

12. Kõike tuleb mõnu ja hea tujuga võtta. Need, kes tulevad starti, silmad adrenaliinist juba pahupidi peas ja kõht erutusest lahti, põlevad kas läbi (kõrvetavad end alguses ära) või kustuvad kiirelt (sest on kehvasti maganud, ülemõelnud, ülenärveerinud). Kui tulla starti positiivse hoiakuga, et ees ootab tore jõuproov, proovin seda mängeldes läbida, siis ei tule tulemus põrmugi halvem, kui hambad ristis võisteldes – ja emotsioon jääb ka pärast ilusam, sest läbikukkumist ju ei juhtu.

Kõigi nende tähelepanekute ja soovituste juures olen kasutanud enda kogemusi, sealhulgas enda vigu.
******
Descending Spring Canyon road, Moab, Utah. 21. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1-7: Ilusaid hetki Tartu rattamaratonilt. Fotode autor: Mari Luud, Õhtuleht/Scanpix

38 Kommentaarid:

At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

Priit on meeleheitel. Kõik oma potensiaalsed ja kunagised klikimagnetid ühte jutukesse sidunud. Asja kurbloolisus on selles, et sul on kõva kogemus küll, aga kahjuks asjade valesti tegemises. Tasub lugeda ja võtta tõsise reservatsiooniga!

 
At 19:07, Anonymous Anonüümne said...

Oo õudust. Ma ütlen siis ära(ega PP muidu ei rahune, kui ta kord tunnis seda ei kuule/loe): Priit, sa oled nii tubli oma vanuse kohta. Paned kõigile ära. Ja tark oled sa kah. Aamen.

 
At 19:25, Anonymous Anonüümne said...

Ärge minge Pulleritsu propaganda õnge!
Aasta tagasi kogutud ja analüüsid andmed näitasid selget korrelatsiooni trenni mahu ja TM tulemuste vahel. Teravamasse otsa püüdlejad peavad tegema vähemalt 600 h erialast treeningut aastas, selle hulgas ei ole määrav intensiivsus, vaid erialase treeningu maht.

 
At 19:48, Blogger Indrek Sarapuu said...

Laias laastus vastu ei vaidle aga taas üritaks silmaringi laiendada. Pulsikell. Ilmselt juba tegite "pffff..." aga lugege ja mõelge. Olen käinud spordiarstil koormustestil ja seal tuli välja minu, kui vererõhuhaige jaoks oluline asi: teatud pulsist alates on vererõhk liiga ohtlikult kõrge. ainuke viis rattasõidul vererõhuga endale mitte liiga teha on hoida pulss teatud tasemest madalamal. vererõhku ju sõidu ajal ei mõõda. seega enne kui käsete inimestel kell põõsa visata, mõelge sellele, et võtate vastutuse ka tema tervise ees.

 
At 21:22, Anonymous Anonüümne said...

Elu parima maantesõidu teete siis kui lähete ilma spidokata. Sama ka temposõidus. Siis tunnetate kõike ainult oma kehaga.
Teet

 
At 22:12, Anonymous Anonüümne said...

Mul on käsil makrotsükli sügis-talvise üleminekuperioodi ettevalmistusfaasi 3. mesotsükli 4. nädala (2. mahalaadimisnädala) 1. etapp, kus 70-80% treeningutest moodustavad rahulikud, aeglased krossid aeroobses vahemikus 68-71%, mille vahele on strateegiliselt pikitud lihashooldused ja neuraal-motoorse aparaadi erialast toonust stimuleerivad eriharjutuste kompleksid. Lisaks muidugi ÜKT, ÜKP ja EKT, fookusega jõu, funktsionaalse spetsiaalvõimekuse ja erialase vastupidavuse arendamisele. 2013/2014. a talve suure plaani raamistiku põhijooned panin laias laastus paika muidugi juba hulk aega tagasi.

 
At 22:13, Anonymous Anonüümne said...

Teet, speedod jäta ikka jalga.

 
At 22:52, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult treenib PP veel peenemakoelisema treeningplaani järgi, kui 22:12 kirjeldas, ainult ta kurivaim ei avalda seda, sest on eitamise faasis.

 
At 23:40, Anonymous Anonüümne said...

From denial, to anger, to depression, then acceptance..
Priit hakkab püramiidi tippu jõudma. 50-aastaseid on juba vähe, 55-aastaseid väga vähe. 60-aastaseid - mõni üksik!
Oi-oi-oi. Oi-oi-oi-oi-oi..

 
At 00:17, Anonymous Anonüümne said...

Kui ajakirjanikku enam tõsiselt ei võeta, siis oletan, et tal tuleb osakonda või väljaannet vahetada. Tööta kindlasti ei jää, sest naljamehi on igal pool vaja.
Kui aga sporti enam tõsiselt ei võeta, siis on lugu hullem. Mõnede asjatundjate arvates saab maratoni läbida ka muud moodi kui joostes. Näiteks korvpalli põrgatades. SEB Tallinna maratonil oli neid pallimehi tervelt 5-6 tükki. Tahtsid Guinessi (ei mitte õlut, vaid friik-rekordite raamatusse). Mina saadaks need pallipõrgatajad korvpallisaali või -platsile.
Puhta jooksu eest!

 
At 00:34, Anonymous Anonüümne said...

Sattusin siia esmakordselt. Mõni treenib ennast nagu teadust, tulemusi pole midagi. Mina olen natuke Priiduga nõus ja vb lisan, et tegelikult oleneb võistlus tulemused rohkem looduse kingitusest. Ise olin tartu rattarallil ja tartu rattamaratonil top100 sees, kuigi treenin nii, et vahel 1 x nädalas, siis ei tee üldse jne. Tartu rattamaratonile läksin kerge pohmelliga, aga sain XX koha sisse. Näiteks hemoglobiin on mul väga madal, pidevalt alla 100, samas ütles spordiarst, et mul on nii kõrge valulävi, et see looduse teema juba. Ega sportlaseks ei treeni, vaid sünnid ! Eesti suusatamises talente pole, tulemusi pole oodata. Aga samas tuleb mingi noor poisike, kes alistab tipud. Samas ajab mindki need toidujamad närvi, kus räägitakse,et söö seda ja seda enne võistlust. Arvan juba kogemustest, et järsk toidu muutmine ei muuda midagi. Kogemus ütleb mulle veel seda, et kõige tähtsam ettevalmistus võistluseks on vaimne pool. Ei ole stressi, pinged, kasvõi jood õlut enne võistlusi, et maandada närve vms.. just see viib minul sihile..

 
At 00:39, Anonymous Anonüümne said...

Kui ma nüüd mõtlen Taaramäele, siis taipan, et Priidu süsteemil on juba järgijaid. Punktid 5-12 - check!

 
At 08:51, Anonymous Anonüümne said...

"Aasta tagasi kogutud ja analüüsid andmed näitasid selget korrelatsiooni trenni mahu ja TM tulemuste vahel."

Ei tulnud sest uurimusest sellist järeldust,ning tänapäev ,kus inimesed oma tegemised küll blogides küll endomondos üle maailma levitavad, ei kinnita seda veendumust ammugi.
Pigem:
1.Inimesed on (suusamaratoni kontekstis) sündinud 3,4 või 5- tunni meestena
2.Oma tulemuse teeb igaüks ära tegelikult ka ainult mõne (5-10) treeningu pealt ,isegi külmalt peale lennates ei saa 4 tunni mehest 5 tunni meest.
3.Oma sektsioonist kusagile ettepoole trügimine nõuab aastatepikkust ränka tööd ja ka siis on tulemuste kasv nähtud vaevaga võrreldes ebaproportsionaalselt väike(loetud minutid , veerand tundi).

 
At 09:22, Anonymous Anonüümne said...

What about 6-tunnimehed, 7, 8, 9 tunni mehed?

 
At 09:30, Anonymous Anonüümne said...

Hea 08.51 - ära enam peale võta!
Midagi nii jaburat pole ammu lugenud.

 
At 09:41, Anonymous Anonüümne said...

Viktoriini küsimus: millise rattaga sõitis Toomas Kirsipuu välja 58. koha?

Vastust: mingi vana ront, terasraamiga, V-piduritega. Ilmselt kõige odavam ratas esimese 1000 hulgas. Kas mul on õigus?

 
At 09:47, Anonymous Anonüümne said...

Priidu naise vana Optima?

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Lisaksin siinkohal kõigile, kes pingutavad rahvaspordiüritustel elu eest kohtadele 100+N+1, ühe õpetliku lingi:
http://priitailt.blogspot.com/2013/09/mure-eesti-harrastussportlase-parast.html
Võtke üritusi rahulikult ja nautige liikumist!

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Minu meelest Sõidab Toomas Kirsipuu
juba aastaid no name titaanraamiga maastikurattaga.

Tõnis

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

to 9:22,9:30.

Milleks tehakse järelekatsumisi spordi-,balleti-,muusikakooli, ülikooli ajakirjandusse jne astumisel. Tõõ,õpetamise ja harjutamise roll saab olla ikkagi ainult olemasoleva materjali tuunimine,ei enamat. Ei saa päris nii et võtame suvalise klassitäie Rapla koolipoisse,palkame parimad NBA taustajõud ja teeme neist 20 aastaga korvpalli olümpiavõitjad..

Talent, "klassikute" sõnul teadagi, on see mida ei saa maha juua ega ära puhata-siit loogilise edasiarendusena -ei saa isegi hulluseni treenides esile kutsuda.

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Asja tuleb mõnuga võtta, selles on Teil õigus! Paraku näite arvavat, et teil on tõe monopol ka selles osas, mis on mõnus ja nauditav teistele. Mulle näiteks meeldib sõita rahuliku tempoga, pulsiga 120-130. Mulle ei meeldi temposõit ega lõigud. Mulle meeldib teha sporti hea varustusega. Tegelikult meeldib ju Teile ka oma über Fisheritega sõita.........?


M

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

Lisaks pulsikellale on vaja veel võimsusandurit Priit!

http://www.joefrielsblog.com/2012/01/why-you-need-a-power-meter.html

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

The traditional advice from the medical community is that older people (usually meaning age 50 and up) should avoid strenuous exercise.

http://www.joefrielsblog.com/2013/09/aging-more-on-science.html

 
At 17:29, Anonymous Vladimir, Võhmameeste klubi said...

õige Priit!
näita neile äpudele kuidas õige mees sarve puhub!

 
At 18:14, Anonymous Anonüümne said...

13:58
Sa oled vist uus siin? Ma seletan veidi olukorda.
Über Fisherid ei puutu veel asjasse, kui talvetuuled puhuma hakkavad, siis kuuleme jälle kuidas ikka varustus on überalles ja see, kes ei võistle on äbarik. Pullerits kardab rattaga kiiresti sõita ja seetõttu ta suveperioodil võistlemisest kui mõttetusest räägibki.

Oota ja vaata.

Üks variant on, et rattavõistlustel on kiirused nii suured, et ta okulaarid ei fokusseeri piisavalt kiirelt ära ja.. noh sellisel juhul saan ma aru ja anna andeks.

 
At 18:30, Anonymous Anonüümne said...

Elu on liiga lühike, et seda Pulleritsu sarnastele blogidele raisata.

 
At 21:49, Anonymous Anonüümne said...

Vaatamata oma rohkearvulistele saavutustele - mille puhul sõna "fenomenaalne" kasutamine ei ole kohatu - Pullerits, mulle tundub, et ei ole oma võimeid täiemõõtmeliselt veel avanud. Sealhulgas ultradistantsidel. Andres Keba, näete, valmistub 100 km ultrajooksuks, seahulgas veel Lõuna-Eesti "kõrgmäestikus" - Haanjas toimuvaks. 100 km katkematult mägisel maastikul läbi joosta - tunnistagem, et see on tõeliselt *kreisi'. Pulleritsul aga vist ultravallas tulemusi ette näidata ei ole. Kui päev ei ole veel lõppenud. Carpe diem?

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pulleritsule ei kuulu juba praegu üks ultrarekord? Tartu Spordipargi ovaalil 168 h jooksul ringide läbimise rekord?

 
At 22:41, Anonymous Anonüümne said...

Tühi koht vajab täitmist. Alles siin olid tegelased, kes jahvatasid, mida kõike Holden teeb ja plaanib. Nüüd on siis Keba kummardajad platsis.
Aga nüüd viktoriiniküsimus kõigile neile, kes arvavad, et nad pole veel oma võimeid lõplikult avanud...kui vana on mees, kes võitis 2013 Vuelta?

Teet

 
At 23:07, Anonymous Anonüümne said...

Mõni mees oskab vaid pedaalida 8) aga
Reimo Mets on tegija!
"Üht Läti ettevõtjat Eestis esindav jurist Reimo Mets on aga Kalev/Cramo vastu ette võtnud sõjakäigu ja raiub, et klubi peidab teadlikult Baltikumi ühe kuulsama korvpalluri sissetulekuid"

 
At 07:57, Anonymous Anonüümne said...

No Kebalt ootaks, et mõni võistlus saaks ka läbitud.
Regamises võime kõik taset näidata.

 
At 08:05, Blogger Andres said...

Olen saanud siin kommentaariumis teenimatult palju tähelepanu. Tegemist on ikkagi Priidu blogiga - seega keskenduge ikka Priidule ja Priidu tegemistele.

Kuigi käin ka ise Tartus päris tihti, ei ole siiani olnud au Priitu kunagi kohata - niiet mina olen nii blogija kui siinse blogi jaoks täiesti võõras inimene ja arvan, et minu tegemised siin kommentaarides kajastamist ei vääri.

Tänan ja sportlikku neljapäeva kõigile!

 
At 09:05, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsult ootaks, et mees lugejate tillitamise lõpetaks ja lõpuks tööle hakkaks. Blogi preambulis lubatakse "intrigeerivaid teemasid Eesti spordi tagatubadest".

 
At 09:24, Anonymous Anonüümne said...

Või kui intrigeerivad teemad spordi tagatubadest üle jõu käivad, siis oleks huvitatud tagasisidest varem välja reklaamitud teemadel. Parandage kui ma eksin, aga pool aastat tagasi piirati koos juristiga ühte kommenteerijat, lubati politseisse kaevata ja ähvardati hirmsa karistusega. Ma saan aru, et juristi perekonnas on nüüd muud mured, aga kas Priit ise on teemaga edasi tegelenud või jäigi see ainult lubaduseks?

 
At 09:29, Anonymous Anonüümne said...

15:57 See Joe Frieli lause võib kontekstist väljavõetuna teise tähenduse võtta.

The traditional advice from the medical community is that older people
(usually meaning age 50 and up) should avoid strenuous exercise.
Instead, once we reach that doddering age, we should walk – not too
fast, mind you – work in the garden and, at most, square dance on
occasion or participate in water aerobics classes. I suspect that since you are reading blog that you don’t listen to such
advice. Your parents may have, but not you.

 
At 03:08, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:11, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:14, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht