reede, september 13, 2013

Pullerits: Keda soosivad rattamaratoni olud?

Pühapäeval tõotab Tartu rattamaratonil tulla kiire sõit. Praegune ilmaprognoos näitab vähemalt stardipäeva hommikuni, et vihma ei tule. Ja see on peamine.

Kuid mida see tähendab?

Ilmselt tähendab soe ja kuiv ilm, et tehniliste ja hulljulgete ja jõuliste sõitjate eelised kahanevad. Need on kõik sellised sõitjad, kellele porine ja libe rada peaks andma nende kogemustest ja uljusest tulenevalt eelise.

Kas äkki seetõttu, et ka möödunud pühapäeval oli soe ja kuiv ilm, tunduski Tartu rattamaratoni rada inimlik ja sõidetav, isegi täiesti üksinda, ise endale tempot tehes? Ei ühtki mudast kohta, kus eelmine aasta sai võitluse ajal ukerdatud, pahkluudeni mütatud, isegi kukutud.

See-eest olid mõned liivased kohad. Kõige mällusööbivamalt seal, kus Harimäele tõusult keerab rada paremale, järgneb kiire laskumine ning selle all vasakpööre metsavahelisele kahe sõiduroopaga rajale – vaat seal on palju paksu liiva, mis võib ratta alt viia.

Kuna hoog ähvardab kuival rajal suureks minna, tulebki just kurvides ettevaatlik olla. Avatud raja sõidul kihutasin vähemalt kahest metsavahelisest kurvist välja.

Kindlasti muutub ka tõusude võtmine lihtsamaks. Näiteks metsavahelisest pikast, üksjagu järsust tõusust umbes 27-28 km enne lõppu läksin eelmisel pühapäeval mängeldes üles. Vihmastes oludes olen seal alati ratast käe kõrval lükanud, ja paljud teised ka.

Ainus tõus, millest möödunud pühapäeval üles ei sõitnud, oli distantsi teise poole algul esimese pikema metsavahelise lõigu algul too kurikuulus lühike seinatõus. Otsustasin, et ei hakka sealt üles pressima, sest kui hoog või jaks peaks poolel mäel otsa saama, siis tekib probleem, et jalg pedaali küljest lahti saada ja mitte tagasi langeda ehk ei pruugi suuta kukkumist vältida. Aga Art Soonets ütles, et tema oli sealt seni samuti alati ratast üles lükanud, kuid seekord sai too tõus vändates alistatud.

Niisiis tuleb tõenäoliselt mõnus sõit. Ei muda, pori ega libedust. Kuid arvestada tuleb suure tolmuga. Avatud raja sõidul suutsid juba kolm-neli ratturit tekitada enda järel märgatava tolmupilve. Kui aga ees kihutab kümneid rattureid ning tuul on mahe, võib olla kindel, et lõpetades on nina ja kõrvad tolmu täis.

Ja üks nõuanne veel: üheksandal kilomeetril hoidke vasakule metsa, mitte paremale põllu äärde!

Mind tunnete ära numbri 741 järgi. Soonetsi number on 444 ja kui rajal haiget saate, siis otsige silmadega numbrit, millise all võistles Moskva olümpial Sebastian Coe. Mis number see oli ja kes sõidab selle all Tartu rattamaratonil?

Lisainspiratsiooni saab siit!

Ja kui keegi küsib, miks mulle Rootsi ei meeldi ja miks ma Rootsist halvasti olen kirjutanud, siis vastuse saate siit: "Ma olen rootslane, aga elan Absurdistanis"!
******
Spring Canyon road, Moab, Utah. 21. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Erki Pütsep sõitmas mullusel Tartu rattamaratonil võidu poole. Tema aeg 2:38.54. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Rattur, ratas käes, mullu Tartu rattamaratonil Astuvere toitlustuspunktis. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix 
Foto 3: Ratturid mullusel Tartu rattamaratonil maanteealusest tunnelist väljumas. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix

36 Kommentaarid:

At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3b/RIAN_archive_556242_Silver_medalist_of_the_1980_Olympics_in_800m_running_Sebastian_Coe_from_Great_Britain.jpg/220px-RIAN_archive_556242_Silver_medalist_of_the_1980_Olympics_in_800m_running_Sebastian_Coe_from_Great_Britain.jpg

 
At 11:26, Anonymous Bugri Märt said...

Öige Priit pane neile pehmodele ja kommentaarides ilkujatele pika puuga. Rotid sihuksed!

Kas Coel Moskvas mingi 801 number rinnas ei olnud?

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Kas Andrus A vöistleb nr.254 all?

 
At 13:41, Anonymous Kimbatuses rahvuslane said...

Rootsi on jah muutunud maaks, mis suudab imelisel moel endale probleeme juurde tekitada, seda hulga kaupa ning suurtel kiirustel.
Ere näide jälle siin:
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/valismaa/rootsi-annab-koigile-suuria-pogenikele-alalise-elamisloa.d?id=66679917

Ainus riik, kes Euroopas nii käitub. Endal on immigrantidega ilma nende süürlastetagi probleeme, mis otsese mõttes ohustavad põliselanike elusid (erinevad vägivallaaktid, rahvarahutused ja süütamised mitmel pool), aga ei, nemad lasevad veel kümneid tuhandeid murjaneid sisse ja muudkui kasvatavad lumepalli...
Mis otsustajate peades peaks selle tegevuse lõppeesmärk olema? Euroopaliku mentaliteedi asendamine Allahile märksa meelepäraseme elukorraldusega?!!

Paratamatult tekib küsimus, kas tegemist on idiootidega või äärmiselt naiivse ja ara rahvaga?

 
At 18:46, Anonymous Anonüümne said...

Täpselt samad mõtted.
Kuid relevantne on see tekst siin?
Keda soosib Rattamaraton? Who cares? Soosib tugevaid?
Nagu aktuaalsetest teemadest puudus oleks.
Boring..

 
At 18:49, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
jäta Rootsi rahule. Teeme enne kodus asjad korda.
Miks on tüüpiline Eesti noor tänaval lõngerdav joobar?
Seda võiks meedias käsitleda.
Ja enesekriitiliselt - meedia roll miks nii on tekkinud.

 
At 10:39, Anonymous Anonüümne said...

Alaväärsustkompleksiga ja tähelepanunäljas Tartu ajakirjanik kirjutab oma blogis meeste hierarhiast ja meestevahelisest armastusest (esimesest ülistavas, viimasest negatiivses võtmes), põimides juttu rassistlikke, ksenofoobseid jm äärmusparempoolseid mõtteavaldusi. Selles blogis liigitatakse rahvaid, inimesi ja üksikisikuid, seades ühed madalaks, teised kõrgeks. Tehes seda põhiliselt seksuaalse orientatsiooni, nahavärvi, geograafilise ja rahvusliku päritolu ja harrastatava spordiala järgi. Lisaks leiab blogist üksteisele vastukäivaid soovitusi erinevate spordialade harrastamiseks, mida järgides võib end sandiks treenida.

 
At 12:44, Anonymous Anonüümne said...

Ja kus siis peremees ise on? Matkab rattaga või teeb ralliks soojendust?

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Kas mäletate nõukaaegseid avalikke peldikuid? Lauluväljakute taga jne. Peldikute seinad olid sotsiaalsete vajaduste rahuldajate mõtteid täis kribatud. Keegi neid ära ei kustutanud. Aga millised need mõtted siis olid?
Minu arvamus on, et Priit peaks ära kustutama kõik kommentaarid, mis blogipostituse teemasse ei puutu.
Teet

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

No nii sõbrakesed, ahhahhaa. Palvetage. Taevas muutub üha pilvisemaks. Lubatud ilus ilm kaob.
Teet

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

Soonpuu kommentaar pole kaudseltki algteksti mõttega seotud. Järelikult tuleks kustutada.

 
At 15:29, Blogger Priit Pullerits said...

Kuigi ilm kisub pilve, pole hullu - HIRLAMi suur mudel näitab, et homme, pühapäeval on alles kella 13 ajal õhkõrn väikse ja lühikese saju võimalus maratoniraja kohal. Ja pilvisuse kaart näitab, et pilved pöörlevad idas ja põhjas ja läänes, aga ohtlikud sajupilved Eesti kohale kuidagi ei ulatu. Nii et pole vaja paanitseda, kõik on kontrolli all.

 
At 21:13, Anonymous Anonüümne said...

Kus see pärast Harimäe laskumist vasakpööre on, mis liivane pidi olema? Lasin raja peas korra läbi ja vaatasin ka kaarti ning kohe kuidagi ei leia sellist kohta...

 
At 21:22, Anonymous Anonüümne said...

Jutt on vist hoopis lõigust enne Harimäge

 
At 22:15, Anonymous Anonüümne said...

Priit Ailt! Kõigil tasub lugeda.

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

Sõbrad, paistab, et mõned teist kipuvad sõnavabadust kurjasti tarvitama. Pulleritsu blogis kommentaari avaldamisel on siiski ka teatud lävendid ja barjäärid - eelkõige viisakuse ja ajakirjandusliku kvaliteedi (mingit kvaliteeti võib ikkagi teilt nõuda?) läved. Kui kirjutate täiesti teemast mööda või loote tegelikkusest täiesti pahupidi pööratud pildi, siis blogiomanik ei ole kohustatud teie kommentaari avaldama. Oletan, et see on ka põhjus, miks mõned kriitilised kommentaarid, vaatamata korduvatele üritustele, ilmavalgust ei näe.

 
At 02:16, Anonymous Anonüümne said...

Tuukri, Nafta ja Karu tänavad, sadama-lähedane industriaalmaiguline kant, kuhu pimedal ajal ei taha eriti sattuda. Maratoni 35-37 km.
Jooksjate katkematu, paiguti päris tihe mass voolab karmiilmeline Siberi jõena.
Vaikselt, peaaegu hääletult, sest maratonist huvituvaid pealtvaatajaid siin pole.
Tajutav pinge, väsimus ja kannatus. Ahenenud tähelepanu.
Tee ääres pikas määrdunud rohus istub halli näoga, mees, u 40 a. Ilmselt desorienteeritud, tema ei saa enam aru, mis toimub ja mida teha. Kolm-neli neoonvestide ja roheliste tunkedega (nagu mupo) raja reguleerijat tema ümber. Neoonvestid ei tea, mida teha.
"EI JÄÄ SEISMA! TUBLI! YEAH! MITTE SEISMA JÄÄDA! YEAH!" karjub keegi mees jooksjate voolavas massis hüsteeriliselt. Vaikuses, kus ainult jooksususside mütsud, kostab see õõvastavalt. Vist niimoodi minnakse ka sõjas, kaevikutes hulluks.
Survival.. Ebamäärane deja vu tunne. Massiline põgenemine mingi linna tabanud ohu eest? Surmamarss? Napoleoni taganemine Moskvast? Scotti ekspeditsioon?

 
At 07:57, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 22:26, kommenteerijaile asja selgitamast!

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Järjekordne bullshit. Ülalosundatud rootslanna kirjutab, et "In this New Sweden we have more reported rapes than any other country in the European Union [..] More than 5 000 rapes or attempted rapes were reported in 2008 (last year it was more than 6 000)."
Rootsit põgusalt väisanud Julian Assange jõudis kahe öö jooksul "vägistada" kahte rootslannat. Blong Assange sobiks välimuse ja geenide poolest Hitleri SS-eliitväkke teenima... Kes siis ikkagi rootslannasid nii massiliselt vägistavad? Mustad ja türklased?

 
At 14:04, Anonymous Anonüümne said...

mitmes äss oli siis

 
At 14:05, Anonymous äss said...

mitmes olid

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Ja tulemus on?

 
At 17:37, Anonymous Anonüümne said...

Talenti maha ei joo. vn Талант не пропьёшь. Puhkust ma ei karda, sest talenti maha juua ega puhata pole võimalik. (R. Taaramäe)

 
At 21:28, Anonymous Anonüümne said...

pidi ju mitejõulistele sobiv rada olema? Jamiks keskmine kiirus igapäevasele mittetreenimise kiirusele niiii palju alla jääb?

 
At 21:46, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, mida arvate maratonide maksustamise ideest?
Kuidagi väga palju on maratone jm rahvaspordiüritusi siginenud. Ja osavõtjaarvud teevad järjest rekordeid. Seda asja peaks kuidagi reguleerima. 1 € per osavõtja riigituludesse - saavutusspordi edendamiseks? Ei tohiks sellele seltskonnale, kes ratta- ja suusamaratonidel käivad, üle jõu olla!

 
At 11:40, Blogger Unknown said...

shijun 7.9
oakley outlet
fitflops
lv handbags
dior outlet store
michael kors uk
cheap jerseys
toms promo code
polo ralph lauren outlet
abercrombie
jordan retro 3
juicy couture handbags
coach outlet online
ralph lauren outlet
cheap oakley sunglasses
ray-ban sunglasses
abercrombie outlet
ed hardy clothing outlet
abercrombie kids
soccer shoes
new jordans
abercrombie
ray ban wayfarer
air jordan 11
jordan retro 8
abercrombie
oakley sunglasses outlet
cheap toms
jordan shoes
concord 11
oakley vault
true religion outlet
abercrombie and fitch outlet
coach factory outlet
timberland outlet
white timberland boots
louis vuitton
soccer jerseys
tory burch outlet online
tod's outlet
louis vuitton outlet

 
At 11:23, Blogger Unknown said...

qihang0904,"toms outlet,toms wedges,toms.com,cheap toms,cheap toms shoes

"
toms outlet store
ray ban sunglasses
jordan shoes
ugg boots
pandora rings
cheap jerseys
true religion sale
coach factory outlet
michael kors handbag
michael kors outlet online
ray ban wayfarer
louis vuitton handbags
jordan retro 5
ugg boots
michael kors outlet
ray ban sunglasses
jordans for sale
christian louboutin shoes
kevin durant shoes 2015
coach factory online
coach factory outlet online
pandora bracelets
ralph lauren outlet
longchamp pas cher
louboutin
kate spade outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
coach outlet online
coach outlet
coach outlet online
michael kors outlet
jordan 8.0s
cheap oakleys
louis vuitton outlet
oakley holbrook
ugg boots cheap
instyler curling iron
q

 
At 03:05, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:08, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:11, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 05:34, Blogger raybanoutlet001 said...

michael kors outlet
michael kors outlet
kobe bryant shoes
adidas tubular
louboutin shoes
oakley store online
tiffany and co outlet
michael kors outlet store
hogan outlet
adidas stan smith uk

 
At 07:21, Blogger Unknown said...

salomon shoes
hollister uk
canada goose jackets
michael kors canada
adidas nmd runner
michael kors handbags clearance
mulberry sale
oakley sunglasses
nike tn pas cher
canada goose jackets
chanyuan11.18

 
At 14:19, Blogger Unknown said...


Good write-up
http://www.prokr.net/2016/09/anti-black-ants-7.html
http://www.prokr.net/2016/09/anti-black-ants-6.html
http://www.prokr.net/2016/09/anti-black-ants-5.html
http://www.prokr.net/2016/09/anti-black-ants-4.html
http://www.prokr.net/2016/09/anti-black-ants-3.html
http://www.prokr.net/2016/09/anti-black-ants-2.html
http://www.prokr.net/2016/09/anti-black-ants.html

 
At 20:55, Blogger حاتم النجار said...

كشف تسربات المياه في الدمام

 
At 22:17, Blogger حاتم النجار said...

شركة نقل اثاث بالدمام

 
At 11:13, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.6.22
moncler
fitflops sale
bottega veneta
jordan 4
soccer shoes
kate spade outlet online
louboutin shoes
michael kors outlet
ralph lauren uk
canada goose jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht