teisipäev, juuli 23, 2013

Pullerits: Tubli, Taaramäe teeb õigesti!

Kes juhtus nägema esmaspäeva õhtul ETVs spordiuudiseid, sellel oli õnn näha ka lühiusutlust Rein Taaramäega, mis oli tehtud Tartu lennujaamas (chew that, Tallinn!). Ta ütles: «Pikki plaane ei saa teha, sest enne tuleb endas selgusele jõuda. Järgmised kaks nädalat istun Tartu kodus ning käin mõne arstiga nõu pidamas ja puhkan pisut.»

Seega sai igaüks, kel vähegi kõrvakuulmist, oma kõrvaga kuulda, et Taaramäe kavatseb teha just seda, mida talle esmaspäeva hommikul oma blogikandes olin soovitanud – mis peaks olema küll väga valus hoop kõigile neile, kes on võtnud endale pimesi kinnisideeks vaielda vastu kõigele, mida ma ütlen, ja kuulutada (seda ikka ja jälle anonüümselt, tehes sedasi paratamatult täis ka teiste anonüümikute margi), et kõik, mis mul öelda ja soovitada, on vale ja kahjulik. Ja kui nad saaks, siis soovitaksid omalt poolt, et Taaramäe teeks risti vastupidi sellele, mida ma olen kirjutanud.

Ehk siis Taaramäe peaks minema näiteks Prantsusmaa arstide juurde. Igatahes mitte Eesti arstide juurde.

Ja eksivad ka need, kes eelmise sissekande all püüdsid üles kiskuda teemat, et kõik, mis jääb Taaramäel jalgadest kõrgemale, on logisev, küsitav ja kaheldav.

Las ma ütlen teile ühte: Taaramäe, kelle peanupus peituva üle mõned on julgenud kriitiliselt sõna võtta, kirjutab palju paremini ja stiilsemalt ja elavamalt ja loovamalt kui suur enamik teist. Olen lugenud tema blogi (soovitan teilgi) ja mõelge, et kui mees on viis-kuus tundi sadulas vändanud, siis kuidas ta küll jaksab veel nii originaalset ja vahvat teksti toota. Pandagu teid kirjutama oma väiksest rahvaspordivõistlusest reportaaž – ja vaatame siis, mis sealt tuleb. Pahatihti üsna küündimatu ja algeline ja primitiivne jutt tuleb.

Aga Taaramäe tekstide puhul imestan isegi teinekord, sugugi mitte harva, et vaat, kus on vahvalt ja tabavalt ja originaalselt öelnud. Inimene, kel peas asjad pole korras, ei suuda nii loovalt ja loominguliselt ja hästi end väljendada, nagu seda teeb Taaramäe.

Muidugi on tal keeruline seis – kuidas te sellest aru ei saa? Mõelge, kas teie saate sellest lihtsast asjastki aru, et teete hirmsalt trenni ja pingutate, aga näete, enamik saab ikkagi mult pähe, kuigi ei ole mul noorusest ratturi ega suusataja tausta, ei ole mul teiega võrreldavat varustust, vanust on rohkem kui enamikul, näitajad on alla keskpärase (siin on ju sageli osatatud mu õblukest ülakeha, kuigi ülakeha on suusatamises väga tähtis) ja trenni ma ka ei tee – ja kui teen, siis teen kõike väga valesti, nagu siin on korduvalt rõhutatud (nagu ka viimase sissekande järel, muide). Aga miks te ikkagi pähe saate?

Hammustage kõigepealt see läbi. Ei suuda? Siis ärge hakake ka Taaramäe teemal targutama. Vähemasti võiks püüda aru saada, et kui teha maailmatasemel tippsporti (ja kas või Touri 18. koht eraldistardist sõidus on maailmatase), siis see on midagi sellist, millest meie, lihtsurelikud, lõpuni aru ei saa. Veel raskem on aga praeguses olukorras langetada otsuseid sportlasel endal, kes on kogu selle probleemipuntra sees ja kes lõpuks peab oma otsuste eest ka vastutust kandma. Sh anonüümikute ees.
******
Bartlett Wash Trail, Moab, Utah. 21. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1-3: Rein Taaramäe on tulnud grupisõidus Eesti meistriks. Fotode autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix

41 Kommentaarid:

At 19:24, Anonymous Anonüümne said...

Lõunapoolsem maaõhk on Tartu teadlastele viljastavalt mõjunud, nende peades mitmesuguste isevärki teooriate tekkimist soodustanud. Mõned neist teooriatest on Tallinna advokaatide abiga isegi välismaal maha müüdud.
Kirjutamise osas aga - Tallinna linn annab välja prestiižet A. H. Tammsaare kirjandusauhinda. Möödunud aastal sai selle Kalle Käsper, 7-osalise romaanisarja autor (Eesti Balzac!). Lugege K. Käsperi intervjuud "Pealinnas" - Käsperil on Eestis praegu valitseva olukorra kohta palju kriitilist öelda.
Tartu linn annab ka välja kirjandusauhinda: "Esimene samm" nimeline ergutus algajatele kirjameestele.
Tartu arstide kompetents ja tase ei vaja tõestamist. Nende poole võib julgelt pöörduda. Muude ligitükkivate nõuandjatega soovitaks ettevaatlikum olla.

 
At 20:24, Anonymous Anonüümne said...

Selge. Ainus näitaja, kas ülalpool jalgu on kõik korras või mitte, on kirjutamisoskus. See on kohe nii ainus ja oluline, et selle saab suisa faktiks nimetada, millega omakorda järgmisi järeldusi tõestada saab.
Priit, see ja ainult see, on kohaliku ajakirjanduse suurim ja levinuim viga. Ära muretse, see ei ole ainult Sinu haigus. Muide, Sinu järeldusest saab omakorda järeldada seda, et PP-d ei saa kunagi pealtpoolt jalgu haigeks nimetada, sest kirjutamisoskus sul ju on ja see vist ei kao. Ilus, mis?

 
At 21:32, Anonymous Anonüümne said...

Rahune maha, Priit!
Polnud su soovituses midagi originaalset, tavaline "puhkame välja ja vaatame". Nagu paljud teised enne sind olid juba arvanud.

 
At 10:22, Anonymous Anonüümne said...

Tahtsin kirjutada Taaramäest, aga lõpuks läks ikkagi jälle oma megaego mängu! Krt küll.
Ehk siis Priit, ma arvan, et sa peaks arstiga nõu pidama ja puhkama pisut!

 
At 11:02, Blogger Priit Pullerits said...

...luban, et teen seda.

 
At 13:29, Anonymous Karl Vaart said...

Kuhu on kadunud maetro Kaarel Zilmer? Eesti suusatamise asutav isa? Tema suudaks Taaramäe pähe mõistuse istutama

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

Igor Mang, prk Pauksonid, Vigala Sass jt sellised? Harry Lemberg äkki oskab ehk midagi kosta? (Kui küll naaberala, kuid siiski tipptreeneri poole pöörduda).
Taaramäe case tirib Eesti spordimetoodilise taseme halastamatult päevavalgelt.
Ja mis sealt paistab, ei ole teps mitte meeldiv.
Eestis ei teata enam, kuidas trenni teha.

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

"Meie lihtsurelikud" - enamus rattasportlased on "astmaatikud" ja igasugu EPO ja muu dopingu ning sodi tarbijad (ei ütle, et Taaramäe on), seega ei ole kohane võrrelda puhtaid sportlasi sellistel võistlustel osalevate inimestega.

 
At 14:10, Anonymous Mütsiga mees said...

Taaramäe on nii suur ego et enda arvates on ta kunn keda teised teenindama peavad.
Taara on keiss omaette.
Eesti spordimetoodika tasemega pole siin pistmist. Kes saab santi sundida kui sant ei taha ....

 
At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

Taaramäe oli Cofidise omanikele nö. ühe hooaja projekt. Tropid olid sees aga testid ei näidanud ja poiss tegi tegusid.
Pulleritsu jutu järgi aga mees meil "rahvussangar"
Kuidagi odavalt müüme ennast, kas pole nii?

 
At 14:59, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, kurja jama juttu olete hakanud ajama. Aga vaadake, mis tegelikult meie ümber toimub!
Eelmisel nädalal sain alljärgneva pressiteate. Esiteks ei jõua ära imestada, kes volitas zoovolinikku sellise mögaga (muu sõna oleks siin kohatu) tegelema, ja teiseks, kui veel keegi kahtles, et Euroopast ei aeta meile peale dekadentlikku pedepropagandat, siis nüüd on aeg küll noist kahtlustest lahti saada. Mulle sümpatiseerib antud küsimuses Venemaa hoiak (mis ei tähenda, olgu hoiatatud, et ma ka kõigis muudes küsimustes Venemaaga ühel meelel olen).

"Võrdõigusvolinik Mari-Liis Sepper osaleb rahvusvahelisel inimõiguste konverentsil „Towards a European Roadmap for LGBT Equality“ („Liikudes seksuaalvähemuste võrdõiguslikkuse Euroopa tegevusprogrammi suunas“) Vilniuses. Sepper juhib paneeldiskussiooni, mis käsitleb LGBT-de (lesbid, geid, biseksuaalsed ja transsoolised inimesed) õiguste tagamist, riiklike võrdõigusorganite ja vabaühenduste koostööd ning häid näiteid Euroopa Liidu riikidest. Konverentsil osalevad valitsuste, riiklike võrdõigusorganite ja vabakonna esindajad mitmelt poolt Euroopa Liidust. Konverents toimub Baltic Pride 2013 raames."

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

No täitsa lõpp, Pullerits, ma olen suga ühel nõul, aga kas sa ei suuda natukenegi ennast talitseda, praegu räägivad kõik Taarakast ja sa lendad kohe homo ja neegri teemaga sisse, kas sul on tõesti mingi valus kogemuse sellega? Kuidas see on seotud Taaramäe, dopingu ja Tour de Francega?

 
At 15:32, Blogger Priit Pullerits said...

...ei ole õnneks mingit kogemust, ei valusat ega ammugi mitte meeldivat (muie!). Lihtsalt maksa ajab üle kopsu, kuidas käib seesugune hiiliv pedepropaganda, ja maksumaksja raha eest - jälestusväärne.

Las too jääda lihtsalt informatiivseks remargiks. Nõus, arutame edasi TdF-i teemal, aga paluks targemini ja vähem õelalt, kui tegid seda 13:40, 14:09, 14:10, 14:20. Tahaks uskuda, et suudate paremini. Ja kui ei, siis ega te ole kohustatud sõna võtma.

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

Taaramäe peaks võtam Erki Noolelt eratunde, kuidas arendada endas tapja instinkti?
Kas nii?

 
At 15:49, Blogger Priit Pullerits said...

Pole paha mõte. Aga Nool on väga karmi hoiakuga, kompromissitu, ja selleks, et temalt nõu saada, peab temaga väga ühel lainel olema. Ma arvan, et Taaramäe ja Nool pole päris sama "veregrupiga" mehed.

 
At 17:45, Anonymous Siim-Joonas, Vanamõisa said...

Kui Taaramäe on "meie rahvuslik aare" (nagu Pullerits kirjutab), siis mina olen parem juba rumeenlane.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits püüab juttu suunata sinnapoole, et keegi ütleks välja, et vormi taastamiseks peaks Taaramäe võtma Pulleritsult eratunde.

 
At 18:32, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits timmiks mehe häälde. Õigemini, Pullerits olekski ainus, kes seda suudaks teha. Just psühholoogilises plaanis.

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

Mida oleks Taaramäel Pulleritsult õppida?

Et kui ei jõua, siis hakata rääkima, kui mõttetu see tänane pingutus on ja et ta sõidabki rattaga vaid selleks, et mõnus on ja veel, et peded on pahad ja kui esipedevastane ja alfaisane tema ikka on ja seda ikka mitu korda, et äkki keegi ei usu või ei kuulnud esimesed mitu korda?

 
At 19:22, Blogger Priit Pullerits said...

18:34, täpsustaks siiski, et olen homoabielude vastane ja homodele lapsendamisõiguse andmise vastane. Ehk mulle meeldivad Eesti praegused seadused, ei ole neid vaja hulluks läinud maailma eeskujul muuta.

 
At 01:43, Anonymous Anonüümne said...

Kui üks-ühele võtta, siis läheb alltoodu muidugi teemast mööda, kuid kui läheneda kogemuse (õppetunni) ja järelduste/edasimineku vaatevinklist, siis vast polegi nii "siga ja kägu".

Lehes oli hea, mõtlemapanev arvamus ning ka täiendav intervjuu. Väärib kaasamõtlemist.
http://podcast.kuku.ee/2013/07/23/intervjuu-2013-07-230828/

Lisaks veel hea lugu ameeriklaselt endalt.
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/arvamus/detroidi-varisemine-on-oppetund-eestile.d?id=66490986

PS. Loodetavasti blogipidaja väga ei pahanda kõrvalehüppe eest.

 
At 11:17, Anonymous Anonüümne said...

jaaaaaaaaaaa

 
At 20:31, Anonymous Anonüümne said...

Kurb, aga eestlaste huvi spordi vastu on täpselt nii suur, kui suur on meie sportlaste edu nendel aladel.

Eesti Ekspress.
"TELEPÕRUJA Väidetavalt on selgunud telemaastiku kõige suurem suvine läbikukkuja. Tegemist on ETV Tour de France'i ülekannetega, mis saavutasid kesise mõneteisetuhandelise vaatajaskonna. Väidetavalt maksid ülekandeõigused ja tehnilised kulud sel aastal kokku ligi 80 000 eurot, mis on Eesti telemaastikul erakordselt suur kulu. Leping on sõlmitud veel kaheks aastaks ja telemajas on üleval küsimus, kas oleks mõistlik leping järgmisteks aastateks üles öelda."

 
At 21:07, Anonymous Anonüümne said...

Üles ütlema? Lepingul on väga suure tõenäosusega sellised enneaegse lõpetamise trahvid, et hoia ja keela.
Ja kes on selle pangepanemise SÜÜDLANE?
Lisaks veel, ei imesta, kui ÕL paari aasta pärast kirjutab "Taaramäe: Meedia keeras minu karjääri p..sse!".
Kes on selle SÜÜDLANE?

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

2011 Vueltale minek oli suure riskiga, oli ju väsimus tugevalt sees peale edukat 2011 TDF. Juba siis öeldi et see pole mõistlik, kurnab liiga, kuid Vueltal Taaramäe haigestus veel, kuid ikka ei tulnud sadulast maha, haigene sõitis mitu etappi, kuidagi suutis poolterveks saada ja veel etapivõidu võtta. Sealt tulebki kõikide jamade algust otsida, sellel võistlusel keerati kõik nii üle võlli, sealt need tervisejamad algasid, immuunsüsteemile pandi korralik kabelimats. Eks loodus võtab oma, mõistusega mees oleks tookord katkestanud ja mõelnud tulevikule.

 
At 00:31, Anonymous Anonüümne said...

Taaramäe karjäär hakkab veidi meenutama Jaanus Kuuma oma.
- suudab mägedes sõita
- kõva juba enne 25 aastat
- tihe suurtuuride graafik
- pingutamine ka haigena
- õiget treenerit pole

Kuum oli 4-5 aastat kõva ja jäi siis lõplikult auku. Kahju kui Taaramäega sama juhtub.

Mis puutub Touri ülekannete krahhi, siis siin on põhisüüdlaseks Kaljuveer kellel ei jätkunud tervet mõistust. Üks hull tegi enne otsustamist kõva meediakampaaniat ja Kaljuveer lõigi vedelaks. Show kõige suurem kaotaja oli Taaramäe ise. Seda plekki annab puhtaks küürida.

 
At 00:50, Anonymous Anonüümne said...

@ PP 19:22, kuigi 18:34 kommentaar oli väike huumori katse, ma siiski vabandan valeinfo eest.
18:34

 
At 00:56, Anonymous Anonüümne said...

@20:31
see edu järgi lemmikalade valimine on tüüpiline orja sündroom. Kaasa aitab ka keskmise eestlase üldine madalalaubalisus ja kõigekaugne diletantlus.

 
At 09:33, Blogger Priit Pullerits said...

Ärge öelge, et mu mõned remargid on kõrvalistel teemadel. Selline uudis:

Uue seaduse kohaselt võivad Venemaa võimud arreteerida ja 14. päevaks kinni pidada ja isegi riigist välja saata inimese – ka välismaalase – üksnes seepärast, et ta on gei. Sisuliselt tähendab see, et järgmise aasta alguses toimuvatel Sotši olümpiamängudel peavad kõik homod ja lesbid pidevat ohtu tundma. Seadus šokeeris ROKi, kes kohe venelaste seaduse vastu sõna võttis.

 
At 01:29, Blogger GuidoMukk said...

Mina olen 21.45'ga nõus. See etapivõit Vueltal läks väga valusaks.
Jalgratturite hulgas olnud reegel kui tahad järgmine aasta tuuril hästi sõita ..jäta see aasta lõpus olev Vuelta vahale. (Sky meeskond küll enamus reegleid peapeale pööranud..Nagu võidad Dauphine..tuuri kolmandat nädalat sa ei kesta jne.)
Tippsportlase masinavärk peen masin..eriti veel eestlase oma. Mis suudab tegelikult üheks kuuks hooaja jooksul täispööretel tööle saada.
Jätkan ka oma Kangerti promo mida alustasin eelmine aasta.
Kui Taaramäes rohkem materjali, siis Kangerti uskumatu tõhusus ja stabiilsus nii kui ta ükskõik kus stardijoonele asub on lihtsalt hämmastav.

 
At 03:04, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:07, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:10, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:13, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 11:34, Blogger Unknown said...

michael kors handbags
nike air force 1
nike huarache trainers
converse trainers
cincinnati bengals jerseys
oakley sunglasses
air force 1 shoes
michael kors handbags clearance
gucci borse
michael kors outlet clearance
20170317

 
At 12:22, Blogger Unknown said...

qzz0419
true religion jeans
coach outlet online
polo ralph lauren
oakley sunglasses wholesale
oakley sunglasses wholesale
cheap nike shoes
coach factory outlet
jordans
longchamp sale
adidas yeezy

 
At 10:37, Anonymous Pengobatan Sakit Pinggang Secara Cepat & Efektif said...

It is great to have visited your website. Thanks for sharing useful information. And also visit my website about health. God willing it will be useful too

Pengobatan Alternatif Penyakit Hepatitis
Obat Tradisional Cedera Lutut/Keseleo Lutut
Obat Penambah Berat Badan Alami
Cara Mengatasi Sakit Perut saat Haid
Obat Tradisional Radang Tenggorokan
Obat Penghancur Benjolan di Leher

 
At 06:11, Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.6
ferragamo outlet
ralph lauren uk
true religion jeans
skechers shoes
oakley sunglasses
mlb shop
pandora charms outlet
pandora
canada goose jackets
true religion outlet store

 
At 05:36, Blogger Unknown said...

www0820


ecco outlet
pandora jewelry
ralph lauren uk
ed hardy clothing
kate spade outlet
nike air max
ugg boots on sale 70% off
pandora charms
pandora
new nike shoes

 
At 04:05, Blogger Unknown said...

jinyi921
prada shoes
vibram five fingers
pandora outlet
michael kors outlet
red bottom shoes
christian louboutin outlet
coach outlet
issey miyake
yeezy boots 350
prada handbags

 
At 06:40, Blogger Unknown said...

ferragamo sale
jordan 11
balenciaga shoes
cheap jordans
adidas stan smith men
fila shoes
adidas superstar shoes
nike air force 1 low
longchamp bags
nike air max 90

 

Postita kommentaar

<< Esileht