esmaspäev, juuli 22, 2013

Pullerits: Kellelt saab Taaramäe abi?

Kes juhtus eile õhtul nägema ETVs spordiuudiseid, sel ei libisenud küllap kõrvust mööda Tour de France’i ülekannete ajal abikommentaatorina töötanud Allar Tõnissaare sõnad Rein Taaramäe aadressil: «Taaramäel on mitme aasta pikkune kompleksne probleem. Ta keha on reservid minetanud ja ma ei soovitaks tal sel aastal Vueltale enam mitte mõeldagi, vaid külastada Eesti arste, sest tundub, et siit saab tihtilugu paremat konsultatsiooni, kui Prantsusmaal.»

Just! Mul on iseenesest tekkinud samad mõtted. Ma ei tea, millised ja mis tasemel arstid on aidanud Taaramäed Prantsusmaal, kuid usun sellegipoolest, et Eesti arstidest oleks rohkem abi.

Kas nüüd, pärast Touril teise saja algusse jäämist, on vaja kohe arsti juurde tormata, küsivad ilmselt mõned. Jah, on küll. Taaramäe tunnistas ise ka intervjuus Jaan Martinsonile, miks Tour ebaõnnestus: «Põhjused võivad peituda hooaja alguse ületreeningus, astmas, mingis viiruses või lihtsalt väsimuses.» Ehk kõik suuremal või pisut vähemal määral meditsiinilised probleemid.

Mis lubab arvata, et Eesti arstid võiks olla paremad kui Prantsuse arstid?

Ei usu, et Prantsuse (või teistele Lääne-Euroopa) arstidele on Taaramäe mingi eriline patsient, kelle probleemidesse südame ja hingega süüvida. Seal, arvata võib, on ta lihtsalt üks sportlane, kellel on mingid kummalised hädad – «Ahh, paneme, näe, need rohud peale, vaatame, ehk aitab... Ja kui ei aita, no mis siis mina teha saan?! Järgmine patsient, palun!».

Eestis on hoopis teine lugu. Alates juba sellest, et siin saad emakeeles arstile oma asjad ära seletada – ehk kommunikatsioon on tõhusam. Sageli hakkab ju ravi lonkama või kiiva kiskuma juba sellest, et patsient ei suuda oma hädasid arstile piisavalt hästi selgeks teha või ei suuda arst tema hädadesse ülemäära süüvida.

Teiseks, Eestis kuuluvad arstid ühte süsteemi. See tähendab, et näiteks Tallinna kopsuarst tunneb vägagi hästi Tartu südamearsti, kes tunneb väga hästi Tallinna ortopeedi jne, mis tähendab, et nad saavad omavahel konsulteerida ehk ravi peaks muutuma vägagi kompleksseks.

Kolmandaks, Eesti arstid võtaksid Taaramäe ravimist suure ja vastutusrikka ülesandena, koguni rahvusliku ülesandena. Siin ei oleks ta tavaline reapatsient. Eestis on Taaramäe rahvuslik aare, ja pole kahtlustki, et arstid saavad sellest suurepäraselt aru. Eesti arstid tegeleksid temaga seni, kuni probleemid on tuvastatud ja kõrvaldatud.

Neljandaks, ei ole mingitki põhjust arvata, et Eesti tipparstid – ja siin pääseks ta tõepoolest tipparstide vastuvõtule – on kehvemad kui Prantsuse võib-olla keskmisest paremad arstid. Pigem ikka tükk maad paremad.

Kõige krooniks tõestamaks, et Eesti parimad jõud on võimelised tegema maailmatasemel tööd, on lugu tänavusest kevadest, kui Eesti spetsialistid, kes panid pead kokku, suutsid Sulev Kõksi eestvedamisel seljatada maailmaspordis kõigutamatuna püsinud WADA, seades kahtluse alla kasvuhormooni testi piirmäärad.

Asi see siis Eesti arstidel Taaramäe probleemidele lahendus pole leida. Aga selleks, nagu seletas mulle hiljuti üks Eesti tipparst, tuleb Taaramäel ikka endal Eesti arstide poole pöörduda, sest arstid ei saa käia endale mööda maad ja ilma ringi patsiente nurumas.
******
Jaanus Laidvee on Bartlett Wash Trail, Moab, Utah. 21. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Rein Taaramäe kustutamas janu pärast Eesti meistritiitli võitmist grupisõidus. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Rein Taaramäe Eesti meistrivõistlustel grupisõidus. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Rein Taaramäe, Eesti meister grupisõidus. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix

30 Kommentaarid:

At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Tõnissaar pidas minu arvates muud silmas reservide minetamise all. Rein Taaramäe viimase kahe hooaja ettevalmistava perioodi algus on olnud väga imelik. Esimestel profiaastatel oli RT maht novembris-detsembris ca 200 h. Sügistalvel 2010 alustas ta kergemalt ja suvel 2011 oli TdF äge. Halb on see, et RT tegi järelduse - kui mahuperioodi esimesed tsüklid teha vähem, siis tulevad paremad tulemused. Tegelikult oli 2011 pigem tegemist superkompensatsiooniga - organism oli võimekam pärast mahu langetamist.

Ja nii ongi RT nüüd kaks aastat (sügistalved 2011 ja 2012) teinud ca 100 h novmebris-detsembris. Millist mõju on see mahu langetamine avaldanud pikaajalistele pingutustele, seda on TdF ilmekalt tõestanud. RT ise viitab hooaja alguse ületreeningule. Muidugi, kui jaanuaris-veebruaris hüppeliselt mahtu tõsta ja varasemat põhja alla pole, siis ongi ületreening kiire tulema.

Minu koha pealt lendab kivi nii RT kui Cofidise kapsaaeda. Kui sportlane olnuks targem/nutikam või meeskonna bossid hoidnuks oma kõige suurema palgaga ratturit lühema keti otsas, siis jääks muude jamade kõrval ära vähemalt aeroobse võimekuse probleem.

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Väga õige hr. Pullerits! Usun samuti, et just kodumaal saaks Rein Taaramäe parimat ja professionaalseimat abi. Rein Taaramäe tahteomadused ja spordimehe hing tekitasid Touri jälgides suurimat austust. Samas tekitas minus suurt viha Cofidise meeskonna juhtide ja arstide tegevus, et nad lubasid noorel, andekal sportlasel, kellel on selged terviseprobleemid, seda võistlust jätkata. Olemata treeningumetoodika- ja meditsiinispetsialist tekkis minul Touri jälgides küll tõsine hirm, et millised tagajärjed sellises konditsioonis üliinimlikke koormusi taluma pidavat spordimeest võivad ees oodata. Sellisel moel võib ta oma tervise ja karjääri lõplikult rikkuda. Või ma eksin?

 
At 12:16, Blogger Priit Pullerits said...

Head mõtted, 2 x 12:00. Mul on see küsimus, et kes ikka Taaramäed treenib. Ei ole sellest siiamaani aru saanud. Vahel jääb tunne, et ta ise on enda treener. Siis, et Cofidises ka ikka keegi midagi ehk ütleb. Siis olen kuulnud, et ta pidi Jassilt aeg-ajalt nõu küsima. Kui tõesti nii, siis see on üks ebamäärane pendeldamine. Tippsport tähendab minu arusaamise järgi ikkagi seda, et sa istud treeneriga maha - kusjuures pead treenerit usaldama - ja arutad läbi pikaajalised ja lähemad eesmärgid ja kuidas siis sinna jõuda. Aga kas need ratta profiklubid ei ole midagi säärast, et ratturid on seal kui palgasõdurid, kes saadetakse lahingusse ja kellele raadio teel jagatakse lihtsalt käsklusi ja kes järgmiseks päevaks putitatakse jalule, et davai-davai, anna aga minna? Kui keegi teab, siis võiks teisi ka siin valgustada nendest profitiimide telgitagustest.

Lisaks tekkis Touril veel selline küsimus ja kartus, et kui Taaramäe sai nii kehva üldkoha ja tervis logiseb, siis äkki öeldakse talle leping veel üleski, ja kui nüüd midagi ette näidata ei ole, siis kas leidub klubi, kes ta enda palgale võtab. Selline on minu n-ö pikaajaline mure.

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

Lepingut vaevalt lõpetama hakatakse ja kahtlen sügavalt, kas praegustel alustel see üldse võimalik oleks. Ehk järgmise hooaja lõpuni on lepinguga OK. Mis edasi, see sõltub loomulikult praktiliselt ainult sellest, kas on tulemusi või mitte. St tööta ta vaevalt jääb, sest ka tema praegune tase on kindlasti huvipakkuv paljudele meeskondadele, aga seda siis juba mõnes teises rollis kui liidri oma.
Seega, kui taastab endise väe, elab edasi suure palga peal, kui jääb vinduma, siis märksa väiksemal, kuid tulevikku kindlustaval enivei.

 
At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

Priit, SIND nüüd küll ei ole vaja selle probleemi lahendamiseks kaasata. Ajakirjanikuna on Sul muidugi õigus teemat käsitleda, kuigi ekspertidele on asi selge ega vääri enam arutamist. (Rahvamassile saab avada ainult väikesi tõdesid, suuri kaitseb massi uskumatus kindlalt. - M. McLuhan) Aga ürita end veidigi tagasi hoida oma soovitustega. Oled ju ise elav õppetund kuidas ei tohi treenida.

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

Arstile jahh, ja sinisele lehele kahh. Arvan ja usun, et seekord tuleb hakata pihta sutsu kõrgemalt, kohast kust ka kala hakkab halvaks minema. Peast. Igal inimesel on teatud hulk energiat ja aega küsimus on, kuhu see suunata. Kas tegevusse, mis on põhieesmärk või olla lahe rahvamees ( blogimised, oma klubi, jne)
Misiganes selle abimehe nimi ei oleks Alaver,Pork,Vain,Miki-Hiir...
RT peaks ise endale selgeks tegema. Mida ta teha TAHAB.

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

Liblikatiivaeffekt.

Kui kops töötab pidevalt 75% peal, hakkad mõtlema, miks see nii on. Käid arstil, saad rohtu. Asi paraneb ja järgmisel sõidul ikka 75%. Hakkad rohkem mõtlema. Ja lähed järgmise arsti juurde, kes teist rohtu annab. Edasi täpselt sama nali. Ja mõtled veel rohkem. Siis saad veel mingi viiruse, mis tänu kehvale kopsutalitlusele ennast sisse seab(viimane on laest võetud variant) ja enesetunne läheb veel kehvemaks. Mõtled veel veel rohkem. Otsustad, et ma olen pohhui mees ja panna on vaja. Teen lihtsalt igaks juhuks natuke rohkem trenni, äkki läheb see saast kõik ise mööda. Aga ei lähe.

Ja siis kirjutatakse, et Sul on ärevusastma ja peas on midagi korrast ära.

Aga loomulikult on peas korrast ära, kui kops ei tööta.

Raul

 
At 14:51, Anonymous Anonüümne said...

> Otsustad, et ma olen pohhui mees ja panna on vaja.

Hästi öeldud!

 
At 17:04, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 17:42, Anonymous Anonüümne said...

Kogu see profitiimide trall käib ainult raha teenimise nimel. Kõik võidurahad lähevad tiimile, kes siis vastavalt panusele seda jagab. Aasta küsimus ongi see, kas Taaramäe võistleb eelkõige võitmise nimel või raha pärast?
MM ja OM pole jalgratturite hulgas eriti populaarne, sest raha teenimise shanss on väike.
Teet

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

Taarakas peaks Katjuusasse või Astanasse minema, seal on ladnad nashid mehed tüüride juures, kes ikka vennasvabariikide kodanikest ka veidi hoolivad, mitte nagu prantslased ja muud lääne pursuid, kes välismaalasest hoolivad vaid siis kui see nende omadest parem on ning rohkem pappi aitab sisse kühveldada. Vaadake või Eesti teisi proffe: Kangert, Mandri, Kriit said kõik tervisejamade saabudes kinga. Vinokurov palkas Kangerti, lasi aastakese lõdvemalt võtta ning nüüd on mees jälle tasemel. Ei imesta küll, kui Taarakas Cofidisest minema lüüakse.

 
At 19:21, Anonymous Anonüümne said...

Lisaks, Mandri peaks ka idapoolsetega üritama asju ajada, aga vist ei oska vene keelt.

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...


Olen ka sellega täiesti nõus, et Taaramäe on pranstlastele lihtsalt üks väike mutter aga eestlastele terve hammasratas kui sellist võrdlust on paslik kasutada. Siit saab igaüks oma järeldused ka teha.

TARK EI TORMA, REIN!

 
At 20:48, Blogger Priit Pullerits said...

17:04, kui teil on minu kohta midagi isiklikult öelda, siis pange täisnimi alla. Kõigil teistel juhtudel teen nii, nagu tegin: muudan teie kommentaari täiesti olematuks, hävitan selle, kustutan ära, viskan minema, pühin maamunalt. Minu teod teie kommentaariga on selle tõestuseks, et ma ei blufi teile.

Teised on suutnud käituda tsiviliseeritult - tänu neile ja kiitus!

 
At 22:41, Anonymous Anonüümne said...

Tänast Postimeest lugedes oli Taaramäe kommetaari "pohhuist" välja kirjutamine veidi imelik. Eestikeelsete ebatsensuursete sõnadega jäädakse ikka viisakuse piiridesse, pannakse esimene ja viimane täht ja 3 punkti vahele.
Aga Taaramäe puhul tundub küll et oleks vaja et keegi kes on talle autoriteet (Kirsipuu) juhiks ta õigele teele. Ei usu et ratturid erineks muude alade sportlastest ja suudaksid ainult iseenese tarkusest tippu jõuda. Ilma personaalse treeneri ja kvaliteetsete arstideta ei ole võimalik tippsport.

 
At 23:23, Anonymous Anonüümne said...

Taaramäe eelistab inglise (või prantsuse) roppkeelele vene 'mat'-i.
Huvitav, aga mõistetav valik.
Venemaal endas, muide, võeti just vastu seadus, millega roppkeel massimeediast välja roogitakse.
Lased 'mat'-i eetrisse - jääd litsentsist ilma.
Meil Taaramäe sõnu aga haaratakse ahnelt ja kõik trükitakse ära meie ajakirjanduse poolt. 8))) Taaramäe on eestlastele nagu inglastele Inglise kuningas vms 8)

 
At 08:35, Blogger Priit Pullerits said...

Lõpetage see Taaramäe kallal norimine. Te ju lausa otsite iga silpi, millest kinni hakata. Või olete eluvõõrad. Ka mulle ei meeldi ropendamine, kohe üldse ei meeldi - sellest kirjutas eilse PMi 2. lk-l ka Hanneli Rudi ja olen temaga päri. Aga pohhuistiga on sama mis neegriga. Kui me kasutame omavahel siin Eestis sõna neeger, siis see ei peaks küll kedagi riivama. Aga kui me läheme Ameerikamaale, eriti veel neegrigetosse või neegrilinna, nagu Detroit, on neegri-sõna tarvitamine mitte ainult kohatu, vaid ka enda tervisele ohtlik. Samamoodi ei kõla pohhuist meil omavahel sugugi mingi hullu roppsõnana, aga kui me läheme Venemaale ja ütleme seal, et a mne pohhui, vaat siis on sel hoopis teine kõla ja tähendus. Liiati, sõna pohhuist eesti keeles võrreldes sellega, mis tuleb Ameerika filmidest, kus sõnad fakk ja faking käivad teinekord lause algusse ja lõppu, on ikka väga süütu asi. Nii et ärge pingutage üle Taaramäe kallal tühiasjade pärast võttes. Vaat siis, kui ta kasutaks v-, t- või m-sõna, siis oleks alust mees liistule võtta, ja kõvasti. Ja mõelge: mida teha teie sõprade soomlastega, kellele v-sõna käib samuti sidesõna ja mõttepausi eest?

 
At 09:02, Anonymous Anonüümne said...

Meie ei nori. Meie ainult jälgime mängu, nagu ütleb autoriteetne suusamees Teet, kes ka siin vahel sõna sekka ütleb.
Sest meedias käivad oma mängud. Ja meediamängud on meile kõigile väga tähtsad - sest meedia mõjutab (paljude inimeste puhul - isegi määrab) mõttemaailma.
See, kuidas Taaramäge meedias pushitakse, on väga tähelepanuväärne ja õpetlik (kes mõelda oskab).
Võrdlus soomlastega on õige: soomlastel oli (ja on) Matti Nykänen. Taaramäest tahetakse kujundada midagi samalaadset.
Ja tsiviliseeritusest: jah, meile meeldib tsivilisatsioon. Nykäse ja Taaramäe tüüpi kangelaste pushimise näol on aga tegu vastupidise protsessiga - labastamisega.
Meedial on vaja oma kangelasi. Kui neid "varnast võtta" pole, siis nad valmistatakse.
Meediaõppejõu blogis selliseid basic taseme asju üle korrata poleks ju mõtetki. Aga siiski.

 
At 09:28, Blogger Priit Pullerits said...

Taaramäe toetamine meedias on Taaramäe labastamine???
No sellele kummalisele väitele tahaks küll põhjendust kuulda!
Ma ei ole teinud saladust, et suhtun samuti Taaramäesse poolehoiuga. Et miks? Mul puudub vähimgi põhjus vastupidiseks. Tegin eelmise aasta sügisel temaga ühe loo asjus koostööd ja see kogemus oli igati positiivne. Kui inimene on abivalmis, lahke, sõbralik, koostööaldis, siis kes ei tahaks sellise inimesega asju ajada? Ja loomulik, et selline inimene on sümpaatne. Lisaks meeldib mulle tema positiivne hoiak - ta ei kaeble ega süüdista, et küll oli häda ühes või teises (näe, mehaanik oli jätnud keti õlitamata, näe, ei saanud joogipudelit kätte), vaid katsub alati hoida edasiviivat kurssi.

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

Selline tagasihoidlikkus Marju Lauristini õpilaselt, TÜ meediagurude nagu Tiit Hennoste jmt kolleegilt on hämmastav. Kahtlustaks lausa pedagoogilist-retoorilist võtet.
Kuid meedia ongi enese suhtes "pime" - teatud asjades. Eelkõige meedia enda toimimise asjus.
Ka see on meedia toimimise seadus.

Eestis leidub siiski võimekaid ühiskonna- ja meediakriitikuid, kes Taaramäe "fenomeni" on suutelised lahti seletama. Loodetavasti seda ka tehakse (erialastes väljaannetes).

Kuid see ei sega meil mängu jälgimast ja soovi korral kaasagi mängimast.

 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

Lugedes 09:28 kommentaari, võib Pulleritsu ja Taaramäe omavahelise seose kokku võtta sõnadega: vastandid tõmbuvad.

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Priit kaitseb ajakirjandust, kuid tuletame meelde, et enamus noorelt läbipõlenud tähti on hiljem viidanud just ajakirjanduse mõjule ...

 
At 15:42, Blogger Priit Pullerits said...

...naeruväärne, süüdistada oma läbipõlemises ajakirjandust. See on rubriigist, et kui enam kedagi teist süüdlaseks ette tõugata ei ole, siis kõlbab ka ajakirjandus tuleriidale visata. Ja liiati: see, kelle ajakirjandus läbi põletab, ei olegi materjalist, millest võitjad tulevad.

 
At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

Kuldsed sõnad, Priit. Olen samuti nõus, et Taaramäe pole tehtud võitjate materjalist. Jalad on jumalast antud. Aga mida kõrgemale keha mööda liigud, seda nukramaks asi läheb.

 
At 17:11, Anonymous Anonüümne said...

16:45, Huvitav, et Taaramäe ise arvab täpselt vastupidiselt
http://sport.delfi.ee/news/jalgrattasport/uudised/rein-taaramae-praegu-utleb-keha-stopp-kuigi-pea-tahaks-veel-voidu-soita-ja-treenida.d?id=66481910
Aga see ainult kinnitab Teie seisukohta.
Kui Taaramäe teema juba nii kuum on ja noor mees meedia lemmikuks on, siis küsiks, et mida meil Taaramäelt õppida on?
Minule isiklikult meeldis Andres Keba ütlus, oli vist siinses blogis. võib-olla ka mujal, et kui tööl palganumber ei taha kuidagi kasvada, siis võta ennast lahti ja hakka tegema seda, mis sulle tõeliselt meeldib. Siis võid avastada, et hakkad teenima hoopis rohkem, kui vanal tööl. Keba ise on öeldu elavaks kinnituseks. Mida meil aga Taaramäelt õppida oleks? Eeldaks, et kui "Arteri" vanemtoimetaja kaliibriga ajakirjandus noormehest pidevalt kirjutab, siis peaks nii harrastajatel kui ka laiemalt publikult persoonilt midagi õppida olema. Kui rahvussangar sügisel koju saabub, kas siis tulevad loengud-seminarid vms?

 
At 19:41, Anonymous Anonüümne said...

Taaramäe oli esimene kes suutis ümber lükata arvamuse, et eestlastel pole, rahvusliku eripära ja elukoha ning kes teab veel mille tõttu, kunagi asja kõrgele kohale mägistel sõitudel ning veel vähem suurtuuridel. Enne Reinu esiletõusu arvati, et eestlased saavad särada ainult tasasel maal või siis, äärmisel juhul, väikeste küngastega radadel.
Väidan, et loll mees selliste saavutusteni, nagu Reinul on, jõuda ei saa, olgu ta nii andekas kui tahes.

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

Loll jutt suhu tagasi. See oli Jaanus Kuum.

 
At 03:07, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:10, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:13, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht