esmaspäev, juuli 15, 2013

Pullerits: Kas sportlastele peab olema teistest rohkem lubatud?

Ajalehti tuleb hakata trükkima teistmoodi, nii, et tagumised küljed ehk spordiküljed saaks esimesteks, alustab aprillikuises Vanity Fairis (mille kaant ehib armas Taylor Swift) oma esseed James Wolcott. Miks, küsite. Aga sellepärast, vastab Wolcott – kes pole minu arusaamise järgi mingi spordilemb –, et just spordikülgedel lahvatavad tõelised üldrahvalikud psühhodraamad. (Jah, ega ta kirjutise ajastamisega eksinud: Eestis käis samal ajal Veerpalu skandaali seni viimane lainetus, mis, tõsi, nagu Wolcott soovib ja unistab, jõudiski lehtedel esimestele külgedele.) Need on psühhodraamad, kirjutab Wolcott, mis paljastavad rahva silmakirjalikkuse, mida enamjagu inimesi ju nii kalliks peab – ai, kui tabavalt käib see ka Eesti kohta! –, ja purustab vähimadki illusioonid, mida keegi võib hellitada.

Mõned näited, keda ta seejuures mainib, ja keda ka meie teame-tunneme: Marion Jones, Tiger Woods, Lance Armstrong, Oscar Pistorius.

Pistorius... Juuni lõpus New Yorgist American Airlinesiga Chicagosse lennates lugesin temast juunikuises Vanity Fairis Mark Seali pikka kirjutist – Seal on ajakirjanik, kes kirjutas VFs pikad ja üksikasjalikud ja paljastavad lood ka sellest, milline tõbras on tegelikult maailma vasakliberaalide jumaldatud multirassiline/rassitu Tiger Woods –, mille kohta Slate.com avaldas omakorda loo, kus võtab asja kokku pealkirjaga: «Vanity Fairi lugu näitab, et Oscar Pistorius on jerkJerk tähendab tolvanit. Ja see on veel pehmelt öeldud.

Kui lugu loete, nagu mina lugesin, siis saate teada, et Pistorius, oi kui suureks ja tahtejõuliseks puhutud kangelane, on järjekordne tõbras, kes arvab, et talle on lubatud rohkem kui teistele, et ta võib teiste peale pidevalt röökida ja neid alandada ja teisi tahtmise korral ka tümitada. Ja kas te arvate, et ajakirjanikud ei teadnud seda? Muidugi teadsid. Teadsid nagu omal ajal sellestki, et JFK oli parandamatu naistekütt. Aga vaikisid sellest. Sest Pistorius oli ju globaalne kangelane, kellest tuli kirjutada ainult kangelaslugusid, ja kangelased peavad olema plekitud. Teadagi, mis oleks juhtunud nendega, kes oleks tema tõelist olemust paljastanud: need ajakirjanikud oleks lugejate poolt maha tambitud, rahva vaenlaseks tembeldatud jne.

Mis teeb paljud spordisangarid sellisteks, nagu nad on – ehk tolvaniteks ja tõbrasteks? «Ahnus, himu, raevukus, soov alfaisase staatuse järele, surematuse tunne – need on klassikalised tegurid,» loetleb Wolcott. «Aga kui raha on vähenenud ja aplaus vaibunud, võib võtta võimust kriimuline meeleheide, mis sunnib müüma maha võidukarikaid või Super Bowli sõrmuseid või koguni keha, nagu tegi [kolmel] olümpial jooksnud Suzy Favor Hamilton, kes rentis Vegase kõrgklassi lõbutüdrukuna oma ihu välja kuni 600 dollari eest tunnis.»

Ja-jaa, see on Ameerika (või LAV, kui räägime Pistoriusest) ja seda meil Eestis ei juhtu, eks?

Ärge olge naiivsed. Juhtub meilgi igasuguseid asju. Aga neist kuuleme, kui ikka kuuleme, alles siis, kui mõni sportlane on end «mänginud» seisu, kus musta solki voolab üle tema elu serva nii palju, et seda pole võimatu ka poolpimedana enam mitte märgata. Selliseid olukordi, mööngem, juhtub ikka hirmus harva, vähemalt meil. Ja seetõttu ongi sportlased meie üliinimesed, meie ühised kangelased, kogunisti etnose kehastajad. Keegi ei julge nende kohta täit tõde öelda. (Kas me teame, mida Nikolai Novosjolov, vehklemise maailmameister, ikka Irina Embrichiga tegi? Kui ajakirjandus selle vastu huvi tundis, kuulutas Novosjolov trükiajakirjandusele boikoti, mis kestab seniajani.)

Wolcott lõpetab oma essee väga mõtlemapanevalt. Ta kirjutab: «Sportlased, kes suudavad viia oma meeskonna tõotatud maale, saavad fännidelt ja mikrofonihoidjailt teistest palju rohkem tegevusruumi, isegi pärast seda, kui neid on süüdistatud vägistamises (Kobe Bryant) või mõrvas (Baltimore Ravensi linebacker Ray Lewis). Kui Tiger Woods taastab oma ületamatu mänguvormi, saab ka tema täiega andeks, ja miks mitte? Ta on maksnud [oma vigade] eest hinda nii häbi kui alandusega, ja arvestades, et hauatagust elu pole olemas, siis on avalik alandus lähim motell põrgule.»

Aga enamik (väär)kangelasi pääseb isegi häbi ja alanduse tundmisest. Vaid elab oma puutumatus kangelase oreoolis, siin ja igavesti.
******
Bartlett Wash Trailhead, Moab, Utah. 21. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Lance Armstrong oktoobris 2012. Foto autor: PA Wire / Press Association Images / Scanpix
Foto 2: Oscar Pistorius 27. juunil 2013 treenimas Pretoria ülikooli staadionil. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 3: Suzy Favor Hamilton aasta tagasi oma kodus Madisoni eeslinnas Wisconsinis. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 4: Tiger Woods oma uue pruudi mäesuusataja Lindsey Vonniga täna, 15. juulil Muirfield Golf Clubis harjutamas. Foto autor: EMPICS Sport / Scanpix

25 Kommentaarid:

At 21:22, Anonymous Anonüümne said...

Kui mõni TÜ ajakirjanduse 1. kursuse tudeng võtaks käesoleva blogikande ja esitaks õppejõud Pulleritsule referaadina/olemusloona/- whatever žanreid seal žurnalistikas õpetatakse - mis te arvates, mis hinde ta saaks?

 
At 22:41, Anonymous Anonüümne said...

to 21:22

Pullerits kaebaks ta identiteedivarguse eest kohtusse.

 
At 00:04, Anonymous Anonüümne said...

22:41, identiteedivargus tähendaks seda, kui keegi (tudeng) esineks Pulleritsu nime all. Kujutlege: tudeng Pullerits (feik) läheb õppejõud Pulleritsule (ehtne persoon) harjutustööd esitama. Ei saa teist juristi, loogikut ega üldse haritud inimest. Sest Teil puudub mõtlemisvõime! Eh...
21:22

 
At 01:08, Anonymous Anonüümne said...

Priit, miks Sa ei kirjuta TÜ teadlaste
leiutatud uuest ülisalajasest PES-ainest (performance-enhancing substance) elik kehalist sooritusvõimet tõstvast biokeemilisest ainest - mida ei suuda avastada ükski teadaolev test! WADA on TÜ uue superaine vastu võimetu!!!
Miks Sa ei kirjelda, kuidas van.
teadur Anton Terasmaa laboris katse-
klaase korrastades retordid segi
ajas, mille tulemusena Maaülikooli
lehmadele segati sööda sisse hoopis
hoopis juhuslikku ainet? Kuidas
lehmad selle peale hakkasid alles
jooksma! Kirjelda avastuse pikka ja
vaevalist teed tootmisse prof Kõpsi
hoolika käe all. Kas teadlaste
superaine võiks Taaramäe seisu
Tour de France'il veel päästa?
Superainet ei suuda avastada ükski
teadaolev test!!! Samuti ei suuda ainet tuvastada ühegi teadaoleva
füüsikalise mõõtmisaparatuuriga. Superaine pole
keelatud ainete nimekirjaski. Miks
ei ole superainet seni Taaramäele
toimetatud? Kelle tegematajätmine
see on - miks ajakirjandus seda ei
valgusta?

 
At 01:09, Anonymous Anonüümne said...

to 00:04

Ega ma ei väitnudki, et see hagi adekvaatne oleks. Aga ega see Pulleritsu peata.

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pulleritsule peab olema teistest rohkem lubatud?

 
At 12:47, Anonymous Anonüümne said...

Lõpus kandiliste sulgude juures lõpevad need liiga vara.

 
At 14:58, Anonymous Kapten Kloss said...

Kas Pulleritsule peab olema teistest rohkem lubatud?

minu arvates küll. Sest mees on legend. Vähe on eestimaal inimesi kes Priitu ei tunne.

 
At 14:59, Anonymous Kapten Kloss said...

See Tiiger on vana liiderdaja, Priit aga sulesepp ja kirjamees. Kellest meile rohkem tulu, ise arvake

 
At 15:27, Anonymous Anonüümne said...

Sulle endale tundub ju ka et sulle on rohkem lubatud. Oled ju veendunud, et Sind peab võistlustele ja tagasi transporditama, sulle tuleb puuduvat spordivarustust kinkida, sind peab treenitama, õpetatama jne?
Analüüsi nüüd, et miks sa endast nii arvad, ehk saad seejärel Tiigrist ja teistest paremini aru :)

 
At 16:11, Blogger Priit Pullerits said...

...???... 15:27 - "Mis vaevab sinu südant, mis iial nõuad sa..."

 
At 18:44, Anonymous Anonüümne said...

Lihtsalt super, fantastiline, uskumatu lausa! Priidu blogi käivad pidavelt lugemas isegi need kellele tema ja tema maailmavaade ei meeldi. Fenomenaalne. Aplodeerin.
Teet

 
At 19:58, Blogger Andrus said...

Tekkis küsimus rattasõidu kohta. Ehk on kellegil siiski ka midagi tarka öelda. Kui sõidan maanteerattaga linnas või linnaääres 50km alas kiirusega ca 26-30km/h, kas ma peaksin hoidma võimalikult tee serva, et samas suunas liikuv auto ning vastassuunas liikuv auto mahuksid enam vähem minu vahelt läbi, või peaksin ma sõitma nö keset teed, et vältida seda, et kaks autot korraga mu kõrvale pressiksid. Küsimus tekkis seoses sellega, et eelmisel nädalal ning täna tekkis olukord, kus vastutulevast autost hakkas möödasõitu tegema teine auto täpselt sel hetkel kui mina jõudsin esimese autoga paralleelselt. Ilmselt nägi tagumine autojuht (ilmselt inimene, kelle elu on nii kiire, et tal pole aega oodata ca 10 sekki), et ta saab eessõitvast autost vabalt mööduda, kuna jalgrattur hoiab teeserva. Eelmine nädal tõmbasin väga teeserva, sest ruumi oli, lasin auto läbi. Täna tõmasin julmalt oma sõidurea keskele, sest ca 3m kaugusel oli asfaldi sees sadevee rest, ning möödasõitu tegev auto pidi piduradma ja möödasõidu katkestama, millele järgnes signaal... Ilmselt oli minu manööver ka ajendatud mingist trotsist. Seega ühtepidi mõeldes mahuks ju linna või linnaääre tänavale ka kolm sõidukit kõrvuti, kuid kas see mitte ei tee hoopis kõigi liiklejate ohtlikumaks.
Lisaks meenus veel üks seik hommikust, kus sõitsin mööda aardla tänavat, kui äkki kiirendas minust mööda auto, mis koheselt pööras paremale roopa tänavale, mina liikusin otse edasi, napilt pääsesin autole tagant otsa sõidust tänu sisetundele, mis sellist manöövrit ette aimas. Huvitav, kuhu kõik tormavad?
Või äkki ongi see ratturi elu osa ning sellised igapäevased ``napikad`` kuuluvad nö asja juurde ja nende pärast ei ole mõtet põdeda, tuues iseenda ohvriks kellegi 10 sekundilise ajavõidu pärast.

 
At 22:51, Anonymous Anonüümne said...

Samal ajal on geid ja gei-mõtteviisi propageerijad asunud suvisele suurpealetungile. Et kus? Eks ikka meedias. Tuntud gei Arnold Oksmaa teeb juhtivas päevalehes avalduse, et sooviks olla geivahekorras Koit Toome ja ... ei, ma ei ütle selle teise mehe (õigemini kolmanda?) mehe nime.
Äsja oli Elton Johni suur kontsert.
Geilemb showbizi magnaat Rebane valmistab ette teise briti geistaari suurkontserti (augustis). Selles viimasest tehakse koguni film - "Live in Tallinn". Eesti noori ilmselt agiteeritakse sellel üritusel ülevoolavat vamustust ilmutama..
Priidu ja tema käputäie toetajate - Lembit Kaun jt - käbarad on kehvad... oi-oi-oi

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

"Kas me teame, mida Nikolai Novosjolov, vehklemise maailmameister, ikka Irina Embrichiga tegi?" - kas lp. "ajakirjanikul" on mingeid fakte või on tegu nn. turumuti tasemel pläraga? Ei tahaks siin lugeda ÕL tasemel jama ...
r.

 
At 07:38, Anonymous Anonüümne said...

"...Aga vaikisid sellest. Sest Pistorius oli ju globaalne kangelane, kellest tuli kirjutada ainult kangelaslugusid, ja kangelased peavad olema plekitud..."
- Priit, meediakangelased ei teki tühjast kohast, ikka sina ja sinu õpilased treivad neid!
Muidugi hiljem, siis kui nad loojast suuremaks saavad, on neid keeruline ohjata ja ennast teenima panna.
Ka siin kehtib reegel, et "kätetöö" on kunstniku nägu ...

 
At 09:52, Blogger Priit Pullerits said...

07:38 - ei tee meedia mingeid kangelasi, sest kui nurgas on ikka tühi kott, siis ei aita ka kõige ennastunustavam meediaülistus (et vältida anglitsismi "haip"). Küll aga on - pange nüüd tähele - rahval suur-suur roll ebajumalate troonil hoidmisel. Et kuidas? Ajakirjandus teab nende kangelaste kohta teinekord oi-kui-palju, aga mis on üks (mitte siiski ainus!) tegur, mis teinekord ei lase sellest kirjutada: et rahvas, kes on oma kangelasest pöördes ja ei taha tema kohta kuulda ühtki kibedat tõde, taoks tõde rääkiva ajakirjaniku maa põhja. Meenutage, mis sõimulaviin tabas Kochi ja Pahvi, kui nad kirjutasid Veerpalu positiivsest dopinguproovist. Nii et, inimesed, vaadake ise endale näkku.

23:00 - asi on raha jagamises.

22:51 - ärge laske end petta mõnest üksikust lõõritajast. Üle 40 000 andis allkirja homoabielude vastu. Ja seda on palju, arvestades, et nad pidid andma ka oma isikuandmed, et allkiri loeks. Oleks see allkirjade kogumine käinud veidigi anonüümsemalt, oleks, oletan, see arv olnud mitu korda suurem.

Andrus - see on üpris tavaline, et sõidad rattaga, auto tuleb vastu ja selle tagant alustab keegi möödasõitu ning siis vaata, et eest ära teeveerde saad. Kord Jõgeva maanteel, kui oli vihmane, hakkas üks hull samamoodi vastutulevast autost mööda sõitma. Võtsin samuti oma sõidurea keskele, tõusin sadulas püsti ja ajasin käed laiali ehk tegin end hästi nähtavaks. Mees vajutas kohe pidurit ja kobis oma sõiduritta tagasi. Riskantne manööver mult? Jah. Aga teistmoodi sellistele teistest mittehoolijaile õppetundi ei anna. Kuigi vaevalt too mees sellest midagi õppis. Aga ehk vähemalt hetkeks ehmatas... no ja siis kindlasti sõimas endamisi mind, et kuradi rattur. Aga mis teha? Lastagi end seesugustel teede peal terroriseerida?

 
At 10:59, Anonymous Anonüümne said...

PP: asi on raha jagamises

Ja nii ongi. Aga Ei Pullerits egakeegi teine PM spordist ei tea Embrich-Novosjolov stoori üksikasju ja tausta. Kõvad jutumehed ainult.

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits demagoogitseb nagu alati. Kas ajakirjanikud on endalt küsinud, miks neid Veerpalu loo kajastamisel see sõimulaviin tabas? Kas ajakirjanikud on seda analüüsinud ja enda jaoks järeldusi teinud? Ilmselt ei ole, sest kerge käega veeretatakse kõik lugejate peale. See, et ajakirjanik rahvast süüdistab, ei ole enam normaalne. See sarnaneb juba sellega, kuidas Päts rääkis, et rahvas on haige ja teda tuleb ravida, aga mitte et tema ise midagi valesti oleks teinud.

Ja 23:00 küsimusele jätab Pullerits vastamata. Küsiti, kas ajakirjanikul on teada kindlaid fakte, mitte et milles on asi.

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Taas üks dolbojoob-võjebaalo
oma mõttetu-tüütava tekstiga.
Aitab!
U.S. Supreme Court, briti parlament, millalt Riigikogu suu lahti teeb? (homoteemat mõtlen)

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

to Andrus
Tegija kannab kiivrit ja täidab alati ja kõikjal liikluseeskirju.

Liiklus pole koht kus tuntud liiklusdüsgraafiku PP kombel hirmutada,ära panna või tagasi teha.

Sõida võimalikult äärejoone ligidal aga jäta alati ka natuke taganemisruumi.

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

Kord Jõgeva maanteel, kui oli vihmane, hakkas üks hull samamoodi vastutulevast autost mööda sõitma. Võtsin samuti oma sõidurea keskele, tõusin sadulas püsti ja ajasin käed laiali ehk tegin end hästi nähtavaks. Mees vajutas kohe pidurit ja kobis oma sõiduritta tagasi.

mehel oli võimalus maailma paremaks muuta ;)

 
At 03:04, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:10, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:13, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht