reede, juuni 07, 2013

Pullerits: Miks nüüd tuleb lõdvaks lasta?

Kui olümpiamees Rene Mandri on Tartu rattaralli läbinud šõud ehk tsirkust tehes, kui Taaramachine on hoolimata kõigist tagasilöökidest tagasi, kui idanaabri president alias isevalitseja lahutas naisest, mis annab lootust edaspidi näha, kas salatud suhe endise iluvõimlejaga võiks saada avalikuks, kui Abdul Turay ilmutab täielikku taktitundetust, hakates esitama Martin Helmele küsimusi tema patriotismi kohta, millele Helme vastab tabavalt, et ei pea selle kohta immigrandile aru andma (aga ta oleks võinud küsida vastu, et kui Eesti ja Inglismaa peaks sattuma vaenujalale, lausa sõtta, siis kumma poole vastu Turay püssitoru keeraks – see olnuks talle vääriline vastulöök), kui Rootsi, Eesti (vasakpoolse) poliitilise avalikkuse unelmate maa on kuulutatud Euroopa suguhaiguste pealinnaks, siis on tõepoolest küsimus, kuhu ja kelle tuules peaks edaspidi pedaalima.

Aga enne seda on küsimus, kas peaks üldse pedaalima.

Paljud on tundnud huvi, kuidas siis rattaralli lõppes. Lõppes nii: neli rangluumurdu, kolm alalõualuumurdu, kaks küünarvarreluumurdu, üks lahtine ninaluumurd. Kokku tosin hospitaliseerimist ja 45 arstide poole pöördumist finišiala meditsiinitelgis ning paar-kolm pöördumist meedikute poole igas TPs. Ja see ei pruugi olla veel kõik, lausus mulle rattaralli meditsiiniteenistuse pealik Tiit Piiskoppel, sest pole välistatud, et nii mõnigi, kes võistluse ajal trauma sai, otsustas seda trotsides koju sõita ning alles seal arsti juurde minna.

Mida sellest kõigest järeldada, pärisin Piiskoppelilt. Ta vastas: «Luumurdude kohta ei ole midagi õpetlikku öelda. Kui grupis sõita ei oska, ole seal vaikselt, ära tee ootamatuid asju.» Siis lisas: «Distants on pikk, pole mõtet mütsiga lööma minna. Kui organism ei ole püsiva pika koormusega harjunud, võib see saada saatuslikuks. Ettevalmistust on vaja! Inimesed peaks enesekriitilisemalt mõtlema, mitte minema starti klassikalise eesti mehe meetodiga, et ohh, mis see ära ei ole, küll ma jõuan. Muidu ärkad haiglas.»

Aga need murrud pole paraku kõige karmim tagajärg. Mul on asjatundlik ja usaldusväärne allikas, keda olen varasemalt mitmes kirjutises tsiteerinud, ja kes rääkis, et tegelikult oli kaks ülitõsist juhtumit. Jah, ma ei salga, et sain nende kohta teada mõningaid üksikasju, kuid veel pole nende väljakuulutamiseks õige aeg. Sest nagu öeldakse: olukord võib muutuda.

Tundub, et suuremaid vigu, mida võivad lähiajal teha need, kes terveks ja ellu jäid, on innuga edasi treenida. Pidage hoogu! Ei ole mõtet! Nüüd tuleb kuulata enesetunnet. Kuulatage! On ju, et tegelikult te vaim ei taha, et istuksite sadulasse? Ärge istuge siis! Või kui istute, siis tehke seda ainult nii palju, nagu lusti jätkub. Toon näite.

Esmaspäeval ja teisipäeval polnud mingit tahtmist rattaga sõita. Time out! Kolmapäeva õhtul mõtlesin, et teen südame rahustuseks väikse tiiru. Tegin 20,5 km mõõduka keskmise kiirusega 31,5 km/h. Sellest piisas. Eile, neljapäeval, ajasin ratta välja alles kell kolmveerand üheksa õhtul. Alustasin rahulikult, 26-28 km/h, siis tõstsin Tallinna maanteed pidi välja sõites aegamisi tempot, haarasin leistangil alt kinni, ja muudkui kasvatasin kiirust, nii et kui Ilmatsalu teed pidi taas Tartule lähenesin, hoidsin hästi õrnal vastukallakuga lõigul kiirust 36-38 km/h. 20,5 km pikkuse ringi läbisin 35.50ga, keskmine kiirus seega 34,3 km/h. Mõnus lühike pingutus – nagu öeldakse, süda sai sälka. Milleks vändata tuimalt poolteist-kaks tundi, kui saad emotsionaalse-füüsilise rahulduse ka poole tunniga kätte?

Asja iva on selles, et praegu on alles juuni algus. Rattahooaeg kestab julgelt septembri lõpuni. Ehk ligi neli kuud on veel aega vändata. Kes nüüd vaiksemaks ei võta, vaid hakkab endale ette kujutama, et tema on ka Taaramachine, see on hiljemalt augusti keskpaigaks küpse mis küpse.

Üks hullemaid vigu, mida harrastajad teevad, ongi see, et nad lasevad mingil totral kinnisideel endale pähe istuda. Nad arvavad, et peavad nui neljaks trenni minema, sest muidu... Aga mõelge lause lõpuni: mis muidu? Mis siis juhtub, kui ei lähe? Vastan teile: mitte midagi ei juhtu! Ent kui lähete, siis ainult kulutate-trööpate vaimuenergiat ja organismi jõuvarusid.

Niisiis, võtke edaspidi tükk aega rahulikult. Säilitage emotsionaalset toonust. Ärge sundige end tagant. Kevadet mäletate? Kui ei, lubage meelde tuletada, kuidas paljud suusemehed olid märtsiks omadega täiesti läbi, kaputt, kurtsid siin, et suusatamisest on siiber jne. Kes selles süüdi oli? Nemad ise! Kes käskis hooaja algul ülepingutada? Mina võtsin asja mõistusega ja tulemuseks oli see, et veel märtsis ja aprilliski, kui saabusid talve tegelikult parimad suusaolud – kiired rajad, pikad päikselised päevad! –, tegin suure naudinguga parimaid sõite, nii et dendropargi nelja ringi klassikatehnikas sõidetud rekordaeg jäigi minu nimele.

Kuskil mainiti, et täna õhtul toimuvat Eestis mingi jalgpallimäng. Keda huvitab?! Eriti olukorras, kus Taaramachine is back! Soovitus: kui peaks valima teleri ees mingi mõttetu jalgpallimängu vahtimise ja rattasõidu vahel, siis ärge telerit küll valige. Too tegevus ei anna teile absoluutselt midagi. Minge parem proovige õhtujahedas, kuidas teie enda Taaramachine töötab.
*
Rattaralli korraldajaile on mul aga paar mõtet ja ettepanekut. Neid saab lugeda siit!
******
Amasa Back Trail, La Sal Mountains in the background, Moab, Utah. 20. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Jaan Kirsipuu ja Rein Taaramäe möödunud reedel Tour de Estoniat jälgimas. Foto autor: Stanislav Moškov, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Rein Taaramäe Cofidise meeskonna esitlusel jaanuari lõpus. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Hetk Tartu rattarallilt. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 4: Tartu rattarallil osalejad Otepääl. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 5: Tartu rattarallil osalejad Liival keeramas vanale Võru maanteele. Foto autor: Karli Saul, Charliemedia/ Scanpix

35 Kommentaarid:

At 11:01, Anonymous Anonüümne said...

tuleks igas asja ikka täpne olla-vastavalt Eesti Jalgpalli Liidu kodulehele toimub täna Eestis vähemalt 25 ametlikku jalkamängu, mitte 1:) ja sealjuures mängib U21 koondis Kadrioru staadionil EM valikmängus Taaniga
kah Priit

 
At 11:08, Blogger Priit Pullerits said...

Just, kah Priit, olgem täpsed: minu loos on selgelt juttu sellest mängust, mida televisioon kannab üle, mitte nendest ülejäänud 24st.

 
At 11:11, Anonymous Anonüümne said...

esimene pilt on tehtud Tartus, Aura juures, miks see vale info sea on.

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Esiteks - rattarallil "grupis loksumas" käinutel ei saa mingit väsimust olla, kui nad ainult "veeresid".

Teiseks - siin kirjeldatud neljapäevase trenni tempode hulkas on kõvemat punnitamist, kui mitu nädalat tagasi kahekesi tempotrennis suutsite; samuti läheneb see Rattaralli keskmisele. Mis puhkamine? Punnitamine?

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Mulle meeldis PP PM TRR korraldajatele suunatud artikkel :)

Arvestades räägitut võiks ju ollagi nii nagu seal kirjas, et elektrooniline tehniline finish on nt Liival ja tulemuse saavad kirja kõik need kes on läbinud ralliraja ülejäänud TP-d kasvõi matkaja tempos. St kuigi võitja selgub tehniliselt juba Liival, siis ametlikuks muutub see alles siis kui ta on raja läbinud ja Tartus oleva finishijoone ületanud ca 20% pärast esimest matkafinishijoone ületajat (et autasustamine saaks toimuda normaalsel ajal).

Kas pole ketserlik idee? St tegelik võitja võib saabuda Tartusse rahulikult teise tuhande alguses :) Alternatiiv on teha sama asja alguses matkana ja siis viimased 30 km aja peale, Pangodist algavast lendstardist. Sellisel juhul on ainult võitja jõudmine Tartusse teadmata. Kuigi ka siin võib kasutada seda 120% esimese lõpetaja ajast printsiipi, st võitja selgitatakse välja esimesest lõpetanust kuni 120% hiljem lõpetanute viimse 30km aegade seast.

Olen kindel, et haigekassa saavutab tänu sellistele muudatustele olulise kokkuhoiu spordihullude lappimisest. Sama printsiipi võiks kasutada kõikide rahvaspordi ürituste juures ja see võiks olla rahvaspordi standardiks Eestis. Ülejäänud võistlused mis ei vasta sellele standardile olgu ainult litsentsidega võistlejatele.

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

On veel variant, et võtta aluseks autorallide standard, kus toimuvad teatud distantsilõikudel kiiruskatsed. Lõpptulemus sünnibki arvutis. Osavõtjad peavad kinnipidama kontrollaegade akendest, mis on kohandatud rahvasportlase profiilile. Ülesõidud kiiruskatsetel toimuvad matkatempos. Ajavõtt on elektrooniline. Lõppfinishisse peab saabuma samuti auhinnaliste kohtade saavutamiseks 3-4 tunni jooksul pärast starti.

Simpel!

Palju häid mõtteid!

15:18

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

Tandemimehed olid ju tõsised vanema generatsiooni tegijad :)
Hea mõte ja korralik teostus, respect!
Eriti hea oli vaadata, kuidas stardis olid liibpükstel karbid ikka täiega lahti ja oldi paljuski ka küllaltki nõutu ja äraootava moega, et mis nüüd küll saama... :))

Sport ei pea olema ainult higi, veri ja pisarad. Edu meestele!

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Ja no sokk on veel ikka täis tase! :))

Lugupidamisega,
Vana Sokk

 
At 17:09, Blogger Priit Pullerits said...

Lugege seda - mis toimub!? Mulle helistas täna üks Eesti ajakirjandusmaastikul olulisel kohal inimene ja rääkis, et talle oli helistatud Eesti LGBT Ühingust ning räägitud, et nende teemat (seega siis homoteemat) on käsitletud kallutatult või ei ole asjadest aru saadud, ja lisas - pange nüüd tähele! - et nad on saanud raha (huvitav, kust? kas jälle dekadentlikust Euroopast?) kommunikatsiooni tõhususe parandamiseks. Ta oli tahtnud esitada mulle helistanud ja juhtumist rääkinud lugupeetud inimesele küsitluse raames mõned küsimused. Mulle helistanud inimene keeldus nendele vastamast, sest küsitlus oli ju nimeline ning sedasi on väga tõenäoline, et niiviisi võivad küsitluse läbiviijad Eesti LGBT Ühingust koostada andmebaasi inimeste meelsusest.

Uskumatu, kas pole, mis meie isa- ja kodumaal meie emakeeles kõik toimub!

 
At 17:16, Anonymous Anonüümne said...

Selge. Kui Priit Pullerits mulle helistab, siis keeldun vastamast, sest Priit Pullerits võib olla nõuks võtnud koostada andmebaasi inimeste meelsusest.

 
At 17:34, Anonymous Anonüümne said...

Postimehe kommentaariruumis ütleb kasutaja SSS, et üks rattur vajas elustamist ja on praegugi hingamisaparaadi all.

Kas see on Tatra oru juhtum? Miks sellest ei räägita?

 
At 17:48, Blogger Priit Pullerits said...

17:16, ärge kartke, ma ei vii läbi sedasorti ilmselt suunatud valikuga küsitlusi, samuti on minu töö tulemused alati avalikud. Ja enamasti ma ei küsi arvamusi, vaid fakte ehk tõsiasju või ekspertkommentaare (inimene on pädev seletama, mida üks või teine asi tähendab), mil pole meelsusega mingit pistmist.

Aga loomulikult on teil alati õigus keelduda vastamast.

 
At 18:09, Anonymous Anonüümne said...

PP: Ja enamasti ma ei küsi arvamusi

Iga blogikande pealkiri lõppeb küsimärgiga. Tihti nurub blogipidaja lausa otse, et pliiz-pliiz kirjutage oma arvamusi. Nüüd oleks küll aeg koju minna, muidu võtab palavus viimasegi mõistuseraasu ära.

 
At 08:21, Anonymous Anonüümne said...

HEH, su peenis on veits viltu, aga mulle see ikka meeldib, ära põe! uskumatu, kas pole

 
At 09:26, Anonymous Anonüümne said...

Keegi kirjutas tabavalt, et kui oleks reklaamlause "su mokad on veits rippuvad, aga mulle need ikka meeldivad, ära põe!", oleks zoovolinik ammu märatsemas ja kisa taevani ja reklaamid juba ammu maha võetud. Idiootne kahepalgelisus!

 
At 15:35, Anonymous R said...

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tAf4CXKEK4I

Kas meid peetakse idiootideks?

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Su tissid on nagu koeral, aga ära põe, sea omad on veel hullemad.

 
At 19:53, Anonymous Anonüümne said...

Taaramachine on tõesti kogu täiega tagasi. Kõva mulin enne sõitu, mõnel etapil paar kiiremat liigutust. Ja lõpuks kaotus ligi poole tunniga.

Aga miks peab küll Eesti Rahvusringhääling meie kõigi raha eest nüüd kolm nädalat jutti seda komejanti näitama? Täiesti arusaamatu. Selle asemel võiks näidata Kaia Kanepi mänge Wimbledonis. Esiteks oleks kindel, et meie sportlase esitust saab jälgida täies mahus. Mitte nii, et kolm tundi näitame kuidas Froome, Contador jt. välismaalased sõidavad ja siis õhtustes spordiuudistes saame öelda mitmekümne minuti pärast Taaramäe lõpetas. Teiseks, saab näidata täpselt nii kaua kui Kanepi turniiril edeneb ja kui välja langeb, siis on ka ülekannetega kõik. Mitte nii, et näitame kolm tundi päevas ka siis kui Taaramäe juba kahe tunniga pähe saab või astma tõttu ammu katkestanud on.

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

See blogi on vist ka juba tükk aega tagasi "lõdvaks lasknud"

 
At 21:22, Anonymous Lui Pukspuu said...

ETV astus ämbrisse küll oma tdf-ga

 
At 22:13, Anonymous Mnjaa said...

Rumalukesed, ega Taaramäe meil ainus rattasportlane pole, kellel selle 3 aasta jooksul lootus TdF'le jõuda.
Vara veel mingi ETV ämbri pärast soiuda.

 
At 22:28, Anonymous Anonüümne said...

No on alles strateegia ETV jaoks. Ostame kolme aasta otseülekanded ja loodame, et äkki selle aja jooksul mõni eestlane ka pilti pääseb. Wimbledoni ülekandeid ei pea ostma 3 aasta peale täispakett korraga.

 
At 22:54, Anonymous Anonüümne said...

Kogu probleem on selles et Taaramäele ei öelda enne tuuri mitu päeva sõita tuleb. Endal ei jää tal blogimise kõrvalt aega infot hankida.

 
At 23:47, Anonymous Anonüümne said...

andeks, aga kui ma tegin terve päev rasket trenni, siis kas ma ei tohikski ilma sinu pahameele alla sattumata õhtul jalgpalli vaadata, kuigi see huvitaks mind?

 
At 23:50, Anonymous Anonüümne said...

ja keda huvitab näiteks rattasõit? Kas seda on atraktiivne vaadata? :)

 
At 00:03, Blogger GuidoMukk said...

Nii kuis ka ma ei tahaks. Pean ma vist ikkagi sind kurvastama. Taaramachine pole siiski tagasi. Edasiminek on olnud tõhus , kuid ikka pole see veel 2011 aasta Taaramäe.
Pärast lörri läinud hooaja algust ja puudulike võitlus kilomeetreid ei usu ma endiselt et ta ennast 3 nädalat kestvaks tuuriks kestma saab (a. la. Kangert Girol, kel kehva päeva polnudki)
Kahju! Paganama kahju!
Ka eelmine aasta suutis ta esimesel mäel koos kolme paremaga kaasa minna ja mina koos rattamaailmaga olime koos tagajalgadel, et kas tõesti?!
Tänane külmumine oli paha näide. Vormis Taaramäe on vihmas kuratlikult tõhus. Vihmaga peaks olema välja jäetud teda kiusanud õietolmu probleem.
Tulemuseks oli aga täielik "külmumine". Miks võitis Nibali Giro samas kui neis hulludes oludes pidid mitmed soosikud maha astuma? Kui sa oled vormis...suudad sa ka kehvasid olusid teistest paremini "taluda". Mida näitas ka Froome, kes oma peenete jäsemete ja lühikese varukaga särgis oleks pidanud küll kannatama täna.

 
At 00:31, Anonymous Anonüümne said...

vanasti (vist Sporditäht) valis Eesti kõige lollemat sportlast. kahju, et traditsiooni kustus, viimased kaks aastat on sellele auhinnale väga kõva pretendent olnud ühe jalgratturi näol.

 
At 08:41, Blogger Priit Pullerits said...

Uskumatu õelus ja pahatahtlik parastamine...

 
At 09:33, Anonymous Anonüümne said...

Hääletan eelmainitud tiitlite anonüümse Eesti tugitoolisportlase, kes terve kevade jooksul umblaiskuse tõttu ennast kordagi ennast liikumisradadele ei viinud!

-9:33

 
At 09:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits: "Uskumatu õelus ja pahatahtlik parastamine..."

Eesti jalgpallikoondise mängu mõttetuks nimetamine on aga mis? Nagu külvad, nõnda lõikad..

 
At 20:03, Blogger heikkik said...

jalgpalli tuleb käia ikka staadionil vaatamas. mitte kaagutada kuskil kuradi blogis:)

 
At 23:02, Anonymous Anonüümne said...

Mina kavatsen igatahes TDF-i vaadata. Keda see tennis huvitab? Mina küll ühtegi ei tunne.
Teet

 
At 03:04, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:10, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:13, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht