neljapäev, juuni 20, 2013

Pullerits: Miks keskmine kiirus muudkui suureneb?

Mul ei olnud eile mingit plaani. Kaks päeva polnud ju rattaga maanteel käinud. (Ma ei saa öelda, et «polnud rattaga sõitnud», sest käin rattaga tööl – erinevalt paljudest-paljudest, kes kiidavad oma euro-aasia käblikauto väikest kütusekulu, aga sõidavad sellega ometi iga päev tööle ja tagasi ning saastavad sedasi keskkonda palju-palju rohkem kui minu mahukas ja mugav «ameeriklane», mis teeb vaid hädapäraseid sõite.) Kui õhtul kell seitse koju jõudsin – enne suvepuhkust tuleb ju veidi rohkem tööd teha, et kõik plaanid korralikult joone peale saaks viidud –, parkisin kõhu täis, ajasin rattariided selga, võtsin seina äärest ratta, vajutasin kõik näidikud nulli ja läksin teele. Nii palju plaani siiski oli, et sõidan ligi 41-kilomeetrise ringi mööda Tallinna maanteed üle Kärevere silla, seal pööran paremale Kärkna peale, kus omakorda keeran paremale Jõgeva maanteele ning tulen sealtkaudu läbi linna koju tagasi.

Tempo plaani ei olnud küll mingisugust, ja see on ju kõige tähtsam plaan. Alustasin rahulikult, et üldse aru saada, kust suunast tuul puhub. Õieti ei saanudki. Väntasin mõõduka hooga, et mõnus oleks. Vaatasin näidikult: esimesed 10 km 17.30ga. Tak deržat! 15 km 26 minutiga. Pööre Kärkna peale, pudelist neli sõõmu punase sõstra mahla, siis krobelisel-pragusel asfaldil paslik ülekanne ja aktiivsem asend sisse.

Aga see ei olnud ju võistlus. Tuli meelde, mida kõva eraldistardist sõitja, Haanja Rattaklubi liige Olavi Mõts oli viimases Maratonis rääkinud: et eraldistardist sõidus on meestel igasugused grimassid ees. Kontrollisin end: näolihased on vabad, ei mingit viltust suud ega pilukil silmi ega kipras otsaesist. Ja hingamine? Mitte sisse-välja puhkiv, vaid valdavalt rahulik. Hmm, mõtlesin, milles see rattasõidu raskus siis seisnema peab, kui isegi hinge paelaga kaela ei tõmba? Nojah, järeldasin, ju siis selles, et jalad käivad liiga väikse diameetriga ringi ega saa korralikku sirutusfaasi ja see «siblimine» neid küllap pisut kangestabki.

Kuid selle vastu leidub rohtu. Kui tahad, et veri rohkem liikvele pääseks ja lihaskiud liiga kokku ei tõmbuks, tuleb tõusta sadulast ning ajada tagumik võimalikult püsti, vänderdada rattaga käsi appi võttes hoogsalt paremale-vasakule ning peatselt tunnedki, et jalgadel hakkab parem. Selliseid sirutusharjutusi on eriti kasulik teha siis, kui tuleb minna vastumäge või kiirus muul põhjusel langeb. Saad kerge vaevaga taas näiteks 38 km/h kätte, seejärel istud sadulasse ning saad mõnda aega kergemini vändata.

25 km 42 minutiga. Täitsa hea ju. Laias laastus poolteist minutit kiiremini, kui pühapäeval nii pikka maad läbides. Kui samas tempos jätkata, peaks saama vist elu kiireima Kärevere-Kärkna ringi. Loodetavasti alla 1:12.

Kui maja ukse ees kella kinni vajutasin, peatusid selle sihverplaadil arvud 1:09.50. Ratta läbisõidunäidik ütles, et distants oli 40,9 km. Lihtne arvutus näitab, et keskmine kiirus oli 35,1 km/h. Veidi andsin linnas ära – enne «finišit» tuli ju võtta Kroonuaia tänavalt tulles Jakobi mäe tõus, mida isegi Allan Oras on nimetanud vastikuks tõusuks. Linna piiril, kui sõidetud sai täpselt tund, oli läbisõit 35,3 km. Meenus, kuidas kevade hakul olin samal ringil saanud paarissõidus, kui vahepeal kiirus ikka päris valusaks läks, keskmiseks 36 km/h. Nüüd siis peaaegu sama kiirus ihuüksinda.

Hämmastav, mõtlesin. Trenni ma ju ei tee, spetsiaalratast mul pole, mingit eriettevalmistust, isegi mitte soojendust mu sõitudele ei eelne, aga keskmised kiirused muudkui paranevad, ehkki enamik oma arust asjatundjaid väidaks, et sõidan ratast nii valesti, kui valesti üldse sõita saab.

Aga kas tähtis on protsess? Ei, tähtis on tulemus. Jah, kiirus 35,1 km/h ligi 40 km pikkusel rajal oleks tänastel Eesti meistrivõistlustel eraldistardist sõidus luuseri naeruväärne kiirus, aga kui arvestada minu kasinat rattasõidustaaži, väikest üldkilometraaži, samuti tõsiasja, et mahu- ega erialatreeninguid ma ei tee, samuti arvestades vanust ja spetsiaalvarustuse puudumist, siis ei näe küll põhjust, miks ma ei peaks oma viimase aja kiiruste üle heameelt tundma.

Aga kust ja millest see kõik tuleb, aru ma ei saa.

Kuid mis tähtsus sel on?
******
Amasa Back Trail on the edge of Jackson Hole, Moab, Utah. 20. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1-6: Priit Pullerits ületamas Emajõge Vabadussillal. Fotode autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

47 Kommentaarid:

At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

On küll lihtne arvutus. Et teada, kas Pullerits ikka arvutas või vaatas rattakompuutrilt tuleb küsimus: mitu tundi on 1h 9min 50s ? Vastus võiks olla täpsusega 4 kohta peale koma: a,bcde.

 
At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

Kõva mees!

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

Ennustus
Peadsed sissekanded

1. Eraldistardi Eesti meistrivõistlustest
2. Sügavam analüüs eraldistardi võludest ja valudest.
3. Lugu oma elu esimesest eraldistardist(näiteks Premium7)

Tubli Priit. Kui trenni teed, siis peabki tulemus paremaks minema. Praegu on see veel selgelt märgatav varsti peaks areng aeglustuma, siis tekib küsimus, miks arengukiirus aeglustus? Mis paneb mõtlema ja analüüsima, sest tähtis on ju tulemus, aga see on seiskunud ja protsess pole ka enam mõnus, kui ette on teada, et tulemus ei parane.

Jätka samas vaimus, siis on hästi. Pigem olgu alguses areng aeglane, kui järsku kiire ja hiljem seisak.

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

Mõtlesin, et küsiks Pulleritsu arvamust Postimehe staarspordiajakirjaniku "Risto Mehise" kohta.
http://sport.postimees.ee/1276466/seksikad-fotod-portugali-staar-ja-tema-abikaasa-demonstreerisid-tatoveeringuid

JAANUS

 
At 15:47, Anonymous Anonüümne said...

Kangert edestas Taaramäed EMV eraldistardis 5 sekundiga - see näitab, et Taaramäe on enne TDF heas seisus.

 
At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

Jaanusel õige küsimus.
Kas sellised "spordiuudised" on strateegiline kokku lepitud lähenemine või tegemist puhtalt ühe mehe vallatlemisega?

P.

 
At 18:40, Anonymous Anonüümne said...

No vot ei saa aru Priidust ...

Alles hiljuti väitis kommentaaris, et tulemus pole tähtis ja oluline on fiiling. Ennem seda pidas mittevõistlevaid rattaralli/-maratoni läbijaid mõttetuteks meesteks ja nüüd jälle laob "ülepäeva" kiiruseid ja distantse ...

Priit, aaeee.. kas mõtted ikka kodus?

 
At 19:14, Anonymous Anonüümne said...

Kust tuul, sealt meel... Mõne inimese jaoks lihtsalt on ületamatult raske püsida järjekindlalt ühel ja samal seisukohal - või kui mingid asjaolud sunnivad seisukohta vahetama, siis püsida järjekindlalt sellel uuel seisukohal.

Niisugune lakkamatu kõikumine sobib väga hästi praegu meie ühiskonnas valitseva hoiakuga, et tähtis pole mitte objektiivne tõde, vaid arvamused-arvamused-arvamused. Seetõttu ongi meil tekkinud nii palju igasuguseid suhtekorraldajaid ja "arvamusliidreid", et kõigile ei jätku normaalset tööd ja mõned peavad ennast realiseerima multikulti, "võrdõiguslikkuse" ja homonduse vallas. Priit võib-olla ei saa arugi, et oma pideva seisukohtade vahetamisega sillutab ta just neile teed.

Võib muidugi väita, et ajakirjanik peabki vahendama eri osapoolte seisukohti. Aga ka ajakirjanikul võiks olla mingi hulk teemasid, mida ta valdab juba nii palju, et ei pea iga päev ümber orienteeruma. Spordiblogi pidaja võiks olla enda jaoks selgeks mõelnud, miks ta sporti teeb. Kui on kahtlusi, esita need, me saame aru, sest kahtlusi esineb igaühel. Aga natuke kummaline on vaadata inimest, kes täna ütleb kindlalt, et teha tuleb ühte, ja homme sama kindlalt, et teha tuleb teist.

 
At 23:13, Anonymous Anonüümne said...

Isegi kui see inimene midagi ei ütle, on teda naljakas vaadata.

 
At 00:09, Anonymous Anonüümne said...

Kiidame Kert Martmad EMV 5. koha eest. Sel aastal oleks veel Pulleritsust napilt jagu saanud ehk. Järgmisel aastal sõidab Pullerits oma Kärevere-Kärkna ringi juba 50 minutiga ja saab väljaspool võistlust kulla kaela. Kui mitte M Eliidi hulgas, siis kehkenp...ide klassis kindlasti.

 
At 08:25, Anonymous Anonüümne said...

...«Ma ei kasuta abivahendeid,» sõnas Kangert. «Ei kompuutrit ega pulso- või spidomeetrit. Sõidan enesetunde järgi." - kuldsed sõnad

IA

 
At 08:56, Anonymous Anonüümne said...

Kärkna ringi stammkundena märgiks:
1.Ringi läbimise kiirus sõltub tuule suunast ja tugevusest-soodsaimad on läänekaare tuuled(nagu kolmapäeval)-vastutuule lõik metsavahel,taganttuul avatud aladel- mõttetuimad idakaare omad,eriti kagu.Lihtne füüsika.
2.Spidomeeter on sul kalibreerimatta.Isegi uksest-ukseni ja üliohtlike Narva mnt ja Laia tn kaudu tulles(NB!-sõida ikka Lubja-Staadioni-Kroonuaia) jääb distants alla 40km.

 
At 09:01, Blogger Priit Pullerits said...

Kangert räägib õiget juttu! Vot, saite nüüd, kõik pulsomehed ja muude vidinate kummardajad. Visake see saast kohe minema! Ma olen kogu aeg rääkinud, et nende näppimine on asendustegevus. Mees peab trennis vaimu ja iseloomu kasvatama (Kangert: võidule viisid võim ja vaim!), tahtejõudu arendama, mitte nagu mingi teismeline mingi nunnumeetri pikendusena tilbendama.

 
At 09:04, Blogger Priit Pullerits said...

08:56 - spidomeeter on spetsiaalselt kalibreeritud. Kui õigesti mäletan, lasin seda koguni vist Caspar Austal teha. Mina ei tea, kust kuhu ja mis tänavaid pidi teie kilometraaži arvestate, ilmselt on teil mingi teine marsruut - ma olen just teinud oma marsruudi sellise, et ikka võimalikult pika ringi välja venitab.

 
At 09:30, Anonymous Anonüümne said...

Miks, miks. Seepärast kasvab, et sa väntad kiiremini.

 
At 09:32, Anonymous Andres said...

Lihtne lahendus, pange oma marsruudid siia võrdluseks kaardilingina siia üles. Siis saame teada kumma 40km on rohkem 40km:-)

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

Priit, viska ka ise minema oma mõttetu vidin spidomeeter! Tõelised mehed mingite arvuliste näitajate järgi ei treeni!

 
At 09:52, Anonymous Anonüümne said...

Niipalju järjekindlust võiks ikka olla, et 3 minutiga seisukohta 180 kraadi ei muuda.

«Ma ei kasuta abivahendeid,» sõnas Kangert. «Ei kompuutrit ega pulso- või spidomeetrit. Sõidan enesetunde järgi."

Priit Pullerits kell 09:01:
"Kangert räägib õiget juttu! Vot, saite nüüd, kõik pulsomehed ja muude vidinate kummardajad."

Priit Pullerits kell 09:04:
"Spidomeeter on spetsiaalselt kalibreeritud. Kui õigesti mäletan, lasin seda koguni vist Caspar Austal teha."

Arenguruumi veel siiski on, tervelt 3 minutit. Kõvemad mehed suudavad oma seisukohta muuta ka ühes lauses.

 
At 10:16, Anonymous Anonüümne said...

Taaramäe: «Tegin väikse vea. Hakkasin ära pöörama sealt, kus juhtmootorrattad enne lõpusirget rajalt lahkuvad. Automaatselt. Võtsin hoo pisut maha. Kui viga taipasin, lasin lendu paar vänget sõna.

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

Vähemalt 00:09 aus kommentaar muutis reede palju lõbusamaks.
Taavi

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

No ega Kangert kah miski elektroonika paastujast pühak pole. Alles aasta tagasi ütles Kanks: " Õnneks jalga oli ja lihtsalt nautisin numbreid SRMi pealt, istudes 550-580w. Kohe teine tera kui päev varem." Ei tasu PP-l siin midagi seletada ilma abivahenditeta liikumisest.

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

1)Kui palju siis see 1h 9min ja 50 sekundit siis tundides teeb?? Või polegi see väidetavalt lihtne arvutus nii lihtne?

2)Siin on pilt Kangerti ja Hesjedali üritusest äsjalõppenud Šveitsi tuurilt. Ma ei tea, mis asi see seal kangertil lenksul on, kui see pole elektrooniline abivahend:
http://metronews.ca/sports/706029/hesjedal-back-on-the-bike-after-crash/

See, et ta eilsel võistlusel seda ei kasutanud ei tähenda, et ta kompuutrit üldse ei kasuta.

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Järgmine kord kui sõitma lähed kontrolli palju saad vahemaaks Kreutzwaldi-Betooni ristmikust Kärevere sillani (sild algab sealt kus risti üle tee on asfaldis hambuline jurakas)-kui saad 12.5 (+-50m) võid oma spidoka õigeks lugeda.

8:56

 
At 12:10, Anonymous Anonüümne said...

Priidul jälle suu vett täis, bööö :D

Ajakirjanduse algtõde on, et infot tuleb kontrollidea 3-st allikast. PP aga usub miskeid pooltõdesid ja esitab järjekindlalt oma tegevusi õigustavate faktide pähe. Ajalooliselt kribavad nõnda Kremli ööbikud.

 
At 12:22, Blogger Priit Pullerits said...

Ärge targutage ja lahmige ega mängige sõnadega kõvameest! Mulameestega ei viitsi isegi diskussiooni laskuda. Pange oma mõnusasti sõidetud (mitte trennis sõidetud, sest mina ju trenni ei tee, sõidan niisama naudingu pärast) 25-40 km eraldistardi (mitte sirge, vaid edasi-tagasi või ring, sest taganttuulega jõuab igaüks üle 40 km/h keskmist hoida) ajad välja ja siis tulge rääkima. Ja ärge unustage nime ka alla panemast, sest mingi suvaline anonüümne sõnavõtt, et panin eile 42 km/h keskmisega 50 km ja jõudu jäi veel kapaga ülegi - seda muinasjuttu võite oma surnud vanaemale pajatada, tema kurdid kõrvad võivad selle alla neelata.

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

Ega meie pehmod ei ole, et mingit spidomeetrit kasutame! Kust me need ajad võtma peaksime? Igasugused vidinad oleme ju ära visanud, nagu sa ise käskisid.

Ja kust sa võtad, et meil on olemas mingid nimed? Meie oleme anonüümsed kommentaatorid ning eksisteerime ainult sel hetkel, mil me kommentaari kirjutame. Kellaaeg on meile nimena täiesti paras. Pärast seda hajume uuesti olematusesse, homme tulevad jälle uued anonüümsed kommentaatorid uute kellaaegadega.

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:34, Blogger Priit Pullerits said...

Tuleb taas kurbusega tõdeda, et paljud ei suuda jälle teksti süüvida, vaid vassivad ja ajavad kõik sassi. Kui ma rääkisin vidinatest ja nende vähesest vajalikkusest, siis nii palju võiks ikka kainet arusaamist olla, et ma ei esinenud ju mingi ludiidina. On elementaarsed asjad, mida igal inimesel on argiseks eksisteerimiseks vaja. Need on käekell, telefon ja kui tegemist on ratturiga, siis ka mingi nn pardakompuuter. Aga! Need ei pea olema vidinad - saate aru, ma räägin vidinatest! Te ei tea, mis on vidin? No ärge demonstreerige oma lollust nii laialdaselt. Mul on tavaline käekell, mis mõõdab aega - sellest piisab ju. Mul on telefon, millega saab helistada ning sõnumeid vahetada - sellest piisab ju. Mul on rattal lihtne pardakompuuter, mis näitab läbitud vahemaad ja keskmist kiirust - sellest samuti aitab. Mul ei ole - ja just nende järele ei ole vajadust, seda rõhutasingi, ja rõhutan veel kord, sest paljudel on suuri raskusi lihtsaimastki tekstist arusaamisega, küll aga pole mingeid raskusi puusalt lahmimisega - mingit kella, mis mõõdab pulssi ja mingeid splitte ja tont teab, mida veel; mul ei ole telefoni, mis on kaaperdanud minu elu (kõik need sajad ja tuhanded rakendused, mis teile pähe määritakse, ja mille kaudu teid jälgida saab); mul ei ole pardakompuutrit, mis näitab kümneid ja kümneid eri näite - milleks!?

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

Mis asi on vidin? Eesti keele seletav sõnaraamat ütleb: "kõnek mingi pisidetail, jublakas; mingi väike ese" ja toob näite "Jalgratta vidinad". Kas spidomeeter on jalgratta pisidetail või väike ese? Loomulikult. Sa käskisid vidinad minema visata. Järelikult tuleb ka see minema visata - arvestades ka asjaolu, et ta pole jalgratta normaalseks funktsioneerimiseks vältimatult vajalik. Mõnedel on suuri raskusi lihtsaimastki loogikast arusaamisega.

 
At 14:28, Blogger Priit Pullerits said...

...40,9 km keskmisega 35,1 km/h, ja mitte võistlusel, vaid lõbusõidul. Räägime edasi, 14:12?

 
At 14:41, Anonymous Anonüümne said...

Käekell on pisiasi nagu sõrmus või kõrvarõngas või kaelakee. Milleks meile see vidin, kui kella näeb telefonist, arvutiekraanilt, päikse, kuu, tähtede ja sateliitide asendist? Käekell ei ole absoluutselt eluks vajalik vidin. Mõni mees seab selle aga lausa elutähtsate jublakate kategooriasse. Mida see jublakas annab, tead täpselt kuidas näppudega pulssi mõõta käe arterilt, muhahaa!?

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

Räägime edasi, palun. Need sinu toodud arvud on mõttetud, sest nad on saadud spidomeetri abil. Spidomeeter on aga vidin ja seetõttu mõttetu.

14:12

 
At 14:48, Anonymous Anonüümne said...

20. sajandi algul peeti käekelli pigem ilu- või moeasjaks ja enesest lugupidav meesterahvas kasutas taskukella. Elu arenguga on kella funktsionaalsuste arsenal täienenud. Tänapäeval on kellale lisanudunud ka pulsoka, kiiruse, sammu/väntamise sageduse, temperatuuri, kõrguse ning asukoha mõõtmise funktsioon, mida mõni mees kompuks nimetab. Mees sa ei käi ajaga kaasas - milleks mitu erividinat, muretse parem üks ja korralik kaasaegne vidin.

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Tanel Kangerti kommentaar pärast EMV katkestamist: "Kangert rääkis, et kogu sõidu oli rattal pidur peal, millest ta ise aga sai aru alles siis, kui kõrvale tõmbas. "Tuju võttis ära, noored panid paremalt ja vasakult mööda. Olnuks pardakompuuter, näinuks selle ära," rääkis ta." Tundub, et mõnikord on "mõttetud vidinad" siiski kasulikud...
Taavi

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

Kangertit on hästi refereeritud. Mitte. Ise proovisin ka videot vaadata, aga sain mehelt sellise tsitaadi: "Ega mul, ei hakka vabandusi otsima - ma ei tulnud siia mütsiga lööma, tahtsin teistele appi tulla, aga minust üldse mingit abi ei olnud. Mul oli väga-väga raske. Noored panid must paremalt-vasakult mööda, olin täitsa grupi lõpus. Ühtegi rünnakut isegi ei mõelnud ette võtta."

Tehnika osas Teedul muidugi õigus :)

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

Parandus, Taavil***

 
At 03:04, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:10, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:13, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 05:40, Blogger raybanoutlet001 said...

http://www.oakley-sunglass.in.net
nike air zoom
tiffany jewelry
yeezy boost 350 v2
cheap real jordans
tiffany online
adidas nmd runner
http://www.raybanglasses.in.net
skechers shoes for women
fitflops clearance

 
At 08:10, Blogger Unknown said...

air presto
nike dunks
michael kors
birkin bag
vans shoes
kobe shoes
Kanye West shoes
hogan outlet online
adidas nmd
adidas yeezy

 
At 05:13, Blogger Unknown said...

www0705
barbour jackets
jordan shoes
ray ban sunglasses
nobis outlet
oakley sunglasses
christian louboutin outlet
palladium boots
adidas nmd
coach outlet online
mbt shoes

 
At 05:18, Blogger jeje said...

christian louboutin outlet
ralph lauren uk
pandora charms outlet
ralph lauren uk
cheap ray bans
nhl jerseys wholesale
nike shoes for women
christian louboutin shoes
ralph lauren uk
canada goose outlet

 
At 06:03, Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.6
canada goose jackets
michael kors handbags
nike chaussure femme
coach outlet
ugg boots
saics running shoes
kate spade outlet
canada goose jackets
christian louboutin shoes
ralph lauren outlet

 
At 05:46, Blogger Unknown said...

basketball shoes
adidas yeezy boost
kyrie irving shoes
golden goose
kevin durant shoes
lebron shoes
nike prestos
adidas eqt support adv
tom ford glasses
fila

 
At 05:31, Blogger yanmaneee said...

kobe shoes
lacoste polo
michael kors outlet
yeezy boost 350
moncler jacket
vapormax
yeezy
coach outlet online
adidas superstar
mlb jerseys

 

Postita kommentaar

<< Esileht