reede, aprill 19, 2013

Pullerits: Oi-oi-oi, ai-ai-ai, mis küll minu pepust sai?

Mis, te mõtlete nüüd või, et asi keerab päris perversseks? Või et püüan vääääga teistsuguseid ligi tõmmata?

Mööda, hullult mööda.

Möödunud pühapäeval ajasin ratta välja. Et tiivad liiga kiiresti selga ei kasvaks, alustasin Ameerikast toodud Treki maastikurattaga. Sõitsin algatuseks 24 km – ja teate, kui kaua? 1:04! Aga tühja sest ajast! Hullem oli see, et tagumik jäi juba tosina kilomeetri järel valusaks.

Järgmisel päeval sõitsin veel MTBga, ikka tagumikuvalu trotsides, siis istusin teisipäeval Scotti maanteeratta sadulasse. See vähemasti liikus edasi. Tegin 33,6 km pikkuse ringi, aga juba poolel maal hakkas taguots taas kõvasti häda tegema. Viimasel viiel-kuuel kilomeetril pidin juba iga kilomeetri järel end sadulast püsti ajama, et kannikate valu leevendada.

Nüüd olen viis päeva järjest sõitnud, teinud keskeltläbi tunniseid ringe, aga tagumik on endiselt sensitiivne. Ei mäletagi varasemast, et hooaja alguse tüüphäda oleks nii pikalt vaevanud. Ei tea, kas peaks mõneks päevaks puhkust võtma?

Kiirused on olnud väiksed, ülekanded kerged. Jah, eile 28-kilomeetrise ringi lõpus proovisin, kas saan 50 km/h kätte – jah, sain, ja selleks polnud sugugi vaja raskeimat rauda sisse panna. Tõsi, eks tuul ka aitas omajagu kaasa. Aga enamasti olen sõitnud nii, et oleks kerge kerida. Kui siia juhtub mõni rattasõitu jagav tegelane – mõtlen neid, kes tõesti asja jagavad, mitte neid, kes oma arust jagavad –, siis oleksin tänulik, kui ta annaks mõned juhised, kuidas on kevadel õige koormusi seada. (Pulsivöö andmete kasutajail palun mitte tülitada.)

Ühte ütlen aga kohe: ärge lootkegi, et hakkan mingeid kahe- või kolmetunniseid trenne tegema. Et miks siis mitte? Põhjendan.

Esiteks, kahe-, kolme- ja neljatunniseid trenne on mõtet teha ainult neil, kes tahavad Tour de France’ile pääseda või kel ei ole midagi targemat teha. Ma ei usu, et teist keegi isegi mingile Kataloonia velotuurile pääseb, isegi Eesti grupisõidu meistrivõistlustel pjedestaalile mitte (ma ei räägi siin mingist veteranide pseudovanuseklassist), nii et võtke rahulikult – pole mõtet üritadagi ega ennast asjatult koormata (juhul muidugi, kui te ei taha just treenimise Eesti meistriks saada). Igatahes mul on küll palju targemat teha kui tunde maanteel nühkida. Kahju neist, kelle elu on nii hall ja üksluine, et õhtust õhtusse pedaalide pikalt sõtkumine on päevas suurim vaheldus.

Teiseks, ärge tegelge enesepettusega ega arvake, et rattasõidust sünnib suurt kasu. Tuletan meelde: rattasõit on mugavusala. (Kuidas nii, imestate? Väga lihtne: kõik vastupidavusalad, mida saab teha istudes, oma keharaskust kahel jalal mitte kandes, on teataval määral mugavusalad [kuigi neid saab, mõistagi, harrastada nii, et keel ripakil ja silme eest must, nagu näiteks sõudmist]). Ainuüksi rattasõit iseenesest teid palju ei arenda. (Sellest räägib järgmisel nädalal Postimehe vahel ilmuvas minu toimetatud Maratonis pikemalt Grete Treier.) Seega, need, kes loodavad sportlikku arengut, peavad nüüdseks olema ladunud tugeva üldfüüsilise põhja. (Treier lõpetas põhja ladumise märtsi lõpuks ning istus alles siis ratta selga – aga tema sõidab, erinevalt meist kõigist, ka võitude nimel.) Kust te selle põhja talvel saate? Loomulikult suusatamisest! Ehk siis: see, kes tahab, et tema rattatreeninguist ka midagi kasu tõuseks, peab olema talvel suusatanud vähemalt 1715 km. Vastasel korral ehitate oma unelmate lossi lihtsalt sohu.

Kolmandaks, nagu öeldud: rattasõit on mugavusala – ja sellest tuleb mõnu tunda. Mõnu saab tunda just siis, kui teha umbes tunnine ots, kõik edasine muutub suuresti nüristavaks nühkimiseks. No olgu, kaks korda nädalas, kui on hea ja jõukohane seltskond, võib ju ka mõne kahetunnise sõidu teha, aga rohkem küll mitte.

Neljandaks, kas te tõesti arvate, et kui treenite minust kaks või kolm korda rohkem, rääkimata sellest, et teil on kevadel tänaseks läbi sõidetud juba 1000-2000 km minu 135 vastu, siis võidate minusugust pika puuga? Loomulikult, kindlasti leidub neid, kes võidavadki, aga ma räägin siin enamikust. Olgu, olete grupi jagu eespool. Aga tõenäoliselt olete minuga samas grupis. Kuid pole välistatud, et mõni jääb isegi tagumisse gruppi. Nii et kui laias laastus keskmise võtame, siis mingit vahet need suured kilometraažid ei tekita. Või vähemasti ei ole nende vahede saavutamiseks kulutatud aeg ja energia proportsioonis saavutatud vahe suurusega. Mis lihtsat loogikat pidi edasi minnes tähendab, et sel hullumeelsel treenimisel, mis kevaditi maanteel lahti läheb, pole enamiku jaoks sportlikust vaatevinklist mingit mõtet.

Nüüd ilmuvad kindlasti välja need, kes kukuvad suure suuga jutlustama, et ega nad sõidagi tulemuse nimel, et nemad naudivad niisama loodust. No mis jutt see on?! Maanteel sõites tuleb jälgida liiklust, mitte loodust! Kindlasti väidavad mõned, et teevad oma pikki sõite puhtast naudingust. Mina teen oma sõite ka! Aga sellega on nagu hea söögi söömisega: sa pead söömise lõpetama enne, kui süda läikima ja kõht valutama hakkab. Ehk teisisõnu: rattasõidust saab parima naudingu siis, kui mitte vändata tüdimuseni, vaid siis, kui ronida sadulast tundega, et ohh, oleks tahtnud veel sõita. Viimasel juhul säilib rattasõidutahe ka suve teise poolde, esimesel juhul ei või selles nii väga kindel olla.

Niisiis, kui mõni on end juba nii kooma sõitnud ja ikka veel asjast aru ei saa: võtke, mehed, ratta seljas rahulikult, ärge ponnistage üle, sest need lisatunnid ja lisakilomeetrid, mis te muu elu arvelt vaevaga kogute, ei too teile kokkuvõttes pea mingit eelist, või kui toovadki, siis on see eelis tühine, isegi naeruväärne.

Ja kui te mind ei usu – sest paljud peavad uhkuseasjaks kuulutada, et teevad risti vastupidi sellele, mida ma räägin –, siis kuulake korraks, mida rääkis mulle nädala algul Scanpixi fotoagentuuri Baltimaade juht Art Soonets, kes käis sõitmas koos tuntud traumatoloogi-ortopeedi Leho Ripsiga, saavutades keskmiseks 24 km/h. Ta imestas, kuidas pühapäeval, kui lumi oli äsja just sulanud, käis maanteedel juba hirmus kihutamine (minu keskmine oli tol päeval mäletatavasti 22 km/h), paljudel silmad poolenisti pahupidi peas. Soonets küsis, mis sellistest küll mõne kuu pärast saab.

Mis saab, mis saab?! Siililegi selge, et midagi ei saa.
******
GMC Terrain on Hurrah Pass Road, Moab, Utah. 20. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1-7: Jalgrattur aprilli keskel Itaalias Toskaanas. Fotode autor: AFP/Scanpix

49 Kommentaarid:

At 10:06, Anonymous Jakup Laan said...

Õige Priit, õige!
Kasutan juhust ja kommenteerin et kui ma oleks Toskaanas sündinud oleksin juba ammu jalgratta meistersportlane. Loodame et kui Taaramäe terveks saab siis paneb temagi nagu meister sportlasele vääriline. Tuulega võidu.

ps. hea kuulda ka vahepeal Art Soonetsist ja Leho Ripsist. Tervisi neile tublidele meestele

 
At 10:08, Anonymous Anonüümne said...

Valusa tagumiku puhul soovitan kasutada kortisoonikreemi. Tähtis on tuub kusagilt kätte saada, eks retsepti jõuab tagantjärele ka valmis vehkida.

 
At 10:13, Anonymous Jakup said...

Vanad spordimehed ikka rääkisid et kui oled aprillis vormis siis Tour de Estouniaks küpse. Seega ei maksa kohe 48km/h kimada. Sellist võivad endale lubada ainult kõva füüsilise põhja teinud sportlased - Mae Veerpalu Kanter Hunt Ansip Treier

 
At 10:19, Anonymous Anonüümne said...

Kuidagi korduma hakkavad need loosungid.
Mis mõtet on sulle nõu anda, kui nagunii selle järgi ei talita??
Pole ka mingit mõtet laiata enda ja laita teiste kilomeetreid. Minu silmis oled sa oma 1700+ suusakilomeetriga ilmselge ületreenija oma tulemuse kohta.
Kokkuvõttes- lase edasi nii, nagu sobib, aga ära arva, et keegi sulle midagi arukat viitsiks soovitada;))

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Rehemaa tegi ka kõva põhja. Kui ta tahaks ta võiks jalgrattas päris kõvasti panna. Samuti on kõva põhja teinud Eesti jäähokikoondise poisid. Nagu tänases Postimehes kirjutab.

 
At 10:49, Anonymous TL said...

tsiteerin "Grete Treier lõpetas põhja ladumise märtsi lõpus ..."
Tõenäoliselt on tal kirjas 0 (null) suusakilomeetrit :D.

 
At 11:16, Anonymous Anonüümne said...

Priit, su pepu on valus sellepärast, et sa annad talle liiga ühekülgset tegevust. Kui sul oleks laotud järjepidev põhi ka mõnes teises pepu tegevuses, siis ei oleks rattasadulasse istumine vast nii vaevaline.

Kahjuks ei ole ise selle valla asjatundja, võib-olla on hoopis nii, et oled toda teist pepu tegevust harrastanud liiga usinasti, mille tõttu rattasadulas istumine nüüd kannatab.

 
At 12:11, Anonymous Karl Vaart, Põlvamaa said...

Priit nagu ma olen Sulle ikka soovitanud - anonüümsed kommarid pepupoisid redigeeri välja. Pole tarvis neile siin areeni jagada, nad kukuvad siin oma "vaimukusi" pritsima

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Pikas - ei jõudnud lõpuni lugeda - blogikandes on rohket taaskasutamist leidnud blogipidaja ammu kõigile tuntud stampseisukohad, -väljendid ja terved mõttekäigud. Blogi järjekindlale lugejale on need juba pähe kulunud. Asja ei päästa uudse (uudsuse taotlusega), hea ja halva maitse piirimail kõikuv pealkiri. Cheap. (But I hate cheap.)

 
At 15:36, Anonymous Sore Ass said...

Pullerits üritab gay-nalja visata.

Aga kust pärineb PP nii hea homohuumori tundmine?

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

Nõus eelkõnelejatega. Ent vaadakem kalendrisse. Reede!!! Linnuke on vaja kirja saada.

 
At 16:34, Anonymous Anonüümne said...

Eks inimesed on erinevad ja seetõttu oskavad nad rõõmu tunda ka väga erinevatest tegevustest, aga mitmeid kuid järjest maanteel vändata seda vägagi monotoonset tegevust 15+ tundi nädalas tundub küll piisavat jabura tegevusena.

Ja mille nimel? Kui oldaks Elionil või Samsungil (või misiganes see Cup sel aastal ongi) esikümne mees, no okei, esikolmekümne mees, kuid 200+ kohtadel sõitja puhul on raske mõista panustatud vaeva (aeg ja energia) ja vastusaadava "kasu" otstarbekust.
Seda enam, et ainult ratta seljas olemine arendab füüsist ikka väga ühekülgses plaanis...

Bartolomeo Emmanuele, un vecchio sciatore

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

Gay naljad pärast dopinguteema mahavaikimist tundub olevat loogiline lahendus, arvestades ta leivaisa vikerkaare promo meelsust.

Sirgeseljalisest suusatajast on järele jäänud tagumik püsti hõõrutav velomaan. Oh aegu ja kombeid.

Ühesõnaga kõik on p-s. Mehed, kust saab kõige kiiremini ja vabalt dopingut?

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

ERR uudistes jooksis eile läbi, et suurem osa EOK eelarvest läheb tippsportlaste dopinguga varustamiseks.
See on ju skandaalne!

 
At 19:01, Anonymous Anonüümne said...

Samal ajal ...
on maailmamees ja ürituste korraldaja Dr Holden (ratast 2013 hoojal juba 946 km)
ette võtnud hoopis isevärki inspekteerimisreisi Piusale, "Eesti parimale raftijõele".
"Piusal raftimine on tõeline kaif," kirjutab Holden oma blogis. 8)

 
At 20:43, Anonymous Lembit Kaun, Otepää said...

Doktor Holden on kõva mees. Doktor Pullerits ka. Loodame et ta on lati ainult ajutiselt alla lasknud.

Tahaks küsida härra Pulleritsu käest et miks Postimees nii aktiivselt integratsiooniga tegeleb? Viitelingid Postimehest rus.postimees ja eng.postimees lehtede sisse.

Äärmusnats ma küll olen aga sellist pornograafiat ei taha näha.

 
At 23:23, Anonymous Anonüümne said...

Lembit Kaun, kas te saate ravi?

 
At 23:43, Anonymous Anonüümne said...

Ma loodan Priit et sa sellise suhtumisega kirjutad ainult blogi, spordiradadele pole sellist asja vaja, hakata esimesest reast lihtsalt lahmima, ülbitsema. Täpselt selline mees, kes paneks jala ette kui see sulle 1 koha TM-l annaks. Vähe rohkem sära, rõõmu ja austust teiste vastu.

Rain Seepõld
rain.seepold@gmail.com

 
At 23:52, Anonymous Anonüümne said...

Kõik kes Elionil ja Samsungil on noh esikolmekümnes, mis nad siis saavad 16:34?
Teet

 
At 00:03, Anonymous Anonüümne said...

Täpselt, ise küsin, ise vastan ja mittesobivad vastused ka välja toodud. Kuigi ma pole tõsiseltvõetav spordimees ja ma isegi ei arva end asjast midagi tarka teadvat, kuid olles lugenud läbi viimase blogi sissekande, võtan vabaduse vastata (kuigi hr. Pullerits palus minusugustel sõna mitte võtta) ja soovitada treenida rattaga 5-6x nädalas, päevas mitte rohkem kui 1-1,5h. Olen selgusele jõudnud ning minu arvamuse kohaselt ei anna kahe-, kolme- ja neljatunnised treeningud suurt võitu võrreldes 1,5 tunnise treeninguga, eriti kui talvel on suusakilomeetreid üle 1700. Ehk lühidalt, soovitan jätkata sama viisi nagu sai alustatud.

Siim V

 
At 00:53, Anonymous Spioon said...

Üldiselt...

Sõitsin minagi ratast, mõnuga...kuid ühel päeval pärast tavalist rattatreeningut hakkas kõik alakehas valutama ning kaotasin ühe padruni. Õnneks jäi teine padrun ning kahuri funktsionaalsus alles, kuid ratta selga ei istu iialgi. Soovitan mõelda rattamehed:)

 
At 00:57, Anonymous Anonüümne said...

Priidul ju enam seda probleemi pole...

 
At 01:07, Anonymous Anonüümne said...

>> ärge lootkegi, et hakkan mingeid kahe- või kolmetunniseid trenne tegema.

Dr Holdeni trennid on olnud 4-5-6 tunnised. Kvaliteetkilomeetrid.

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Miks ei saanud Priit autasu Suusaliidu aasta lõpetamisel? Oleks ju olnud põhjust.

 
At 19:00, Anonymous Anonüümne said...

Autasu mille eest? Ilusaima pepu kategooriat ju pole.

 
At 20:06, Anonymous Anonüümne said...

Oh-oh-oo!
Dr Holden korraldab Rõuges maratoni. Sellest peab küll osa võtma!
Pulleritsule mängib saatus vingerpussi. Otsustas homode peal keelt teritada, nüüd aga kipub hoopis endale (kapi)homo maine külge jääma. 8)

 
At 20:55, Blogger Priit Pullerits said...

...teate, mulle hakkab see teie pedepropaganda juba üleviskama. See on tülgastav. Postimehe veebiküljelt leidsin veel sellise baskvilli, ja kujutage ette, lehetoimetus isegi ei eelteavitanud mind, et nad sellise haiglase, argumentatsioonivaba soperdise avaldavad:

Kes kütab viha? Pullerits

Vanasti oli ikka kombeks, et kui toimetuse palgalisele töötajale keegi vastata tahtis, siis anti sellest ikka eelnevalt teada, eriti juhul, kui tegu oli vasturünnakuga, sest toimetuse ülesanne on, muide, töötajat tema töö tegemisel kaitsta. Aga nüüd võivad igasugused heterofoobid pritsida isikliku rünnakuna toimetuse töötaja pihta süüdimatult seda, mida vaid tahavad, ja kellelgi ei teki toimetuses küsimust ka, et oot-oot, kas iga kräppi ja mõttetust peab ikka avaldama.

 
At 21:19, Anonymous Anonüümne said...

Jah, kui Maria Küti arvamuslugu avaldati, nagu vene keeles öeldakse, без купюр и изменений (kärbete ja muudatusteta), siis on see ajakirjanikule hoop selja tagant omaenda toimetuse poolt.

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

Ehk siis Pulleritsule on ka omad selga pööramas. Friendly fire , nagu armees öeldakse....

 
At 01:19, Anonymous Anonüümne said...

@00:53 räägi lähemalt! Mis, kuidas, miks?

 
At 02:18, Anonymous Anonüümne said...

Siinkohal tuleb küll PP-ga täielikult nõustuda. No lugege seda preili Küti soperdist (koolis käinud inimene peaks olema vähemalt suutnud kirjutamiskunsti omandada) ja tegelikult rohkem polegi vaja midagi lisada, asi on enam kui selge. Piinlik lugeda ja selline inimene tahab omandada kõrgharidust?! Tuleks saata kohe tootvale tööle!

 
At 02:53, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa. 00:53 loo varalised autoriõigused on juba ära omandanud "Postimees", lugemiseks tuleb osta uuel nädalal ilmuv "Postimehe" lisa "Maraton".

 
At 10:18, Anonymous Anonüümne said...

P.S. Otsi sealt lugu "Munadeta mehe maraton".

 
At 10:24, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, ma ka imestasin, et kas selline ongi Euroopa kõrghariduse tase, kui lugesin Maria Küti tõepoolest küündimatut ja ajuvaba ja absoluutselt igasuguse aruka argumentatsioonita soperist - ta ju magistrand... rahuprotsesside magistrand... no kuulge, mis kräppi siin Euroopas ka ei õpetata... pole ime, et sellistele pseudoaladele lähevad õppima ilmselgelt vasakpoolse ajuloputusega neidised, kes arvavad, et kui saavad sellistele pseudoaladele õppima, siis võib hakata kohe oma "tarkust" pritsima ja teistele kuulutama, mis on õige ja mida arvama peaks. Parem jäägugi sinna Euroopasse, leidku sealt endale mingi multikulti polt, aga ärgu siia tagasi tulgu. We won't miss her!

 
At 11:06, Anonymous Anonüümne said...

Jah, nii see on. Selle asemel et õppida matemaatikat, füüsikat ja tehnilisi alasid, millest ühiskonnale reaalset kasu tekib, õpitakse igasuguseid "lillealasid" nagu sotsioloogiat, filoloogiat ja ajakirjandust.

 
At 13:59, Anonymous Lembit Kaun, Otepää said...

See on kurb kui Postimees oma töötaja reedab, aga eks mittelugupeetud Samostil ole ka lapsed ja pere toita, nagu meil kõigil. Seega, talitame nii nagi suur meinstriim tahab.

Lembit Kaun, kas te saate ravi?

Saan küll. Sinu rõõmuks

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

Nii, varasemad mehed hakkavad juba tagasi jõudma. Tuntud tugev harrastaja Ken Martma nt 4:16 ja 139 km.
Priit pani oma ärge-tulge-mind-õpetama-3-4-tunniste-sõitudega natuke puusse vist.

 
At 16:48, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.delfi.ee/news/kergejoustik/maailm/video-draama-londoni-maratonil-ratastoolisportlane-kustutas-olumpiavoitja-lootused.d?id=66007174

lugu kuidas vähemused teisi kotivad

 
At 16:54, Anonymous Lembit Kaun, Otepää luhaäärsed said...

kõige rohkem on Priidule liiga tehtud, aga loodetavasti maksab ta ükskord kätte,
siis nutate, peded, homohumoristid ja anonüümsed tainapead!

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, "paskvill" kirjutatakse tugeva p-ga ja üleüldse, kas teie arvates on õige ainult teie arvamus, kõik, kes teisiti mõtlevad, arvavad valesti?

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

See siin on Pulleritsu blogi ja siin kirjutab ta sõna "paskvill" nii, nagu ta ise tahab. Ühegi anonüümiku asi ei ole tulla teda õpetama.

 
At 21:09, Blogger sk8erboi said...

mis, Pullerits, juba rattaseljas?? lumi pole veel äragi sulanud, Haanjas sai täna veel ilusti sõita! Ja kaks eri ratast?!! Sellega kvalifitseerud Eesti top 2000 rattapede hulka ilusti. Sellest ka valus tagumik :)

 
At 23:30, Anonymous Anonüümne said...

kas selle iba asemel, mis siin kommentaaride hulgas sporditeemat rämedalt pitsutab, kusagil keegi päriselt ka kevadisest ettevalmistusest räägib?

 
At 17:02, Blogger Priit Pullerits said...

Mis kaks ratast, Sulev, mõnitad või?! Ikka kolm ratast. Kolmas on tööl käimise ratas!

 
At 08:10, Blogger Loodusõpetus said...

Sõber Lauri,

Priit võib olla jääb sul tagumik valusaks sellest, et rattapüksid on juba mitu aastat vanad ning "pampers" lihtsalt oma töö teinud. Täpselt sama mure oli minul eelmine aasta, muretsesin uued ning probleem lahendatud.

 
At 03:04, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:06, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:09, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:13, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht