neljapäev, veebruar 21, 2013

Pullerits: Mis saab Tartu maratoni raja lõiganutest?

Massiivne raja lõikamine Tartu maratonil vana lasketiiru lähistel on tekitanud laiapõhjalise küsimuse, mis saab neist, kes sohki tegid. Helistasin Indrek Kelgule (sest olen ju ainus, kes siin reporteritööd teeb, mitte kuuldusi ei levita ega niisama lahmi), Klubi Tartu Maraton juhatajale, ja kuulsin järgmist.

Kelk rääkis lõikamise kohta, et kui kellelgi oleks tõendusmaterjali, mille põhjal tekitada antud küsimuses sügavam keskustelu, siis ta hea meelega vaataks seda materjali ning seejärel otsustaks. Paraku telepilt selle kohta, kes lõikas, infot ei anna, ja isegi kui kopteril asuv kaamera oleks sohitegemise jäädvustanud, siis seni, kuni lõikajate rinnanumber ei ole kopteripildilt tuvastatav, ei ole tolle materjaliga midagi peale hakata. Kelk avaldas kahetsust, et puuduvad faktilised andmed lõikajate kohta.

Kui suur oli lõikajate arv, selle kohta on levinud väited, et sadadest rohkem kui tuhandeni, ent tuhande lõikaja väite kohta märkis Kelk, et tõenäoliselt ei anna inimesed endale päris hästi aru, kui suur hulk on siiski tuhat inimest.

Kelk möönis, et kuna lõikamine läks massiliseks, siis ei saa välistada, et tagumised ei saanudki aru, kust tänavu rada läheb, ning pelgalt seetõttu võis osa eespool lõiganutega kaasa minna.

Kelk rääkis, et on eelnevatel aastatel teleülekandes näinud, kuidas umbes kümmekond avantüristi on püüdnud vana lasketiiru juures lõigata. Tema kolleeg Epp Paal oli mullu maratonil osaledes märganud, kuidas mõned sõitsid kõnealuses kohas otse, ent Paal oli Kelgu sõnul pidanud tookord peenikest naeru, sest lumi oli seal sedavõrd paks, et vaevalt nad midagi võitsid, pigem kaotasid.

Kui kõnealune koht on ka varem sohitegijaid ahvatlenud, siis on õigustatud küsimus, miks peab rada tegema kaare vasakule ega lähe otse, mis lõikamise probleemi lahendaks. Kuid asi on selles, seletas Kelk, et sinna, kust rada võiks minna otse, on rajatud snowtubingu park ning sealne maaomanik ei ole nõus, et maratonirada tema valdustest läbi läheks.

Igatahes lubas Kelk, et järgmisel aastal panevad korraldajad lõikekohta aiad ette ning saadavad kellegi sinna videokaameraga võimalikke sohitegijaid pildile jäädvustama.

Seekord oli Tartu maratoni raja ääres üheksa videokaameraga inimest, kelle ülesanne oli üles võtta uisutehnika kasutajaid. Küllap märkasite raja servas üksinda passimas kollastes vestides mehi – ilmselt nemad need olidki. Kelk ütles, et tänase seisuga ei ole kedagi uisutehnika kasutamise pärast diskvalifitseeritud, ent lisas, et kogu videomaterjal on veel läbi vaatamata.

Ühtlasi oli ta andnud raja julgestajatele ülesande, et kui need näevad mõnda suusatajat ebaloogilisest kohast rajale ilmumas, tuleb ta number kirja panna. See tähendab, et korraldajad olid valmis, et keegi võib püüda rada lõigata. Kelk tunnistas, et selline sohitegemine on seni olnud rohkem probleemiks rattamaratonidel, kus mõned osalejad on seepärast ka diskvalifitseeritud.

Kelk kinnitas, et valest stardikoridorist startimise tõttu pole seekord samuti kedagi kõrvaldatud. Vahepeal kerkinud küsimus, miks telemees Raivo Rimm startis numbriga 6231 palju-palju eespoolt, tulenes Kelgu sõnul korraldajate näpuveast, mistõttu õigel ajal registreerinud Rimm sai oma võimetele mittevastava lähtekoha. Korraldajate loal võis ta startida umbes 2000. koha kandist. Samasuguseid tegelasi, kes oma suure stardinumbriga korraldajate loal ettepoole pääsesid, võis Kelgu hinnangul olla paarkümmend. (Ilmselt seletab see ka selle, kuidas üks 5000+ stardinumbriga noormees minust juba enne rollerirajale keeramist mööda tuiskas.)

Tartu maratonil lasid korraldajad võtta kolm dopinguproovi, nii naiste kui meeste võitjalt ja ühelt osalejalt loosiga. Küsimusele, kas too loosiga kontrolli sattunu võis olla ka rinnanubriga 4000+, vastas Kelk eitavalt, lisades, et see piir, kustmaalt ei tasu loosiga dopinguproovi minejat tõmmata, oli tunduvalt eespool. Aga kus täpsemalt, seda saladust ei soovinud ta avaldada. Kas dopingukontrollijad võtsid ka omal initsiatiivil kelleltki neljandalt või viiendalt proovi, seda Kelk ei teadnud, nagu ei teadnud ta ka seda – sest see pole tema tööülesanne –, millal saabuvad dopinguproovide vastused. Ta oletas, et kuu-poolteist võib minna küll.
******
Slickrock Bike Trail, Sand Flats Recreation Area, and La Sal Mountains, Moab, Utah. 19. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1-4: Tartu maratoni start. Fotode autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix

53 Kommentaarid:

At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, kas keegi on kunagi nii suurt pettust teinud, et Harimäe eel paremale Kekkose rajale põiganud ja siis enne Kekkose raja Harimäe tõusu paremale keeranud, et peale TM raja Ande joogipunkti uuesti TM rajale minna.

Võib-olla oleks see üks koht, kus peaks igaks juhtumiks mõni TM inimene vaatama.

Märt

 
At 11:53, Blogger Tauno said...

Muidugi võiks ikkagi midagi ette võta ka selle tõusunukiga. Iga kord on seal mingi ikaldumine olnud. Tõusunurga poolest ei ole midagi erilist, esimese paari kilomeetriga ei tohiks kellelgi jalad ka veel töntsid olla, aga kohtadel 2500+ trambitakse seal ikka tuta-tuta käärsammuga üles, sellest ka see jabur järjekord tõusu all. Arumaeisaa, miks on nii raske seal normaalse vahelduvtõukega üles sõita.

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

Ka kohtadel 1000-1500 sõidetakse seda tõusu käärsammuga, miks, ei tea.
Kuid iseenesest ei ole sugugi paha, et pudelikael just nii alguses ja nii lihtsal kohal. Pigem säästab see sportlaste varustust järgmistel tõusudel ning sportlasi karukausi laskumisel.
Las need ummikud olla. Nautijatele ei ole sellest sooja ega külma.

 
At 12:37, Blogger Gaspar said...

Mnjaa. Eesti sprindikoondisele tõmmati vesi peale. Ainus "kiir" siis Triin Ojaste, kes pääses veerandfinaali. Kurb!

 
At 12:38, Blogger Priit Pullerits said...

Tõehetk: kõik Eesti mehed spindis 30. joone taga. Kein Einaste väitis eile teles, et kõik neli saavad veerandfinaali.

Vabandust täiesti mitteolulise, tühise, kõrvalise ja mitte kedagi huvitava infoga siin eksitamast.

Tagasi Tartu maratoni problemaatikasse!

 
At 12:47, Anonymous Anonüümne said...

et siis Triin Ojaste on MMi parim murdmaasuusataja Eestil?
kah Priit

 
At 12:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit, 12:38. See info on nii ebaoluline, et ei vääri äramärkimistki.

 
At 13:04, Anonymous Anonüümne said...

Järgmine kord pöördugu korraldajad Kaitseväe poole ja pangu üks Degtjarjovi kuulipilduja 3-4 mehega sinna vana lasketiiru lõikamiskohale. Võib olla ka MG-30, või mida kaitsevägi praegu kasutab.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

MMil ei jää nüüd muud, kui suusaliit peab oma statuudiga meestele kohad välja nõudma!
TMi lõikamine näitab aga, et millegipärast ei lõiganud esiotsa mehed (kes tulemust taga ajavad) vaid just nn sõidunautijate punt. See vist näitab paljude sõidunautijate tõelist palet, kus kehva tulemuse mõjul tegelikult sees sedavõrd pakitseb, et reeglite ega aumängu järgmisest pole juttugi. Aitab ainult selge juhend, piirded ja rikkumisel DSQ, mida tuleks lolli massi taltsutamiseks julgelt rakendada.

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Jätke see sprinterite materdamine. Tegelikult on nad ju lahedad mehed. Kevadel on nad Tähtvere ovaali sprindivõistlusel jälle kõik kenasti poodiumil. Pealegi, Einaste oskab jumala hästi moonwalk-i.
Teet

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Kein Einaste reklaamis ju Pulleritsu toimetatud "Maratonis" Crafti pesu. Mis ma pean nüüd pesumarki vahetama või? Ei, sprindikoondise esinemine MM-il ei ole tähtsusetu. Kui mehed koju Tartusse jõuavad, pannakse kaubanduskeskuse parklas pidu & show püsti. 8)))

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

Tubli edasiminek on seegi, et sprindimehed ja -naised ei kukkunud sellel korral. Mina igatahes ei näinud seega viispluss siit poolt.

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Mis Einastega juhtunud on, see paaristõuge nägi välja nagu TM teise saja mehe oma Elvas finisisirgel, niimoodi ei vaju isegi ajakirjanikuhärra tõukel läbi keha. Jube oli vaadata.

 
At 14:41, Anonymous Anonüümne said...

http://www.jree.ee/gallery/42-tartu-maraton/
siin 2 lõikamise pilti :D

 
At 14:46, Anonymous Anonüümne said...

Kas mõnda pilti on, kus need lõikajad näha? Sellist ülevaatlikku, vaid näiteks kopterilt tehtud? Saaks ka aru, kui palju neid lõikajaid oli...

Kuid et mis neist saab - miski ei saa, miks peaks. Üleüldse võiks lõdvemalt võtta kogu seda üritust. Esimesed sajad ja litsentsiga sõitjad muidugi mitte, nende jaoks on see võistlus ja peabki olema. Aga viimased tuhanded matkaku minu arust nagu endale meeldib, kuni nad just teisi ei sega. Antud juhul muidugi segasid ja no üldse on loll lugu, aga et midagi nendega tegema peab - no ei pea.

 
At 14:49, Anonymous Anonüümne said...

Maratonist.
Kas tuubitoit on nõudnud järgmise ohvri?

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

http://www.youtube.com/watch?v=Km5Ar5RkVl8&feature=youtu.be

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Ekspress väidab, et TM on nõudnud järjekordse ohvri...
Hoolitsegem oma tervise eest!

 
At 16:07, Anonymous Anonüümne said...

14:41 osutatud foto tagumise lõikaja tuvastamine on sportfoto fotot abil kerge. Selleks on nr 3543. Rex-i mehe tuvastamine las jääda juba korraldajatele.

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

2011 TM-l startisin kõige lõpus ja neid lõikajaid oli mõnisada,. Kuid mingit aja, ega muud võitu sellest ei tulnud. Lõikajad rahmedlasid nabani lahtises lumes. Need kes rahulikult kurvis ootasid, said lõpuks kiiremini ja väiksema vaevaga liikvele.
Sellel (2013) astal vaatasin spetsiaalselt, kas on jälle lõikajaid, kuid esimese 2500 sees ei läinud keegi seda teed. ILmselt tekkis see probleem päris viimaste tuhandetega.

 
At 17:01, Anonymous Anonüümne said...

2011 TM-l startisin kõige lõpus ja neid lõikajaid oli mõnisada,. Kuid mingit aja, ega muud võitu sellest ei tulnud. Lõikajad rahmedlasid nabani lahtises lumes. Need kes rahulikult kurvis ootasid, said lõpuks kiiremini ja väiksema vaevaga liikvele.
Sellel (2013) astal vaatasin spetsiaalselt, kas on jälle lõikajaid, kuid esimese 2500 sees ei läinud keegi seda teed. ILmselt tekkis see probleem päris viimaste tuhandetega.

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

http://etv2.err.ee/videod/dok_film/ed352432-8dd4-45b4-b8fe-d774955995b9

Olid ajad...

 
At 17:42, Blogger Madis said...

Ühe Jaanus Ree pildi pealt sain kokku ca 20 lõikajat.

 
At 18:04, Anonymous Anonüümne said...

Mitte et ma valet ja valtskust pooldaks,mis see lõikamine muud on,aga paljude tulemust see mõjutas?Esituhandetel mitte ja tagapool olijatel polegi koht kõige olulisem.Inimesed tulid maratonile SUUSATAMA,mitte troppis tammuma ja järjekorras ootama.Korralduses tuleb midagi muuta,et kõik saaksid algusest lõpuni sujuvalt liikuda.

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

Kui neil see koht oluline pole, mida krdit nad siis lõikavad?

 
At 18:45, Anonymous Anonüümne said...

Sellised susserdajad tuleb põhimõtteliselt paika panna. Ühel hetkel varastavad tähtsusetuna tunduva koha nimel Tartu Maratonil, teisel hetkel varastavad tööandja tagant või lasevad töötaja üle, kolmandal momendil krt teab mida. Sellistel tegelastel, kes teadlikult nii kurve sirgeks ja määgesid laugeks sõidavad on eetiline kasvatus 0 ja spordi vaimuga kooskõlas oleks neid üldse mitte starti lastagi.

 
At 19:06, Anonymous Anonüümne said...

14:41 osutatud fotol Rex-i mees on nr 4911 ja ka foto on olemas.
http://www.sportfoto.ee/et/aivo+paumann

 
At 19:13, Anonymous Anonüümne said...

"Kui neil see koht oluline pole, mida krdit nad siis lõikavad?"

Psühholoogiline surve. Staadionil kõlab suusa hümn, peetakse kõnesid, kõik klõbistavad keppe ja võrdlevad dresse. Ja siis - seisa ummikus ja oota!!! No pole ju selle pärast siia tuldud! Mehed, teeme midagi, läheme kuhugi!!!

Nagu autoga sõites - kui ees on ummik, siis valid pikema sõidetava ringtee, isegi kui ummikus seistes läheks tegelikult kiiremini.

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

18:45
>> teisel hetkel varastavad tööandja tagant või lasevad töötaja üle

Selgelt klassipositsioonilt öeldud. 8)

 
At 19:26, Anonymous Anonüümne said...

Krdi kamp jobusid seal mäe peal! Sõita ei oska või? Hoolimata eilsest kõvast pummeldamisest, ma lausa lendaks oma uute carbon visseritega sealt üles! Tõmmake koomale ja laske MEHED ette. Ja teie hale kamp alandlikke jobusid, kes te kõrvad lontis järjekorras ootate, te jäätegi tallalakkujateks! Mina selliste äpardunutega küll ei kavatse siin tammuda. Nahh... ma tulin siia võistlema, tõmban sellest tropikarjast lihtsalt paremalt mööda. Tahaks näha seda meest kes midagi kobiseda julgeb...

Kalevipoeg

 
At 19:49, Anonymous Anonüümne said...

kuna see on suuresti suusablogi, siis...palju õnne sünnipäevaks, Mati Alaver!
priit

 
At 20:19, Anonymous Anonüümne said...

8010 võttis Memme-Taadi värava eelse tõusunuki väga ilusa ja nauditava uisusammuga. 86** (täpselt ei mäleta) võttis Kohvipunktis kohvi, sõitis uisusammuga kuni peale kohvipunkti asuva esimese kaugustähiseni ning heitis elegantse kaarega kohvitopsi maha. Lõpetas uisutehnika kasutamise, kui küsisin, kas ta kavatsebki uisutehnikas võistelda.

Priit

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

tänases postimehes lugeja kirjade all on minu arvates isegi aktsepteeritav põhjendus sellisele lõikamisele. tohutu tropp, mis võistlusärevuses paratamatult närviliseks teeb. miks ei võiks viitstarti kasutada, saaksid kõik grupid mõnusalt minema

 
At 21:13, Anonymous Anonüümne said...

Startisin eelviimase stardigrupi lõpust ja nägin lõikajaid nii kurvi peal kui ka päris otse minemas. Kui lõikamiskohani jõudsin, oli sealt otse minemas paarkümmend inimest, kurvi siseküljes lahtises lumes umbes kümme. Need pidid olema siis sõitjad eelviimasest grupist või eest poolt. Kui kurvi selles järjekorras ära võtsin ja tagasi vasakule hakkas pöörama, tuli otse lõikajaid juba ühtlase joana (kaks-kolm sõitjat kõrvuti), pannes kolmandiku päris rajalt tulijate teest kinni. Ilmselt võis siis olla tegemist paarisaja lõikajaga, kindlasti mitte 500 või 1000. Tagantjärgi vaatasin, et esimese TPni oli tagant startides kiirus ainult 2km/h aeglasem kui järgnevatel lõikudel, kokkuvõttes ei andnud need esimesed 3-4 jalutamistõusu seega lõppajale lisaks enam kui 10-12 minutit. 6 tunni juures ei maksa see enam midagi, küll aga lubab rahulik algus edaspidi sõidust mõnu tunda.

 
At 21:19, Anonymous Anonüümne said...

Mis põhjendus see ka on? Ah, et võistlusärevus õigustab lõikamist. Järelikult tulite võistlema, mitte matkma ja lihtsalt suusatama. Võistlus toimub võistlusrajal, mitte põllu peal. Kui juhtida tähelepanu lõikamisele, siis ei võistle enam mitte keegi. Mkmmm. Siis võistlevad ainult esimesed 800, ülejäänud kõik matkavad ja koht pole tähtis.
Teet

 
At 00:14, Anonymous Anonüümne said...

Mis kuradi jutt see on tohutust tropist lasketiiru juures? Kas see viis minutit seismist on põhjus lainetena stardi või raja muutmise nõudmiseks? Rumalus! Osalege korra Vasalopetil, siis näete milline üks ummik välja näeb. Aga seal ei arva sajad matsid, et see oleks põhjus lõikamiseks. Ainult tainapead lõikavad!

 
At 01:59, Blogger Lauri said...

Mingi tropp pani 2300 koha kandis peale. 30.km kõik raskemad tõusud puhast uisku. Samas mootorsaan sõitis tal otse taga.

 
At 08:52, Anonymous Anonüümne said...

Mootorsaani tossu eest peabki vahendeid valimata ära põgenema! Imestan, et kuidas need esiotsa mehed tossuga hakkama saavad, neil ju kaamerameestega 1-2 saani kogu aeg ümber. Elektrisaanid need vaevalt on.

 
At 09:21, Anonymous Anonüümne said...

Minu Selle aasta sõit läkski puhtalt mootorsaani nahka terve esimese vaheajapunkti tossutas otse minu ees. Esimesse vaheajapunkti jõudes oli pea uimane ja süda paha. Lõpupoole küll kosusin ja tõstsin tempot, aga õiget motiveeritust enam polnud ja aeg tuli paar minutit üle 4 tunni.

 
At 09:25, Anonymous Anonüümne said...

Ei-ei, 8:52, kus see elekter nüüd seal! Lumesaanid on need.

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

Nii nagu ajakirjanikud on inimesed, on ka dopingukütid:

http://www.epl.ee/news/eesti/teadlased-suudistavad-wada-laboreid-proovide-voltsimises.d?id=65718520

 
At 10:29, Anonymous Anonüümne said...

Mis neist lõikajatest ikka kiruda, nad ju kõrge stardimaksu maksnud ja täielik õigus suuselda ja hapukurki süüa. Ning äkki tegid "Pulleritsu" ja pistsid numbri enne lõpetamist taskusse:)

 
At 10:40, Anonymous Anonüümne said...

Ma arvan, et pulleritsu panemine on rohkem amatööril enne distantsi lõppu tekkiv vastupandamatu kihk ikkagi kellelegi ära teha, vahendeid valimata ja otse loomulikult FIS reegleid tagantjärele letti lükates.

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

Koht kus lõigati on raja kitsaskoht. Tekkinud ummik tõendab seda. Kui see kitsaskoht ligvideerida, siis tekkib see kuskile mujale. Praegu on see päris hea kohapeal. Kui see lasketiiru tõus ärajätta või laiemaks teha, siis tekkib kohe probleem järgneva laskumise peal, kuhu sattub siis liiga palju suusatajaid korraga ja kukkumised on vältimatud. Kui ka laskumine ära jätta, tekkib tropp järgmise tõusu peal. Mida varem tropp tekkib, seda pikem on see maa, mida saab, peale troppi, vabamalt sõita. Lainetena start ilmselt leevendaks seda, aga sellega kaasneksid uued probleemid.
Mis puutub raja lõikamisse, siis kuidas suhtuksite sellesse, kui keegi kurvi väljastpoolt lõikaks, elik ringi sõidaks. Seda saab vältida ainult selle võimaluse ligvideerimisega. Kui stardis pannakse kell käima, siis on see kõigile signaal, et tuleb võimalikult kiiresti rada läbida, vahet pole kus krupis starditakse. Kui see nii ei oleks, siis ei mõjutaks protokolli tegemine osalejate arvu. Kui aegade alusel järjestatud finisiprotokolli ei tehtaks, siis ei oleks sellel üritusel niipalju osalejaid. Eestis on selliseid üritusi, osalejate arv on neil marginaalne võrreldes TM-ga.
M

Siin mõni kommenteerib, et nägi ainult paarisada lõikajat, et ei olnud tuhandet, samas ise viibis selles kohas sõitjana lühikest aega, ega loendanud kõiki lõikajaid.

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

see "ligvideerija" M tundub üks naljamees olevat

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Nii palju siis "see on ju iga eestlasest suusataja laulupidu"-üritusest. Lõigata, et saada paarsada kohta ettepoole? Huuh, absurd.

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

Härra M,ummik pole hea mitte kunagi ega mitte kusagil.See ongi probleem millega tegeleda,siis kaovad ka lõikamised ja muud pahed.Kes soovivad head kohta on ikka oluline küll,millises "krupis"starditakse.

 
At 15:42, Blogger Andres P said...

Kes soovivad head kohta teevad trenni ja nihkuvad 2-3 maratoniga piisavalt ette, et sõitu nautida.200-300 peal on ruumi tapvalt, ole mees ja sõida.
See lõikamine on näotu tegevus ja siin pole mingit õigustust. Tropi üle virisejad käigu korra Vasaloppetil (startdis ~15 000 inimest) ja kogegu ära mitmendale kilomeetrile jõuab tagant alustades pooleteise tunniga ...
Osaleda soovijate üle kurta nad ei saa vaatamata sellele ülinõmedale (minu ja ilmselt veel paljude suusatajate arvates) algustõusule.

 
At 15:43, Blogger Andres P said...

Kes soovivad head kohta teevad trenni ja nihkuvad 2-3 maratoniga piisavalt ette, et sõitu nautida.200-300 peal on ruumi tapvalt, ole mees ja sõida.
See lõikamine on näotu tegevus ja siin pole mingit õigustust. Tropi üle virisejad käigu korra Vasaloppetil (startdis ~15 000 inimest) ja kogegu ära mitmendale kilomeetrile jõuab tagant alustades pooleteise tunniga ...
Osaleda soovijate üle kurta nad ei saa vaatamata sellele ülinõmedale (minu ja ilmselt veel paljude suusatajate arvates) algustõusule.

 
At 17:18, Anonymous Anonüümne said...

Andres P,olen nõus,lõikamist ei õigusta.Trenni tegemine alati ei aita,olen TM arvukuse hiigelaastail teises sajas sõitnud ja lõpetanud ja tean mis olukord seal on.Enam mitte,aeg ja aastad on oma töö teinud.Ja kui ühel üritusel on midagi pahasti(sinu ja ilmselt veel paljude suusatajate arvates),ei tähenda,et ka meil peab nii olema.

 
At 18:55, Anonymous Anonüümne said...

Lõikajatest - kas TM juihendis on kuskil konkreetselt kirjas, et lõigata ei tohi? Maksan osalustasu, lähen ja matkan, koht ei huvita, milles küsimus?
p.s. tegelikult nii ei toimi, aga ei näe ka põhjust vingumiseks.

 
At 02:50, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 02:56, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht