neljapäev, veebruar 14, 2013

Pullerits: Kuidas Estoloppetil sohki tehakse?

Passis fotograaf Riho Lüüs, siinse sissekande fotode autor, Alutaguse maratonil 4-5 km enne lõpujoont pika, võrdlemisi järsu tõusu otsas ja klõpsis pilte. Vaatas ja nägi, kuidas esimeste seas tulid mitmed sitked mehed, kes tõusust paaristõugetega vapralt üles lükkasid. Siis tuli hulganisti neid, kes pidamatute suuskadega kääri üles jooksid (näiteks mina), ja mõned sellised, kellel suusad siiski pidasid ja kes kauni sammuga üles sõitsid, näiteks Eveli Saue ja Hannes Veide (kujutan ette, et ka dr Holden ahk Ain-Ivar Tupp). Keda Lüüs enda hinnangul esimese 300 sõitja hulgas ühtegi ei näinud – need olid uisustiili kasutajad.

Ent siis tulid mehed, kes sõitsid Lüüsi tunnetusliku arvepidamise järgi kohtadele pärast kolmesajandat, ja pilt muutus. (Lüüsi pilte Alutaguse maratonist ja ka teistelt spordiüritustelt saate vaadata ja osta siit.)

Lüüs nägi enda sõnul pärast 300. kohta sõitvate meeste seas vähemalt 15, kui mitte 20 osalejat, kes kasutasid tol tõusul julmalt uisusammu. Lüüs rääkis mulle, et enamasti alustasid nad uisutamist tõusu jalamilt, kui algas selle järsem osa, ning uisutasid tippu välja. Ta kinnitas, et tegu oli ilmselge uisutehnika kasutamisega (Lüüs on ise varem suusatamisega tegelenud).

Lüüs hüüdis uisutajatele, et uisusamm on keelatud. Ta rääkis mulle, et mõned üksikud vahetasid seepeale uisusammu klassikasammu vastu. Aga neid, kes Lüüsi märkuse peale sammu korrigeerisid, oli tema hinnangul kõigist uisutajatest vaevalt kolmandik. Eenamik, lisas Lüüs, ei teinud tema manitsust kuulmagi ning jätkasid uisutehnika kasutamist. Lüüs ütles mulle, et ta ei juhtunud kuulma, et teised osalejad oleks uisusammu kasutajaid korrale kutsunud.

Kuidas sellesse suhtuda? Minu tulemust need uisutajad ei mõjutanud, nagu nad ei mõjutanud kokku umbes kolmesaja kiirema osaleja tulemust. Sellest vaatevinklist võiks öelda, et mis see minu ja paljude teiste asi on.

Kuid keelatud sõidutehnika kasutamine, olgu kas või võistluse keskmistel või tagumistel kohtadel, on ilmselge võistlusreeglite rikkumine (millega võrreldes minu tulemuse mittevõtmine Tamsalu maratonil ei ole üldse teema, sest ma ei rikkunud mitte ühtegi võistlusreeglite punkti). Olles sõitnud Tamsalu maratonil koos viienda ja isegi kuuenda saja võistlejatega, võin kinnitada, et ka nende hulgas käib tõsine pingutamine. Ja kui nüüd näiteks 320. koha mees kasutas pikal tõusul uisusammu, siis oli see kõigi talle järgnenute suhtes jõhker, ilmselge ebaõiglus ja sohi tegemine.

Lõppude lõpuks, ka mul ei olnud tol tõusul 4-5 km enne finišit kerge. Suusad ei pidanud absoluutselt, isegi kääri joostes lipsasid tagasi. Saue ja Veide sõitsid minust mängeldes mööda. Aga mul, nagu ka sadadel teistel, kel suusad ei pidanud, ei tulnud ilmselt mõttessegi (vähemalt mul küll mitte kordagi), et peaks raskuste ületamiseks kasutama uisusammu. Kui keegi püüab uisusammu kasutamist kohtadel 300. ja tagapool õigustada, siis mõelge, miks tõmmata see suvaline joon 300. või 400. või 500. koha järele? Miks mitte tõmmata seda 150. või 100. või 80. koha järele?

Tahan sellega öelda, et reeglid kehtivad ühtmoodi kõigile ja kõik need, kes kasutasid uisusammu, olgu või 800. kohale sõites, käitusid teiste suhtes sigatsevalt.

Mida teie arvate?
******
Slickrock Bike Trail, Sand Flats Recreation Area, Moab, Utah. 19. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1, 2 ja 4: Priit Pullerits (nr 128) Alutaguse maratonil 4-5 km enne finišit. Fotode autor: Riho Lüüs
Foto 3: Eveli Saue (ees) ja Hannes Veide (tema kannul) võtavad Alutaguse maratoni üht viimast tõsisemat tõusu 4-5 km enne finišit. Foto autor: Riho Lüüs

67 Kommentaarid:

At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

Kipud ajast maha jääma oma teemadega. www.estoloppet.ee Alutaguse maratono foorumis oli pikk arutelu, isegi tehniline delegaat Tiit Pekk võttis seal vähemalt kaks korda sõna.

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

Uisusammu kasutajad tuleks diskvalifitseerida ja nad peaksid järgmist maratoni alustama viimasest stardigrupist kohe pärast Priit Pulleritsu.

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Vastus esitatud küsimusele on JAH. Võib-olla ei olnud kõige operatiivsem kajastus, aga lugejaskonna mõttes kindlasti laiapõhjalisem. Tubli töö, et see ette sai võetud!

Aga kindlasti peaks olema nende jaoks, kes pika mõtlemisega on, reegel, et sõidetakse klassikalises tehnikas ja selle täitmise tagamiseks ka karistus.

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

No las kasutasid ega nende tulemus sellest küll ei muutunud julgeks väita. See paranoia mis valitseb kohalikus rahvaspordis ületab juba normaalsuse piire. Ühed kahtlustavad dopingut teised muid keelatuid võtteid jne. Alutagusel valitsesid väga rasked ilmaolud ja paljudel polnud pidamist ollagi ning ka libisemine seeläbi takistatud(pakid). Inimesed üritasid oma võimetele ja oskustele vastavalt kuidagi mäest üles saada ja asi vants. Kui esi sajas seda tehti siis asi vähe teine, seal oskajad ja võidule mängijad ning reeglid järgimiseks.

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Esisajast 2 said uisusammu kasutamise eest DSQ.

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Priit, katsu päevakajalisem olla. Mujal foorumis tehnilise delegaadi kaasabil see teema ilusasti lahti räägitud. Mida siia ikka lisada...

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Blogi postituse teema võiks piltidega olla haakunud ja seotud, oleks võind paar rikkujat siis üles siia panna.

 
At 13:01, Anonymous Anonüümne said...

12.30, et see siis nagu näiteks tähendaks, et kui ma kevadisel niinimetatud jooksumaratonil peale 20-ndat km-i enam joosta ei jöua, siis vöiks nagu jalgrattaga edasi pusida vöi mis....Reeglid on reeglid ja kehtivad köigile vördselt. Reeglite eiramimine on lugupidamatu käitumine kaasvöistlejate suhtes, vahet pole kas koht on 100 vöi 1000.
Maamees

 
At 13:04, Anonymous Anonüümne said...

Väga õigeaegne teema valik ja heatasemeline käsitlus. Kriitikutele: olulised teemad tulebki üle rääkida.
Pulleritsul on endalgi viimasel ajal spordieetika pinnal viperusi olnud (teeseldud mittelõpetamine Tamsalu maratonil, tiimikaaslase esinemine Kristjan Vilipõllu nime all Alutaguse maratonil, stardipositsiooni "parandamine" Tartu 2. teatemaratonil). Seetõttu on spordieetika kestev teema ja väärib perioodilist käsitlemist.

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Ai kui kaval nägu on härral esimesel kahel pildil ees!
Selge see, sõitu tuleb mönuga võtta, nii ongi õige.
Aga ega tea, mida head seal siiski mõttes võis olla või nii? :))

 
At 13:14, Anonymous Anonüümne said...

Aeg oleks ilmselt reegleid muuta jah. Ega näiteks sportkäimises osalejate vägisi jooksmast hoidmine seda ala populaarsemaks teinud. Keelud ja käsud on üldse raskesti järgitavad. Tuleb pigem sellised tingimsued luua, et klassikamaratonil ei ole uisu sõitmine kasulik.

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

hr 12:30, ma saan Teie jutust aru, et väsimusest tingituna ei jaksa tagapool rahvas enam muud moodi mäest minna kui uisuga? Lubatud võte on sel juhul "kuuske" ASTUDA, mis peaks surmväsinule veelgi kergem olema. Seega pole varastajate puhul asi väsimuses ja võiks ikka paremate vabanduste otsinguid jätkata.

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 14:03, Anonymous Anonüümne said...

Priit püüab juba söödud koogist viimaseid raasukesi ka oma lauale kraapida.

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

Kui nüüd vaadata Postimehes seda lollide laviini, kes Tartu Maratoni dopingukontrolli teemal kiunuvad, siis ei imesta ma üldse selle üle, kui paljud ei teagi üleüldse, et reeglid panevad kasutatava sõidustiili paika.

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

Näide elust (Amstrong) ütleb, et need kriitilsed inimesed on ise kõige suuremad sikku tegijad.

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Ikka vist Armstrong (Lance Edward).

 
At 17:01, Anonymous Anonüümne said...

Hamstong.

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

Armlong.

 
At 17:31, Anonymous Anonüümne said...

Lance Armstrong kõlab nagu pornonäitleja kunstnikunimi.

 
At 17:58, Anonymous Anonüümne said...

Miks on 13:57 kommentaar kustutatud? See rääkis väga täpselt ja õigesti, kuidas olukord tegelikult on.

Kas tõe rääkimise eest saab karistada?

 
At 18:10, Blogger Sass said...

Mina olen küll seda meelt, et kui inimene on ennast klassikamaratonile registreerinud, siis kasutagu ikka klassikalist sõidutehnikat. Mind isiklikult need uisutajad väga häirivad ja arvan et paljusid teisi ka. Lisaks mind väga häirib, et korraldajad ei suuda ja ei taha nendega midagi ette võtta. Ühest küljest vist kardetakse kliente kaotada, aga samas tuleks mõelda, et võibolla selle liigtolerantsusega kaotatakse teistsuguseid kliente. Olen ka ise vahel hambad ristis kätepeal olematu pidamisega maratoni läbi punnitanud ja kui siis mõni sinust kuskil mööda uisutab siis hea meelega hammustaks teda. Igaljuhul kui see keerukatemas oludes lausuisutamine ei kao siis mina loobun klassikasuuskadega klassikamaratonidel osalemisest. Olen mõelnud et paljud suured maratonid tahakse nii ,et ühel päeval on maratonisõit uisutajatele ja teisel klassikutele. Võibolla oleks see mingi lahendus, kui teha laupäeval väike maraton uisusõpradele ja pühapäeval päris maraton klassikalises tehnikas

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

Mulle meeldivad need kiunujad, neil alati keegi lõikab, sõidab vales tehnikas või siis keegi sööb dopingut jne. Kuid üks mis neid kõiki iseloomustab on see, et Nad on andetud ja kitsarinnalised. Ja mis peamine neid on hea kottida sest nad ei jõua kunagi võistelda. Tervitan kõiki jobusid ja andetuid

 
At 18:27, Anonymous Anonüümne said...

Rõõm on näha siin blogis arvamust avaldamas ka suure autoriteediga suusaharrastajaid nagu Sass. Sass viib mõtte suure sammu võrra edasi ja osutab nii suusa- kui ka jooksumaratonidel aktuaalseks muutuvale probleemile. Korraldaja peab tagama võistluse kvaliteedi. Ja kvaliteet ei hõlma mitte ainult rikkalikku, koormas TP laudu (ega ka mitte after-party-l kohalikus baaris pakutavat õllepudelit nagu Holdeni üritustel). Võistluse kvaliteedis on esmakohal võistluse ausus, reeglite ja ausa mängu põhimõtete jälgimine. (Võistlejate ohutust eeldame.) Korraldaja, kes reeglitest kinnipidamist ei suuda tagada, muudab on ürituse farsiks. Jooksumaratonidel on laialt levinud võistlejate saatmine ja jootmine (selleks ettenähtud aladest väljaspool). Klassikastiilis suusamaratonidel kasutavad paljud tõusudel, aga ka mujal uisusammu. Ilmsed reeglite rikkumised.

 
At 19:57, Anonymous Anonüümne said...

Ehk keegi kommenteerib.
Mitu uisusammu on lubatud teha raja vahetamisel.
Aga kui näiteks rada sootuks kaob.
Või laskumisel kurvis?

Tegelikult on see oluline. Olen püüdnud vältida ühtegi, kuid reeglid vist midagi ka lubavad. Mitte küll otse üles uisutada:)

Ehk keegi valgustab.

 
At 20:03, Anonymous Pavel Pavlovitš Pulemjotov, harrastusfiloloog said...

Kuidas ajakirjanik Pullerits eesti keele reegleid rikub

Eduard Vilde - "Kuhu päike ei paista" (1888), "Kuidas Anija mehed Tallinnas käisid" (1903) - ei toppinud küsimärke iga pealkirja lõppu nagu harimatu tölk ja juhmakas!

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

Kui kurv tuleb ja rada põle siis tuleb suusad jalast võtta muidu on jama majas. Ja kui uisutad siis sa ei kujuta ette kus sellega võib võita, ma pakun minuteid. Sellest järelduvalt suusad jalast ja no problemos.

 
At 20:27, Anonymous Anonüümne said...

hakkasin ka mõtlema, et kes on siis ütleja, et mis on klassikasõit, mis mitte. ega autoriteetseid allikaid palju ei leia (eesti keeles), põgus vaatlus leidis sellise punkti:
314 Tehnikate määratlused
314.1 Klassikatehnika
314.1.1 Klassikatehnika hõlmab endast vahelduvtõukelisi sõiduviise, paaristõukelisi sõiduviise,
libisammuta käärsammtehnikaid ning erinevaid laskumis- ja pöördetehnikaid. Ühe- või
kahepoolne uisusamm on keelatud. Laskumistehnikad sisaldavad suuna muutmiseks
vajalikke samme ja tõukeid. Ettevalmistatud suusajälje olemasolul EI OLE jalatõukega
pöördetehnikad lubatud. See kehtib ka võistlejate suhtes, kes suusatavad väljaspool
ettevalmistatud rada.
Allikas http://www.suusaliit.ee/static/artiklid/434.Suusaliit_Murdmaa_voistlusmaarused.pdf

 
At 20:55, Blogger Sass said...

Need ,kes seda probleemi ininaks ja andetute tropide mõtetuks tõmblemiseks peavad, leiavad vist on täiesti normaalne, kui näiteks rinnuli brassi distantsil mõni kavalpea vahepeal krooli ujub.Kui siit veel edasi minna ,siis oleks eriti nutikas üldse peale stardihüpet basseinist välja ronida ja hoopis kuival maal joosta. Distantsidel mis on pikemad kui 100 meetrit saavutab niimoodi edu kindlasti. Võibolla oleks päris huvitavad võistlused, kus igaüks valib vahendi millega distants läbida, kes suusatades, kes koerarakendiga, jõukamad kindlasti mootrosaaniga jne. Vähemalt oleks koht kus rahal ja jõukusel oleks tublisti kaalu. Las jobud ja tropid nühivad oma suuskaga, tõeliselt kõva mees sõidab distantsi poole tunniga oma "buraaniga" läbi ja veedab "lollaka " ja "mõtetu" klassikatehnikas mäest ülesnühkimise asemel aega saunas ja õllekannu taga. Võistlusreeglid on seega jobude ja andetute pärusmaa ja tõeliselt kõva mees ei peagi neid täitma, sest talle need ei kehti. Tervitan kõiki andekaid, tegijaid ja vingeid kutte ja ühtlasi teavitan, et ka mina liigun vabatehnikas ülesmäge oluliselt kiiremini, kui lipsuva klassikasuusaga.

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

Mina tean, et üle kahe järjestikuse uisusammu ei või teha. Käärset liikumist, mis samuti meenutab uisusammu kasutatakse rajavahetusel. Klassikajäljeta kurvi läbimisel võib käärsammu kasutamisel seda toetada ka kepitõugetega. Seal on ju vaieldav kas sa kasutad keppe edasiliikumiseks või tasakaalu säilitamiseks.
Teet

 
At 21:29, Anonymous Anonüümne said...

Sass on Pulleritsu poolvend. mittemidagiütlev bla-bla-bla, kõvasti kuraasi, igas lauses min 1x mina. oled õiges kohas, küta edasi. ja mis põhiline - anonüümselt. I like it!

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin ka Estoloppeti foorumist Tiit Peki kommentaare. Tehniline delegaat väidab, et tehti kõik võimalik. Kaks esisaja meest diskvalifitseeriti. Lõpuprotokolli diskvalifitseerimisi ei ole pandud. Kõige distsiplineerivamat vahendit millegipärast ei kasutata. (Mida häbenetakse?) Ah jah, Tiit Pekk on ju ESLi esindaja, seal on susserdamisel pikk traditsioon.

 
At 22:55, Anonymous Anonüümne said...

nonii, uisutajad, veel üks päev jäänud, et klassikatehnika selgeks õppida :)

 
At 23:15, Anonymous Anonüümne said...

...
§ 368. Uisusammu kasutamise eest klassika sõiduviisiga võistlustel karistatakse rahalise karistusega kuni 600 trahviühikut või arestiga kuni 30 päeva või ühiskondlikult kasuliku tööga kuni 400 tunni ulatuses.
...

 
At 23:25, Anonymous Anonüümne said...

1. pilt: käärsamm, suusanina õhus, astumine aimatav.
2. pilt: kahtlane, fotolt aimub pigem libistavat uisusammumoodi minemist. Piltnik teaks muidugi rohkem kõnelda, aga too PP-ga ühes "paadis".

 
At 23:27, Blogger Sass said...

to 21:29.
Viimases kirjutises oli kõigest üks mina ja seegi päris lõpus. Hr Pullerits palus avaldada arvamust klassika maratonil uisusõitjate kohta ja ma avaldasingi OMA arvamust. Millegipärast häirib kõige suuremaid egoiste kui keegi kasutab oma arvamuse avaldamisel sõna "mina", kuigi võibolla tõesti peaks kasutama Eesti rahvas, Nõukogude inimesed jne. Mis puutub anonüümsusesse siis mul on vähemalt konkreetne kasutajanimi, aga sinul pole sedagi. Ilmselt oled sa ise klassikamaratonidel tubli tegija ja uisutaja, sest miks muidu see king sul sedaviisi pigistab. Olla hr Pulleritsu poolvend poleks kindlasti häbiasi, pealegi inimene ei saa oma sünni ja päritolu asjades eriti kaasa rääkida.
PS. Ma püüdsin vähemasti teemasse rääkida, kahju et mu arvamusavaldused sinu sisukate ridade ja informatiivse sõnumi kõrval on kõigest bla bla bla.

 
At 02:51, Anonymous Anonüümne said...

See ei ole aegunud teema. Pühapäeval võivad juhtuda taas halvad määrimistingimused (peale sula külmunud, jäätunud lumi) ning kõik algab otsast. Ainult et suurematele massidele.
Inimene kipub olema karja"loom". Kui mõned uisutavad, on tunne, et kurat, ma võin ju ka. Ja nii see lumepall veerema läheb.
Pärast TM-i teatab aga tehniline delegaat, et jälgisime 100 esimest. Rohkemaks pole ressurssi. Ning et mina ei usu, et see probleem on massiline. Ja kui teil on rohkem küsimusi, saatke need minu meilile ning ärge risustage selle teemaga foorumeid.
Ning 1000 "uisutajat" mõmiseb mõnust ning 4000 hambad ristis klassikat punnitanut joriseb vihast.

Huvitav, millised on TM-l meetmed sigade ohjamiseks?

 
At 08:46, Anonymous Anonüümne said...

Meil on tekkinud palju teenusepakkujaid (nagu sportfoto), kes võimsate fotoaparaatidega raja ääres võistlejaid üles võtavad ja internetis pilte müüa üritades raha teenivad. Neil ei ole ilmselt probleem ka videokaameraid kasutada. Korraldajad võiksid avalikult välja kuulutada tasu, nt 400 €, kes esitab video tõendusmaterjali uisutamise kohta. Selle raha saaks kohtutäituriga või inkassoga patustajalt välja nõuda.

 
At 08:48, Blogger Priit Pullerits said...

Ma tahaks ka väga näha neid nimesid, kes Alutagusel esisajast uisusammu kasutamise pärast diskvalifitseeriti, aga millegipärast on lõpp-protokollis selle koha peal vaikus ja tühjus.

 
At 09:27, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pekk, natuke mage lugu või kuidas?
Delegaadilt oleks oodanud sisukamat käsitlust ja ka tegutsemist.
Väga sooviks kuulda TD seisukohta, millised järeldused on Alutagusel juhtunust tehtud, et edaspidi sellises suures koguses sigatsemine enam võimalik poleks. Vähemalt ilma DNQ saamata.

Seda veel eriti, kui arvestame ees ootavaid klassikasõite ja inimestes järjest rohkem levivat arusaama (mida näitavad erinevad kommentaariumid), et oma asi, uisutan kui tahan, keegi mind maha nagunii ei võta.
Laiutame käsi?

 
At 09:32, Anonymous Anonüümne said...

Ei mõista, miks uuriv ajakirjanik Pullerits ja passiv fotograaf Lüüs pole toonud ühtegi konkreetset näidet uisutajatest.

 
At 09:40, Anonymous Anonüümne said...

http://eestielu.delfi.ee/eesti/tartumaa/tartu/elu/mehe-eesmark-labida-tartu-maraton-jokkis-peaga.d?id=65678124


Õige mees, alfaisane, Tegija suure algustähega, memmerätimeeste hirm jne.

 
At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

Oh jumal tänatud 9.40! Keegi suutis vähemasti neid vigisejaid naeruvääristada. Inimesed elage ise ja laske ka teistel seda teha! Kuidas Te küll võistelda suudate kui enamuse aja kulutate irisemisele? Ega Te vist väga jõuagi?

 
At 10:17, Blogger Sass said...

Tiit Pekk apelleerib estoloppeti foorumis ressurside puudumisele. Tegelikult mis erilisi ressursse selleks ikka vaja on? ütleme 2-3 kaamerameest, kes ei peaks olema mingid profid ja sellised leiaks ilmselt ka alla 100 Euro per nägu.
Mu abikaasa on TM il selline 6 tunni sõitja ja on peale viimaseid TM-e rääkinud (üsna rahumeelselt ja huumoriga), et vahel ei saa arugi, et kas ta on vabatehnika maratonil, või klassikamaratonil. Teda paneb imestama eelkõige see, et uisusammu kasutavad palju just vanemad ja soliidsed härrad, kellel klassikasammu valdamisega nagu ei tohiks probleeme olla. Tundub , et asi kipub käest ära minema sellessuhtes, et see uisku sõitmise trend kipub aastast -aastasse järjest süvenema. Halb eeskuju on nakkav. Nii mõnelegi hakkab mingil hetkel, nende ausus ja printsipiaalsus näima naiivsuse ja narrusena, mida keegi ei hinda. Milleks üritada igahinnaeest sõiduviisi järgida, kui uiselda on hoopis mõnusam? Küsimus on ,et kas klassika on ajale jalgu jäänud ja peab välja surema? Loomi kaitsatakse, lapsi kaitstakse, naisi ka jne. Kes küll kaisteks klassikalist suustatehnikat Eestis ja kas sellel on üldse mõttet?
Kui õige sõiduviis on oluline vaid esimese saja hulgas, siis , kas võib sõita nii et uisutad ennast 101 kohale ja jätkad paaristõukega, hakkad taas maha jääma, kasutad jälle uisku jne? Viimasel 15 nel kilomeetril hea libisev uisusuusk all ja käed ka puhand?

 
At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

Sass, mida sa pläkutad, ava enda blogi kui tahad pikalt-laialt maast ja ilmast kirjutisi avaldada. Räägi konkreetselt, kui midagi öelda on, mida sa targutad siin. Kõva maailmaparandaja.

 
At 10:44, Blogger Priit Pullerits said...

Sass, 10:17, superküsimus kommentaari lõpus! Sellele on võimatu mõistlikult vastata. Ja see küsimus näitab, et uisutehnika sõitjate suhtes peab valitsema nulltolerants. Aitäh hea aspekti esitamise eest, Sass, "poolvend"!

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

10:41, ehk pläkutaksid sina vähem! Sass räägib õiget juttu ja nagu näha, on tal ka süda õige koha peal. Erinevalt sinust, kes tundud olevat ise üks neist suurtest sigatsejatest.

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Priit, aga sina kui uuriv ajakirjanik võiksid ju kuulsa tehnilise delegaadi käest küsida, et kuidas edasi kavatsetakse minna?

Samuti võiksid TM korraldajalt uurida, et miks sellisel pornol lastakse juhtuda, et tagapool paljud julmalt uisutavad.

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

Jama on ju ka selles, et uisutajad lõhuvad suusajäljed ära. Ja kui rada enam ei ole, siis on üsna raske selle mannasupi sees klassikutel sõita.

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

Toetan 11:33 ettepanekut.

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et ei FIS TD, ei ESL TD ega ka võistluse direktor ei ole võimelised tagama Tartu Maratoni juhendi 8. punkti täitmist, mis ütleb:
Suusatatakse ainult klassikalises tehnikas. Tehnikat kontrollitakse ja määruste rikkujad diskvalifitseeritakse. Diskvalifitseerimise aluseks on tehnikakontrolli kohtunike protokoll ja videosalvestused, mis vaadatakse üle enne ametlike tulemuste avaldamist reedel, 22. veebruaril 2013.

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Statistikat ka: TM uisutamise tõttu DSQ saanuid: 2012 - 2 võistlejat, TM 2011 - samuti 2.
Kui DSQ-sid nii vähe, siis järelikult õnneks TM-il käivad ikka korralikud inimesed :)

 
At 12:34, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 11:33 ja 11:41, (varjamatu kibestumisega) nüüd soovite küll, et PP, uuri seda ja küsi sealt, ole hea ja tee kindlaks - aga siis tulevad mingid tüübid, kes sulle selle eest lihtsalt molli sõidavad, ükskõik, mida teed ja uurid.

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

Priit, aga sul tuleb see palju paremini välja, kui enamik teistel. Ja ära nüüd nende troppide peale, kes sind pidevalt mõnitada üritavad, pead norgu lase! Ma olen kindel, et suurem enamus hindab kõrgelt seda mida sa teed ja kirjutad (va. ehk rulluisutamise alavääristamine ja Tamsalu ebaõnnestunud käsitlus).

Anna kuuma:)

Peeter Kümmel: " Kui mägedes treenida saaks, siis saaks Marko Kilbile vastu küll!"

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

12:30, seda statistikat võib tõlgendada väga mitut moodi.
TM-l ei ole reeglite rikkujate püüdmises progressi. "Linnukese" täitmiseks võetakse paar meest vahele (nt Priit Ailt, kes enda õnnetuseks kujult ja tuntuselt väga väljapaistev).

 
At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

Mina tegin märkuse ühele väga väikese numbriga sõitjale uisustiili kasutamise kohta sellel tõusul. See lüke iga tõuke ajal polnud pikk aga siiski. Pildiltki näha, et tagasivaatamise "pilk" tähendas aksepteerimist. Aumehena teda lõplikus lõpuprotokollis polnud. Liikusin seekord (oh imet) Priidust eespool. Ilmselt pidi ka fotograaf seda manitsust kuulma.
Ei ole kellegi peale kaevanud ja kuna teda lõpuprotokollis polnud ei taha ka nimesid mainida.
Ilmselt oli tal kas tehnilisi probleeme või muud jamasid, sest vaevalt ta muidu nii taga oleks sõitnud.

 
At 14:46, Anonymous Anonüümne said...

Vaatame, kas aumehel jätkub julgust kapist välja tulla?
Priit, see on sinu blogi, sinu tribüün!

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

>> Ei mõista, miks uuriv ajakirjanik Pullerits ja passiv fotograaf Lüüs pole toonud ühtegi konkreetset näidet uisutajatest.

Vaata tähelepanelikult.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin veelkord. Pulleritsu tekstis ei ole mitte ühtegi nime. Kardab.

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

see oli nr.14.

 
At 21:56, Anonymous Anonüümne said...

uisusuuskadega

 
At 02:35, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 02:39, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 02:51, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 02:56, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 05:13, Blogger yanmaneee said...

adidas yeezy
nike cortez men
longchamp handbags
derrick rose shoes
cheap jordans
tory burch shoes
fitflops
curry 5
yeezy boost 350 v2
yeezy boost 350

 
At 09:00, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.7.13
lacoste outlet
prada shoes
fitflops sale
dsquared2
off white clothing brand
tods shoes
red bottom
coach outlet store online
michael kors outlet online
cheap nhl jerseys

 

Postita kommentaar

<< Esileht