kolmapäev, veebruar 27, 2013

Pullerits: Kes peaks oma võimeid häbenema?

Eelmise sissekande kommentaaride osa lõpust leidsin arvamusavalduse, mis on selle autorit ja kõiki teisi suusaharrastajaid mahakiskuv. Alusetult mahakiskuv. Seal on kirjas nii:

«Me saame aru, et sind [P.P.] huvitavad AINULT need võistlused (ja ainult Eestis), kus sa oled kas esikolmikus või vähemalt esimese 10% sees. Kahjuks see ei ole taseme näitaja. Kui on vaja rinda pista tundmatutega, siis on asi juba keerulisem. Eestis on iga võistluse esiots enam-vähem teada, ümberpaiknemine konkreetsetel kohtadel on hetke vormi küsimus. Maailma tasemel maratonil või UCI Golden Bike[’il] (Worldloppeti vaste rattamaailmas) näidatakse tegelikku amatööride taset. Mine proovi ja siis ... P.S. Ise olen näinud ja proovinud. Häbi peeglisse vaadata.»

Arvan, ei – lausa usun, et tol kommenteerijal ei ole mõtet end häbeneda ega sundida teisi, sealhulgas ka mind, koos endaga häbenema. Tahaks kohe hüüatades küsida, miks too kommenteerija suhtub endasse ja teistesse minu- ja meiesugustesse nii halvustavalt!

Mõelgem nüüd rahulikult: mis näitaja see lõpuks on, et kusagil maailmas suudavad mingid ülipühendunud harrastajad võistelda peaaegu nagu poolprofid? Minu arust mitte mingi! Absoluutselt mitte mingi. Tubli, et nad seda suudavad – aga miks peaks keegi meist end seepärast alaväärtuslikuna tundma ja end häbenema? Elu ei alga sellest, ei lõpe sellega ega keerle selle ümber, kui kõvasti keegi võrreldes mingite maailma paadunud tippharrastajatega suusatab või ratast sõidab. Selle näitaja muutmine nii keskseks, et allajäämist tuleb häbeneda, on – ütlen selle otse välja – totakas ja arulage.

Huvitav, et leidub inimesi, kes näivad nende sõnavõttude põhjal otsustades arvavat, et kui te maailma tippharrastajatega võidu sõita ei suuda, siis olete mõttetu mees.

Mina küll nii ei arva. Ja olen õnnelik ja uhke selle üle, et nii ei arva.

Aga mida arvate teie?
***
Tartu dendropargi 19 km klassikalise suusatamise (eraldistardist, 4x4,75 km) jooksev edetabel:

1. Priit Pullerits 1:03.50
******
A view from Slickrock Bike Trail, Sand Flats Recreation Area, on Moab, Utah, and Colorado River. 19. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Üks mereäärne suusarada saab kurvis ka midagi taolist pakkuda. Foto autor: Kaarel Zilmer
Foto 2: Tartu maraton. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix

89 Kommentaarid:

At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

Õige, ainuke taseme näitaja on Tartu maratoni tulemus!

 
At 12:53, Anonymous Anonüümne said...

Kus see mere-äärne rada asub?

 
At 13:03, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
see algul viidatud kommentaar on pärit minult.

Kaks põhjust selleks (alustades tagant)-
1) ma pole kedagi teist häbistanud, ainult ennast. Olen näinud, kuidas Ardennides külanaised turukorviga jalgratastel minust mööda mäkke vuhisevad, samal ajal kui minul Eesti lausikult tulnuna on korraliku MNT rattaga keel juba vestil. Need naised ei olnud isegi mitte rahvasportlased, vaid sõidavad lihtsalt iga päev rattaga omi asju ajama.
2) Asja algusesse tagasi: just sina ise oled see, kes kogu aeg tahab ennast võrrelda ja teistest paremaks upitada - ikka mina, mina, mina ... Kord oled esimene naine, kord tõmbad sellele/tollele koti pähe. Samas peale maratoni ei reageerinud (häbenesid?) absoluutselt viitele, et sinust eespool lõpetasid M55 Urmas Kanep (126) ja M60 Jaan Jõgi (197).

Sinu ohjeldamatu egotsenrilisus ongi paljude sapiste kommentaaride allikaks. Tuletades meelde vanasõna - kui see, mis sa näed on kõver, siis ära süüdista peeglit!

PS. See kommentaar ei ole kirjutatud kadedusest, sest isegi oma parimatel hetkedel ei ole ma tundnud vajadust iga hinnaga võistelda ja annan sulle ette loobumisvõidu misiganes alal, vaid pakun sõbralikult veel üht "teistsugust peeglit".

Aga, noh, võid ka kustutada ...

 
At 13:08, Anonymous Endel Õun, Tõstamaa said...

PP on Eesti profi- ja harrastussuusatajet iidol ja eestkõneleja, seega on mina vorm täiesti lubatud, isegi nõutud ja oodatud

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

See, et sul MNT ratas on, ei tee sust veel rattameest, kellest külamutid ei võiks kiiremini sõita.

Mis PP mina mina minasse puutub, siis ei tohiks tema blogis kellegi asi olla isegi see, kui mõni sissekanne koosnekski ainult prillipapa autoportrest ning arvamustest, mis head omadused tal enda arvatest on.

See, kui kedagi see häirib näiteb just selle riivaatu ego suurust.

 
At 13:21, Blogger Kaur said...

Priit, eelmise hooaja lõpul küsisid nõu, et mis ala suusatamise ja jooksmise asemel teha võiks. Said palju soovitusi. Milliseid neist oled proovinud?

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

Ühes asjas pean Priiduga nõustuma - siin on tegelikult ükskõik, mida kirjutad, nagunii on kellegi kohe vaja lajatada (nii igaks juhuks!).

to 13:15 - ratas ei tee tõesti meest, nii nagu teisele nähvaminegi ... (tõsi, olen rattaga sõitnud pooltes Euroopa riikides ja ka teispool ookeani). Kirjutasin ka sellest, et ei näe vajadust hingetuks võistelda.
Minu selgitused/soovitused olid mõeldud Priidule (mitte teile) ja katsusin selgitada oma postituse tagamaad. Kuni blogipidaja ei ole kustutanud, siis loodan, et ta mingi iva leidis.

 
At 13:41, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 13:03, ma ei kujuta ette, et peaksin enda ja omanimelises blogis kirjutama endast näiteks ainsuse kolmandas isikus (tema). Endast kirjutamisel - ja veel kord, see ju minu blogi, Scanpix on siin vaid dekoratsioon (annab pilte) - on ainus võimalus kasutada ainsuse esimest isikut (mina).

No ja mis siis, kui Kanep ja Jõgi paremad olid? Tublid mehed! Sama hästi võiks sadade ja tuhandete kaupa kokku lugeda need minust palju-palju nooremad, kes minust TMil tahapoole jäid. Ei tee ma ka seda...

Aga suur tänu huvitava teema tõstatamise eest! Samas näitab see, kui oluline on rõhuliste sõnade täpne ja läbimõeldud valik (häbenema...)!

Kaur Virunurm, mis iganes nood alad olid, siis ega vägisi midagi endale armsaks tee.

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

"ega vägisi midagi endale armsaks tee" kas suusatamine on sulle armas?

 
At 14:10, Blogger Priit Pullerits said...

...suusatamine on harrastus, sport, võistlus, kehaliselt arendav ajatäide. Küsida, kas suusatamine on armas, on sama kentsakas, kui küsida, kas ukse ees seisev auto on armas. Armas võib olla naine, lapsed, vanaema jne, aga mitte mingi asi või tegevus. Ei maksa oluliste sõnadega liiga vabalt ringi käia, siis kaotavad need sõnad oma jõu, võlu ja tõelise tähenduse.

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kui Sa nüüd sõnade täpse tähenduse temaatika juurde oled jõudnud, siis mida tähendavad Sinu arvates sõnad "sõita tuleb kolmandiku võrra aeglasemalt"?

 
At 14:24, Anonymous Saaremaalane said...

Kas see mereäärne rada pildil asub Hiiumaal, rsk?!!!!

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Kas Rehemaal tuleb ära täna elu purakas? Jääme lootma!

 
At 15:11, Anonymous Anonüümne said...

Tuli ära, väga tubli!

 
At 15:11, Anonymous Anonüümne said...

Õnnitlused Rehemaale 7. koha puhul !

Ragnar

 
At 15:17, Blogger Tauno said...

Väga tubli!!!
Kõikidele kriitikutele ja Eesti suusatamise mahategijatele otse lagipähe!

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Tubli , Aivar!
Loodan, et Rehemaale tehakse dopingukontroll ja tulemus on ilus puhas.
Ilma proovita ei jõua norrakate ja rootslaste pläkutamist ära kuulata.

 
At 15:22, Anonymous Anonüümne said...

No kuulge. Oli ju juttu, et peale Tartu Maratoni muud tulemused ei loe.
Raudselt oli keegi eespool finiseerinutest ka Rehemaast vanem.

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

Nägid Priit, Northug võitis ja Rehemaa 7ses, mis sa nüüd ütled

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

ise sa hakkasid esimesena seda armsaks tegemise juttu ajama. aga sa ei taha ka tunnistada, et tegelikult suusatamine sulle ei meeldi, tegeled sellega ainult juhuslikult, kuna selgus, et sul õnnestub sel alal enamusele ära panna. oleks sa enne suusatamist juhuslikult mõne teise ala peale sattunud, poleks võibolla üldse suusatama hakanud.
13.59

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

Eks see 7. koht ole härradele Pulleritsule ja Pahvile kerge tagasilöök, aga visade spordimeestena toibuvad nad sellest loodetavasti pea ja leiavad viisi, kuidas oma senist joont edasi ajada.

 
At 16:17, Anonymous Margus said...

Õnnitlused Aivarile!

Tegelikult sooviks, et Priit oma allikatest uuriks välja, mis oli Aivari ja teiste eesti meeste vahe kalendriga mõõdetav. Kas Aivar läks suusaga mingile riskile või mida ta siis seekord teisiti tegi. Kas oli sama struktuur kõigil suusa all, kas rada muutus sõidu käigus, või mida iganes. Võiks ikka vähemalt välja kaevata ühe suusameestele huvitava fakti sellest.
Ja no kui hooldetiim näiteks vastu punnib, siis öelgu lihtsalt et jah olid teisiti tehtud suusad vms, mitte et me kõike tootekoodini teada tahaks.

Tahaks et mehed ikka õpivad sellisest juhtumist. Ja no ei tahaks hästi uskuda, et teistel siis nii kehva vorm hetkel on, et tõesti tulemuste viimasele lehele mahuvad.

edu!

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

to 16:17

loe mis juhtus venelastega ja saad oma küsimustele vastuse

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

Priit, nagu eelnevatest postistustest järeldada võib, siis sul (ja ka väga paljudel teistel harrastajatel) on mott kergelt maas. Seega võiksid pideva dendros keevitamise asemel kasutada sama lähenemist nagu sa möödunud aastal mööda Eesti erinevaid paiku rattaga vurades tegid ja millest sündisid Arterisse päris huvitavad ülevaated. Ehk võiksid otsida, testida ja kirjeldada vähetuntud suusaradu Eestimaal. Olgu, valdav enamus pole küll nii uhked nagu Tähtvere, Tallinna, Tevandi, Kääriku, Haanja jne, kuid mitmel pool on rajatraktoriga korralik põhi alla tehtud ja edaspidi viisakalt hooldatud, samuti on profiil tihti nauditav, kuid puuduvad suusatajad (heal juhul üks-kaks suusatajat päeva jooksul kasutavad võimalust...). Leian, et peamine põhjus, miks keegi seal ei käi (eelkõige nädalavahetustel, mil sajad pered sooviksid linnast välja suusatama minna), on see, et inimestel puudub informatsioon kohast ja oludest ning võtta ette sajakilomeetrine sõit tundmatusse on liiga suur risk. Seega võiksid pisut aidata kaasmaalastel suusaplaane teha ning ka mahajäänud piirkondi toetada. Maalistele omavalitsustele on tihti ülioluline see, kui keegi külapoest vaevub läbi astuma, sealsetest sularahaautomaatidest raha välja võtab või mis veel parem, sealsete turismiasutuste teenust kasutab. Ühesõnaga, tutvusta huvitavaid ja tundmatuid Eesti suusaradu selle asemel, et õhutada kõiki dendrosse nühkima.
OK, eelnev võib kõlada küll kui imal maailmaparandaja jutt, kuid ehk leiad siiski mu jutust mõtlemisainet.

Libedat suuska!

.

 
At 16:49, Anonymous Anonüümne said...

16:40 Mis nende vene meestega siis juhtus ja kuidas see aitas Rehemaal näiteks Colognat võita?

 
At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

Pahv tegi püksid 25.02.2013 kakaseks, paras. http://sport.postimees.ee/1148932/suusakoondist-tabab-mmil-fiasko

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

to 16:40

Kust ma seda loen, mis venelastega juhtus /või kas ehk kehva lippe tõttu määrdemehed peavad lõivu maksma ?/
Kas mingi sport.ru, novosti.ru või lenta.ru? Ma mujalt ei taipa otsida, kuid tahaks hirmsasti teada...

 
At 17:09, Anonymous Anonüümne said...

Minul tekib küll küsimus, et kuidas mees, kes muidu hoopis teises masinaklassis on järsku, ja just siis kui fiasko on käimas ja avalikkus tervet süsteemi tümitab, nii vägevalt uue hingamise saab.

 
At 17:11, Anonymous Anonüümne said...

Küsimusi on niipalju juba, aga mees kes teab vastuseid vaikib, miks vaikid eestimaa suusakunn?

 
At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

mitte lihsalt uue hingamise jaanud vaid koguni masinaklassi on vahetanud.
Loodame, et võttis jalad lihtsalt kõhu alt välja, aga olles spordi ja treeningu suhtes just mitte eile sündinud, siis....

 
At 17:14, Anonymous Anonüümne said...

to 17:09
Tolik teab :)

 
At 17:14, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 16:43, ilusa kirja ja kauni ettepaneku eest! Seda ellu viia ei ole kuigi lihtne. Tööpäevad lähevad kella kuueni, siis, kui kuskile minema hakata, on juba väljas pime, mis tähendab, et mingit mõistlikku ülevaadet enamikust kohtadest ei saa. Nädalavahetusel on võistlused. Või kui ei ole, siis tahaks niisama ka olla ja puhata. Liiati, kes need käigud kinni maksaks? Suvel maksis PM, sest neist tulid Arterisse lood.

Jah, siin sai küll loetletud hulk tegureid ja põhjusi, miks teie ettepanekut ellu viia on raske - mis ei ole konstruktiivne lähenemine. Aga ma ei pane kellelegi kätt ette - tehke seda ise! Annan omalt poolt siin blogis nende lugude ilmutamiseks ruumi (kui tase vähegi vastab). Pole ju tähtis, kes teeb, peaasi, et info voolab. Nii et tehke aga ära!

Rehemaast. Ilmselt tema elu kõvim tulemus. Igatahes tunnustust ja kiidusõnu väärt. Kuid! Vara on veel lakke hüpata. Mitte sellepärast, et medal jäi siiski ca 50 sekundi kaugusele. Vaid sellepärast, et ühe sõidu põhjal, nagu näitab Rehemaa karjäär, ei saa järeldusi langetada. Järgnev tuleb peast: juunioride MM-tiitel ja siis MMi ca 19. koht - seejärel auk. Pikk auk. Siis kaks sähvatust, Tour de Ski avaetapi 4. koht ning MMi 50 km 11. koht - muul ajal auk. Nüüd siis 7. koht. Ehk 11 aasta peale viis head tulemust. Muul ajal auk. Taset näitab see, kui ta nüüd hakkabki esikümnesse sõitma - siis võib ühe korra rõõmu tundmise asemel temasse tõepoolest ka uskuma hakata. Enne, olgu hoiatatud, ei maksa.

 
At 17:28, Anonymous Anonüümne said...

mnjaa.
10. koht kaotas pea poolteist mintsa
Võlegžanin kaotas armeenlasele
mõnel tiimil polnud sobivat suuskagi kaasas
päike tuli ootamatult välja
Urmas Välbe andis vene ajakirjanikele Kreisiraadio stiilis vastuseid - kõik oli hästi, sportlased ei karjunud, järsku oli kõik väga halvasti
http://www.sports.ru/others/skiing/147125920.html

 
At 17:34, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul oleks oma auguga Visseritega olnud suur sanss täna MMil Kümmelile ära teha. Ilma irooniata.

 
At 17:37, Blogger Priit Pullerits said...

Ärge rääkige, 17:34! Kardan, et võin sellise jutu peale lendu minna.

 
At 17:43, Blogger Priit Pullerits said...

Mnjaa, mehed, vaadake, kellele kaotasid täna 15 km-s Kümmel ja Vahtra: taanlasele, bulgaarlasele, uusmeremaalasele, austraallasele, slovakile, hispaanlasele, horvaadile, rumeenlasele, hiinlasele, armeenlasele, inglasele.... Kõik "suurte" murdmaasuusariikide esindajad...

 
At 17:59, Anonymous Anonüümne said...

Suusatamine on tehnikasport. Mis muud.

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

Ilmselt on Rehemaa hea koht tingitud paljude teiste tiimide tugevate kehvadest suuskadest. Kuid eks 50nes ole see näha.

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

Mis tegelane on poolproff? Kas Tatjana Mannima on poolproff või proff? Kas tänase sõidu taustal Peeter Kümmel on proff või mitte?
Teet

Ahjaa, muuseas lubasin kunagi huvipärast Suusavendade putkast läbi astuda. Nüüd sai siis käidud. Võin öelda, et tasus ära. Sain omale järgmiseks hooajaks paljulubavad Madshuse uisusuusad. Et oleks kindlam otsustada, lubati lahkelt suuski rajal proovida. Mitte ainult Madshuseid, vaid ka musti Fischereid (auguga), et oleks võrdlusmomenti. Vot seda ma nimetan juba tasemeks, mida annab tikutulega otsida. Respect.
Teet

 
At 18:09, Anonymous Anonüümne said...

armeenlasel oligi aint 1 paar suuski Itaalias kaasas. suusavalik väga iizi. Kümmeli Petsil oli 10 paari ja Võlegžaninil 100 paari. siililegi selge, et sellise hulga seast pole lihtne valida, võid libastuda. armeenlane vahetab nüüd kiirkorras kodakondsust ja saab reedel teates juba Eestit esindada.

Rehemaa poiss sõitis Kiku vanade suuskadega, nendesamadega, millega tüdruk samas kohas 10 a tagasi MM-kulla võitis. Tolik polnd isegi vahepeal sikeldanud neid, sama parakas all. Tolik arvas, et äkki kunagi läheb vaja. Läkski.

 
At 18:37, Blogger Tauno said...

Northugi sõidu taustal võib nüüd hooga prügikasti visata käsitluse, et tegemist on ainult kiire lõpuspurdiga mehega, kes distantsi viimastele kilomeetritele jõuab löögipositsioonil ainult grupis passimise abil. Teise poole pealt vaadates, igasugused käistlused Northugi küpsetamisest distantsi kestel said ka kena tagasilöögi. Kui Northug on praegu sellises hoos, siis milline peaks olema tema ära küpsetamiseks vajalik tempo ja kes oleks suuteline seda pakkuma?

Tjah, Kümmel..... Kui nüüd suuskadega midagi lootusetult puusse ei pandud, siis võib küll öelda et, vormi lihtsalt ei ole.

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

Ikka ja jälle. Meie suurmeistrid kaotavad 15 km distantsil kilomeetrile 30 sekki.
Nt Tartu Maratoni distantsil tähendaks see liidrilt 30 minutiga pakki saada. Tegelikult enamgi, sest pika distantsi lõpus hanguvad distantsimehed enam.

Rehemaa üllatus on üle aastate positiivne ja Eesti on ikka suusariik küll!

 
At 19:02, Anonymous Anonüümne said...

18:50 arvutused on tõesti huvitavad. Kui Peeter Kümmel kaotanuks tänavusel Tartu maratonil võitjale suhteliselt sama palju nagu praegu 15 km distantsil, siis saanuks ta lõpuaja 3:11:15.9. Kas peaksime Tartu maratoni protokollist otsima nimesid, keda MM-le saata?

 
At 20:30, Anonymous Anonüümne said...

rehemaast:
"Kuid! Vara on veel lakke hüpata. " - kas see on Eesti ajakirjanike stiil, et ei mingeid positiivseid hinnanguid? Et alati peab leidma põhjust saavutuste mahategemiseks? Eks ise teate, aga sellise suhtumise tõttu (mitte ainult spordis) ei pea juba ammu meie ajaklirjanikke normaalseteks ja tõsiseltvõetavateks kodanikes. See kehtib kohati ka antud blogi kohta ...

 
At 20:35, Anonymous Anonüümne said...

viimastele meestele. Teie loogika tiba lonkab. Kaotan 100 meetri distantsil Boltile tubli 5 sekundit, ehk siis kilomeetrisel distantsil peaks see olema 50 sekundit ja 42,195 distantsil peaks kaotus olema üle 35 minuti. Bolt on küll kõva mees, aga ma ei usu et ta suudaks joosta maratoni kiiremini kui 2.35
Minu isiklik on 3.09.19. Arvan et kui Bolt üldse suudaks maratoni ilma eri ettevalmistuseta läbida siis suure ja raske mehena, oluliselt alla 4 tunni ta seda vaevalt teeks

 
At 20:37, Anonymous Anonüümne said...

Homme:
Veerpalu mõistetakse õigeks ja Rehemaa A-proov osutub positiivseks.

 
At 20:52, Blogger Andrus said...

Olen sage (palun mitte segamini ajada sõnaga sõge) Dendropargis harjutaja ning täna oli plaanis teha paar ringi , mõtlesin, et panen ka kella käima. Tekkis huvi, kas kaotan Priidule nelja ringiga samas suhtes ajaliselt nagu ma kaotan talle TM-l. Kuna ilm on sula ning õiget pidamist polnud, siis osutus katse võistustulle viskuda väga vaevaliseks, kuid eestlaslik jonn pani paaris edasi pressima meeles vasardamas Olle Rauli õpetussõnad, et kui määre ei pea ja suusk ei libise, siis tuleb vaid paaris pressida ja kannatada. Esimese ringi aeg tuli 17:30, üllataval kombel teine ring ka täpselt 17:30. Kolmas 19 minutit ning neljas 18:30. Seega kogu see kompott kokku 1.12.30 Päris valgusaasta kaugusele siiski ei jäänud kokkuvõttes, kuid tulemus oli prognoositav, sest treening on ülesehitatud erinevalt. Kilometraaž suuskadel on sisuliselt sama, mis Priidul, kuid minul on see tehtud ca 1-1.10 h treeningutel, Priidul on trennile kulutatud aeg oluliselt pikem. Intensiivsus on mul nagu Ansipil, trennis mitu korda Priidu pikali sõitnud, kuid tundub, et õigus on siiski neil meestel (Tramm, Teppan, Olle jne), kes propageerivad pikka trenni aeroobses tsoonis.Või peaks küsima Rehemaalt?

 
At 21:52, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi on vel tähele pannud, et Rehemaa sõitis oma tulemuse välja Toliku käe all - ühe teatud treeneri, kes suusklemises keelab-käseb-poob ja laseb,õpilased on siiani üks suur null...

Ragnar

 
At 22:11, Blogger Priit Pullerits said...

Andrus, palju õnne teise koha puhul! Kuid see koht ei pruugi olla veel lõplik. Igatahes võtab pingerida juba ilmet, kui tolle 53:28 mehe ära unustame - ja loomulikult unustame -, sest see ei saa ilmselgelt olla reaalne aeg, sest nii kiiresti suudaks seal sõita ehk Vahur Teppan, kes aumehena vaevalt et harrastajate heitlusse tahab sekkuda.

20:30 - ma ei tee Rehemaa saavutust maha. Kust te seda võtate? Ütlen vaid, et selle üksiku tulemuse pealt on vara lakke hüpata ehk teha kaugeleulatuvaid järeldusi, nagu oleks ta nüüd jõudnud uuele tasandile.

 
At 22:15, Anonymous Anonüümne said...

20.35-le

Bolt jookseb maratoni kindlasti alla 3.30 une pealt. 4 tundi on jura. 5min/km sörkida suudab seesugune mees küll. Pisut tööd ja jookseb ka 4 min/km.

Olen jooksnud lõunas maratone ning 3:10 seltskonnas jooksevad üle 100 kg sangadega mehed ja 3:30 pisut kergemad sangadega trullad naised. Eestis on pikamaajooksu tase rahvaspordis suht kesine, aga palju miljonise rahvaarvuga riigis peaks tahtma.

 
At 22:51, Anonymous Anonüümne said...

Kui võib küsida, huvitaks väga Teedu suusatestimine ja valik. Kas Madshused (mis mudel?) osutusid etemaks kui auguga suusad? Või oli hinna ja omaduste vahe Madshuse kasuks? Isegi vaatan hetkel mida võtta, aga nii head testimise varianti kahjuks pole.

 
At 22:56, Anonymous Anonüümne said...

Seal Wordlloppetite kõige eesmises otsas, kuhu Teet nüüd uksele koputamas, sõidetakse rohkem Madshustega ja Atomicega.

 
At 23:11, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, kas siinses blogis olevate fotode autoritele (pidevalt PM ja ÕL) Scanpixist ka honorari laekub?

 
At 23:43, Anonymous Hingevalus saaremaalane said...

Kas ei või siis öelda, kus üks mereäärne suusarada asub?!
Kusiganes, aga mitte Hiiumaal, ega ju, eks??
Kaarel, Priit, isa Tolik, aidake ometi! Unetu öö jälle ootab ees, ohhhh õudu...

 
At 06:39, Anonymous Anonüümne said...

22.15.-le, bolt une pealt 3.30 küll ei jookse,sest peale 25km hakkab ta käima ja peale 35km ei suuda enam sedagi---seda kõike siis,kui pole pikki otsi teinud,nagu need sangadega 100kg-sed,kellele reklaami tegid.Mõtle enne,kui lolli juttu hakkad ajama.

 
At 08:09, Anonymous Anonüümne said...

22:51 Mul õnnestus paar päeva tagasi ära müüa oma Fischer RCS-d cold variant, mis olid mulle liiga pehme paindega. Suusk ei olnud stabiilne. Tasakaaluga tekkisid lausa probleemid.
Seega otsisin suuska, mis oleks erinevates tingimustes (pehme rada ja kõva rada) jalas ikkagi stabiilne. Suusavendadel on palju erinevaid suuski, Peltonenid, Madshused, Fischerid jne. Minu valik sai tehtud Madshus Nanosonic Regular Hard 195 cm kasuks. Mustad augu Fischerid olid ka head kuid töötasid eelkõige pehmel rajal (nina tõuseb ilusti lahtise lume peale). Madshus oli jäigem ning mulle see meeldis, sest kõval rajal nad töötasid. Uisusuuskasid peakski 2 paari olema, tõsised mõõgad kõvale rajale ja teised pehmele rajale. Valiku tegi lihtsamaks mõistagi Madshuste tiba odavam hind. Mina enam igatahes suuska proovimata ei osta, sest fisherid, mis müüsin, ostsin poest kus mõõdeti painet jne, kuid ikka ei sobinud.
Teet

 
At 08:30, Anonymous Anonüümne said...

Teet lubas kunagi,et põrutab TM paaristõukega läbi,täitsid oma unistuse või kuidas,palju aega kulus.

 
At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

Aega kulus 3:40. Olin sunnitud ka vahelduvtõukelist sammu tegema, sest muidu oleks varsti sepikoda seljataga olnud. Suuskadest veel niipalju, et Fischer oli 192 cm ja Madshus 195 cm pikk, kuid Madshus tundus jalas lühem olevat.
Teet

 
At 08:57, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, äkki keegi asjatundja selgitab seda Eesti aeglase treeningu meetodit.
Mulle on arusaamatu, et suusatades päevas 5-6 tundi 130 pulsiga, siis kuidas on võimalik sõita võistlusel 2 tundi 180 pulsiga?
Miks treenima ei peaks võistluskiirusele lähedasel kiirusel?

 
At 09:07, Anonymous Anonüümne said...

Tänud Teedule!
Samas peaks ka augu-suuski olema erinevate radade jaoks? Võibolla neil polnud siis enam vastavat valikut jäänud. Aga kahtlemata parem variant on omada kahte paari laudu, pehmeid ja kõvasid.
22:51

 
At 10:19, Blogger Sass said...

To 22.15.
Sprinterid teevad trennis põhiliselt venitusi, jõuharjutusi ja lühikesi kiirendusi. Arendatakse jõudu ja plahvatust. Jooksmisega tavalises mõistes sprinterid ei tegele, see rikkuvat lihased ära. Kui tippsprinter isegi üritaks läbida maratoni, siis rikub ta sellega kindalasti oma erialase hooaja ära. Kindlasti pole ka Bolti sugusel straaril maratoni läbides mingeid eeliseid tavalise külaonu ees. Maraton on siiski midagi hoopis erinevat 10 kildist ja isegi poolmaratonist. Paljud alla 20 aastased noormehed kes jooksevad 10 kilti ca 35 minutiga ja poolmaratoni 1.20 tuuris naasevad maratoni rajalt zombina tuikudes alles pärast 5-t tundi. Nad lihtsalt ei oska oma jõudu nii pikale distantsile jagada ja 42 kilomeetrit eeldab siiski eritreeningut ja ettevalmistust. Paksukeste eelis maratonis väikeste kiiruste juures ongi see ,et neil on keha- rasva näol ammendamatud energia varud pidevalt kaasas. Enamikul inimesetel suudab organism nii 135 pulsi juures veel rasvade pealt töötada ja süsivesikute varud säilitatakse distantsi teiseks pooleks . Põhimõtteliselt see ongi paksukeste fenomen, pikkadel, suht madala pulsiga distantsidel.

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole vaja 5-6 tundi päevas sõita 130 pulsiga. See on haige maht ning selle peale ei ehita.
Suvisel perioodil võiks jah teha ka 3 tunniseid otsi, kuid siin oleks vast ratas kõige mõistlikum.

Piisab kui sõita suuska 5x nädalas 60-100 minutit 130-ga ning lisaks 3-4 korda nädalas intervalli, kiirendusi jne (seejuures aeroobse osa ikkagi enam kui pool treeningust). Võib ka samas vahekorras, kuid kaks korda vähem kui aega ei jätku. Siis tuleb võistlustempo osas pisut tingida.

Küll siis saab ka 2-4 tundi maratoni kõrge pulsiga kestab.

Mul ei olnud jaanuaris-veebruaris ühtegi pikka otsa (detsembris küll, jah), maratoni kestsin pealt 160 keskmise pulsiga suurepäraselt (ANL=170).

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

Sassile

Rasvatu sprinter peab maratoni energia saama laadimisest enne võistlust ja võistluse ajal. Kui pikk teiper on mõttetus, siis printeri puhul ilmselt vältimatu maratoni ettevalmistuse osa.
Glükogeenivarusid on võimalik organismi "ära pettes" oluliselt tavapärasest tõsta.
Võistluspäeva eelne teadlik vedelikutarbimine + vedelikutarbimine jooksu ajal ja geelid.
Ehk siis sprinteri puhul on probleem maratonil "nälga" jäämine ning seda saab õigete jookide ja energialahendustega vältida.

Pakkuge täna Boltile 50m€ ja ta jookseb sügisel Tallinna maratoni alla 2:30.

Kusjuures Bolt ei ole klassikaline sprinter. Ta jookseb ka 400m, mis ei ole enam sugugi seesama sprint, mis 100 (400 metres 45.28 Kingston, Jamaica 5 May 2007), jooksis vist ühes teate eeljooksus ka sel aastal.

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

Bente Skari treeningmahud/-tsoonid läbi 14 aasta:

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/11328_399751900121441_1715754341_n.png

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

Teet on vist õnnelik minu vanade suuskade omanik ( Madshus). Mul on hea meel, et suusad leiavad sihipärast kasutust. Müügi põhjuseks sama tervisehäda mis Priidul ja seetõttu otsustain vabatehnika suuskadest loobuda. Lihtsalt ei ole enam tervislik uisutada.

Tarvo

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

Bente puhul uskumatu maht, mis viimasel kolmel aastal hapnikuvõlas istutud. Pakun, et tädi jookseb 100 alla 11.0

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi oskab need tsoonid ka lahti seletada? Protsendi järgi maksimumpulsist? Laktaadi järgi?

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Priit, miks Postimehe suusauudistes ei panda mitte kunagi kirja võitja aega, ainult see, palju järgmised võitjale kaotasid?

Äkki peaksid oma võistlusel samuti tegema?

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

Loogiliselt võiks need tsoonid olla kaks erinevat aeroobset, anaeroobse läve treening, anaeroobne ning hapnikuvõlg

pulsisageduse (ja laktaadi) järgi

 
At 12:13, Anonymous Anonüümne said...

12:53
14:24
23:43

Kuna mina olen siin blogis ainus, kes reaalset reporteritööd teeb ja ei lahmi niisama nagu kõik ülejäänud siin, siis olengi välja uurinud faktid, et foto on tehtud Vabariigi Aastapäeva paiku Hiiumaa suusamaratoni nädalavahetusel. Edasi annan blogiomanikule võimaluse vastata eelpool toodud isikute küsimusele, või kui vastust kohe võtta pole, siis küsida telefoni teel foto autor Kaarel Zilmerilt, ja riisuda koor. Asjast huvitatud võiksid ka ise KZ-ile helistada. Huvi korral võin numbriga aidata.

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

To 10:33
Meie jalgaratta eliit punnitab pärast mõningast ettevalmistust maratoni kuidagi alla 3 tunni ära. Väga ebatõenäoline et mõni mees kes on kogu elu treeninud lihasesse vaid plahvatuslikku jõudu, suudaks joosta maratoni alla 2.30. Pane näiteks Richard Pulst sellel sügisel SEB maratonil alla 2.35 jooksma ja ma hakkan su orjaks.

 
At 12:38, Blogger Priit Pullerits said...

Ma siis riisun piltmõistatuse koore: Kaarel Zilmeri pilt on tehtud põhjarannikul Viimsi vallas Viimsi poolsaare idakaldal.

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

"Saime siin mõned päevad tagasi Fischerilt uued suusad – täiesti erilise paindega, väga head.

http://www.ohtuleht.ee/511840

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

Naljanumbrid!! Dr Holden on mees kes jaksab Viru maratoni viimasel 2 kilomeetril veel võimsalt tõusu sõita. Mees on läbinud joostes mingi 10 maratoni ja pole neist ühelgi veel aega alla 4 tunni saanud. Sprinter võib suruda rinnalt 250-300 kilost kangi, aga ei iial ei jookse ta maratoni alla 2.30. Ka mitte 500 miljoni jevro eest

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Kahetised tunded suusameeste seas: http://sport.postimees.ee/1153470/suusaskandaal-fischer-nouab-mm-hobedalt-kogu-varustuse-tagastamist

 
At 13:31, Anonymous Hingevalus saaremaalane said...

Suur kivi langes südamelt, aitäh!

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Kõksi väitel on testi väljatöötanud WADA spordiarbitraaži kohtus korduvalt üritanud testi meetodit muuta, mis Kõksi hinnangul on väga koolipoisilik ja kõlab tagantjärgi õigustusena.

http://uudised.err.ee/index.php?06273706

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Jälle edasi lükatud

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Bolti vanus ja taastumisvõime lubab tal teisel nädalal joosta 2 trenni päevas ning neljandal nädalal 240-300 km nädalas.
Loomulik kiirus on tal olemas.
Kapillaarisüsteemi /eeldused/ on välja arenenud.
Lihas läheb teisel kuul maha.

 
At 15:14, Blogger Priit Pullerits said...

Sorry, mehed, aga teie Bolti-spekulatsioon on täielik mõttetus. Sama hästi võite arutada, mis siis saaks, kui siilionu oleks Eesti president.

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

Tõepoolest, mis siis ikkagi saaks kui siilionu oleks Eesti president?!!
Minumeelst on see niihea teema, et vääriks siin blogis lausa eraldi teemat. Ise arvan et ega sellest vist suurt midagi ei muutu, on mel presidendiks siil, ilves, jänes või mõni muu käpiknukk.

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits avas pandora laeka.

Siil presidendiks?!

Bolti arutelu sai alguse sellest, et meie suursuusatajad kaotasid eile võitjale 30 sek/km.
Ehk siis sprinteri panek distantsile osutus totruseks. Teine mees oli lihtsalt nõrk.
Või tegid nad teatesõiduks soojendust ning kaotavad sel 10 km-ga vaid 5 minutit?

Tõmbame Bolti kohalt tagasi, kuid suusatajate suursaavutuste üle võiks arutelu edasi viia ka järgmiste teemade all.

 
At 17:25, Blogger Sass said...

Tuleb välja, et meil on siin palju suurepäraseid spordifüsiolooge, toitumisteadlaseid ja treenere.
mehed ärge jurage siilionu ja Bolti teemadel.Ühendage aju potensiaalid, korraldage mõttetalgud ja pange Hakatuseks näiteks Kümmelgi suuskadel maailma eliidiga võrdselt sõitma

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

Sass,

meil on Eestis palju häid spordifüsiolooge ja erinevate alade teadlasi, kes kindlasti tahaks ja oskaks aidata.

Kuid selleks peab mehel olema soovi ning esmalt pühendumus 100% spordile. Mitte perele, majapidamisele jne.

Peeter on tubli sell, kuid ta EI OLE 100% sportlane. Vaid 120% pühendumist annab tänapäeval läbilöögi.

Kusjuures raketiteaduseta saab suurepäraselt - nt eile, Venemaa, kellel piiramatu ressurss ja suusatamises ning suusatajate teenindamisel reaalselt raketiteadus kasutusel, vandus alla ka meie noormehele, kelle taustasüsteem piiratud.

 
At 04:40, Blogger Unknown said...

qihang0630ray ban outlet
polo ralph lauren
abercrombie
oakley sunglass
ray ban glasses
toms outlet
mcm handbags
ralph lauren outlet
michael kors outlet
tory burch handbags
oakley store
oakley sunglasses outlet
kate spade bags
cheap jerseys
michael kors outlet
borse gucci
air jordan
ralph lauren outlet
tory burch outlet
gucci outlet
ralph lauren uk
michael kors
nike air force 1
coach factory outlet
ray ban sunglasses
louis vuitton
sac longchamp
true religion jeans
borse louis vuitton
tory burch shoes
fitflops sale clearance
michael kors handbags
coach factory outlet
cheap jordans
burberry outlet
q

 
At 02:35, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 02:50, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 05:36, Blogger raybanoutlet001 said...

tiffany and co outlet online
ray ban sunglasses
skechers go walk
michael kors outlet
nike roshe run
nike huarache
cheap air jordan
hermes belt
toms outlet store
oakley sunglasses,oakley outlet sunglasses

 
At 06:01, Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.6
ugg boots clearance
pandora charms
super dry
ralph lauren outlet
canada goose jackets
nike shoes
issey miyake
golden goose
christian louboutin shoes
vibram five fingers

 

Postita kommentaar

<< Esileht