laupäev, jaanuar 19, 2013

Pullerits: Kas loobumine oli õige otsus?

Kõigest mõni minut pärast seda, kui olin siin blogis reede ennelõunal teatanud, et ma Viru maratonil ei stardi, sain kõne haanjamatkade mehelt Ain-Ivar Tupilt ehk dr Holdenilt, kelle konkurentsi minuga tänavusel Tartu maratonil on mõned vägisi tagant utsitanud. Ilma igasuguse sissejuhatuseta ütles ta: «Ivar siin. Palju õnne! Väga õige otsus.»

Ta teab, millest räägib. Kolm talve tagasi oli ta kukkumise tagajärjel saadud põlvesidemete trauma tõttu läinud samuti Viru maratonile klassikat sõitma ning kogemus oli osutunud kohutavaks. Esiteks oli tookord lund paksult, nii et ta pidi enamuse rajast lihtsalt läbi sumpama. Teiseks näitasid vabatehnikasõitjad igasugust hoolimatust ja lugupidamatust nii rajameistri töösse kui tõsiasja, et vabatehnikas väljakuulutatud maraton ei tähenda sugugi, et sõitma peab uisutehnikas, vaid tähendab seda, et tehnika valik on vaba, mispärast korraldajad klassikajälje maha tõmbavadki. Lühidalt: vabatehnikasõitjad sõitsid klassikajälje lihtsalt nahaalselt sodiks. Ja kolmandaks, mis eriti kurbnaljakas: kaheringilise võistluse kiiremad olid saanud oma teisel ringil dr Holdeni kätte juba siis, kui ta alles esimest ringi lõpetas. Lõpuks sai ta 740. koha ajaga 3:56.17.

Kokkuvõttes: dr Holden kinnitas, et sõita klassikatehnikat Viru maratonil, kus rajameister seekord vähese lume tõttu klassikarada enamikku kohtadesse tõmbama ei hakkagi, ei ole mingit mõtet.

Olgu lisatud, et mu määrdemeister Jaanus Kunts Suusavendade meeskonnast – õige märkus ühelt eelmise sissekande kommenteerijalt, et miks kasutada anglitsismi «tiim» – kinnitas samuti, et mitteosalemine oli kujunenud asjaolusid arvestades igati mõistlik.

Nii et kas Viru maratonist loobumine oli mul õige otsus? Ei.

See oli ainuõige otsus.

Aga teate, mis on kõige kummalisem: süda absoluutselt ei kripelda! Hoopis vastupidi: täna, laupäeva hommikul sain rahulikult magada kella poole üheksani, ei pidanud end poole kaheksa ajal maast lahti ajama, putru vaaritama, asju pakkima, kella vahtima, et õigeaegselt väljapakutud transpordi peale jõuda, ligi kahte tundi Mõedakule sõitma, seal enne starti külmetama ja pärast stardipauku vähemalt kaks ja pool tundi pingutama, seejärel kitsastes oludes higiseid riideid vahetama ja siis püstijalu suppi lürpima ning kuulama neid lõputuid tüütuid jutte, kuidas ühel ei pidanud ja teisel ei libisenud, kolmandal kulus määre ära ja neljas pani üldse määrdega puusse, ning lõpuks kaks tundi koju tagasi sõitma. Kui Tartusse naasnuks, olnuks väljas juba pime. Nüüd on aga kogu valge päev ees ja muretu.

Tõesõna, hämmastav, aga ilma nädalavahetuse maratonita saab ka väga hästi ja rõõmsalt elada. Ei mingit stressi ega liigset pingutamist. Proovige samuti järele – uskuge, see kõik võib väga mõnus ja rahustav olla.
******
Klondike Bluffs, Arches National Park, Utah. 18. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks kikkida piltidele.)

Foto 1: Tänavuse Viru maratoni start. Enda ülesleidmisks kikkida pildile! Foto autor: Tarmo Haud / Estoloppet
Foto 2: Andres Kollo võidab Viru maratoni Eeri Vahtra ja Siim Sellise ees. Foto autor: Tarmo Haud / Estoloppet

71 Kommentaarid:

At 12:22, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Sa vist hakkad ka täiskasvanuks saama. Tubli!

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

"seal enne starti külmetama ja pärast stardipauku vähemalt kaks ja pool tundi pingutama, seejärel kitsastes oludes higiseid riideid vahetama ja siis püstijalu suppi lürpima.
Ilma nädalavahetuse maratonita saab ka väga hästi ja rõõmsalt elada"

Priit, kohalda neid tarku mõtteid ka Tartu Maratonil ja saabki sinust tegija.

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

On ka üle ootuste külm ilm, mis vajaks enne vähe harjumist.

 
At 13:04, Blogger Madis said...

Tegelikult oleks järgmine samm võtta mõni maraton ka lõdvalt. Minu vingeim kogemus on Haanja omalt, kus ilm oli super ja kuna sel perioodil olin ka haigusega kimpus olnud, võtsingi asja suht lõdvalt. Mis aga ei tähendanud, et rajale loivama olin läinud. Lõpetasin üsna lõpuosas, aga ei tundnud mingit kripeldust. Mulle tuli emotsioone teiste, samade eesmärkidega inimeste emotsioonidest. Nemad olid ka läinud nautima protsessi. Koos sõitmist. Ja ilusat ilma.

Ahjaa, väga tublilt kirjutatud Martinsoni ja Oprah sissekanded PM-is.

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Tšekkasin, jah, korra ka Endomondost - Ain-Ivar Tupp oli oma GPSi välja lülitanud. Oleks huviga vaadanud, mis km-tempos kulgeb. Kuigi, tunnistagem, et 42 km vabatehnikas on Ain-Ivari laadsele mehele lühike maa.

 
At 15:29, Blogger Tauno said...

Lisaks kõigele. Päris külm oli ka.
Olin enda jaoks otsustanud, et üle -18 kraadi korral ei tasu kogu külmakraadidest lisanduv erifaktoritega tegelemine seekord lihtsalt küünlaid ära. Paar kõvade miinuskraadidega maratoni läbitud, tehtud-nähtud. Igaks juhuks vedasin siiski end starti, aga ilmataat oli ikka halastamatu. Paar km enne Mõedakule jõudmist kukkus auto termomeeter -24 kraadini ja kell oli siis 10:30. Nalja ei mingisugust.

 
At 17:08, Anonymous Anonüümne said...

Nörgad on need, kes tânase superilmaga stardist loobusid. Klassikarada polnud kusagil, kuid paarstõukeid sai enamuse ajast sōita, Aeg veidi üle 2.30.
Rada oli super. Minu esimene Viru!

 
At 18:12, Blogger dr Holden said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 18:14, Anonymous Anonüümne said...

Nõrgad on need, kes tänase ilmaga stardist loobusid...

Miks ma peaks 20 külmakraadiga anaeroobses režiimis kuu enne Tartut õhku sisse ahmima ning vehkima?

Läksin pisut hiljem jooksma, oli 10 külmakraadi, tegin 100 minutit aeroobset tööd. Mille iganes jaoks parem treening ning ka võistlussuusk ei saanud ühtegi jutti alla juurde.

Olen harrastaja, kuid tunnustan Veerpalut, kes kunagi ei püüdnud kogu hooaja vormis olla. Kui eesmärk on Tartu, siis on Viru sõitmine mõttetus kuubis. Kui eesmärk on Estoloppeti sari, siis lugu teine. Kui neliküritus...

Enamik meist paneb hambad ristis sisulise eesmärgita, on iga kord stardis ning ei realiseerin täielikult ühelgi võistlusel. Ah et ei võistlegi. Aga milleks siis starti minna...

Edu kõigile, ka Viru Maratoni lõpetajatele!

 
At 18:51, Anonymous Anonüümne said...

ja mis tegid vaba päevaga? käisid naisega jalutamas? tütrega jalutamas?lõõgastusid? uhasid oma suusaringe?

 
At 18:53, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge, mis värk teil nende 'võistlussuuskadega' on?
" jutti alla " - ole mees, mis sa ohid nagu plika.

 
At 19:11, Anonymous Anonüümne said...

Paistab, et PP-l oli täna igav, sellest ka selline imelik ajuvaba jutt, vist lihtsalt selleks et täna märgi maha saaks...

Teine samasugune 18.14

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

Aga kust ikka saaks näha maratoni tulemusi, kasvõi esialgseidki?

 
At 19:56, Blogger dr Holden said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 20:05, Anonymous Anonüümne said...

Väga mõistlik ja õigeaegne otsuse tausta avamine.

 
At 20:23, Anonymous Anonüümne said...

Statistilise analüüsi tegemine võtab muidugi aega, kuid üks asi torkab tulemuste protokollis kohe silma: tervelt 101 meest-naist - 12% maratonile registreerunutest - ei jõudnud ühel või teisel põhjusel starti. Nende seas on palju tuntud nimesid.

 
At 20:24, Anonymous Anonüümne said...

Ehk selline karge ilm tegi sellest maratonist erilise?! Pole ju tarvis ennast ribadeks sõita ja edevas , kuid õhukeses kombes pärast finišit külmunud kõlguti pärast muretseda;))) Nii 4 min./ km ei aja eriti higiseks ja lasi täiega sõitu nautida. Mis siis hullu, et paljud tuttavad küsisid "miks nii aeglaselt" ;)))))
Best things in life are free;))))

 
At 20:27, Anonymous Anonüümne said...

12% pehmosid on koguarvust normaalne suhe. kui üle 20 prossa kisub, tuleb vile üles võtta;)))

 
At 21:00, Anonymous Anonüümne said...

Aasta: Stardinimekirjas - Lõpuprotokollis
2013: 863 - 762 (88%)
2012: 629 - 612 (97%)
2011: 962 - 888 (92%)
2010: 881 - 842 (96%)

2011. ja 2010. a kohta ei näita lõpuprotokollid DNF arvu (kes ju ka startisid). See aga ei sega järeldamast, et 2013. a Viru maraton oli starti mitteilmunute kõrge protsendi poolest erakordne. Tavaliselt tuleb 92-97% registreerunutest ka tegelikult starti, seekord vaid 88%. Mis on selle põhjuseks? Ürituste korraldajate ühine koordineeritud ja osavam marketing? Hinnapoliitika ja sarjapakkumised, mis sunnivad harrastajaid end rohkemale arvule üritustele kirja panema, kui nad end ette valmistada suudavad? Või harrastajate kasvanud kogemused - ebasoodsate tegurite korral (treeninguplaani mittetäitmine, vigastused, ilm) ei pressita enam igal juhul end rajale tervist tapma..

 
At 23:43, Blogger dr Holden said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 00:13, Blogger Tauno said...

Tegelikult. Kui nüüd uskuda EMHI tunniandmeid ning osade võistlejate kommentaare, siis tõmbas võistluse jooksul ikka väga jõudsalt temperatuuri soojemaks. Eelneva päeva temperatuuridünaamika järgi poleks osanud oodatagi. Eks see tegi rajal olnutele elu kindlasti oluliselt lihtsamaks.

 
At 00:54, Anonymous Anonüümne said...

Holden ,kust kohast sa neid kommentaare loed?
P.S. Tegid kõva sõidu!

 
At 00:58, Anonymous Anonüümne said...

Eks igal korraldajal ole oma sobiv kraadiklaas alati varnast võtta ja nii räägiti ka täna midagi -20 kraadist stardis ja ei mäletagi enam mis imenumbrist finishis...!

Rääkides aga nii nagu asi tegelikult oli, siis kell 10:44 oli temperatuur Mõedakul (autoparklas) -24,5 ja isegi 13:30 veel -20 kraadi. Mõõdetud pädeva termomeetriga.

No mis siin öelda, Evil on täpsed riistad :))

 
At 01:13, Anonymous Gaspar said...

Viru kommentaarid: http://www.estoloppet.ee/etapid?competition_id=5&action=comments

 
At 01:21, Anonymous Anonüümne said...

Temperatuuri teemal postitus ka estoloppeti kommentaarides:

Rainer, 19.01.2013 20:13
"Milleks jagada väärinformatsiooni? Proua Evi postitus, et hommikul 8.45 on Mõedakul 22 kraadi. Ei olnud ju? Vahetult enne starti (s.t 2 tundi hiljem) näitasid päris mitme tuttava auto termomeetrid stardipaiga ääres 24-25 kraadi. See sepistatud kraadiklaas stardimajal ei peaks küll olema see, mille järgi otsustada. Samas oli see vahe minimaalne. Seevastu eriti küüniline oli pressiteate info (vähemalt Delfi uudis), et finishihetkel oli temperatuur -11? Peale finishit näitasid autotermomeetrid lähedal olevas parklas päikese käes -20,5. Mul ei olnud sellega probleeme. On ennegi külmaga sõidetud, aga mida peavad tegema algajad, kes tulevad esimest korda metsa. Keegi Proua võtab südamerahuga omale õiguse kraade väljavõtta kusagilt põuetaskust!"

 
At 07:51, Blogger Tauno said...

Evi kaitseks tuleb täpsustada, et stardis kohtunike maja seinal olev termomeeter näitas stardi ajal tõepoolest -20. Ei teagi siis, kas oligi eri kohtades sedavõrd suured temperatuuri erinevused.

 
At 09:16, Anonymous Anonüümne said...

Priidul on ainult õiged otsused. PP otsus ongi tõe kriteerium. Nii on hea ja lihtne elada. Kõige õigem otsus on uisusõidust aastaks-paariks loobuda, aga see ei ole piisavalt mugav otsustamiseks ja oleks seega vale otsus. Otsustamise paradoksid.

 
At 09:21, Anonymous Anonüümne said...

Ei, Tauno, temperatuuri erinevused polnud sedavõrd suured, aga vana tõde on see, et korraldajal on alati sobiv näit kuskilt võtta.
Samasse ritta läheb 2011.a TM, kus Kelgu termomeeter näitas stardi ajal -18 kraadi, tegelikult oli aga ka pärast tunniaajast edasilükkamist temperatuur -23 kraadi.

Üks asi on näit ise, teine aga tajutavat külmatunnet oluliselt mõjutavad tegurid - tuul, niiskus, päike, sademed.
Kuna eile oli tegu väga ilusa ilmaga (nii nagu ka TM2011) - päike, peaaegu tuuletu, niiskus madal -, siis -25 sellistes tingimustes tundub leebem kui näiteks -18 kraadi niiske ja väga tuulise ilmaga, aga kindlasti tundub ta märgatavalt külmem kui samadel tingimustel -20! (Proua Evi väljalastud info).

Probleem polegi selles, et starti edasi ei lükatud või üldse oleks tulnud start andmata jätta, vaid korraldajate hämas. Paistab, et väikseid armstronge on kõik kohad täis...
Ja selline suhtumine on ohtlik just noor- ja algajaid spordihuvilisi silmas pidades.

Prooviks edaspidi siiski tõe ja õiguse vaimus?

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

09.21 - loodan, et said ikka öösel rahulikult magada!

 
At 10:06, Anonymous Anonüümne said...

Otsus mitte startida, ühel või teisel põhjusel, on respekti väärt - tõesti isiklik asi. Aga edasine jahumine a'la kui hea on, et ei pidanud maratonile minema, sai kodus asju STRESSIVABALT võtta... keeras kogu postituse fooni haledaks. See pole enam mehise spordimehe jutt.
Kutsun üles järgmise Estoloppeti võistlusest (iga ilmaga, iga rajaoluga) osa saama, tuleb kindlasti samuti hää rahvaspordipidu. Ka kohad kohad TOP 200s on rahvapidu, P.Pullerits, mitte tippsport.
Cheers!

Peeter

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

9:21 räägib õiget juttu. Harrastusspordiüritus ei peal olema võistlus, kus tõestatakse, kes teisest "rohkem mees" on. Oma "meheks" olemiisega ärplejaid nagu Dr Holdeni, Peeter ja 10:04 siin, leidub sellistes diskussioonides alati. Külma ilma korral on oluline soojalt riietuda. Aga ei! - Alati leidub kõvu mehi, kes ütlevad sõitsid maika väel, polnud viga midagi jms. Harrastusspordi üritustel on tendents pidevalt nihkuda ekstreemsuse suunas. Pikendame distantsi! Paneme need 1. kategooria tõusud ka sisse (algajatele!). Jookseme maratoni! Ei, 50 km! 100 km! 24 tundi! Jne, jne. Tulemuseks on sandistunud osalejad, tervisespordist loobujad...
Viru Maratoni kohta on Estoloppeti lehel tehtud mõistlikke ettepanekuid. Pehmod toovad ka raha sisse..

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Igaüks peab suutma ikka ise aru saada kas tal on külm või ei ole. Mees läheb välja suusad näpus, tunneb, et ilm on ikka jõhkralt külm, kraadiklaas näitas ka miinus 25. Vastu tuleb tädi kes ütleb, et ei ole külm ja kraade ainult miinus 15. Mees läheb sõitma ja nina kukub peast ära, aga süüdi on tädi kes ütles, et ilm on soe.
Kraadiklaas 2 meetri kõrgusel maast näitabki paar kraadi kõrgemat temp kui auto oma maapinna ligidal.
Teet

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Teet, kas su keskmise kehapunkti (ütleme siis sellises maakeelses sõnastuses, ei tohiks tekkida arusaamisega probleeme) keskmine kõrgus distantsi vältel on 2m, 1,80m, 1,5m või kuskil 75cm kõrgusel?
Ja kui kõrgetes sfäärides on su keha laskumistel?
Kuna tegu on kõva suusamehega, siis ma usun, et 2m pole juttugi, tõsine allatuiskamine ja tegemine käib ikka midagi 4-5m vahel?

 
At 15:25, Anonymous Anonüümne said...

Kõigile kes te oma auto termomeetreid lembite - see, et kusagil parklas näitas -24 ei tähenda, et rajal poleks tegelikult kümme kraadi soem olnud. Kergest külmarasvast aitas näo kaitseks küll, kõrvad-varbad ei vajanud tegelikult mingit järeleaitamist.

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

13:33 ma olen selle keskmise kehapunkti maratoni ajaks tavaliselt kinni teipinud, muidu tagumised mehed astuvad peale.
Teet

PS! Priit kühveldas ovaalil täna jälle paaristõukeid. Päris hea tempoga. Läksin suusatama siis ta juba oli seal ja tulin suusatamast jäi Priit ikka sinna. Minu arvates teeb ta rohkem nagu jõusaalitrenni suusarajal. Vahepeal võiks nats puhata ka.

 
At 16:48, Anonymous Anonüümne said...

TM on paaristõuge ainuke PP trump.

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

Arusaadav, et Pulleritsul hing vaevas ja ise stressis teiste meeste sõidetud maratoni pärast. Mis muud, kui ovaalile tiirutama! Siis esmasp. hea kirjutada, et sõitsin teist kõigist rohkem......

 
At 18:06, Anonymous Anonüümne said...

Kui palju paaristõuge on üldse treenitav? Kujutan, et mingist mahust tuleb kehaehitusega antud piir ette.

 
At 18:32, Anonymous Anonüümne said...

Respect, Teet!
Sa oled siis üks väheseid mehi, kelle kohta kannatab öelda ka klassiku sõnadega nii, et see üldse ei tundu ülepakkumisena:
ütles need sõnad silmapaarile kahele, tormas välja, jättis kiiruga m***i ukse vahele.
:)

 
At 19:49, Blogger Priit Pullerits said...

Teet, 16:20 - ei, täna oli rahulik tempo, umbes 3.20-3.25ga ring, nädal tagasi sõitsin 3.00-3.05ga ringe, see oli juba päris normaalne. Täna ei tahtnud üle pingutada, võtsin mõnuga, tegin kõigepealt 20 ringi ovaalil 1:07.45 kanti ja siis veel taga dendros ka ühe 4,75 km paaristõugetega peale ja kõige lõpuks kilomeetrise ringi ka paaristõugetega. Vaja oli põlve hoida, seepärast töötasin kätega.

Aga kõvad mehed kõik, kes te Virus sellise külmaga nii pika maa maha sõitsite!

 
At 20:16, Anonymous Anonüümne said...

Oo üllatust - "Tõesõna, hämmastav, aga ilma nädalavahetuse maratonita saab ka väga hästi ja rõõmsalt elada." - järgmisena ootaks ülestunnistust, et ka ilma suusatamiseta saab väga hästi ja rõõmsalt elada:)
r.

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

-> 20:16
Ilma spordita saab mõnda aega rõõmsalt elada küll jah, aga see hakkab rahakotile ning hommikul n paistes maksaga ebameeldiv ärgata...

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

>> täna oli rahulik tempo, umbes 3.20-3.25ga ring, nädal tagasi sõitsin 3.00-3.05ga ringe, see oli juba päris normaalne.

Priit, keda sa lollitad? 3:25 on sinu maratonitempo. Ütle otse, et sõitsid maratonitempost 0-5% kiiremalt. See ei ole aga rahulik sõit. (Või väidad, et sõidad maratonil ka rahulikus tempos?)

 
At 22:28, Anonymous Anonüümne said...

3.20- 3.25 ringiaeg Pulleritsu nimelisel ovaalil tähendab 4 min/km-le....kellele kiire, kellele rahulik, maitse asi rohkem.
Öige mees ütleks otse välja, et vabatehnikaga on nüüd köik. Niisama matkamine midagi ei paku ning pealegi keskpärane tulemus oleks möneti alandav. Punkt. Edasine jutt,... mida köike selle ajaga...., viitab siiski, et loobuda niisama lihtne polegi kui arvatakse. Paratamatusega tuleb leppida ning harjuda.
Maamees

 
At 22:29, Anonymous Anonüümne said...

Kõik, kes te siin hädaldate külma üle Viru maratonil, et kes kui palju ütles ja palju külma tegelikult oli, kas 22, 20 või 18, mis vahet sellel on. Tuult ei olnud, päike paistis - lausa mõnus oli sellise temperatuuriga sõita.
Läksin ise ka hüsteeriaga kaasa ja panin ühe crafti pesusärgi lisaks ja paksud Lillspordi treeneri kindad kätte. Vist juba 5-ndal km-l kahetsesin neid valikuid. Varasematel aastatel on põldude peal tuulega oluliselt vastikum olnud olla.
Ja suheldes pärast paljude tuttavatega, ei olnud kellelgi ühtegi probleemi külma osas.
Nii et vähem vingumist seltsimehed sportlased

 
At 22:30, Anonymous Anonüümne said...

Olgem täpsed, see oli PP maratonitempo.
Kui juba trennis tehakse 6 Dendro ringi(30km) ainult paaristõuget, siis TM kuulete hüüatust rada vabaks pehmod ja siis mööduvat tuulevihinat.

 
At 23:24, Anonymous Anonüümne said...

What a man!
Ain-Ivar a.k.a Dr Holden, täna jälle maraton läbitud. (Mulgi uisumaraton).

 
At 23:54, Anonymous Anonüümne said...

Kas see oli arendav, säilitav või taastav treening?

 
At 09:39, Blogger Priit Pullerits said...

Maamees on taas asjale kõige paremini pihta saanud. Ja nagu ta märgib, siis 3.20-3,25, kui tähelepanelikult lugesite, oli minunimelise 850 meetri ovaali ringiaega, mitte 1 km ringi aeg.

Et mis sõit see oli, 23:54? Minu pärast andke sellele mis nimi tahate, mina nimetan seda näiteks rekreatiiv-antidepressiiv-perspektiivtreeninguks. Hol-lal-laa!

 
At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

Kell 10.30 näitas auto temperatuurimõõdik autoparklas - 26,5

Kuna tuult ei olnud, siis sõidu ajal küll külmatunnet ei olnud.

Klassika mehi oli raja tagumises otsas küll ja kõik näiksid sõitu nautivat...

 
At 09:50, Anonymous Anonüümne said...

aga eks seda stardipaiga kraadiklaasi soojendamist on vist ka TM korraldajad kasutatud

 
At 09:51, Blogger dr Holden said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 02:35, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 02:55, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 03:33, Blogger Unknown said...

longchamp handbags
nike running shoes
coach outlet
michael kors outlet
burberry outlet
tory burch outlet
ralph lauren outlet
canada goose uk
nike outlet
true religion outlet
201711.9wengdongdong

 
At 09:32, Blogger chenlina said...

coach
longchamp
supreme
nike outlet
ralph lauren uk
curry shoes
cheap ray bans
tory burch outlet
manolo blahnik
coach outlet
chenlina20180328

 
At 15:52, Blogger يارا said...

شركة تمديد غاز مركزي بجدة
شراء الاثاث المستعمل بجدة
شراء اثاث مستعمل بالسويدي
شراء مجالس مستعملة بالرياض

 
At 11:17, Blogger Claudia Klein said...

Tere ja Tere tulemast Spotcapi ülemaailmsetesse laenuteenustesse. Minu nimi on Claudia Klein, olen laenuandja ja ka laenukonsultant.

Kas vajate rahalist tugevdamist? kas vajate laenu erinevatel eesmärkidel? Kui vastus on jaatav, soovitan teil pöörduda minu ettevõtte poole | spotcapglobalservices@gmail.com | või kirjuta meile WhatsApp: +4915758108767 | ja teie kontol on laen 24 tunni jooksul, kuna pakume suurepäraseid laenuteenuseid kogu maailmas.

Pakume kõikvõimalikke laenuteenuseid (isiklik laen, ärilaen ja palju muud), pakume nii pika- kui ka lühiajalisi laene ning lisaks saate laenata kuni 15 miljonit eurot. Minu ettevõte aitab teil mitmesuguste laenutoodete abil saavutada mitmesuguseid eesmärke.

Me teame, et seadusliku laenu saamine on alati olnud tohutu probleem Üksikisikute jaoks, kellel on rahalisi probleeme ja kes vajavad selle lahendamist, on paljudel inimestel kõrgete intresside tõttu nii keeruline omakapitalilaenu saada kohalikest pankadest või muudest finantseerimisasutustest. määr, ebapiisav tagatis, võla ja sissetuleku suhe, madal krediidiskoor või muud põhjused

Enam pole ooteaegu ega stressirohkeid pangavisiite. Meie teenus on saadaval ööpäevaringselt - saate laenu ja teha tehinguid igal ajal ja igal pool, kus seda vajate

Pakume 24-tunnist maailmatasemel laenuteenust. Päringutele / küsimustele? - Saada e-kiri aadressile | spotcapglobalservices@gmail.com | või kirjuta meile WhatsApp: +4915758108767 | & Saate vastuse hetkega.

Teie pere, sõbrad ja kolleegid ei pea teadma, et teil on vähe raha, lihtsalt kirjutage meile ja saate laenu.

Teie rahaline vabadus on teie kätes!

 
At 04:09, Blogger الفارس للتسويق الالكتروني said...


شركة تركيب طارد حمام بالرياض
شركة مكافحة حمام بالرياض
شركة تركيب ستائر بجازان


نجار بجازان
شركة تركيب اثاث ايكيا بجازان
شركة تنظيف مكيفات بجازان

 
At 04:11, Blogger اخصائية التسويق said...

شركة تركيب غرف نوم بجازان
شركة تركيب طارد حمام بجازان

شركة تنظيف شقق بجازان
شركة تنظيف منازل بجازان
شركة نقل اثاث بجازان
شركة نقل عفش بجازان
ارخص شركة نقل اثاث بجازان

 
At 04:36, Blogger الفارس للتسويق الالكتروني said...


شركة نقل عفش من جدة الي الاردن
شركة نقل عفش من جدة الي الامارات
شركة نقل عفش من جدة الي الكويت
شركة نقل عفش من جدة الي البحرين


 
At 04:37, Blogger اخصائية التسويق said...

شركة تنظيف بحفر الباطن
شركة مكافحة حشرات بحفر الباطن
شركة تنظيف بالمدينة المنورة
شركة مكافحة حشرات بالمدينة المنورة
مظلات وسواتر جدة
شركة تنسيق حدائق بالطائف

 
At 04:39, Blogger الفارس للتسويق الالكتروني said...

شركة كشف تسربات المياه بالقصيم
شركة كشف تسربات المياه بالطائف
شركة كشف تسربات المياه بينبع
شركة نقل عفش بالطائف
شركة نقل عفش بالقصيم

شركة نقل عفش بالدمام
شركة نقل عفش بالرياض
شركة نقل عفش بالمدينة المنورة
شركة نقل عفش بخميس مشيط
شركة نقل عفش بالباحة

 
At 04:42, Blogger اخصائية التسويق said...

شركة كشف تسربات المياه بالدمام
شركة كشف تسربات المياه بالرياض
شركة كشف تسربات المياه بجازان
شركة كشف تسربات المياه بالباحة

 
At 04:44, Blogger الفارس للتسويق الالكتروني said...

شركة مكافحة النمل الابيض بمكة
شركة نقل عفش بمكة
شركة كشف تسربات المياه بمكة
شركة تنسيق حدائق بمكة
شركة عزل أسطح بمكة

 
At 04:48, Blogger الفارس للتسويق الالكتروني said...

شركة نقل عفش بجدة
شركة كشف تسربات المياه بجدة
نجار بجدة
شركة تنسيق حدائق بجدة

 
At 04:58, Blogger الفارس للتسويق الالكتروني said...


شركة تنظيف كنب بالبخار ابو ظبي
شركة تنظيف كنب بالبخار في ابو ظبي
تنظيف كنب بالبخار الشامخة
تنظيف كنب بالبخار جزيرة ياس
تنظيف كنب بالبخار الفلاح

شركة تنظيف كنب بالبخار بالعين
شركة تنظيف كنب بالبخار في العين
تنظيف كنب بالبخار الطويلة

 
At 05:00, Blogger اخصائية التسويق said...

شركة تنظيف سجاد برأس الخيمة
شركة تنظيف سجاد رأس الخيمة
شركة تنظيف موكيت رأس الخيمة
شركة تنظيف سجاد النخيل

شركة تنظيف سجاد بالعين
شركة تنظيف سجاد الطويلة
شركة تنظيف موكيت العين
شركة تنظيف سجاد العين

 
At 05:09, Blogger اخصائية التسويق said...

شركة تنظيف سجاد بدبي
شركة تنظيف سجاد دبي
شركة تنظيف موكيت في دبي

شركة تنظيف سجاد بعجمان
شركة تنظيف سجاد في عجمان
شركة تنظيف موكيت عجمان

شركة تنظيف فلل الفجيرة
تنظيف فلل الحلاة

شركة تنظيف فلل ام القيوين
تنظيف فلل ام القيوين
شركة تنظيف فلل في ام القيوين


 
At 05:15, Blogger الفارس للتسويق الالكتروني said...


شركة تنظيف سجاد الشارقة
شركة تنظيف موكيت في الشارقة

شركة تركيب باركيه ام القيوين
تركيب باركيه ام القيوين
تركيب جبس بورد ام القيوين
تركيب ستائر ام القيوين
تفصيل ستائر ام القيوين
خياط ستائر ام القيوين

 
At 05:19, Blogger اخصائية التسويق said...


تزيين حدائق ام القيوين
شركة تنسيق حدائق ام القيوين
تركيب عشب صناعي ام القيوين

تركيب سيراميك ام القيوين
معلم تركيب سيراميك ام القيوين
فني تركيب سيراميك ام القيوين

 

Postita kommentaar

<< Esileht