pühapäev, detsember 30, 2012

Pullerits: Milles peitub ulmeline paaristõukenõks?

Täna andis tegelikkus endast juba esimeste meetritega märku. Klassikarajal pidamist polnud. Ka Vahur Teppan, kes laskumise järgses kurvis siserajal efektselt mööda libises, hüüdis üle õla, et täna tuleb uisku sõita. Aga kes siis poolel teel hobuseid vahetab!

Eile, laupäeval, pöörasin trennis peatähelepanu klassikatehnikas tõusude võtmisele. Tuletasin pidevalt meelde, mida kogenud mehed mulle viimasel nädalal õpetanud olid, ja paistis, et üht-teist hakkas juba tulema. Sõitsin dendropargis kuus ringi ja lisaks kilomeetri spordipargis ehk kokku 29 km 2:06.50ga. Ajaliselt ei midagi tähelepanuväärset, aga olulisem oli tehnika osas saavutatud väike enesekindlus. Vaat, mida väärt õpetajad maksavad!

Täna plaanisin tehnikat kinnistada, aga olematu pidamise tõttu pidin käigult ümber otsustama. Tegin paaristõuketrenni. Sõitsin dendropargis kuus 4,7 km pikkust seitsme tõusuga ringi (igal ringil 87 tõusumeetrit, nagu Emeri Lepp ära mõõtis) ehk 28,2 km paaris lükates 1:50.35ga, mis teeb ringi keskmiseks ajaks pisut alla 18.30. Nii pikka paaristõuketrenni polnud varem teinudki, tavaliselt olin sõitnud paaris kolm dendropargi ringi. Kuidas siis nüüd äkki kaks korda rohkem suutsin?

Vastus kõlab: Kristjan Oolo, Suusavendade tiimi liige.

Päris talve algul juhtusin Oologa samal ajal rajale ning ta näitas mulle üht olulist nõksu, kuidas tõusudel paaristõuget efektiivsemalt rakendada. Nüüd tuli see ühtäkki umbes kolmandal ringil meelde ning seda trikki kasutades sain kohe uue hingamise. Kui läbisin viimast ringi, sõitis minust sadakond meetrit eespool samuti üks mees üksnes paaristõugetega, ja tema taga veendusin, kui kergelt talle tõusudel järele sain. Tema sõitis täpselt nii, kangutades, nagu minagi olin varem sõitnud, kuid Oolo õpetatud nõksu mängu tuues sain talle mängeldes lähemale. Vaat, mida väärt õpetajad maksavad! Äkki nii tekib veel õhkõrn lootus, et järsku tulen mõnda maratoni ainult käte jõul sõitma, kuigi vaevalt küll, sest üleüldises maratoniõhustikus on kerge «katus» ära sõitma ja pärast on põlvehäda vaid hullem...

Aga kui tahate paaristõuketrikki teada, peate mulle teinekord dendropargis peale passima, kui taas järsematel tõusudel paaristõuketrenni teen.

Pärast käisin veel Suusavendade staabis Jaak ja Vahur Teppani juures Oolo õpetatut teoorias üle kontrollimas ja kinnistamas. Sain just seda, mida olin lootnud – aitäh!

Statistikuile: sel nädalal kogunes suusakilomeetreid 122,3 ja puhast treeningaega 8:27. Sel talvel on koos 472 suusakilomeetrit.
***
Tähelepanu, kiiruisutajaliku valge mütsiga pisut noorem kui 30-aastane ja veidi alla keskmist kasvu naisterahvas, kes te võtsite Suusavendade hoolderuumi eeskojast pühapäeval pisut pärast kella ühte oma heledad Peltoneni suusad ning jätsite nende hooldamise ja määrimise eest maksmata – palun minge ja likvideerige oma võlg! Te ei taha ju, et inimesed teid Tartus suusatamas näevad ja vaatavad, et näe, see naine jättiski suuskade ettevalmistamise eest maksmata.
******
Gemini Bridges, Moab, Utah. 18. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks kikkida piltidele.)

Foto 1: Paaristõuketöö venelaste Maksim Võlegžanini (ees) ja Aleksandr Legkovi esituses tänasel Tour de Ski etapil Oberhofis. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 2: Venelased Maksim Võlegžanin (ees) ja Aleksandr Legkov ning nende kannul Šveitsi suusataja Dario Cologna lükkamas paaristõugetega tänasel Tour de Ski etapil Oberhofis. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 3: Venelane Maksim Võlegžanin (paremal) võidab tänase Tour de Ski etapi Oberhofis kaasmaalase Aleksandr Legkovi ees. Foto autor: Reuters/Scanpix

59 Kommentaarid:

At 18:37, Anonymous Anonüümne said...

Tubli!

See juba meeldib. Priit, Sinu tase on sõita maratoni teine pool klassikatehnikas ning keskmise kiirusega üle 20 km tunnis.
Esimese poolega tuleb rohkem vaeva näha.
Ennustaks Sulle 2014 lõppaega alla 3:10 kui suvel rattaga + saalis rahmeldada viitsid ning detsembris-jaanuaris tehtud töö kiiruseks vormistad.

Sõltumata põlvede sitast seisust on Sul mootor korras. Ülakeha lihaseid annab kasvatada (ka siin on iva selles, et treenida tuleb min 5 korda nädalas, muidu lihas ei moodustu õigel viisil) ning suvel treenigujärgselt ka aminohapete otsemanustamisega taastumist kiirendada ning lisaks valku tarbides lihaste arengut (lihasmassi) pisut forsseerida.

Nagu ütlesin, on põhiküsimuseks Sinu mootor, mis loodetavast jätkuvalt korras ning uus lähenemine annab paremad tulemused.

 
At 19:02, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole viisakas pealkirjas välja reklaamitud nõks vaid enda teada jätta. Enamik lugejaist ei satu seda trikki PP esituses nii või teisiti nägema.

Kas Eesti keeles on õige Legkov või Lehkov?

18:37
Kas 5 korda palju ei ole? Milline on õigel viisil lihase moodustumine?

 
At 19:19, Anonymous Anonüümne said...

19.02-le
3.s päev on taandareng
Võib ülepäeviti, kuis siis ei õnnestu kestvusalade "pikka otsa" graafikusse panna.

 
At 19:23, Anonymous Anonüümne said...

Kas määrdesepad ei saa jälle oma tööga hakkama? Mis sul suusa all oli? Nii eile kui täna oli lahe tõuse otse raiuda ja uisumeestele kandu näidata, tavaliselt on asi karmilt vastupidine..

Dendro rada on väidetavalt 4.75km,92-93 tõusumeetriga.

 
At 19:27, Anonymous Anonüümne said...

Ja veel - Kuuse küsis sel aastal eri alade tippudelt nende treeningmahtude kohta. NB! Taaramäe küll esimeste hulgas, kuid kaugelt mitte esimene.

Tippsportlased harjutavad kuni 20 trenni nädalas. 5-8 trenni ongi harrastussportlase tase (ei tasu kontekstist välja minna; jah, ärge võrrelge 30 minutist hommikust taastavat sörki 6 tunnise "kerimisega2 jne). Aga rääkigu treenerid ning tipud ise.

 
At 21:20, Blogger Madis said...

Eestikeelsest vikipeediast:
Ulme (inglise keeles speculative fiction, saksa keeles die Fantastik) on kunstižanr, milles kujutatakse maailma teadlikult ja rõhutatult sellisena, nagu see tegelikkuses ei ole.

Peab vist oma spioonid siis kaameraga dendrosse saatma, et kogu maailm saaks läbi "toru" tutvust teha "ulmelise" paaristõukega.

 
At 21:34, Anonymous Anonüümne said...

Madis, take it easy, Eestis sõidab efektiivselt paaristõugewt vähem kui kahel (ühel) käel sõrmi, kusjuures J ja A teavad väga hästi, millest jutt.

Sellega on kõik öeldud. Priit on õigel teel.

Mina ei saa, sest kuuest peamisest lihasgrupist on 2 s...tad. Kuid teen tööd ning sest on mingitki kasu.

Kui võiks nii öelda, et keskmistes oludes on klassika ja vaba vahe 6...12 sek/km, siis see 6 on paaristõukemeestel ideaalrajal (unustagem erandid).

See you 2014...

 
At 22:18, Anonymous Anonüümne said...

See kõik tundub uskumatu. Need tõusud ja ainult paaristõuge ning need ajad. Midagi on mäda.
Teet

 
At 23:31, Anonymous Anonüümne said...

Ka Vene mehed ei tohiks paha sõnaga tänast meenutada.

http://sport.postimees.ee/1088776/eurospordi-kommentaatorid-kiitsid-eesti-maardemeistreid

 
At 23:34, Anonymous Anonüümne said...

Teet, andekate tegelaste toimetamised tunduvadki lihtsurelikele tihti uskumatud...
Kõik on õige ja midagi pole mäda:)

 
At 23:36, Anonymous Ants said...

Pakun, et see nõks võib olla tihedad ja lühikesed tõuked, tõstes alakeha kõhulihastega pisut ette.

 
At 00:31, Anonymous Anonüümne said...

Antsule: Ka joostes hoiad alakeha puusadega pisut ette (ei tohi "läbi vajuda" puusadest"). Aga lühikese ja pika tõuke vahe - arutlege, millised lihased töötavad, missugune on nende koormus ning vastupidavus (tund, kaks, kolm, kolm ja pool).

Üldiselt ilmselt Antsul õige, kuid kas Priit nii kolme tundi kestab? Kes teab enne TM finišit?

 
At 00:55, Anonymous Anonüümne said...

Veerpalu mõistetakse õigeks, mis saab Priidust?

 
At 01:02, Anonymous Anonüümne said...

Peale paari nädalast pausi blogist lõpetan selle erakliku blogi külastamise - mis kasu on sellest mina tean aga ei ütle retoorikast.

Vaata Priit youtubest kuidas paaristõuget õigesti sõita - sinu mentorid ei ole ju oma elu jooksul midgi saavutanud, peale kehvade suuskade ettevalmistamise.

 
At 01:03, Anonymous Anonüümne said...

0055 - unista edasi

 
At 02:22, Anonymous Anonüümne said...

Isegi mullasuusk, mille libisemisala pole viis aastat määret näinud libises täna Dendros hullumoodi. Pidamise allapanek võttis rajal 1minut ja siis sai kõigist tõusudest otse hooga üles sõita. PP jaoks on see vist raketiteadus, et vastavalt ilmale pidamis määre tasku pista, lihtsam on plaane muutma.

 
At 02:26, Anonymous Anonüümne said...

Käsi püsti, kes on veel Dendros 29km ainult paaris sõitnud? Pakun, et peale PP mitte keegi.

 
At 04:49, Anonymous Anonüümne said...

Dendros paaris panna on köömes,tulge Tehvandile---hoopis teine tera.

 
At 05:36, Anonymous Anonüümne said...

Kui selleaastase pika puhkepäevade jada puhul ei saa dendrost kaugemale suusatama.... Tunnen siiralt kaasa;))))

 
At 09:45, Anonymous Anonüümne said...

3 jaanuariks on lumi läinud, suusatega veel palju jõuate.

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

"Priit Pullerits: Tunnen end kui Veerpalu"
Tere, Priit! 5. nädal ainete tarvitajana - kuidas läheb?
Ou mai gad! Super! Tulen just rajalt. Nagu Veerpalu, ausalt! Varem sõitsin 3 või 4 ringi, nüüd lähevad 5, 6 7 ringi nagu lennates.
Tõepoolest, "..kerjusest teeb kotka" ütleb ka laulusalm. Või hoopis lurjusest? Teised harrastajad viltu ei vaata?
Eks ikka vaatavad! Kuidas veel vaatavad! Aga enamus on õnneks nii lollid, et neile saab ükskõik mis iba ajada - usuvad kõike. Räägin neile paaristehnika salanõksudest jms. [naerab laialt]
Öelge, hr Pullerits, meie saadet vaatavad harrastajad, mis nõu Te neile annaksite?
Punasest purgist ja siis sinisest purgist, punasest purgist, sinisest purgist, ... jne. Punasest purgist tuleb enne võtta!
Äitah, hr Pullerits! Soovime siis head treeninguindu ja loodame, et eksperiment toob Tartu Maratonil ka loodetud puraka. Kas puraka tunne on juba sees?
Purakas on sees! Purakas on sees! [rajalt, kaugenedes] Purakas on sees! ...

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

Miks ei kasutanud Tour de Ski etapil mitte keegi PP soovitatud laskumistehnikat, küünarnukid eespool põlvi? Kas nad kõik ei tea siis seda?

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Tänast uisusammu, mida rahvuslik põlv nr 2 esitas oli paha vaadata. Mees sõidab nagu oleks tal kõrvits jalge vahel. Mingit keharaskuse üleminekut jalalt jalale ei toimu ja sellega seoses on ka libisemisfaasid olematud.

 
At 14:49, Anonymous Anonüümne said...

14:31..Priidul on äkki munad paistes või tuli eilse paaristõuke pingutuse järel sitt püksi. Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida. Vaid paaristõukest. Tsiteerin siinkohal raamatut "Kogu tõde suusatamisest" Seppo Anttila ja Toni Roponeni kirjatööd:
Klassikaline paaristõuge on pikkadel distantsidel ja vahelduval maastikul sprinditehnikast märgatavalt ökonoomsem ja tõhusam. Sprindi pumpav paaristõuge on spetsiaaltehnika, mis nõuab lihastelt väga palju ja ei sobi harrastussuusatajatele. Sprinditehnika on efektiivne lühidistantsidel. Milline on klassikalise ja sprindi pumpava paaristõuke vahe võib igaüks ise raamatust uurida.
Teet

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

PP pidas silmas tõusust üles mineku tehnikat.

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

Tõusust üles paaristõukega sõidavadki sprinterid määrimata suusaga. Maratonidistantsi ja sprindidistantsi vahe on märgatav. Priit treenib maratoniks. BTW huvitav, et Priit küsib nõu mehelt kes pole Sportinfo andmetel läbinud ühtegi eestis peetavat suusamaratoni. Pigem oleks tegu nagu jalgratturiga.
Teet

 
At 16:30, Anonymous Anonüümne said...

Ja ka maratoonarid:)

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

Püha jumal, nüüd on kommentaatorid jõudnud jutuga sinnamaale, et Oolo ei oska suusatada? Andke abi!

 
At 17:01, Anonymous Anonüümne said...

Püha jumalale, Jõuti selleni, et sprinter õpetab maratonisõitjat.
Kas see on ikka sama asi?

 
At 17:38, Blogger Priit Pullerits said...

Teet (22:18), arvud on õiged. Eks nad võiks ajaliselt veel väiksemad olla, sest mõned lõigud ja mõned tõusud sõitsin väga rahulikult ja kergelt. Ja veel: tehnika- ja nõksujutt on paaristõugetest tõusudel, mitte lausikul. Aga ka lausikul on mul varus paar nõksu, mis pärinevad Vahur Teppanilt. Kuid neid pean veel tema juhendamisel harjutama. Ent Oolo tõusuvariandi sain küll käpa sisse - oi, kui hirmus efektiivne see on!

14:31 - see oli mul täna uisutades taastav trenn, Atomicud imesid hirmsal kombel, libisemist polnud sel märjal rajal suvemäärdega ollagi. Ma ei tohigi uisku jõuga ega kiiresti sõita, arst on ära keelanud - see ei mõju põlvele hästi. Seega tuiasin niisama 20x0,85 km ringil, ringi ajad mõni sekund alla nelja minuti. Peamine oli hoida jalga, et see põlvest mingit koormust ei saaks.

Aga ma ei ole oma auguga Fischereid veel välja võtnud.

Ja kes Oolo suusaoskus kahtleb, siis Oolo on mees, kes tegi mõni aasta tagasi eestikatel sprindis isegi Veerpalule tuule alla, ja koguni nii, et Veerpalu vihastas ja üritas ta suusakeppi oma suusaga pooleks lüüa - see on kõik dokumenteeritud külgvaates ETV videos ja otsevaates Jaak Teppani salvestatud videos. Et Oolo ei oska suusatada... ahahaa! Oskab teinekord pareminigi kui Veerpalu.

 
At 17:39, Anonymous Anonüümne said...

Äkki esimene uisutrenn sel talvel üldse ,ilma põlveta..tehke järele!

Kui Anttila ja Roponeni tsiteerimist jätkata siis: "Sprinditehnika rakendamisse peaks suhtuma väga kriitiliselt ,sest enne käetõuget varvastele tõusmine raiskab tohutult energiat..Suusatamine ei ole enam vaba"
Nii et mingeid imenippe mis täiendava energiakuluta kiiremini finishisse viiks ei ole olemas.

 
At 17:48, Anonymous Anonüümne said...

Mis on Oolo dokumenteeritud saavutused?

 
At 17:49, Anonymous Anonüümne said...

Tõusul ei ole vaja paaris sõita!

 
At 18:21, Anonymous Anonüümne said...

Ma pole kuulnud, et Niit Loskutovilt nõkse küsiks ja neid rakendaks. Ja vastupidi. Priidule tundub aga see vägagi sobivat. Jõudu igatahes. Ja ulmelist uut aastat. Või siis imelist.

 
At 18:47, Blogger Priit Pullerits said...

Oolo saavutused? Minu teada suusatamises Eesti meistriks tulnud...

Anttila ja Roponen ei tunne uusi nõkse - vaadake nende raamatu väljalaskeaastat! - 2009. Ei ole neil seal kogu tõde suusatamisest, nagu nad reklaamivad. Paljud asjad vananevad, sest uued asjad tulevad peale.

Ja tõusul on vaja paari sõita küll, kui näiteks rajad on kääritajaid tropis täis ja muidu mööda ei saa või kui suusad absull ei pea või... kui tahad lihtsalt vastastele demoraliseeriva jõudemonstratsiooni korraldada.

 
At 18:49, Anonymous Anonüümne said...

Suusatamises ei ole nõkse. Vargapoisi töös on nõksud.
Tee trenni ja liikumisrajad tulevad ise.
Tee palju - ja liikumisrajad
muutuvad optimaalseks.
Nõksujutt on soolapuhumine.
Naisteajakirjas
on sobiv kirjutada
kaalulangetamise nõksudest jne.

 
At 19:42, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ja tema teadmised... Oolol pole murdmaasuusatamises täiskasvanute eestikatelt mitte ühtegi medalit.

 
At 19:54, Anonymous Anonüümne said...

2012. a Tartu maratonil osaleja tegi aasta jooksul keskmiselt trenni 329 tundi, sh suusatrenni 60 tundi (N = 20).

 
At 19:55, Blogger Madis said...

Punkt :-)

 
At 20:12, Anonymous Anonüümne said...

Ai-ai-ai, ajakirjanikule see küll au ei tee, kui faktid kontrollimata jätab.. või need "lambist" võtab. Kristjan Oolo on suusaorienteerumise EMV lühiraja sõidus U16 vanuseklassis 2002. a saavutanud 2. koha, teatab sport24 andmebaas. Prooflink: http://www.sport24.ee/index.php?ac=otsinimidet&id=15038
Usume sellegipoolest, et Kristjan Oolo on Tartu ja kogu Eesti üks kiiremaid suusamehi. Ajakirjanik võiks aga oma "faktid" siiski sirgeks ajada!!

 
At 01:06, Anonymous Anonüümne said...

HEAD UUT AASTAT, SPORDIRAHVAS !!!

Hoidkem siiski kokku, igasugu haigeid ja kibestunud vendi on rasketel aegadel niigi palju siginenud.
Tekitaks vähe positiivsemaid noote igapäeva rutiini, elu oleks märksa meeldivam.

Priit aga, jätka samas vaimus!
Siin toimuv on meeleolukas vaheldus kõigele sellele pasale, mis ainuüksi viimase aasta jooksul meile kaela valati.

 
At 03:00, Anonymous Anonüümne said...

Kes otsib eelmise postituse kommentaaridest üles viite "Treening ja tulemused TM-l" tabelile, võib leida tabelisse lisatud very, very special guest'i - Thomas Alsgaardi 2012. a täpsed treeningumahud! Alsgaardi (TM 2012 5. koht 2:43) treeningus on teatud nüansid, mis tabelist selgelt välja paistavad...
Ühtlasi soovin kõigile HEAD UUT HARRASTUSSPORDI AASTAT!

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Vaadates kõiki neid 'tehnikata' suusatajaid - uisutajaid eriti - kui kiirelt mõned edasi liiguvad. Ja mis saaks siis, kui kogu energia läheks parema tehnikaga sõitmisse..
Aga enamust see ei huvita üldse: "aga ma sõidan nii ja kõik, ära tule õpetama".

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

Head uut aastat!
Kui need tehnikata suusatajad mööda panevad, siis alguses on hea meel, et omal tehnika korras on. Kuid kui hakata edasi mõtlema, siis on asi tegelikult sootuks kehv, sest temal on tehnikat parandades kätte saadav suur kiiruseressurss, samal ajal kui endal on kehaliste võimete (vastupidavus,....) arendamisega ressurss märksa väiksem.

Nagu ka Eurospordi kommentaatorid Oberhofi naiste laskumise kohta tabavalt ütlesid, et tõusul kaks sekundit kiiremaks saada, peaks tegema tööd kaks kuud, et laskumise peal kaks sekundit kiiremaks saada, peaks tegema tööd viis minutit. (Suurustega võin veidi eksida, kuid mõte on arusaadav)

 
At 12:11, Blogger Priit Pullerits said...

Head uut aastat kõigile! Ennekõike tervist - muud saab tahte, pühendumise, töökuse ja järjekindlusega.

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

http://www.youtube.com/watch?v=hTSWD-MmGM0

Miks need mehed sellist tehnikat kasutavad? Ei lähe Priidu õpetustega üldse kokku. Northug ja Gologna sõidavad ka kohati nii.

 
At 14:04, Blogger Priit Pullerits said...

...ma rääkisin paaristõugetest tõusul!

Neile, kes siin Oolo teadmisi ja oskusi kahtluse alla seavad: ma ei ole ka võitnud Pulitzeri preemiat, isegi mitte Bonnieri preemiat, aga sellegipoolest ei ole keegi kusagil kahtluse alla seadnud, et see, mida ma ülikoolis tudengitele ajakirjanduse kohta õpetan, on halb ja vale ja eksitav jne.

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

Oh jumal, PP. See viimane kommentaar oleks võinud olemata olla. Kunagine loogika kursus on ilmselt härra õppejõul mööda külgi maha jooksnud. Või kui viilisid, siis võta järele. Saad ilmselt TÜ-st tasuta.

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

kas õpetad tudengitele ka seda, et valede väidetega praalimine on cool?

küsimus laiale ringile: mitu spordist kirjutavat inimest on ajavahemikul 2008-2012 teinud Pulleritsust rohkem faktivigu?

 
At 20:19, Anonymous Anonüümne said...

Marju Lauristin, Jayson Blair ja Priit Pullerits - ühe ja sama koolkonna väljapaistvad esindajad!

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

03:00
Millist tabelit konkreetselt silmas on peetud? Kas TM jaoks koostatut, või TA enda tehtut?

TM jaoks on suusatundide alla ekslikult sattunud ka kolm rattatundi, aga üldiselt võib TA enda tabelist näha suurt jõutreeningute osakaalu.

Nüüd suur küsimus: kas jõutreeningute suur maht on vajalik ja annab nii palju kasu TM harrastussuusatajale kui endisele Norra koondise tippsuusatajale, kellel keskmise TM harrastajaga võrreldes on all tohutult palju suurem summeeritud aeroobse treeningu maht?

 
At 00:18, Anonymous Anonüümne said...

Kõige suurem viga on enda treeninguid hakata kellegi teise järgi tegema. Eriti veel tippsuusataja järgi. See, et keegi teeb palju jõutreeninguid ei tähenda, et sina peaks sama palju tegema, vaid äkki peaksid veel rohkem tegema? Alsgaardil lihtsalt on seda niipalju vaja.
Teet

 
At 10:54, Anonymous Anonüümne said...

See on skandaal. Dopingu tõttu võistluskeelu all olev sportlane juhendab treeninguid, lapsi sealjuures.

http://www.valgehobuse.ee/?SID=827fa023a62c89f886065a16f68051cd&n=4&newsnr=121#news121

 
At 11:27, Anonymous Anonüümne said...

Esiteks pole viimast kohtuotsust ja teiseks pole sellisit seadusepügalat olemas, et ei või õpetada.
Vahelejäänud ja süüdi jäänud kulturistid annavad kõik rõõmsalt tunde ja veel raha eest, keegi ei tee teist nägu.

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Kehtiva võistluskeelu ajal on treeneritöö keelatud. Hetkel keeld kehtib, sest kohus pole seda tühistanud.

 
At 15:04, Anonymous Anonüümne said...

aga ta ei olegi treener.

 
At 02:34, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 05:54, Blogger Unknown said...

www0912
fitflops clearance
canada goose outlet
fitflops clearance
ralph lauren
dsquared2
hermes belt
nhl jersey
nike shoes
ralph lauren polo
kate spade handbags



 
At 04:18, Blogger Unknown said...

jinyi921
ugg outlet boots
ugg boots outlet
coach handbags
salomon shoes
canada goose
canada goose outlet
pandora charms
adidas clothing
coach outlet online
adidas yeezy

 

Postita kommentaar

<< Esileht