esmaspäev, detsember 17, 2012

Pullerits: Mida on teil õppida Toomas Kolgilt (ja mida mina juba tean)?

Sissejuhatuseks väike küsimus: kes Eesti mõjukatest poliitikutest tegi tänavu sügisel oma debüüdi maratonijooksus ja millega see lõppes?

Põhiküsimus on aga selline: mida on minul ja superstaarisaates tubli kolmanda koha saanud Toomas Kolgil ühist peale selle, et me oleme mõlemad lõpetanud Tartus Miina Härma gümnaasiumi (minu ajal küll Tartu 2. keskkool)?

Et kas vihjet saaks? Ikka saab! Mõelge sellele, kuidas me mõlemad oleme oma rida ajanud.

Kes on superstaarisaadet vaadanud, sel pole kindlasti jäänud märkamata, kuidas saate žürii eesotsas Mihkel Rauaga püüdis algusest peale Kolki kõrvale tõrjuda, väites, et ta ei sobi saatesse ja ei laula kõige ilusamini. Aga mis sellest hoolimata juhtus? Kolk sammus edukalt saatest saatesse. Kuni eilseni oli ta ainus osaleja, kes polnud mitte kordagi sattunud kahe väljalangejakandidaadi hulka. Sellest, miks ta lõpuks ikkagi välja kukkus, kirjutan täpsemalt homses Postimehes.

Tänu millele Kolk vastu igasuguseid ootusi muudkui edasi pääses? Temast oli ju palju paremaid lauljaid ja palju kenamaid noori.

Aga tänu sellele, et ta oli omanäoline, mitte selline, nagu kõik teised. Ta eristus. Tänu sellele, et ta ajas stoililselt oma asja ega kuulanud liiga palju nn tarku nõuandjaid (Raud, Maarja-Liis Ilus, Mart Sander), kes teda oma pideva kriitikaga rööpast välja üritasid lüüa. Tänu sellele, et isegi kui teda avalikult materdati, ei lasknud ta välja paista, et see võiks talle hinge minna – ta talus vapralt hoope.

Eilses saates oli veel üks detail, mis mulle Kolgi puhul ääretult imponeeris. Kas panite tähele, kui ta helistas Skype’is Liisi Koiksonile, pöördus ta tema poole teie-vormis? Mitte nii nagu noorte seas levinud, et hakkavad sind kohe sinatama, ise kaks korda nooremad. Mul oli hiljuti juhtum Tallinnas, kui küsisin ühes söögikohas teenindajatüdrukult, kuhu suunda jääb trammipeatus. Ta hakkas lahkelt seletama, et «kui sa lähed sinna, siis sa...». Ta paistis rohkem kui kaks korda minust noorem, heal juhul 20, ja oli mulle täiesti võhivõõras.

See, et Kolk (25) kasutas endaga enam-vähem samasse põlvkonda kuuluva Koiksoni (29) poole pöördudes teie-vormi, näitab, et ta on korrektne ja hea lastetoaga inimene. Ka mina kasutan teiste, isegi endast nooremate võõraste poole pöördudes üksnes teie-vormi (vt siinse blogi kommentaarid). (Ja ettevaatust: need, kes kavatsevad nüüd hakata minu isiku kohta sõna võtma, ja arvavad, et seda blogi lugedes nad mind tunnevad, teevad sama vea, kui nad otsustaks Kolgi üle ainult selle põhjal, kuidas ta laulab ja esineb.)

Aga peamine, mis mul ja Kolgil ühist, on see, et olen samuti ajanud oma rida, ei ole lasknud end kriitikuil rööpast lüüa, olen siin kõigest materdamisest hoolimata endale kindlaks jäänud ega kao rahvasportlaste suurde massi.

Jah, ka mina ei võida kunagi ühtegi massipordiüritust, nagu Kolk ei võitnud superstaarisaadet. Enamik, 99,9 protsenti teist, ei võida samuti mitte kunagi mitte midagi. Aga kõige totakam on seada oma tegemisi ja kujundada oma nägu teiste soovituste ja tahtmise järgi.
******
Day Canyon Overlook, Bull Canyon Road, Moab, Utah. 18. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks kikkida piltidele.)

Foto 1: Meeste 30 km sõit pühapäevasel MK-etapil Canmore'is Kanadas. Foto autor: AP/Scanpix
Fotod 2 ja 3: Toomas Kolk (alumisel pildil taamal) saates "Eesti otsib superstaari". Fotode autor: Teet Malsroos, Õhtuleht/Scanpix

89 Kommentaarid:

At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

ja suusatamisest ei tulnudki juttu- kas Tartus on rajad lootusrtult täis tuisanud või milles on asi?

 
At 14:45, Anonymous Karvajalg said...

Pokljuka 2012 poodium

 
At 14:49, Blogger Priit Pullerits said...

Lp Karvajalg, palun lõpetage nende poodiumipiltide toppimine siia. Need ei tõesta mitte midagi, ainult üks suur risustav infomüra. Aitäh!

 
At 15:06, Anonymous Helmut, endine koondisemees said...

Õige jutt Priit!
Ja õige suhtumine maailmasse. Vale jutt et te midagi ei võida. Võidate õige suure - vanakoolimeeste poolehoiu

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

"Aga kõige totakam on seada oma tegemisi ja kujundada oma nägu teiste soovituste ja tahtmise järgi."

Vott see on mehe jutt! Teiste soovitusi on tõesti väga totakas kuulata!

 
At 15:23, Blogger Priit Pullerits said...

...kuulata võib, selle vastu ma ei ole, aga "seada oma tegemisi ja kujundada oma nägu teiste soovituste ja tahtmise järgi" - vaat see ei ole küll alati ja enamasti õige.

 
At 16:34, Anonymous Anonüümne said...

"olen siin [..] ega kao rahvasportlaste suurde massi."

Asjatu lootus! Priit, rahvasportlaste mass, rähmaka suusasammuga tublid eesti pereisad, kehva koordinatsiooniga noored loigamid, mõni üksik naishing sekka, nohisedes üle väljade rühkiv mass, seesama mass, mis nii tavaline odavama klassi supermarketites, mis hommikuti Lasnamäelt alla linna ja õhtul magalatesse tagasi voolab, kõik need Škoda ja VW Passati mehed, projektijuhid, töödejuhatajad, madalama pilotaažiga müügimehed - see on nüüd Sinu seltskond. Rahvasportlaste suur mass on Sind juba endasse haaranud. Aegamööda hääbub-kustub ka mälestus Tühikargajast ja tema blogist. Sic transit!

 
At 16:49, Anonymous Anonüümne said...

16.34. Braavo!

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Eestis on kaks sulenärijat, kelle kirjutistes esineb kõrgelt kõigist teistest enam sõna "mina". Et kes (mina juba tean)?
Pullerits ja Remsu. Teagi mida see näitab.

 
At 16:54, Anonymous Anonüümne said...

Kõik need skoda ja passati mehed, madalama pilotaaziga müügimehed jne solvangud. Ühesõnaga pööbel nagu ma aru saan. Aga kes seda räägib? Kes on see mees, kes ruigab künka otsas? Millistest autodest ja poodidest väljub normaalne inimene? Valgusta oma maailma ka meile, siis teame kuidas on õige elada. Ja pane nimi ka alla.
Teet

 
At 16:59, Blogger Priit Pullerits said...

...Jah, palun, 16:34, aidake tõesti meil massi eksinuil ja sulandunuil leida teed väärika ja erilise ja erakordse eluni.

 
At 17:29, Anonymous Anonüümne said...

Teet,
škoda ja passati meestest - jah, pööblist - kirjutas kirjanik Jan Kaus, kui ma ei eksi, siis "Vikerkaare" ühes viimases numbris. Tšeki Jan Kausi kirjutisi. Minu isik on siin täiesti kõrvaline.
16:34

 
At 17:49, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas eristuda massist? (Nt 6000+ ühest ja samast üritusest osa võtvast harrastussportlasest) VARIANDID: 1) omapärase varustusega (nt slaalomivarustus, või isegi mingi looma või muinasjututegelease kostüüm; 2) eristuda omapärase sõidumaneeriga (nt rõhutatult suure apmplituudiga liikumine, keppide ülesloomine vms); 3) eristuda käitumisega (laulda valjusti omaette, karjuda-hõigelda).
Rohkem ei tule nagu hetkel pähegi, aga küllap leidub spetsialiste, kes rohkem ja paremaid võimalusi pakuvad!

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

P.S. Hea võimalus massist eristumiseks on lõpetada esimesena (või viimasena).

 
At 18:04, Anonymous Anonüümne said...

Selle massi hulgas on palju toredaid inimesi,kel puudub pidev eneseupitamise vajadus ja edevus ning nad ei torka silma.Ja lolli juttu pole mõtet kuulata.

 
At 18:28, Anonymous Anonüümne said...

Ja mis kõige olulisem, poiss on jalgpalli fänn, nagu MEHELE kohane.

 
At 19:13, Anonymous Anonüümne said...

to 17:49

4) võib veel vedada kraapsjalga,
5) muheleda lollakalt,
6) kasvatada tiritamme,
7) lasta iga kilomeetritähise juures meloodilist peeru,
8) naeruvääristada kaasvõistlejate rähmakat suusasammu, samuti spordidressi,
9) astuda pidevalt eessõitja suuskadele ja tähelepanu juhtimise korral süüdistada kõvahäälselt kõrvalsõitjat,
10) TP-des kukkuda toidulaudadesse.
Tähelepanu ei tohiks lasta ennast oodata.

Aga küllap leidub spetsialiste, kes siit jätkavad ja veelgi paremaid võimalusi pakuvad.

 
At 19:17, Anonymous Anonüümne said...

Taavi Rõivas jooksis Torinos maratoni. Aeg 4.02.16.
Tausta teadmata igati tubli tulemus.

Ka Priit

 
At 19:36, Anonymous Anonüümne said...

Mis jant see selle Superstaarisaatega siin käib? Ja varem olid blogis bikiinides beibede pildid, nüüd poiste pildid!

 
At 19:49, Anonymous Anonüümne said...

Head mõtted, 19:13. Lisaksin veel ühe:
lugeda regulaarselt Pulleritsu suusablogi (iga E, K, R uued lood). Hallist massist see kedagi rangelt võttes veel ei erista, kuid suur samm sinnapoole igatahes.
17:49

 
At 21:42, Anonymous Anonüümne said...

Kalle Pallingu Taaviga samas oma esimesel joostu 3:3x on veelgi edevam tulemus. Enamik siin blogis kommenteerijatest ei saa seda esimesel maratonil enesele lubada:)

Mõni poliitik tegi veel debüüdi maratonis. Aga jäägu see juba Pulleritsule mõistatada.

 
At 00:01, Anonymous Anonüümne said...

Poliitik tahab erineda massist..

 
At 01:46, Anonymous Anonüümne said...

PP: Aga kõige totakam on seada oma tegemisi ja kujundada oma nägu teiste soovituste ja tahtmise järgi.

Ja tuletame nüüd kõik meelde neid s.vendade ja muidu Tark-Teppanite jutte ja nõuandeid, mida pimesi püütakse järgida.

 
At 11:20, Blogger Tauno said...

Arusaam, et teietamine on tingimata lugupidamise ilming, on mõtteline kontseptsioon. Inimesed on selle kunagi kokku leppinud. Mis selle fuktsionaalne algpõhjus oli, ei ole siiani teada saanud. Samahästi oleks võinud ka kokku leppida, et meietamine on lugupidmaise märk. Kui hoolega fantaseerida siis oleks võinud selleks viisakusvormiks olla ükskõik mis.
Häda on selles, et aegade jooksul on meelest läinud algpõhjus, miks valiti just ilmtingimata "Teie" vorm ja seetõttu on see kokkulepe on muutunud dogmaks, asjaks iseeneses.
Muide, kui ma kellelegi "sina" ütlen, siis ei tähenda see mitte kõige vähemalgi moel, et ma temas seepärast veel vähem lugu peaks.
Aga eks kõik ole lõpuks peas kinni, kuidas keegi midagi enda jaoks mõtestab.

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

Täitsa lõpp, nad ei teietanud sellepärast, et need videod olid veel hiljem linti võetud kui nad üldse tutvusid. Kuidas sa Pullerits sellest aru ei saa?

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Tauno ajab siin nii lolli ja loogikavaba juttu, et peab järeldama: tegemist on noore inimesega..

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits ütles ...
Lp Karvajalg, palun lõpetage nende poodiumipiltide toppimine siia. Need ei tõesta mitte midagi, ainult üks suur risustav infomüra. Aitäh!

14:49

SA JU EI SAA MUIDU ARU, KUI SULLE PUUST ETTE EI TEHTA!!!

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

NULL-TOLERANTSUS
Pullerits ei saa aru, et nende poodiumipiltide pärast suur osa rahvast siia blogisse kokku vooris!!! Suusarahvast huvitab ju kes kõige kõvemad mehed on - loogiline ju???!!! Selle asemel on ilmunu mingid magusad-meelad poiste pildid. Blogi on orientatsiooni muutnud, kas selle taga on blogiomaniku orientatsioonimuutus???

 
At 14:22, Anonymous Anonüümne said...

Poodiumipildid tõestavad seda, et kui 2 ja 3. koha mehed sõitnuks Fischeriga, siis esikoht oleks olnud enam kui kindel.
Teet

 
At 14:29, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, Tauno jutt 11:20 liigitub ka minu arvates kusagile sinna postmodernismi ambivalentsuse ja demagoogia maile. Ta ei pea silmas ühte olulist asja, mis on ühiskonna toimimise alus, õigemini - ta tikub seda lammutama: need on igasugused nn vaikimisi kokkulepped ja tavad. "Teie" väljendab igal juhul rohkem lugupidamist kui "sina", mis on selgelt familiaarne, semulik. Paljud noored, reegliteta ehk lastetoata (ei, ma ei väida, et sh ka Tauno) kasvanud noored inimesed seda ei taju ega saa sellest aru. Nad ei tea isegi sellist elementaarset asja, et "sina'le" ülemineku ettepaneku teeb vanem nooremale. Lisaks, "teie" tagab automaatselt kultuursema suhtluse. Väga keeruline on öelda, et "teie minge p*rse", palju lihtsam on käratada "(sina) mine p*rse". Olete ju ilmselt ise ka tähele pannud, et siin ja mujal kommentaariumides prõõkavad eeskätt need, kes kasutavad sina-vormi ning kultuursema keelekasutuse ja hoiakuga paistavad silma need, kes räägivad teie-vormis ja ilmutavad oponendi suhtes lugupidamist. Sama kõnekas on, muide, ka kirjutamisstiili korrektsus/korratus.

 
At 15:19, Blogger Peeter said...

Et kui ma kusagil spordivõistlusel mingil põhjusel ajakirjanikuhärrat kõnetama peaksin, siis tuleks kohe teietada? Andke nüüd vanemad härrad andeks, aga tundub natuke naljakas.
Maratonist rääkides, siis kas Silver Meikar mitte Tallinnas üsna hea ajaga ei lõpetanud? Aga eks kits peabki kiirelt lippama :D

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

Memm nr.1"

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

Mis siin naljakat on, kui endast vanemat inimest teietada - teietan ka endaga samavanuseid ning endast ka nooremaid võõraid - täitsa normaalne ja loomulik..............

 
At 16:04, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ei saa ka aru, millest Peeter 15:19 aru ei saa. Kui ma näen maratonirajal näiteks Andrus Ansipit või Jürgen Ligi, kes on mõlemad minust vanemad mehed, siis loomulikult ütlen neile "teie". Kui näen raja ääres Mati Alaveri, kes on minust vanem, ja peaksin temaga vestlema, siis otse loomulikult räägin temaga "teie". Nii on loomulik ja nii on minu põlvkonda õpetatud, et vanemat inimest noorem esimesena sinatama ei hakka. Ja ma ütlen "teie" ka endast noorematele inimestele, keda ma neid ei tunne, ja kui ma leian, et oleme ühel lainel ja suhtlus läheb edasi familiaarsemal tasandil, siis mina kui vanem teen neile ettepaneku, et võiksime rääkida "sina". Elementaarne ju! Hämmastav on see, et ilmselt väga paljudele kõlab see siin üllatusena. Aga lohutuseks: ärge süüdistage end, süüdistage oma vanemaid, kes teile elementaarseid käitumisreegleid pole õpetanud.

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

Kas toda TRM rattapesu järjekorras ette trüginud lätlast teietasite või sinatasite?

Kui teietasite, siis ilmselt sellepärast ta teid tõsiselt ei võtnudki, et teietades ei ole ju kuigi ilus neljatähelisi venekeelseid väljendeid (sest mis keelt lätlasega te ikka rääkisite?) tarvitada, ilma aga ei olnud ilmselgelt jutul kaalu.

Kui aga ei teietanud, siis ilmselt sellepärast ta ette trügiski - teie ei austa teda, tema ei pea siis ka teid austama.


PS. Kas teietades võiks öelda - käige persedesse?

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

Suur küsimus - millest tuleneb Teietamine?

 
At 16:23, Anonymous Anonüümne said...

PS! Teie Priit ei hoia ammu enam seda blogi koos...

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas teietada:

Lätlast
Venelast
Britti
Soomlast

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

Kui vanasti mõnda naisterahvast teietasin (80.ndatel üliõpilasena Tartus), siis nähvati küll vastu - Ega ma rase pole, et mitmuses kõnetad !

 
At 16:49, Blogger Tauno said...

Jah on ka minule piisavalt teietamist õpetatud.
Ainult et mul on komme osade asjade üle ka ise oma peaga järele mõelda, et miks just nii ja mitte teisiti.
Üks asi on olla teadlik kirjutamata ja kirjutatud reeglitest, teine asi on arutlemine, miks asjad on just täpselt nii ja mitte teisiti. Ei maksa seda viimast veel pahaks panna.

 
At 17:33, Anonymous Anonüümne said...

"Arusaam, et teietamine on tingimata lugupidamise ilming, on mõtteline kontseptsioon. Inimesed on selle kunagi kokku leppinud. Mis selle fuktsionaalne algpõhjus oli, ei ole siiani teada saanud.[..] Häda on selles, et aegade jooksul on meelest läinud algpõhjus, miks valiti just ilmtingimata "Teie" vorm."

Tauno, Teie ei ole aru saanud - vaatamata sellele, et teietamist on teile õpetatud - et teietamine on lugupidamist väljendav kõnevorm, suhtlemisel endast vanema või vähem tuntud isikuga pea kõigis kultuurides hädavajalik? Vaadake, suusarajal sõidetakse ikka ühtpidi, mõnel pool on liiklussuunda näitavad sildid välja pandud, teisal on aegade jooksul välja kujunenud mis pidi sõidetakse. Nõmmel Harku ringil näiteks sõidetakse vastupäeva. Oma 30 aastat tagasi kirjutas TTÜ prorektor Valdek Mikkal "Õhtulehes", et palun sõitke väljakujunenud sõidusuunas. Juba siis sõideti vastupäeva. Aga oli ilmselt ka üksikuid põmmpäid, kes teistpidi.
"Algpõhjus", miks üht pidi sõitma hakati, on ammu meelest läinud. Kahtlane on, kas kes kellega "kokku leppis", et kindlas suunas sõitma hakatakse. Sama on teietamisega. Meie teiega, kui peaksime kohtuma, ei ole teineteisega kokku leppinud, et peame teietama. Niisamuti ei ole ka keegi teine kellegagi kokku leppinud. Kultuurilisi tavasid ei lepitagi kokku - tavad kujunevad inimeste läbikäimises. Pole mingi takistus, et "algpõhjus" on ununenud. Seetõttu ei saa Teie arutlusele kahjuks "arvestust" anda. Võtke raamatukogust kultuuriteooria raamat ja uurige kuidas need asjad käivad.

 
At 17:48, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas öelda Teie inglise keeles?

 
At 17:56, Anonymous Anonüümne said...

lisades "Sir".
nt "Yes, Sir".

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

Yes, sir, I can boogie!

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

Tauno,
kas teate, et välja lastakse enne? Millal see on kokku lepitud ja milline võiks olla ratsionaalne põhjus, et niipidi toimitakse?

 
At 18:24, Blogger Tauno said...

Äkki sellepärast, et sees on ruum piiratud ja ratsionaalsem on ennem sealt väljuda soovivad inimesed välja lasta.

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

Aga väljas on ju praegu külm!

 
At 19:14, Anonymous Anonüümne said...

"...suusamaratoniks leidis norrakas munade külmumise vastu lahenduse. Nimelt teipis Northug sooja aluspesu endale jalgade külge."

Kas keegi targem seletaks lahti, mismoodi see trikk reaalselt käib? Pannaksegi teibiga kintsude külge?! Aga kuidas karvajalgadel käib? Esmalt korralik lageraie?

http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/murdmaasuusatamine/suusaass-northug-kasutas-munade-kulmumise-vastu-indiaanlaste-trikki.d?id=65423832

Häbi küll, kuid pole sellisest hõimuvendade trikist midagi kuulnud.
Vanaindiaanlane Virge Lont

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

Üldiselt äpudele ongi kunstlikke enesetõstmismeetodeid tarvis. Näiteks,kui mees iseseisvalt suusamäärimisega hakkama ei saa, siis mis see teietamine seal enam aitab?

 
At 19:31, Anonymous Anonüümne said...

Luulekonkursi finaal. Finalistid on Yale'i vilistlane ja punanahk, ülesandeks teha kahe minuti jooksul luuletus, mis sisaldab kindlat žürii poolt määratud sõna. Sõna on "Timbuktu". Esimesena loeb Yale'i vilistlane:

Slowly across the desert sand,
Trekked a lonely caravan.
Men on camels two by two,
Destination Timbuktu.

Publik möllab. Arvatakse, et punanahal pole Yale'i lõpetanu vastu mingit šanssi. Sellest hoolimata esitab ta oma luuletuse:

Me and Tim a hunting went,
Met three whores in a pop-up tent.
They were three and we were two,
So I bucked one and Timbuktu.
(Ja muidugi võidab pingutuseta)

 
At 19:45, Blogger Peeter said...

Kommenteereima ajendaski just nädalavahetusel enda isaga peetud vestlus, teemal keda ja kuna teietada. Tema arvamus ühtis suuresti Teie omaga, seega on teda selles raske süüdistada.
Jään enda arvamuse juurde, et asi on pigem olukorras, kui selles, kellega vestlus toimub. Tuues jälle selle spordiraja näite, siis kas ei ole me seal kõik võrdsed? Mitte peaministrid, ajakirjanikud jne?

 
At 20:32, Anonymous Anonüümne said...

Võrdsus ja teietamine ei ole omavahel kuidagi seotud.

 
At 21:34, Blogger Peeter said...

Ei saa aru? Ütleme, et olen inimesega tööalaselt, ühiskonnas ja kus iganes veel samal tasemel, aga ikkagi on kuskil veel mingisugune konks, mis sunnib mind teda teietama? Tühipaljas "teie" üksi veel küll mingisugune austuse, või selle puudumise näitaja ei ole. Mul hakkab see vägisi sinna "liidu ajal oli palju asju ikka paremini korras" kategooriasse liigituma.

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

17.12.2012 PP
Sellest, miks ta lõpuks ikkagi välja kukkus, kirjutan täpsemalt homses Postimehes.

Tänases (18.12.2012) Postimehes ei jäänud silma ühtegi Priidu kirjutist. Küll aga oli lehes kaks autorile sarnast pilti: esimene lehekülje 4 alumises ääres (see on veidi kosunud PP) ja teine lehekülje 14 alumises vasakus nurgas (see on pilt vuntsiperioodist).


Ütlen siis igaks juhuks õiged isikud ka: Esimesel pildil doktor Eero Merilind ja teisel grimeerituna näitleja Velvo Väli lavastuses "Armastus tööpostil".

 
At 22:15, Anonymous Anonüümne said...

"Vanaindiaanlane Virge Lont" - vanadel indiaanlastel polnud kindlasti mingit teipi:)
Teietamisest/Sinatamisest ... oleneb, kus .. Suurbritannias ei sagi teietada ja ega Soomesgi see ei õnnestu ...

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

Sir ei võrdu teie, või ütlete ka naisterahvale Sir

Nõuka pärand see teie, mis muu...

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, kas me ei kaldu teemast mitte liiga palju kõrvale juba? Mida on teil õppida Toomas Kolgilt (ja mida mina [--s.t Pullerits] juba tean? -selline oli Pulleritsu püsti pandud küsimus. Võtke veidi tuure maha ja püüdke küsimusest aru saada, siis sellele vastata.

 
At 22:48, Anonymous Anonüümne said...

Soome keeles on teie-pöördumine täitsa olemas. Selleks ei ole asesõna, vaid verbi mitmusevorm. Nt oleteko? versus oletko?.

 
At 22:49, Blogger Jüri Ruut said...

Võrdsete puhul näitab teietamine kavatsust suhelda viisakalt distantseerituna ja lühiajaliselt. "Teie" kuuldavaletoomisel saab kohe selgeks, et võõrana tunduv inimene on tõepoolest võõras, nii et saab keskenduda asjale, mitte isiku mõistatamisele.

 
At 22:50, Blogger Jüri Ruut said...

Võrdsete puhul näitab teietamine kavatsust suhelda viisakalt distantseerituna ja lühiajaliselt. "Teie" kuuldavaletoomisel saab kohe selgeks, et võõrana tunduv inimene on tõepoolest võõras, nii et saab keskenduda asjale, mitte isiku mõistatamisele.

 
At 22:51, Anonymous Anonüümne said...

Pole midagi teha- teismeliste lalusaade ei köida. No kohe üldse mitte! Seega pole teemat.

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

Jüri on kahjuks täiesti valel teel. Leidub palju näiteid, kus inimesed suhtlevad aastaid "teie" peal. Näiteks vene aadlikud, nendest kirjutas Juri Lotman. Teie ei tähenda mingil juhul, et inimesele tähelepanu ei pöörata. Otse vastupidi, teie-toon näitab, et inimest, tema väärikust, tundeid, aega austatakse ja võetakse arvesse. Harimatud tänavapoisid - nende "sina" ja "эй, ты" ei ole ju suunatud pikaajalisele suhtele. Samuti näitab sageli hoopis sina-vorm, et kõneldakse "asjast", inimest hoolimatult kõrvale lükates.

"Sina" mõttelise pikendusena mõelgem alati "sina tõbras!" vms. Teie puhul nii öelda ega mõeldagi ei saa (mida on ka ülal teised juba öelnud).

 
At 23:32, Anonymous Anonüümne said...

"Mida on teil õppida Toomas Kolgilt (ja mida mina juba tean)?"

Pullerits tahab vist blogi lugejatest lahti saada või on muidu mingil põhjusel nende peale vihane. Kuidas nii lolli pealkirja saab üldse kirjutisele panna? See on juba täielik soga, vabandage väljendust. ???????

 
At 23:38, Anonymous Anonüümne said...

Tugev puudujääk kooliõpetajate poolt kui noor inimene suhelda ei oska ja endast targematele vastu ka vaidleb. Kool selleks loodigi, et inimene edaspidi ühiskonnas normaalselt hakkama saaks ja käituda oskaks. Kas eesti keele grammatika tunnis teie vormi käsitletakse ainult mitmuse väljendamisena praegu? Tulla selle peale, et öelda "minge tagumikkudesse"?. Muuseas vene intelligentsi hulgas teietavad lapsed oma vanemaid austuse märgiks siiamaani. Teie vorm ongi märk austusest teise inimese vastu. Sinatati ainult talumatse ja neid kes ei väärinud austust.
Teet

 
At 00:55, Anonymous Anonüümne said...

Surmahigi on see lõhn, mida tunnen, kui keegi hakkab eriti agressiivselt teise ellu oma ninna torkima, kuis see elama peaks. Tahetakse ta endaga üldisesse meeleheitesse kaasa tirida. Sest me kõik sureme ja tahame teada, et oleme õigesti elanud. Päevi on neetult vähe. Veel vähem on neid alles jäänud.

 
At 01:10, Blogger Madis said...

Võtame siis ühe "paradoksaalse" näite. Piibel. Nii palju, kui ma seda lugenud olen, siis Jumal kõnetab alati Sina vormis. Kuna Jumal on inimestest tõenäoliselt vanem, kohtleb kõiki võrdsena, siis ei näe ka põhjust, miks peaks tema eeskuju mitte järgima.

Igatahes, rahulikke pühi teile (mitmuses) kõigile.

 
At 01:14, Blogger Madis said...

23:00 Ja kuidas veel saab teie vormis neid "solvanguid" öelda. Loomulikult alati mitte täpselt sama ehitusega.

 
At 01:37, Anonymous Anonüümne said...

Jumal kõneleb prohvet Madise suus läbi

 
At 08:00, Blogger Priit Pullerits said...

Eileõhtune Peeter, väidate, et sina/teie oleneb olukorrast. Olgu, tulen korra teie mõttekäiguga kaasa. Sõidan maratoni, seal ka näiteks Ligi ja Ansip, olen neist eespool, seega tunnen end mitte ainult nendega võrdsena, vaid nendest kõvemana (hea küll, see rõhuasetus viib fookuse pisut kõrvale, aga tahtsin lihtsalt teie võrdsuse-väite absurdsusele osutada), aga olgu pealegi, ütleme, et oleme seal üritusel võrdsed. Ja ma ütlen neile seal "sina". Järgmisel päeval lähen neid intervjueerima (paradoks küll, aga seal olen ma ka neist võrdsem, sest küsimusi esitan ehk teemad dikteerin mina, mitte nemad) ja nüüd on küsimus, kuidas selles mittevõrdses olukorras järsku käituda. Eile oli sama inimene "sina", nüüd on ühtäkki "teie"!?!

Muideks, teile teadmiseks: hoian ajakirjanikuametis alati pigem teie-distantsi, sest ajakirjanikuna peabki distantsi hoidma, mittesemutsema, sest kui oled semu ehk sõber, siis on suhtesse juba sisse kirjutatud, et semust/sõbrast (sina-tasand!) halvasti ega kriitiliselt ei kirjutata. Te ei kirjutaks ju ka oma sina-tuttavast avalikult kusagil taunivalt, ei tooks tema musta pesu lagedale? Igatahes oleks see palju raskem kui teie-distantsi pealt.

Teet on 23:38 oma kommentaari alguses asja tabavalt kokku võtnud.

 
At 09:20, Anonymous Anonüümne said...

Küllap see Teie ja sina teema tuleb kusagilt renessansi ajast, kui nn aadel tahtis ennast parema ja kõrgemana näidata igasugu pärisorjamudrust e talumatsidest nagu 23:38 end väljendab. Kadakasakslikud persoonid, nagu 23:38 näiteks (kuna PP teda toetab, siis...), peavad meie tublisid, töökaid talupoegadest esiisasid halvustavalt talumatsideks, keda teistmoodi ei kõlvanudki kõnetada, kui sinatades. Minu jaoks on selline suhtumine üheselt põlgustvääriv.

 
At 09:30, Blogger Priit Pullerits said...

...kadakasakslus ei puutu antud teemal tänapäeval enam absoluutselt asjasse. See on sama hea, õigemini - absurdne, kui argumenteerida kellegi lõuna-eurooplase võitu Eurovisioonil sireenide ja Odüsseuse looga Homerose "Odüsseiast".

 
At 09:59, Anonymous Anonüümne said...

9:20 on asjja täpselt kirjeldanud, Teietaminer on tulnud meile mõisnike poolt ja näitab, et inimesed ei ole võrdsed. Pärast tahtsid kadakasakslased ja pajuvenelased samuti teistest üle olla ja hakkasid edevusest teietama. Tänases demokraatlikus ühiskonnas on see sobimatu. Loomulikult võtab sellest lahtisaamine aega, sest on mitmeid konservatiivseid inimesi, kellele on uuendused ja muudatused vastuvõetamatud. Tihti on selle põhjuseks ebakindlus. Enesekindlatel ja tasakaalukatel inimestele ei ole teietamist vaja. Ka ei hakka nad ropendama kui sinatavad, nagu PP püüab siin sinatamist argumenteerida. See on sama nagu jumala uskumine, seda on vaja nõrkadele ja ebakindlatele inimestele, tugevad saavad ise hakkama. Ei ole neile vaja ei teiet ega jumalat. Priidul on veel arenguruumi. (kellegi teietamine on tema ülendamine, temast kuni jumala tegemine ja enda allutamine talle)

 
At 10:19, Blogger Priit Pullerits said...

"Tänases demokraatlikus ühiskonnas on see sobimatu." - vaat see on kõva argument (iroonia!).

Pigem ütleks, et tänane demokraatlik ühiskond on üldse omadega umbe jooksnud.

Vaadake, ühiskonnas ei saa kõik olla võrdsed ega peagi olema võrdsed. Ühiskonnas peab selle toimimiseks kehtima teatav hierarhia. Lihtne näide, et mitte laiali valguda: õpetaja ja õpilane ei ole võrdsed, õpetaja on ja peab olema autoriteedi positsioonil ehk kõrgemal. (Ärme kaldu kõrvale väidetega, et kõik õpetajad ei vääri olema autoriteedid. Sest kindlasti ei vääri kõik inimesed ka siinses arutelus osalema, sest nende teadmised kultuurist ja ühiskonnast on naiivsed ja lapsikud ja kodukootud.) Selleks on koolis vaja tingimata hoida õpetaja ja õpilaste vahel teie-suhet. Kui see kaotada, siis järgmisena saadavadki õpilased õpetaja avalikult p*rse, ei allu talle, hakkavad vastu - ja kõik need muud probleemid, mis meie padudemokraatikule teele asunud ühiskonnas koole ja õpetajaid juba kummitavad. Seda enam, et selles demokraatlikus ühiskonnas kasvab peale noori, kes ei ole kodus saanud elementaarsetki kasvatust, sest ei ole piire, reegleid - sest kõik on võrdsed. Lapsed ei saa kasvada normaalseteks inimesteks piiride ehk reegliteta, mille hulka kuulub ka see, et pedagoogi teietatakse. Sellest kõigest on kirjutanud suurepärase teose saksa psühhiaater Michael Winterhoff: "Kuidas meie lastest kasvavad väikesed türannid". Need, kel veel lapsi pole, lugege see tingimata läbi enne, kui lapsed saate ja nad suure võrdsustamise ja demokraatiseerimise hoos tuksi keerate.

 
At 10:31, Blogger Tauno said...

9:20
Me võime siin veel meelde tuletada, et möödunud sajanditel rääkisid teatud kroonitud pead iseendast suisa kolmandas isikus. Tuleb ikkagi tunnistada, et inimese kõnetamisel teises või kolmandas isikus (illeism) on olnud seos ka kõrgema päritolu ja madalama päritolu eristamisega.

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

Lolliga vaidlemise kõrvalnähuks kipub olema sündroom, et kõrvalseisjad ei saa varsti aru, kumb on, kumb.

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

Anonüümne ütles ...
9:20 on asjja täpselt kirjeldanud, Teietaminer on tulnud meile mõisnike poolt ja näitab, et inimesed ei ole võrdsed.

10 points

Priit Pullerits ütles ...
"Tänases demokraatlikus ühiskonnas on see sobimatu." - vaat see on kõva argument (iroonia!).

Pigem ütleks, et tänane demokraatlik ühiskond on üldse omadega umbe jooksnud.
Vaadake, ühiskonnas ei saa kõik olla võrdsed ega peagi olema võrdsed. Ühiskonnas peab selle toimimiseks kehtima teatav hierarhia. Lihtne näide, et mitte laiali valguda: õpetaja ja õpilane ei ole võrdsed, õpetaja on ja peab olema autoriteedi positsioonil ehk kõrgemal.

Ka varasemad tsivilisatsioonid on kõik umbe jooksnud just selle pärast, et inimesi ei kohelda võrdselt.

Ja see et sellest tänaseni aru ei saada on fataalne!

Demokraatia on ühiskonna korralduse poole pealt ideaalile ligilähedal, kui see vaid toimiks! Tegelikult ei otsusta ju mitte rahvas, vaid see sama vana mõisnike kants, tehakse seda lihtsalt varjatult ;-(

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

All men are created equal!

 
At 12:12, Blogger Priit Pullerits said...

...that's right, they are created equal. But they do not live as equals.

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

That is the core problem for modern society!

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Priit, püüad siin argumenteerida, aga paned kõik asjad ühte patta ning ei maa enam aru, mis on põhjus, mis tagajärg. Õpetaja peab oma autoriteedi ära teenima oma tegemiste ja oskustega. Teietamise nõudmine ei anna kellegile autoriteeti. Neid autoritaarsuse kummardajaid on juba piisavalt nähtud. Mina eelistan elada demokraatlikus ühiskonnas kus inimesed on võrdsed ja teevad koostööd.

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, miks peab juht olema SUUR ISIKSUS?

See on küll Priidu poolt üks ISANDA ja KARJASE sündroomi väljalöömine, vanatestamentliku maailma kõige paremaks pidamine ja piiritu igatsus Brežnevi aja järele.

Aga kas juht ei ole siiski lihtsal see, kes tagab sujuva protsessi, kusjuures pole vähimatki tähtsust, kas ta on seda tagades suur või väike – peaasi, et oma töö korralikult ära teeb.

Priit igatseb muidugi SUURTE EESKUJUDE järele. Ta ei ole veel aru saanud, et isikukultus on ränk eksitee.

Õpilased ja õpetajad vajavad HÄSTI TOIMIVAT SÜSTEEMI, mitte suuri eeskujusid.

Hästi toimiv süsteem on meie eeskuju, mitte hiilgav juht.

Sõbralik ja konstruktiivne õhkkond on meie eeskuju, mitte juht.

JUHT EESTIS JA SOOMES

Siinkohal olen korduvalt märganud, kui erinevad on Eesti ja Soome juhid sh koolijuhid.

Kui Vene ajal ehitati Muuga sadamas teraviljahoidlat, siis ma käisin seal pressikonverentsil, kus räägiti, kui suur see hoidla tuleb ja kui kaua vastu peab. Meie, Eesti ehitusjuhid esitasid kõuehäälel küsimusi ja soome ehitusjuhid vastasid pobinal, ebakindlalt, vastust otsides. Nõukogude inimesena ma päris imestasin, et kuidas sellised pobisejad saavad nii suure ehituse juhid olla. Nendes puudus ju igasugune SUURUS. Neis polnud ka karismat tunda.

Sama asja olen täheldanud ka koolijuhtide juures. Eesti koolijuhid on palju enesekindlamad, rangemad, tahtejõulisemad, palju rohkem JUHID.

Soome koolijuhid on meie omadega võrreldes kõhklevamad, kahtlevamad, otsivamad, väiksemad. Ometi pole Soome kool meie omast halvem.

 
At 13:50, Anonymous Anonüümne said...

Eestis ei ole Juhte, Eestis on Juhid!

Meil ei osata juhtida inimesi ja see on põhjus, miks meie poolt loodud lisandväärtus on madal. Kui ettevõtte poolt loodav lisandväärtus sõltub vaid ühe inimese oskustest, siis on see ju igati loogiline!

 
At 15:13, Anonymous Anonüümne said...

"Meil ei osata juhtida inimesi ja see on põhjus"
Põhjus on pigem see, et juhtimisest ei teata kohe midagi, isegi seda mitte, et inimesi ei ole võimalik juhtida.

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Mis Kolgi edasipääsemisse puutub, siis ei ole asi nii ühene (must-valge), nagu Priit kirjutab, et ei teinud kriitikast välja jne.
Nii mõnegi noore edasipääsemine jäi tema sõprade rahakoti taha. Kooliõpilastel ei ole niipalju raha hääletamiseks kui on seda 25 aastasel, kelle sõbrad omavad juba iseseisvat sissetulekut ja kelle isa on naftaärimees. Viimases saates lühendati oluliselt saatesse helistamise aega, mis tekitas olukorra, kus rahakoti paksus ei omanud enam nii suurt tähtsust kui varem. Määras hoopis erinevate helistajate arv. Liinid olid umbes, üks inimene ei jõudnud enam niipalju kordi hääletada kui varem. Hääletamine läks õiglasemaks ja kukkuski Kolk välja.

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei näe, kuidas haakub teemaga Harku (ja teiste suusaradade) liikumissuund aga annab põhjuse küsida: kas ei oleks mõistlik, just, teha nädal ühte pidi, nädal teist - muidu lähevad rajad ebameeldivalt treppi - vähemalt Harkus juhtub nii nii, kui lund regulaarselt peale ei saja ja rajahooldus unarusse jäetakse.
Muidu olen täiesti mõttega päri: sõidetakse ikka ühte pidi

 
At 20:54, Anonymous Anonüümne said...

Ma ka nagu kõrgema hariduse kandja. Minu teada tuli teie kasutusele Caesari "õukonnas", kui tema poole pöörduti nõnda. See on segu lömitamisest, kartusest ja austusest. Teie ei ole alati viisakas, see võib olla ka irooniline, ka naljakas: Kalmeti teietamine Koiksoni suunas;) Teie ei ole viisakas ka siis, kui teietaja on kaabakas, selle inimese teie ei maksa midagi, nt kõnetavad joodikud nii tihtipeale ja müügimehed. Ajakirjanduse teie ei maksa midagi, maksab (mõne) ajakirjaniku oma. Ajakirjandus on kollast vahtu täis, selle kohta ei saaks ka teie öelda;) V.s. Sirp ja muu siuke. Teie on ka viisakuse teesklemine, Jungi persona, mask, käitumisviisi üks omaksvõtte. Teie on ka kauguse märk, distantsi näitamiseks, teatud situatsioonides on see ebanormaalne, nt väikesel kursusel ülikoolis. Positiivseid ja üdini meeldivaid õppejõude on väga vähe. Tundub, et tõeline Teie on see siis, kui see on sama lähedane kui Sina, ehk siis lugupidamise ja nn moraalselt omaks tunnistamise märk.

 
At 02:34, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 02:37, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 02:55, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht