kolmapäev, november 21, 2012

Pullerits: Suur saladus paljastatud – lõplik tõde rahvuslikust põlvest nr 2!

Aeg oleks kõik kaardid viimaks lauale lüüa.

Kõik, mis ma seni oma opereeritud parema põlve kohta olen rääkinud ja kirjutanud, on olnud tõsi.

Kuid see ei ole olnud kogu tõde.

Kõlab nagu rahvusliku põlve nr 1 kurjakuulutava saaga algus eelmise aasta kevadel?

Ega kogu infot olegi sageli mõistlik korraga letti paisata. Avalikkus ei pruugi seda ära seedida. Ja keskne sõnum võib info rohkuses hägustuda, võib-olla koguni täiesti kaotsi minna.

Niikuinii on praegu komplitseeritud ajad, mis nõuavad vaimujõuga nüridusest üleolekut. Kuidas teile meeldiks perspektiiv, kui peate ka õhtul pärast tööpäeva – ja enne, kui asute õhtu tagumises pooles teise, ülikoolitöö kallale – tegema tund aega opereeritud jalale tüütuid harjutusi? Ärge looge endale illusioone: enamik teist ei viitsiks seda. Või tahab keegi öelda, et teda vaimustaks, kui peab lamama selili, põlved kõverdatud ning pall või padi põlvede vahel, põlvi vähemalt viieks sekundiks kokku suruma, nii et jalgadesse tekib värin, siis korraks lõdvestuma ning seejärel uuesti suruma? Nii 20 korda järjest. Ja siis sedasama harjutust veel 20 korda. Ja üleüldse kokku ligi kümme seda tüüpi harjutust kaks korda. Ma usun, et enamik teist väsis ära ja tüdis juba siin seda lõiku lugedes.

Täna õhtul tuleb mul neid kõiki harjutusi teha kolm seeriat ja ülehomme lausa neli. Tõesõna, ütlen ausalt, et ei kujuta ise ka ette, kuidas vaim sellisele nürile trööpamisele vastu peab.

Aga see kõik, nagu ennist mainisin, pole kogu tõde. Midagi on kusagil veel.

Osa tõest jäi juba operatsioonisaali.

Kui dr Leho Rips mul Valga haiglas põlve lahtistest kõhretükkidest puhastas ja kõhre ääri tasandas, siis, kui mäletate, mainis ta, et mu põlve seisukord osutus hullemaks, kui ta oli osanud arvata. (Huvitav, mida ta ütleks teie justkui terve põlve kohta, kui ta artroskoopiliste vahenditega sinna sisse pääseks? Usun, et vähemalt poolte minuealiste puhul avastaks ta pahaendelised probleemid, mis varem või hiljem välja löövad.)

Ja siis, arstiriistadega põlves toimetades, nentis ta – ja siit tuleb nüüd osa seni varjatud tõest –, et joosta ma enam küll ei saa.

Arvate, et see jahmatas mind? Ei, absoluutselt mitte. Sest olin suve jooksul, mil põlv sugugi paraneda ei tahtnud, selle teadmisega juba leppinud. Ja ärge hakake mulle siin oma tarkusest (?!?) rääkima mingist imelisest paranemisvõimalusest, sest põlve kõhred on sedavõrd kulunud, et – pange nüüd tähele! – isegi kui ma mõnda aega joosta saaksin, siis peagi lõppeks see uuesti fiaskoga. Jätke endale meelde: kulunud kõhr ei taastu! Ainult ennasthävitav loll hakkaks uuesti jooksmisega tegelema.

Nii et kõik, kes mind jooksus võita ihkasid, aga kes viimasel Otepää-Elva nn jooksumaratonil pärast mu uskumatult kõva esitust (sest kes oleks võinud seda minust uskuda – 70. koht 1:33.56ga) pika ninaga jäid ning lubasid endale seejärel veelgi vihasemalt harjutama asuda – paraku jäängi teile alistamatuks. Võite rahumeeli tossud nurka visata.

Kuid ärgem muutugem morbiidseks! Kaks head sõnumit on ka. Rattaga sõita saan ja suusatada saan, kinnitas dr Rips.

Ja ometi pole seegi veel kogu tõde.

Üleeile, ilmselt mäletate, käisin füsioterapeudi Margus Mustimetsa juures opereeritud jala liikuvust taastamas. Kui ta oli minuga ligi tund aega tegelenud ja põlve painduvuse täisnurga pealt teravnurkseks saanud – eile õhtul kodus võrdlesin, et lõigatud parem jalg paindub põlvest peaaegu sama palju nagu vasak jalgki –, esitas ta mulle lähiperspektiivi.

Pange nüüd hästi täpselt tähele! Ta ütles, et 24ndal võin kepid taas kätte võtta.

Arvate, et sel laupäeval, 24. novembril?

Oh ei, ärge kiirustage. Mustimets rääkis jõuluajast, 24. detsembrist.

Tõde on seegi, et tegin sellise prognoosi peale suured silmad. See tähendab, et saan hakata vaikselt suusatama, kui Estoloppeti maratonisarja alguseni on jäänud kõigest viis nädalat.

Viie nädalaga tippvormi? Ei, see on võimatu! Selle ajaga jõuab minu vanuses suutlikkus suurt vähikäiku teha. Täna hommikul katsusin voodist tõustes lõigatud jala sääremarjalihast: see oli palju vedelam ja ka tuntavalt peenem kui terve jala sama lihas. Mustimets mõõtis esmaspäeval, viis päeva pärast lõikust põlve kohalt mu reielihaseid – ja mis oli tulemus: opereeritud jala reie ümbermõõt oli 42 cm, tervel jalal samast kohast aga 44 cm. Mustimets mainis, et piisab vaid kahest päevast, kui lihas hakkab kärbuma. Läheks siis selle taastamine sama kiiresti – aga ei lähe! Läheb oi kui aeglaselt ja vaevaliselt.

Nüüd siis selle talve suured küsimused.

Esiteks, kas uue hooaja suusamaratonidel tuleb taanduda tippharrastajate seast turistiklassi?

Teiseks, huvitav, millisesse vormi õnnestub suusahooajaks siiski jõuda?

Ent usun, et see võitlus comebacki nimel saabki olema põnevam, kui taas järjekordset talve «vanas augus tiksumine». Küllap saab huvitavam olema neil, kes minust seni üksjagu pikalt maha on jäänud – mõelda, neil tekib šanss pärast võistlust kuulutada, et «panin Pulleritsule ära!» –, kui ka neil, kes on kaotanud napilt või olnud minuga enam-vähem võrdsed, sest ei nad ju taha näe, aga karta ometi võivad, kas ja millal ma neile tagant kannule võin jõuda.

Nii et tõotab tulla eelmistest ehk pinevamgi suusahooag, või kuidas teile tundub?
******
Joe Camel Butte & two Trek bikes, Moab, Utah. 17. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks kikkida piltidele.)

Foto 1: Laskesuusataja Eveli Saue tegemas opereeritud jalale taastusravi 2009. aasta detsembris. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Selline on üks lihtsamaid harjutusi, mida ka Priit Pullerits (pildil ei ole tema) peab kodus põlve liikuvuse taastamiseks tegema. Fotol taastusravi Tartu Ülikooli Kliinikumi spordimeditsiini- ja taastusravi keskuses. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpi
Foto 3: Kaitseväelane teeb taastusravi 2009. aasta suvel Tallinnas. Foto autor: Priit Simson, Postimees/Scanpix
Foto 4: Rattur Caspar Austa Tartu Ülikooli Kliinikumi spordimeditsiini- ja taastusravi keskuses eelmise aasta mais. Sel nädalal Priit Pulleritsu nõustajad teda veloergomeetrile pedaalima veel ei luba. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 5: Füsioterapeudid Margus Mustimets ja Tuuli Bürkland 2009. aasta kevadel Tartu Ülikooli Kliinikumi spordimeditsiini- ja taastusravi keskuses. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 6: Veel üks suur küsimus: kelle jalad on pildil? Fotol Tartu Ülikooli Kliinikumi spordimeditsiini- ja taastusravikliiniku direktor Rein Kuik aastal 2003. Foto autor: Lauri Kulpsoo, Postimees/Scanpix

64 Kommentaarid:

At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

oi-oi,mul säär pea sama mõõtu,siis pole imestada,et ratast sa sõita ei jõua,suusas samuti ju reit vaja.Võta ennast käsile s.t. reielihased ja küll sa veel jooksed ka,ära aja puru silma.

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

Ajalugu näitab, et tõde on suhteline mõiste. Ajakirjanduses varjatakse tavaliselt "tõega" mingeid patte. Teisisõnu antud juhul kostab sellest tõest välja, et vaatamata esmaklassilisele teenindusele, sisuliselt op ebaõnnestus ehk ei täitnud oma eesmärki. Loomulikult arstid on retoorikat õppinud ja teavad kuidas oma ebaõnne serveerida. Ikka nii, et personaalsed eripärad jms. Tohter kiidab enda head tööd ja maailma tipptasemel oskusi kuid see, et tulemus jäi poolik jääb patsiendi mureks. Eks ta nii olegi, tohtrid ennetustööga tegeleda ei viitsi ja mõnuga pusivad tagajärgede kallal. Oleks keegi kõrgelt õpetatud arstidest ka PP-le siin kommentaarides põlve säästmiseks õpetussõnu jaganud aga ei, lasti hoopis küüniliselt mehel oma luuvara lõhkuda, et pärast tagajärgede kallal nikerdades saaks ühiskassast pappi välja pumbata. Väga küüniline, egotsentriline, pohhuistlik , vastutustundetult arrogantne, holimatu ja pragmaatiline mõtteviis. Ju viga selles, et arstid on siin riigis mõnitavalt väikse palga peal ja see mon jätnud nende suhtumisse patsientidesse sügava jälje.

 
At 17:01, Anonymous Anonüümne said...

"Viie nädalaga tippvormi"
See mees ei õpi ka kunagi.

 
At 17:21, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 16:57, pikk tiraad, aga palun lugege veel kord, mida ma rõhutasin: kõhr ei taastu, see ei kasva asemele, mistõttu arstide süüdistamine, et nad mind uuesti 20-aastaseks ei teinud, on neid põhjendamatult solvav. Mul on arstidele, õdedele ja füsiodele hea töö eest jagada üksnes tänu- ja kiidusõnu.

17:01 on tüüpeestlane - nii kui vähegi saab, peab jälle ära äsama. Kust sellised küll tulevad, kes nurga tagant kaikaga uhavad, kas keegi oskab seletada?

 
At 17:43, Anonymous Anonüümne said...

Tippvormis peab olema hooaja tähtsamal võistlusel- Tartu Maratonil. Sellele eelnevad võistlused on kõigest vormi kontrollimiseks.
Turistiklass? Loodan, et see algab alles 1324. kohast.:)
Teet

 
At 18:59, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 19:05, Blogger Madis said...

Priit, mille alusel siis jooksmine on välistatud ja suusatamine mitte?
Kas seda ka siis selgitati? Vähemalt minul oleks küll selline küsimus tekkinud. Puust ette ja punaseks.

Pead nüüd teisele jalale ka laskma opi teha, siis saab tolle mõõt samasse klassi, mis jub aopitul.

 
At 19:26, Blogger dr Holden said...

Positiivset on selles loos niipalju, et minu pidev trummi tagumine ühel teatud teemal on lõpuks vähemasti ka PP-le kohale jõudnud. Üht populaarset kevadist jooksuüritust nimetab ta selles postituses Otepää-Elva nn jooksumaratoniks!

Braavo, Priit!!! Ja kiiret taastumist, jõuab ka viie nädalaga ennast mingisse vormi töötada - eelmisel aastal alustasin ise alles kümnendal jaanuaril...

 
At 19:43, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
Ära unusta võtmast piletit Dr Holdeni kevadlaagrisse. Holden lubas lennukitäie mehi Mallorcale viia. -- See hilisõhtune teine töö ülikoolis, kas pole tegu tuuletallamisega?

 
At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

Oi-Oi-Oi... Priit!
See tuututamine on nüüd küll tüüpiline "eesti ajakirjandus" - aga kohe näha, kes õpetab!

"...Ega kogu infot olegi sageli mõistlik korraga letti paisata. Avalikkus ei pruugi seda ära seedida..."
""...Ärge looge endale illusioone: enamik teist ei viitsiks seda..."
"...Ma usun, et enamik teist väsis ära ja tüdis juba siin seda lõiku lugedes..."
"...Usun, et vähemalt poolte minuealiste puhul avastaks ta pahaendelised probleemid.."
"...pika ninaga jäid ning lubasid endale seejärel veelgi vihasemalt harjutama asuda – paraku jäängi teile alistamatuks..." jne.jne.

Jälle alahindad lugejaid ja lisaks EELDAD, et tead mida teised mõtlevad. No pole see asi nii must-valge ja lihtne!
Sama loogikat järgides võin kinnitada, et oled dr.Holdenilt koti pähe saanud nii (jooksu-)maratonis kui ka triatlonis. Isegi minult, kelle aeg maratonis on 4:27 ja triatloni olümpiadistantsil ~2:45...aga ma olen sinust vanem ka!


Sinu kommentaaris 17:21 on lõik - 17:01 on tüüpeestlane - nii kui vähegi saab, peab jälle ära äsama. Minu mäletamist mööda üritad ise kogu aeg ära äsada - näiteks kõigile neile, kes armastavad jalgpalli! Ise ma samuti sellest alast ei huvitu, kuid ei pea vajalikuks teiste üle ilkuda.

 
At 21:08, Blogger dr Holden said...

Ma ei ole kusagil lubanud lennukitäit mehi ja veel Mallorcale viia...

Ärge nüüd liiale ka minge!

Ja üleüldse, see et ma siin blogis vahepeal mitte küll oma päris nime all, aga siiski mitte anonüümsena, kommenteerin, ei pea ju minust tegema mingit "püha lehma", keda pidevalt selle blogi peremehele nina peale visatakse.

Mina ajan oma rida, Priit ajab oma rida ja las ta nii ka jääb!

Aitähh!

 
At 21:17, Anonymous Anonüümne said...

Tõsi ta on, Pulleritsu kirjutistesse on ilmunud (enese)küünilisi noote, lugejate intelligentsi ja ajakirjanduse üllast missiooni kahtluse alla panevat omakõnet.. Aga võib-olla Pullerits on alati olnud selline, trükiväljaandes lihtsalt on need lõigud toimetaja välja rookinud.

 
At 21:34, Anonymous Anonüümne said...

Kuuendal pildil on läbi aegade parima suusataja - suusasangar Veerpalu - sire säär.
Mu asjatundlik kullipilk ju ei eksi, Priit?

 
At 21:46, Anonymous Nursultan said...

ei usu et veerpalu,
liiga ümmargune

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

Professionaal ei kasutaks tundmatut (Hiina?) brändi tossu nagu seal pildil. Aga võib olla mõni squashi- või tennisemängija, kes laskis oma jalgu uurida.

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

Tiidrek Nurme?

 
At 22:39, Anonymous Anonüümne said...

Pakun, et see on Jürgen Zopp. Tal oli vist hiljuti jalaga probleeme.

 
At 22:55, Anonymous Anonüümne said...

Mis sa jamad! See ei ole Jürgen Zopp!

 
At 23:29, Anonymous Anonüümne said...

Kas teab-mitme-sajanda koha omanikku peaks ikka tippharrastajaks nimetama? Ning milliselt kohalt algab turistiklass?

 
At 23:58, Blogger Madis said...

Priit peaks võtma nüüd eesmärgiks alustada TM viimasest stardigrupist ja sõitma kaasa viimaste suusatajatega. Ehk näeb siis ka kuidas "teine" Eesti elab ja suusatab...

 
At 00:15, Anonymous Anonüümne said...

Jah! Viimasest grupist, 8., 9. või 10., ei teagi palju neid gruppe on, alustada mitte "eliit"-grupist, kus 100,000-palkadega sandorliived-Päikesepoisid Rudy Pproject ultrapeegeldavate prillidega, BJ eliitkombedega, RXC black carbon suuskade ja TRiaxx 120% keppidega, oma Lexustest ja Land Roveritest väljunult rajale tuiskavad. Mitte ka 4. ja 5. grupist kus madalama pilotaažiga insenerid, väiksemate firmade spetsialistid, alamat klassi ametnikud oma ise ja halvasti määritud (A & T teenust ju kallis) mitmendat talve vanade "ülalt kolmas" suuskadega rajale asuvad (aga ikka rahvuslik laule meelel). Kõige lõppu! Alla, põhja!

 
At 00:43, Blogger Priit said...

Operatsioonist taastumise kiirus on vägagi palju enda kätes - tuleb hoolega harjutusi teha - paistab et oled usin.
Hea oleks teada mis harjutusi teed ja kuidas taastumine edeneb, aitab endalgi järjel olla, usun et on ka teisi huvilis...

Vigastatud põlvega rootslane sõitis 90-nendatel end paaristõugetega Vasaloppetil viiendaks ja edestas tolle aja maarjama parimaid pikamasuusatajaid.

Paaristõugete treenimine võiks olla teatud määral võimalik, seda nii suusaergomeetril kui rullidega, kui põlve hästi hoida.

87 päeva pärast toimuv TM võib olla hea raja korral sobilik tugevale paaristõukajale - saab näha, see kord raja kõrvalt.

 
At 00:53, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin siin üle-eelmist kommentaariumi ja seal anonüümik kirjutab nii:
„superstaarisaade nimetas PP kodu internetis keskpäraste sportlike saavutustega keskpärase mehe blogiks ;)“
See pani mõtlema, et midagi nagu ei klapi, vaevalt arukas ja intelligentne noor Kalmet midagi nii rumalat ütles. Võtsin vastava lõigu arvutis lahti ja täpne tsitaat ja mõte on muidugi teine:
„Kui teile meeldivad /--/ ka ühe keskealise mehe keskpärased sportlikud tulemused, siis tšekake vahepeal ka Pulleritsu suusablogi.“

PP käesolevas postituses toodud sõnad kirjeldavad aga reaalset elu väga täpselt: „Ega kogu infot olegi sageli mõistlik korraga letti paisata. Avalikkus ei pruugi seda ära seedida. Ja keskne sõnum võib info rohkuses hägustuda, võib-olla koguni täiesti kaotsi minna.“
Kusjuures PP räägib siin vähe suuremast info hulgast, kuid antud juhtumil ei suuda kodanik isegi ühes lauses sisalduvast aru saada, rääkimata selle adekvaatsest edastamisest.

Blogipidajat võib süüdistada mitmetes asjades (nagu meid kõiki) ja eelkõige sõltub „diagnoos“ hindaja silmavaatest ja eluks valmisolekust, kuid keskpäraseks meheks (keskpärane on siis teatavasti inimene, kes millegi erilise või märkimisväärsega silma ei suuda paista ühelgi oma toimetamise tasemel) PP-d pidada..., no kamoon... inime!
Elementaarnegi arusaam meid ümbritsevast võiks siiski ju olla?

 
At 08:21, Blogger Priit Pullerits said...

Alustan reageerimist kahest viimasest kommentaarist, sest need on arukad.

Aitäh, 00:53, lahmijaile ja ärplejaile nende küündimatusele ja pahatahtlikkusele osutamise eest. Väga korralik ja põhjendatud analüüs!

Priit, 00:43 - jah, eile õhtul tegin harjutusi tund ja kümme minutit. Panin telekas mängima CD "The Great Southwest. An American Adventure" (intro on siin: http://www.youtube.com/watch?v=G2v36RZHPjY), sest täiesti omaette olles oleks need harjutused vaimule väga koormavad. Teen selili olles sirge ja pinguldatud jala hoidmist ja tõsteid eri suunas, põlvest painutamisi, samuti põlvi kõverdades neid kokku (põlvede vahel padi) ja lahku surudes (rihm ümber reite) jms.

00:15 ja Madis - miks ma peaks taha kolima? Ma ei kuulu ühegi tunnuse alusel teie kirjeldatud eliitgruppi. Pealegi, oma grupist mittestartides diskvalifitseeritakse. See on muidugi üks võimalus - kui tulemus tuleb kehv, siis lastagi end maha võtta, sest siis läheb ülejärgmisel korral arvesse tänavuse maratoni tulemus.

23:29 - kui mina ei kuulu Eestis tippharrastajate klassi, siis kes sinna üldse kuulub (ilma ülbamata)? Turistiklass, pakun, et algab umbes 1500. koha pealt.

Kõik pildil nähtavate jalgade pakkujad on eksinud. Kus on nüüd need targad mehed, kes pildiinfo välja kougivad ja sealt kõik teabe kätte saavad? Nüüd käib see järsku üle jõu ja mõistuse või? (Ha-ha-haa, pildiinfol ei ole kirjas, kelle jalad, ja ongi teie näpatud tarkusel piirid ees!)

21:17 - te teete oma arutluses tüüpilise vea, mida tehakse sageli ka näitlejaist rääkides: samastatakse neid nende mängitava rolliga.

19:52 - vaadake, on suur vahe nurga tagant äraäsamisel ja väitlemisel. Nurga tagant äraäsajad on need, kes tulevad siia anonüümikuna, nagu suvalised nokastanud jorsid, panevad paari sõnaga litaka ja siis tõmbavad ruttu uttu. Väidelda saab ikka ainult inimestega, mitte vaimudega. No kuidas te näiteks õiendate arveid sellisega, kes teile nurga tagant hetkeks nina välja pistes selja tagant kaikaga pähe uhab ja siis punuma paneb? Võimatu ju! Pange tähele, et kui minul midagi öelda on, siis teen seda julgelt, nagu õigele mehele kohane, kõigi nähes, oma sõnade eest seistes ja vastutades, mitte viiesõnaliste litakatena, vaid võimalikult põhjalikult argumenteerides - kusjuures, pange tähele, teil on võimalik minuga nõustuda või mitte. Aga nurga tagant äsajad ütlevad lihtsalt, et sa oled debiilik ja lasevad varvast. Niisiis, loodan, et saite vahest aru. Ja kui tahate vastu vaielda, siis tehke seda julgelt oma näo ja nimega, uskuge, ma ei hakka teid sellepärast üles otsima, et teile kallale tulla; muidu olete samasugune nagu too 17:01.

19:43 - minu üks õpetajaid prof Juhan Peegel nimetas seda tööd sõelaga vee kandmiseks. Seda, et Mallorca-väide on vale, õiendas Teiega juba dr Holden.

Dr Holden, 19:26, Sul on vahepeal jäänud vist mitmed sissekanded lugemata - olen toda jooksuvõistlust juba aastaid nimetanud nn jooksumaratoniks.

Madis, 19:05, palun lugege uuesti operatsiooni kirjeldust paar postitust tagasi, seal on kõik perfektselt kirjas, sellest seal peaks ka mittemeedik aru saama. Igaks juhuks lähidalt: mul on kõhredesse kulunud suured augud, mis tähendab, et joostes hakkavad luu otsad vastamisi käima, ja mis tunnet see tekitab - ega mina ka seda veel õnneks tea, aga pidi olema õudne valus.

 
At 09:32, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sinu jutus - 08:21 "...Ja kui tahate vastu vaielda, siis tehke seda julgelt oma näo ja nimega, uskuge, ma ei hakka teid sellepärast üles otsima, et teile kallale tulla" - on väike vastuolu ühe kevadise kommentaariga, kus kirjutaja teatas, et mingil (mis iganes?)põhjusel ei saa siin oma nime avaldada, kuid on valmis soovi korral end isiklikult tutvustama ja siis edasi kommenteerima. Sinu vastus oli selgelt ühene - pole mul seda vaja ja mul nagunii ükskama, kas see on Mati või Peeter ...

Aga võib-olla oli tegemist mingi avaliku elu sellise valdkonna esindajaga, kes ei soovinud oma väljendite hilisemat ja kontekstist väljarebitud kasutamist? Anonüümsusel võib olla mitmeid põhjuseid, eriti kommentaariumites ...

P.S. Ka mina olen vajaduse pärast anonüümne. Sind ei karda (eriti haige põlvega) ... ici...

 
At 09:58, Blogger Priit Pullerits said...

09:32 - kehtib ja õige on see, mida viimasena olen öelnud :)

Igaks juhuks täpsustan: tõesti, mingi Mati Või Peeter ei kõla usutavalt, ses mõttes ei ole vahet, võite end või Muhamediks või Allahiks nimetada. No kuulge, see ei kõla ju usutavalt, kui siin viimaste kommentaaride alt olen leidnud justkui pärisinimestena selliste nimedega tegelasi, nagu Jorma Kõva Käsivars, Harta 13, Puljong Mati, Nicastro, piilupart, hüsteeriline eit, Lembit Kaun (mis lingib mingile suvalisele veebiküljele) ja Nipi Tiri...

 
At 10:04, Anonymous lehtsabaH said...

Need on ikka PP sääred.

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

Priit, 09:58, väga raske on järge pidada, mis parajasti kehtib ja õige on. Kõike sinu öeldut ei jõua ju jälgida. Ilma muutumist näeme iga päev, aga sinu seisukohavõtud on mitmesse kohta laiali paisatud, nii et mõni oluline muutus võib jääda tähele panemata.

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

Priidul meeldib enda kohta kasutada väljendit "tippharrastaja" Sellist terminit ei ole olemas, on "keskealise mehe keskpärased sportlikud tulemused"(FAK).
Tipust, isegi harrastajate hulgas, on asi väga kaugel.
Sama hästi võiks kasutada väljendit "tippedevus".

 
At 13:25, Blogger Priit Pullerits said...

...olgu, seletan:

esiteks, sõna "harrastaja" ei tähenda, et tippu kuulumist peaks mõõtma tulemuste järgi; ei, piisab, kui seda mõõta selle järgi, kui palju inimene harjutab, kui paljudele on ta konkurent, kui paljud teda konkurendiks peavad, kui paljud tema järgi massiüritustel oma tulemusi mõõdavad jne;

teiseks, sõna "tipp" ei tähenda antud kontekstis tippsportlast, vaid harrastajana tippu kuulumist - aga millisesse tippu, selles on küsimus; vaadake, Eestis on kindlasti kümneid harrastajaid, kellest paraku ei tea peaaegu keegi mitte midagi ja kelle osalus või mitteosalus ei lähe peaaegu kellelegi korda; ärge saage must valesti aru: ma ei kahanda sellega nonde sportlike tulemuste headust, aga nad pole lihtsalt ses kategoorias tipud ehk ei ole väljapaistvad, sest peaaegu keegi ei tea neid. Jah, see kõlab ülbelt, aga ometi on fakt see, et näiteks superstaarisaates kasutatakse minu nime, ja ilma viiteta, kes ma olen, sest viide on tarbetu - ja see on vaid üks näide, kuidas ma oma sporditegemistega üle-eestilist tähelepanu olen pälvinud. Paljud mehed võivad oma blogi teha ja mind võita, aga katsugu nad oma võitude ja blogidega ka teiste seast välja paista...

Ühtlasi vabandan kõigi ees - eks ma püüa ka olla moodsalt poliitkorrektne (kuidas see öäki-märk käib?) -, kellele mu sõnavõtt ja seletus tundub arrogantne, aga muud moodi ei ole ju siin võimalik seda teemat ja sõnakasutust argumenteerida.

Ja lõppeks: all of this is just a game. Pidage meeles: don't take yourself too seriously.

Ega ma end ka võta, lihtsalt argumenteerimine pakub mänguilu ja -lõbu.

 
At 15:09, Blogger Priit Pullerits said...

Ja veel tahtsin öelda, et üleüldse, teil maksa siin minu vastu viha õhutada - vaat kui lähete selle eest varsti kohtu alla!

Lugege seda hoiatavat kirjatööd:
http://www.ohtuleht.ee/500514

Päris õudne perspektiiv, kas pole?

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

Blogiperemees lasi jälle õnge vette (15:09). Kas näkkab?

 
At 15:25, Anonymous Anonüümne said...

Paistab ikka niimoodi, et Priit ise jookseb lindil. On nii?

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

Foto on jah ajast, mil Pullerits käis oma säärt mõõtmas (Martin Moosese uuring). Hea illustratsioon kuidas Hiina "tossudega" jalad untsu võib keerata.

 
At 16:07, Anonymous Anonüümne said...

On üks möttetera: kui tahad maailma parandada, siis alusta köigepealt iseendast....Alles möned päevad tagasi kritiseeriti laensönade kasutamist. Eesti keel on väga ilus keel, sönadest ei tohiks nagu puudu olla. Aga Priit, taas viskad paar vöörkeelset vahemärkust sisse. Milleks? Kas eesti keeles ei leidnud kuidagi vastet enda aru saadavks tegemisel.....
Ühiskondlikus elus on just kollane ajakirjandus levitanud käibele köiksuguseid ülistavaid eesliiteid, nagu super, staar, tipp, mega jne, jne....Kui selle esile töstva nime taga on sisutühi tühikargaja, siis ...noh tunnen kaasa. Aga vastupidisel juhul, ...las tas olla, mind ei häiri kübetki. Kui vaadelda Priidu olekuid, siis arvamusplatsil...jah vahel tuleb nöustuda, tihti jääb oma arvamus vastupidiseks, möni asi jääb aga vahel hoopis segaseks. Sportlikus vaatenurgas on asi tühikargamisest ikka väga kaugel. Sellist visa, lollakalt jäärapäist aastatepikkust järjepidavust....einoh, palju önne, annab ikka otsida, nii mönigi vöiks eeskuju vötta, mitte heiteda mis vöiks, mis oleks, mis peaks....
Loost endast kah. Mis asi on turistiklass? 5nädalaga 15-e parema ajakirjanikku sekka, see peaks ikka jöukohane olema...
Nende tublide ja tarkade abiliste jutus on parajalt häma ja vasturääkivust, aga kaks asja vöiks teadmiseks vötta. Arst on samasugune inimene nagu me köik, aga inimesed on ekslikud, vahel. Arsti tulevikuprognoos tugineb välja kujunenud keskmisel standardil ning on alati pessimistlikum kui vöiks olla, seda pöhjusel, et mitte ilmutada asjatuid lootusi. Omi rutiinselt igavaid harjutusi tehes pead sa Priit oma peakolus jöudma arusaamisele, et kui vanaviisi jätkata ei saa, ei vöi, ei suuda, siis tuleb öppida asju uut moodi tegema. Kui sellele arusaamisele jöuad, siis on veel nii mönigi asi vöimalik.....Maamees

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

Priit, see, et sind tuntakse, ei tule sellest, et sa keskpärasel tasemel sporti teed, vaid sellest, et sa oled üle keskmise edev. Selles kontekstis võid end tippedevaks nimetada või harrastussportlaseks, aga mitte tippharrastussportlaseks. Kas sa tõesti arvad, et kui üks sportlane, kellel pole tulemusi ja ei kuulu koondisesse, hakkab igal pool sõna võtma, on kohe tippsportlane. Näiteks kas Värnik ilma tulemusteta oleks olnud tippsportlane. Kui keegi spordist hästi kirjutab, võib temast saada tippajakirjanik, aga ei pruugi. Kui keegi teeb midagi keskpärasel tasemel ja sellest kõigile kuulutab, ei tee temast veel tippu, kui siis kuulutamise (edevuse) tippu. Sina näid arvavat, et sinuga on teisiti, et teed mida iganes ja sellest rääkimine või kirjutamine, teeb sinust selle ala tipu, millest kirjutad. Siin on mõtlemise viga, proovi uuesti.

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

" ...argumenteerimine pakub mänguilu ja -lõbu."

Mõhh, aga need "tänupühade kalkuni" mängimised, kus blogiperemees süüdistab kommenteeriaid sajas surmapatus, kellede kõik sõnavõtud väärivad kasvõi Obama sekkumist, et "tänupühade kalkunit" ei ohverdataks õiglase maailma altarile?

 
At 16:34, Anonymous Anonüümne said...

viha õhutamise pärast kohtu alla sattumine on pigem ühe teise inimese mure. Kaia Kanepi, olümpiakuldadest ilma jäetud riigid Pekingist, Kalevi komme söövad lapsed, erikohtlemisest ilma jäänud dr Ripsi patsiendid, suusavendade haltuurat tunda saanud sõitjad jne - kõik nad on vähemal või suuremal määral teatud ähvardusi kogenud.

 
At 16:40, Blogger Priit Pullerits said...

...kindlasti on inimesi, kelles pole kübetki edevust, aga juba see, et te, 16:14, siin nii pikalt sõna võtate ja nii isiklikul teemal, mis teisse sugugi ei puutu, ja innukalt argumenteerite, näitab, et teis on ka omajagu edevust peidus - tahate ka oma sõna maksma panna, näitate, et teil on ka midagi öelda, ja saate nüüd vaadata, et kuidas teie kirjutatule reageerin, ja saate küllap tunda vargsi seda kõdi, et teised ka loevad teie kirjutatut ja mõtlevad, et ah sa mait, küll paneb hästi - see kõditab ju teid, kas pole? Usun, et enamikus meist on edevust. No mis mees see on, kelles pole edevust? Vaadake loomariiki - seal on ka isaste edevuse laat: lõvid on lakaga, isaslinnud uhke ja värvilise sulestikuga, jne jne. (Naistes on seda loomupärast väljapaistvust vähem, sest miks muidu nad peavad end kosmeetikaga üles lööma. - Ai, nüüd saavad feministid kurjaks, ja see mulle, mis siin salata, isegi meeldib.)

Ja edevus ei ole pahe. Edevus on oluline edasiviiv jõud. Kui näiteks lugude alla või peale ei pandaks nime, mis te arvate, kas kõik kirjutajad viitsiks siis sama palju pingutada, kui antud juhul, kui juures on nimi ja sageli ka nägu? Miks lauljad ja näitlejad proovivad meeldida? See ju kõik puhas edevus. Miks davidbeckhamid on iidoliks? (Kas tõesti mõni arvab, et DB väärtus seisneb peamiselt palli löömise oskuses? No ei. Ta on ju moemees, kelle väärtust tõstab teiste isaste seas see, et ta naine on Posh Spice.) Miks jalgpalluritel on modellnaised? Sest need on, andku Maamees anglitsism andeks, trophy wives ehk trofeenaised, kelle abil nad saavad oma isaslikkust ehk edevust turgutada.

Mõistate?

Ja jalauurijaile. Jah, need peaks pildil olema minu jalad. Aga vale, täiesti vale järeldus on, et nood tossud on midagi untsu keeranud. Noid tosse pole ma peale tolle fotoseansi kordagi kandnud, isegi käies mitte! Panin nad tookord jalga, sest nad olid valged ja pildil paistavad tuttuutena nii ilusad ja puhtad. Edevus seegi!

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

Priit - vähemalt on sul kaks jalga - Maailm muutub muutuma peame ka meie

 
At 17:17, Anonymous Anonüümne said...

17:06 toodud viitel on vähemalt põlved terved. Mõtlesin kah seda enne targutamiseks näiteks tuua, kuid mõistsin, et tegelikult ei ole see aus võrdlus, sest terveid põlvi pole mõtet läbipõletatutega võrrelda.

 
At 17:31, Blogger Priit Pullerits said...

17:06 ja teised ka - niiviisi kommentaarides kommertskülgedele linkides ettevõtteid promoda ma siin edaspidi ei lase. Tahab Danske Bank siin reklaami, võtku minuga ühendust.

 
At 19:23, Anonymous Anonüümne said...

Mida see tüüp siin isastest sonib? Tahab ta siis isaste viisil jõudu proovida või tahab ta "põhjalikult argumenteeritud" intellektuaalset vestlust arendada? Kord nagu tahaks üht, kord jälle teist.
Isaste jõuvõtmisel lendaks mehike kohe esimese pauguga kuhugi 10. stardigruppi!
Argumenteeritud vestluses on mees ka lihtsalt nõrk.

 
At 19:42, Anonymous Anonüümne said...

Priidul on kombeks blogi lugejatega tüli norida. Ärge laske provokatsioonidest end häirida.

 
At 19:49, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult on asi lihtne. Kõik kellel on FIS kood on eliit, ülejäänud on harrastajad.
Teet

 
At 20:43, Anonymous Karl Lemani klubi kasvandikud said...

Kõik kes siin Priiduga tüli tahavad norida, või muidu kõva isast mängida, tulge laupäeval endise Viktor Kingissepa ja Kreuksi tänava ristmikule. Kaasa võtta valge lipp. Siis teame et süütutele liiga ei tee

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kirjutasid siin, et oled edevuse tipp, aga ei näidanud, kuidas sa tipprahvasportlane oled?

 
At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

Mitmel alal tipp olla on raske...

 
At 22:58, Blogger Madis said...

Peaks jumal.ee kohta kuhugile kaebama. Ja tegelikult kõikide kogu maailma samanimeliste lehtede peale. Karistus nende suunal saab olema halastamatu...
Sellel kommentaaril on allmotiiv. Kes saab aru, see saab aru.

 
At 23:09, Anonymous Anonüümne said...

Kes aitab ennast ise seda aitab ka jumal.ee jt kui aga rahvasportlane ei oska oma põlvi hoida siis ei aita ka gaad dot komm!

 
At 23:51, Anonymous Anonüümne said...

Jumal.ee üks "kampaaniapersoon" on Tiidrek Nurme. Nurme kohta ei ole küll midagi halba öelda. Ärge suitsetage, ärge jooge, olge head isad ja mehed oma perekonnale, ütleb Tiidrek Nurme. Igati nõus. Nurme on ka ÜKS VÄHESEID sportlasi, kes õllereklaami vms omale otsa ette ei ole pannud. Lugege Tiidrek Nurme blogi, vaadake YouTube'ist tema videot. Näitleja Hannes Hermaküla? Libeda näoga sell, nagu paljud näitleja. Tõenäoliselt sisemiselt küünik. Nagu paljud näitlejad. Aga ega inimese sisse näe.
Muide, kas keegi teadja oskab aidata? - mul tekib ERR Sport veebis kui seal jälle Andrus Veerpalu dopingukaasusest järjekordne uudis tehtud, ühe advokaadi pildiga - mul tekib millegipäast okserefleks. Ei tea millest ja mida teha?

 
At 00:28, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.postimees.ee/1050484/veerpalu-dopinguloo-otsus-lukati-jalle-edasi

Kes vähegi kohtupraktikast midagi teab, sellele on selge, et antud olukord on juba kaugel reeglipärasusest või nagu juristid ütlevad, tavapraktikast.
Ilmselgelt on CAS ebakindel ja vajab aega juurde. Siit aga kerkibki suur küsimus, et milleks. Laias laastus saab variante olla kaks.

1. CAS, selleks et olla võimeline tegema argumenteeritud ja motiveeritud süüdimõistvat otsust vajab lisaandmeid, -tõendusi, täiendavaid eksperthinnanguid jms ning juba paaniliselt tegutseb sellel rindel. Aega niigi liiga palju kulunud...

2.CAS, olles aru saanud, et süüdimõistvaks otsuseks pole usaldusväärseid tõendeid piisavalt ega saagi olema, vajab lisaaega (tegelikult vajab seda FIS), et peagi järgnevat (torm)sündmuste ahelat kuidagigi suuta hallata.
Seda, et variant 2 korral CAS FISiga otsedialoogi ei pea ja erinevaid stsenaariume läbi ei tööta, oleks ülimalt naiivne arvata.

Ei tundugi enam väga imeliku mõttena, et erinevad varahaldusfirmad varsti AV ust üksteise võidu kraapimas on.

 
At 02:21, Anonymous Anonüümne said...

00:28 paneb ikka täiega sogast. "Olukord on kaugel reeglipärasusest" - ise väidad veel, et oled üks neist, "kes kohtupraktikast vähegi teavad". Palju sul, könnil, siis seda kohtupraktikat on? Eriti CASi praktikat. Kas oled kuulnud, et vanades Euroopa maades võtavad kohtuasjad AASTAID?
See "ilmselgelt on CAS ebakindel" on ka üks paras lapse lalin või poolemeelse soig. CASil on tähtsamaid asju kui ühe Ida-Euroopa persekukkunud dopingubande vahelejäänud suusamehe, tema "staar-advokaadi", tema tobedate teaduslike konsultantidega asju ajada. See toimik lükati paki alla ja kui paki tippu kerkib, siis lükatakse uuesti kõige alla!

 
At 08:49, Anonymous Anonüümne said...

02:21 versioon on kõige usutavam mida olen kuulnud, tõepoolest

 
At 09:16, Anonymous Anonüümne said...

De jure mõistetakse AV õigeks, de facto peetakse kohut 2 korda kauem kehtiva karistuse pikkusest. Seega kõik on häppid, advokaat saab nutsu, sportlane õigeks, riik puhta maine ja kahtlane element sai võistlustele elimineeritud.

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Kas suusad said müüdud Priit?

 
At 10:48, Blogger Priit Pullerits said...

...ei üritanudki.

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

klikates CAS lehele võib märgata, et ainuüksi novembris on 14 vaidlust, muuseas Leedu Korvpall versus FIBA. Ega ilmaasjate keegi ei arvanud, et eestlaste meelest on maailmas kaks suurt riiki. USA ja Eesti. Priit võiks pigem FIS uurida, milline on nende variant

 
At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

Variant 3
Kuna dopingu tarvitamise puhul on tegemist organiseeritud kuritegevusega, siis kogu organisatsiooni väljauurimine võtabki rohkem aega.

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

kaheaastast võistluskeeldu menetletakse üle kahe aasta - see on tase! (AlaVERI tase)

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Täitsa lambist edasilükkamine on arusaamatu. Mida sellega saavutatakse, otsuse peab ikka tegema, varem või hijem. Kui asjad oleks selged ja lihtsad, oleks otsus juba suvel tulnud. FISi argumendid on nõrgad ja auklikud.

 
At 02:37, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 02:49, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 02:54, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht