teisipäev, november 20, 2012

Pullerits: Kas rahvuslikust põlvest nr 2 saab asja?

Kuuldes sellest, kuidas paljud inimesed satuvad oma hädadega arstide juurde, kes neid aidata ei oska või ei suuda või koguni täiest hingest aitama ei vaevu, pean küll tänama saatust, mis on mind viinud kokku ortopeed-traumatoloog Leho Ripsi ja füsioterapeut Margus Mustimetsaga. Mõlemad mehed on vähemasti Eestis absoluutselt oma ala tippklassi esindajad. (Muu Euroopaga ei tea võrrelda, aga arvestades, et Eesti tipptegijad on sageli ka maailmas tipptegijad, siis... järeldused on siin läbinähtavad.)

Milline on operaaritud parema põlve olukord? Väga hea, nagu sain kuulda. Spetsialisti silma järgi väliselt terve põlvega hiiglaslikku vahet polevatki. Aga see ei tähenda, et kõik on korras.

Nüüd tõsine töö alles algab, ja kolmes etapis. Esiteks, taastada põlve liikuvus. Teiseks, taastada jõud. Ja kolmandaks, taastada funktsionaalsus. See ei ole päevade küsimus. See on nädalate küsimus.

Mustimetsa abiga jõudsin eile õhtul nii kaugele, et seni täisnurkseks paindunud lõigatud põlv paindub nüüd teravnurkseks, pakun, et reie- ja sääreluu vahele jääb vähem kui 45 kraadi. Kas see pole hea tulemus kõigest viis päeva pärast operatsiooni? Tegin Mustimetsa juhendamisel hulga eriharjutusi, lõpuks visandas ta need kõik ka paberile ning märkis juurde, kui palju pean päevas neid tegema.

Et kui palju siis? Eile õhtul kulus vaibal harjutustele 35 minutit. Tegin kõiki harjutusi ühe seeria. Aga täna pean tegema kaks seeriat, homme kolm, ülehomme koguni neli. Nagu näha, pole operatsioonist taastumine sugugi lihtne, ehkki pealtnäha paistab, et operatsioon on läinud hästi.

Samuti õpetas Mustimets mind uuesti käima. Ta käskis mul loobuda lõigatud jalaga liipamast ning hakata korralikult astuma. Kummaline küll, aga selleks tuli end vaimselt päris palju kokku võtta. Sain loa, et võin nüüd iga päev käia kuni kaks kilomeetrit, ühe hommikul ja teise õhtul.

Siiani olen väga täpselt järginud nii Ripsi kui Mustimetsa õpetussõnu. Kui pühapäeval tundsin, et jalg on hea ja paindub normaalselt, helistasin dr Ripsile ja küsisin, kas võin tasapidi veloergomeetril n-ö tühikäigul väntama hakata. Ta ütles, et seda ei maksa teha enne, kui vähemalt kümme päeva on lõikusest möödas. Selge! Oht peitub selles, et värsket lõikuse kohta, mis nõuab paranemist, ei tohi ärritada, sest siis võib sinna põletik sisse lüüa ning seejärel on asi taas hull. Kuulsin just ühest mehest, kes oli paar päeva pärast operatsiooni ujuma läinud ning sealt sellise bakteri saanud, et lase aga olla.

Spetsialistide sõna on mulle seadus, ei mingit isetegevust.

Kes aga ihkab midagi erilist näha, sellel soovitan vaadata siinset videot, kuidas Singapuris elav eestlanna, kes on, muide, tegutsenud ka modellina, peksab poksiringis läbi austraallanna. Pärnu lähistelt pärit Kairi «The Angrybird» Metsaots (tema tutvustus algab videos 3:00 ajal, matš algab 6:00 ajal, esimese raundi otsustavat seeriat saab näha 7:40 ajal) peaks olema Eesti esimene naispoksija, ja nii palju, kui mina tean, on ta võtnud eesmärgiks pürgida Rio de Janeiro olümpiale. Elagem siis talle kaasa.
******
Joe Camel Butte & Jaanus Laidvee, Moab, Utah. 17. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks kikkida piltidele.)

Foto 1: Scanpixi fotoagentuuri Baltimaade juht Art Soonets viib Tartu suusalaada trenažööride mitmevõistluses Postimehe võistkonna kolmandal etapil veloergomeetri peal prominentide võistlusklassis liidriks. Tema pingutust jälgivad Meelis Luht Eesti Meediast ja Arvi Suurpere. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 2: Eesti Meedia juhatuse liige Meelis Luht (vasakul) viib sõudeergomeetril Postimehe võistkonna trenažööride mitmevõistluse viimasel etapil prominentide võistlusklassis võitjana finišisse. Paremal Tartu linnapea Urmas Kruuse. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 3: Postimehe võidukas nelik Tartu suusalaada trenažööride mitmevõistluse prominentide võistlusklassis Vasakult Meelis Luht (sõudeergomeeter), Karl Luht (suusaergomeeter), Sille Rell (jooks) ja Art Soonets (rattaergomeeter). Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix

32 Kommentaarid:

At 10:45, Anonymous Anonüümne said...

Tuntuse viljad, ma arvan, et kui ajakirjanik Pullerits arsti juurde läheb ja tal sellest käigust sügav rahulolematus hinge kriipima jääb, siis saab see doktor omale kaela väga ebameeldiva reklaami.
Mida teised teha saavad, kui tipparsti vastuvõtul sõltub tähelepanu arsti meeleolust ja järjekorrast ukse taga?

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

Tavalise noore inimese arsti saaga.

Talvel perearsti juurde, kevadel eriarsti juurde, suvel spetsialisti juurde, sügisel kirurgi juurde, nüüd ups arstide streik ja vaatamata jagatud lubadusele noori teenindada leidis kirurg olevat paraja võimaluse minna päikest võtma ning tühistas vastuvõtuaja. Ladna, oh seda suuremeelsust, ta leidis ainult kuu hiljem teise spetsialisti kes teeks asja ära. Tore, kahjuks selgus määratud päeval, et selline töö ei kuulu tema töökohustuste hulka. Uus aeg talveks määramata ajaks infoga, et opi päev selgub kannatajale järgmine aasta paar päeva enne oppi telefoni teel. Kui see ei ole patsiendi mõnitamine, siis mis veel Eesti riigis mõnitamine on? Ahjaa, tasulises arstiabis saad MURE LAHENDADA PAARISAJA EÜÜROGA. Kõige selle kõrval paistab PP arstilkäik Eesti meditsiini võiduka triumfina eliidi teenindamisel. Tavainimene söögu SITTA!

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

Priidul on suur ja ilus naba.

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pulleritsu reportaaž operatsioonilaualt - ei, juba terve reportaažide sari! - on kahtlemata üks parimaid, mis 2012. aastal Eesti ajakirjanduses ilmavalgust näinud. Mina seaks selle küll Eesti Pulitzeri või Kuldmuna või mis need Eesti ajakirjanduspreemiad on, nominandiks. [Preemia annaksin muide ka Aivar Pohlakule /kaasautor Postimehe sporditoimetus - aasta per*sesaatmise eest. Aga see oleks muidugi teine nominatsioon.]
Märkida võib Pulleritsu teksti sügavust, omapärast stiili ja rikast mitmetasandilisust. Pole muidugi saladus, et Priit Pulleritsul on ka palju jäljendajaid, kõik nood siimboikovid jt. Operatsiooni seeriat on neil aga väga raske järgi teha!

 
At 15:06, Blogger Priit Pullerits said...

Suur tänu, 13:56! Raske on sest blogipidamisest saada suuremat rõõmu kui see, et su kirjutised võiks inimestele meeldida ja huvi pakkuda.

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

Ja diskussiooni äratada! Muide, Postimees väärib ise ka preemiat, et ta selle p..sesaatmine ikka ära trükkis. Oleks too kirjavahetus maha vaikitud, poleks avalikkus jalgpalli ümber käivatest protsessidest aru saanud. Ajakirjanduse eesmärk ongi avalikkuses debatti ja diskussiooni arendada. P..ssesaatmise nominandiks esitaksin ka Dr Holdeni. Nimelt ühes spordifoorumis keegi tegelane hakkas ajama absurdset teooriat, et jooksumaraton ei ole Holdenile jõukohane (!!!) Holden on läbinud täispika triatloni, ligi kümme jooksumaratoni, ultraüritusi.. Lühidalt, Holden saatis selle mehe p..sse. Õpetlik lugu.
Aga üks mees, keda Aasta P..ssesaatmise nominandiks mingil juhul nimetada EI SAA, on siinse blogi pidaja. Siin võib kindel olla, blogiomanik või vaielda, olla erineval arvamusel jne, aga kõik kommentaarid loetakse tähelepanelikult läbi - oletan, et töö lugejate kommentaaridega nõuab oma tund-paar vähemalt päevas - vahel ebasündsaid kustutatakse, kuid kuhugi kedagi saata - seda küll ei ole!

 
At 16:41, Blogger Priit Pullerits said...

...tõepoolest, kinnitan, et loen läbi iga kui viimase kommentaari. See ju lugejate tagasiside - ja lugejatel on alati õigus (v.a need korrad, kui neil ei ole õigus).

 
At 22:08, Blogger dr Holden said...

See oli jah, huvitav keiss. Nimelt tundsin enne Tartu Linnamaratoni sportinfo.ee foorumis muret, et kas mitte iga 5km takka asetsevad joogipunktid mitte liiga harvad pole? Selle peale lajatas keegi anonüümik, et kui sulle ei sobi juua iga 5km takka, siis pole sulle ka maraton jõukohane... Kiss my ass!

Üleeile, ja palju kuumemas õhus, Valencia maratonil olid ka joogipunktid vaid iga 5km takka, aga kuna rajal vedeles nii palju taarat (neist paljud pooltäis), siis polnd muret.... :)

 
At 22:38, Anonymous Anonüümne said...

jätkan veel natuke. Oleks Dr Holdeni suhtes ülekohtune, kui tema kirjeldust Valencia maratonilt aasta 2012 parima spordiblogikirjutise nominendiks ei nimetaks. Kindlasti nimetan! Soovitan kõigil huvilistel Holdeni blogist lugeda öisest teekonnast läbi lõunamaise sügisese Valencia hotelli otsinguil.. Sellel on teatud hemingveilik mõõde (Holden ise teeb muide juttu ka "igas sadamas olevast eestlasest"), ja just kirjutamise eepilise stiili mõttes - isikuna olevat Hemingway olnud suhtelist raske tüüp. Eks häid blogikirjutisi ole lõppeval aastal kindlasti teisigi, orienteerujate blogid näiteks on sageli huvitavad, Silver Eensaar nr kirjutab hästi..

 
At 23:38, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits loeb tähelepanelikult kommentaare. Hea teada. Seega järeldus: need mis valusad - ignoreerida. Kiidusõnad saavad vastukaja. Nõrk.

 
At 00:02, Anonymous Anonüümne said...

Küsimusi mälumänguritele
1. Mis on "rahvuslik põlv"?
2. Kes on see Eesti tuntud ultraspordiürituste korraldaja ja harrastussportlane, kes lansseeris (=laskis käibele) mõiste "rahvuslik põlv"?
3. Keda tähistab mõiste "rahvuslik põlv nr 2"?
4. [Eriti raske küsimus] Kes on "rahvuslik põlv nr 1"?

 
At 00:10, Anonymous Anonüümne said...

23:38, kiitmise kohta öeldi vanasti:
Kiida lolli, loll hüppab
Kiida lolli, küll loll rabab
Kiida lolli, loll jookseb nahast välja

Uuemal ajal öeldakse ka:
Kiida lolli, loll annab sulle laenu
Kiida lolli, loll teeb/rabab/hüppab

Lolle on maailmas vähe, aga nad on nii oskuslikult paigutatud, et kohtad neid igal sammul (vrdl igas sadamas on üks eestlane)

 
At 07:47, Anonymous Anonüümne said...

http://www.youtube.com/watch?v=r9eh3y2hTpI

 
At 07:47, Anonymous Anonüümne said...

http://www.youtube.com/watch?v=r9eh3y2hTpI

 
At 07:50, Anonymous Anonüümne said...

Toodud lingi juurde juttu ka:

Naiste poks on nii kole ja seda ei maksaks propageerida. Jaa, ma tean, et seal on heategevuslik taust taga. Mina seda praegu küll lahti tegema ei hakka.

Küll aga vaatasin juhuslikult sellist poksivideot, kus poksimas käib kolleeg Postimehest, ehk Peep Pahv. Ja tema juba ei vali vastasteks mingeid tundmatuid austraallaseid, vaid võtab ette juuniorite EM-i ja MM-i pronksi!

 
At 08:04, Anonymous Eldur K said...

arvan samuti et naiste poks on kole. Kuna aga ka mehelikud naised vajavad väljundit siis mis me teha saame?

 
At 08:08, Anonymous Eldur K said...

Priidus äratas see poksivideo tähelepanu kuna aktsioonis on eestlanna. Visuaalis on näha et võitja on suurem tugevam nurgelisem kui vastane. Kuigi olen teravalt rahvuslik, siiski ei tunne ma mingit erilist uhkust kui eestlane võidab nendes "võitlusalades" , mida on muide tekkinud nagu seeni pärast vihma (et võimalikult paljud tüübid ikka mõne tiitli saaksid (a la juunioride euroopa meister K1-s kaalukategoorias x2))

 
At 08:23, Anonymous Anonüümne said...

Ma imestan üldse, et Priit sellele tähelepanu juhtis. Ma olen aru saanud, et ta on konservatiivne ja mingit võrdõiguslikkust ei poolda. Ma mõtlen samamoodi. Mitte, et naine köögist välja ei peaks saama, aga raskejõustik on ikka liig. Tuletage meelde süldiks taotud näoga naispoksijaid ja tõstjaid-naisi, kellel soolikad tagant väljas. Ainuke silmailu pakkuv oleks vast fitnessi-tüüpi alad.

07:47
07:47
07:50

 
At 09:01, Anonymous Anonüümne said...

Tänapäeval tehakse kõike klikkide pärast. See poksi lõik on Pulleritsul ju pelgalt selle pärast sees, et rohkem komme välja pressida. Tal endal jumala suva kas naised poksivad või mitte. Rohkem komme - rohkem klikke. Paar lihtsameelset läksidki õnge. Lugeja õngevõtmine on Pulerituse tüüpvõte, igas loos on vähemalt 2-3 konksu kindlasti. Ta võiks ainult söötasid mitmekesistada. Näkkaks paremini.

 
At 10:09, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sa kirjutasid, et "Muu Euroopaga ei tea võrrelda, aga arvestades, et Eesti tipptegijad on sageli ka maailmas tipptegijad, siis... järeldused on siin läbinähtavad." Kas sa pead silmas suusatajaid, korvpallureid, jooksjaid, jalgpallureid või näiteks ajakirjanikke?

Küsimus ei ole kiuslik, lihtsalt seda lõiku lugedes ei avanenud kirjutise taust ega võimalik mõte.

Tanel

 
At 10:29, Blogger Priit Pullerits said...

Tanel, tõesti, terane küsimus. Täpsustan siinkohal: pidasin silmas kitsa ala tippspetsialiste, kellel on tulenevalt spetsiifilisest erialast võimalik ka välismaal läbi lüüa, ehk eeskätt just arste, aga miks mitte ka IT-spetse, kelle puhul maksavad universaalsed käelised oskused ja taiplikkus ja kogemused. Ajakirjandus siia ritte ei sobi, sest ajakirjandus on a) lokaalne (mul kuluks ikka mitu aastat, et hankida NYCs allikaid) ja b) kohaliku keele põhine - kui võõrkeel pole perfektne, siis ikka löögile ei pääse. Seepärast, keele tõttu, ei saa ka näiteks õpetajad välismaale tööle minna, aga näiteks ehitajad saavad, sest mis keeles seina laduda, sel pole mingit tähtsust, peaasi, et sein saab laotud. Aga kui õpetaja on poluvernik, kellest lapsed korralikult aru ei saa, siis sellist õpetajat ei taha ükski kool pidada.

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Viimase aja kirjatükid on vörreldavad kevadise rattaseikluse kajastusega. Kus-millal-mis tüüpi lood pakuvad alati paljudele ahhetamis- ja ohhetamisröömu, eriti kui need suht ladusalt välja kukkunud. Aga see polnud see, millest könelda tahtsin. Priit, sa oled önnelik inimene. Mitte seepärast, et sul pölved haiged, vaid seepärast, et su nimi on Priit Pullerits, et sa oled PM ajakirjanik ja lisaks sporlik ajakirjanik, et sul on hea semu dr.Rips....sellest täiesti piisab, et nautida priviligeeritud seisust hetkelises med.süsteemis....köik tehakse ette-taha ära, tähelepanu alt ei kao hetkekski, koogikesed-kohvi alati laual, erapalatist pole mötet rääkidagi....peaasi, et ajakirjanikuhärra rahul oleks.
Teine äärmus oli siin kommentaariumis eespool kirjas. Patsiendi nimeks on Inimene Tänavalt... Lootus med.süsteemist abi saada muutub lootusetuks ootuseks...
Diagnoosi panna, et mis siis valesti tehtud, on nagu on, kohvipaksult ennustamine... Seda ei saa kunagi teada. Paljud pölvehädad vöivad olla alguse saanud juba ammu unustusehölma vajunud lapsepölves toimunud kukkumisest, rääkimata muudest kümnetest teguritest. Priidikule on kindlasti karuteene osutanud ametile iseloomulik ebaregulaarne ja ebatervislik toitumiskava.
Kui löpetuseks irooniat visata, siis Priidu üleskutse rohkem arsti poole pöörduda, tundub jabur ning varjatud reklaamina peatselt töusva visiiditasu näol med.süsteemi lisaraha tuua. Nöustun pigem Madisega, et Eesti Mees ei virise, vaid rassib hambad ristis seni kuni kooleb.....
Jöudu ja tervist, Maamees

 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

Anonüümne 11:18 on kirjutanud eepilise (kui väga ma seda võõr- ja laensõna ka vihkan) sissekande.

Aga PP on lihtrahva hulgast võrsunud kuningas ja kuigi ta ei ole nii kiire kui kõige kiiremad keenlased on temas povvarit ja vaimlist väge nii et teistelegi jagada. PP võib oma arvamust 180 kraadi muuta (nagu kaebavad kommentaatorid), PP võib kirjutada vastukäivat ja ebaloogilist teksti (nagu kaebavad kiibitsejad), see kõik aga ei vähenda meie vaimustust ja kavatsust temale järgneda nüüd ja alati. Aegade lõpuni.
Seekord jään minagi anonüümseks.

 
At 13:27, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, kaks viimati kirjutanut, sellised kanded on soojaks päiksekiireks muidu hallis sügispäevas ja paituseks lõigatud jalale.

Peagi, luban, et räägin välja asjast kogu tõe. Seda veel täna! Tahab keegi seni pakkuda, mis see on?

 
At 14:04, Anonymous Anonüümne said...

Ei taha pakkuda. Kui oled valmis kirjutama, siis kirjuta. Selle blogi sihtgrupp ei ole kuni 10 a vanuses lapsed, kelle ees saaks kekata, et õhtul lubas isa kommi anda.

 
At 14:08, Anonymous Puljong Mati said...

Ootaks hoopis seda et TÜ humanitaarala õppejõud eesti keele eest seisaks, kasvõi natukene.

Eesti keelt kirjutatakse tänapäeval inglissi sõnadega.

Mitu artiklit on portaalides kus sisaldub "inspireerib" (kuigi ilus eestikeelne sõna on innustab.
Teine mis viimasel ajal silma hakkab siis kirjutatakse "akseptimisest" (kuigi ilus eestikeelne sõna on täitsa olemas - tunnustamine).

Kus aga võimalik kasutatakse - pusle, pusletükk (eestikeelne laensõna - mosaiik).

Vanasti naersime et vene keeles vaid laensõnad - krossvord, buterbrod, slagbaum.

Eesti keel on kolinal sinnnasamasse suundumas.

 
At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

Ilmselt on kogu tõde dopingus. PP tunnistab, et põlv sai viga tänu üleinimlikele pingutustele dopingu abil. ÕL võttis juba sel teemal sõna, et WADA tunnistab jõuetust tippspordis dopinguga võitlemisel ja penikoormasaabastega allajäämises intelligentsetele sportlastele nagu nt Lance jt süüdimõistmata staarid.

 
At 14:20, Anonymous Harta 13 said...

Tahaks korrata Anonüümse 11:02 krestomaatilist kommentaari

Tavainimene söögu SITTA!

 
At 14:27, Anonymous Jorma Kõva Käsivars said...

Kõige teravamad ja intelligentsemad kommenteerijad eesti internetimaastikul on siin blogis, mina näiteks ei oleks tulnud selle peale et "kogu tõde on dopingus", aga nähtavasti nii on

 
At 15:25, Blogger Priit Pullerits said...

...just, ma tahan ka tunnustada (mitte aktseptida!) selle blogi jõulisis ja teravaid kommentaatoreid - kui Eestis blogipidajate vahel tõeliseks andmiseks läheks, siis usun, et siinsete kommenteerijatega teeksime igaühele tuule alla juba enne, kui too oma ingliskeelse okeitamise ja well-juu-nõutamise üldse lõpetada jõuab.

 
At 02:37, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 02:49, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 

Postita kommentaar

<< Esileht