kolmapäev, oktoober 17, 2012

Pullerits. Kuidas Norra üritas Eesti vastu taas Veerpalu-kaarti kasutada?

Selleks, et järgnevast rahvusvaheliselt teravaks läinud olukorrast aru saada, tuleb alustada reformierakondlase Rait Maruste kirjutisest, millega ta mängis end positsiooni «Eesti rahvavaenlane number üks». Ja selleks, et aru saada, millist absurdset rahvavaenulikkust Maruste-sugune külvab, lugege majandusgeograafi Hardo Aasmäe efektset vastust Maruste eurolömitamisele (Aasmäe sõnakasutus, millega täielikult nõustun).

Nagu te teate, käisin möödunud nädalal Milanos, kus, olgu ette ära öeldud, üritasid põhja-eurooplased mind taas nurka suruda Veerpalu-kaarti lauale käies. Kõik algas pealtnäha süütust keskustelust Euroopa elustandardi ja sotsiaalabi üle, ja kui põhja-eurooplased võtsid jälle hoiaku, et nad on üllas ja suursugune ja hea ja tark ja hooliv rahvas, siis ütlesin, et pidagu hoogu – nad ei ole tegelikult enamat kui kolonialistid, kelle heaolu tugineb vaesematest Ida- ja Kesk-Euroopa riikidest parimate jõudude, näiteks arstide väljapumpamisele. «Kas teate ka, mida nende ettevalmistamine maksab meie väiksele riigile?» küsisin. «Ja teie lööte nad meilt lihtsalt üle, nagu meil endil arste vaja ei olekski. See on puhas kolonialism.»

Loomulikult ei suutnud nad esimese ehmatusega nii otsekohese süüdistusega leppida. Nad püüdsid pareerida, et Eesti ja Põhjamaade elustandard on erinev ja nii ei saa arstide palkasid neis riikides võrrelda. «Kuidas ei saa!» väitsin vastu. «Jama jutt! Sajad arstid võrdlevad Eesti ja Põhjamaade palka ja jooksevad teie juurde, sest te maksate nad lihtsalt üle.» Igaks juhuks valgustasin neid Indrek Treufeldti saatest saadud andmetega, et Eesti arsti keskmine kuupalk on 1700, Rootsi arstil 6300 ja Norra arstil 8200 eurot. Nende nägudest oli näha, et nii suur palgavahe tuli neile üllatusena. «Ja mis on tagajärg?» küsisin edasi. «Eesti arstid streigivad.» Ja et võtta neilt vastuargumendid, lisasin kohe: «Küsimus ei ole selles, kas Eesti maksab neile liiga vähe või palju. Küsimus on selles, et teie maksate nad igal juhul üle, ja küsimus on selles, et teil tulebki enda süsteemist lähtudes neid üle maksta, sest te ise ei valmista oma riigis piisavalt arste ette, mistõttu peate neid meilt röövima.»

See oli ärahellitatud põhjamaalastele ilmselgelt ränk rünnak. Selgitasin: «Vaadake, mina räägingi asjadest otse, ma ei ole harjunud ajama mingit poliitkorrektset iba. Seetõttu arvestage, et teie jutud tööjõu vabast liikumisest ei ole muu kui kattevari, et hankida mujalt odavat tööjõudu, et oma heaoluriiki nautida.»

Siis üks neist kogus end ja teate, mis süüdistusega ta esines: et ma olen nationalist!

Aga kas arvate, et see mind rivist välja lõi? Kaugel sellest. «Jah, kui tahate nii öelda, siis olen nationalist,» vastasin talle. «Ma armastan oma riiki, ma armastan eesti rahvast, ma armastan meie keelt ja kultuuri – ja ma olen selle kõige üle uhke. Ja muide, kui Eesti mängib teiesuguste põhjamaalaste vastu näiteks korvpalli või võrkpalli [mu pea raalis samal ajal väga selgelt: jalgpalli jätsin targu nimetamata], siis olen kõigest hingest Eesti poolt, et Estonia would beat you up as hard as it can

See oli neile ilmselt tugev maksahaak, sest viimases hädas lennutasid põhjamaalased lauale Veerpalu-kaardi: «Aga see teie suusataja, kes dopinguga vahele jäi?»

See oli kergelt tõrjutav vasturünnak. «See asi on juba pikka aega rahvusvahelise spordiarbitraaži kohtus,» valgustasin neid, «ja enne kui sealt pole otsust tulnud, ei saa midagi kindlat väita.» Selle ühe lausega sai salakaval rünnak tagasi löödud.

Seejärel ei jäänud põhjamaalastel üle muud, kui taanduda nn metatasandile. «I don’t care about nations, I care about people,» teatas üks norrakas. («Mul on rahvustest ükskõik, mulle lähevad korda inimesed kui sellised.») Teine lisas: «Minu jaoks on kogu maailm üks riik.» («...whole world is one country.»)

Sellist riigireeturlikkust ja naivismi ei saa ükski kaine mõistusega inimene välja kannatada. «Kas te Londoni olümpiat mäletate?» pärisin. «Seal ei olnud mitte üks riik, seal osales 204 riiki.» - «Aga need olid ju kõigest mängud!» püüdis norrakas end kaitsta. - «Kuulge,» tuletasin neile meelde, «siin just üks teist rääkis mõni aeg tagasi, kui raske tal oli Venemaale viisat saada – ja nüüd äkki väidate, et kogu maailm on üks riik!» - «Nojah, aga ideaalis rääkides...» püüdis üks neist õigustada. - «Vaadake, maailm on karm paik,» meenutasin neile, «kus idealismiga ei ole midagi peale hakata.»

Aga nad ei tahtnud ikka veel lüüasaamist tunnistada, vaid tõstatasid küsimuse, et mis see Eesti ikkagi on, et see pole sajanditki vana, et piirid on kunstlikult tõmmatud. Vastasin, et mina teie ajalugu ei tea, aga ma võin teile öelda, et minu esiisad on meie maal elanud juba vähemalt 5000 aastat. (Ja ma ei hakanud neile pidama loengut sellest, et riigid on suhteliselt hilisajaloolised moodustised; lootsin, et nii palju põhjamaine haridussüsteem neid ikka ajaloost valgustab, kuigi ega kindel saa olla, kui nad pilluvad loosungeid «kogu maailm on üks riik».) Nemad väitsid selle peale, et Euroopas on ju kõik rahvad risti-rästi segunenud. «Jah,» tegin nendega soostuva näo. «Igasugused sakslased ja venelased ja rootslased ja kes kõik veel on meid, eestlasi, seitsesada aastat vägistanud, tapnud ja piinanud – aga me oleme ikka siin ja me oleme olemas!»

Selle peale ei olnud neil muidugi midagi kosta, ja jutt keerdus tagasi arstide juurde, kus norrakad püüdsid end päästa väitega, et nad saadavad oma noori õppima arstiteadust näiteks Poolasse, ja nad maksavad nende õpingute eest Poolale, tänu millele saab seal mõni poolakas arstiteadust õppida. Väga kena, tunnustasin neid, ent pärisin: «Miks Poolasse? Miks mitte Eestisse?»

«Sest Eestist on meil odavam arste sisse tuua,» sõnas norrakas pikemalt mõtlemata.

Gotcha! Jäidki vahele!

See vestlus oli oluline seepärast, et valgustab põhjamaalaste – kelle sarnaseks mõned poliitikud tahavad Eestit ja eestlasi voolida – mõttelaadi ja hoiakuid. Tegelikult, kui veidi juurdlete, vaatab neist otsa eneseimetleja enesekesksus (rahvalik – mitte rahvuslik! – nartsissism?), nõrkus, allaandlikkus. Mitte ükski neist ei julgenud väljendada oma seisukohta isegi küsimuses, kui ütlesin, et Kreeka on täiesti vastutustundetu maa ning selle toetamine on arulage. Põhimõtteliselt, arvan, et võiks veidi jõude koondada – kuni me ei ole ise Maruste ja teiste temasuguste renegaatlikul tagantkihutamisel nõrgaks ja rahvuslikult alistuvaks muutunud – ja Põhjamaad endale allutada ning nad hoopis enda heaks tööle panna. Miks meie peame neid nuumama ja püsti hoidma ja seejuures veel tänulikku nägu näitama?
******
View from Tusher Tunnel, Moab, Utah. 17. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Norralane Petter Northug ülbitseb 2009. aasta märtsis Trondheimi MK-etapil 50 km sõidu lõpus viiendaks tulles Andrus Veerpalu ees. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 2: Riigikogu liige reformierakondlane Rait Maruste pooldab Eesti kodakondsuspoliitika muutmist vähem jäigaks. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Sõbralikud ajad: norralane Odd-Björn Hjelmeset ja Andrus Veerpalu 2005. aasta märtsis Holmenkolleni MK-etapil pärast 50 km sõidu lõpetamist. Veerpalu võitis, Hjelmeset tuli kolmandaks. Foto autor: Scanpix Norway / Scanpix
Foto 4: Andrus Veerpalu 2005. aasta märtsis Holmenkolleni MK-etapi 50 km sõidu võitjana koos Norra kuninga Haraldiga. Foto autor: Scanpix Norway / Scanpix 
Foto 5: Andrus Veerpalu on võitnud 2003. aasta veebruaris Asiago MK-etapil 10 km sõidu. Foto autor: Scanpix Norway / Scanpx

55 Kommentaarid:

At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Tubli kirjatöö!

Üks küsimus jäi ainult üles. Kas PM astub ka samme kolonialismi vastu võitlemiseks Eestis ja lõpetab näiteks Nike kaubamärgi promomise ükskõik mis hinna eest? Nike ju ergutab dopingupatuste toetamisega noori ennast treenima ja oma liha viima leegionäridena profispordi turule kolonialistide juurde.

Igaksjuhuks mainin kohe juurde, et Eestis pole ühtegi tõsist ratta või ka nt sumo profiklubi. Jalgpallurid treenivad Eestis vaid selleks, et minna raha teenima koloniaalpoliitikat ajavatesse tippklubidesse piiri taga.

Kohalikud "proklubi" isehakanud maakatest ratturid aga näksivad naaberklubidest hingi, et saada natuke rohkem saiapuru riigi toetusskeemist. Keegi ei viitsi ise tegeleda järelkasvu kasvatamisega ja kõik käivad ringi silmad peas vilamas, et kolonialisti kombel miskit omale kõhualla krabada. Anname sellistele ühiselt vastu näppe! PP võiks panna järgmise blogijutu pealkirjaks kasvõi: "EI NIKE-le?".

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

Priidule jälle natukene haput maitset keele peale: Eile võitis Eestu U23 Norra U23-me 2:0:)

 
At 11:53, Blogger Priit Pullerits said...

11:34, "Ei Nike'le!" loosungit toetan praegu teadaoleva info põhjal igati.

11:36 - see, et Eesti eile Norrale tuupi tegi, on selle sissekande kontekstis ju suurepärane uudis. Rõõmustan koos teiega!

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

Ei meenugi, et Priidu sulest sel aastal nii sisukat ja head kirjatükki üldse ilmunud olekski. Koolis oleks hindeks 5+ vist saanud. Tubli töö. Nike kampaania juures jääks küll eriarvamusele. Meenutab see juba aastataguse loo hüsteerilisi kampaaniaid küll usume-ei usu teemal kuni PM tellimuse tühistamiseni ning kujundlikult öelduna PM raskekahurväelaste mutta löömisest toimetuse maha pöletamiseni. Aga eluke on näidanud, et köik veereb endist viisi edasi. Ja kas alati esmase emotsiooni pealt otsuseid öige teha ongi. Küsimus teadjamatele, et kas kunagi LA dopingusüüdistustel teaduslikult töestatud aluseid üldse olnud ongi vöi kogu värk tugineb "külajuttudel". Ei tea meist keegi ju reaalselt ka tegelikke tagamaid LA ja N vahelises toetusskeemis. Nii et vara oleks nagu poolpruugitud kaupa lökkesse pilduda.
Ühes varasemas postituse kommentaaridest leidsin, et Priit arvab olevat hea möte vöitluses valemänguritega neilt tiitlite ja vara konfiskeerimine. Aga arvestage sellega, et varas jääb vargaks, isegi teades et vahele jäämisel on tagajärjed. Läbi inimkonna ajaloo on pätte isoleeritud ühiskonnast, aga kuritegevus püsib ikka veel. Päti vanglasse aheldamine on möttetu vöitlus tagajärgedega. Vöidelda tuleb pöhjustega. Sporti ülekantuna eelnev tähendaks seda, et vaid sportlase risti löömine ei lahenda kunagi probleemi... Maamees

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

12:45 - loen imestusega, et pead N-i sportlaseks. Mina pean N-i sponsorprogrammi pöhjuseks, miks LA libedale teele läx.

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

"See oli kergelt tõrjutav vasturünnak. «See asi on juba pikka aega rahvusvahelise spordiarbitraaži kohtus,» valgustasin neid, «ja enne kui sealt pole otsust tulnud, ei saa midagi kindlat väita.» Selle ühe lausega sai salakaval rünnak tagasi löödud."

Millal sa leeri vahetasid ning Veerpalu uskuma hakkasid?

Meie riiki hävitab oravapartei - mis saamme sa selle vastu astud? Ei kanna enam Reformi särki või jopet?

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

11:34 "Keegi ei viitsi ise tegeleda järelkasvu kasvatamisega ja kõik käivad ringi silmad peas vilamas, et kolonialisti kombel miskit omale kõhualla krabada."

Asi ei ole viitsimises, asi on rahas. Eestis ei maksta treeneritele, kes järelkasvuga tegelevad, palka. Arstiõpe (õpetamine) makstakse kinni ja streigi nõude järgi hakkavad arstiõpilased isegi õppepäevade eest palka saama.
Seetõttu "viitsitakse" Eestis arstide järelkasvuga tegelda. Tegeletakse kogunisti nii hästi, et kõlbab ja jagub põhjamaadelegi.
M

 
At 14:22, Anonymous Anonüümne said...

14:15 "Asi ei ole viitsimises, asi on rahas." - Õige asi on treenitavate rahas, palju selle teenuse eest peetakse võimalikuks oma eelarvest eraldada. Arstide puhul tegeleb riik "treenimise finantseerimisega". Ratturite puhul tegelevad sellega sisuliselt treenitavad ja seetõttu on kolonialistlikult käituvad klubid OUT!

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

12:45 kirjutab:
Millal sa leeri vahetasid ning Veerpalu uskuma hakkasid?

Eks ikka pärast tuule nuusutamist.

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Selles probleem ongi, et riigi toetus spordile on väike ja lapsevanemad ei jõua oma rahakotiga tippsportlasi ettevalmistada. Seli nägemus on selleks vajaliku raha hulga mitmekordistamine. Kuna praegu piisavalt raha ei ole, siis käitutaksegi nii nagu põhjamaad arstidega teevad, so ise ei panusta ettevalmistusse piisavalt, löövad üle neilt, kes sellesse maksumaksja raha panustab, nagu näiteks Eesti.
M

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

"See oli kergelt tõrjutav vasturünnak. «See asi on juba pikka aega rahvusvahelise spordiarbitraaži kohtus,» valgustasin neid, «ja enne kui sealt pole otsust tulnud, ei saa midagi kindlat väita.» Selle ühe lausega sai salakaval rünnak tagasi löödud."

mina oleks õli tulle valanud ning öelnud: "et jah /ropp sõna/ meie /ropp sõna/, kellega teie /ropp sõna/ sekund sekundis sõitsid jäävad vahele, aga teie omad ei jää"



Nii oleks palju huvitavam ja ka vastaspoole reaktsioon oleks palju põnevam ja tulisem.

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Nalja saab kui kõik Niket hävitama hakkavad - meie koondised ju ka Nike rõivastes - jalgpallurid on esimesed, kes paljaste vellodega areenile jooksevad.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Maruste jutt paneb tõesti imestama. Kuidas saab olla nii naiivne, et pakkuda tööjõuprobleemi lahendamiseks püramiidskeemi. Koolipoisidki taipavad, et püramiidskeemid pole jätkusuutlikud.
Alul veame tööjõudu sisse, siis hakkame neile ja nende peredele sotsiaaltoetusi maksma, elamistingimusi ja keskonda looma jne. Selleks et jõuaksime maksta, peame veelrohkem tööjõudu sisse tooma jne. kuni piir ette tuleb ja püramiid kokku variseb. Ei saa ju selliselt lõputult jätkata. Selline lähenemine on ühepäevase eluviisiga tegelase mõtlemine, mis lähtub sellest, et peale mind tulgu või veeuputus. Selliselt mõtlevad tegelased tulebki Euroopasse saata, saab nad kaelast ära. Eriti ettevaatlik peab nendega olema siis kui nad sealt tagasi tulevad, sest nende puudulik mõtlemisvõime tõttu võivad nad olla täis topitud ebaterveid ideid.
M

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

"Seli nägemus on selleks vajaliku raha hulga mitmekordistamine."

Järgmine poliitärimees, keda peaks iga hinna eest EOL eemale hoidma. Selge on see, et see raha tuleb jälle kellegi teise arvelt - on ju see oravate retoorika. Miks Seli siiani süsteemi lisaraha ei kaasanud, kas nüüd kui ametinimetus uus hakkab mees teistmoodi käituma - ei hakka. Tal oli võimalus süsteemi muuta, aga ta ei teinud seda, ega teega nüüd. Oleme neid tartukate loosungeid ka varem kuulnud - 5 rikkama riigi hulka jne. Oleme OECD vaeseim riik - aga ikkagi rikaste riikide klubis - wannabeed ei midagi enamat.

SELI ei usu KALLAST usun (mitte Siimu)

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

Türklased pidid juba Saksamaalt ära kolima kuna kodumaa majandus kasvab Saksamaa omast jõudsamalt - keda nüüd Saksad ekspluateerima hakkavad - hindusid või hiinlasi?

 
At 15:41, Blogger Priit Pullerits said...

Selgituseks neile, kes arvavad, et olen Veerpalu asjus poolt vahetanud:

kui loete minu sõnavõtte sel teemal, siis näete, et ma olen võideldnud selle vastu, et ESL ja AV ja MA ja TS vassisid sel teemal - olen suunanud kogu jõu sellele, et nende vassimist paljastada; ma ei ole kunagi kusagil väitnud, et AV on süüdi ja punkt; küll olen seisnud selle eet, et fakt on see, et A- ja B-proov olid positiivsed ja selle alusel - lisaks vassimise tõttu! - määras FIS AV-le kolmeaastase võistluskeelu. Need on tõsiasjad ja mina neile vastu ei astu - millega oleks astuda? Usuga?!?

M, 14:40 - teiega täiesti nõus.

Ja aitäh, Maamees, tahtmata enda saba kergitada, soostun suuresti teie hinnaguga seekordsele sissekandele. Mõnikord saan asjale vist ikka pihta ka?

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Norra arstide Poolas koolitamine on ju samasugune kolonialism. Eestis ei koolitata Norra arste ilmselt seetõttu, et siin on neid võõrale kallim koolitada kui Poolas. Vaatamata sellele, et riik maksab siin tasulisel kohal õppija õpingud suures osas kinni. Õppemaks katab reaalsetest kuludest heal juhul kolmandiku.

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea kirjatükk oli. Nauditav lugeda, mõnusad argumendid jne.

Aga üks häda on selle blogi kommentaariumiga, hr Pullerits leiab alati oma kirjatükkides ikkagi mingi mõtte, millega kutsub endale vastu vaidlema (aga olekski igav, kui 100 % nõus kõigega).

Aga selle kirjutise lõpp... Minu arust on mage see mõte, et praegu on Eesti nõrk võrreldes näiteks Norraga ja seetõttu käitub Norra meiega nagu kolonialist. Et kui tore oleks, kui; "Põhjamaad endale allutada ning nad hoopis enda heaks tööle panna". Et hakkaks ise kolonialistiks, see on unistus...

Nojah - räägitakse - et ori ei taha kaotada oma orjaunistustes orjust, vaid ori tahab ise saada orjapidajaks. Ma ei tea, minusuguse renegaadi jaoks on puhtalt selline unistus veidi kahepaikne. Et tugevamalt nõuame korrektset käitumist, aga ise tugevaks saades - käitume nagu eelnev kritsieeritu. Ahjaa - ka Eestis olla arste Venemaalt..., eks see Venemaa ülikoolide lüpsmine meeldib juba praegu meile.

Dinosaurus

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Nike ütles LA-st lahti:
http://nikeinc.com/press-release/news/nike-statement-on-lance-armstrong

 
At 19:15, Anonymous Anonüümne said...

Tubli, Priit, hea lugu!
See, kes väetim on jõult ja väelt, ei pea seda olema ka nõult ja teolt.

Seda liigset alandlikkust ja orjameelsust (ei mõtle nüüd just sõna-sõnalt, vaid pean silmas lükata-tõugata laskmist nii ülevalt, kõrvalt kui alt, vahet pole) näeb igapäevaelus niigi liiga sageli, kahjuks. Kõnekaks näiteks kasvõi seesama sinu poolt kirjeldatud lätlase ülbitsev käitumine rattamaratonil ühes järjekorras, mida rahulikult vaikides pealt vaadati...

Aga järgmine kord, mulle tundub, pole mõtet nende, kuidas sa nimetasidki - kolonialistide, peale nii palju aega kulutadagi.
Kuna eestlased eelkõige on tuntud ju kui vägev laulurahvas, siis nagu viikingid üritavad jälle rinda kummi ajada, laula nad lihtsalt selge ja kõlava häälega paugust oimetuks!
Siis pole neist tulevikus enam ei anastajaid, ei rõhujaid, ei vägistajaid ega piinajaid.
Ning rõõm ja õnn meile jääb:)

Johan

 
At 20:24, Blogger Andrus said...

Euroopa on lõpuks ometi teel ühtse asüülipoliitika suunas...jess väga tore, eesti koos mõnede teiste suhteliselt uute EL-i liikmetega peavad nüüd koos vana euroopaga, ``solidaarselt`` hakkama igasugu X tegelasi oma keskkonda integreerima. See lõhnab vägisi selle järgi, et teie ida-eurooplased olete seal üksi peesitanud küll, aeg on osa koormast enda kanda nüüd võtta. Hr Maruste muidugi ei jaksa oma artikli avalauses seda aega ära oodata. Siit ka soovitus Hr. Marustele- koli ära kui ei meeldi. Nigeerias, Pakistanis või mõnes muus riigis rikutakse tohutult inimõigusi ning auväärt kohtunikul oleks seal huvitav ning pikk tööpõld kindustatud.
Ise siin mõtlen naiivselt, et võiks oma riigis asjad ikka korda enne teha.Just oli Reporteris lõik, kus kajastati elu Otepääl.Vargad on seal nii ülbeks läinud, et tulevad asjadele järgi isegi siis, kui peremees kodus on. Varguste statistika on laos, ja politsei tegelane ütles, et on jah suur probleem, kuid me ei saa midagi teha.1 uurija tegeleb 900 juhtumiga.Hallo! Maruste võiks siinkohal mingeid lahendusi välja pakkuda, mitte inimesi eksitada.

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

http://counterkicks.com/2012/10/nike-lance-armstrong-biking-separate-paths/

http://www.abovetopsecret.com/forum/thread891383/pg1

Selline on tarbija jõud Ameerikas - kahju et Eestis sellist asja kunagi ei juhtu - poliitikud võiksid eeskuju rahvale näidata.

 
At 23:30, Anonymous Anonüümne said...

erakordselt huvitav oli lugeda, et blogija ei arvagi, et AV süüdi on. Tõesti huvitav.
Aga kuulakem vahelduseks, kuidas tõelised eurooplased elavad:
http://www.bbc.co.uk/iplayer/episode/b01ngqxd/5_live_Sport_Peddlers_Cyclings_Dirty_Truth/

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

PP: ma ei ole kunagi kusagil väitnud, et AV on süüdi ja punkt;

Jah, sellist otsest väidet ei ole, aga lugejale on PP meelsus üheti selge olnud (vt. allpool).Aga seisukoha vahetamine pole Postimehe ajakirjanike puhul üllatuseks.

1) http://suusk.blogspot.com/2012/06/pullerits-kuidas-veerpalu-saaks.html
PP: minu arvates on Veerpalu süüdi

2) http://suusk.blogspot.com/2012/02/pullerits-kes-on-suudi-veerpalu.html
PP: Ja muidugi, ja ennekõike, on süüdi Andrus Veerpalu ise

3) http://suusk.blogspot.com/2011/08/pullerits-kelle-voit-ja-kelle-kaotus.html
PP: Fikseerisin oma arvamuse, et Veerpalu jääb süüdi

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

mehejutt

 
At 11:23, Blogger Tauno said...

Noovot. Kangerti asjad lähevad ülesmäge ja ma hakkan juba tõsimeeli uskuma, et järgmise aasta TdF-l on kaks maarjama meest, kes heal päeval ka korralikult pildil võiks olla.
http://sport.delfi.ee/news/jalgrattasport/uudised/delfi-video-kangertist-saab-vuelta-voitja-nibali-abimees-suurtuuridel.d?id=65129718

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Peaasi et nad "sõnnikust" eemale hoiavas!

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Oh, jah. Kas blogija tooks palun viited oma blogis kohtadele, kus ta "ei ole kunagi kusagil väitnud, et AV on süüdi" vaid et lihtsalt proovid olid positiivsed?

 
At 13:47, Blogger Priit Pullerits said...

Ohoo, värske Ekspress teatab, et minu raamat Ameerikast, mis tuli trükist juba paar aastat tagasi, püsib endiselt edetabelis - Rahva Raamatu müügitabelis koguni kuuendal kohal. Tehke järele!

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Tänud 23:30-le BBC lingi eest. - Huvitav kuulamine.
Eriti, kui TH-le tagasi "topitav" veri oli pahaks vms. läinud ja ta hakkas pruuni ollust urineerima... :( Jõhker maailm. Kusjuures, vend polnud veendunud, et ikka tema veri oli (oma pswd-id kõigil olid kotikeste peal, kuid ikkegi polnud nagu kindel, kui vahele jäi) - kuna vahele jäigi sellega, et erinevad vered olid tema kehast kätte saadud, muidu katteainetega oli proov "puhas". jne., jne., jne..
V-o isegi AP-le oleks huvitav...
AlarS

 
At 17:28, Anonymous Anonüümne said...

jep, Alar, ma (23:30) olin ka ikka päris rabatud tegelikult. Kuigi ma jalgrattaspordist nii väga ei pea, lingi saatis üks tuttav üldharivas mõttes. Aga nagu üks intervjueeritavatest mainis, et profitegija elu oli "like a Bond film", ja siis kõik see konspiratsioon, ja et Armstrong ikka VÄGA jõhkralt valetas ja kui vaja, väheke karmimaid meetodeid ka ära ei põlanud...
Ausalt öeldes ma ikka olin väga skeptiline selle tunnistajate-värgi suhtes, aga kui kuuled, kuidas nad räägivad, eriti need, kes 'kõrgemasse liigasse' saanud ja siis avastavad, KUHU nad tegelikult jala maha panid...
Üks link veel, massööri jutt on siin kirjas ka kokkuvõttena, teda on ilmselt kõige raskem aru saada tubli iiri aktsendi pärast :) - ja tema oli sunnitud siis seda Bondi-värki päriselt tegema, ex.
http://www.nytimes.com/2012/10/13/sports/cycling/lance-armstrong-aide-talks-of-doping-and-price-paid.html?pagewanted=all&_r=1&

 
At 17:31, Anonymous Anonüümne said...

P.S ja pange saate lõpus tähele - niikaua, kui saab tohutut raha teenida sellega, et natuke hoiatad, kui kontroll tulemas, või teatad, kuhu vaja, et numbrid on imelikud, aga 'he's the king'! we can't do it!... so, gentlemen?

 
At 19:28, Anonymous Anonüümne said...

"What a stupid a******!", mõtlesid norrakad kindlasti Pulleritsust. See selleks. Aga Pullerits on nii eilne päev. Võiks analüüsida kasvõi seda kuidas seal Cofideses tulemused paugupealt kukkusid kui üks mees vahele jäi. Teravaid teemasid leiaks ehk lähemalt ka

 
At 20:18, Blogger Madis said...

Nii Priit, kuidas siis järgmine aasta edasi?
http://www.postimees.ee/1011066/newsweek-loobub-uuest-aastast-trukiversioonist
Lähed Kindle Edition peale üle?
Või oled juba üle läinud?
On Sul üldse e-luger?

 
At 20:32, Anonymous Karl Eduard Raasik said...

Võiks analüüsida kasvõi seda kuidas seal Cofideses tulemused paugupealt kukkusid kui üks mees vahele jäi.
-------------------------
Pole asjatundja aga seda mäletan minagi. Seega Taaramäe oleks võinud suu koomal hoida kui kires et tema on kange dopinguvastane

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

BBC Radio 5 saadet kuulates tekib küll suuri kahtlusi, kuidas Meie mehed suudavad puhtana neid edastada???

 
At 21:02, Anonymous Anonüümne said...

Seepärast ta ära kukkuski, et tema ei pannud aga teised panid. Ta ju ütles, et ei taastunud ära ...

 
At 21:05, Anonymous Anonüümne said...

Ju siis Cofidis oli nii kõva valve all, et keegi neist ei julenud enam panna

 
At 21:05, Anonymous Anonüümne said...

Priit kas Reinu puhtusesse usud?

 
At 21:17, Blogger Priit Pullerits said...

Usun!

 
At 21:19, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas Sa julged kätt südamele pannes kinnitada, et Sina oled puhas?

 
At 21:51, Blogger Peeter said...

Teised kommentaarid jätsin nimelt lugemata. Tahaks lihtsalt autorit asjakohase ja paljuski õige sissekande eest kiita!

 
At 21:57, Anonymous Anonüümne said...

Peale selle loo kuulamist on Mae ja teiste Eesti suusatajate kõrged punalible numbrid küll väga väga kahtlased - vabandan kui liiga teen!

EPO

 
At 22:10, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, 21:19, 100 % puhas.

Aitäh, Peeter, 21:51 - sedakorda on päris paljud sissekannet tunnustanud, ja see teeb heameelt - nimelt see, et Eestis on veel palju inimesi, kellel on säilinud kaine ja kriitiline mõistus ning keda ei ole europoliitiline korrektsus lolliks ajanud, nagu on paraku juhtunud paljudega Põhjamaades - need ei ole seal inimesed, kellesugustega tahaks sama riiki jagada. Ja kui keegi peaks hakkama meie kodakondsusseadust jms muutma, siis sellistele tuleb kallale minna - selliste vastu ei saa olla mingit halastust. Vaat, selleks ma sporti teengi! Ma ei ole oma elu ja tegevust panustanud selle riigi, maa ja rahva ja kultuuri heaks selleks, et mingid jälgid eurolömitavad poliitikud meie Eesti idiootse jutu saatel võõrastele maha müüvad.

 
At 22:25, Anonymous Anonüümne said...

Tubli Priit,sind võiks juba püssi alla võtta.

 
At 23:11, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb nii välja, et rattasport ikka väga väga must - Priit hoia distantsi nendest ainetest, mäletame ju sinu sissekannet kus sa ühelt Eesti triatleedilt igasugust erinevat pulbrit ostsid - tead sa ikka mis seal sees oli - tulemused sul kuidagi kahtlaselt head :-)

 
At 23:30, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi arvab, et näiteks tippjalgpall on puhas?

 
At 00:12, Anonymous Anonüümne said...

Priit Reinu puhtusesse usub. Kas AV puhtusesse ka uskusid enne vahelejäämist?

 
At 07:53, Anonymous Anonüümne said...

Kõigepealt kiidan Priidu südikust ja julgust, mis ilmnes selles sissekandes ja ka näiteks lätlasega õiendades. Tunnistan ausalt, et tüüpilise eestlasena jääks endal sellest puudu. Müts maha!


Mis puutub 23:30 kommentaari, siis tulevad seal olevast intervjuust Festina meeskonna ainukese puhta ratturi Christophe Bassons'iga välja ka rattamaailma otsesed paralleelid vanaaegsete üliõpilaskorporatsioonide või isegi maffia vahel.

Stage 10 occurred on July 14 and was from Sestrieres to Alpe d'Huez. Nobody had been talking to him. The entire peloton planned to ride slow for the first 100km without telling him. Bassons only heard about this because a mechanic from his team told him. Bassons decided he was "fed up" and decided to ride ahead of the others ("attacked from the start"). As they came to a flat spot, "all of the teams rode together to close me down". As the teams rode by him, they stared at him.

" . . . and then Lance Armstrong reached me. He grabbed my by the shoulder, because he knew that everyone would be watching, and he knew that at that moment, he could show everyone that he was the boss. He stopped me, and he said what I was saying wasn't true, what I was saying was bad for cycling, that I musn't say it, that I had no right to be a professional cyclist, that I should quit cycling, that I should quit the tour, and finished by saying [*beep*] you. . . . I was depressed for 6 months. I was crying all of the time. I was in a really bad way."


Vikipeedia viide


Kirsipuu oli eelmisel etapil sadulast maha astunud. Kas ta oleks karjaefektiga kaasa läinud? Kas ta oli ka "pundis"?

 
At 10:21, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ma kardan, et ponnistustega oled hiljaks jäänud, Eesti on juba maha müüdud, pole ammu enam eestlane peremees oma Isamaal. Kuis astu, kuis istu, see köik on direktiividega reguleeritud Brüsselist. Ühtse söbralik-vennaliku pere loomise ideoloogia, mida punakaartlastel ellu viia ei önnestunud ligi 70 aasta jooksul, reaalselt realiseerib selle aga Euroliit. Liberaalset majanduspoliitikat propageeriv poliiteliit on Brüsselist vaadatuna muutnud Eesti Potjomkini külaks, köik on ilus ja hea ning eeskujulik, aga tegelikkuses on tagahoov paksult sitta täis...Maamees

 
At 10:53, Anonymous Anonüümne said...

7:53-le

Ju siis on see üksik nutja nõrk, õige mees oleks läänsile pasunasse kütnud, mõtlemata sellele, et mis need ülejäänud 200 värdjat teevad.

 
At 10:53, Anonymous Anonüümne said...

värdjat siis thislik olemise suhtes - dopinistid.

 
At 23:07, Anonymous Anonüümne said...

Kõik ei ole kahjuks alfa isased, kes kohe sõnu sättimatta materdama kukuvad.

 
At 02:49, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 02:54, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht