pühapäev, september 09, 2012

Pullerits: Millega üllatas Tartu rattamaratoni rada?

Kui sa just Eesti kõige kiirem rattasõitja pole, siis millegagi tuleb ikka teisi üllatada – ja iseennast ka. Tartu rattamaratoni avatud raja sõidul olin kahtlemata eriline seetõttu, et sõitsin pool maad täiesti lahtise tagarattaga. Juba sõidu ajal tundus asi kahtlane, sest tagumine ratas tegi teatud hetkedel kolksti!, nagu oleks mu jalgrattal ka tagaamordid. Avastasin lahtise ratta ehk jooksu alles siis, kui oma sõiduvahendit küürida viisin – tõstsin jalgratta üles ja tagaratas tuli plõksti alt ära.

Kes julge on, tehku järgi.

Kuidas selline asi juhtuda sai? Arvan, et süüdi on üks jäme oks, mis tagumiste hammasrataste ja  käiguvahetaja juurde kiilus ning sealt kuidagi lahti ei tahtnud tulla. Pidin viimaks peatuse tegema ja oksa sealt ära kiskuma.

Seekord, erinevalt mullusest avatud raja sõidust, läksin rahulikumalt pedaalima. Eelmine aasta läks liiga kõvaks kihutamiseks, nagu olnuks võistlus – sõitsin, kui mälu ei peta, koguni isikliku rekordi. Nüüd jälgisin, et jääks mõõdukalt varu. Ja õppisin oma Ameerikast toodud 29-tolliste jooksude ja ketaspiduritega Treki Eesti oludes tundma.

Kõiki huvitab kindlasti raja seisukord. Laupäeval ju sadas. Stardisirge oli kohati lirtsuv, aga lompideta. Sellegipoolest soovitan sõita vasakult, kõrgemalt. Vana lasketiiru tõusu ei hakanud sadulas ponnistama – vaatasin, et pooled tõukasid ratast käe kõrval, pooled aga väntasid üles. Järgnevast laskumisest saab suure hooga alla sõita, sügavaid mudaauke pole.

Edasine on valdavalt kruus. 10. km tõusust sain ilusasti ja kergelt sadulas üles. Harimäe tõus metsa vahel oli tugeva pinnasega. Harimäelt laskumine läheb mööda tugevat kruusa, lahtist liiva karta pole. Pärast teravnurkset parempööret laskumise lõpus hakkas tuul tugevasti vastu puhuma, nii et seal oli sel pühapäeval mõttekas teiste selja taha hoida. Siiski läksin ka korra vedama, sest minu arust polnud see härras- ega spordimehelik, kui meie viiene rivi lasi ainult ühel mehel tuult murda.

Põllumaad ja tehnilised lõigud on jätkuvalt minu ahhilleuse kand. Taas jäin teistest maha, kuid kruusal sain vahe uuesti kinni. Muda ja pori oli vähe, enamik rada oli hoolimata eelmise päeva vihmast üllatavalt tahe.

Kõige hullem lõik algab 48. kilomeetril ja kestab 54. kilomeetrini. Seal on mitu suurt mudavälja, kus tuli korduvalt sadulast ronida, ja libedat tõusu. Ei mina ega mu kaassõitjad näinud mõtet neist läbi ega üles pressida. Kuid kes teab, äkki lasevad korraldajad osa neist mudaaukudest saepuru või kruusaga täita – usun, et enamik osalejaid oleks neile selle eest tänulikud.

Vähemasti mulle hästi tuntud metsavaheline pikk tõus umbes 35 km enne lõppu oli üllatavalt tugeva pinnasega, nii et sain sellest kergesti üles. Laiad tõusvad metsasihid umbes 30 km (?) enne lõppu olid küll märjad ja mudaroobastega, ent sellegipoolest sõidetavad. Edasine on taas valdavalt korralik kruus.

Pärast Palu toitlustuspunkti, kus kummutasin kaks topsi teed, sõitsin kolm kilomeetrit üheskoos sinistes Cofidise pükstes mehega, aga tema keeras seejärel ära otse Elva peale ning viimased 18 km sõitsin ihuüksinda. Hellenurmes jõudsin järele ühele seljakotiga mehele ja läksin järgneval pikal tõusul temast mööda – rohkem kedagi teist ei ees ega taga näinud. Oligi hea, sai rahulikult omas tempos kulgeda, katsetada erinevaid ülekandeid. Tundub, et leidsin sobiva variandi, mis aitas mind mitmest tõusust hea hooga ja võimalikult vähese vaevaga üles (kuid kes teab, äkki oli mulje petlik, sest kellegagi võrrelda ju polnud).

Kruusakarjääri ääres laskumine 6 km enne lõppu ja järgnev vasakkurv kannatavad täie hooga sõita, sest lahtist liiva pole. Elva jõe sillale eelnev traditsiooniline mudane koht oli üllatavalt heas seisus, paremalt sai sealt päris tubli hooga läbi. Ka viimane mudaväli poolteist kilomeetrit enne lõppu oli saepuruga tugevasti täidetud, nii et kui seda jõuga rünnata, pole erilist läbivajumist peljata.

Ratta kompuuter näitas 87,9 km läbimiseks kulunud puhast sõiduaega mõnekümned sekundid üle 4:02.

Kuna Art Soonets Scanpixist oli jäänud rajale juttu ajama ja mõned teised mehed Haanja  Rattaklubist, kellest transpordi liikuma hakkamine sõltus, olid samuti saabumata, otsustasin, et sõidan rattaga Elvast Tartusse. Teadjad mehed väitsid, et igal juhul saab nii kiiremini, kui oodata kõigi kohale jõudmist, sõita siis autoga Otepääle Soonetsi valge Fordi juurde ja sealt Tartusse. Viskasin üleõlakoti riiete ja vahetusjalatsitega selga ja asusin teele. Üks pudel jooki oli alles, sest nelja tunni peale olin ära tarvitanud vaid liitri jõujooki (segatuna punase sõstra mahlaga). Rattamaratoni rajal sõin tüki kaupa ka ühe Dexali energiabatooni ning võtsin viis korda taskupudelist Dexali veega lahjendatud geeli. Tartusse koduukse ette jõudsin alla 1:12, ja kuna seejärel pidin ka tööl kiiresti ära käima, sai päeva peale kokku 122,7 km ja rattasõidu puhast aega 5:30.55.

Vist päris hea tühjendussõit enne järgmise pühapäeva Tartu rattamaratoni?
******
Main Street, Helper, Utah. 16. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Kaunis hetk mulluselt Tartu rattamaratonilt. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Jaan Kirsipuu koos isa Reinuga mulluse Tartu rattamaratoni finišis. Jaan Kirsipuu lõi kaasa ka sel pühapäeval avatud raja sõidul. Tema isa oli samuti kohal. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix 
Foto 3: Haanja Rattaklubi sõitjaid (esiplaanil) oli pühapäevasel avatud raja sõidul palju. See pilt on mulluselt Tartu rattamaratonilt. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 4: Mulluse Tartu rattamaratoni lõpetanu sügisese lombi taustal. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

26 Kommentaarid:

At 20:05, Anonymous Anonüümne said...

Kes julge on, tehku järgi- kes loll on,tehku järgi

 
At 20:26, Blogger Madis said...

Veel ägedam oleks olnud lahtise esirattaga sõita :-)

 
At 20:36, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei saa aru, miks peaks sellist lollust teistel järgi teha soovitada... Julgusega pole siin miskit pistmist, ikka rumalusega. Aga tore et ikka Tartu veel jõudsid, 3 km enne finišipaika tulid vastu, üsna morn nägu oli sul peas :)

 
At 21:53, Blogger Madis said...

Ja järjekordne tähelepanek Sinu kirjeldust lugedes annab kinnitust, et jõudu Sul pole. Aga ega Sa seda ju tunnistada ei taha, et jõusaal oleks vajalik või siis kasvõi jõuharjutused looduses vastavale lihasgrupile. Nagu hane selga vesi.

 
At 22:05, Anonymous Anonüümne said...

Mis asi see jõujook on? Äkki oli tegemist ikka spordijoogiga?

 
At 00:20, Anonymous Anonüümne said...

Mis asi see punase sõstra mahl on, äkki oli tegemist Ribes rubrum mahlaga?
BTW, hea lugu.

B-to

 
At 08:12, Blogger Andrus said...

Hea lugu lugeda, ilmselt on oodata Priidult aegade parimat sõitu TRM-il. Kõik märgid viitavad sellele ning ka trenni on terve kevad ja suvi hoolega tehtud.

 
At 09:03, Anonymous Anonüümne said...

Ees on hea sõita, aga kui sõidad juba teises tuhandes on rada kordi pehmem ja mudasem. Nädalalõpuks lubab tugevalt vihma, tuleb samasugune mudaralli nagu paar aastat tagasi.

 
At 11:20, Anonymous Anonüümne said...

Sai isegi sõidetud.
Olen tagumise otsa mees aastaid ja kui midagi katastroofilist ei juhtu, siis siis mudarallit ei tule. Priidu 29-ne peaks kõik poriaugud rahulikult võtma ka ilma maha tulemata - pigem on probleem õige käigu valimises. Mul koos rattaga üle saja kilo ja sain igalt poolt poolsileda kummigia ülesse-alla (v.a. üks parempöördega tõus mudaraja alguses).

Priit - tee paar lühemat treeningsõitu Vooremäel eesmärgiga saada paremat käiguvahetuse tunnet.

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Tänud info eest!

MM

 
At 20:40, Anonymous Anonüümne said...

Priit ,kes on isik neljandal fotol?

V.

 
At 08:05, Blogger Priit Pullerits said...

Pole õrna aimugi.

 
At 09:50, Anonymous Anonüümne said...

to 20:40
Mul on siuke tunne, et suure tõenäosusega on fotol keegi kodanik V. ;)

 
At 10:44, Blogger Ain Veemees said...

Miks on vaja nädalake enne maratoni selline jõuvarude kulutamine teha?

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

Championsystemi sokid, peegeldpildlilt näha olevad ratttapudelid, peegelpildilt näha olevad oranzid inimesed ja pelotoni rattaklubi riietes isik. Teades kus ja umbkaudselt kuna on pilt tehtud ei ole näiteks sportfoto.ee avalikku andmebaasi kasutades üldse raske kindlaks teha, et tegu on Jaan Kirsipuuga.

loogiline ju

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

Loogiline küll aga selliste detailide mehega kokkupanemine vajab erilist huvi sokkide vastu. Eks muidugi Champion System Pro Cycling Teami logo tundmine aitab tuvastamisele kah muidugi kaasa...

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Eesti ratta ja muidu spordieluga kursisolemise küsimus.

 
At 17:31, Anonymous Anonüümne said...

TRT01: SEB 14. TARTU RATTAMARATON : ELVA, EESTI, 18SEP11 -
SEB 14. Tartu Rattamaraton.
Pildil finish.
ma/Foto MARGUS ANSU POSTIMEES
By Line: MARGUS ANSU
Credit: PM/SCANPIX BALTICS
Special Instructions: DIGI
Date: September 18, 2011 12:00:00AM (timezone is GMT)
(11 months, 23 days, 14 hours, 30 minutes, 28 seconds ago)
Location: ELVA, TARTUMAA, Estonia
File: 495 × 800 JPEG
192,614 bytes (0.18 megabytes) Image compression: 84%

 
At 23:46, Anonymous Anonüümne said...

Liivimaa paeluvaim spordiblogi, kus põnevat ja unikaalset materjali üllitatakse väidetavalt 3-4x nädalas, ässitab lugejaid lahtise tagarattaga sõitma ja selle kommentaariumis soiutakse spordisokkide teemal. No comments.

 
At 09:45, Anonymous Anonüümne said...

Kas kõrvaklapid on doping?

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

Hei!

No mis sa seal metsas klappidega ikka teed :) vaja kogu aeg tümmi kuulata?! Metsal on omad hääled, lisaks on klappidega sõitjad metsas nii endale kui teistel ohtlikud! Rajal kohtume sõbrad karvajalad :)
Joel

 
At 18:37, Anonymous Anonüümne said...

Tere Priit. Loen ikka Su kirjutisi ja arvamusi huviga. Su arvamustel on kaalu, sest tegeled ise aktiivselt. Kas jooksmisega on nüüd päris "finiito"? Mina just taasalustasin märtsis. Nimelt käisin eelmisel aastal SEB Sügismaratoni vaatamas ja pildistamas ning sõitsin raja enam-vähem rattaga läbi. Ajas hamba verele ja otsustasin ise ka osa võtta pooles maratonis. Uurisin kas on ka minuvanuseid "ätte" ja selgus, et on küll ja veel milliseid. Aga mulle tuntud nimesid mitte palju. Niisiis panin eesmärgiks vähemalt Sulle ära teha. Paistab, et Sa ei jooksnudki sel aastal. Kahju!
Martin 102. poolmaratonis 2012

 
At 12:23, Blogger Priit Pullerits said...

Kahjuks ei saa põlvetrauma tõttu joosta.

 
At 02:32, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 02:48, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 02:53, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht