kolmapäev, august 22, 2012

Pullerits: Mis seob mind Arnold Schwarzeneggeriga?

Mõned tõelised ja tõsised tegijad võivad pealkirja küsimust pidada oma intellektuaal-sportlike võimete naeruvääristavaks alahindamiseks. Kes siis seda ei tea, siunavad nad küsimuse püstitajat endamisi, et mõlema sünnipäev on ühel ja samal päeval, 30. juulil. Mis on igal juhul märkimisväärne tõsiasi, arvestades, et tõenäosus selliseks kokkusattumuseks, kui nüüd tungida valdkonda, milles ma eriti tugev ei ole – kuid siiski piisavalt tugev Postimehes, kus protsendiarvutusega jänni jäämist ja puusse panemist ei ole ma sugugi näinud kõigest ühe korra –, peaks olema 1:365.

Tjah, see võib asjatundjais tõesti tekitada töö-öö-ööki, kui neid nii lihtsa küsimusega haneks püüda tõmmata. Seetõttu võib uskuda, et veelgi teadjamail meestel turgatab nüüd järsku pähe: jessas, kuidas ma küll kohe selle peale ei tulnud – neil mõlemal on ju maastikurattas Trek!

Hea tähelepanek, väga hea tähelepanek. Aga ka see pole see, mille küsimisega tulla kriitilise avalikkuse ette. Ja faktiküsimustel pole üldse nüüdisajal mõtet – enamik asju on kergesti leitavad ja kontrollitavad.

Siin peab olema midagi veelgi enamat, järeldavad küllap sügavamõttelisemad mehed. Ja nad ei eksi. Ilmselt üliteadlikeile meenub, kui tihti olen viidanud ajakirjale Vanity Fair, mida mõned asjatundmatud on oma ebagalantses ignorantsuses nimetanud kollaseks ja kerglaseks, endale sellega vaid halba varju peale tõmmates. Ja siit need helgeimad pead ilmselt järeldavad, et tuleb minna Vanity Fairi veebiküljele, lüüa sisse otsingusõna «Schwarzenegger» ning vaadata, mis sealt siis välja koorub. Kas pole imelihtne ja loogiline?!

Ja seal see vastus ongi (lk 2, peatükk "California Iron man")! Seda ei maksa nüüdisajal ometi hakata eesti keelde panema, sest kõik saavad ju originaalkeelest aru, ja kes ei saa, sellele leidub veebis abimehi küllaga. Tsiteerin:

He hauls a bike off the back of the car, hops on, and takes off down an already busy Ocean Avenue. He wears no bike helmet, runs red lights, and rips past DO NOT ENTER signs without seeming to notice them and up one-way streets the wrong way. When he wants to cross three lanes of fast traffic he doesn’t so much as glance over his shoulder but just sticks out his hand and follows it, assuming that whatever is behind him will stop. His bike has at least 10 speeds, but he has just 2: zero and pedaling as fast as he can. Inside half a mile he’s moving fast enough that wind-induced tears course down his cheeks.

See jutt käib küll Schwarzeneggeri kohta, aga kui too Ocean Avenue ära unustada, siis muu tuli kuidagi tuttav ette, v.a muidugi kiivri detail. Nojah, aga eks ma olegi Schwarzeneggerist pehmom mees. (Ärge kahjurõõmustage – teie ka olete!)
******
Wendover ja Silver Island Mountains, Utah. 15. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Arnold Schwarzenegger Londonis rendiratta sadulas. Foto autor: EMPICS Entertainment / Scanpix
Fotod 2 ja 3: Ungarlane Andras Parti kukub Londoni olümpia mägirattarajal. Fotode autor: Reuters/Scanpix

27 Kommentaarid:

At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

Järgmises postituses tuleb juttu vist sünnipäeva paradoksist, ning selle seletus PM kontori näol...

 
At 17:08, Anonymous Anonüümne said...

Üks asi on veel teil sarnane Schwarzeneggeriga - mõlemad toetate homoabielusid.

 
At 17:37, Anonymous Anonüümne said...

Kas see, et sa liikluses inimese moodi ei käitu, on tõesti asi, millega eputada?

 
At 17:55, Blogger Priit Pullerits said...

17:08 - mina ei toeta homoabielusid. Kust te selle eksliku väite küll võtate?

17:37 - kas te tõesti võite käsi südamel kinnitada, et ei ole mitte kunagi ratta seljas liiklusnorme rikkunud? Usun, et me kõik oleme seda teinud, ja mitte korra, mitte kaks, mitte isegi viis või kümme korda, vaid ikka palju rohkem. Vahe on ehk selles, et mul on julgust seda tunnistada - ja ei, see ei ole kindlasti asi, millega eputada, selles on teil õigus, ja seda ma ei teegi -, aga need, kes raiuvad, et nemad peavad alati normidest kinni, tegelikult 99,9 protsendil juhtudest valetavad.

 
At 18:00, Anonymous Anonüümne said...

Aga Chuck Norris on kõvem mees kui Schwarzenegger ja Pullerits kokku.

 
At 19:41, Anonymous Anonüümne said...

Selliseid nalju ei viska ma isegi pärast pudelit peeti ja enne ei saa sellele seemnele pihta kah. Võib-olla puudub mul fooliummütsike mis aitaks nalja iva paremini pähe fokuseerida, võib-olla aga pigem usun, et PP on Hiiumaal ülepuhanud ja katsetab miskite California naljade lokaliseerimisega. Kahjuks tõesti kardan, et selle blogi jutu ivast ei saa ka Hiiumaa suuruse Singapuri sõjatehastes tööd rügavad hiinlased aru, kuigi nende IQ on eestlaste omast 10% kõrgem.

Loomulikult jääb võimalus, et tegu on metatekstiga ja jutust arusaajate hulk ongi loetav ühe käe mõne näpuga, kuid ma usun, et sellisel juhul puhkavad need targad Seewaldi parkmetsa majakestes.

Blogiarvustaja

 
At 20:32, Anonymous Anonüümne said...

Sel kombel küll mitte kui 20.augustil kell 19.35 paiku Turu tänava McDonaldsi valgusfoori punase tule all teise sõiduritta ümber reastus ja uhkelt üle ristmiku pühkis Kroonpressi ja Postimehe kirjadega riietuses klaasprillidega rattur suunaga Tähtvere poole.

 
At 22:22, Anonymous Anonüümne said...

Arnold tegi "Kreekat" Californiaga, Priit käkkis "Favoriiti" - muud sidusust ei tohiks küll olla. Üks on Austriast, teine Tähtverest.

 
At 02:03, Anonymous Anonüümne said...

Kas inimene, kes käib riigipühal "ratta seljas liiklusnorme rikkumas", saab olla homoabielude vastu?

 
At 09:19, Blogger Priit Pullerits said...

02:03 - jah, saab.

20:32 - ikka tegite ühe vea! Faktid, faktid... Et millised siis? Mul ei ole klaasprillid (nn prilliklaasid ei ole klaasist).

22:22 - vaat selle halvustava väitega pahandasite mind tõsiselt. Minu ja Kalle Mülleri asutatud Favoriidi hiilgeaeg jäi sellesse aega, kui mina olin selle peatoimetaja (1993-1997). Allakäik algas siis, kui tulid uued ülemused, hakkasid selle kontseptsiooni mujale suunama ja painutama, ja siis tõid uue juhi (Kiur Aarma), kelle käe all ja kõrgemalt tulnud suunamise järel läks ajakiri pisut rohkem kui aastaga hingusele. Favoriidi koha pealt ärge sõna võtke, teie toda asja kohe kindalsti ei tunne. Minu ajal tehtud Favoriiti on pidanud siiamaani Eesti kõigi aegade üheks paremaks ajakirjaks väga-väga paljud inimesed, nt Hans H. Luik. Väga paljud igatsevad seda taga, isegi Eesti Ekspressi parim ajakirjanik Tarmo Vahter.

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 11:32, Blogger Priit Pullerits said...

...siin pole selliste isiklike ja asjatundmatute spekulatsioonide levitamise koht.

 
At 14:29, Blogger Priit Pullerits said...

Vaadake, spordihuvilised, tuli selline huvitav teade:

1. Tartu Linnamaraton (linnamaraton peab olema väikse tähega, nagu ka Londoni olümpiamängud, näiteks - P.P.) toob rajale tipprattur Rene Mandri.

Oma osalust põhjendab Mandri lihtsalt: “Mulle meeldib joosta ja tahan ennast proovile panna milleski muus kui oma igapäevategevuses ning kuna sügisel on Tartu minu koduks, siis lähengi starti just siin.“

Kuigi eelolev täispikk maraton on Mandril esimene, ei ole see olnud tema esimene võimalus säärasest võistlusest osa võtta: “Paar aastat tagasi pidin juba peaaegu minema Nizza Maratonile, aga 10 päeva enne starti tekkis jalga
kerge põletik ja jäi minemata. Seekord saab viga parandatud ja oma esimesele maratonile starti tuldud.” Mandri soov on joosta 1. Tartu Linnamaratoni distants (42,2km) alla kolme tunni.

 
At 14:41, Anonymous Anonüümne said...

Kust see info pärineb, et Tartu linnamaratoni rada just 42,2 km on? Antud rajal ei saa kahjuks 42 km-gi kätte... Kuskil peab olema miski trahviring esimesetele startijatele. Kui stardijoon 300 meetrit Raekoja poole nihutada, siis muidugi on teine jutt ;)

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

Mandri initsiatiiv on kindlasti tervitatav ja eesmärk alla kolme joosta kohe esimesel maratonil on muidugi ambitsioonikas. Aga kõval spordimehel peab kõrge eesmärk olema, see ka arusaadav. Igal juhul jõudu!

 
At 09:39, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kuidas Te kommenteeriksite eilset pommuudist Lance Armstrongi kohta ? Armstrongi enda avaldus ka: http://lancearmstrong.com/news-events/lance-armstrongs-statement-of-august-23-2012

 
At 10:51, Anonymous Martin said...

Ohsaa, Priit! Ei jõudnud ära naerda Sinu lustakat kolumnit http://arvamus.postimees.ee/949352/priit-pullerits-nuud-ma-utlen, kus sõjaväe näide oli väga tabav.

Kuid! T-sõna? Tõsiselt? Kas see tuleb nüüd siin blogis ja sinu kõnepruugis kasutuseke ka N-sõna (N-word?)? Või kui nendes kahes mitte, siis kas ajalehes kasutad seda kindlasti?

Näiteks «Thomas Pell ütles Hakeem Olujule N-sõna, mistõttu soovid ROCK teda karistada».

Kui nii, siis see on lausa paradigmaatiline muutus poliitkorrektsuse poole, mida on muidugi ka T-sõna ja üldse tärnitamine. Poleks siit just uskunud. Kas see on õige tee, türa küll?

 
At 10:52, Anonymous Martin said...

Heh, Rock :) Nojah, mis meelel (näppudel), see keelel. Pikka nädalavahetust!

Klõmm.

 
At 14:19, Anonymous Anonüümne said...

to 14:41
Ja kust selline "info" pärineb?
Nägin selle veerandtunnikese vaeva ära ja sain skeemil näidatud trassi pikkuseks(üllatus-üllatus) 42.2 km .

 
At 15:36, Anonymous Anonüümne said...

14:19
Millisele kaardile tuginedes see üllatus-üllatus sündis? Online kaardirakendused annavad isegi kellasepa täpsusega nikerdades 41,9 km.

 
At 10:17, Anonymous Anonüümne said...

Esmase postituse põhjal jäi mulje et "puudujääk" on ikka oluline,kilomeeter või enam . Kellassepa täpsust taga ajada pole hetkel võimalikki -kodulehel oleva skeemi järgi pole rada täpselt määratletav-kus on stardi ja finishijoon,joostakse sõiduteel või selle kõrval(ja kummal pool?) olevatel kergliiklus- või kõnniteedel jne,mänguruumi olemasoleva trassi ulatuses on tohutult.
14:19

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...


Esmases postituses oli puudujääk 300 meetrit ju kirjas. Sellest ka eelnev vastulause. Pealegi on see maa nii pikk, et puudujääki ei ole võimalik korvata jooksu raja loopimisega ühest servast teise. Hea tava puhul ei püüta näidata raja pikkuseks koma koha järel seda mida ta ei ole stopperiga
mõõtmise lõigus. Kui viga on nii suur, siis tuleb kona tagused numbrid ära jätta inffi jagades.

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Vara sellise asja pärast muretseda-trassi annab paljudes kohtades loopida 20-30+ meetrit,palju on pöördeid, Toomemäel annab olemasoleva skeemi raamidesse jäädes teha erineva pikkusega kaari jne jne. Ja tegu on ikkagi vaid skeemiga.
Kas ühe põhimõttelise vea skeemil leidsid(vihjeks-seitsmendal km-l)?
14:19

 
At 02:29, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 02:36, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 02:48, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 02:52, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht