esmaspäev, august 20, 2012

Pullerits: Mis on Ansipi süü Eesti spordis?

Kolleeg Peep Pahv on viimastel aastatel alatasa väitnud, et Eesti spordisüsteem lonkab, sest tulemused jäävad allapoole loodetut. Vähemasti Pahvi loodetut. Ses suhtes ei vaidle ma talle vastu: suusatamine on down, korvpall on down (ärge nüüd neid viimatisi kahte võitu ületähtsustage; paar korda peab iga meeskond suutma sähvatada, muidu, peksukotina, polekski mõtet areenile tulla)... Londoni olümpia järel tekkis mul koguni väike hirm, kas nelja aasta pärast Rio de Janeiros võib Eesti jääda üldse medalita. Sotši olümpia pooleteise aasta pärast saabki olema katastroof – sealt pole ilmselt esikümne kohtagi loota. Ometi on meil talialade harrastamiseks geograafilised ja klimaatilised tingimused palju soodsamad kui suvealade harrastamiseks.

Ja siis tuli kui välk selgest taevast filosoofiadoktor Eduard Tinn, kes võttis eelmisel nädalal Postimehe arvamusküljel Eesti spordi perspektiivitu olukorra veenvalt kokku. Sageli on vaja just outsiderit, kes ütleks sama, mida on rääkinud elukutselised, nagu Pahv, et sõnum jõulisemalt kohale jõuaks. Ma ei leidnud Tinni kirjutises midagi, millele vastu vaielda. Samuti soovitan lugeda Eesti Olümpiakomitte juhiks püüdleva Madis Kallase usutlust.

Küll aga vaidlen ma vastu sellele, mida rääkis olümpia ajal Pahvile antud intervjuus peaminister Andrus Ansip, kelle sõnum kõlas, et demokraatlikud riigid ei saagi medaleid omaette eesmärgiks seada. Pahv, nagu te mäletate, pani juba Vancouveri olümpia järel Eesti sportlaste kesise esinemise valitsuse süüks, nõudes kultuuriminister Laine Jänese tagasiastumist.

Loomulikult ei saa teha Ansipit otseselt vastutavaks selle eest, et Eesti ei saanud Londonis rohkem ja kirkamaid medaleid, aga see, mida ma talle ette heidan, on tema hoiak ja suhtumine, et medalite lugemine on antidemokraatlik. See, millest Ansip räägib, on tema järjekordne võte veeretamaks endalt ja valitsuselt igasugust vastutust spordi arendamise eest. Kuulutades medalite lugemise antidemokraatlikuks, ütleb ta tegelikult, et valitsus ei peagi mitte midagi tegema, et (potentsiaalsetel) tippsportlastel oleks suurte võitude jahtimiseks loodud suurepärased treeningtingimused, vaid et piisab üksikuist fanaatikuist ja fanaatilistest perekondadest. Aga kui peaminister tahaks tõesti teemasse süüvida, mitte end teemast justkui möödaminnes distantseerida, siis küllap ta märkaks, kuidas paljudes riikides on loodud spetsiaalsed treeningubaasid, et parimad saaks tõesti parima ettevalmistuse. Selliseid baase mainis oma intervjuus Pahvile ka maadlustreener Henn Põlluste.

Kus on Eestis sellised baasid? Kus?! Tehvandi või? Tehvandi on maailmatasemel võistluskeskus, ei enamat.

Selle asemel saame peaministrilt spordiharrastuse edenemise kiituseks kuulda, et nii paljud inimesed Eestis tegelevad harrastusspordiga ja osalevad massispordiüritustel (vt eelviidatud intervjuu). No mis on sellel tippspordiga ja medalitega pistmist!? Mitte mingisugust! Nimetage mulle üks – üksainus! – Eesti sportlane, kes on rahvusvahelisse tippklassi jõudnud massispordiüritustest osa võttes! Vastupidi: sellised üritused on pigem tippsportlaste arendamise vastased. Igaüks ju teab, et näiteks noortel arenevatel suusatajatel ei soovita treenerid Tartu maratonist osa võtta, sest see on liiga pikk ja kurnav ega sobi kalendrisse, kus on oluline olla võitlusvalmis hoopis teisteks võistlusteks.

Lühidalt: vastasseisus Pahv ja Tinn versus Ansip olen ma veendunult Pahvi ja Tinni poolel.
******
West Wendover Utah' ja Nevada piiril. 15. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits.

Fotod 1-3: David Rudisha Keeniast jooksmas Londoni olümpial 800 meetri uut maailmarekordit. Fotode autorid: AFP/Scanpix; AP/Scanpix; AFP/Scanpix

41 Kommentaarid:

At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

/ärge nüüd neid viimatisi kahte võitu ületähtsustage; paar korda peab iga meeskond suutma sähvatada, muidu, peksukotina, polekski mõtet areenile tulla/
Hämmastav demagoogia. See ei ole ju argument. See on hinnang, mis PP sõnul ei maksa midagi. Loevad ju faktid, nagu sa ise oled öelnud. Kuidas siis nüüd järsku nii?

Janno

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Kus on Eestis sellised baasid? Kus?! Tehvandi või? Tehvandi on maailmatasemel võistluskeskus, ei enamat.

Kodanik, kelle valdav treeningubaas on Tähtvere 850m ovaal, ei saagi teada, kes ja kui palju Tehvandil ja selle ümbruses trenni teeb.. IRW.
Mine vahelduseks vaatama- proovima; ehk saad aia taga järjekorras seismata mõne maailmanimega intervjuu tehtud.

See, et rahvasportlasele Tehvandi rulli-või jooksurajad on raskevõtu, ei tähenda, et see just TOP tegijatele või tippu pürgijatele mokkamööda poleks;)))

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Loomulikult, kui Ansipile on vaja pasunasse anda siis astume ühele poole joont, tema on vastutav seemnetest rattakelladeni.

Kahjuks on PP jutus esindatud ainult kollane pool (Pahv) ja analüütiline osa on puudulik.

Vaatame naabrite medaleid:
Läti 2 (1K & 1P), 49.koht;
Leedu 5 (2K, 1H & 1P), 35.koht;
Soome 3 (1H, & 2P), 60.koht;
Rootsi 8 (1K, 4H & 3P) 37.koht;
Norra 4 (2K, 1H & 1P) 35. koht;
Taani 9 (2K, 4H & 3P) 29.koht;
Poola 10 (2K, 2H & 6P) 30.koht.
..
Eesti 2 (1H & 1P) 63 koht.

Kulla järgi hinnates käib elu Eestis allmäge, sest 54 kullasaaja riigi sekka polnud meil asja, rääkimata 5 esimese sekka jõudmisest, mis on olnud võimupartei lubadus rahvale.

Hinnang häving ei saabu Eesti sporti 4 ega 2 aasta pärast, vaid häving on juba käes! Siimani ponnistused olümpialiikumise promootorina on jooksnud karile. Eestlaste spordifanatism on lennanud pilbasteks. Jäänud on ainult profisport, kus eestlased teenivad kannuseid leegionäridena vett kandes. Amatöörsporti olümpiaaladel siin ei eksisteeri. Mehed vaadake tõele näkku - see ongi fiasko, me oleme lati all! Ja latt on kuldne, kõik teised värvid on peksupoiste omad. Me oleme nüüd peksukotid. Need ei aita kuidagi kaasa rahvusliku eneseusu ja väärikuse arengule vaid alavääristavad meie pingutusi ja teevad meie riigi saamatuks. Me võitsime vabadussõja ja võitsime kätte taasisesesvuse, kuid nüüd ei suuda võita ühelgi alal kulda, see on rahvusriigi lõpp ja multipluti homode ja geide sõbraliku riigi algus.

Ladna, meil pole õigust siunata sportlasi, sest nemad tegid ära oma tulemuse, mida Eestis on võimalik amatöörlikult teha nendes tingimustes, mis siin riigis on. Lohutuseks võime öelda, et ka soomlastel läks pea sama nirusti. Samas finlandiseerumine on juba ammu omandanud poliitilise pseudokapitalismi ja kollaborismi värvingu ning naabrite kuldasid imetledes tundub, et Eesti vajub paratamatult Soomega sama teed. 21 aastat iseseisvust ja selline fiasko, kahju!

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

Jalgrattasportlased näiteks liiguvad tipu poole rahvaspordiürituste toel. kui Maratoni sarju ei oleks, siis oleks päris jama.

 
At 15:16, Anonymous Anonüümne said...

Võrreldes I EV medalisaaki 21 (6K, 6H & 9P) medalit 5-lt OM-lt II EV medalisaagiga 12 (3K, 3H & 6P) 6-lt OM-lt. Annab selge pildi, et meie lipulaevasport on allakäinud. Väheke leevendab seda nõrkust talialade dopingukahtlusega medalite saak 7 (4K, 2H & 1P) medalit, kuid tulemus on kokkuvõttes ikkagi nõrk. Meie medalisaak 21 aasta vaates on ajaloo kehvim.

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus on selles, et tipud tulevad osalt ka läbi meie eeskujude. Kui lastel on liikumisharrastust armastavad emad, isad, küll siis nad hakkavad vähemalt esialgu sama asjaga tegelema, pannakse kuhugi trenni ja kui motivatsiooni jätkub, ega siis need tulemused tulemata jää. Olenevalt alast ei ole muidugi kõigil asja Eesti tippu, rääkimata maailma tippu.
Spordis on vaja peale võimete ka iseloomu, seda suurel hulgal sportlastel napib. Iseloomu ja tahet läbi ussiaugu tulemusteni jõuda. Igasugused keskused on kaheldava väärtusega. Sageli kaob nende loomise esialgne eesmärk ja muutuvad seejärel bürokraatlikuks masinavärgiks. Pealegi on enamikel spordialade sportlastel võimalused treenimiseks külalltki head igas Eesti paigas.
Ja veel. Sporti raha panustamine on alati kaheotsaga asi. Kuskil on mõistlikkuse printsiip. Spordis ei ole miskit garanteeritud. Totalitaarsetes riikides üldjuhul panustatakse sporti meeletult, meenutagem NSVL spordisüsteemi. Mina üldjuhul toetan Ansipi mõtet, seal on iva! Me ei pea ilmtingimata "tootma" sportlasi. Ja üleüldse võiksime unustada sellised nõukaaegsed terminid nagu sportlaste kasvulava,järelkasv, jms. Sport on vabatahtlik ja ainult tõsised tegijad, kellel on korralik lastetuba ja kasvatus, võivad spordis läbi lüüa. Memmekatele võime luua mistahes tingimused, kuid asja neist niikuinii ei saa. Aga keskustesse ihalejad ju ongi memmekad!!!

 
At 15:20, Blogger Priit Pullerits said...

13:00 - jah, kaks võitu on fakt, nagu märkisin, aga rõhutasin, et neid ei maksa ületähtsustada: Slovakkia ongi nõrk ja iisrael tegi oma ajaloo ühe halvima etteaste. vaat, kui alagrupis tullakse kahe parema hulka - mis peaks ju olema eesmärk, alla selle ei maksa miski midagi -, siis saame rääkida, et korvpall ei ole down. Praegu seda veel öelda ei saa.

13:35 - teil on väga piiratud arusaam korralikust olümpiaspordibaasist. Et see on ainult rajad ja rajatised. Ei, sellest ei piisa! Sinna vaja on juurde organisatsiooni, know-howd jms, ilma selleta võibki seal suusakoondis niisama tiirutama jäädagi - ja tulemused lähevad pigem ainult hullemaks.

14:40 - teil on värvikas sõnavõtt, olen seal esitatuga nõus - tõesti, fiasko ongi käes. Palun Eesti spordi apologeetidel mitte vedada võrdlusi Soome ja Läti-Leeduga. Soome kui selline on peaaegu kõiges alla käinud (sh Nokia), Lätist-Leedust oleme aga ise end alati paremaks pidanud (ja oleme olnud ka, kui võrrelda olümpiaid 1912-1936!).

Ja nüüd suur küsimus: miks me ei võrdle end sõsarrahva Ungariga?!?!? Las ma aitan teid! Ungari võitis Londonis kaheksa kulda, neli hõbedat ja viis pronksi. Arvutagem: see on kokku 17 medalit. See on, muide, riikide arvestuses 9. koht. Nad on esikümnes! Maailmas üheksandad. Või võtame paljude jalgpallisõprade lemmiku Hollandi - 6-6-8=20! (Ei, nad ei võitnud jalgpallis medalit!) Ja mis eriti alandav: nälgiv ja alaarenenud Põhja-Korea sai kuus medalit, neist neli kuldset! Olgu, veel mõned: tšehhid said kümme medalit ja neli kulda, Horvaatia kuus medalit ja kolm kulda. Aga Ungari?!?!!!

Mis ütlete???

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

Kahte asja ei peaks vastandama - eriti andekad noored peaks saama tegeleda tippspordiga ja teisalt riik peab kindlasti ergutama inimesi tervisesporti tegema (et vähem raha kuluks eluviisidest põhjustatud tõbedele, inimesed saaks tervena rohkem makse maksta jne). Kahjuks on nii Eesti kui muude arenenud riikide põhiprobleem ikkagi see, et rahvas läheb rasva.

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

Teatav seos sporti panustataval rahal ja medalitel kindlasti on. Ei vaidle üldsegi vastu. Tänapäeva tippsport vajab lisaks nö andekusele ka häid tingimusi peale trenni tegemise. Samas ei pea ilmtingimata inimesi innkupaatoritesse suunama.Põhja-Korea on totalitaarne riik. Me ei saa võrrelda võrreldamatuga. Seal valitseva hoopis teised reeglid. Teadmata, mis aladel Ungari medaleid võitsid, julgen arvata, et suhtkoht marginaalsetel aladel.

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Ungari? Viimase 70 aasta jooksul on Ungari suvemängudel ainult ühe korra esinenud kehvemini (medalite arvult) kui Londonis. Priit Pullerits on püüdlik kirjamees, aga elu on korduvalt näidanud, et parem on kui ta statistikaga tegemist ei tee.

 
At 16:07, Anonymous Ervin Kulm said...

medalid võitis ungari oma traditsioonilistel aladel - ujumine, vehklemine jne.
See selleks aga ungarlasi on 10 miljonit, seega ei saa me end ungariga võrrelda.

 
At 16:30, Anonymous Anonüümne said...

Rahvaarv pole teatud aladel alati määrav. On spordialad, kuhu suurriigid ressurssi rohkem suunavad, need on üldjuhul laia kandepinnaga spordialad. Väikesel Eestil ei ole ilmselt lootuski jõuda absoluutsesse tippu näiteks jooksualadel, küll aga kümnevõistluses, kettaheites, sõudmises jne.

 
At 16:51, Blogger Priit Pullerits said...

Ungari 10 miljonit on küllaltki väike rahvaarv. Ungari selja taha jäid palju suurema rahvaarvuga Austraalia ja Jaapan, näiteks, samuti Ukraina. Ja Ungari saavutas edu vaatamata sellele, et seal on selline endast hästiarvavate eurooplaste poolt põlatud partei nagu Jobbik ja et Ungaris on asjad üldse pingelised, nagu kajastas suurepäraselt Evelyn Kaldoja eelmisel nädalal Postimehes. Poliitilise ja sotsiaalse olukorra järgi (mustalsed!) peaks seal olukord olema küll kehvemast kehv, aga spordis on nad tugevad, nagu näeme. Ja olgem ausad: eks kettaheide ja kreeka-rooma maadlus ole ka parajalt marginaalsed alad, kui võrrelda näiteks jooksude, ujumise, korv- ja jalgpalliga.

 
At 16:54, Blogger Priit Pullerits said...

Muide, veel üks huvitav fakt, mis justkui tõestab riigi heaolu ja suutlikkuse seost sporditulemustega. Kreeka sai ainult kaks pronksi ja oli riikide arvestuses isegi Eestist maas, kokku 75. Eesti oli ühel pulgal Bulgaariaga, kus ka asjad on, nagu nad on... Aga Bulgaaria oli ju kõva spordimaa kunagi.

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

Jah, muidugi, riigi heaolu ja suutlikkuse ning sporditulemuste seose musternäidised on 20 parema riigi hulka mahtunud Iraan, Jamaika ja Põhja-Korea.

Ning täielikult tõestab hüpoteesi Austria, kes ei saanud mitte ühtegi medalit.

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

Riikide vahelises koostöös on pahatihti just sport kondina hambus varjamaks riigis tegelikke probleeme. Nii nagu meie võimud nõukogude ajal püüdsid muumaailmale näidata läbi spordi nõukogude Eestit kui heaoluriiki. Rahvuslikud meelestatud jõud seevastu nägid selles varianti rahva iseseisvuse võimalusele,eneseusu ja väärikuse säilimisele.

 
At 17:46, Blogger Priit Pullerits said...

17:06 - siiski USA (1.), Sbr (3.), Venemaa (4.), Lõuna-Korea (5.), Saksamaa (6.), Prantsusmaa (7.), Itaalia (8.), Austaarila (10.), Jaapan (11.) - ja miks mitte ka võimsalt kasvav Hiina (2.) - räägivad igal juhul rohkem selle kasuks, et majanduslik kasv ja võimsus seostuvad ka eduga spordis.

 
At 18:12, Anonymous Anonüümne said...

No eks ta üldjuhul ole jah, aga mis sa tahad siis sellega öelda. Mina saan aru, et meie eduväljavaated on siis olematud, arvestades sellega, mis Eestis ja Euroopas toimub.

 
At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

wow, Eesti jalgpalli meistriliigas oli just VÄGA Põnev mäng

 
At 21:58, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult hakkab kõik pihta rohujuure tasandilt. Kui mina Elvas kunagi 84 aastal jalgrattatrenni läksin, siis peale kuuajalist trennis käimist sain jalgratta koju kaasa juba. Nüüd peavad vist vanemad ise ratta ostma (500.- EUR-i), et poiss üldse trennis saaks käia. Täna oli Mulgi rattaralli. Võitis seenior (Jaan). Meeste tippudest peale eriti kedagi kohal ei olnud. Leian, et kui seenior võidab ralli põhidistantsi, siis on juunioridega järelikult midagi väga mäda.
Teet

 
At 00:51, Anonymous Anonüümne said...

@Teet: Tegu on ju vastupidavus alaga, kus on vanus väga pikalt eeliseks, eriti sellise baasiga meestel nagu Jaan Kirsipuu.

 
At 01:26, Anonymous Anonüümne said...

Lahe. Algul räägime Eestiga sarnastest väikeriikidest. Siis toome argumente juurde sellega, et ka Ungari on väikeriik. Päev lõpeb sellega, et väite tõestuseks tuleb appi võtta USA, Venemaa ja Hiina.

Ma loodan, et kunagi saabub aeg, kus ka endast hästi arvavad ajakirjanikud oskavad end normaalselt väljendada ja lõpetavad vassimise.

 
At 03:12, Anonymous Anonüümne said...

Lurich, Aberg, Hacken­schmidt - eestlased?!?!

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

Kui ma ütlen, et keegi arvas midagi, kas siis on tegemist fakti või arvamusega? Fakt on see, et keegi arvas midagi. Samas fakt on ka see, et tegamist on ainult arvamusega, mitte faktiga.

Kuidas on antud sissekande puhul lood? Kas fakte on suur hulk või siis ainult paar?

 
At 17:55, Anonymous Anonüümne said...

enamik teema kommenteerijaid ei saa aru Eesti spordi toimemehhanismist.
Eestis ei ole sellist eriala ega ametikohta nagu treener. Tegemist on MTÜ -des viljeldava vabatahtliku tegevusega. Sarnaselt lillekasvatajate, loomapidajate jm ühendustega. Kui homme otsustaksid need MTÜ tegevuse lõpetada ei järgneks mingit riikliku reaktsiooni- Palka saavad need treenerid stipendiaatidena, olles fiktiivselt oma ametisse kandideerinud. Mingi aja pärast saabub uus katastroof: pensionile minnes hakkavad need inimesed saama riikliku e minimaalset pensioni, kuna nende eest sots maksu ei maksta. Kui nüüd keegi arvab, et see stipendium ulatub taevasse, siis kahjuks ringleb see kuskil 500 eur piirimail.
Eestis on tekkinud kastide ühiskond sarnaselt Indiaga, kus õpetajad, treenerid jne on automaatselt asetatud asotsiaalide hulka ( nad ei suuda ise oma palga eest elamispinda muretseda, ennast täiendada, reisida jne. ). Samas ootab ühiskond neilt inimestelt üliinimlikke töötulemusi ja tänuks ainult pahameel ja kõiges süüdi olemine.
haigekassa kulud moodustavad juba 1/3 eelarvest ja seetõttu peab sport olema riiklikut prioriteedi staatuses.
Mis puudutab Ansipit, siis idioodiga on raske vaielda. Meenutagem, kui võrkpallikoondis jõudis EM finaalturniirile ja lootis riikliku toetust ettevalmistuseks, said nad vastuseks: ainult totalitaarsed riigid toetavad riiklikult sporti.

 
At 18:56, Anonymous Anonüümne said...

Miks peaks keegi elama kava järgi: 12h und, 6h treeningut ja ülejäänud 6h söömine massaaz ja muu taastumine. Ja teda treeniks treener, kes teeks seda tasuta. Samas pole Eestis ühtegi ujulat, kus saaks 6h päevas treenida.
Kõik Eesti ujujad, kes tiitlivõistlustele üldse pääsevad, treenivad USA-s. Näide oli 18 kordse olümpiavõitja päevakavast.
Kui riik meil sporti ei toeta, välisfirmad, kes moodustavad enamuse meie käibest, pole samuti huvitatud Eestis sponsorlusega tegelemisest. Kust see raha peaks tulema, mille eest eestlastest tulevased olümpiavõitjad ettevalmistust teevad (elavad) 24/7 ja 10-20 aastat. Palju meil neid rikkaid vanemaid on, kes oma raha nii perspektiivitusse tegevusse mataks(tulemus pole garanteeritud). Priit, kas sina teeksid seda?
PS.Mis puutub spordi arendamisse Eestis, siis mitte kedagi ega midagi ei ole võimalik arendada.
Mi

 
At 20:45, Anonymous Anonüümne said...

viimasele kommenteerijale vaidleksin tõsiselt vastu. Kust tulevad eesti vehklejad -Haapsalust, Kust tuli 4 Liidu koondise võrkpallurit - Võrust, enamik väravpallureid Põlvast ja vibulaskjad Järvakandist. Kui on hea spetsialist, fanatism, tingimused ja eeldus, et kõik linna lapsed käivad sellest trennist läbi on võimalik saavutada silmapaistvaid tulemusi

 
At 22:56, Anonymous Erki said...

Tegelikult võib 1 tippsportlase küll välja tuua, kes on nn. rahvasportlasest ülesse kasvanud- Martin Loo.
tasub vaadata statistikat http://www.sportinfo.ee/statistics/task/person/id/65/

Aga jah see on ikka erand.

 
At 23:13, Anonymous Anonüümne said...

Leian, et Eestis ei peagi olema plejaad täiskohaga treenereid. See oleks absurd! See et praegu treenerid saavad klubidelt stipp on nende enda valik. Klubid võivad ju ka palka maksta, aga siis peavad treenerid sellega arvestama, et tuleb ka maksud maksta. Ja ei maksa siis treeneritel ennast võrelda õpetajatega. Vaadaku oma reaalset tööaega, üldtööajast ma ei räägi. Paar tundi päevas 3-4 korda nädalas ja 500 eurot - pole paha.

 
At 23:50, Anonymous Anonüümne said...

midagi nii rumalat, kui 23.13 kommentaar on raske välja mõelda. Ei tea kus Te olete kohanud paar korda nädalas tööl käivaid treenereid.
Reaalne tööaeg on min. 5 korda nädalas.lisaks võistlused nädalalõppudel.
Näitena toome perekond Mägid, kes teevad imelist tööd, kuid kes omakorda töötavad lisaks õpetajatena, et ellu jääda. Kui kellegile tundub, et reaalne tööaeg on ainult staadionil, siis peab treenergi oma tunnid ettevalmistama, muretsema metoodika pärast. See on tüüpiline tainapea arvamus, kes eeldab, et peale tema peavad kõik miinimumpalgaga tööl käima ja temasuguseid veel tänamagi. Mine siis treeneriks, kui palk pole paha ja vaata, kuidas ja kui kerge on päevast päeva sadade lastega hakkama saada

 
At 09:14, Blogger Priit Pullerits said...

17:55 ja 18:56 on kirjutanud head kommentaarid. Aitäh!

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit kuidas sa Tartu jooksumaratoniks valmistud?

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

Kui nüüd Eesti harrastusspordi taset vaadata,kas siis võib-olla,et osa neist on omal ajal leidmata/läbikõrvetatud/mõistamata talendid?
Mis sunnib 30-40 aastaseid mehi hullult treenima ja miks neid noorelt ei rakendatud?
Andres P

 
At 13:50, Blogger Priit Pullerits said...

Ei mingit jooksumaratoni - põlved ei kannata üle 50 meetri korraga joosta. Jooksmisega on nüüd ühel pool, jätke see, palun, juba ükskord meelde.
Hea, kui ratast sõita ja suusatada lubab...
Andres, jah, see on hea küsimus - ja sellele ei ole mõistlikku vastust peale selle, et igaüks teeb, mida tahab. Aga muud ratsionaalset seletust ei ole. Seetõttu soovitan kõigil tõsiselt kaaluda, kas on ikka mõtet niiviisi kõvasti treenida. Kas kuulsite, Tarmo Mõttus ja Emeri Lepp ja Pärtel Piirimäe ja Reip Reedi ja Suusahullud ja tiraltonifännid ja velomehed... no ma parem ei jätka seda rida, enne tuleb õhtu kätte, kui lõpule jõuaksin.

 
At 13:50, Anonymous Anonüümne said...

Mehi sunnib pingutama saavutusvajadus ja tunnustusvajadus. Kui seda mujalt ei saa, siis sport on selleks legaalne väljund ja üldiselt ka kõige tervislikum, tervistavam väljund.
30-40 ja vanemad mehed, jätkake samas vaimus!
Mi

 
At 13:53, Blogger Priit Pullerits said...

Ahjaa, eile toimus Tartu Velo Klubi trennis üks paras loksumine Tartust Elvasse ja sealt Pangodisse. Kiirus oli parimal juhul 36 kandis. Pärast Tatra orgu aitas sellest venimisest ning sõitsime viimased tosin kilomeetrit ühe kaaslasega eest minema, nii 40-44ga. Tema pani lõpus 47ga - vaat see läks minu jaoks juba pisut kiireks.

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Vanemaid mehi sunnib treenima iseendast lugu pidamine, soov mitte ära vajuda, alla anda, panna täiega lõpuni välja, arvan.
Tõestada pole enam midagi, kui loodus on oma töö teinud.
Kel ikka annet oli, küllap jõudis
omal ajal.
Mis tunnustuse annab 100. koht mingis edetabelis?

 
At 16:26, Anonymous Anonüümne said...

Vatuseks treenerile vastates samaga. Sellist demagoogiat olen ma juba kuulnud. Kui sulle treeneriamet ei sobi eks mine siis õpetajaks. Mida sa virised! Infoks niipalju, et neid 2-3 korda "tööl" käivaid "treenereid" ma kohtan pea iga päev. Tõite näite perekond Mägid. Nenedele võik kindlasti palka maksta seda tulemsuliku töö eest. Aga ma ei arva, et taolisi palgatingimusi tuleks rakendada enamusele, kellelt pole kunagi kedagi tulnud ega tule ka. Soomes töötavad enamus treenereid oma peale põhitööd, hobi korras. See oleneb muidugi spordiklubist ja spordialast. Küsimus on printsiibis. Kui oleks amet nimega treener, siis see ei peaks veel ilmtingimata midagi garanteerima, garantii tuleb ikka endal välja võidelda.

 
At 10:18, Anonymous Anonüümne said...

30-40 meeste puhul oli magusam sportimise aeg 90ndate alguses. Siis tuli valikuid teha. 10 aastat hiljem oli jälle aega trenni teha, aga tippspordiks oli rong juba läinud. 90ndate alguses kuivasid spordiüritustel käijate armeed võrreldes nõukogude ajaga kordades kokku.

 
At 02:29, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 02:36, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 

Postita kommentaar

<< Esileht