esmaspäev, juuli 30, 2012

Pullerits: Mis on ratturile parim kingitus?

Oleme siin arutlenud prillide tarviduse üle rattasõidus, kuid kanna sa neid või mitte, kasu neist alati pole. Sel suvel, hoolimata tõsiasjast, et mul on prillid alati ees – muidu ma ei näe ju! –, on mulle ikkagi mitu satikat silma lennanud. Aga see on kõik tühiasi võrreldes sellega, mis juhtus laupäeval.

Sõita oli jäänud alla kolme kilomeetri, kui Ringteel Silberauto esindusest möödudes lendas mulle mesilane või herilane otse suhu. Sülgasin ta nii kiiresti välja, kui sain, aga sellegipoolest jõudis ta mind suulae taha pehmesse limaskesta susata. Nõel jäi isegi sisse. Urgitsesin selle sõidu ajal sõrmega välja.

See ei ole mul esimene kord, kui mesilane või herilane mind suhu on nõelanud. Neli-viis aastat tagasi juhtus see jooksutrenni alguses. Siis keerasin paugupealt ümber ja kuna ta oli nõelanud otse kurku, pidasin targemaks sõita Maarjamõisasse erakorralisse vastuvõttu, kus mulle tehti vastumürgiga (?) süst. Karta võis, et muidu läheb kurk nii paiste, et ei saa süüa ega juua ja vaat et hingatagi. Süst mõjus nii hästi, et kui koju tagasi jõudsin, läksin jooksma ja tegin trenni ära.

Sedapuhku ei hakanud tohtrite juurde sõitma, sest eelmisest kogemusest järeldasin, et vaevalt suurt paistetust tekib. Võtsin külmkapist jääd ja toppisin seda suhu. Ilmselt aitas: paistetust ei tulnud. Aga valu oli sellegipoolest suur, nii et neelatadagi ei tahtnud, ja levis lõpuks koguni kõrva.

Pühapäeval, päev enne sünnipäeva, küsisin naiselt, kas ta ei tahaks mulle ühte kingitust teha. Oleneb kingitusest – või umbes midagi sellist vastas ta. Ütlesin, et see pole midagi hullu ega kallist, ja kestab umbes 38 minutit. Ta taipas peagi, millest jutt.

Jah, tal tuli mind Chrysler Pacifica tuules mööda Tartu-Jõgeva maanteed maale vedada. Ega ta sellest väga vaimustuses olnud, sest mullusest mäletab väga hästi, et seesugune sõit on äärmiselt pingeline ja närviline. Aga jalgratturi jaoks, usun, on paremat ja huvitavamat kingitust raske välja mõelda, kui et saaks auto taga maksimaalse kiirusega sõita.

Palavus oli pühapäeval muidugi kohutav. Hommikul koeraga jalutusringi tehes oli tunne nagu südasuvises Moabis. Hakkasime keskpäeval kodu eest koos minema – mina ratta seljas, naine roolis –, kuid tuli välja, et jalgratas on linnas liiklemiseks ikkagi palju kiirem vahend kui sõiduauto, isegi puhkepäeval.

Sõitsin mööda Kreutzwaldi tänavat Jakobi mäest alla, siis üle Laia tänava silla, Narva mäest üles ja keerasin Peetri kiriku ees Jõgeva poole, jõudsin sealt edasi linnapiirini, aga autot järele ei jõudnud ega jõudnud. Kui linnapiirist välja sain, püsis kiirus 42-43 km/h kandis. Kuid ei tulnud ega tulnud tagant ühtegi halli Pacificat. Alles siis, kui jõudsin linnapiirist umbes kolme kilomeetri kaugusele, jõudis naine järele. Vaat, nii kiire oli algus!

Olin andnud enne stati naisele juhiseid, kuidas peaks sõitma. Ütlesin, et hoidku sirgetel kiirust 55-60 km/h. Kui on kerge pärimäge kallak, võib minna ligi 70 km/h-ga, aga palusin, et ta laskumistel liiga suurt hoogu sisse ei võtaks, sest 80 km/h võib liiga ohtlikuks minna. Tõusudel hoiatasin, et ärgu ta kohe nende alates kiirust alla lasku, sest hooga läheb üksjagu tõusust üles, kuid pikematel tõusudel arvestagu, et üle 40 km/h võib hakata üle jõu käima. Ent mis kõige tähtsam: kui teel lebab mõni puuhalg või kivi või surnud loom, siis ärgu sellest mingil juhul nii üle sõitku, et see jääb täpselt kahe ratta vahele. Ja kokkulepitud märgisüsteem oli meil ka: kui raputan pead, võtku kiirust vähemaks, kui aga noogutan, vajutagu gaasi juurde.

Tuul oli pühapäeval vägagi vali ja keerutav, mistõttu tuli Pacifica taga otsida pidevalt parimat kohta. Kohe algul sain aru, et vahet tagumise põrkerauaga ei tohi suureks lasta – kui see on üle meetri, tekib taga püsimisega juba raskusi. Nii sõitsingi umbes poolemeetrise vahega.

Pacifical on see hea asi, et tal on ees ja taga suured aknad, ja need asuvad just ratturi jaoks sobival kõrgusel. Läbi nende – hoolimata sellest, et tagumine klaas on toonitud – oli hästi näha, mis ees toimub, kas tee on vaba ja kui palju tuleb autosid vastu ja millised manöövrid võivad aset leida.

Kõige esimene tõus, mis algab umbes poolteist kilomeetrit pärast Jõhvi ja Tallinna maantee poole hargnevaid teid, oli kõige raskem. See kulgeb kaarega päris pikalt. Seal langes kiirus lõpuks 33 km/h kanti. Lähte tõusu (800 m pikk) võtsin algul kergelt ligi 50 km/h-ga, seejärel saavutasin stabiilse kiiruse 40 km/h kandis, aga siis tuli tuuleautol ees vasakpöördeks valmistuva bussi taga seisma jääda, nii et üles pidin väntama omal jõul. Pärast Lähtelt laskumist järgneva väikse tõusunuki võtsin Pacifica taga mängeldes 50 km/h-ga ning edasi hoidsin Tabivereni kiirust ligi 60 km/h. Isegi pärast Äksi motelli paremkurvi, kui algab lauge tõus, ei kahanenud kiirus suurt alla 50 km/h.

Viimased 600 meetrit tuli sõita mööda kruusateed. Kokku kulus 30,3 km läbimiseks ehk uksest ukseni 38.32. See on pool minutit kauem kui eelmisel aastal. Ilmselt läks aeg kaduma linnast väljasõidul, kui pidin umbes 8 km üksinda tööd tegema, ja Lähtele läheneval tõusul. Kuid kokkuvõttes võib ajaga rahule jääda. Keskmiseks tuli 47,1 km/h.

Kes veel on sünnipäevaks nii kiire ja põneva kingi saanud?
******
54 miili pikkune tee ümber Silver Islandi mägede, taamal Bonneville Salt Flats, Utah. 15. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits.

Fotod 1-4: Nii suure vahega võidab Kasahstani esindaja Aleksandr Vinokurov Londoni olümpia jalgratturite grupisõidu Kolumbia sportlase Rigoberto Urani ees. Foto 1 autor: AFP/Scanpix; fotode 2 ja 4 autor: Reuters/Scanpix; foto 3 autor: Press Association Images / Scanpix

20 Kommentaarid:

At 15:32, Anonymous Anonüümne said...

Nih, kas selle pärast peab nüüd naise välja ajama. Tavalises trennis saab pidevalt kuhugile tuulde hüpata. Praegu sõidab palju traktoreid, mis ca 50 kmh stabiilselt hoiavad. Maantee rattaga pole suur probleem isegi rekkale taha saada. Selleks tuleb sattuda mõnega samal ajal kuskile ristmikule ning siis talle ennast järgi kiirenda, 85 kmh nõuab küll päris väledat kerimist, aga kui soovi on, siis saab alati hammasrattaid vahetades kiirema ülekande omale panna. Traktorite 50kmh on suht aeglane ning pole probleem ka mööda sõitvale traktorile ennast sappa haakida.

 
At 15:36, Blogger Madis said...

Priit, mis loomad need seal sissekande lõpupildile jäänud on? Mingid hirved?

 
At 15:47, Blogger Priit Pullerits said...

Madis, need on, jah, mingid kabjalised-sarvelised.

15:32 - neist ükski ei ole hea variant, mida pakute. Kust selle traktori leiab tellimise peale? Ei rekka ega traktori tagant näe ette teed ja nende juhid ei oska, erinevalt naisest, kellega on kõiges kokku lepitud, ratturiga arvestada, võib-olla ei näegi teda enda taga. Rääkimata sellest, et marsruudi määravad nemad, mitte sina ratturina.

 
At 15:50, Blogger Madis said...

Kommunikatsioonist. Osta endale üks komplekt käsiraadiojaamadega, millel hands-free kaasas ja saad sõidu ajal sõnadega suhelda. Naine ei pea isegi midagi rääkima vaid kuulab juhiseid tempo osas.

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

Sidest rääkides ei saa jätta mainimata, et bluetooth handsfree on ikka üleprahi. Üks naisele üks endale, topid näpu korraks kõrva juurde ühenduse loomiseks ja teine kord ühenduse katkestamiseks. Lööb silmad ette igasugustele volkitolkidele. Käsijaamad on ekspeditsioonile minejatele ja väljamaal tuuritajatele, kes peavad pappi kokkuhoidma nähtamatute sideõigustega ahistajate pealt.

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

Aleksei Turovski ütleks unepealt, es9f teab internetist, et pildil pole mitte mingid kabjalised sarvelised vaid antiloobid kes elutsevad peamiselt Antelope Islandil.

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Harksarvik antiloop

 
At 21:40, Anonymous Anonüümne said...

Need enne õiget päeva antud õnnitlused on suht magedad kuna venitavad sünnipäeva mõiste väga uduseks. Eriliselt närvi ajab kui spidoka keskmine kiirus hakkab vanust teatama. Ainus hea asi on, et Eesti vanimaks elades on lootust tuules vändates keskmiselt enamikele autodele 110 km/h alas oma ratta olematut punast tuld ja helkurit vilgutada. Seniks aga palju õnne,et tervis sinnani vastu peaks.

 
At 22:02, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd saab PP ehk aru, et prillid pole siin maal moe pärast.

 
At 09:14, Anonymous Anonüümne said...

Prillid polegi pahad, rattasõit on täitsa mõnud, kui seda ei pea naise vana Optimaga tegema, auguga suusad on kah hea, kui korra proovitud. Veel veidi ja ehk näeb PP käel ka pulsikella. Inimene areneb. Priit, i mean.

Janno

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

Minna Olümpiale maratoni vaatama või mitte? Kas teie läheksite, kui viibiksite sel ajal Inglismaal? Mina viibin, aga paraku olen võistlustest 4h rongisõidu kaugusel ja ei suuda otsustada.

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

See, et blogijal on prillid ees, aga neist alati kasu ei ole ei näita seda, et spordiprillidest kasu ei oleks.
Atskaariku prillid ei ole mõeldud rattasõiduks, spordiprillid on disainitud tavaliselt silmi kaitsma. Nende kuju on selline, et prilli ja silma vahele midagi ei satuks.
See, kas vaegnägijale kaugele vaatamise spordiprille tehakse, pole mulle küll teada, aga turumajanudse tingimustes võiks seda eeldada küll, iseasi, kas selliseid prille Eestist leiab.

Kui spordipoodidest kaitsvaid prille ei leia, siis tasub kiigata tööristapoodidesse. Töökaitseprillid on tehtud ka sama põhimõtte järgi nagi spordikaitseprillidki, vahe suht väike ning seegi minu meelest peamiselt disainis. Lõppeesmärk on ju ka see, et prilli ja silma vahele mitte mingisuguseid osakesi ei satuks. Metallitöödel on see isegi olulisem, kui rattasõidul.
Kuhu ma töökaitseprillidega jõuda tahtsin on see, et töökaitseprille on saada ka selliseid,mis on mõeldud prillivajadusega rahvale.

 
At 11:39, Blogger Madis said...

Tuntud firmalt retseptiklaaside võimalusega mudelid:
http://www.rudyproject.com/products/advanced/?sunglasses=rx

 
At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

Hea artikkel 9/10!

 
At 20:04, Anonymous Anonüümne said...

/Oleme siin arutlenud prillide tarviduse üle rattasõidus.../
Ei arutata siin midagi. Lihtsalt Priit ütleb, kuidas on hea ja ilus ning kuidas peab, et naiselikult möku mees välja ei paistaks. See ei ole arutelu, dialoog. See on puhas klassikaline monoloog.

Janno

 
At 23:28, Anonymous Anonüümne said...

Võiks arutleda, mida ERR näitab OM-lt.

Maal teleka põhikanalite peal olles, ei saa üldse aru, mis toimub, ons kuskil OM üldse toimumas???

Päeval näidetakse tundide kaupa sõudmist ja purjetamist, õhtul eranditult ujumist, vahepeal tund aega tühja vehklemisrada nukra korealannaga, aeg-ajalt mõni korvpallimäng.

Ja olümpiastuudio - korratakse eelmises lõigus ülesloetletud aladel vahepeal toimunut, edasi järjekordne kohustuslik lõik avamise programmist, siis (täna) intervjuu Ansipiga, siis pikk jalutuskäik Londonis koos veel pikema intervjuuga baarineidisega (mida süüakse/juuakse) --- halloo .. vahepeal algas tennis, võiks näidata võrkpalli jms

Eelmistelt suurvõistlustelt tulnud rahvusvaheline telepilt ei näidanud alati meie jaoks täpselt seda mida vaja, aga kunagi ei jäänud muljet sõudmise-ujumise-purjetamise ühis-OM-ist

err

 
At 02:28, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 02:35, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 02:47, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 02:52, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht