reede, juuli 13, 2012

Pullerits: Kes suudab rattaga 100 km alla kuue tunni sõita?

Müts maha nende ees, kes lähevad 22. juulil Vooremäe 3000+ rattavõistlusele. Plussmärk arvu 3000 järel tähendab, et tõusumeetreid on kuuel 16,5 km pikkusel ringil kokku üle 3000. Käisin proovimas, mis tunne on.

Ringi algus on lihtne, kulgeb mööda üksjagu tasast metsarada. Siis läheb laiale saepurukattega suusarajale ja tundub, et mis siin ikka hullu, tuleb vaid Vooremäe suusaradade tõusudest üles ronida, seda enam, et peale esimest tõusu tuleb varsti lai ja kiire laskumine – aga stopp!

Ühtäkki võtab võistlus hoopis teise ilme. Eest tuleb rattal vahetada käik kõige väiksemale hammasrattale ja tagant suurematele, sest edasi tuleb sõita puude vahel järske metsaradu üles-alla. Häda neile, kes seda käiguvahetust aegsasti ei tee, sest metsavahel, kui tuleb pressida, selleks enam head võimalust ei teki. Mäekülgedest allasõiduga on see häda, et vähekogenud, nagu mina, suurt kiirust seal küll ei riski sisse võtta. Ülessõiduga on jälle see mure, et isegi kõige kergema käiguga jääb minusugune korduvalt jänni: tõusunurk on kohati hirmus terav, lisaks on pinnas pehme ja paiguti juurikane.

Lühidalt: Vooremäe 3000+ rada on peamiselt meistritele... või algajatele, nagu mina, paras katsumus. Mu tagaratas käis tõusudel pidevalt tühjalt ringi. Aga selle vastu leidub rohtu, nagu targad mehed õpetasid. Tuleb viia keharaskus sadulas ettepoole, lausa sadula ninani – ja see aitas! Tagaratas saavutas pinnasega hoopis parema haakumise. Laskumistel tuleb jälle jälgida, et keharaskus oleks võimalikult taga, et istmik ulatuks kogunisti üle sadula tagumise serva. Ikkagi oli paar kohta, kust ma ei riskinud esimese hooga joonelt alla sõita.

Vooremäe 3000+ võistlusel on edu võti ilmselt selles, et ei tohi end esimeste ringidega kinni sõita. Tõusud nõuavad pidevalt pingsat tööd – annaks taevas, et rohkem vihma ei tuleks ja rada ikka pühapäevaks ära taheneks, sest märjad olud ei ole seal midagi nauditavat.

Mõnes kohas saab siiski kiiret sõitu ka teha. Nii mitmelgi puhul sai mäest alla lasta lauluga, lausa nii kõva lauluga, et tuli pidurid appi võtta. Ent kui mõistlikult sõita, siis kukkumisohtu suurt ei ole. Tõsi, ühe korra ikkagi prantsatasin vasakule küljele – see juhtus järsul tõusul, kui edasi vändata ei jaksanud, ratas jäi seisma, üritasin selle seljast maha tulla, aga ratas veeres kallakul tagasi – oma viga, unustasin pidurid peale tõmmata – ja nii ma müraki pikali käisingi.

Vähemasti võin öelda, et olen nüüd rajaoludega kursis. Ja see on kõva eelis. Teistele esitan siin olukorra võrdsustamiseks suure saladuskatte all hangitud raja skeemi, mida korraldajad püüavad minu teada stardihetkeni salajas hoida, et keegi ei saaks eelluuret tegemas käia. Igatahes võin kinnitada, et 22. juulil tuleb Vooremäel tõesti võistlus karmidele meestele. Mingi triatlon ja mis iganes muud võistlused samal ajal toimuvad – uskuge mind, nood on Vooremäe 3000+ga võrreldes lapsemäng, suvine puhkus, piknik looduses, nädalalõpu lõõgastus, trill ja trall.

Näis, kas võitja suudab Vooremäel läbida kuus ringi ajaga alla kuue tunni. Kuuldavasti on korraldajad teinud raja sellise, et ei suudaks.
Horton Plaza, San Diego, California. 8. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Vooremäe 3000+ võistluse rada on 16,5 km pikkuse ringi lõpus ja alguses lihtne. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Vooremäe 3000 mulluse võistluse võitja Viljar Kannimäe pressimas üles tõusust, mil algajaile käib üle sõiduvõimete. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Leho Rips (vasakult), Art Soonets ja Viljar Kannimäe tutvumas Vooremäe 3000+ võistluse rajaoludega. Foto autor: Priit Pullerits
Fotod 4 ja 5: Vooremäe 3000+ võistluse raja skeem. Info päritolu: konfidentsiaalne

38 Kommentaarid:

At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

Vaatan, et tegemist on väga vinge ja huvitava rajaga just pealtvaatajatele. Saab suht lives võistlusele kaasaelada käänakult käänakule liikudes omasid ergutades või konkurentidele käbiga mööda nina äsades ning nõnda korduvalt igal ringil erinevates rajalõikudes. Ainult üks mure jäi mind vaevama - PP promob järsku üht üritust rattasõidu ABC-st rääkides.WTF kas tõesti tahetakse proffide vahele tuiama saada kari tsainikuid? See lõhnab juba väga verise rahvaspordivõistluse järele. On oodata väärtuslikke fotokaadreid hulludest kolaritest ja vihastest meestest. Blogikirjanduses saab kõvasti varsti laineid lüüa. Jääb vaid küsimus, et kas akrediteeringud sinna on ikka tasuta?

 
At 15:04, Anonymous Anonüümne said...

"Mingi triatlon ja mis iganes muud võistlused samal ajal toimuvad – uskuge mind, nood on Vooremäe 3000+ga võrreldes lapsemäng, suvine puhkus, piknik looduses, nädalalõpu lõõgastus, trill ja trall."

Kõik muu peale Vooremäe 3000+ on lapsemäng, kaasa arvatud TDF

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Mul on ainult üks küsimus - MIKS?

Registreerunud võistlejad II Vooremäe 3000 + võistlusele 11.07.2012 seisuga.
Nr. Nimi
1 Ahti Leppik
2 Ailar Kiristaja
3 Andrus Konga
4 Elvis Lillevälja
5 Ivo Sild
6 Kaido Kriisa
7 Kristjan Jansen
8 Marek Seer
9 Markko Ilves
10 Martin Kadai
11 Meelis Luiks
12 Mikk Ristna
13 Peeter Kand
14 Rain Jansen
15 Rivo Lepp
16 Tanel Uudeberg
17 Tiimo Tõnisson
18 Tõnu Talur
19 Tõnu Uusma
20 Viljar Kannimäe

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Oot oot - kas Priit on omale GPSi sebinud?

"Teistele esitan siin olukorra võrdsustamiseks suure saladuskatte all hangitud raja skeemi, mida korraldajad püüavad minu teada stardihetkeni salajas hoida, et keegi ei saaks eelluuret tegemas käia."

See on muidugi ilus sinust...

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

milleks?

mp

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

kaart on juba oma nädal aega olemas:
http://vooremae3000.eu/?page_id=184

 
At 17:40, Anonymous Anonüümne said...

Priit siis udutab jälle

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

Britid peaks rahvusspordiala muutma PP loogika järgi!

 
At 19:42, Anonymous Anonüümne said...

Ise lugesin velofoorumist järgmist:

autor: lehor
Postita teema: Re: Vooremäe 3000 2012
Postitus Postitatud: 05. 07. 2012. 21:14

Liitunud: 14. 04. 2003. 22:26
Postitusi: 54
Asukoht: Tartu

Facebook'i lehel nüüd ka rajakaart saadaval.

...ehk siis ka see "suur saladus" üle nädala aja tagasi juba koonukaustikus kõigile kaeda olnud ;)

Muidu kas keegi siinsetest lugejatest Tahko rattasõidul Soome pool ka käinud on? Et kas neid kahte omavahel võrrelda üldse annab, ons see kordades hullem, või lihtsalt veidi pikem (Tahkol tundus ka 60km kohta neid tõusumeetreid ikka olevat...)?
Endal see aasta alles esimest hooaega MTB istumise all, üks jalajama ei lubanud enne Tahkot eriti sõita ka, napp 300km tuli kokku (sedagi enamuses poodi ja vahest tööle sõites:), aga enda ja ratta ma seal igatahes tervelt finishisse tõin...aega kulus küll 5h selle 60km läbimiseks, aga hea pikk trenn sai vähemalt. Nüüd juba isutab uuesti miskit pikemat ette võtma, aga samas kui päris 10h "punase laterna" rollis ka rajal olla ei tahaks...kas siis mõtet sinna ukerdama minna?

 
At 21:35, Anonymous Anonüümne said...

Postitusest jääb mulje, et PP kavatseb osaleda? Uskumatu:)
Aga see, et "Mingi triatlon ja mis iganes muud võistlused samal ajal toimuvad – uskuge mind, nood on Vooremäe 3000+ga võrreldes lapsemäng" on natuke vaieldav, päev hiljem algab võistlus, mis PP ja enamusele Vooremäeässadele ülejõu käib - http://www.endurancequest.com/

r.

 
At 23:15, Blogger sk8erboi said...

pulleritsu nime ma reganute listis ei näe..

 
At 23:56, Anonymous Anonüümne said...

Ta on VIP

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

Kaalun asja. Kas ilma amordita sõitmine on väga tappev?

 
At 18:03, Anonymous Anonüümne said...

Mis seal amordiga jamada?

 
At 20:07, Anonymous Anonüümne said...

huvitav üritus. paraku jätan osalemata sest pullerits värgiga seotud.

 
At 23:41, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 16:00, Blogger Andres said...

Eks neid rattureid ongi suhteliselt vähe, kelle treenitus sellise võistluse vastu peab.

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

See peab küll überluuser olema, kui PP pärast mingil üritusel ei osale.

 
At 18:48, Blogger Priit Pullerits said...

...eks paljud siin kõva jutu ajajad kardavad minu käest kotti saada.

 
At 23:12, Anonymous Anonüümne said...

WG a S

 
At 09:10, Anonymous Anonüümne said...

Kuule Priit!
Mul tagasihoidlik küsimus - kas paha juba ei hakka sulle mittesobivate võistluste halvustamiset - triatlon, H100, täismaraton jne.?
Või teed teisi maha nn. enesekaitse kaalutlusel - osaleda ei julge (ei tule piisavalt kõrgele kohale) ja siis on järelikult "hapud viinamarjad"?
Ja see pidev eneseupitus - minu sõber see ja tuttav teine ning ühesgrupis sõitsin-rääkisin kolmandaga. Usu mind, siin lugejate seas on palju teisigi, kes tunnevad sinu poolt nimetatud inimesi (või kuulsamaidki) ja ei pea seda oluliseks ülejäänutele nina-alla hõõruda.

Igaks juhuks soovitan küsida ka nende inimeste käest, kas nad ise soovivad pidevalt sinu poolt sellises kontekstis teistele serveerituna olla.

Head soovides ...

 
At 14:20, Blogger Priit Pullerits said...

...ärge muretsege teiste pärast; keegi kurtnud küll ei ole. Vastupidi: inimestele meeldib, kui nad avalikul areenil seoses oma hobi ja harrastusega tähelepanu pälvivad. Näiteks väga paljud käivad siin pärast võistlusi lugemas, kas nad on ka "pildile" mahtunud.

Ja triatloni ja Haanja100 ja täismaratoni halvustamine - huvitav, kus ma neid halvustanud olen? Palun näiteid!

 
At 18:22, Blogger Priit Pullerits said...

Tere kõigile! Vabandust, et täna ei jõudnud kirjutada, mul oli üks huvitav kohtumine ühe vene endise tippsportlasega, kelle tõusus maailma tippu on suur osa Eestil. Selle teada saamiseks tuleb varuda veidi kannatust. Aga homme, teisipäeval, luban, tuleb siia üks vägagi provokatiivne kirjutis neegritest ja valgetest, rassismist ja islamismist - ja kõik on spordiga seotud.

 
At 23:19, Anonymous Anonüümne said...

Tahaks juutidest ka midagi vürtsiks.

 
At 23:37, Anonymous Anonüümne said...

Kuldsetel Kalevi-Liiva luidetel saabus 43 a disko aeg. Fritz Hans sai uued lindid.... kuulipildujale.

Kas pole internatsionaalselt kodumaine lugu, mis paneb igast asendist PP saabuvale üllitisele ja vastab eelkommenteeria ootustele?

 
At 22:39, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits ütles...

...eks paljud siin kõva jutu ajajad kardavad minu käest kotti saada.

18:48

Vot kotti tõesti ei tahaks sinu käest saada ;-)

 
At 02:29, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 02:36, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 02:47, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s casesc

 
At 02:52, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 07:35, Blogger Unknown said...

ysl bags
fenty puma
tom ford eyewear
yeezy boost 350
moncler jackets
vans outlet
yeezy boost
air force 1
true religion
reebok outlet

 
At 10:21, Blogger Unknown said...

www0416true religion jeans
true religion outlet
washington redskins jerseys
kate spade outlet
bills jerseys
san francisco 49ers jerseys
nike store
chargers jerseys
jaguars jersey
ed hardy clothing

 
At 12:16, Blogger Unknown said...

qzz0419
nike trainers uk
nike shoes
miami dolphins jerseys
true religion jeans
dsquared
skechers factory outlet
nike basketball shoes
supreme new york
polo ralph lauren
christian louboutin

 
At 04:09, Blogger raybanoutlet001 said...

michael kors outlet
michael kors handbags
nike trainers uk
ed hardy clothing
adidas superstars
canada goose jackets
oakley sunglasses
air jordan uk
nike huarache
coach outlet online
zzzzz2018.4.27

 
At 05:13, Blogger Unknown said...

www0705
barbour jackets
jordan shoes
ray ban sunglasses
nobis outlet
oakley sunglasses
christian louboutin outlet
palladium boots
adidas nmd
coach outlet online
mbt shoes

 
At 05:17, Blogger jeje said...

christian louboutin outlet
ralph lauren uk
pandora charms outlet
ralph lauren uk
cheap ray bans
nhl jerseys wholesale
nike shoes for women
christian louboutin shoes
ralph lauren uk
canada goose outlet

 
At 05:44, Blogger Unknown said...

ultra boost 3.0
longchamp longchamps
ray ban aviator sunglasses
james harden shoes
timberland outlet
air force ones
hermes belt
kobe byrant shoes
golden goose
converse outlet

 
At 05:31, Blogger yanmaneee said...

red bottom heels
yeezy boost 350 v2
adidas stan smith shoes
golden goose sneakers
cheap mlb jerseys
kobe shoes
balenciaga shoes
michael kors
supreme clothing
yeezy boost 350 v2

 

Postita kommentaar

<< Esileht