teisipäev, juuni 05, 2012

Pullerits: Miks noortest spordirajal asja pole?

Eelmise postituse kommentaaride järgi otsustades on näha, et enamikku huvitavad naised. Aga kas noored mehed ka kedagi huvitavad?

Mind selles mõttes huvitavad – ja ainult selles mõttes! –, et ega neist õigeid spordimehi ole. Küllap osati seetõttu naiste osakaal massispordivõistlustel suurenebki, et noortest meestest pole pealekasvu loota.

Soojenduseks väike isiklik tähelepanek. Sõitsin hiljuti kahe linna vahel ühistranspordis. Märkasin enda läheduses nelja noort, jutu ja riietuse ja oleku järgi otsustades igati hakkajat ja tubli ja haritud meest, kelle vanus jäi 20 ja 30 aasta vahele. Aga märkasin veel ühte: mitte ükski neist polnud sportliku väljanägemisega. Kõik nad olid püknilised. Reied olid paksud. Vöökoht kergelt punnitav. Ülakehas rasvaprotsent ilmselgelt üle otstarbekuse piiri. Lühidalt: they have great potential for chubbiness.

Aga nüüd laiematest tähelepanekutest. Klubi Tartu Maraton juhataja Indrek Kelk ütles mulle, et tema korraldatavate ürituste osalejate arvu suurenemisse annavad 17-20-aastased noormehed väga väikse panuse. Ta ütles koguni nii: «Naeruväärselt väike on 18-20 aasta vanuste osalejate arv.» Ja vaadake, mis toimub: 2001. aasta Tartu maratonil moodustasid 20-aastased ja nooremad 5,2 protsenti kõigi osalejate arvust, viis aastat hiljem oli see protsent kahanenud 3,2ni ja mulluseks juba 2,3ni. Sedasi pole ime, et Tartu maratoni osalejate keskmine vanus on kümne aastaga kerkinud 34-lt 39ni.

Säästmaks teid igasuguste arvude küllusest – kinnitan, et Kelk vaatas läbi ka rattamaratoni ja jooksumaratoni osalejate arvu –, esitan teile oma reporteritöö resümee ("Poisid lähevad memmekaks"), mis ajas nädalavahetusel sajad inimesed «pöördesse» ning kuulus Postimehe veebiküljel loetavuse top-3 hulka. Küsimus on selles, miks noored mehed on nõrgaks jäänud, koguni memmekaks muutunud.

Kes julgeb sellele vastu vaielda?
West Harbor Drive, San Diego, California. 7. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits.

Fotod 1 ja 2: Tartu rattarallil napib noori mehi. Fotode autor: Kristjan Teedema, Scanpix Baltics

60 Kommentaarid:

At 11:11, Anonymous Anonüümne said...

Kivi Kelgu kapsaaeda! Osavõtutasud on õppivatele noortele ikka ülemõistuse kirved! Kapitalistlik korraldajate rahaahnus tapab spordi noorteseas. Enne kui nearuvääristdes noori süüdistate vaadake korraldajad ikka peeglisse ja pidagi oma ahnusega piiri!

 
At 11:15, Blogger Priit Pullerits said...

11:11 argument on nõrk. Vaadake, millele noored raha kulutavad - iPhone'id ja iPadid ja firmariided ja mõnikord ei jõua ära imestada, mis peente autodega elu alustavad mehed sõidavad. Mingi 20 eurot ühe laheda sportliku nädalalõpuürituse eest ei ole üldse palju, kui tahta korraldajailt mingitki taset, seda enam, et korraldajad on MTÜd, mitte kasumit teenivad asutused.

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

Mis tasemest käib jutt? Kas sellest, kui diplomile märgitakse 12.05.1212. Täielik keskaeg.

Tegelikult on enamus üritusi ülepingutatult kulukad. Rahvasport ei pea olema raha teenimise sport. Ajakirjandus ja korraldajad võiks panna rahateenimise fookuse ikka tippspordile. Ei ole mina kuulnud, et orienteerumisneljapäevad kehva korralduse all kannataks. Ometi on seal ka noored kohal, sest asi on taskukohane. Ülejäänud alad tegelevad aga ainult rahapumpamise üritustega.

 
At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

Üldjoontes nõus. Jah, parajad ludrid on need tänapäeva noored. Samas selles osavõtutasu asjas on point. 20 eurot osavõtutasu on üks asi, teine on see kui näiteks elad Tartust eemal ja liidad sinna juurde kogu selle krempli, kohale liikumise, majutuste jm sarnasega kaasneb. Rääkimata korralike suuskade või ratta ostust. Enda jaoks oli viimane Tartu suusamaraton nii kallis ettevõtmine (logistika, määrimine jne), et tõsiselt mõtlen, kas see emotsioon nüüd sellist eelarvet väärt oli. Kooli kõrvalt noortele ilmselt väga raske. Aga no see muidugi ei ole takistus, et lihtsalt ennast liigutada.
5 aasta pärast kahaneb 18-20 aastaste meeste protsent TM üritustel nullilähedaseks. Sest kui eelmisel aastal oli neid Eestis kokku veel umbes 30 tuhat, siis rahvastikupüramiidi järgi on 2017. aastal 18-20 aastaseid vaid 18700.

 
At 11:27, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits ütles...

11:15 argument on veel nõrgem

"korraldajad on MTÜd, mitte kasumit teenivad asutused" - ka MTÜd teenivad kasumit, seda lihtsalt ei näidata kasumina.

Nagu Kelk ka varasemalt on öelnud, toteeritakse Tartu Maratoni, teiste nelikürituste arvelt.

Kuna meil on liberaalne turumajandus ning igal ühel, kel ei ole riiklikku toetust on õigus küsida seda hinda mida heaks arvab. Kui noorte sport jääb kallite osalustasude taha, siis on see riiklik probleem ning vajab lahendamist. Ehk vajame "spordiministrit"...?

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

Ses mõttes võin uhke olla: kodus kaks kõva spordipoissi; tõsi on see, et olen nende suunamisse sellele teele kõvasti närvirakke kulutanud :)
Aga seda küll, et ka igasugu trennitasud on keskmise palga juures ikkagi päris oluline osa eelarvest; oleks mingigi noortespordi toetus nähtav! Varustus on ju ka kallis.

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

20€ on küll selline summa, mida sai TM-i ühe ürituse eest maksta umbes 10-15 aastat tagasi.
Ütleme nii, et üks TM-i üritus maksab umbes sama palju, kui Kõrvemaa terve nelikürituse sari.
Ja Kõrvemaa üritused on ka väga lahedad ja hästi korraldatud.

mp

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

Ansiplik statistiliste numbritega vehkimise nakkus on sujuvalt ka Priidu külge end pookinud. Huupi pakkudes arvan, et mitte noorte huvi pole languses, vaid hoopis vanemate pölvkondade osalemise suurenemine on viinud protsendi alla ja keskmise vanuse körgemaks.
Et miks noori vähe. Selleks on aegade jooksul läbi nämmutatud x-pöhjust: iseseisva elu algus, öpingud, pere loomine, töökoht jne, jne, ja ka tött tunnistades ka suht kulukas osalemiskulu, mis ei piirdu teadupärast vaid stardimaksust. Aastatega loksub köik elus paika ja küll kunagi leitakse ka tee sinna, mis meelepärane ja huvitav tundub, olgu selleks siis rulluisutamine vöi mudamaadlus....
Olles tänavu kevadel suht tihti sandipargis jooksmas käinud, siis kummaline küll, aga eakaaslasi olen trehvan suht harva, valdav enamus on köik noored, 20-30 aastased....
Maamees

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Olen selline aastaringne spordiharrastaja. Paar-kolm päeva enne Tartu Jooksumaratoni tekkis endalgi mõte, et võiks antud üritusest osa võtta, kuna ootamatult vabanes nädalavahetus. Uurisin koduleheküljelt osalustasusid ja pärast summa 40 silma ees vilksamist oli otsus tehtud. Saan aru, et asi jäi viimasele minutile ja nii edasi. Aga kui juba tööinimene peab 40 euro suurust osalustasu üle mõistuse kõrgeks, millest siis õppiv inimene sellistele üritustele finantsi leiab? Aga eks see tänapäeva ühiskond ongi üliliberaalne - ega kedagi milleksi sundida saa - on palju lontrusi ja ka neid kellel spordiradadel silmad ületreeningutest tõllarattad ees.

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Miks miks, peksa on vähe saanud.
Mina tegin lapsepõlves parajalt ka selliseid tempe, mille eest ema-isa käest kerepeale sain - olgu nad tänatud. Ma mäletan väga hästi, kuidas ma ootasin et ma jõuaksin neil eest ära joosta. Ükskord, kui mind mingi lolluse eest ihunuhtlus ootas, siis võtsingi kõik jõu kokku ja jõudsingi emal eest ära joosta, krt mul oli selle üle hea meel, aga siis sai isa mu kätte ja kasvatas mind veel veidi...

Ja ma mäletan väga hästi, seda kui ma isal jõudsin esimest korda eest ära joosta, rohkem ma vitsa ei saanud :D .
Tegelikult oli neil selles eest ärajooksmises ka oma osa, sest et sporti pandi mind juba väiksena tegema ning alati soodustati seda, muiduki kui kooli asjad tehtud said.

 
At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

Spordiürituste tasud on kõrged? Õppuritele?
Arvutage veidi, palju keskmine kord nädalas pidu pidav nooruk klubisse sissepääsemiseks kuus ära kulutab,m palju ta seal hirmkallile alkoholile ära kulutab?
Normaalsesse urkasse sissepääsamine maksab juba ca 10 €, jookide hinnad algavad 2€.

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

aga kas võrdluse mõttes uurid äkki, kuidas mujal see noorte osalemise % on? äkki pärast jälle selgub, et mujal % veel väiksem ja meie seisu võib heaks lugeda?

 
At 13:14, Blogger Madis said...

Jaah, mina paneks kogu selle mandumise urbaniseerumise ja lapsekasvatamise egiidi alla. Pole vahet, kas mehe- või naisehakatis.
Psühholoogiline aspekt on ka tulnud mängu, kui noored tahavad kiiret tulemust kogeda ja kui ei saa, siis löövad käega ja loobuvad. Ehk siis püsivust on vähe.
Liiga palju segavaid faktoreid uue meedia suunast. Seda siis seletaks nii, et infot erinevate huviobjektide vastu on üsna kergelt käes ja ei suudeta konkreetsele suunale keskenduda, kuna kõik tundub huvitav.
Seda põhjuste nimekirja võiks sotsiaalpsühholoogia aspektist lehekülgede kaupa lahata.

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Noortel on prioriteedid paigast ära.
Mida annab neile teadmine TM lõpetamisest? Isegi kehalise kasvatuse hinne ei muutu.
Aga kui koolis ei ole malli-riideid või kasutavad vana moblat, siis on irvitusi palju.
Tallinnas on selline koolidirektor nagu Agur - pealt näha mõistlik mees, korraldab Mulgi maratoni ja puha. Ei ole kuulnud tema algatustest, mis parandaks õpilaste tervislikku ja kehalist seisundit, kui pikalt oli juttu sellest, kuidas õppuritele on vaja muretseda iPad-d (muud "padid" ei kõlba!) - ja seda vanemate raha eest. No kus see raha veel spordi jaoks tuleb ...?

Mart

PS. Aga mina olen kõvem mees kui Pullerits - parandasin sel aastal Tartu maratoni aega võrreldes üle-eelmise aastaga tunni! Ja olen temast vanem ka ... (Muig!)
What about that?

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

to 11:23
O-neljapäevad on tõesti odavad, aga noori pole sealgi, vt. TON-i protokolle. Kokku ühel päevakul keskmiselt 25 poissi-tüdrukut vanuses 12-18, samas osalejaid kokku 600 ringis. Kusjuures 17-18aastaseid ainult paar tk. Õnneks on rohkem alla 12 aastaseid nöörirajalisi, loodetavasti ei kao nad kõik vanemaks saades ära.

 
At 13:26, Anonymous Anonüümne said...

Arvan, et osad noored on tõepoolest teeninud ära kriitika, millele õigustust siiski ei ole. Alati leidub põhjuseid,miks mitte osaleda, kuid tuleks tungivamalt otsida seda ühte suurt põhjust just osalemiseks.
Alati leidub see raha, et osaleda kui tahta, nagu ka leidub alati uue suitsupaki ostuks...
Suhtugem sportimisse positiivsemalt ja ise tõepoolest vaese mehena, leian alati võimalused osaleda kõigil Nelikürituse osavõistlustel.

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

Noortel on omad sarjad kus osaleda nii, et analüüsi võima jätkuvalt väga nõrk!

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

13:17 eespoolt startijatel on vähem maad sõita ka. :)
Teet

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Kehaline kasvatus tuleb taastada vanas nõuka aja ulatuses nii põhi-kui keskkoolis ning eriti oluline - ülikoolis!

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Noh, osalt võib Priidul õigus olla kuid samas aastad ja aastakümned ei ole võrreldavad. Lihtsalt valikuid on tänapäeval nii palju. Meil on pallitrennid; ja igast võitlustrennid arenenud jõudsalt ja eks pealekasvu noortest tuleb aga nad jagunevad erinevate alade peale.
Aga jooksumaraton.. ma ei saa absoluutselt aru, miks selline spordiala veel eksisteerib? See ala ei ole kuhigi arenenud ja ei paku mingisusgust adrenallini vms. Jooskmine tõesõna on saamatutele kuivikutele, need kes ei oska ei taha ei julge millegi asjalikumaga tegeleda.

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

Klubi Tartu Maraton MTÜ MAJANDUSAASTA ARUANNE

aruandeaasta algus: 01.11.2010
aruandeaasta lõpp: 31.10.2011


I KLUBI PROJEKTID 2011 MAJANDUSAASTAL:

1. 40.Tartu Maraton 19.-20.veebruar 2011
Külma ilma tõttu lükkusid põhiürituste eelsel laupäeval toimuma pidanud lasteüritused 1 nädal hilisemale ajale. Külm ilm maratoni päeval jättis oma jälje lõpetajate arvule ja sundis tegema olulisi lisakulutusi osavõtjate heaolu tagamiseks.Tartu Maratoni suusarada oli suusatatav novembri keskpaigast kuni märtsi lõpuni ja sellisel tasemel iganädalane rajahooldus tõi endaga kaasa väga olulisi lisakulutusi ning arusaamise, et ilma sellesuunalise lisarahastuseta ei suuda Klubi oma jõududega sellist tasuta teenust pakkuda. Kokku osales 40.Tartu Maratoni üritustel 8 158 osalejat, mis on viimase 23 aasta osavõturekord.

2. SEB 29.Tartu Jooksumaraton 7.-8.mai 2011
Programmis oli viis erinevat distantsi: 23 km, 10 km, 10 km kepikõnd, 4 km Avatud Raja jooks, mini- ja tillujooks. Kokku
oli 29.Tartu Jooksumaratoni üritustel 6 211 osavõtjat (kasv 9,81%). Oluline muudatus oli 10 km distantsi stardiaja ja
stardipaiga muutus, mis hajutas oluliselt rajal segunevaid osavõtjate vooge. Väga positiivne oli lasteüritustel osalejate
22% juurdekasv (kokku 2 526 last).

3. SEB 30.Tartu Rattaralli 28.-29.mai 2011
Programmis oli neli erinevat distantsi: 135 km, 65 km, mini- ja tilluralli, millel osales kokku 6 869 ratturit (kasv 7,56%).
Jätkuvalt on kõige populaarsemad laste hulgas Tartu Rattaralli lastesõidud, kus osales 2 954 last. Nii suur laste arv
muudab ürituste ajakava väga pingeliseks.

4. Tallinn- Tartu GP 2011 27.mai 2011
Neljandat korda korraldati UCI ME 1.1. kategooria eliitratturite võistlus Tallinnast Tartusse, 182 km distantsil, finishiga Tartu kesklinnas.Tänu Rein Taaramäe, tema võistkonna Cofidis ja Tour de France mägedekuninga Michael Rasmusseni osalemisele pälvisid mõlemad võidusõidud ka eriliselt suurt meediatähelepanu.

5. SEB Tartu GP 2011 28.mai 2011
Üheteistkümmnendat korda toimus UCI ME 1.1. kategooria eliitratturite võistlus Tartu linnas, 12,5 km ringil 187 km
pikkuse distantsiga. Startis103 võistlejat ja võidusõidu lõpetas 46 ratturit.

6. SEB 5.Tartu Rulluisumaraton 14.august 2011
Programmis oli neli erinevat distantsi: 42 km, 21 km, tillu- ja minisõit. 5.Tartu Rulluisumaratoni kõigil üritustel kokku finišeerus 1 512 rulluisutajat (kasv 15,86%).

7. SEB 14.Tartu Rattamaraton 17.-18.september 2011
Programmis oli neli erinevat distantsi: 88,7 km, 40 km, tillu- ja minisõit. 14.Tartu Rattamaratoni kõigil üritustel kokku finišeeris 7 304 ratturit (juurdekasv 11,1%).

8. SEB Tartu Neliküritus 2011 sarjas osales kokku 702 osalejat (vähenemine -8,4%).Vähenemise põhjuseks võib
eelkõige lugeda Tartu Maratonil külma ilma tõttu vähest lõpetajate hulka võrreldes registreerunutega.

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

MTÜ Klubi Tartu Maraton juhatus on kaheliikmeline. Juhatuse ja volinike kogu liikmetest on palgalised töötajad ainult juhatuse liikmed, kelle töötasu aruandeaastal oli kokku 48 992 eurot.

Otsesed tööjõukulud - 200009€

Töötajate keskmine arv taandatuna täistööajale - 9

Keskmine tööjõukulu aastas 22223,22€

Muud tulud

01.11.2010 -31.10.2011 01.11.2009 -31.10.2010

Klubi lepinguline tegevus: 314428 120265
Osavõtutasud: 415403 216467
Kokku muud tulud: 729831 336732

Sihtotstarbeliselt finantseeritud projektide otsesed kulud
2010/2011.a. eurot

40.Tartu Maraton/Avatud Rada 336600
29.SEB Tartu Jooksumaraton 73075
30.SEB Tartu Rattaralli 92984
11.SEB Tartu GP 46831
4.Tallinn GP 30827
5.SEB Tartu Rulluisumarataon 44879
14.SEB Tartu Rattamaraton 155484
Kokku: 780 680

2010.a.eurot
28.SEB Tartu Jooksumaraton 68 853
29.SEB Tartu Rattaralli 85 806
10.SEB Tartu GP 39 577
3.Tallinn GP 23 400
4.SEB Tartu Rulluisumarataon 42 144
13.SEB Tartu Rattamaraton 144 690
Kokku: 404 470

Kokkuvõtteks:

Väga positiivne oli lasteüritustel osalejate
22% juurdekasv (kokku 2 526 last)

Jätkuvalt on kõige populaarsemad laste hulgas Tartu Rattaralli lastesõidud, kus osales 2 954 last. Nii suur laste arv
muudab ürituste ajakava väga pingeliseks.

 
At 14:10, Anonymous Anonüümne said...

Tartu Olümpiajooks, osalustasu 10-15€, mälestuseks ei mingit medalit ega isegi trükitud ROK juhi allkirjaga diplomit nagu eelnevatel aastatel, liiklus polnud ka enamus rajast kinni pandud, algul paras põiklemine kitsal rajal suure massiga. Ainult elektrooniline diplom ja pudel vett, tõeline säästuüritus.

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

«Naeruväärselt väike on 18-20 aasta vanuste osalejate arv.»


Selles vanuses inime on kas sõjaväes, maadleb ülikoolide esimestel kursustel õpiraskuste ja materiaalsete muredega või täiendab töötute ridu-on täiesti loogiline et osalemine mingil spordiüritusel jääb viimaste prioriteetide hulka.Saavad need mured kord murtud leiavad ka noored oma tee maratonidele ,nagu näitab ka Kelgu välja toodud statistika.

 
At 14:53, Blogger Priit Pullerits said...

14:15 - no kuulge, keskealisel tööinimesel on küll palju rohkem muresid kui 18-20-aastasel, kel pole elul midagi viga! Enamik noist elab papa-mamma kulul ega millegi eest vastutama pea. Aga keskealine tööinimene peab vastutama naise ja laste eest, mõned isegi vanavanemate eest, peab raha teenima ja lisa teenima, et välja tulla, paljud peavad rabama, et laene ja liisinguid maksta. See on elu! Ärge nutke 18-20-aastaste olematute probleemide pärast, see kõlab nagu memmeka hala.

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

14:53 Mulle meeldib, et Priit ei too seekord mängu statistikat ja keerutab üles tühja retoorikat. Tegelikult polegi tal kuskilt sihukest vettpidavat inffi võtta. Ja nüüd lubage ma naeran Kelgu avalduse peale mida PP siia kirjutas :D Vaatame kasvõi viimase 10 aasta "mehed ei nuta" sündroomi Eesti meedias. Sellise sitarahe saju tingimustes tegeleb sportimisega ainult täiesti ärakeeranud laps või memmekas, kes ei huvitu meediamulast. Siin on vähese spordihuvi juured. Täna naudime neid vilju. Ajakirjanikule sotsiaalsest vastutusest rääkimine on nagu sea selga sitt muidugi. Kelgu viga on see, et rahateenimise ajal on jäänud unarusse positiivne propa. Vaikne heakskiit sangarite meediakepitamisele on häbiplekk kõikidele spordiürituste organisaatoritele.

 
At 15:15, Blogger Madis said...

Priit, see võib olla küll elu, aga ei pea olema selline elu. Mis kuradi pärast inimesed raha "õhu" peale on kulutanud. Muidu ratsionaalsed, aga buumide ajal käituvad nagu memmekad :-)
Ratsionaalne inimene peaks suutma oma elu nii korraldada, et ei nuumaks mingeid panku või teisi sarnaseid muidusööjaid tohutute intressisummade väljaköhimisega.

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

"Sellise sitarahe saju tingimustes tegeleb sportimisega ainult täiesti ärakeeranud laps või memmekas, kes ei huvitu meediamulast."

WTF??? Pigem on memekas see, keda sellised arulagedad argumendid spordist eemale ajavad.


Vähese spordihuvi juured on kogu ühiskonnas, kui riiklikul tasemel juba ei tähtsustata ise hakkamasaamist ja tugev olemist (küll liitlased kaitsevad, kuulake U.Reinsalu "Ministri vastuvõttu"), siis on tegu lihtsalt luuserite ühiskonnaga, kellelt sportlikkust nüuda, mis tähendab aeg ajalt pingutamist, on vist liig nõuda.

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

need PP poolt märgitud 18-20 aastased noorsandid mängivad nädalavahetustel vutti Eesti liigades-igal näd vahetusel tuhanded mängijad. Ilmselgelt pole PP vist neile mängudele peale sattunud. Tasuks kaeda.

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Tehke minu sõnade, mitte tegude järele!
Priit, milline on sinu järeltulija seos TM üritustel osalemisega?

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kui vanalt sa ise sellistel sportlikel üritustel käima hakkasid? Mina alles siis kui 40 hakkas lähenema ja siis pandi mind ka pooleldi sunniviisiliselt jooksma.
Keskkooli ajal sai sporti küll tehtud, aga pikka maad jälestasin. Aga nüüd täispikk maraton ka joostud.
TA

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

Priit,ei märganunud su nime 4-ku koondis peale 3-e ala.

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

PP-l õige jutt ja Kelgul ka - spordivõistlustel on vanuseklass 16-21 nii poiste kui tüdrukute hulgas väga vähe esindatud ja mis siin salata - kaasaja noortest enamik on selles vanuses ikka väga jõuetud ja vedelad...

 
At 16:21, Blogger Priit Pullerits said...

Seepärast ei märganud, 15:59, et otsisite vist liiga tagant. Aga ma olen päris ees - 13. kohal! Minust eespool ei ole ühtegi minust vanemat meest. Minust tagapool tuleb esimene minust vanem mees alles 60. kohal.

15:56 - tegin oma kaks esimest Tartu maratoni 10. ja 11. klassi poisina, ja ma ei olnud oma klassis sugugi ainus! Meil vist isegi üks või kaks tüdrukut sõitsid selle läbi. Rattarallil olin ka stardis, kui see esimest korda peeti, aasta oli siis 1982, olin 10. klassi poiss, mäletan, et esimene kägar pandi juba kino Ekraan juures, endal lõppes Sputnikuga sõit poolel maal Põlvasse, kui keegi grupis kukkus, ma lendasin talle otsa ja sealt kraavi, esijooks oli kõver ja oli kogu lugu. Pärast tuli Rein Küttim veel katkestajate bussi ja võttis intervjuu - too mu esimene meediakogemus sportlasena :)

Nii et ma ei eelda teistelt seda, mida ise pole teinud.

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Kaasaja noorus jälgib aplalt meediat ja võtab üle eluks vajalikud hoiakud. Kui ikka koolispordi promo on olematu, modellindus ja tsättimine on IN, siis ongi Eesti spordi järelkasvu madalseis garanteeritud. Lasi meediatööstus liugu Veerpalul ja laseb seda tänaseni. Tehti inimesest narr ja nüüd pigistatakse siit iga € välja mis pigistada annab. Ja PP õpetab ülikoolis just sellist inimestest €-de väljapressimist, kõik ainult omanike kasumi nimel. Ei mingeid aateid ega isamaaarmastust!

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea, et ajalugu on üles kaevatud. 80-alguses oli meedia promo neile üritustele meeletu. Nii kõva, et ma läksin ise ja agiteerisin ka vanemad rajale. Kõik oli vahva, keegi ei sõimanud sportlasi. Nüüd on meedia huvi ainult ise pappi teenida iga hinnaga. Iga klikk loeb. Kas sellist ajakirjandusvabadust me tahtsimegi?

 
At 18:54, Anonymous Anonüümne said...

15,59---anna andeks Priit,tõesti ei märganud,maladets.Ise rehkendasin,et kui vähemalt rr sinuga ühes grupis lõpetanuks,oleks top-10-es--------või siis kipsis.

 
At 21:26, Anonymous Anonüümne said...

Minu sportlik 20-aastane poeg, kes õpib praegu TÜ-s, osaleks hea meelega mitmetel rahvaspordiüritustel, aga tõesti raha paneb piirid. Puuduses me ei ela, aga noortel on sellises vanuses muid tegemisi ja huvisid ka. Vanemas eas prioriteedid muutuvad ja huvialade arv väheneb. Olen isegi viimasel ajal loobunud osadest võistlustest, kuna võistluse maksumuse vahele jääb veel praamisõidu ja bensiiniraha.
Mis te arvate, kas rahvaspordi üritustte tasu on liiga kõrge ja miks see nii on. Paljudel üritustel on ju super sponsorid taga.
Ja Priit, Sa ei vastanud 15.48 küsimusele, kui palju Sinu lapsed osalevad TM üritustel?

 
At 23:09, Anonymous Anonüümne said...

Kui arvestada ka vabatahtlike suurt panust. Õnneks on triatloni osalustasud mõistlikud (Tristar välja arvata, aga sealne korraldus ja saadud nänn ning meeletu emotsioon korvab seda natuke). Siinkohal hääletagem jalgadega. Ööd

 
At 23:35, Anonymous Anonüümne said...

Millist positiivset innustust peaksid noored sportimiseks saama näiteks seda blogi lugedes? Kasvõi pisteliselt erinevate sissekannete üle otsustades on tegu suures jaos nartsissistlike isiksuhälvete peitmisega spordi kaudu.. WTF! Kui läbiv teema on a´la kes kahe-kolmesajanda koha peale rahvaüritusel võisteldes (võideldes?) kõvem mees on ja mitut naist suutis finišisirgel edastada...
Ja mis siis! Võin vabalt ka neljakümneselt liigutama hakata ja maratone sõita. Praegu õpin ja pidutsen. Kustkohast ma peaksin leidma ca 10h nädalas, kirju nagu kakaduu, maanterattal õitseda? Hea kui ma kodus puud lõhutud ja muru niidetud saan.
Head treeninguindu! Kui valikuid napib, andke minna!

Noor

P.S. kuna see on valdavalt hooplemisele keskendunud blogi, siis on vist sobilik mainida, et ca 25x jõuan kangil lõuga tõmmata küll;)))

 
At 08:51, Blogger Priit Pullerits said...

Tore kuulda noorte häält!

Ega keegi ole siin seda varjanudki - ja kes varjab, see silmakirjatseb -, et suur motivaator meestel üldse spordis osalemiseks on omavahelise hierarhia selgitamine. Jah, seda võib ka nartsissismiks pidada. Aga see on mõistlik nartsissism, suunatud oma kehalise võimekuse edendamisele. Hoopis hullem on tänapäeva noorte nartsissism, millest Lääne ajakirjandus viimasel ajal ühe rohkem kirjutab, kus peale mõttetu eneseimetluse ja -eksponeerimise midagi muud polegi (me and my deddy bear; looking into the sunset...).

Mehed peavadki omavahel konkureerima, hierarhiat paika panema, see on nii loodusest seatud. Häda on selles, et nüüdisaja Lääne mõttevoolud, mis on läbi imbunud äärmuseni arendatud haiglasest humanismist, püüavad esiplaanile nihutada ja väärtustada idiootset näilist võrdsust. Võib-olla säärase totaka hoiaku levimise vastu õiged mehed seda vihasemalt spordiradadel müttavadki, sest see on ainus mängumaa, kus saab vastata ürgsele kutsele? (Okei, see viimane lause oli sisult enormous stretch of mind - aga huvitav on ikkagi selline aktsioom püsti panna.) Noored ei taha ehk osalt seetõttu neis meeste mängudes kaasa lüüa, et nemad on juba sellest läänelikust soft-hoiakust läbi imbunud. (Teate ju küll neid totraid jutte, et ega nüüdisaja sõjas otsusta enam muskel, vaid ajud - mis on täiesti arulage ja allaandev hoiak; iga vähegi elu jagav inimene teab, et sõjas otsustavad ikkagi ja endiselt ja üksnes boots on the ground [seepärast ei piisagi ameeriklastele droonidest, vaid on vaja suuri kontingente saata küladesse laiali, et nad seal patrulliksid]. Aga näete, juba leiavad noored on ludridusele ja tubasele tegevusele isegi pseudomilitaarset õigustust.)

Bloody hell, kui ma seda mõttekäiku veel edasi arendaks, saaks siit intrigeeriva essee, aga seda siit küll keegi ei ootaks...

Kuid tubli noor olete, 23:35, et 25 korda lõuga tõmbate! Aga pidutsemisega pidage piiri, see ei tee teid milleski paremaks.

 
At 09:31, Anonymous Anonüümne said...

No ma ei või! 80-el tegid noored sel ajal Propa kontsert ning ETV-ER vutimängu ajal revolutsiooni ja mässasid NL imperealismi vastu kui PP istus sõjalises ja teenis ustavuse kannuseid valitsenud impeeriumi ees. Seda lipitsemist ja pugemist nimetan ma mökutamiseks, aktiivne noor rsk!

 
At 09:48, Anonymous Anonüümne said...

PP: Mehed peavadki omavahel konkureerima, hierarhiat paika panema, see on nii loodusest seatud.

Kui kõrgel on hierarhias see isend, kes mangub end teiste auto peale, viilib mööda stardimaksudest ja annab lubadusi, mida täita ei suuda (sõidan lõuga, annan kommenteerijad politseisse jne)?

 
At 09:51, Blogger Priit Pullerits said...

Aitab lahmimisest, 09:31. Teie viidatud sündmuste ajal olin ma koolipoiss, mitte mingi sõjalise tunnis istuja.

Ja kui te viitate sellele, et 1980. aastate lõpus tegin ma ülikoolis sõjalise eksami ära enne teisi, esimese korraga, siis seda olen siin korduvalt rääkinud, aga teiesugustele lahmijatele, kes paistavad silma pahatahtliku õelusega, seletan veel: ma ei kavatsenudki punaarmee ohvitseridele pakkuda seda mõnu ja lõbu, et saaks eesti tudengit mõnitada, lasta tal kevadel sõjalise kateedri vahet joosta, tegemata asju järele teha, BTRi nühkida ja relvi puhastada, nagu lasid endaga teha peaaegu kõik teised, vaid tegin asjad ära nii, nagu peab. Veel kord: ma ei lasknud end võõrvõimu militaaresindajail "trukkida". Kahjuks teised, kes vist on üritanud end eriliste vastalistena näidata, seda endaga teha lasid - ja mille nimel? Lõpuks pidid nad ikkagi need asjad ära tegema, ega neil pääsu olnud, ainult et punaohvitserid said nende "trukkimisest" veel mõnu kah.

Te ei ole ilmselgelt tollest ajast ja süsteemist, nii et ärge siin valeväidetega sõna võtke. Teie eelnev sõnavõtt klassifitseerub laimuks. Järgmine kord võtan te kommentaari kellaaja ja trackingust IP aadressi ja kohtus näeme, selge?

 
At 10:29, Anonymous Anonüümne said...

Ja Priit, Sa ei vastanud 15.48 küsimusele, kui palju Sinu lapsed osalevad TM üritustel?

21:26

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

"Eelmise postituse kommentaaride järgi otsustades on näha, et enamikku huvitavad naised. Aga kas noored mehed ka kedagi huvitavad?"

Isiklikult võin küll Full disclosure teha ja öelda, et mulle meeldivad sportlikud naised ning tahaks neid rajal rohkem näha. Sporti võtan mönuga, eesmärgiks on hea enesetunde saavutamine. Ja mis saaks olla veel mõnusam, kui teha seda üheskoos hea seltskonnaga. Kõige enam jälestan tegelasi, kes rajal teistega ei arvesta ning seetõttu teiste elu ning varustuse ohtu seavad. Viimase aja kogemused massiüritustel (eriti ratta)on aga kahjuks pigem negatiivsed. Juba esimestel kilomeetritel on tunne, et tahaks mõnele tegelase lihtsalt pasunasse sõita, kuigi eesmärk on tunda end hästi ning positiivselt.

Mis vahet seal on kas oled 50s või 550s?

PS! Kodus on kasvamas kaks tulevast spordimeest, see on minu ülesanne nad õigele teele juhtida. Aega rahaga osta ei saa, kui jõuad osta lapsele iPadi, siis tõenäoliselt ta sul sporti ei tee..:)

 
At 10:53, Anonymous Anonüümne said...

1980. aastate lõpus tegin ma ülikoolis sõjalise eksami ära enne teisi

Tubli-tubli,said ikka pagunid ka?
Seda ajal kui naaberülikoolis saatsid sajad tudengid sõjardid pikalt,hoolimatta ähvardustest et diplomid jäävad saamata!?

 
At 10:55, Anonymous Anonüümne said...

Noh sõjaline oli programmis juba keskkoolis, seega pole laim ühti.

Õnnestub tänastel noortel simuleerida sõjaväest vabastavaid haigusi ja õnnestus see ka 80-el, mis välistas trukkimise hirmus pugemise võõrtäitevvõimu karmimaile esindajaile. See pole laim. See on reaalsus. Ei olnud vaja kedagi suitsuvorstiga tol ajal määrida selleks. Kui nutti oli sai kõik paberid korda ilma nõelasilmast kaamelit läbi ajamata. Kõik oli kinni tahtmises ja võõrvõimuga kollaborismi soovis. Kellel oli allumise soov, see allus, kes ajas selja sirgu, see ajas sirgu. Ei maksa otsida vabandusi, et süsteem ei jätnud võimalusi. Jättis!

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

See eriti kõva kohtus käija ei suutnud end kaitsta isegi Avaliku Sõna Nõukogus seoses Kaia Kanepi "hüsteerilise eide" juhtumiga ja sai ata-ata.

 
At 11:10, Blogger Ain Veemees said...

Kui ikka maast madalast pole harjunud liigutama, mida siis loota? paljud noored on ülekaalulised või sellepoole kalduvad, vanematele tuleks rohkem teavitustööd teha!

Terv Ain V

 
At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

See jutu viimine N.-Liidu sõjaväest viilimisele või mitteviilimisele on libe teema. Eriti selle seos mehepojaks kasvamisega.
Lihtsalt silmaringi avardamiseks võiks paralleelselt läbi lugeda kaks raamatut- teenimatult (minu arvates) meediakära saanud Mihkel Raua "Musta pori näkku" ja enam-vähem samal ajal üllitatud sama põlvkonna mehe, Alar Niguli " Võitlus kahel rindel". Alustuseks võite guugeldada mõlemat nime spordivõistluste kontekstis.... (üks on TM-l ikka alla 4h mees, teist ei leia ka tikutulega..)
Lisaks peaks olema Alaril üsna mitu võitu maailma mainekamatelt militaarretkedelt. Ka vastupidavusala. Ja mitte ainult.
Seega- arvake ise, kellele kuulub rohkem respekti? Üks laskis justkui ennast võõrvõimul "trukkida", teine jõi lihtsalt enamuse ajurakke maha.
Kurb, kui ei suudeta asju hoomata ajaraami kontekstis.
BTW, mingi ülikooli sõjalise podgatovka klounaadist viilimine küll miski eriline kangelastegu pole. Ilmselt need, kes ei saanud viilida, oskavad vähemalt AK47-st pauku teha, kui jamaks läheb....

 
At 11:54, Blogger Priit Pullerits said...

Kui tahate nõuka-aja lõpu asju teravaks ajada, siis siin teile infi: 1989. aasta lõpus oli TÜ mees õtudengitele ette nähtud kuuajaline sõjalise laager Klaipedas. See oli iidamast aadamast nii olnud, seal sai paguneid. (Full disclosure: mul on punaarmeest vanemseersandi pagunid, ei enamat.) Seal laagris käisid aga ainult juurateaduskonna 1990. aasta lõpetajad - vaat neile esitage küsimused, et miks nad võõrvõimuga koostööd tegid. Mina ega keegi mu žurna- ega ajalooõpingukaaslastest seal ei käinud.

Sellised mehed, kes kõiki fakte ja asjaolusid suu s*tta täis võtavad ja siin p***ndama kukuvad, teevad ainult endal marki täis.

 
At 11:55, Anonymous Anonüümne said...

11:38 - libe teema või mitte aga kuna PP poolt mainitud sündmus sõjalise kateedris on fakt siis mina ei julge temaga luurele minna. Kuigi mees aegajalt suudab öelda välja täiesti ilusaid pärle on mineviku plekk jätnud usaldusele kustumatu jälje.

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

Isegi tunnistan, et spordiüritustel käimise pisik tuli alles siis sisse, kui tööandja toetas osalemistasus.
Nüüd kui pisik juba sees, olen nõus ka ise maksma :)

 
At 12:37, Blogger Priit Pullerits said...

11:55 ja ka teised - no mina ei julgeks siit küll teist enamusega luurele minna, vaadates, kuidas te teile seltsungit pakkuvale kaaskodanikule kogu aeg nurga tagant reeturlikul kombel, s.t ennast argpükslikult peites kaikaga annate. Selliste argpükstega ja reeturlike natuuridega luurele - oh ei, tänan, ei!

Aga ma olen teist kõvem - ei saa te minust jagu, nagu näete, siis ikka elan ja tegutsen!

 
At 12:50, Blogger Madis said...

Priit, mina olen Sinust kõvem :-)
Ma olen Vasaloppeti põhidistantsi läbinud :-)
Ja spordiürituste tulemustes on minu nime mainitud rohkem, kui Sinu nime.

Kui juba kõvatamiseks läks :-D

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

Tere!
Priit, au ja kiitus sulle, et oskad ja suudad panna läbi erinevate meetodite
juba aastaid teatud osa rahvast tegelema harrastusspordiga natukene rohkem. Tean paljusi, kes tahavad Sulle ärapanna, tean paljusi, kel on soov lausa vihast Sulle ärapanna, mistõttu treenitaksegi erinevatel põhjustel aina rohkem. Aga vot paljud tõepoolest ei suudagi Sinust paremad olla nt.Nelikürituse arvestuses..., või siiski suudate? :) Võibolla ehk tõesti, kui vahelduseks tihedamini treeningutel viibite. Edu igatahes kõigile!

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

lasteaed....

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Küll ikka Pulleritsule meeldib inimesi kohtuga ähvardada. "Mul on teie IP-aadressid teada!" kõlab ju võimsalt, aga tegelikult pole Priidul mitte midagi sellist. Oma zone.ee statistikast kellaaegade klapitamine pole esiteks mingi tõestus ja ka mingeid reaalseid IP-aadresse pole Priidul tegelikult olemas. Seega, kes tahab, võib vabalt solvata, laimata ja muidu läbustada. Ning Pullerits ise lausa küsib seda. Nagu enda arust kuulivesti kandev valge politseinik läheks Harlemisse ning karjuks üle tänava: "Noh pigid, tulistage aga, ma jään ellu!" Ja siis selgub, et tegelikult oli see "kuulivest" papist ja vahukummist polsterdatud....

 
At 17:08, Anonymous Anonüümne said...

14:26 näeme järjekordset tõestust, et faktidega tegelevad siin blogis lugejad-kommenteerijad. Blogiautor kajastab faktidega ümberlükatud usku. Kokkuvõte - skämm - aga nagu igasugune ilukirjandus on see siiski lugemisnaudingut pakkuv blogi.

 

Postita kommentaar

<< Esileht