esmaspäev, mai 21, 2012

Pullerits: Kuidas mul õnnestus saada võidukarikas?

Üks on päevselge: ei mina ega enamik minusuguseid, isegi minust paremad, ei võida spordis kunagi mitte midagi, vähemasti individuaalalal. Seetõttu on mõistlik panustada sinna, kus võitu on võimalik loota. Sest iga inimene vajab elus tunnustust ja heameelt kordaminekute üle - ka need, kes seda vajadust eitavad. (Küllap suurem jagu eitab seda seepärast, kuna annab aru, et võitu pole kusagilt loota.)

Möödunud reedel, pärast hommikust intervjuud Tallinnas ühe multimiljonärist ärimehega ja sellele järgnenud ettekannet maailma ajakirjanduse suundumustest Eesti ajakirjanike seminaril, sõitsin ruttu tagasi Tartusse, et jõuda Tartu Ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni instituudi kevadisele õppeaasta lõpu eelsele suurüritusele. Seal oli muude asjade seas kavas õppejõudude poolt tublimateks tudengiteks hinnatute ja samuti üliõpilaste poolt parimateks õppejõududeks hinnatute autasustamine.

Sain teist aastat järjest bakalaureusetudengite hääletusel parima õppejõu tiitli, millega kaasnes karikas (foto ülal) ja samuti aukiri (foto paremal), sest karikas on rändkarikas ja kui seda järgmisel õppeaastal ei saa, siis ei jääkski aukirjata tõendit, et oled tolle karika saanud. Sain teada, et hindamisel lõi kaasa üle saja tudengi. (Magistritudengid [neid ma ei õpeta] hindasid parimaks Marju Lauristini.)

Jah, sel võidul pole spordiga mingit pistmist, aga mulle pole see sugugi vähem väärtuslik võit, kui oleks võit spordiradadel. See ei ole saavutatud nii, et olen tudengite vastu leebe sõbramees ja panen kõigile ainuüksi kohale ilmumise eest A või B välja. See on saavutatud pigem põhimõttel, kui palju võib tudengitele anda iseseisvat tööd, nii et nende tööde hindamise ja kommenteerimisega ise veel toime suudad tulla. Ütlen ausalt, et ega ma vähe pingutanud - kuigi ma ei pingutanud sellepärast, et võita, vaid ennekõike sellepärast, et anda noortele inimestele maksimum, mida mul on anda. Eesti ajakirjanduse tööandjad hindavad ju mu tööd selle järgi, kui hästi suudan noori ajakirjanikke ette valmistada. (Kuigi Lauristin on elutarga inimesena mulle öelnud, et tuleb leppida paratamatusega: enamik sellest, mis noortel puudu jääb, kirjutatakse nende õpetajate kraesse, isegi kui õpetajatel nende puudujääkidega midagi pistmist pole.)

Aga räägime spordist ka! Mul algab iga loeng kontrolltööga, kus esitan koduseks lugemiseks antud materjalide põhjal viis küsimust. Teile esitan ainult ühe küsimuse - ja kuigi viitematerjali kaasa ei anna, siis on kõigil võimalik teha piiramatul määral taustatööd, et järgnevale küsimusele vastata. Kõrvalolev pilt pärineb Vahur Kalmre peagi ilmuvast raamatust "Kolm Kirsipuud", ja küsimus kõlab: mõistagi tunnete ära, kes on pildil, nii et nimesid ei hakka siin küsima, kuigi vastusesse pange need kirja - kuid peamine on vastata, mille traagilisega lõppes pildil nähtav kohtumine ühele osalejaist? Ja täpsustav lisaküsimus, juhul kui õigesti vastajaid on mitu: mis aastal on see pilt tehtud?

Kahe ülemise foto autor on Priit Pullerits; alumine foto pärineb Vahur Kalmre raamatust "Kolm Kirsipuud".

25 Kommentaarid:

At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

Kuum ja Suun.
Traagika? Peale sööki avastasid, et raha pole.

P1

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

4 bakatudengit tunnustasid oma "sädet"... Enne sessi nimetan seda lihtlabaseks äraostmise katseks. Pärast sessi oleks tollel karikal hoopis ausam mekk manu.

Tegelikult ei huvita kedagi, kuidas tunnustavad oma guru tema õpilased, palju olulisem on teenida välja samalaadne tunnustus tööandjalt. Isegi kui selleks tunnustuseks oleks tööpunalipu orden (endisele küüditatule;) on see sügavamatähenduslikum, kui õpilaste poolt raha sahtlisse pistmise asemel karikas välja anda.

Tõesta Priit, et sa ei ole äraostetav ja loputa neid allakirjutanuid eksamil nii nagu sa pole seda kunagi varem teinud. Nt miskid eriti tüütud lisaküsimused, mida ükski viiemees ei suuda kunagi perfektselt äravastata ja mis on aluseks 2 palli madalama hinde väljastamiseks. Siis jääb noorsandidele eluksajaks meelde, et ei tasu pistise andmisega isegi üritada.Isegi kui pistis on moraalne. TÜ õppenõukogu võiks kah uurida järelvalve korras, et kui adekvaatselt nüüd PP neid tudengeid hindab. Ja ma ei räägi 100-st keda väidetavalt see nelik esindab. Räägime eelkõige oma allkirja loovutanutest. Siis teavad edaspidi kuhu käe alla panevad. Väärt õppetund kogu eluks!

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

Suun sai karistuse kohtumise eest kodumaa reeturiga. Arvati NL koondisest välja või sai välismaale sõidu keelu.

Jaanus Kuumani jõudis tõeline traagika aastakümneid hiljem. Visa sportlane oli

 
At 12:29, Blogger Priit Pullerits said...

12:07, öelge, palun, miks te kirjutate siia sellist informaarimatut jama? Kas te teate, et seda, mis te siin kirja olete pannud, saab kvalifitseerida laimuks? Laim on pahatahtlik tõele mittevastav ja teise inimese head nime kahjustav avaldus. Ma ei kustuta seda siit ära, vaid jätan teistele lugemiseks, milliseid inimesi, nagu teie, meie seas ringi liigub. Palun olge edaspidi mõistlikum, mul teie asemel oleks sellise kommentaari pärast piinlik. Kui te suudate veidigi sama tunda, siis ei ole teiega kõik veel lootusetu.

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

Mida PP laimuks nimetab? Palun konkreetset viidet. Taunin sügavalt pistit aktsepteerivaid õppejõude ja kahjuks neid on meie seas. Kas moraalne pistis on pistis? Pärast mõjutamise kaasuse fiaskot, vaevalt.

 
At 13:00, Blogger Priit Pullerits said...

...ma ei arenda teiega seda mõttetut, pahatahtlikku ja laimavat dialoogi. Laim on kas või selles, et nimetate mind pistise võtjaks. Häbi teile! Olgu lisatud: ma ei tea, kes minu poolt hääletasid, ega saa seda kusagilt ka teada.

 
At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

Pealiskaudsest lugemisest tekkinud erutuspuhang PP poolt :) Pole siin keegi nimetanud PP-d pistise saajaks. Soovitakse tõestust sinu printsipiaalsuse suhtes ja armutut nuhtlust karika enne sessi lõppu orgunnijatele.

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

12:07 siin blogis on oodatud vastukaja järgmine:
Austatud P. Pullerits! Loen alati huvi ja naudinguga teie kirjutisi spordist ning inimestest selle sees. Need on kirjutatud põnevalt, faktidest läbipõimunud ning üdini ausad. Olete ainus ajakirjanik eestis, kelle artikleid ma loen. Teised on rämps. Elan pidevalt kaasa teie sportlikele saavutustele, mis aasta aastalt aina paranevad, teie konkurente hämmastavad ja juba ilma pulsikellata treeningplaane tegema sunnivad. Ka minu arvates on buffi kandmine out. Mulle kingiti see jõuludeks kuid põletasin kaminas.
Igal ööl näen unes teid finisheerimas.
Edu jõudu ja jaksu alatiseks,

Teie andunud poolehoidja

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Tänan 14:05, kestvad ovatsioonid!

Aga räägiks ka siis 12:07 kirjutatud jamast. Oli ennemuiste 1 suurriik. Selles riigis küüditati töösangareid, kes ilma abitööjõudu kasutamata suutsid ennast silmapaistvalt talumajandada. Tublidus tekitas kadedust kiibitsejate ja võimule pugejate seas. Lahenduseks oli ausa inimese tunnustamine tema ja pere reisile saatmisega külmale maale. Pärast rehabiliteerimist ja kodumaale naasmist, pidas küüditamist sooritanud riik vajalikuks seda talumeest, kes aastaid uues ametis võimu ausa tööga teenis, uuesti usinuse eest äramärkida - seekord tööpunalipu ordeniga. Veider, kuid ordeni saaja oli isegi õnnelik selle üle!

Mida on PP-l selle vastu kosta. Kas saba on juba jalgevahel?

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Allakirjutanud peaks olema magistrandid, kelle Pullerits ühtegi ainet ei anna. Saab olema raske oma sõltumatuse tõestamiseks eksamil käru keerata.
Tööandjatest nii palju, et mitmed ajakirjandusjuhid konsulteerivad uusi töötajaid värvates Priiduga. Ta teeb kõigi tundengite kohta märkmeid ja nende põhjal saab uue inimese võimete kohta päris hea ülevaate.
Õnne Pullekale tunnustuse puhul - see on kõva auraha, sest tema aines tuleb tööd teha ja õppida üksjagu. Tore, et tudengid sealt saadavat kasu hinnata oskavad.

 
At 15:25, Anonymous Anonüümne said...

Vot nõnda, tahad head iseloomustust tulevasele tööandjale PP-lt saada, siis tuleb väljastada karikas ja aukiri. Lahe mõte, uuenduslik!

 
At 16:17, Blogger Priit Pullerits said...

...muide, mida rohkem te sel teemal haugute, seda rohkem te väikese tühise inimese kadedus ja alaväärsus välja paistab.

 
At 17:17, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 17:54, Anonymous Anonüümne said...

Olen ka ise olnud aastaid tagasi Pulleritsu õpilane. Võrreldes paljude teiste ainetega, mida pidime õppima, olid Pulleritsu ained mitu korda huvitavamad ja huvitavamalt esitatud. Isegi tudengile väga jube aeg - reede hommik - ei seganud seda, et praktiliselt alati olid kõik õpilased loengus kohal.

Õppejõuna oli ta nõudlik ja karm ning kuulaja tähelepanu hajumist pani ta alati tähele ja äratas teravmeelselt/keelselt.

Priidul on oskus iga õpilasega eraldi tegeleda ja nii ta õpibki tulevasi kolleege tundma.

Kui ta ka praegu sellist taset hoiab, siis ma ei imesta, et ta rändkarika sai. Pistisena seda küll kuidagi võtta ei saa. Kui ta on ka siin oma blogis vahel häirivalt edev, siis äraostetav ta küll ei ole.

 
At 19:30, Anonymous Anonüümne said...

Tuletame meelde PP stoorit Kanepist, mida ta kommenteeris sõnadega just business ja siis hakkab murenema ka äraostmatuse müüt.

 
At 20:00, Anonymous Edvard said...

2009 oli Postimehes Jaanus Kuumast hea artikkel. Guugliga leitav. Kuidas mees siis suri? Enesetapp või haigus?

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

lp 17.54

aastaid tgasi - nagu te ise väljendute - oli taevas sinisem ja mets rohelisem. kindlasti võis siis kohata ka ajakirjanikke, kes jätsid mulje, et on äraostmatud.

 
At 03:48, Anonymous Anonüümne said...

12:07-le tuletan meelde, et teistes ainetes on ka ju eksamid, kusjuures seal annab see hindest 100 protsenti - seega oleks neil loogilisem "pugeda". Aga tegelikult teie jutus loogikat pole.

 
At 08:00, Anonymous Anonüümne said...

Kuni tänaseni polnud loogikat ka selles, et peaminister oma erakonnale regulaarseid annetusi ei tee. Meikari patukahetsus andis tollele kasinusele hoopis uue sisu.

 
At 08:56, Anonymous Anonüümne said...

Nüüdse Silver Meikari rahastamistunnistuse valguses ujub päevavalgele uuesti EOK-i presidendikandadaadi Neinar Seli väärikas nimi. Kui parteisõdurid räpast raha peakorteri kassase tassisid, tegi tema valgete kinnastega staadionil trenni.

Ikka tuleb meelde Andrus Ansipi (kogemata?) poetatud lause, et "siis tehti mulle ettepanek hakata Tartu linnapeaks". AA oli sel hetkel partei lihtliige.

Huvitav, kes on see Ansipi (kunagine?)äripartner, kes teda varjus talutab ja kuldseid niite tõmbab?

 
At 10:14, Blogger Priit Pullerits said...

Ärgem unustagem muu müra sees peamist, fotoküsimuse õiget vastust:

Riho Suun einestab koos NSV Liidust ära hüpanud jalgratturi Jaanus Kuumaga 1986. aastal, mille tõttu Suun heideti hiljem NSV Liidu koondisest välja. (Foto Riho Suuna erakogust)

Foto võitluse võitis anonüümne 12:08. Kellele lähevad õnnitused?

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

PP on eriline küünik. Reff põleb aga tema räägib õnnitlustest. Kellele saata õnnitlused? Ikka reffile, neil on praegu palju õnne vaja.

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Kentsakas lugu küll! Kas tõesti meie tippülikooli tase? Kurb! Kui paremat tõesti ei suudeta, siis peaks TÜ kommunikatsiooni lugemisest loobuma.

 
At 10:38, Blogger Unknown said...

ugg outlet online
chrome hearts outlet
true religion jeans
ugg outlet
swarovski outlet
michael kors handbags
rolex watches
ferragamo outlet
michael kors outlet
ugg sale
true religion jeans
michael kors handbags
rolex watches for sale
ray-ban sunglasses
oakley sunglasses
fitflops clearance
omega watches
mulberry uk
asics,asics israel,asics shoes,asics running shoes,asics israel,asics gel,asics running,asics gel nimbus,asics gel kayano
tory burch shoes
longchamp solde
ralph lauren uk
polo ralph lauren
longchamp handbags
oakley sunglasses
ugg outlet
asics
michael kors outlet
the north face jacket
louis vuitton handbags sale
coach handbags
fitflops sale
oakley sunglasses
ray-ban sunglasses
longchamp
czq20160827

 
At 06:57, Blogger Unknown said...

ugg boots
christian louboutin sale
canada goose uk
red bottoms
christian louboutin shoes
michael kors outlet
nike shoes
hermes belt
pandora
coach outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht