neljapäev, mai 17, 2012

Pullerits: Kes tipprattureist raiuti äsja raamatusse?

Taas kord konfidentsiaalseid allikaid kasutades õnnestus mul saada jälile infole, et just Tartu rattaralli ajaks peaks ilmuma Eesti rattaspordi kolme suurkuju käsitlev monumentaalteos. Kui mõni arvab siin, et liialdan, siis juhul, kui raamatus on 328 tekstilehekülge ja lisaks 48 lehekülge fotosid, rääkimata kõvadest kaantest ja koguni kaante ümbrispaberist, tähendaks vähema kui monumentaalteose mõiste kasutamine teose ilmselget alahindamist. Ja selleks ei ole põhjust, seda enam, kui te vaid teaksite, kellest see raamat räägib.

Raamat räägib kolmest Kirsipuust – Reinust, Toomast ja Jaanist. Ja just nii raamatu pealkiri kõlabki: «Kolm Kirsipuud».

Mõni kriitiline lugeja proovib ehk pareerida, et mis mul viga sellise infoga siin laiutada, kui see pärineb otse töökohalt. Tõsi see on, et raamatu autor on Postimehe Tartu toimetuse juhataja Vahur Kalmre. Aga ei ole Kalmre mulle kordagi rääkimas käinud, et kuule, kirjutan suurt raamatut, räägi teistele ka. Jah, ma olin kuulnud, et ta selle raamatu kallal tööd teeb, aga see oli nii ammu, aastaid tagasi, et vahepealse ajaga jõudsin selle mitu korda unustada. Kui nüüd juhulikult peale sattusin, et raamat valmima hakkab, siis, nagu halastamatus meediakonkurentsis kombeks, tuli see info, olgugi inside-info, kohe rahva ette laotada. Information wants to be free – või kuidas see ütlemine kõlaski.

Võtsin Kalmre kohe pihtide vahele. Selgus, et ta on Kirsipuude raamatu kallal töötanud alates 2000. aastast. Raamatus on kolmest mehest igaühele pühendatud oma osa. Lisaks on vahepalad Kalle Kirsiaialt, Riho Suunalt ja Vello Ainsalult. Statistika osa lõpus paraku pole, sest Reinu kohta oleks see napp, Tooma kohta on enamik kadunud nõukogude aega ja Jaani kohta tuleks see jällegi liiga hiiglaslik. See-eest on lõpus nimede register. Ja nüüd tuleb küsimus number üks: registris leidub ka minu nimi, esinen raamatus lk 154 – arvake ära, millega seoses!

Kalmre (fotol paremal) tunnistas mulle, et ei mäleta, kust ja kuidas tal tekkis mõte Kirsipuudest raamat kirjutada. Aga ta meenutas, et omal ajal spordiajakirjanikuna jälgis ta rattasporti ning on seetõttu Kirsipuudest lehes palju kirjutanud, nii et ühel hetkel hakkas ta materjali koguma, kolme meest intervjueerima ja nii see raamat ajapikku valmiski. Helikassette intervjuudega sai kokku nõnda palju, et nende arvu ei osanud ta mulle öeldagi.

Uurisin, mis oli raamatut tehes kõige keerulisem. Kalmre tunnistas, et kõige raskem oli mehi rääkima saada. «Väga jutukad nad pole,» lausus ta. «Esimese ehmatusega nad suurt ei mäletanud, sest võistlusi oli väga palju, ja detailid ei tulnud meelde. Aga kui nad rääkima hakkasid, siis tuli ja tuli...» Samuti tegi raamatu koostamise keeruliseks see, et ükski kolmest pole enda kohta avaldatud materjale kogunud, mistõttu Kalmre pidi ise kõik üles otsima. Tõsi, eks üht-teist tuli tal ka oma ajakirjanikuajast meelde. Teisalt leidus Jaani kohta Kalmre sõnul materjali lõpuks jällegi üle mõistuse palju.

Kui küsisin, millest see raamat ikkagi täpsemalt räägib, andis Kalmre sellise vastuse:

«Kolm Kirsipuud ehk isa Rein ning pojad Toomas ja Jaan on kokku suur tükk Eesti jalgrattalugu. Sellest raamatust saab teada:
kuidas noorem vend Jaan Kirsipuu sõitis 1999. aastal kuus etappi Tour de France’il liidrisärgis ning kuidas täpselt võidetakse Tour de France’i etapp;
kuidas vanem vend Toomas Kirsipuu võitis 1985. aastal etappe Inglismaal Piimatuuril ning sai esimesena NSV Liidus koos Riho Suuna ja Arvi Tammesaluga minna profiks;
kuidas Jaani ja Toomase isa Rein Kirsipuu kavaldas 1980. aasta Rahutuuril NSV Liidu koondise treenerina üle sakslased ning kuidas tuli Eesti jalgratturite edu 100 km meeskonnasõidus.
Veel räägib see raamat finišispurdist, treeneritööst, Aavo Pikkuusist ja Riho Suunast, Sotši mitmepäevasõidust, kukkumistest, villastest rattapükstest, Rahutuurist, pähepanemise rõõmust (sellest saan ma vist eriti hästi aru – P.P.), amatööridest ja proffidest, Tartu Kingissepa mäest, kannatamisest, Tour de France’ist, KGBst, sprinteritest, valust, Ai-Petrist, maillot jaune’ist (arvake ära, mis see on! – P.P.), venelastest ja NSV Liidu koondisest, end ribadeks tõmbamisest, võidusõitjatest ja sõiduvõitjatest, küljetuulest, osavusest ning tööst, tööst ja veel kord tööst.
See on pikk lugu jalgrattaspordist.»

Ja lõpuks teine küsimus ka, kus saate testida oma teadmisi jalgrattaspordist: mis võistluse esikolmik on vasakpoolsel Toomas Kalve pildil ning kes on need jalgratturid?

Foto 1: Roberto Ferrari võidab Itaalia velotuuri 11. etapi. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 2: Raamatu «Kolm Kirsipuud» esikaas. Kaanepildi edastas Vahur Kalmre
Foto 3: Vahur Kalmre uuendamas 2005. aastal Virumaa Teataja kujundust. Foto autor: Tairo Lutter, Virumaa Teataja/ Scanpix
Foto 4: Jaan Kirsipuu võidutseb 1998. aastal Vueltal. Foto: ÕL/Scanpix

18 Kommentaarid:

At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

IRW ;D FB on konfidentsiaalne allikas daatum 9/5/2012
Jee, jeee

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

NSVL meistrivõistlused grupisõidus pro. klassis Otepääl 1989.
vasakult: Suun, Ivanov, Konõshev

terv
Peip

 
At 13:24, Blogger Priit Pullerits said...

Braavo, Peip! Täiesti õige vastus. pisut täpsem: NSV Liidu esimesed profiratturite meistrivõistlused grupisõidus 24. juunil 1989 Otepääl: vasakult Riho Suun (kolmas, Kelme), Ivan Ivanov (võitja, Alfa Lum), Dmitri Konõshev (teine, Alfa Lum).

Aga kahju, Peip, et teistel meestel mängu nii varakult ära rikkusid.

Nüüd vasta loos minu kohta käivale küsimusele ka - siis on seljavõit, muidu mitte!

 
At 18:46, Anonymous Anonüümne said...

Tahtmata kedagi solvata, selline küsimus: Kas täiskasvanud terve mees kirjutab nii: "küsimus number üks: registris leidub ka minu nimi, esinen raamatus lk 154 – arvake ära, millega seoses!"?

 
At 21:13, Blogger Priit Pullerits said...

...ei, te ei solva, sest mul on tõesti parem põlv pärast jooksumaratoni jätkuvalt haige. Sellegipoolest, mis selles valesti või halvasti on, et olen Kirsipuude raamatus sees? Kas teid painab kadedus, et minust on sadu paremaid rattureid, aga neid pole seal mainitud poole sõnagagi?

 
At 23:29, Anonymous Anonüümne said...

Pealkirjaks on küsimus "Kes tipprattureist raiuti äsja raamatusse?". Teksti lugedes selgub, et selleks ratturiks on Priit Pullerits.

 
At 00:16, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 07:54, Anonymous Anonüümne said...

Kui vaadata Vahur Kalmre raamatu esikaanest tehtud pilti, siis mis on selle raamatu pealkiri?

 
At 09:26, Anonymous Anonüümne said...

Raamatu pealkiri on "Kolm Kirsipuud". Lihtne.

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

Priit, selles ei ole midagi valesti ega halvasti, et sa Kirsipuude raamatus sees oled. Ei tea ka kedagi, keda seoses sellega kadedus painab, küll aga tean kedagi keda painab edevus.

 
At 11:51, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits ütles...

...ei, te ei solva, sest mul on tõesti parem põlv pärast jooksumaratoni jätkuvalt haige. Sellegipoolest, mis selles valesti või halvasti on, et olen Kirsipuude raamatus sees? Kas teid painab kadedus, et minust on sadu paremaid rattureid, aga neid pole seal mainitud poole sõnagagi?

21:13

Kaua sa viitsid Priit sellise tühja tähjaga oma aega sisustada.

Doktorantidele on oluline et nende artikleid kirjastatakse kuna sellega kaasnevad hüved, miks sina aga iga ome nime leides taevasse kargad on aga arusaamatu. Jäta lugejatele ka midagi avastada.

PS! Küsimus suurele ringile - kuidas ära rahuldada Priidu tunnustusvajadus?

 
At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

Kirjutage: "Priit Pullerits"
Igakord kui ta seda loeb saab tema tunnustusevajadus natuke rahuldatud.

 
At 17:45, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei tea Priit ausõna... Äkki andsid Jassile mingil võistlusel joogipudeli punasesõstra mahlaga, kui ta suremas oli, ja tänu sellele taastus ning võitis ära. Nüüd hea meenutada, et Pulleritsu tõttu võitis :)

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

Raamatu kirjutas Kalmre, kes teadis Priidu edevust ja kasutas selle ära. Tulemust saab siin näha, Priit kirjutab sellest ja kiidab.

 
At 14:32, Blogger GuidoMukk said...

maillot jaune ..vastus ilma google abita on siis ASO poolt korraldatud sõitude (mille hulgas ka Tour de France) liidrisärk.
Prantsuskeelne väljend mida mõnuga ka britid kasutavad

 
At 12:28, Blogger Unknown said...

www0516
fitflops
polo ralph lauren
swarovski crystal
longchamp outlet
kate spade outlet
oakley sunglasses
nike shoes
coach outlet
pacers jerseys
michael kors outlet

 
At 06:50, Blogger Unknown said...

www0803


ralph lauren outlet
christian louboutin sale
jordan shoes
moncler online outlet
nike shoes for men
kate spade outlet
cheap jordan shoes
ralph lauren uk
ugg boots
adidas ultra boost

 
At 10:46, Blogger Unknown said...

www1020

dsquared2
jordan uk
ray ban sunglasses
off white outlet
nike shoes
canada goose outlet
pandora charms
canada goose outlet
coach outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht