teisipäev, märts 20, 2012

Pullerits: Miks suusatamine on tsiviliseerituile, aga jalgpall kaabakaile?

Miks mulle meeldib näiteks suusatamine, meeldivad ka rattasõit ja jooks, aga mitte jalgpall? Vastuse leiate tänase Õhtulehe tagaküljelt. Kui jalgpall tõmbab ligi selliseid inimesi, kes käituvad nii, nagu Kreeka, Euroopa uue paariariigi meistrivõistlustel, siis see, tunnistagem, räägib väga palju jalgpalli enda kohta.

Meenutage eesti vanasõna: ütle, kes on su sõbrad, ja ma ütlen, kes sa ise oled. Ehk lahtiseletatult: kui sa tõmbad ligi pöörast pööblit, arulagedat, laamendavat - nad võtsid isegi raudkangid staadionile kaasa! -, siis oled ise samasugune pööbellik, madal, armetu, närune, marodöörlik, destruktiivne. Jutt igasugusest jalgpallikultuurist on väljamõeldis, müüt, alusetu ilulemine.

Teen teile selle, millist destruktiivsust jalgpall oma pooldajais esile kutsub, veelgi piltlikumalt selgemaks. See, mis Kreekas juhtus, oleks sama, kui: 1) me ei lase Tehvandi staadionile norrakatest publikut; 2) me läheme sinna ise kohale, põues kumminuiad ja raudkangid; 3) kui mõni norrakas hästi sõidab (remargi korras: suusapublik ei pea paljuks ergutada ka omade vastaseid, ja kunagi ei lasta neile vilet) ja meie omasid edestab, siis võtame kangid ja nuiad välja ja korraldame isekeskis kakluse; 4) peksame ligi kümme oma inimest nii läbi, et nad tuleb tõsiste vigastustega haiglasse viia; 5) lõpuks paneme Tehvandi staadioni põlema; 6) nii et kohtunikel ei jää muud üle, kui suusavõistlus katkestada.

Öelge nüüd, kas suusatamises on kunagi midagi sellist juhtunud? Ja võtke teadmiseks, et jalgpallis on seesuguseid intsidente, ja palju hullemaidki, juhtunud kümneid ja kümneid.

Ma olen valmis kellega iganes kihla vedama, et suusa- ega jooksu- ega ka rattavõistlustel juhtu kunagi midagi sellist, mille võimalikkust demonstreerisid meile Kreeka, Euroopa kultuuri hälli jalgpallisõbrad. Palju õnne ka nende Eesti "kolleegidele" sel puhul!

Aga ärme lase mingil jalgpallil suusatamise ilu isegi kaude lörtsida. Talve lõpetuseks - kuigi Tartusse jõudis täna hommikuks tali tagasi - panen teile nautimiseks üles paar Riho Lüüsi tehtud pilti Tamsalu maratoni 15. kilomeetrilt, kus saate jälgida ja arvustada minu vabatehnikat. Minu taga sõidavad Hardi Ahman (nr 185), kes lõpuks sai 43. koha, ja Urmas Jool (nr 121), kes lõpetas 75. kohaga. Mul läks protokolli kirja 90. koht. (Piltide suuremalt vaatamiseks klikkige neile kaks korda.)******
Julian, California. 6. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida kaks korda pildile.)

Fotodel: Priit Pullerits Tamsalu maratoni 15. kilomeetril, tema taga sõidavad Hardi Ahman (nr 185) ja Urmas Jool (nr 121). Fotode autor: Riho Lüüs

70 Kommentaarid:

At 11:27, Anonymous Anonüümne said...

Male on veel tsiviliseeritum kui suusatamine: seal ei tehta üldse häält. Nuppe pole ka kedagi vihahoos lõhkumas näinud, suusakeppe aga küll. Aga ma ei saa sellest hoolimata aru, miks peab vastandama? Kas seepärast, et vastandamisel paremasse lahtrisse kuuluvana on olemine pisut mehem? Mina samuti ei hooli jalgpallist eriti aga ma ei arva, et ma ainult sellepärast Kojamehest, Rüütlist, Zelinskist parem mees oleksin.

Janno

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

See on nagu Õhtulehe ja Sirbi võrdlemine. Suusatamine ongi nišš, valgete meeste liuglemine.

 
At 11:59, Anonymous Anonüümne said...

Suusatajad mängivad suvel jalgpalli - suusatamine on meeskonnatöö!

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

imetlege mind, te kaabakad! :)

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

Suusa- ja rattamaratonidel kohtab täpselt samasugust käitumist Priit!

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

"Öelge nüüd, kas suusatamises on kunagi midagi sellist juhtunud? Ja võtke teadmiseks, et jalgpallis on seesuguseid intsidente, ja palju hullemaidki, juhtunud kümneid ja kümneid."

Suusatamine ei paku pealtvaatajatele selliseid emotsioone, mida pakub jalgpall! Mäng ei ole süüdi, selles et inimesed otsivad sobilikku põhjust end välja elada! Õpetajate streik oli ju hea näide, sõiduvees avaldati umbusaldust valitsusele jne.

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

PS! Kas mitte sina ühes oma sissekandes ei kirjutanud, kuidas TM lõpus mitmed suusapaarid ära kadusid? Kas ohu märk Priit?

 
At 12:50, Blogger Andres said...

Võrdlus on kohatu . Suusatamisega tegelejate arv vs. jalgpalliga tegelejate arv. Olen ise viimase 15 aasta jooksul näinud nii mõnigi kord väga ebaviisakalt käituvaid marodöörsuusatjaid
Ilmselt jääb et mölakate protsent samaks, kui arvestada alade kandpinda.
Oleks kreekas murdmaasuusk populaaren oleksid ka seal raudkangidega rajal ilmselt...:)

 
At 13:03, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Andres, tõmbasite teema väga põnevale pinnale, kus võib minna õige tuliseks. Et ühed rahvad ja rahvused on taltsutamatumad ehk loomult halvemad ja ohtlikumad kui teised. Eestlased on selles reitingus kindlasti rahumeelsete ja viisakate ja vikside leeris, ja seepärast olen ma eesti rahva ja rahvuse üle uhke. Ehk teistest paremate rahvaste ja rahvuste hulgas, eks ole? Ai, selline diskussioon rahvuslikul pinnal mulle meeldiks! Sest sel pinnal eri just rahvuste võrdlemine on poliitiliselt ülihillitsetud Euroopas suur poliitiline tabu või vähemalt miin. Andkem meie aga julgelt minna, sest arvamusvabadus on ülim väärtus, mille eest tuleb igal juhul enim seista. Ja mulle väga meeldiva Ühendriikide põhiseaduse esimene parandus - mille kohta see käib, mida garanteerib? The freedom of speech, and of the press!

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

Rääkides tehnikast, siis esimesena jääb silma, et käed on liiga laiali. Seda eriti tõuke lõppfaasis.

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits ütles..."Ai, selline diskussioon rahvuslikul pinnal mulle meeldiks!"

Mis see sulle annab?

Inglased on kõige hullemad jalgpallihuligaanid - mis järelduse teed?

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei saa aru mis rahvuslikust antagonismist üritab Priit siin tüli üles puhuda?! Rahvus on pseudoteema. Samuti on pseudoteema igasugune suusatamine, sest see on ala, kus inimene saab masinalt pika puuga. Pane inimene ja mootorsaan TM-l joonele ja vaatame, kes esimesena finishis on! Selge see, et masin. Seega pole mõtet suusatamises enam mees mehe vastu võidelda ja sest masina käest saab inimene pähe igsast asendist. Ja mis tunne on saada pähe masinalt? Ütlen, et s*tt. Ma tean, mida ma räägin. Just sain males masinalt 2-l tasemel ootamatult peksa. Ütleme nii, et läksin ülbeks, pärast lõputut võitude seeriat. Aga tunne on ikkagi selline, et haaraks raudkangi või natuke leebema tuju puhul lihtsalt kumminuia järele. Ja siin ei lohuta mind, et tänapäeva nutitelefoni arvutiprogrammid on disainitud malesuurmeistritele masina poolt pika puuga äsamiseks.

Suusatajad on õnneks armulikumad, äsavad ainult karbon kepiga ja vahest lihtsalt nügivad eestikatel vastast armutult. Oli vist mingi AV keiss möödunud aastal?

Jalgpallis saab aga masin igast asendist lõdvalt inimese käest ikka veel peksa. Ei suuda masin looduse krooni veel alistada ja seda ilmselt mitte järgneva inimpõlve jooksul. Seetõttu on just jalgpall see koht, kus meghed omavahel rammu ja tarkust ja osavust mõõdavad. Kui tulemus jääb ebasoovitavaks, siis tuleb kaasata fännide abikäed, kes võitjate poolehoidjaid kõvemast materjalist abivahenditega nüpeldaksid. Oleme ausad, suusatajate karbonkepid on jalkaplatsile kaasatirimiseks liiga kallid. Raudkang on ikka palju soodsam. Lihtrahva värk, loevad pappi, mitte nii nagu jõukuritest suusatajad, et karbon siin ja seal. Elagu vutt! Jalgpall on parem kui sex! Ahjaa, ega masin ikka seda sexi värki kah veel paremini ei tee kui inimene - veel üks ala kus võib teineteisega inimlikult mõõtu võtta :D :D ;)

 
At 15:36, Blogger Priit Pullerits said...

Muid argumente võiks veel aktsepteerida, aga seda, et "rahvus on pseudoteema" - seda küll mitte. Kui selline ohtlik seisukoht peaks juuri ajama ja valitsevaks saama, siis hüvasti, Eesti riik ja koos temaga ka eesti keel ja kultuur (ja seekaudu ka eesti rahvus), mille säilitamine tulevastele põlvedele on meie riigi eksistentsi ainus mõte, ja seda põhiseaduses sätestatud tasandil.

Nii et lähete põhiseaduse vastu, jah? No sel juhul tuleb tõesti raudkangid välja võtta...

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

Priit demonstreerib siin veenvalt, kuidas hea ajakirjanik suudab ka kivist intriigi välja pigistada. Põhiseadus on juba teemas. Kohe tulevad ka selle vastu võitlevad vasakpoolsed jõud. Ja kus on vasakpoolsed, seal pole ka natsid enam kaugel.

Margus

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

Priit, seda ma tean, et jalgpalli pole sa kunagi vaadanud (oled korduvalt kelkinud, et sa oskad oma aega teistest, kes jalgpalli vaatavad, paremini tarvitada, olgu selleks siis raamatu saatel magama jäämine või tudengite tehtud tööde hindamine), aga kas sa oled seda hasartset meeskonnamängu [ja meeskonnamäng ei saa kuidagi olla tsiviliseerimatu (sic!)], mida jalgpall kahtlemata on, kunagi mänginud? Soovitan.

P.S. How about my use of punctuation marks?

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

Jalgpall on terve maailma spordiala, jalgpall on terve maailma keel. Alati, ükskõik kellega, sõltumata rahvuses, rassist, vanusest, võid rääkida jalgpallist. Olen tihti võõramaalastega vestlust alustanud jalgpalli teemaga, et inimesega lihtsamalt kontakti saada ja "jääd lõhkuda". Kõik teavad jalgpallist, kõigil on lemmik mängijad ja klubid.

 
At 16:10, Blogger Madis said...

Ma pakun, et tõusul suusatades on Sul ökonoomsust vähe. Seal ei suuda Sa tehnikat nii hästi kontrollida ja teades, et õlavöö Sul ka jõudu eriti üle Eesti keskmise ei evi, siis ongi tulemus käes.
Olenevalt tõusunurgast tuleb kasutada vastavat tehnikat, mis oleks sel konkreetsel lõigul kõige ökonoomsem. Aga kuna Sa jällegi nühid ainult koduukse tagust suusaringi, siis polegi Sul võimalust harjutada erinevate profiilidega tõuse.

 
At 17:31, Anonymous Anonüümne said...

Mnjah, "jää lõhkumiseks" jalgpalli kasutamine vajab väga avarat silmaringi. Pelest võib täna rääkida ainult seemnete tarvitamise kontekstis. Beckhami puhul on traditsiooniline rääkida seksist. Ja nii väike see tavainimese vaatevinkel ongi. Võib-olla jää purustamiseks jäävad need nimed nõrgaks aga jäässe hingamisaugu sulatamisega saab vast osavalt žonglöörides siiski hakkama.

 
At 17:48, Blogger Priit Pullerits said...

15:59 - jah, olen jalgpalli mänginud - ja las ma räägin teile siin sellest rahvustasandil! Kunagi Tallinna lähedal Tabasalu pioneerilaagris mängis me rühm aasta-kaks vanemate vastu, kelle sats koosnes põhiliselt venelastest ja kus paljudel oli juba tollal jalgpallurivarustus, meil tavalised ketsid. Vastased läksid pikapeale ette 1:0, aga rohkemat ei suutnud - meil oli hea väravavaht, hüüdsime teda Konnaks. Ta oli hea ka sellepoolest, et andis pikki palle ette, ja ma tabasin ära (ega meil mingit mängujoonist olnud, igaüks tegutses omapäi), et tuleb olla eesliinil ja püüda seal ette löödud pall kätte saada. Ja viimaks see õnnestuski. Üks kaitsja oli ees, sain tollest mööda, läksin väravavahi vastu üks-ühele, mõtlesin veel, et kumba serva löön, ja virutasin vasakule - 1:1! Kuidas vastaste peamiselt venelased ka ei ponnistanud, meile nad enam väravaid lüüa ei suutnud ja 1:1 jäigi.

No nii, aga kas panite tähele, millest see hetkeline edu sõltus: väravavahi ettelöögist, vastaste nõrgast ja hooletust kaitseliinist. Aga suusatamises ja jooksus on ka üks lahinguväljal sõdur, ja sa ei pea lootma teistele - vaat see on õige individualistliku eestlase ala.

Veel rahvusküsimusest seoses jalgpalliga. Meie pioneerilaager pidas sõpruskohtumise naaberlaagriga ja kaotas penaltitega. Meie laagri venelastest koosnev meekond otsustas siis järgmisel päeval, et lähevad naaberlaagri meeskonnale tappa andma. Jõlkusin ka sabas, et huvitav näha ju, kuidas see venelaste moodi tappa andmine käib. Tuli välja, et sõnalist bravuuri oli neil rohkem kui tegusid. Ei olnud neist mingeid rusikakangelasi.

Aga interpunktsiooni kasutamisega, 15:59, olete hästi hakkama saanud!

16:02 - ma olen ameeriklastega rääkinud ka jalgpallist, aga sealmail on see meie mõistes jalgpall ikka naiste mäng. Ameerikas mängitakse seda õiget, mehist jalgpalli, kiivrid peas ja kaitsed ümber kere - vaat seal on kiirust, taktikat, jõudu! Ega seal enamik mehi hooajal eriti üle 10-15 mängu vastu pea - nii karm ala. Vaat too on meeste mäng, aga siin mõned mehed üritavad jalgaplli pähe seda pehmet palliveeretamist serveerida.

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

"Vaat too on meeste mäng, aga siin mõned mehed üritavad jalgaplli pähe seda pehmet palliveeretamist serveerida."
Seda pehmet mängib enamus maailmast, erinevalt siintoodud meeste mängust.
Ühest küljest ei meeldi PP-le, et jalgpallis raudkangidega pekstakse, teisalt on see ala mingi pehme palliveeretamine.
Kas sa midagi peale provotseerimise ka oskad?

 
At 19:36, Anonymous Anonüümne said...

Aga kui olla piisavalt kõva jalgpallur, nagu sinagi lapseeas venkude vastu mängides olid, siis võib ka üksi mängu saatuse otsustada, nagu sinagi ükskord õhust sülle kukkunud palliga Pele kombel driblades seisu viigistasid ja kahtlemata oma pioneerimeeskonna kangelane olid, ning need jalgpallurid kahtlemata on ka jooksurajal [ning ka suusarajal on ju jalgpallurid tugevad, nagu mõnedest sissekannetest lugeda on võinud, on mõni endine Eesti mõistes tippjalgpallur puhtalt viisakusest (sic!), mida kaabakail ilmselt puudu võiks olla, finišijoone sinu selja taga ületanud] tugevamad, kui keskmine samas eas mees, kes on sama pehme kui Ameerikas "jalgpalli" mängivad kaitsmeid kandvad hellikud (ilmselt tõelise ragbi või Austraalia jalgpalliga kokku puutudes hakkaks nad kartma ning toksiks palli pigem jalaga nagu tõelisele jalgpallile kohane).

Jalgpalli ja rahvust ikkagi päris ühte patta ei paneks - need rahvused, kes jalgpallimängul agressiivsemad on, on agressiivsemad ka muus elus ning oleks agressiivsemad ka ilma jalgpalli eksistentsita.

 
At 19:38, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, mida võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik arvab spordialade vastandamisest.

 
At 19:43, Anonymous Anonüümne said...

Palun vabandust, tegin faktivea. Lemsalu jättis möödumata rattavõistluse finišis, suusavõistlustel on ta tugevam olnud, aga pärast finišit vedamise eest tänama tulnud. Kuradi kaabakas?!

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

Head MÄNGU, Priit!

See on kindlasti vajalik. Tuntud lambavestis mees jälgib ilmselt samuti, väike muie suunurgas.

 
At 23:52, Anonymous Anonüümne said...

See "artikkel" on täielik jama, pole vaja hakata isegi vastama mulle. Käin alati, kui vähegi võimalik Eesti koondise kodumänge vaatamas, vahel ka võõrsil, kui rahakott lubab. Jalgpalli suusatamisega saab võrrelda, andestage mu parantsust, vaid jobu, või siis meelega intriigi punuja. Ma siiralt loodan viimast, sest muidu ma hakkan veel rohkem kahtlema autori vaimses tervises. Igal maal ja alal ja rahvuses leidub lolle, sest ikka kipub kehtima 80/20 jaotus. Seega satub neid ka vutipubliku hulka. Ning teadagi tilk tõrva rikub terve püti mett. Ja sellega kelkida, et jalgpalli ei vaata? Häbiväärne. Igaks juhuks lisan, et olen ka tavalise eestlasega võrreldes üle keskmise suusataja, mitte küll tulemuste poolt. Aga mulle jääb ka võõraks siinse blogiomaniku eneseupitus, intriig, võistlus kohtadel saja ümber...

 
At 08:56, Blogger Priit Pullerits said...

Ütlen ühte: jalgpalli vaatamine on puhas aja raiskamine. Mõelge ise, mida te selle tunni ja 45 minutiga peale võite hakata. Ja kui mõte ei küüni, siis ütlen: mõni tuhat krooni võib teenida, näiteks. Või 30 km suusatada - ja see on koormus endale, mitte lihtsalt teiste meeste tegevuse jõllitamine, mis sulle endale isikliku arengu seisukohalt ei anna absoluutselt mitte kui midagi, ja kus sinu pöidlahoidmisest ei sõltu samuti mitte midagi, kas seal mingis välisliigas võidab mingi City või United, millele mõned oma lollusest andunult ja kirglikult kaasa elavad - mis vahet seal on!!! See on naeruväärne! Täiskasvanud mõistlikud mehed sellise jamaga ei tegele.

 
At 09:29, Anonymous Anonüümne said...

kas võiks saada täieliku nimekirja, millega täiskasvanud mõistlikud mehed tegelevad ja millega ei tegele?

 
At 10:00, Blogger asnl said...

Eks igaühel ole oma arvamusele õigus, aga ühte spordiala, selle harrastajaid ja jälgijaid selliselt lahterdada ("pööbellik, madal, armetu, närune, marodöörlik, destruktiivne")? Mida veel mõttetuks lahterdada, miks mitte muusika ja kirjandus, mõlemad pakuvad emotsioone ja röövivad aega, mida võiks hoopis kasutada raha teenimiseks või suusatamiseks?

 
At 10:04, Blogger Priit Pullerits said...

Täielikku ei saa, aga sellise nimekirja alguse, et millega ei maksa tegelda, saab küll. Seal kuulub etteotsa teleka vahtimine, ja eriti just selliste asjade vahtimine, millel puudub arendav väärtus, sh tund ja 45 minutit jalgpalli, samuti, muide, poolteist ja enam tundi korvpalli, ja needless to say, tundide kaupa tennist, mille puhul pole pealekauba teadagi, et kui pikaks see ülekanne võib minna (meenutage seda hiljutist mammutmatši, kus vist Federer oli mänginud mingit finaali ca viis tundi...).

Vaadake, see, et miljonid vahivad andunult jalgpalli, ei tähenda, et neil on õigus ja nad teevad õiget ja vajalikku asja. Teate ju seda ütlemist, et ega miljon kärbest, kes lehma sita peal ennastunustavalt plätserdavad, saa ju eksida... Aga tegelikult on nad ühed tüütud parasiidid... kasu neist pole mingisugust.

 
At 10:10, Blogger Madis said...

Kärbestest on kasu, nagu ka Sinust, Priit. Mõtle toiduahela mõttes :-)

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Haiseb keskeakriisi järele. Boring!

 
At 11:27, Blogger Priit Pullerits said...

Ja see on kõik, mida te suudate, 10:23, see on kogu teie argumentatsioon?

Madis, jah, kärbsed on oluline lüli toiduahelas. Kas siit loen õigesti välja, et ka jalgpallivaatajad tuleb tugevamate ja kõrgemalt arenenud liikide poolt ära süüa ja laiaks litsuda? Haven't we already started with that?

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

Mind hakkas kohe huvitama, kuskohas neid jalgpallihuvilisi laiaks litsutakse. Kas keegi saaks täpsemalt juhatada?

Margus

 
At 11:49, Anonymous Anonüümne said...

Ahjaa, igaks juhuks mainiks ka ära, et mingis blogis tati pritsimist ma päris lömastamiseks ei kvalifitseeriks.

Margus

 
At 12:08, Blogger Priit Pullerits said...

Kreekas, Margus, Kreekas. Ja kumminuiade ja raudkangidega. Otse jalgpallistaadionil, isegi politsei oli võimetu selle massi ees.

 
At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

Oot, seal Kreekas olid ju jalgpallivaatajad omavahel. Või tahad sa väita, et seal rahvamassi sees oli ka mõni suusafänn, kes siis kasutas segadust, et untermensch-i seas natuke harvendustööd teha? Vaat see oleks hea liid, mida uurival ajakirjandusel järgida.

Margus

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

Tere Priit

Arvan, et Su kirjutises üksjagu tõde ja õigust. Käisin mõnda aega tagasi Linnateatris, Tammsaare Karin.Indrek.Tõde ja õigus.4. Raamatut olen lugenud, tükki varem teatris ka näinud - millepärast ma ligi 4 tundi vaatasin storyt mille sisu teada?
Vastan - käisin vaatamas häid näitlejaid ja head lavastust. Sain suurepärase elamuse!

Parimate soovidega

 
At 12:38, Blogger Priit Pullerits said...

Ja oot-oot jalgpallimehed, kas ei olnud meiegi staadionil hiljaaegu probleem, et mingi siinse meeskonna fännid väljendasid end nii, et päris õudne kuulata? Jah, muidugi oli selline lugu, mille peale too tiim teatas, et ütleb nendest fännidest lahti. Ma ei ole küll kohanud, et Tartu jooksumaratonil oleks kellelegi avalikult halvasti öeldud või et suusavõistlustel oleks kedagi välja vilistatud, sellest rääkimata, et oleks tehtud midagi säärast, mis jalgpallurite (Nahka mäletate?) ja nende poolehoidjate seas tavaliseks. Chew that! Ja ärge tulge minuga vaidlema, sest antud juhul on faktid minu poolel, ja mida rohkem te vaielda üritate, seda rohkem laon siin välja tõsiasju, mis jalgaplli ja selle fänne diskrediteerivad.

 
At 13:01, Anonymous Anonüümne said...

Mina ei oska jalgpallifännide käitumisest midagi arvata (ise vutti ei jälgi, seega kokku ei puutu). Minu siiras huvi on lihtsalt näha, kus neid kõrgemate eluvormide poolt lömastatakse nagu ajakirjanikuhärra 11:27 väitis.

Margus

 
At 13:03, Anonymous Anonüümne said...

Pole halba ilma heata!
Kas mõne positiivse näite oskad jalgpallifännide kohta tuua?

12.20

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

Poleks Propellerit Kadrioru statal ERR-i eelkäija vutimängu ajal pokri pistetud, poleks järgnenud üritused päädinud ENSV kukutamisega.

Näen PP üleskutses viidet vajadusele vaikiva ajastu kehtestamiseks. Valitseval klikil ja nende taldade limpsijatel on vesi ahjus. PP visati dzotile, et jalgpall keelustada. Mõttetu enese fekaalidega määrimise üritamise idee blogipidaja poolt. Soovitan soojalt see mõte ASAP komposteerida.

 
At 13:31, Anonymous Anonüümne said...

ja oot-oot. kas mingi aeg keegi ei virisenud, et mingeid keenlasi siia jooksuvõistlustele veetakse? oleks võinud ju kangiga puu taha ootama minna

 
At 13:40, Blogger Priit Pullerits said...

12:20 - positiivse? Miks, pagan, igal pool, kui mingi veidigi rahvusvahelisem jalgpallikohtumine toimumas, peab politsei ajama kõrgendatud lahinguvalmidusse, et neid ennast täiskaanivaid ja laamendamispotentsiaaliga tegelasi ohjata? Ei ole kunagi kohanud, et suusa-, ratta- või jooksuvõistlustel oleks politseil samasugune kõrgendatud ülesanne seoses fännidega. Ja Tartu maratonil, muide, näiteks, on kaasaelajaid kordades rohkem kui enamikul siinsetel jalgpallikohtumistel.

13:25 - et Propelleri kontsert viis ENSV kukutamiseni?! No tule, taevas, appi! Mida te veel välja ei mõtle. Mis aastal oli Propa kontsert ja mis aastal kukkus ENSV? Ja mis on Propal seost jalgpalliga? Need mehed tegid muusikat. Varemgi bändid esinenud kergejõustikustaadioneil!

Vastaste argumendid on ikka päris otsakorral, kui juba niisugust, vabandust, hülgemöla hakkavad ajama.

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

Laupäeval kukkus Inglismaa karikavõistluste mängu ajal kokku Boltoni meeskonna mängija Fabrice Muamba. Mõlema meeskonna mängijad kutsusid viivitamatult arstid kohale ja mäng peatati. Ligi 10 minutit üritasid arstid meest elustada, kõik mängijad ja kohtunikud olid endast väljas ning ainult palvetasid langenud mängija eest. Mõlema meeskonna fännid hüüdsid Muamba nime ja lootsid, et arstide töö kannab vilja. Kui Muamba oli haiglasse viidud ja oli selge, et tema elu on ohus, ei olnud mitte kellelgi tahtmist edasi mängida ja matš katkestati. Mitte kedagi ei huvitanud enam selle mängu tulemus.

2010. aasta Tallinna Maratonil neljandal kilomeetril sõidab Pullerits mööda maas lebavast ja tõmblevast kaasvõistlejast. Hüüab üle õla, et las keegi kutsub abi. Aga ise ta appi ei lähe. Sest Tallinna Maratonil hea tulemuse kirjasaamine ja kõigile kommentaatoritele ära panemine ("Vaata mis koha ma siin sain!") on tähtsam kui teise inimese elu ja tervis.

Elagu suusatamine....

 
At 14:49, Anonymous Anonüümne said...

Positiivse?...Aitähh Priit, minu jaoks case closed!

Kohtume spordiradadel
12.20

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

2010. aasta Tallinna Maratonil neljandal kilomeetril sõidab Pullerits mööda maas lebavast ja tõmblevast kaasvõistlejast. Hüüab üle õla, et las keegi kutsub abi. Aga ise ta appi ei lähe. Sest Tallinna Maratonil hea tulemuse kirjasaamine ja kõigile kommentaatoritele ära panemine ("Vaata mis koha ma siin sain!") on tähtsam kui teise inimese elu ja tervis.

Elagu suusatamine....

13:40

SINU KOMMENTAAR JUHTUNULE PRIIT?

 
At 14:59, Blogger Madis said...

Ega suusatajad ka päris puhta suuga rajalt pole pääsenud. Näitena siis KSV ja Otepää viimasel MK-l ühe sprinteri finišijärgne (küll liiga vaikselt, et kõik kuuleks, selles müras) suust lipsanud sõna. Muudel võistlustel on ka neid suupruukimisi olnud. Ikkagi inimesed...

 
At 16:21, Anonymous Ervin Kulm said...

Priidul õigus. Inglise eliit mõtles jalgpalli välja pööbli agressiivsuse ohutuks kanaliseerimiseks. Sellega on kõik öeldud.
Jalgpall nö. "rahvastevahelise suhtluse keelena" pole parem kui köievedu või kabe.
See Muamba näide ei ole usutav.
Vutt on populaarne laiade masside seas kuna lihtsate reeglite tõttu on ta arusaadav untermenchile.

 
At 16:44, Anonymous Anonüümne said...

Lapsajakirjanik PP ei mäleta lähiajalugu! Kahju! Näha kohe, et Propeller võitles tänase võimuladviku ideoloogia vastu. Tänapäeva propangandaeliit on omandanud täieliku amneesia selles küsimuses mis toimus Kadrioru statkal. On aeg see meelde tuletada, sest kes minevikku ei mäleta see elab tulevikuta Priit, ja meie hoolime ju blogiperemehe õndsast tulevikust. Propa esines jalkamatši vaheajal. http://www.ohtuleht.ee/180776 : "Viktor Niitsoo raamatu «Vastupanu» andmeil oli 22. septembril 1980. aastal Kadrioru staadionil 6000–7000 inimest. Miilitsa salajase ettekande järgi oli pealtvaatajaid üle 4000, peamiselt koolinoored. Võistluse vaheajal esines ansambel Propeller. Kui jalgpall sai läbi, ei lubanud tele- ja raadiojuhid Propelleril enam esineda. Seepeale kogunes staadioni jooksurajale hulk noori, kes nõudsid kontserdi jätkumist. Miilits ajas noored laiali. Umbes pool tuhat neist hakkas kolonnis kesklinna poole liikuma. Hüüti: «Maha Gretškina!», «Brežnev pensionile!», «Sieg heil!» Narva mnt. 24 majalt rebiti maha ENSV punalipp. Järgnes miilitsate jõhker vastulöök. Allikas: Eesti Ekspress"

 
At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

«Oma riigi lähiajaloo tundmine on osa inimese haritusest ja rahvuslikust eneseteadvusest. Minevikusündmuste teadvustamine nooremale põlvkonnale on vajalik,» lisab komparteisse kuulunud Ansip.

 
At 16:48, Anonymous Anonüümne said...

2005 aasta aprilli lõpus 25. aastapäeva tähistanud ansambel Propeller tuletas ööklubis Rock Café kuulajatele meelde, et just nemad olid kommunistide valitsuse kukutamise võtmeisikud, ning lubasid kukutada ka praeguse valitsuse. Propelleri solist Volkonski lisab, et eelkõige on Propeller võidelnud mõtteloiduse vastu. Seda on Eestis tema sõnul praegugi küllaga.

 
At 16:50, Anonymous Anonüümne said...

16:45-16:48 juttu lugedes saab Kalevipoegki ilma siili nõuanneteta aru, et PP kardab uut aeglast aga kindlat jalgpallirevolutsiooni.

 
At 18:17, Blogger Priit Pullerits said...

14:54 - see lugu, mida te paistate niiii hästi mäletavat, sai tookord ka lahti ja sirgeks räägitud, mis seal oli, milline oli olukord, mis tegi selle keeruliseks ja mida ühiselt ette võeti. Lugege uuesti, siin blogis on kõik olemas, mitte ärge tulge nõudma, et ma teile hakkaks siin eraviisiliselt midagi uuesti seletama. Kust te selle ülbe nõudlikkuse võtate??

Teistele: ärge ühe PV sõnavõtust ja endast heast arvamisest nii pöördesse ka keerake. Säilitage ikka oma kaine mõistus ja kriitiline meel. Propeller pani ENSV kukkuma. Gimme a break! Enne tõi ENSV kukkumise kaasa minu tegevus 1986. või 1987. aasta sügisel, kui ma keeldusin ajakirjandustidengina tegemast Tartu linnas mögafonidesse otsereportaaži oktoobriparaadist, mis siis, et TRÜ tollane parteijuht võttis minu keeldumise peale tema kabinetis otsekõne professor rektor Arnold Koobile, et üleannetust ja vastuhakkavast tudengist ette kanda, mille peale, nagu te teate, oleks mind tookord ülikoolist välja visatud. Olekski visatud, aga Koop ei saanud parajasti vastata. Lauristin oli ka selle peale olnud kuri, oli öelnud mu isale, kes oli keemiaõppejõud, midagi, mille peale mu isa ütles, et kui te leiate, et ta poeg tegi midagi valesti, eks siis visake ta välja, kui õigeks peate. Pärast tegid selle reportaaži Sulev Valner ja Hannes Astok.

Kurat, mulle ei meeldi mehed, kes õigustavad end ja oma arvamusi teiste tegudega, teiste tegusid enda asemel ette lükkavad, aga kel endal pole si*tagi ette näidata, kuid möla ajab see-eest üle ääre.

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

Ehh Priit, kohe näha, et Tartusse pealinna sündmustest inffi ei tilkunud. Laulev rev oli otsene tulem Propa jalgpallimatsist alanud rahutuste mahasurumisest. Ole vähemalt kuss kui sa kätt tookord sündmste pulsil ei hoidnud.

 
At 18:51, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi oskab soovitada eestikeelseid blogisid, kus suusatamisest (ja muudest kestvusaladest) normaalselt, analüüsivalt ja ilma intrigeerimata kirjutatakse ?

 
At 18:53, Anonymous Nipu said...

Lgp PP,

Ameerika jalgpall on hoopis nõrgukeste (sissy'de) ala.

Vat kui räägiksid rugby'st, et meeste ala, siis saaks veel aru. Sisuliselt sama mis ameerika jalka aga ei mingeid kaitsmeid ja pehmendusi...

 
At 19:03, Anonymous Anonüümne said...

Kristiina Smiguni legendaarset karjet oma suuskade pidamise/mittepidamise kohta mäletame köik...:) mida veel meessuusatajad "tegelikult" ütlevad

 
At 20:10, Anonymous Anonüümne said...

Ühinen 18:51 sooviga. Olen ise ka ammu omaette samal teemal mõelnud.

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

18:51 ja 20:10 - täna on üks lugu kirjutatud suustamise teemal, ilmselgelt väga häid allikaid omava isiku poolt, kes küll sellest ise kunagi liiga palju rääkinud ei ole. Vaadake - päris erinev on küll antud blogist: http://jookseme.blogspot.com/2012/03/eesti-suusatamist-on-juhitud-nagu.html

 
At 21:35, Anonymous Anonüümne said...

PP: kas seal mingis välisliigas võidab mingi City või United, millele mõned oma lollusest andunult ja kirglikult kaasa elavad - mis vahet seal on!!! See on naeruväärne! Täiskasvanud mõistlikud mehed sellise jamaga ei tegele.

Imelik et täiskasvanud mehed sellise blogiga tegelevad.
Mõned (18:53 ja 20:10) hakkavad juba aru saama, et see ei ole spordiblogi.
See on koht kus autor intrigeerib ja kari sellega kaasa läheb.
Tõestuseks on eelmine asjalik sissekanne ja praegune. Võrrelge kommentaaride arvu ja sisu, siis saate aru, mis siin toimub ja millega on tegemist.

 
At 21:42, Anonymous Anonüümne said...

Jalgpall on mäng ja suusatamine peaaegu ei ole. Mäng muuhulgas ka selles mõttes, et kümme sekundit pärast kohtuniku avavilet on väljakul mängijate asetus niisugune, mille prognoosimine on sisuliselt võimatu.

Suusatamises on sportlane jõudnud kümne sekundi jooksul stardisirge keskpaika ja ei midagi enamat.

Võib meeldida, võib mitte, aga jalgpalli lihtsate reeglitega mängulisus ja situatsioonide ettearvamatus (eriti veel seetõttu, et jalgade ja peaga mängitakse palli, mitte vastast!) teeb selle spordiala suureks. PP või näiteks mina ise võivad jahuda kangidega kreeklastest või aegaraiskavast teleka jõllitamisest, tegelikkuse kulgu see ei muuda.

Jalgpall on suurepärane ühteliitev meelelahutus. Lambavestiga mehele edu! Aga naisi(t) ei ole tarvis klohmida.

 
At 21:47, Anonymous Anonüümne said...

Mõõduvõtmine isaste vahel (kes on kõvem/isasem?).

Sisuliselt on nii jalgpall/korvpall/ ...pall ja jooksmine, ka suusatamine, samuti võitlus- ja kontaktspordialad sama nähtuse eri palged.

Individualistid valivad mõõtlatiks jooksmise/suusatamise, agressiivsemad mingisuguse võitlusala, kollektiivsemad pallimängud või rattaspordi jne.

Aga kõige kõvema(d)? peaga isased valivad kiibitsemise ja enese väljaelamise agressiivse kiibitsemise kaudu!

Spordialadele tsiviliseerituse/kaabakluse skaalal mina punkte anda ei tahaks.
See poleks minu arvates õige.

terv
Peip

 
At 21:50, Blogger Priit Pullerits said...

21:20, mis juttu te ajate? Ma ei näinud Teie viidatud sissekandes küll mitte ühtegi allikat ega tunnetanud nende olemasolu kuskil taustatöös. Puhas meedia põhjal loetu ümberjutustus. Tuletan meelde, et väheseid, kes Eesti bloginduses üldse reporteritööd teeb, olen mina.

 
At 21:51, Blogger Priit Pullerits said...

Peip, pagan, kas sa ei peaks kuskil soojal maal praegu rattalaagris olema? Kuidas läheb? Las Soonets ka raporteerib!

 
At 21:58, Anonymous Anonüümne said...

Priit
Homme lenadan minema.
Peip
P.S.
eksid oma kommentaaris kell 13:40 politsei valmisoleku kohalt.

 
At 09:23, Blogger Tõnuke said...

Jätaksin hetkel Eesti ajaloo kõrvale ning tõstataksin küsimuse siiski jalgpalli publiku kultuuri/kultuurituse teemal. Lugenud seda, mis Kreekas juhtus, ei saa ma nõustuda nagu oleks kogu staadionil viibinud publik raudkangid põues mängu vaatama tulnud. Artikkel viitab et jamad algasid ühe kamba piletita noorte staadionile tungimisest. Tegelikke probleemitekitajaid oli publikust suhteliselt väike osa, kuid rahvamassis nende ohjeldamisega oli korrakaitsjatel tõesti raskusi. Kui massis keegi midagi alustab, siis on selge, et lõpuks haarab see mäsu palju rohkem inimesi kaasa. Niisiis minu jutu mõte on, et tegu pole mitte jalgpalli tulihingeliste fännidega vaid kampadega, kes näevad jalgpallivõistluses võimalust oma vägivaldsust avalikult teiste peal välja elada. Samasugust üldidtavat lahmivat suhtumist kasutati meil pronksiöö järgselt venelaste aadressil (olgugi et neid kes rahutusi tekitasid oli tegelikult venekeelt kõnelejatest väga väike protsent).

Enne kui ma jalgpalli hakkaksin suusatamise või mõne muu individuaalalaga võrdlema, võiks arutleda hoopis, et miks teistel pallimängudel publiku hulgas sellist mürgeldamist ei toimu (kossu mängivad ju kreeklased ka kõval tasemel) ja miks on just jalgpall sellise rämpsu magnetiks. Millest on tekkinud sellised seltskonnad "fänne", kes ringi reisivad eesmärgiga juua, võimalusel natuke märatseda ja rahu rikkuda. Ja kui tüüp siis endale pärast vastu rindu taob ja kiidab, et küll oli ikka äge kisma ja mitu molli ta ikka sellel mängul sisse tagus, siis mis on sellel üldse tegu spordiga? Ma arvan et kuna jalgpalli puhul on tegu mänguga, milles mees-mehe vastasseis on paremini jälgitav, väravaid lüüakse suhteliselt vähe ning vürtsi lisavad kohtuniku ostused, siis see teebki jalgpalli nii hasartseks mänguks, et see igasugust publikut tõmbab.

 
At 09:42, Anonymous Anonüümne said...

mida me võrdleme? kas kreekas saab suusatada? ei saa.järelikult ei tea me, mis toimuks Kreekas suusavöistluste ajal.Ei saa nüüd öelda,et Eestis oleks eestlaste osalusel olnud erilisi intsidente. Kui rääkida aga pealtvaatajate arvust,siis palju oli Eesti MV suusatamises pealtvaatajaid? Ilmselt kordades vähem kui jalgpalli ML ühes voorus.

 
At 12:21, Anonymous ÄN said...

Otsisin selle 2010. aasta märtsikuu teema üles, kes tahab, saab vaadata.

Pullerits: Mis õnnetus juhtus Tallinna maratonil?

Otsides selgus, et paremalt ribast navigeerimisega seda postitust ei leiagi! Klõpsates lingile "Märts 2010", on esimene (või ülevalt lugedes viimane) postitus kuupäevaga 08. märts - keskkond on seadnud piirangu ja näha saab vaid kümmet viimast teemat.

Samas, kui palju lugejaid neid vanu teemasid ikka otsib, aga siiski võib leiduda mõni antud lehega äsjast tuvust teinu, kes peab vajalikuks kõik teemad selle ajaarvamise algusest läbi töötada ja sellepärast mõnda põnevat postitust ei leia.

See on juba kolmas puudus, mis ma sellel keskkonnal leian. Varem on välja tulnud serveriruumi piirang, mille tõttu on tulnud vanade postituste juures pildimaterjali maha võtta ja hiljuti see kommentaariruumi imelikuks muutumine.

Priit, kas need oleks mõjuvad põhjused muuta serverit, sisuhalduslahendust jm.? Kuna nime järgi kuulub see ka Scanpixile, siis kas nemad ei tahaks kogu ettevõtmist oma serverisse? Ei mingeid ruumiprobleeme. Sisuhaldusega aitaks veebimeister PM toimetusest. Kuidas mõte tundub?


Lõpetuseks (ja võib-olla vastukaaluks "märtsikuu teemale") midagi positiivset suusameeste kohta.

Tähelepanelik suusataja päästis Pirita jõe jääle lebama jäänud purjus mehe elu

 
At 12:21, Anonymous Anonüümne said...

to Tõnuke

"Enne kui ma jalgpalli hakkaksin suusatamise või mõne muu individuaalalaga võrdlema, võiks arutleda hoopis, et miks teistel pallimängudel publiku hulgas sellist mürgeldamist ei toimu (kossu mängivad ju kreeklased ka kõval tasemel) ja miks on just jalgpall sellise rämpsu magnetiks."


Kulla Tõnuke, toimub ka teistel pallimängudel. Seal samas Kreekas ja teistes balkani maades on täiesti tavaline pilt, et korvpallimängu ajal hakkab publik toole platsile loopima ja vastasmängijate igasugu prahiga loopimine on täiesti igapäevane taks.

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

kas kreekas saab suusatada? ei saa.järelikult

Ma arvasin ka kunagi et isegi Põhja-Lätis pole õiget talve :))
Kreeka suusakeskustes on hetkel kuni 350cm lund, temperatuurid samad mis meil (pluss-miinus 5 kraadi ümber nulli).

 

Postita kommentaar

<< Esileht