esmaspäev, märts 26, 2012

Pullerits: Kuidas ma käivitasin Jaak Mae teemalise operatsiooni?

Huvitavad inimesed juhtisid nädalavahetusel tähelepanu, et Eesti kuulsa endise tippsuusataja Jaak Mae nime juures leidub FISi koduleheküljel märge "Not active. Not allowed - return to competition rule", aga sellegipoolest, vaatamata võistlemist keelavale märkele, osales Mae nädalavahetusel Eesti meistrivõistlustel. Huvitav on see, et Kaspar Kokal ei ole nimetatud märget nime juures, kuigi tema on ju ka tippspordist loobunud, ja Vahur Teppanil ka mitte, mis siis, et temagi on loobunud.

Kõige halvemad on olukorrad, kus valitseb selgusetus ja kus tekib põhjust igasugusteks kahtlustusteks. Mida inimesed selles olukorras teevad?

Osad võtavad tõsiasjad, punuvad need kokku oma teooriaks ja levitavad siis oma kahtlustavat teooriat tõe pähe.

Ajakirjanik, nagu mina, niiviisi toimida ei saa.

Ma ei saa vaadata mööda huvitavatest tõsiasjadest, mis on kõigile näha, kuid minu ülesanne on need tõsiasjad adekvaatse kontekstiga varustada. Ehk teha kindlaks, mis toimub ja miks.

Tegingi siis hommikul paar telefonikõnet. Ühe Eestis viimase aastaga tuntuks saanud suusakohtunikule, teise kohalikule antidopingu agentuuri esindajale ja kolmanda Margus Hernitsale, Eesti Suusaliidu peasekretärile. Kuna ükski neist polnud teema üksikasjadega kursis, siis ei ole minust kõige eetilisem neid siin tsiteerida. Küll aga lubas Hernits, kellele meilisin asjaolude kirjelduse, päeva jooksul vastata.

Aga vaatame nüüd, kust saab tavainimene infot kiiremini, kas alaliidust või ajakirjanikult!

Niipea kui tuleb suusaliidu vastus, annan sellest teada. Kuid seni tegin ise uurimistööd - oma põhitöö kõrvalt - ning selgitasin FISist järele, milles on asi. Aga ma pean teid ootelehele panema, sest ootan ka Eesti Suusaliidu kinnitust.

[Paus.]

Nüüd, kell 13:17, tuli ka suusaliidust Hernitsalt vastus:

"Jaak Mae märge FIS-i kodulehel tõepoolest tähendab seda, et ta ei tohi osaleda rahvusvahelistel võistlustel. See märge tekkis Jaagu nime taha, kuna ta teatas, et ei soovi enam tippsporti teha. Selle sooviga ei pea ta enam täitma ADAMS-it ehk andma dopingu agentuurile teada oma asukohast.
Eesti meistrivõistlustele saab üles anda sportlasi, kellel on Eesti Suusaliidu litsents ja stardimaks tasutud.
Mis puudutab Kaspar Kokka, siis tema ei ole FIS-ile teatanud, et lõpetab karjääri ja endiselt täidab ADAMS-it. Vahur Teppan aga pole kuulunud nende sportlaste hulka, kes FIS-i järgi peab täitma ADAMS-i vormi."

Mul ei ole põhjust selles seletuses kahelda, sest sama kinnitas mulle ka FISi esindaja Sandra Spitz. Ja sama oletuse tegid eelpool viidatud suusakohtunik ja antidopingutegelane.

Mis siit järeldada? Igasugused reeglid on keerulised. Kui kõiki nüansse mitte teada ja arvestada, võib nende tõlgendamisel eksida. Igasugused vihjed on vajalikud, aga vihjed jäävad alati vihjeteks, kuni neid pole kontrollitud. Ajakirjaniku ülesanne on neid kontrollida. Seda ma ka tegin. Vastasel juhul oleks hakanud levima alusetud kahtlused ja spekulatsioonid.
******
USA-Mehhiko piirile rajatud tara Campo Roadi (Highway 94) ääres, California. 6. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida kaks korda pildile.)

Foto 1: Jaak Mae (keskel) Jõulumäel Eesti meistrivõistlustel 3x10 km teatesõidus konkureerimas Kein Einaste (vasakul) ja Raido Ränkeliga. Foto autor: Ants Liigus, Pärnu Postimees / Scanpix

42 Kommentaarid:

At 13:28, Blogger Tauno said...

Mis Kokka puutub, siis mingi aeg tagasi sügise poole OLI ka tema nime taga sama märge "not allowed....)
Ei mäleta enam täpselt, miks oli mul vaja neid andmeid vaadata, aga minu silmad seda märget igatahes nägid.
Ju nüüd siis on andmeid uuendatud vms.

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

Priit, küll sa oled nummi.
T.

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

PP"Mis siit järeldada? Igasugused reeglid on keerulised. Kui kõiki nüansse mitte teada ja arvestada, võib nende tõlgendamisel eksida. Igasugused vihjed on vajalikud, aga vihjed jäävad alati vihjeteks, kuni neid pole kontrollitud. Ajakirjaniku ülesanne on neid kontrollida. Seda ma ka tegin. Vastasel juhul oleks hakanud levima alusetud kahtlused ja spekulatsioonid."

See sinu jutt käib sinu enda kohta. Sulle on reeglid keerulised ja seetõttu oled ohtlik, sest võid hakata, nagu ise ütled: levitama alusetuid kahtlusi ja spekulatsioone.
Kunagi oli ütlus; "kui endast räägid, räägi tasem".
Tavainimestel ju probleemi pole.
Sina tekitad probleemi ja hakkad siis ise sellega võitlema (töövälisest ajast nagu ütled).
Kas see on mingi kiiks?

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Hästi kirjutatud artikkel, aga...

mis me teada saime?
Kui üldse midagi, siis kirjutaja kohta.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas ma murdsin sisse avatud uksest?

 
At 23:19, Anonymous Anonüümne said...

Tervitused...tekkis siin küsimus, et mida teada saime: kogu masinavärk toimib oma kindlate eeskirjade kohaselt, muud ei midagi. Kui neid eeskirju ei tea ja miski torkima hakkab, ei jää muud üle kui ise endale need selgeks teha....
...Priit jookseb, kas saladuseloori ka kergitatakse, et kuis ja kui palju, kas skeem on sarnane möödunud aastale? Ja mis laagerdamisest jutt nüüd, muidu tödeti seda kui suht jömmide mängumaad....Maamees

 
At 08:24, Blogger Priit Pullerits said...

Lahtisest uksest? Kui nii, siis oleks kõigil kolmel usutletul olnud vastus varnast võtta, ja nagu mulle raporteeris üks salaallikas talvepealinnas, olevat ka asjaosaline ise väga üllatunud olnud, et ta ei teadnudki sellest midagi.

Teile ainult tundub lahtine uks, sest kõik on nii loogiline - nagu enamasti ongi elus, et ei saa sensatsioonilist lugu.

Ja Maamees, see pole mingi tavaline laagerdamine kusagil Espana's, pole isegi tavaline selle sisu mõttes. Aga sellest projektist teavad Eestis väga vähesed. Vähe on neid, keda sellesse saladusse pühendamisel usaldusväärseks olen saanud pidada.

 
At 09:31, Anonymous Anonüümne said...

"Saladus", "usaldusväärseks"... Priidul jäid nooruses luurekad mängimata, nüüd teeb siis tasa :)

 
At 09:47, Anonymous Anonüümne said...

Hea võimalus ärapanemiseks:

http://www.treenitus.eu/

 
At 09:58, Anonymous Anonüümne said...

PP jutustab loo alguses, et Kaspar Kokk on tippspordist loobunud ja Vahur Teppan samuti loobunud.

Tagantpoolt saame teada, et Kaspar Kokk täidab endiselt ADAMSit ja Vahur Teppanit pole kunagi tippsportlaseks lahterdatudki. Tõepoolest, tegemist on usaldusväärse ja vabast ajast reporteritööd tegeva blogipidajaga.

 
At 12:18, Blogger Priit Pullerits said...

...väikestel nurgatagustel kutsikatel jälle klähvimispäev! Auh-auh-auh! Kas te tõesti arvate, et suured ja väärikad koerad lasevad selliste klähvitsate klähverdamisest end kõigutada? Ei lase. Nad, nagu minagi, ajavad kõrvalekaldumatult oma suurt ja tähtsat asja.

 
At 12:22, Anonymous Anonüümne said...

lol

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:37, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:46, Blogger Priit Pullerits said...

...näete, kuidas väikestel klähvitsatel suu kinni pannakse! Pauk kirja ja vaikus majas. Pauk kirja ja vaikus majas. Jne, jne.

 
At 13:48, Blogger Priit Pullerits said...

...näiteks viimase, 13:44 kutsika aadress ka - adsl18268.estpak.ee
Kõik on träkitav.

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mis mängu sa mängid? Meelitad oma provokatsioonidega väikesed klähvitsad siia klähvima (nagu ise ütled. - kui viisakas see on, on iseasi) ja siis paned neil mõnuga suu kinni. Millest selline käitumine?
Kas saad sellest miski naudingu?

 
At 14:23, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 14:13, see on asjalik ja sisukas küsimus ning väärib vastust. Vaadake, ma pean siin seda blogi, eks. Mul on oma asjad, mis mind huvitavad, neist kirjutangi. Püüan seda teha võimalikult hästi ja huvitavalt. Uurin asju, kontrollin fakte. Vürtsitan neid oma tähelepanekute ja hinnagutega. Aga kokkuvõttes teen tööd, mis on pannud inimesi külastama seda blogi 1,13 miljonit (!) korda. Ja mul ei meeldi, kui siin käivad mingid suvalised tüübid ilkumas, mõnitamas, jorisemas, lõugamas jne, eriti veel minu kallal. Neil võiks nii palju viisakust olla, et nad seda ei tee, sest mina ju nendega seda ei tee - ma ei ole oma sissekandeis ühtki neist anonüümikuest nimeliselt solvanud ega mõnitanud. Pole ju palju, et vastu sama ootaksin - et nemad ka seda ei teeks? Aga kui mõned eelistavad edasi klähvida, siis, jah, ei jää muud üle kui teha nii, nagu kirjutasin 13:46. Pole siin ju midagi arusaamatut ega ebaõiglast, on ju nii?

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

nii et ikkagi töö...

 
At 15:37, Anonymous Anonüümne said...

->PP

adsl18268.estpak.ee

213.219.116.98

http://www.ip-adress.com/ip_tracer/adsl18268.estpak.ee

Tartu inimene, Elioni klient.
Kui see konkreetne nimi ka kindlaks teha, siis ma olen millegipärast 90% kindel, et tegu on tuttava nimega.

P1

 
At 16:04, Blogger Priit Pullerits said...

...seda hullem, nagu ütleb PMi üks suuri ülemusi, kelle nime ma siia ei segaks.

Aga idee on hea: let's track down those guys who post nasty comments!

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

Vaata, seda blogi ei külastata mitte algallika teksti lugemiseks, vaid siin on piisavalt teraseid kommijaid, kes selle klounide paraadi kenasti kokku võtavad.

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 17:05, Anonymous Anonüümne said...

Ja kommentaaride tase on see, mida Priit ise esile kutsub.
Kui ei usu, tutvuge blogidega, mida peavad targad inimesed. Seal on ka oluliselt asjalikumad ja viisakamad kommentaarid.
Tõsi, seal on vähem kommentaare, aga midagi ei ole teha, tarku ongi vähem.
Siinne blogi on vähemarukate jaoks, aga seeest on neid palju, midagi miljoniga nagu Priit kirjutas.
Kõike korraga ei saa, kui eesmärk on kvantiteet, siis tuleb kvaliteedis järeleandmisi teha.
Igaühele tema vajaduste või võimete järgi, kuidas see printsiip nüüd oligi?

 
At 18:03, Anonymous Anonüümne said...

Väljavõte karistusseadustikust:

§ 315. Ebaseaduslik jälitustegevus ja teabe varjatud kogumine

Ebaseadusliku jälitustoimingu või ebaseaduslikult teabe varjatud kogumise eest ...
karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

 
At 18:10, Anonymous Anonüümne said...

18:03, kas mõnel mehel juba poetus midagi püksi? :)

 
At 18:14, Anonymous Anonüümne said...

võib-olla küll, mine tea!

 
At 21:25, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 08:00, Blogger Priit Pullerits said...

Tanel (?), 21:25, kui tahate teha isiklikku kriitikat, pange oma ees- ja perekonnanimi juurde. Võtke teadmiseks - ja seda ma olen siin kümneid kordi rääkinud, aga ilmselt teiesugustele erilistele põmmpeadele ei jõua see ikka kuidagi kohale -, et anonüümset isiklikku kriitikat, rääkimata teiesuguse vihast vakatavast verbaalsest jõhkrutsemisest, ma siin läbi ei lase. Minge mujale märatsema, kui siin ei meeldi, te ei pea siin käima.

 
At 08:02, Blogger Priit Pullerits said...

Ja nagu näete, Tanel (?), ei leidu siin mitte kedagi, kes teile kaasa tunneks või teile toetust avaldaks või teie järele puudust tunneks. Mitte kedagi!

 
At 09:58, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas ma saan teada, millest puudust tunda kui kommentaar on ära kustutatud?
Praegu tunnen puudust puuduolevast kommentaarist ja ärge tulge ütlema, et ma pole mittekeegi.

 
At 10:03, Blogger Pärtel said...

Priit, labast keelekasutust ja sõimu õigustamata tuleb siiski nentida, et pärast võistlushooaja lõppu kipub blogisissekannete kvaliteet langema, mis on vägagi hästi täheldatav just viimase kolme nupukese puhul. Kas pingelangusest tingitud anti-kliimaks? Lugejad ootavad jätkuvalt põnevaid lugusid marulistest kihutamistest treeninguil ja mees-mehe vastu heitlustest võistlustel, aga kui neid pole enam kuskilt võtta ning söödad neile selle asemel ette selliseid pooletera-jutte, muutuvad nad hirmus kurjaks.

See oleks midagi samalaadset, kui muinasjutuvestja, jõudes kohani, kus kangelane on printsessi kenasti ära päästnud, ei lõpeta lugu sõnadega "and so they lived happily ever after", vaid lisab veel kolm peatükki sellest, kuidas nad ühist kodu sisustavad ja koeraga jalutamas käivad.

Ehk pidada blogiski väike paus? Klikke tuleb ikka, ei maksa muretseda - sest fännid ju aeg-ajalt vaatavad, et ega uus muinasjutt pole vahepeal peale hakanud.

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Kas on parem tunne, kui kriitikat teeb nimega isik, keda sa isegi päris elus tead ja nagu kirjutistest mulje on jäänud, siis doktorikraadi ja maksimaalse hapnikutarbimisevõime tõttu austad?

 
At 15:05, Blogger Unknown said...

polo ralph lauren
canada goose jackets
coach outlet online
ugg outlet
christian louboutin outlet
fitflops shoes
cheap jordan shoes
doudoune canada goose
fitflops
louboutin femme
2016.12.15chenlixiang

 
At 07:47, Blogger Unknown said...

fitflops sale clearance
golden goose
nike basketball shoes
lebron soldier 10
balenciaga shoes
converse shoes
curry 3 shoes
lebron shoes
kyrie 3
nike air max

 
At 05:46, Blogger Unknown said...

thanks, obat vitiligo di apotik
obat infeksi saluran kemih
obat gatal gatal di seluruh badan

 
At 10:50, Blogger Unknown said...

www0416pittsburgh steelers jersey
christian louboutin outlet
coach outlet
tory burch outlet
ralph lauren outlet
nike roshe run
kate spade handbags
bears jerseys
cheap ray ban sunglasses
longchamp handbags

 
At 10:52, Blogger Unknown said...

www0525

coach outlet canada
dansko shoes
michael kors outlet
ugg outlet
coach outlet
michael kors wallets
world cup jerseys
wellensteyn jackets
ralph lauren polo shirts
canada goose outlet

 
At 05:25, Blogger Unknown said...

qzz0606
coach outlet
mulberry handbags
ysl outlet
chloe outlet
nike presto
jordan shoes
polo outlet
pandora
true religion jeans
supra shoes

 
At 18:07, Anonymous https://herbsenroute.com said...

I’m not sure the place you’re getting your information, but great topic. I must spend a while learning more or working out more. Thanks for wonderful info I used to be searching for this info for my mission. https://herbsenroute.com

 

Postita kommentaar

<< Esileht