neljapäev, veebruar 16, 2012

Pullerits: Millega lõpeb Tartu maraton?

Laupäeval Alutaguse maratoni 36 km 2:01ga, pühapäeval Tartu teatemaratoni avaetapi 12 km 35 ja poole minutiga, esmaspäeval 100 meetri maailmarekordivõistluse kutsutud külaliste neljas koht, teisipäeval Tähtvere spordipargi ovaalil Arvi Suurpere (stardinumber 336) järel hästi aeglaselt "uisutades" 13,7 km 1:01ga, kolmapäeval ehk eile Tartu dendropargis koos Priit Roodeniga (nr 218) 13 km klassikas 1:03ga ja täna, neljapäeval viimane liigutamine, umbes tunnike vabatehnikas taas kergel ovaalil. Siis kaks päeva puhkust - pagan, just tuli sättida reedeks üks Tallinna-käik... - ja pühapäeva hommikul tuleb valmis olla.

Milleks?

Stardinumber 354 on mulluse määrde varase ärakulumise tõttu viimaste aastate viletsamaid. Aga ma pole seal kauges stardigrupis üksi. Sealtsamast leian ainuüksi numbrite 301-400 alt veel mitu tuntud nime, nagu Art Soonets, Sixten Sild, Veikko Täär, Valdur Jaht, Alar Just, Jaanus Ritson, Arvi Suurpere, Janek Vana, Priit Karjane, Gaspar Sukk, Dainis Hirv, Aigar Mäesepp, Ivar Heinola.

Mida siit järeldada?

Ei muud, kui et konkurents saab olema hirmus kõva. Tundub, et kõigi aegade kõige pöörasem.

Mis võiks olla eesmärk?

Tundub, et see aeg, kui sai kahesaja sisse sõita, kahel korral koguni 150 piirile, on jäänud pöördumatult möödanikku. Paistab, et nüüd läheb eriti kõvade tegijate piir 200, mitte saja koha pealt. Ja 300 sisse jõudmist võib lugeda päris tubliks ja arvestatavaks tulemuseks.

Raske on mingit arvulist eesmärki püstitada. See sõltub nagu teatemaratonilgi sellest, kui palju selgelt tugevamaid konkurente kohale tuleb. Nende vastu ei aita enda pildituks sõitmine ega ideaalne libiseminegi - olgem realistid, nagunii tuleb selgelt tugevamaile alla jääda.

Mis võiks aidata?

Esiteks, ei tahaks uskuda, et Suusavennad tänavu määrimisega sedavõrd eksivad nagu mullu. Hullemaks ei saa kohe kindlasti minna. Teiseks, ehk aitavad ka kogemused: Tartu maratoni on juba piisavalt sõidetud ning rada ja selle olud ning reljeef hästi teada. Kolmandaks, kui rada muutub ilmaga pehmeks, siis pidavat eelis olema minusugustel kergetel, 71-72-kilostel meestel. Neljandaks, ilmselgelt oleks külm ilm minusugustele väikese rasvaprotsendiga võistlejaile nuhtlus, sest üksjagu energiat kuluks lihtsalt sooja tootmisele. Sel pühapäeval seda muret pole.

Mis ei tule kasuks?

Esiteks, kindlasti vanus: minu eas muutub inimene paratamatult kehalistelt näitajatelt kehvemaks; see on loodusest nii seatud ning ainult noored, alla 43-aastased, kel isiklik kogemus puudub, võivad sellele vastu vaielda - loomulikult alusetult. Teiseks, konkurents, nagu eespool viitasin, on aastatega üha tihedamaks muutunud. Kolmandaks, tänavune suusakilometraaž on kõigest 500 ringis ehk poole vähem kui tunamullu, mil tegin elu parima sõidu; aga see mure kummitab vist enamikku harrastajaid - vahe on selles, kui suuresti ühele või teisele kilometraaži nappus tunda annab. Neljandaks, see nädal on töiselt kiskunud küllaltki aktiivseks ja pingeliseks, mis tähendab, et pole saanud äkki piisavalt puhata. Viiendaks, kindlasti ei soosi stardikoridorist 301-500 teele asumine kiiret algust, mis lubaks hea koha varakult kätte saada.

Lisaks tuleb pühapäeval mängu veel terve hulk tegureid, mida keegi praegu ette ei oska aimatagi. Sest muidu võiks ju paremusrea puhtmatemaatiliselt paika panna. Õnneks spordis asjad nii ei käi. Kahjuks töötavad ootamatud asjaolud enamasti iga võistleja, sh minu kahjuks.
******
Coyote Canyon 4x4 Trail, Anza-Borrego Desert State Park, California. 5. aprill 2011. Pildistanud Külli Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Peaminister Andrus Ansip möödunud pühapäeval Tartu maratoni avatud raja sõidul Matu kontrollpunktis. Foto autor: Raivo Tasso, Maaleht/Scanpix
Foto 2: Suusatajad möödunud pühapäeval Tartu maratoni avatud raja sõidu stardis. Foto autor: Raivo Tasso, Maaleht/Scanpix
Foto 3: Tartu esimese teatemaratoni ja avatud raja sõidu osalejad. Foto autor: Raivo Tasso, Maaleht/Scanpix

90 Kommentaarid:

At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Algus - 2-3 - lõiku on väga head, ütleksin isegi - suurepärased. Aga milleks see vanuse hala lõpus? Ameerikas on veel 70-80 aastased ponksis. Seal sellist kurtmist ei kuule. Edu maratonil!

 
At 15:50, Blogger Priit Pullerits said...

Kui vana te ise olete, 15:38? Ka mina olen oma 46 eluaasta kohta vägagi ponksis, parem kui enamik minust kaks korda nooremaid. Aga see ei tähenda, et ma võiks sportlasena veel areneda. Fakt on see, et vanuse vastu ei saa meist enam keegi, ja 40. eluaastate keskelt hakkab vanus eriti suurt rolli mängima. Sellest kirjutan seepärast nii palju, et paljud, ilmselt nooremad, ei taha ega suuda sellest kuidagi aru saada. Rohkem mõistmist, palun, ärge olge hungveipingid!

Aitäh heade sõnade eest esimeste lõikude aadressil, 15:38!

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Hullemaks ei saa kohe kindlasti minna.

Vastupidi! Prognooside järgi toimub maratoni ajal ilma märgatav soojenemine, eelnevail päevil valitsevad hoopis teised olud ehk puudub igasugune võimalus määrdeid testida ,jääb vaid guesswork ja kogemus . Raha eest määrivate meeste nahas ei tahaks küll olla..

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Võta asja mõnuga. See sõltub küll eelkõige määrimisest.
TA

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

Eelmisel aastal algas Vasaloppet -16-ga ja lõppes +2-ga. Aga mitte sellest ei taha ma rääkida. Hoopis peamist tahtsin meelde tuletada, jah, sedasama, millele PP paar nädalat tagasi siinsamas paaniliselt tähelepanu juhtis, et mõnuga, naudinguga tuleb sporti teha. Või on juba meelest läinud?
Lembit

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Võib vist liigitada:
a. need, kes lähevad eesmärgiga maratonidistants läbida.
b. kes lähevad võitma.
c. kes lähevad teistele ära panema.
d. kes lähevad suusatamist nautima.
...

 
At 17:02, Anonymous Anonüümne said...

e. kes lähevad trenni eesmärgiga (teist ala silmas pidades)
f. kes lähevad, sest ei taha naabrist kehvemad olla.
g. kes ise ka ei tea miks

 
At 17:14, Anonymous Anonüümne said...

Vähemalt praeguste ilmaprognooside järgi tuleks isegi libisemise määrimine pühapäeva hommikuks jätta. Võib juhtuda, et ainuüksi õige määrimise pealt on võimalik üsna palju lõpuprotokollis ettepoole saada.

 
At 18:07, Blogger Karli said...

Eilne raadisaade oli täiesti õnnestunud. Meeldis, et Indrek Kelk rääkis valehäbita töötasust, majandustulemustest jne. Me ei tea küll arvestusmeetodeid, aga vähemalt minu jaoks ei ole see oluline.

Üksteise "seltsimeesteks" kutsumine on mingi lõunaeesti suusameeste släng?

Priit leiab, et nooreks-vanaks(?) olemise piir läheb 43 aasta pealt. Et meile Sinu sõit rohkem korda läheks, pakun, et kui tuled 200 sisse, siis võiks selle lati 46-le nihutada. Meil paljudel oleks kohe helgem olla.

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

Ökopedena hõõrusin just PM-i lugedes rõõmust käsi, et näe täna avalikustati elektriimede kiirlaadimispunktid Tallinn-Tartu-Otepää mnt ääres. Need on sobivalt ca 49-66 km järel ja seega ei teki ohtu, et külm kodumaise elektri enne jaapani imede akudest ära näpistab, kui selle abil järgmisesse teeninduspunkti jõuab. Super! Kohalejõudmine võtab küll talvel ökotades tänu sundvahepeatustele 2 tundi rohkem kui muidu aga noh, öko värk, mulle sobib. Parem ikka kui bussiga. Nii. Maratonile kohalejõudmine pole seega probleem, kui ainult alajahtumisest tervisehädasid ei saa. Korraldajad pole mul küll lubanud oma käruga maratonil osaleda, aga no tuuritame siis niisama, vanaviisi, suuskadel. Ökomuhemehena pole ma see aasta üle 3 km suusatanud. Seega vorm ei ole kiita. Tegelikult pole terviski suurem asi. Matemaatiliselt teoreetiliselt arvestades, peaks kella viieks rajalt ikka tagasi saama. Kui nüüd tagasitee kah ettevõtta, siis hea elektrilaadimis õnne korral olen 6 tundi hiljem kodus. Noh pole paha. Ikkagi tunnike enne töönädala algust ökolt kodus. Kui ainult tervis seda päev otsa külmas istumist vastu peaks. Võib ju kui häda käes ennast ka laadimispeatustes üles kütta vemmaldades ja küll see aitab. Siis aga saabus tõehetk. Lugesin veelkord PM-i ja seal selgus, et nii roosiline tulevik saab olemas alles järgmiseks Tartu maratoniks. Täna ökotades venib sõit maratonile tänu laadimistele mitme ööpäevaseks epopöaks. Seega jääb see suusamaratoni ökopull minu pärast kahjuks ära. Mul on vaja esmaspäeval jälle tööd teha aga mitte kuskil maanteel ökopedetada. No aga aasta pärast. Teeme ära!

 
At 19:08, Blogger Madis said...

Kes tahab, et elektriauto laadimiste vaheline läbisõit oleks üle 200 km, siis peab endale muretsema luksusliku Tesla Model S-i. 4000 eurot deposiiti ja heal juhul saate sügiseks auto kätte :-)

 
At 19:16, Blogger Madis said...

See 4000 € on muidugi tellimuse sisse andmise jaoks. Masina enda hind ca 55000 €. Kes masinat oma silmaga näha tahab, peab 08.03-18.03 vahemikus Genfi autonäitust külastama. Mine tea, äkki saab isegi sisse istuda ja sõita...

 
At 19:27, Anonymous Anonüümne said...

Määrimisega võib kordi hullemalt minna, kui eelmine aasta. Eelmine aasta ei pidanud lihtsalt, aga nüüd võib ka veel pakid alla võtta. Saab olema väga keeruline.

 
At 19:34, Anonymous Anonüümne said...

Kuna enamus blogi lugejatest on suure tõenäosusega vanemad inimesed (üle 40), siis on see pidev vanuse rõhutamine ju normaalne. Kõik jääme vanaks ja tulemused hakkavad pidevalt halvenema. Aga milleks sinna TM-ile üldse minna, kui juba ette on sisse võetud positsioon, et midagi head tulemas ei ole ? Pühapäeva veetmiseks peaks olema ka paremaid võimalusi ... isegi üle 40-stel meestel.

 
At 20:17, Blogger Priit Pullerits said...

Nii, viimane suusasõit enne Tartu maratoni tehtud: 12 ringi ehk 10,2 km Tähtvere ovaalil veidi alla 38 minuti. Sai veidi pauku ka pandud: pool ringi mõnusa mogreni hooga ja pool poollonkides. Täitsa mõnus! Auguga Fischerid jooksevad ikka väga ilusasti. Isegi Jaak Teppan imestas: nii kerged suusad!

 
At 21:06, Anonymous Anonüümne said...

Nädal enne maratoni korralik tühjendamine + väga kerge nädal peaks hea põhja korral ju ideaalne olema. PP trenne (ka suviseid) ja teisi maratone arvestades peaks esimesed 2,5h päris toredad olema, sealt edasi näen aga raskusi. Edu nendele vastupidamisel.

P1

 
At 21:27, Anonymous Anonüümne said...

"Ka mina olen oma 46 eluaasta kohta vägagi ponksis, parem kui enamik minust kaks korda nooremaid. Aga see ei tähenda, et ma võiks sportlasena veel areneda."

Priit, sul on vale lähtealus, kuhu sa veel areneda tahad? Sõida oma sõitu ja ole rahul. Areng ja koht TM pole olulised, kuidas saakski olla oluline kiirus, mis pidevalt langeb. Ole rahul sellega, mis tuleb ja unusta oma vanus. Mida vanem oled, seda rohkem raske koormus sinu tervist kahjustab, võta mönuga!

 
At 21:29, Anonymous Anonüümne said...

Ühest küljest saad aru, et vanusega lähed kehvemaks, teisest küljest püüad kõigi vahenditega selle vastu võidelda. Kas see on mingi fetis, saa sellest üle. Asja tuleb mõistusega vötta!

 
At 21:48, Anonymous Anonüümne said...

Eelmisele. Ei-ei, asja tuleb ikka mönuga vötta :)

 
At 21:57, Anonymous Anonüümne said...

Just-just, P1, Pulleritsul on võimalus sportlasena areneda. Tuleb ainult teada kus veel varu on. Ja sellest lähtudes targemalt treenida. Vahur Teppani sprindimeeste nipid on ilmselt palju kasu toonud. Maratoniks vajalikke pikki trenne - 40-45 km ette näidata aga pole. Siin on veel varu. Petter Northug Vasaloppetiks valmistudes muutis ka oma treeningut.

 
At 22:19, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sihi parem kohta 1223. Saad uued suusad ja palju mõnusam ka, ei pea kopsu paigast pongestama. Vanale mehele kohaselt ikka. :)

A. Dendrost

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

Tehtud töö annab eeldused jõuda kolmandasse sajasse. Et kõrgemale jõuda, peaks rohkem pühenduma.

 
At 23:07, Anonymous Anonüümne said...

0-3 km Pullerits läheb võistlema ja võitma
4-40 km eesmärgiks saab omasugustele ära panna
41-60 km parem sõidan lihtsalt nautides
60-63 km eesmärgiks saab maratonidistants läbida

 
At 23:12, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits!
Läbi mõõduka huumori on teie kirjatükke olnud väga vaheldusrikas lugeda. Nüüd siis äkitselt selline postitus ja seda vahetult aasta enne kõige tähtsamat, ütleks lausa enne pühalikku starti? Julgen öelda, et suur enamus teist eespool startinutest vaatavad Hellenurme metsades kerget kangestust tundes seljataha just käesoleva blogi autori peale mõeldes. Olgem ausad, see on tunnustus, mida teistel kodukamara meestel annab järgi teha! Seega härra Pullerits, proovige teravust hoida. Õige võiga määritud suusk ja hea vorm ei taga üksi head tulemust - ergas vaim on see, mida enamustel napib ja teie puhul selle puudumist rohkem kuulda ei sooviks. Õigemini öeldes, see viib lati alla ja meie, teie paadunud lugejad seda heaks ei kiida.
Meie - eesotsa mehed (loe: eespool P.P) ootame teid rajale eriti ärksa meelestusega!
Igatahes suusk pooleks ja nagu öeldakse - lahinguväljal näeme rsk :)

AJ

 
At 23:33, Anonymous Anonüümne said...

See, et vanuse vastu ei saa ei tähenda, et kiirus peaks langema. Priit ostis uued visserid, et kompenseerida kiiruse langust, eks ole?
Teet

 
At 23:40, Anonymous Anonüümne said...

Pole kahtlust, et Pullerits on stardinimekirjas postitsioonid 201-353 läbi käinud ja terava pliiatsiga paljude meeste nimedest juba kriipsu läbi tõmmanud, mõnede juures ehk siiski küsimärgi pannud..

 
At 00:14, Anonymous Anonüümne said...

Thomas Alsgaard, 40 a. vana, treenib Vasaloppetiks valmistudes 26 tundi nädalas.
http://www.dagbladet.no/2012/02/15/sport/ski/thomas_alsgaard/langrenn/turn/20245918/
See on 25% rohkem kui Ivar Tupp (dr Holden) suure mahu nädalal ja isegi 2,5 korda rohkem kui madala mahu nädalal (andmed: Endomondo).
Nii et Priidul põhimõtteliselt oleks veel minna küll, aga siis tuleks millestki muust (tööst? õppejõu tegevusest? Vanity Fairy lugemisest?) loobuda.

 
At 01:39, Anonymous Anonüümne said...

Eriline mömm ikka ja lastel sööbis tempel mällu igaveseks...
http://eestielu.delfi.ee/eesti/ida-virumaa/johvi/elu/erki-nool-selg-oli-nii-valus-et-ainuuksi-sokkide-jalga-panekuks-kulus-kaheksa-minutit.d?id=63928805&com=1

Preili Sokk

 
At 07:25, Anonymous Anonüümne said...

Hmm--Priit ja vana,olen 7.a. vanem ja naistesauna piletit veel ei müüda ning üritan kõik teha selleks,et see aeg pikeneks sinnamaani,kui puust mantel selga pannakse.Pakun,et tuled 333 hulka,222 sisse oleks super.Määrde taha pole mõtet siin kellegil pugeda,sest viimasel kolmandikul on kõik suusad võrdsed,kuna kõik on ära kulunud,kui just kinni pole määritud .En amus ssiinseid lugejaid jääb su seljataha ja kadedusest loobitakse veriseid õpetlikke komme.Peaasi,ära hinda ennast algul üle,sest eelmine aasta nägin,kui jõuetult sa lõpus liikusid.Jõudu.HD.

 
At 07:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sa ei jäta ju endale aega nälgagi tekkida. Suusanälga. Nälg annab tulemusele palju rohkem, kui viimastel hetketel nühitud ringid dendropargis.
Lembit

 
At 09:36, Anonymous Ants said...

Pakun kohaks 160-190.

 
At 09:49, Anonymous Anonüümne said...

Priidule edu pühapäevaks ja jaksu uute lugude sepitsemisel!
Aga siin väike meenutus eelmisest pühapäevast, kui memmerätt-kaltsupea teadet vahetas: http://www.youtube.com/watch?v=vKlKXN9ZGM4&feature=player_detailpage

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

Käib maratonieelne põdrapullide jõukatsumine ja sarvede klõbistamine.

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

Ma olen Teslas sees istunud (aga mitte sõitnud). Pmst oled lamavas asendis ja p3rs3 vastu maad. Kui Tartu maanteel on kahe sõidusuuna vahel suurem lumevall, siis Teslast sellest üle ei näe. Suuski pole ka kuhugi panna. Ei soovita :)

Priit, sa lisad Eesti amatöör-suusatamisele toredad teravat tooni, anna minna! See võistlus-eelne pusklemine käib kõik asja juurde.

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

Ma olen Teslas sees istunud (aga mitte sõitnud). Pmst oled lamavas asendis ja p3rs3 vastu maad. Kui Tartu maanteel on kahe sõidusuuna vahel suurem lumevall, siis Teslast sellest üle ei näe. Suuski pole ka kuhugi panna. Ei soovita :)

Priit, sa lisad Eesti amatöör-suusatamisele toredad teravat tooni, anna minna! See võistlus-eelne pusklemine käib kõik asja juurde.

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

Priit edu sulle ja kõigile teistele pühapäevaks! Ole tähelepanelik, et ei astuks sama rehaotsa mis eelmisel aastal, usu Lobamokk on sinu suusakandadel :)

Terv,
Joel 22..

 
At 19:58, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
ära lase endaga teha nagu Kershaw tegi Moriloviga täna Sklarska Porebas. Võitle viimase sentimeetrini. Lõpusirgel pead veel 2-3 mehest mööda saama!

 
At 21:18, Blogger Madis said...

13:22 Me räägime Model S-ist, mitte Roadsterist ja tema derivaatidest. Model S on 7-kohaline (2 neist nn lastekohad) "luksussedaan".

 
At 23:11, Anonymous Anonüümne said...

Nagu juuresolevalt pildilt näha on maratoonarid nii pinges, et mitte ridagi ei tule enam... :)
Saun, õlu ja randmemassaaž peaks aitama.
Lisaks, ärgem üle mõelgem.

 
At 23:47, Anonymous Anonüümne said...

Oh Madis, räägitud mudel on momendil ainult märg, väga märg unistus, millega parimal juhul näeb üle Tartu mnt lumevallide alles 2015 TM-le sõites. Mehed, üritame nüüd püsida teemas ja 2012 või äärmisel juhul 2013 TM-i lainel. Isamaaliste meeste jaoks on isegi aastaste plaanide tegemine võrdne koputada saamisega ja selle mõõdiku järgi tuleb Madisele saata kiiresti mingit abi, no kasvõi reformistliku fooliummütsikese näol.

 
At 05:59, Anonymous Anonüümne said...

Madisel soovitaks jah korraks värske õhu kätte minna, ilma suuski alla panematta.Priidule pakun vähemalt 300-sissse sõitu,aga jõudu kõigile.

 
At 09:24, Anonymous Anonüümne said...

Mehed,auuuu----millega määrite või on saladus.

 
At 10:13, Anonymous Ants said...

Olen avastanud, et kerge värske lumega on kõige parem pidamist määrida taruvaiguga meega. Aga alla ei tohi panna lusikaga, vaid tuleb keelega nö kehasoojalt alla tõmmata. Siis lased ära tahkuda ja tõmbad uuesti hästi õrnalt keelega üle, et tekiks libisev kiht peale.
Libisemisel on usute või mitte, kõige parem variant hõõruda suusapõhju kaalikaga. Kunst on siin see, et kaalikas tuleb kohe sügisel põllult võttes panna vaakumkilesse ja siis sügavkülma, et säiliksid fremoonid. Siis poolitada ja tugevate liigutustega hõõruda libisemisalasid. Kui on suur õhuniiskus siis olen ka tuhksuhkru pulbrit pannud aga sellega võib ka alt minna. Seekord peaks see variant igal juhul töötama!

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

AV teema on uuesti lahvatanud. Pullerits kirjutab uhkusega, kuidas ühelt dopinguandjatega-kasutajatega lähedalt seotult juhtivalt autoriteedilt õlalepatsutuse sai.. Eesti ei ole õnneks selline riik, kus tundlikke teemasid käsitlevad ajakirjanikud jäljetult kaovad. Kuid dopingumaffia on Eestis tugev, tal on palju, ühiskonnas kõrgetel positsioonidel olevaid toetajaid.

 
At 11:56, Blogger Priit Pullerits said...

Oi-jah, lugege seda:

Veerpalu rikkus rängalt dopingureegleid, tema võistluskeeld peaks algama nullist

http://sport.postimees.ee/743920/veerpalu-rikkus-rangalt-dopingureegleid-tema-voistluskeeld-peaks-algama-nullist/

Osa on seda intsidenti võrrelnud juba Galojani kõrgi ülbusega.

 
At 12:15, Anonymous Anonüümne said...

Tänasel kuumal teemal veel: http://jookseme.blogspot.com/2012/02/kes-suudavad-moista-andrus-veerpalu.html

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Mis mõõdupuu see Galojan on? Labane varas, kellel mõistust ka napib. Natuke on välimust, vähemalt osade jaoks, aga see ei tee temast kõnelemis- ja kõrvutamisväärt autoriteeti.

 
At 13:10, Blogger Tauno said...

Nojah, eksimus on eksimus. Mis seal ikka. Eks asjaosalised savad omad vitsad kätte ja elu läheb edasi.
Aga huvitav on teema ajastatus. MK etapist on praktiliselt kuu aega möödas ja alles nüüd võeti teema üles? Millega terve see kuu tegeleti? AV viibine etapil ei olnud ju mingi saladus. Või korjati teema üles ja jäeti parema aja ootamiseks marineerima? Et miks siis just nüüd on õigem hetk? Huvitav.

 
At 13:12, Blogger Karli said...

Pärast värsket Jan Ullrichi süüdimõistvat otsust rahvusvahelises spordiarbitraazhis keelas saksa jalgrattaspordiliit tal osalemise ka tavalistel kohalikel rahvaspordivõistlustel. Umbes niisugust uudist mäletan, viidet ei viitsi praegu saksa ajakirjandusest otsida.

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Ühest teemast, mis Tartu maratoniks valmistujale praegu pole aktuaalne, kuid on siit blogist siiski varem läbi jooksnud. Ain K päris mõni aeg tagasi kus talviseks jooksmiseks mõeldud naastudega tosse müüakse. Objektiivseid, sõltumatuid teste meie spordiajakirjades ei leia. Seetõttu paar sõna oma kogemusest. Kõigepealt küsimus, kas naastudega jooksukingi talvel üldse vaja on. Viljar Vallimäe, 2011. a Eesti tippaja omanik poolmaratonis, on kirjutanud, et piisab täiesti tavalistest jooksukingadest. Vallimäe arvamust tuleb kindlasti tõsiselt arvestada. Samas on mitmed harrastajad, kes naastudega jalatsid kasutusele võtnud, leidnud, et neile on küll kasu olnud. Minul võttis naasturite ostuidee konkreetsema kuju viimaste nädalate külmade ilmadega. -20 C juures käib tuul juba tavalise jooksukinga võrgust läbi ja on ebameeldivalt jahe, vähemalt jooksu alguses. Teiseks, kuigi paljudel tossudel on agressiivne põhjamuster, kipub see kuluma ja kukkumise oht on tõsine. Mina kukkusin esimese lumega libedal sõiduteel ja viga saanud ranne ei luba veel praegugi jõusaalis kangiga surumist teha. Sulailmaga on probleemiks ka see, et tavatoss niiskub kergesti.
Seetõttu haarasin kohe juhusest, kui avastasin spordipoes päris mõistliku hinnaga (64 eur) Cabrakan 2 naastudega maastikutossud. Ei hakkaks siin poodi nimetama, sest eesmärgiks ei ole reklaami teha, vaid leida vastus küsimusele kas naastudega jooksujalanõud on talvel vajalikud. Cabrakan 2 on kuue plastnaastuga, vetthülgava pealisega, tugeva konstruktsiooniga Mizuno toss. Tuleb ära märkida, et naastudega talvetosse pakuvad veel vähemalt mitu firmat: Asics (Arctic), Icebug ja Sarva, ja kõigi nende kohta on internetis väga häid arvamusi leida.
Olen neid naastureid testinud juba mitmel jooksul. Jooksude pikkused on ulatunud 7 km-st 15 km-ni. Temperatuuride vahemik -17..-5 C. Olen jooksnud nii lahtises lumes kui tuisus. Testid on hõlmanud vägagi erinevaid pinnaseid: sahaga puhtaks lükatud, jalutajate poolt kinnitambitud, aga ka värske lumega kaetud kergliiklusteid, liivatatud ja liivatamata tänavaid, ülekäigukohti, pöördeid, laskumisi ja tõuse... ka Harku-Nõmme suusarada (sain suusatajatelt imelikke pilke, kuid hoidsin uisuraja serva ja keegi ei ütelnud midagi).
Kokkuvõttes võib öelda, et kuigi läbi saaks ka tavaliste tossudega, on talvenaasturitel siiski mitu olulist plussi: jalg ei libise ega külmeta. Miinuseks on vast see, et väga kiiret jooksu naasturitega ei tee. Aga minule on ohutus kõige olulisem. Kui jooksurada kulgeb teedel-tänavatel või sisaldab nende ületamisi, siis võiks naastureid kanda kasvõi austusest jooksjate suhtes tähelepanelike sõidukijuhtide vastu (nemad ju kasutavad naaste!). Üheks miinuseks on kindlasti ka see, et ega neid talvejookse arvuliselt väga palju ei olegi. Tekib küsimus kas investeering tasub ära. Cabrakan 2 vähemalt on maastikutoss, mida saab kasutada ka suvel. Ei ole maastikujooksu varem proovinud, aga võiks huvitav olla.

 
At 14:10, Blogger Priit Pullerits said...

Siin on Õhtulehes Veerpalu reeglite eiramisest pikemalt:

http://www.ohtuleht.ee/465143

Üks Eesti endine suusakoondislane rääkis mulle just, kuidas Norra omaaegne äss Björn Daehlie oli temalt küsinud vaid ühe küsimuse: kas see, et Veerpalu jäi vahele, oli ühekordne patustamine või on juba pikemat aega sohki tehtud?

See küsimus näitab küllaltki kujukalt, arvestades Daehlie autoriteeti ja positsiooni suusatamises, mida maailma suusaringkondades sellest intsidendist arvatakse. Kahjuks ei ole meil siiamaani mingeid vastuseid ja keegi riiklikest uurimisorganeist ei taha selle nimel vaeva ka näha.

Rääkisin täna TM numbrite väljastamisel Tartus sellest Veerpalu juhtumist ka Kaarel Zilmerile, kes polnud sellest kuulnudki. See inf, paistis, et tuli talle ebameeldiva üllatusena.

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjanikud on ikka ka ühed parajad räpakollid, on ikka vaja vahetult enne talvist "püha üritust" sita sees songida....
Tänases PM-s oli hoopis Priidu sulest humoorikas lugu "viimastest" kangelastest. Suusatamine ja suusanauding paistab hoopis teises valguses, hoopis teisest vaatevinklist, see ei pea alati ilmtingimata "naabrist parem olemise" üritus olema. Vaid ka pühas rööm, nauding ja palju muudki, kuni puhtalt eneseteostuseni suutmaks töestada isegi lahkunud lähedastele, et saame hakkama. Emotsioonid, mötted, läbielamised, mis paljusid sel pikal teel kummitavad, neid ei olegi vist tihti vöimalik paberile sönadesse panna...Ja kas peakski, peaasi kui ise tunnetad seda, et see on(oli) päev, mis seadis paraja katsumuse ette, et see päev edukalt ka seljatatud saab(sai)....
Priit suudab taas sogada natuke vett, et nii ja naa. Pole see seis midagi nii hull. Nähtud vaev saab väärika tasu, muidugi kui midagi totaalselt metsa ei kisu. Tiimikaaslase Johani taktika maratoni läbida, sel pole häda midagi, täiesti teostatav, aga...Siia jääbki kolm punkti, sest hulga pisiasju sisaldab see, et seda ka ellu viia ning terve nahaga löpuni jöuda...Kindlam ja lihtsam on rahulikult ühtlases tempos loksuda.
Sai ka täna peale 5 päevast pausi mootorit käivitatud. Vooreka 8km ring 28 min lisas enesekindlust, et juhul kui ilm väga hulluks ei lähe, siis ainuke eesmärk( alla 4 tundi) peaks olema teostatav vaatamata napile 300 suusakm-le.
Jöudu, edu ja libedat suuska homseks, Elvas näeme. Maamees

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

13.33...arvan, et 64 euri eest head kaupa ei saa. Ma jookseks siiski talvel kindla peale, o-sportlased jooksevad suvelgi naastaritega ja ka kiiresti ehk teisisönu öeldes naastud jooksu kiirust nüüd küll ei möjuta. Küll aga saab kindel olla ohutus liiklemises. Olles ise ka vahel varakevadel lumele ja jääle sattunud jooksma, märkasin, et jooksutehniliselt hakkab tavatossuga kvaliteet kannatama ja just seepärast, et jooksusamm muutub ettevaatlikuks ja kohati ka kramplikuks. Muidugi oleneb ka kus just parajasti joosta. Talviseks jooksuks peabki vist olema veitsa suurem number, et paksem ja soojem sokk ära mahuks kel huvi päris kröbeda pakasega jalga sirutada....
Maamees

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

Nõrk, Sandor Liive, väga nõrk! Organisatsiooni tippjuht vastutab selle eest, et majapidamises kord valitseks ja dopinguskandaali sattunud endale koheselt (eelmise aasta veebruari lõpus juba!) selgeks teevad et mis on reeglitega lubatud ja mis mitte. Kui nüüd AV karistusega uuele ringile läheb siis tuleks endaga pikemalt aru pidada ja läbi mõelda, kuidas ESLi juhtida tuleb. Nii nõrkade juhtimistulemuste peale moodi hakkavad oksad istumise all ragisema mitte ainult suusaliidus, vaid ka põhitöökohas.

EOK tegi lõpuks T. Tõnise kaudu suu lahti.

 
At 16:46, Anonymous Anonüümne said...

No kurat, kas kallid advokaadid ei võinud siis AV seda öelda, mida võib ja mida mitte, või on see hoopis tõesti ülbus? Pigem ikka teadmatus. Mis kasu nad nüüd sellest said, kui tegid seda teadlikult?

 
At 19:39, Anonymous Anonüümne said...

No ei ole võimalik, et MA sellist asja ei tea. Ei ole võimalik... Pigem ikkagi ülbus, et meile ei loe see miskit ja meile "tehakse liiga"...

 
At 20:02, Anonymous Anonüümne said...

Väljavõte WADA koodeksist
1 0 . 1 0 . 1 O s a l e m i s e k e e l d v õ i s t l u s k e e l u v ä l t e l
Ükski sportlane või muu isik, kellele on määratud võistluskeeld, ei tohi võistluskeelu kestel mingil viisil osaleda
ükskõik millisel võistlusel või tegevuses (välja arvatud heakskiidetud dopinguvastased koolitus- või
rehabilitatsiooniprogrammid), mis on volitatud või korraldatud ükskõik millise allakirjutaja või allakirjutaja
liikmesorganisatsiooni, klubi või allakirjutaja liikmesorganisatsiooni muu liikmesorganisatsiooni poolt, või
võistlustel, mis on volitatud või korraldatud ükskõik millise professionaalse liiga või ükskõik millise
rahvusvahelise või riikliku tasandi ürituste korraldaja poolt.

[Kommentaar artikli 10.10.1 juurde: Näiteks ei või võistluskeeldu kandev sportlane osaleda tema rahvusliku spordialaliidu või selle liikmeks
oleva klubi poolt korraldatavates treeninglaagrites, demonstratsioonesinemistel või treeningutel.

Saan ma nüüd õieti aru, et AV ei tohi osaleda ega teha midagi, mis on kuidagi seotud ESL-ga. Aga terviserajad?

 
At 21:32, Anonymous Anonüümne said...

20:02 on väga huvitava materjali välja pannud.
Lenin kirjutas 1908. a tuntud artikli "Lev Tolstoi kui Vene revolutsiooni peegel". Tahaks seda parafraseerida ja öelda, et Andrus Veerpalu on Eesti ... peegel. Aga mille peegel? Ülbuse? Korruptsiooni? Oleme-paremad-kui-teised soovmõtlemise? Tsiviilühiskonnas hädavajaliku MTÜde demokraatliku juhtimise puuduse? Vaesest-päritolust-iga-hinnaga-edukaks?
Minu jaoks on intrigeeriv AV "hiiliva tagasituleku" teema. Pullerits ise kasutas vist sellist terminit? Otepää MK-etapil tegi ju Lembitu Kuuse teleesinemistes kõva nükke. Ja AV ise, Eesti koondise vormis. Tekib mõte kas tagasituleku katse oli ette kavandatud ja koordineeritud?

 
At 22:58, Anonymous Anonüümne said...

Enne arbitraazi otsust pole AV-l mingit de jure kohustust avalikest üritustest eemale hoida. De facto ei hakka talle keegi kunagi ka kätt ettepanema. Momendil paistavad AV materdamise taga välja EOK presidendikandidaadi kõrvad. Just business as usual.

 
At 00:15, Anonymous Anonüümne said...

22:58,
ja kui AV peakski arbitraazhikohtus lõpilkult süüdi jääma, siis tema ja ESL punt panevad ikka dope'i edasi, sest eestlastele igasugused maailma jobud seadused ei loe?

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

Järjekordne supersõit Priidult!

 
At 15:34, Blogger Pärtel said...

Kui Priit on gentleman, siis uue sissekande pealkiri peaks olema "Kuidas ma kaotasin Eveli Saue" :).

Priidult korralik esitus, aga Saue finish alates Palust oli muljetavaldav!

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

No seda kohta nüüd küll PP sõitma ei läinud. Olen nüüd kaks aastat Suusavendade kallima määrde paketiga alt läinud. Eelmine aasta pidamisega(mis polnud hull) see aasta teises pooles lisaks pidamisele ka libisemisega(Visu vana plastik libises ka mäest alla mööda ja korduvalt). Aeg on määrdemehi vahetada.

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

Pole asjatundja, aga kas täna ei olnud mitte no wax (määrdeta) suusa päev? Lembitu Kuuse seletas teleülekandes midagi sellest.

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Läkski nii, nagu Maamees ennustas. 2,5 h oli elu lill (sõit siin- ja sealpool 300. koha piiri), siis läks raskeks ja mehed hakkasid mööda minema. Lõpus loksus jõukohane tempo paika. Pealkirjaks võiks olla "Kuidas ma võitsin Anti Arakut?" (huvitav palju Araku treeningu maht võiks olla?)

 
At 17:10, Anonymous Tugitoolisuusataja said...

Aga sõidujärgne intervjuu ETV-le oli üle ootuste normaalne! Ma vaatasin ja imestasin, et kas tõesti tuleb sellise intriigikiskuja suust jutt sel teemal, et tingimused on võrdsed ja teised mehed on tugevad, mitte mingi kibe ving millegi teemal. Tubli!
Aga intervjuu lõpp kiskus küll natuke metsa poole ära, kas oli vaja hakata ajama, et selle taseme mehed vajavad tiimi? Tean paljusid, kes lõpetasid Sinust eespool, kuid ei oma mingit tiimi suuskade määrimiseks.

 
At 17:24, Anonymous Anonüümne said...

Seda on siin kirjutatud ja ka paljud kohalikud tipud on üheselt öelnud, et kui treeningud ja ka eelnevad võistlused jäävad 2-2,5 tunni kanti, siis peale seda on organism tühi, pole proovile pandud ja toimub kukkumine.

 
At 17:35, Blogger Priit Pullerits said...

Elu kiireim Tartu maraton tehtud! 3:33.05. Ja väsimust ei mingit - eriti võrreldes paljudega, kes lõpetasid samal ajal, näost ikka parasjagu kurnatud ja mõni mees lamas maaski. Selline tunne oli, et võiks veel sõita. Aga paradoks on selles, et ega kiiremini ka ei suudaks.

Õnnitlen kõiki, kes ihkasid mind võita ja kes selle eesmärgi täitsid! Tegelikult oli kõva võistlus, kogu aeg käis andmine.

 
At 17:38, Blogger Priit Pullerits said...

...Ei, ei olnud sõit pärast 2,5 tundi nii, et organism tühi. Ma panin ju viimasel 2 km-l juurdegi, sain nii mõnestki mööda. Näiteks Anti Arakuga tegin ligi 30-sekundilise vahe pärast kohvipunkti. Kasutasin regulaarselt geele ja jõin korralikult. Ainus, mis häiris - aga ma ei kavatsegi selle taha pugeda -, oli küünarnukivalu, mis poolel maal tekkis ja mis paaristõukelõikudel sundis varu hoidma, et endale mitte fataalselt haiget teha. Aga veel kord: ma ei poe selle taha, sest ma ei tea ju, mis teisi võis kammitseda, näiteks.

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Aga millega seletada, et varem olid TM 150 koha mees, nüüd 300 pluss mees. Eelmine aasta oli määrde probleem, aga nüüd?

 
At 17:58, Anonymous Anonüümne said...

"Kuidas ma kaotasin Eveli Saue" - ootame mönuga!

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

Pole hullu, PP hea sõit. Kui nii edasi, siis ega Eestlastel varsti esi 50 sisse asja pole.

 
At 18:12, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits 2010: "aeg 3.44.06, koht 146. Mullusega võrreldes 9.58 aeglasemalt, kuid koht tuli üheksa võrra parem."
http://suusk.blogspot.com/2010_02_01_archive.html

Ehk siis: Priit ei ole viimase 3-4 aastaga võrreldel järgi andnud, on suutnud aega isegi veidi parandada. Tipu tase on aga kõvasti tõusnud ja sellest siis kohamuutus.

 
At 18:14, Blogger Priit Pullerits said...

Ja mitmes te ise olite, 17:46? Kui mitmekümne minutiga te mulle kaotasite? Ja kui palju noorem olete? Kui neile küsimustele vastate, küllap leiate vastuse ka oma siin esitatud küsimustele. Mina, muide, tegin 46-aastasena elu parima ajaga Tartu maratoni.

 
At 18:55, Anonymous Anonüümne said...

Selleks et tänasel päeval mahutada end protokolli esiotsa, peab juba köva tegija oleva, ligadi-logadi ettevalmistusega pole sinna asja. Koht kohaks, aga tulemus on suurepärane Priidul. Maamehel nii hästi ei läinud, terve rada valu ja vaev, mis üldse sundis löpuni pingutama, hetkel ei teagi....

 
At 20:04, Anonymous Anonüümne said...

Tervelt 4 eesti meest punktikohal - hea tulemus?

 
At 20:53, Anonymous Anonüümne said...

Vastust pealkirjas esitatud küsimusele teab ilmselt Indrek Kelk ja vaevalt et temagi täpselt enam teab, kust üks lõpeb ja teine algab. Tavainimese jaoks lõppeb aga finišiga.
Ärge nüüd seda ainult üle analüüsige, mul veel maraton peas:)

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 21:02, Blogger Priit Pullerits said...

Ja lisaks jõudsin homsesse Tartu Postimehesse kirjutada loo Tartu maratonist (2700 tähemärki, tähtaeg 17:00) ja seejärel Peep Pahvi palvel ka Postimehe spordirubriiki (5900 tähemärki).

Nüüd jääb veel kolmas katse ka, see kõige suurem ja pikem: siia samuti kirjutada. Või pole sedapuhku nõudlust?

 
At 21:06, Anonymous Anonüümne said...

Ikka on nõudlust - vähemalt minu huvi on väga suur!

Martti

 
At 21:07, Blogger Priit Pullerits said...

Kas nägite, 21:01, mis ma teen teiesuguse ilkuja ja p**apeaga! Ma saadan teie mõttetu möla siit prügikasti. Kustutan teid ära! Mitu meest astus täna pärast maratoni ligi ja ütles, et neil on siiber igasugustest teiesugustest kurjadest ja õelatest ja vastikutest inimestest siin blogis. Ja nad on Tartu maratonil ametis olulistel kohtadel. Ärge, 21:01, siia enam tagasi tulge, te mürgitate teiste elu! Mürgitage enda oma, kui tahate. Edu selleks!

 
At 21:09, Blogger dr Holden said...

Kirjuta ikka!

Ma ise kirjutan homme, täna on lebo...

Aga niipalju kiirelt, et napilt läks! Viimati olin tuhande seest väljas oma esimesel TM-il 1982 - sestsaadik olen alati ikka kolmekohalise lõpukoha saanud. Sel aastal siis alustasin sügiseste treeningutega 14.01 ja vist jäin hiljaks, Peebuni oli jaksu, siis kuni kohvipunktini olin unine kärbes, lõpus sai taas liikuma. Paaristõuge ehk Harku ringil treenimise trump aitas lõpus tuhande sisse!

 
At 23:36, Blogger GuidoMukk said...

Priit peab kõva mees olema..kui kaotas vaid 30 sekundit minu keskaaegsele spordiikoonile Tombergile.
Priit peab kõva mees olema. See ei ole muide iroonia.

 
At 00:32, Anonymous Anonüümne said...

Nõudlust on, aga on ka konkurentsi pakkujaid. Tõnis Juulik on juba oma blogis väga huvitavalt Tartu maratonist kirjutanud. Samuti Andres Keba. Holden on ka väga hea kirjutaja. Kui juba kirjutada, siis peaks olema teatud uudsuse moment sees. Muidu ei ole mõtet kirjutada. Kui kirjutamine just palgatöö ei ole ja kirjutise mõte on lehelugejale teada anda, et kõik on samaviisi nagu mullu. Laulupeost on muidugi raske uue nurga alt kirjutada.

 
At 01:07, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin ERR kokkuvõtlikku saadet Tartu maratonist. Lembitu Kuuse on heas mõttes predictable. Nagu alati. Intervjuud teeninduspunktides osavõtjatega on täiesti ette ennustatavad - nii küsimused, mida küsitakse kui ka vastused, mida antakse. Kahtlen väga, kas Pulleritsu trükki antud lugudes saab eelmiste aastatega võrreldes midagi uut olla. Midagi erakorralist ju ei toimunud.

 
At 09:58, Anonymous Anonüümne said...

to: Holden

mina olen ka Harku ringil kõva "paaristõukekärbes", kuid viimane ots oli saatanast, triitseps oli nii kange, et lükata ei saanud. kusjuures kogu eelmise otsa sõitsin väga ühtlaselt ja rahulikult. püüdsin tagasi hoida, sest aeg ja koht mind ei huvitanud, pingutamistuhinat ei tundnud - täielik apaatsus valitses ümbritseva suhtes. tuulde ei viitsinud võtta, sõitsin enda tempos. külastatud sai kõiki restorane, mis teele jäid. Priidu saates kõlanud 4-kategoria treeneri soovituste järgi, sai ikka 2 topsi sisse kallatud. kõikides punktides, va esimene, sai ka geeli võetud:)esimene maraton sai minu juures otsa ca 4.27 juures. lõpusirge keskmiseks kiiruseks oli 5 kmh. see oli maratoni parim osa ja otsustasin seda nautida:) ilmselt tegin ka sellega palju inimesi õnnelikuks, kes sea "lõppu" tegid.

eks põhjus ka teada, miks jõudu ei jätkunud: pole pikki otsi teinud (lapse sünd ja argimured) ja lahti sõitmata. olen enda puhul täheldanud, et esimene võistlus on ikka saatanast ja vajan lahtisõitmist. kui sa kiirendusi ei ole teinud ja trenni pikkus on tavaliselt 1 Harku ring ja pulsid jäävad 130-150 vahele (35a), siis on ikka raske! kiirendusi ei viitsi trennis aga teha, sest pole enam mingi saavutussportlane. filosoofia näeb ette looduse nautimist ja ......

aga ajad olid uskumatult kiired, mina oma suusa järgi ei osanud pakkuda, et tuleb üks kiiremaid maratone. pigem tundus vastupidi. tunne on petlik. enda suusk nagu eriti ei lipanud, võrreldes tavalise trennisuusaga, kuigi all oli AT kõige äkilisem. ja teistega võrreldes oli suusk enam-vähem, kuigi mõnes kohas andis ka 95 kg kehakaalu eelise. minu sektoris hakkas tuisk enne kui Priidu grupis, kes selleks ajaks ilmselt Elva metsa varju olid jõudnud, kuid rada oli pigem hea. ka 95 kilosele. vana maratoni hundina oskab dr Holden siin vast võrrelda!?

lõpetades olin kindel, et enam oma nina maratonile ei topi, sest niisama on palju toredam näiteks kõrvemaal või VHM suustada. praegu kahtlen. sellise treenitusega enam mitte - see on kindel.

lugupidamine blogipidajale! ka mulle käivad need öelad tegelased, kelle lemmiktoiduks on Pullerits, pinda. eestlased, mis teha....

martti

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

"Küsimusele, mis on armutu pingutamise mõte, peab igaüks ise vastuse leidma."

Ehk annad meile oma vastuse Priit?

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Priidu ees müts maha. Tubli tulemus.
Aga korraldajatest lubamatu hõikuda, et rada korras - õnnestus viimasel 10 kilomeetril mitu sügavat triipu suusapõhjale saada. Piinlik.
Ja piinlik ka see, et esimese otsa mehed oma geelipakke jälge poetavad.

 
At 11:40, Anonymous kalle said...

Õnnitlen, Priit! Väga hea sõit ja nagu väidad - elu parim. Oletan, et TM vahemikus 100-500 ei ole vanus (teatud piirini, ütleme 60) veel väga määrav. Ise tegin elu parima sõidu ntx 52-aastasena, 2006.a. Seekordne läks küll "aia taha". Hindan sõite 3 kriteeriumi järgi: Aja-koha koefitsient, enda aja ja võitja aja suhe ning võrldus vanade heade tuttavatega. Aga olgem rõõmasad ikka, sai ju läbitud!

 
At 12:15, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh kõigile neile, kes ei ole pidanud paljuks paar head ja tunnustavat sõna öelda. Olge tänatud!

 

Postita kommentaar

<< Esileht