teisipäev, jaanuar 17, 2012

Pullerits: Miks kelgutajate vanemad terroriseerivad suusatajaid?

Nädalavahetusel sain üllatuskirja Toomas Tammelt, Eesti Maaülikooli metsandus- ja maaehitusinstituudi veemajanduse osakonna juhatajalt - näete: see on julge ja tubli inimene, ei karda oma nime alt sõna võtta; võtke eeskuju! -, kes kirjutas nii:

"Teades, et suusateemad on Teile meelepärased olnud, siis kas oleks võimalik saada Tartu Spordipargi inimestega intervjuu vms, mis selgitaks tartlastele, et mitte kõik "mäed" laululava taga ei ole kelgutamiseks. Vähemalt võiks ju nii olla, kuigi tegelikult ei peaks kelkudega üldse vasakpoolsesse ossa tulema.

Täna hommikul tekkis konflikt kelgutajatega, kes lihtsalt sõid suusatajad vasakpoolse tagumise mäe pealt välja. Hommikul oli seal veel neli raja moodi asja, aga lapsevanemad trampisid need kelke üles vedades segi. Palusin korduvalt, et suusatajatele ka mäge jäetakse - niigi kõik teised künkad olid nende kasutada. Inimeste mõistmatus aga on usumatu. Öeldi, et kasutage teie seda kõige äärmist! Ja siis sõitis seda ütelnu laps oma kelguga minu mäest laskumist harjutavale lapsele diagonaalis oma kelguga ette!"

Mõni aeg hiljem täpsustas ja lisas ta:

"Tegelikult võiksid olla seal kusagil käitumisreeglid. Normaalne inimene ei vaja ilmselt neid, sest saab aru, et kelguga suusarajale ei lähe. Kui need rajad aga tehakse, siis on talve alguses juba inimestel tekkinud harjumus, et kelgutame igal pool.

Küsimus ei olnud lastes, need olid kõik täiskasvanud, kes lükkasid lapse kelguga mäest alla ja siis vedasid üles. Seda mööda suusarada."

Minu arvates õiged tähelepanekud ja küsimused. Kandsin neist esmaspäeva hommikul ette ka spordipargi ääres kohatud kahele töötajale ning soovitasin neil välja panna sildid, et sprindiraja künkad on ainult suusatajatele, mitte kelgutajatele. Ja kui kelgutajate vanemad sellest aru ei saa, tuleb meil, suusatajail, hakata neid sealt kollektiivselt tõrjuma. Võimalusi on mitmesuguseid. Use your imagination!

I this war or what?
******
Anza-Borrego Desert, California. 5. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto: Tähtvere spordipark pühapäeva pärastlõunal. Taamal on sprindiraja mäed vallutanud kelgutajad ja nende vanemad. Foto autor: Priit Pullerits

66 Kommentaarid:

At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Kusjuures peamine põhjendus on, et SILTI POLE! Lagi oli tõesti see, kui sama põhjendusega sõitsid mööda Harku suusarada Tallinnas hobused. Sest SILTI JU POLE!

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Humoorikas vaade pulleritslusele ja kelgutamisele, 3 aastat on muutunud aja ....agi pole muutunud. http://palun.blogspot.com/2009/01/encounter-with-godfather.html

 
At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

Väike vahelepõige.
Kui mõni spordibürokraat sattus eile vaatama Soome spordigala, siis ehk sai ta ka natuke aimu, kuidas ka meil seda korraldama peaks. Kui ka veerand seal toimunust järgmisel aastal ära tehtaks, võiks selle aasta haltuuramaiguliselt piinliku "ürituse" asemel olla midagi inimlikult - sportlaslikult kaasahaaravat, nagu neil seal.

 
At 14:41, Anonymous Anonüümne said...

Raske õppusel - kerge lahingus, Priit! Mõtle sellele, et vilets rada ja vajadus trügida annavad sulle rahvarohkel maratonil tugeva eelise!

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Mida värki ?!
Küngastel ei ole hetkel nagunii mingit rada,las need lapsed seal kelgutada,ehk aitavadki lund paremini kokku pressida!
Minupärast võiks need künkad talveks üldse rahule jätta ,mitte raisata kuupmeetritki lund nende katmiseks-treenimiseks täiesti idiootlik rada ,nagu 5 meetri bassein ujujale,ainult pöörded :)

 
At 14:57, Blogger Priit Pullerits said...

Muide, sõnavõtjad, spordipargi töömehed rääkisid mulle, et nad olid sinna nädalavahetuseks suusarajad ette valmistanud. Tühi töö - kelgutajad muutsid selle olematuks.
Ja see sprindirada ei ole sugugi kerge rada, mitte mingi 5 m ujula, just paras, et harjutada teravaid pöördeid, tempo muutusi, lühikesi tõusupõntse hooga võtma.

 
At 15:03, Blogger Priit Pullerits said...

Muideks, ma lugesin ka 14:26 viidatut - sa jeerum, milline kurjus, õelus, pahatahtlikkus - õnnetud lapsed, kel sellised vanemad, nagu seal lugeda võib. Mäletan väga hästi, kuidas nendega viisakalt rääkisin, palusin, selgitasin neile lihtsalt ja arusaadavalt ja argumenteeritult, ei lõuanud ega õiendanud - aga ju tänapäeval peetakse igasuguse palve esitamist a priori "ameerikalikuks" ülbuseks. Ühesõnaga, vaesed lapsed, kel nii kurjad vanemad.

 
At 15:34, Anonymous Anonüümne said...

Priit -see nn "ettevalmistus" seisnes selles et atv tegi ühe tiiru üle küngaste kelk klassikajälje tõmbamiseks taga, veendumaks, et sellise lume juures pole midagi ettevalmistada..pole absoluutselt midagi mida taga nutta.

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

Eks see probleem ole jah, aga möistan ka neid lapsevanemaid. Kuhu oma vösukestega siis minna. Kas tolle suure mäe otsa. Käisin paar aastat tagasi oma 3-sega....noo ei julenud mina teda sealt kelgaga alla lükata...aiad, torud, postid, kühmud, reguleerimatu mäkke ronimine jne. Vöib-olla on see märk puhkepargi haldajale, et oleks vaja teist kelgumäge ka, sellist väikelapsesöbralikku, kuigi ega seda "esimestki" kelgumäeks kokku ei veetud sinna. Probleemi lahendamisel tuleb lähtuda ikka pöhjusest- miks nad seal kelgutavad...Maamees

 
At 16:49, Blogger Kaur said...

Mul on väikesed lapsed, aga suusaraja jätan ma siiski suusatajatele. Kui kusagil mujal kelgutada pole, siis ei kelguta.

Kuidas saada aru, mis on suusarada? Justin Long Islandilt võib tõesti tähistust vajada, aga eestlased võiks ka ilma taibata.

Priidule aga küsimus. Nädalavahetusel oli vähemal Kõrvemaal VÄGA PALJU lund ja täiesti SUPER suusarajad. Kas käisid seal? Kindlasti on ka Tartu lähedastel küngastel radu. Sinu pühendumuse korral peaks sa lau- ja pühapäevad kõik linnast väljas veetma. Kas veedad? Või ei? Miks piinad end linnasisese ringiga, kus koormus nädalavahetusel loomulikult suur, olgu seal siis kelgu või koera või titevankriga liikujad?

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

16:49le. Issake, sa näed ja sa ei mürista. Pullerits on kooner, ta ei saa linnast välja minna, see maksab.

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Priit, 14.57 postitus pani mötisklema. Millisel üritusel selliseid tingimusi trehvab, et vaja sprindirajal harjutada. Juba siis kui kallurid veel liivaveoks valmistusid, olin arvamusel, et seda raha vöiks mujal, kasvöi dendrokas, kasutada ja ega arvamust muutnud ei ole. Selline vonklev rada ei sobi treeninguks. Maamees

 
At 17:00, Blogger Madis said...

Priit on keskkonnateadlik ja ilma suurema põhjuseta autot käima ei pane. Tubli.

 
At 17:47, Anonymous Anonüümne said...

Õige jutt Priidult. Nende kelgutajate vanematele tuleks tegelt suusad anda, et nad aru saaks asja poindist, praegu on see neile hiina keel. Sama jõhker kui liiklus tänavatel on ka suhtumine sellisesse asja, oma ninast on paljudel eestimaalastel praegusel arenguastmel raske eriti palju kaugemale näha. Seda blogi nad ei loe ammugi. Antud suusarada on vist kohaliku omavalitsuse eelarvest?

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

Kui me väiksed olime, siis kelgutasime laululava juures. Siis oli seal mitu mäge, aga ka praegu kõlbaks kõige vasakpoolsem nõlv (mida sõiduteest eraldab kõrge aed) hästi kelgutamiseks. Miks seal ei kelgutata? Ma kohe ausalt ei saa aru, miks on vaja laste ja kelkudega suusatajate vahele ja suusaradadele ronida.

 
At 19:07, Anonymous Anonüümne said...

to 17:53
Inimene on karjaloom. Spordipargis on alati palju rahvast(ja kus on, sinna tuleb alati juurde) ,"mäed" on korralikult valgustatud ja mingil määral hooldatud-laululaval seda kõike pole.

 
At 19:32, Blogger pilditasku said...

Mina jälle nendiks, et villand on suusatajate terorist. Talvel on suusaradadeks hööveldatud pea kõik metsa ja pargiteed.
Ja kui sa tahad minna jalutama, ütleme näiteks Pirita jõe äärde, Glehni parki või Tabasalusse - siis avastad, et sulle pole kõndimiseks jalatäitki maad jäetud

 
At 19:46, Anonymous Anonüümne said...

Aga tõesti miks pole suurt silti?
Tänapäeval peab sildi all kindlasti olema ka sanktsioon ehk trahv näit 100.- EUR-i. See mõjub.
Ma oleks nõus seda sisse nõudmas käima.
Teet

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

Ah jaa Pilditasku muuseas eestis on see kes jala kõnnib..jobu! Ei oska raha teenida.
Teet

 
At 20:05, Anonymous Anonüümne said...

Või on juba nii palju raha teeninud, et on oma aja peremees ja võib endale lubada jala käimist.

 
At 20:58, Blogger Priit Pullerits said...

Kaur Virunurm kirjutab: "Kuidas saada aru, mis on suusarada? Justin Long Islandilt võib tõesti tähistust vajada, aga eestlased võiks ka ilma taibata."

Ja väga hästi kirjutab Kaur! Kes vaatas toda 14:26 viidatud blogikannet, siis nägi, et tõesti, mingid välismaalased on tulnud võõras keeles ja võõra mentaliteediga meie maale, meie pühale isa- ja Eestimaale, meie kombeid mitte austades (eestlased on suusarahvas, kuulsite, jänkid?) oma õigust nõudma ja reegleid kehtestama.

Kuulaku nood: ma olen käinud ka Ameerikas, rohkem kui kümme korda (16:58: "Pullerits on kooner, ta ei saa linnast välja minna, see maksab."), aga mul ei ole kordagi tulnud pähe, et hakkan NYC Central Parkis kohalike eestlastega mingeid oma nõudmisi kehtestama või Utah's nõudma, et neil seal maad küllaga, võin ikka s***uda küll, kuhu tahan, ei pea portable toiletit kaasa vedama.

Miks ei võiks välismaalased sellest aru saada, et teisel maal tuleb austada ikka tolle maa kombeid, mitte hakata laias joones sõna võtma ja õiendama. Is this really too much to expect from you?

 
At 21:03, Anonymous Anonüümne said...

http://www.reporter.ee/2012/01/16/otepaa-mk-stardis-ka-spordi-ja-meedianaod/

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

Võib olla peaks esitama ka küsimuse, et kas Tartu suuruse linna jaoks on ikka piisav ainult üks hooldatud spordipark?

Eriti, kui see koosneb peamiselt 850 meetrisest ovaalist, kuhu peavad kõik selle pea 100 000 elanikuga linna suusatajad ja kelgutajad ära mahtuma.

 
At 01:14, Anonymous Anonüümne said...

1. Ei tunne olukorda Tartus, kuid jääb mulje, et Pullerits jt on mudilaste mängumaale tunginud. Kommentaatorid kirjutavad õigesti, et inimene on karjaloom. Kui lapsed aga ühele künkale kogunevad, võib-olla see jättagi neile ja teha rada mujalt?
2. Petrone-vastase tiraadiga (USAs öeldakse selle kohta racial slur vms) paneb lpg Pullerits puusse: Petrone on nii kirjanduslikult kui äriliselt edukas, seda võõramaalasena Eestis. Kes on Pullerits selle kõrval?
3. Kõigile ruumi ei taha jätkuda, see on selge. Ma saan Harku obestest täiesti aru. Harku metsamassiiv on ainus koht piirkonnas, kus hobusega põhimõtteliselt võimalik sõita.
4. Õigus on kommentaatoril, kes kirjutab, et ajas pole midagi muutunud. Võrreldes suusaradade foorumeid http://arhiiv.sport.err.ee/lumeinfo.php mullu ja tänavu, võib nentida, et sama kamm käib edasi. Kuigi suusataja võiks kepikõndijat pidada oma nooremaks sõbraks (ikkagi poolsuusataja ju).
5. Mina külastasin nädalavahetusel Tallinnas Harku rada, rõõmu teeb see, et alkoholireklaami rajal hetkel ei ole. Teades Mustamäe Spordikeskuse (juhataja Klasen) suhtumist, võib oletada, et õllereklaam siiski peagi tagasi.
6. Suusatajad ei taha talvisel terviserajal näha ka jooksjat. Siinsamas blogis on räägitud kui kasulik jooks suusatamise jaoks on. Minu eesmärk sel talvel ongi hoida jooksu osakaal suurem, suusatamisel tagasihoidlikum. Kui talv läbi suusatad ja üldse ei jookse, pead kevadel nullist alustama. Jooksumaratonidele pürgijad peaksid seda silmas pidama. Suusataja, kes peaga mõtleb, võiks need mõned jooksjad uisutehnikarajal küll välja kannatada.
7. Õige on see, et laskuvate suusatajate ette ei tohi ronida. Nõmme-Harku raja foorumis kirjutab nt Sass, kuidas ta oleks ühe tädi peaaegu alla ajanud (Nõmme laskumised!). Nõmmele tuleks panna ohutusvõrgud ja/või kuidagi tagada jalutajate ja suusatajate ohutus. Nõmme Spordikeskus ei tee selles osas kahjuks midagi.
8. Täiesti õige on ülal kommentaarides kirjutatav, et inimestel pole talvel rahuliku jalutamise-liikumise võimalusi piisavalt. Inimesed tahavad lumises looduses liikuda. Aga kõik ei ole võimelised suuski alla panema. Nõmme-Rahumäe kergliiklusteel on talvel palju jalutajaid. Glehni park on ka traditsiooniline jalutamise paik. Kõik 5-6 kasutajagruppi (suusatajad, jooksjad, jalutajad, koerajalutajad, kepikõndijad, lastega liikujad) peaksid kuidagi ära mahtuma.
9. Mida siis teha? Kommentaarides pakutakse välja põhimõtteliselt kolme-nelja võimalust: a) üleüldine viisakus üksteise vastu; b) sildid; c) sildid + trahvid; d) omavoli, tugevama õigus või terrori vaiksemad või tugevamad vormid. [Kahjuks ka Pullerits, suusafanatismist pimestatuna läheb endaga sassi - mis sõda?]
10. Siltide praktika on selline, et silte paneb välja kohalik omavalitsus. Kui aga seal pukis inimesed, kellel avalikust huvist (=erinevate huvide tasakaalustatud arvessevõtmine) ähmane ettekujutus? Eestit ei saa vist lugeda kõrge sildikultuuriga maaks. Soomet ehk küll. Kuidas Soomes need asjad on korraldatud? Õllereklaami Soomes ulkoilurajalla küll ei kohta. Siin olemegi aga ringiga tagasi seal kust alustasime.
Ilusat suusatalve ja mõelgem, et suusatamine ei ole ainus asi maa peal!

Priit

Priit

 
At 02:59, Anonymous Anonüümne said...

"Ei tunne olukorda Tartus, kuid ..." ... sõna ikka võtaks?

Ei käi ju P.P. kusagil suvalise künka peal suusakeppidega lapsi peksmas. Täitsa ametlikult on see seal suusarada.

http://www.arena.ee/index.php?page=181

Viisakalt palutakse suusanõlvu kelgutamiseks mitte kasutada, seega täiesti õigustatud kriitika.

Ainult eestlane suudab nürimeelse järjekindlusega kõikide kirjutatud ja kirjutamata reeglite vastu "rehepappi teha", kui uräädnik kõrval lajatamisvalmis sauaga ei seisa. Pärast veel ka sõpradele saunas rääkida kuidas normaalsed inimesed "lollid on ja elada ei oska".

 
At 07:12, Anonymous Anonüümne said...

No kurat,mõni siin tahab ikka suusarajal joosta,kui näeks annaks vastu kaela---ise jooksen samuti, . PP-st isegi paremini ja Tallinnas on kohti küll.HD

 
At 09:22, Blogger Priit Pullerits said...

Lp Priit, 01:14, teie sissekande korrektsus ja sõnakasutus näitab, et olete soliidne ja haritud inimene, seetõttu väärite ka soliidset vastust, sest te saate kindlasti sellest aru.

Mind jahmatas teie 1. punkt, kus tunnistate, et ei tunne olukorda Tartus, ja teete siis ikkagi järelduse, et olen mudilaste mängumaale tunginud. Kuidas te saate küll nii loogikavabalt sõna võtta? Kui te olukorda ei tunne, siis ärge selle kohta sõna võtke. Edaspidi teadmiseks, et need künkad, millest siin kogu aeg juttu on olnud, on suusatajate künkad, sealt lähevad suusatajate rajad, ühelt künkalt läheb neid kahes suunas kokku üle isegi neli! Need ei ole seal mingid laste kelgutamiskohad, too rada on ametlikult (!) suusatajate sprindiring! Samasuguse ignorantse loogikafopaa on teinud ka paljud teised, eriti 14:26 viidatud ingliskeelses blogis minu nahutajad, kes oma nina ja oma õiguste eest kaugemale ei näe. (Tahaks emotsionaalselt öelda, et kuradi ameeriklased, tunnistades samas, et see on liialdatud ja ebaõiglane, sest pole seal oma õigust taga ajamas sugugi ainult ameeriklased.) Ainus, kellel seal asjast korrektne arusaamine on, ja kes asja ka argumenteerib, on Kyberviiking. Teistel on ainult, et kuradi PP ja minu nunnud lapsukused - neile tehakse liiga...

Teises punktis püstitate ka äärmiselt retoorilise küsimuse, püüdes väita, et hr Petrone on Eestis tehtu poolest kõvem kui mina. Tunnistades, et kahtlemata on hr Petrone ses mõttes tubli ameeriklane, et on minu teadmise järgi püüdnud siin ikkagi võimaluste piires maksimaalselt eestlane olla ja et ta on välja andnud ka menuteose "Minu Eesti", on enese kaitsmise töö nii tähtis, et seda ei saa teistele jätta. Ma ei hakka siia oma CVd riputama (õpikud, tuhanded artiklid, preemiad, haridustegevus jne jne), aga minge tehke tänaval küsitlus, kumb on teie arvates Eestile rohkem andnud, kas hr Petrone või PP, ja tulge siis raporteerige, milline sai tulemus. Küsige, et mida te teate hr Petrone panuse/tehtu kohta öelda ja mida PP panuse/tehtu kohta ning kelle kasuks kaldub võrdlus.

Kõige totakam on see meilegi leviv ameerikalik suhtumine, et kui silti ei ole, siis on kõik lubatud. Kümmekond aastat tagasi oli USAs juhtum, kui inimene kõndis raudteerelssidel ja sai suslalt löögi, kuid jäi ellu. Ja teate, mis ta tegi? Ta kaebas asja kohtusse, sest silti, mis keelanuks relssidel käimise, polnud - ja ta võitis! Vaat millise absurdini viib ameerikalik juriidika, millega varjatakse sotsiaalset ignorantsust, enda arrogantsust ja infantiilsust. Aga iga kainelt mõtlev inimene saab aru, et näe, kui siin on suusarajad, olgu klassika või uisurajad - see kuulub eestlasliku elementaarse hariduse juurde, et oskad neid ära tunda -, siis selle peal ei talluta, selle peal ei kelgutata lapsi, selle peal ei tulda suusatajate kallal õiendama. Need mina-mina-mina-inimesed ei kujuta ette, kui palju aega ja vaeva nõuab suusaradade hooldamine ja kui kerge on neid kelgusõiduga untsu keerata.

Kokkuvõttes: suusatajad ei valitse sugugi kõikjal üle Eesti, neil on oma rajad, mis on spetsiaalselt neile tehtud, ja ei ole palju paluda teistelt lugupidamist nende inimeste töö vastu, kes need rajad on korda teinud ja neid hooldavad.

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

Probleem on ikka selles, et kelgumäge Tartus ei ole, vähemalt sellist millest 2-5 a vanused lapsed saaks kelgutada. Tähtvere spordikeskuses on suusatajtele tehtud suusarajad kuid kelgutada seal ei saa, see et seda mäge kelgutamiseks kasutatakse ei ole normaalne ja need vanemad, kes oma lastest hoolivad on sunnitud kolima üle suusarajale. Mitte et ma seda õigustaks, siis nii see Tartus on. Ei ole ka hoovijalka väljakut, kus 10 hoovipoiss näiteks Tähtveres saaks jalkat mängida. Teiste töö rikkumine, suusraja tegijate, on kurjast kuid asjal on ka teine tahk.

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Mis mõttes pole Tartus kelgumäge? Kas te olete jälle keegi "ma Tartu olusid ei tunne, aga..."? Mille poolest siis laululava kõrval olev nõlv nüüd äkki enam kelgutamiseks ei kõlba, kui kindlasti üle poole sajandi on kõlvanud? Kas Kassitoome ei ole kelgumägi? Tõesti, ei pea oma maailma kõige olulisemate lastega suusaradadele minema.

Jooksmisest suusaradadel - suusatajad saavad sõita niigi kõigest paar kuud aastas, las nad teevad seda korralikel songerdamata radadel. Meie, jooksjad, saame talvel joosta pargis, linnas kõnniteedel, jalutamis- ja matkaradadel, staadionil, sisehallis. Kasutage oma jalgu ja kujutlusvõimet! Sama käib ka kepikõndijate ja (koeraga) jalutajate kohta.

Priit on võtnud üles väga õige teema.

Jooksja, koeraga jalutaja/jooksja
17:53

 
At 11:09, Anonymous kalle said...

Tere!

toetan suustajana ka selle teema ülesvõtmist - et kelgutajad olgu oma mäe peal, mitte suusarajal. Taoline probleem on ka Vooremäel ja isegi Tehvandil. Mitmekeelsed sildid ehk aitaksid...

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

- Kassitoomele ei soovitaks küll kellelgi oma lapsi kelgutama viia, kausi põhjas on kokkupõrked tavalised.
- pea iga päev jookseb keegi Tähtvere ovaalil (teeb suusatamiseks sooja? on harjunud seal jooksma aga ei märganud, et vahepeal tuli lumi maha?).
- rada lõhuvad ka oma suusatavate väikelaste kõrval kõndivad/jooksvad lapsevanemad
- kes on ikkagi kõvem - PP või JP?

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Pühapäeval oli jooksja isegi Tartu maratoni rajal Meegastest Kuutse poole. Küsisin, et kas suusad kadunud; vend oli ilmselt trennis ja irooniat ei mõiganud. Karistuse ta ikkagi sai, sest jälgede põhjal otsustades oli paaris kohas poole sääreni vette läbi vajunud.
TL

 
At 11:49, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin ka kommentaariumi alguses osutatud kolme aasta taguse postituse ja kommentaarid läbi. Traagiline. Ainus lootus on, et Petronede lapsed peagi kelgutamise east välja kasvavad. Aga nende mõtteviisi on siis vist juba raske muuta. Pean silmas arusaamist, et neile on kõik lubatud ja teistega ei pea arvestama ja valimatult selja taga sõimata on täitsa fine.

Ausalt öeldes lõi mu isiklik lugupidamine mõne inimese osas parajalt kõikuma (lisaks veel see, et kelle õpetuse ja juhendamise all Epp end paarkümmend aastat tagasi ajakirjanduses üles töötas...) Ei ole nice.

17:53
10:52

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Mõtetu jutt!
Arvab keegi tõesti, et siia kribamisest midagi muutub?
Tegusid tahaks näha, mitte suurte meeste hädist hädaldamist.
Mul on teie pärast häbi, nagu lapsed kellel komm käest ära võeti, aga midagi teha ei oska.
Saage suureks!

 
At 12:37, Blogger pilditasku said...

.../saame talvel joosta pargis, linnas kõnniteedel, jalutamis- ja matkaradadel, staadionil, sisehallis. Kasutage oma jalgu ja kujutlusvõimet! Sama käib ka kepikõndijate ja (koeraga) jalutajate kohta/...

Jätkan seda vendunumalt suusatajate vaenamist. Tervisespordirajatised ei pea olema vaid ühe huvigrupi pärisomand. Olen jalutaja ja kepikõndija - miks sa arvad, et tahan seda teha kesk vingugaasi kuskil jäisel kõnniteel jääpurikate rodu peakohal?
Sisehalli kepikõndi tegema?
Suusatada võib ju sisehallis ka?

PS ja koeraga jalutada on enamikus parkides keelatud

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

12:37 Hea lookika!
Mida kõike korvpalliväljakul motokrossi- või ringrajal jne teha võiks? Kõik see on ju inimestele.
Mis puutub suusaradadesse, siis need ei ole kogu terviserajatis, ainult väike osa sellest ja ainult paar kuud aastas. Kui inimene ei leia peale suusaraja kohta kus kõndida, siis on vaja juhtkoer koolitusele saata.

 
At 13:02, Blogger Priit Pullerits said...

Lp Pilditasku alt kirjutavad mehaanikainsenerid Tallinnast:

Olgu, teie arvate, et suusatajatel ei pea olema oma radasid; ma arvan ka siis, et ega kepikõndijail ja jalutajail ka järelikult ei pea. Kuidas teile meeldiks, et seal, kus te saate metsarajal rahulikult kõndida, keppidega või ilma, tulevad järsku MTBdega vennad ja kukkuvad seal kimama ja hüppama ja igasugu trikke tegema, ja kui te nende vastu sõna võtate, siis nad ütlevad teile, et silti ei ole, need rajad on kõigile, meile ei ole ju kuskile eraldi radu tehtud ja muu säärane "argumentistika", mida siin suusatajate vastu on tarvitatud?

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

Laupäeval tegime naisega koos ovaalil suustrenni. Lapsed läksid samal ajal kelgumäele aga kuna see oli täiesti jääs ja nende jaoks liiga järsk (hirmutav), läksid nad kelkudega küngastele. Kuna spridiraja küngastele polnud suusrada veel tehtud, siis said nad segamatult küngaste pealt alla lasta, mitte pikki tulevast rada. Kui rajad on ettevalmistatud ei luba me oma lastel radadel kelgutada ega jalutada. Võib-olla oli pühapäeval juba rada sees.

Priit võiks haldajale teha ettepaneku, et korrigeeritaks natuke laste kelgumäge turvalisemaks, siis tunneks järelkasv talvest rõõmu ja samal ajal saaks lapsevanem/vanemad läheduses treenida.
Ma katsun väiksed põnne mõista ja ka suusatajaid/rulluisutajaid/rullsuusatajaid/rattureid/jooksjaid. Meil kõigil on samas üks tõsine vastane, koerajalutaja :)

Terv,Joel

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

Natuke teemast välja küsimus, aga paremat kohta ka pole.

On meil eestis üldse mõnda arvetsatavat suusafoorumit? nagu velotajatel on velo.clubbers.ee ?

See err suusafoorum tundub olema üsna surnud asi...

Teemasse, lp PP - aga MTB vennad kütavadki reeglina mööda metsi, parke ja tänavaid just nii nagu te äsja kirjeldasite sest mujal eestis sõita ei ole... Aegajalt mõned ägedamad singlid vahele aga sealgi võib inimesi kõndida. Niiet.. mis teha.

Such is life.

 
At 13:43, Blogger Priit Pullerits said...

...see siin ongi Eesti ainus ja parim suusafoorum, meeldigu see või mitte. Kellele ei meeldi, saab alati teha enda oma ja parema. Igal juhul on kõik siia teretulnud - aga kes liiga änksi täis läheb, see tuleb diliitides vahepeal oma mõtete üle järele mõtlema saata. Üldiselt viimasel ajal väga kurjaks pole mindud, mille eest kõigile aitäh!

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Kahjuks või õnneks see siin pole foorum, foorumi klassikalises mõttes - see on blogi, väga elava kaasaelamise ja aruteluga küll kuid siiski blogi.

Iga mees ei saa siia oma teemat teha, ning paljud asised teemad kommentaariumis kaovad ajahämarusse sest peale on tulnud uus postitus, kuhu kommentaarium üle kolib. Seega läheb tihti katki järjepidavus ja mingid teemad surevad maha varem kui nad ehk muidu foorumis sureks.

Ehk et mitte halb asi iseenesest aga pole foorum.

Tõsi ta on et iga mees võib omale oma blogi teha või oma foorumi.. aga kuhu me nii jõuame.. :) mitte kuigi kaugele..

 
At 14:03, Anonymous Anonüümne said...

foorum on veebikeskkondade kontekstis ikka hoopis midagi muud kui siinne Pulleritsu/Scanpixi spordiblogi. foorumis on kõik kasutajad võrdsed ja moderaatorid objektiivsed. Pulleritsu/Scanpixi spordiblogis pole kumbki eeltingimus täidetud.

 
At 14:19, Blogger pilditasku said...

.../Olgu, teie arvate, et suusatajatel ei pea olema oma radasid/...

Milleks jälle selline äärmus?
Kas ma ütlesin, et ei pea?
Ma lihtsalt nendin fakti, et spordirajatised metsaradade näol on justkui ainult ja ainult suusatajatele.
Kõndimist näitels vabastiili raja servas peetakse kohe hirmsaks, ennekuulmatuks kuriteoks

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Aga härra Pullerits võiks siiski Postimehes kirjutada suusakultuurist radadel. Suusafoorumit, seda blogi jms loevad eelkõige sportijad, ehk natuke ka muu rahvas. Leheveergudelt saaksid lugeda ka need, kes (spordi)radadel ise ei toimeta, kuid siiski vajaksid veidi harimist, kuis käituda. Tegelikult teeb ikka kurvaks, kui rajameistri töö on ära nullitud ATV-vendade poolt või rajal kõndijate poolt auklikuks olematuks tallatud.
Kuna tegelen väga mitme alaga, ei tuleks küll sellepeale, et nt jooksma või keppidega kõndima minna suusarajale....

 
At 15:27, Anonymous Anonüümne said...

Pilditaskukestel tuleks tõesti pildid tasku organiseerida-järjepidevalt ajavad oma jura,lausa norivad.

 
At 16:08, Blogger pilditasku said...

.../Pilditaskukestel tuleks tõesti pildid tasku organiseerida/...

Terviseradade näol on tegu ühiskondliku, avalikus ruumis asuva spordirajatisega mis on ette nähtud kasutamiseks kõigile tervisesportlastele.
Kui keegi leiab, et suusaraja servas kõndimine on ebaviisakas "sonkimine" - siis leian mina samuti, et terviserajale suusaraja rajamine on seatemp suure osa spordisõprade suhtes.
Ärge mehed unustage, suusaraja rajamine kõikidele suvistele jooksu ja kõnniradadele ei ole iseenesest mõistetav, vaid on ühe huvigrupi agressioon kõigi ülejäänute vastu.
Ja kes siin ütelge mulle norib?
Mina pakun rahulikku kooseksisteerimist - kuid andunud suusafännid siin lubavad "pilte tasku" silte metsa jne panema hakata?
Siitkohast algab sõda

 
At 16:23, Blogger Priit Pullerits said...

...mul on tunne, et mingi juriidilis-idiootne ameerikalik suhtumine on meiegi seas juuri ajamas, kus aetakse taga mingeid õigusi, mille all peetakse siiski ennekõike silmas seda, et mul oleks rohkem õigusi kui teistel ja kaine mõistus koligu p****e, sest õigus, just minu õigus, on sellest tuhat korda rohkem väärt.

Ärge tulge rääkima, et Eestis on enamik kõnniradu suusaradadeks pööratud. Mis jutt see on?! Tartus on Tähtvere pargis ja Toomemäel, kahes suuremas pargis, ainult kõnni- ja jooksurajad, ei ole seal mingeid suusaradu. Nood on spetsiaalselt spordipargis suusatajaile tehtud - ja ärgu teised sinna neid rikkuma tulgu. Lihtne? Loomulikult.

 
At 16:25, Blogger Tauno said...

Süüdistus, et suusarajad tehakse (absoluutselt?) kõikidele suvistele jooksu ja kõnniradadele on puhas demagoogia. Radu on rohkem, kui need, mis rajatraktoriga üle käiakse.
Aga see selleks.
Tegelikult peaks Pilditasku ilmselt oma energia suunama hoopis vastavate radade haldajale. Sealt tuleb tegelikult otsus, mida mingi rajaga suvel või talvel peale hakata. Näiteks Nõmme spordikeskus kirjutab oma kodulehel järgmist: "Talveperioodil pakub keskus kvaliteetseid (valgustatud, tähistatud, hooldatud) suusaradasid (1, 2, 3, 5, 15 km pikkused), mis võimaldavad läbi viia spordiklubide treeninguid, võistlusi ning harrastussuusatamist". Jalutamisest talvehooajal ei ole juttugi.
See kõik ei tähenda, et ma oleks vastu ka jalutajatele kepikõndijatele jne. talviste liikumisvõimaluste loomises aga selliste palvetega peab siiski pöörduma radade haldajate poole.

 
At 16:30, Anonymous Anonüümne said...

Pilditaskuke võiks ikkagi endale juhtkoera võtta, sest ei jõua see kohale et suusarada joonistab Glehni pargis vaid ühe suusatatava raja, ülejäänud käigurajad, mida on park ristirästi täis, on vabad kasutamiseks nii keppijatele kui niisama lonkijatele.
Olen ise ka mingit osa suusarada läbikäiguks kasutanud, et jõuda punktist A punkti B, aga seda servas ja minimaalselt et otse saada.

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 17:00, Blogger Priit Pullerits said...

16:40 - ma olin ise seal osaline ja tean väga hästi, mida ja kuidas ütlesin. Teiste läbi äärmiselt isikukeskse prisma vahendatu tõe pähe võtmine on pehmelt öeldes ebaõiglane, otse öeldes - idiootne. Sellega siia vehkima tulla on lugupidamatuse avaldus - prügikastis on seetõttu teie sissekande koht. Ja jutul lõpp.

 
At 17:08, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 17:12, Blogger Unknown said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

Kell 16.40 postitatu nüüd küll kuidagi solvav ei saanud olla, pigem just jättis PP kohta parema mulje, kui JP kirjutatu.

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

palju kära eimillestki

 
At 19:54, Anonymous Anonüümne said...

Noonii, ennetamaks, et vastaspooled karvu pidi kokku ei lähe, tuleb vist hakata rahukohtunikuks. Eestimaa on siiani, olenemata väidetavast kliima soojenemisest,veel pöhjariik, kus traditsiooniliselt neli aastaaega. Talvel on siinmail olnud ikka kombeks suusatada, uisutada, kelgutada. Loomulikult vöib ise valida mis meeldib: käia jala, söita rattaga, joosta. Aga selleks, et sellised tingimused ka loodaks, peab olema arvestatav huvigrupp. Paarkümmend, eriti veel kui neist pooled vaid korra nädalas end liigutada söandavad, pole huvigrupp. Just seepärast, et möeldamatu on kusagil hooldada spetsiaalselt metsateed, et see tilluke rakuke oma harrastusega tegelda saaks. Kes selle hoolduse kinni maksab? Üldjoontes peaks pöörduma selliste küsimustega omavalitsuse poole ehk leidub probleemile ka mingeid lahendusi...
Tartus on önneks erinevad harrastused suutnud territooriumi iseenesest ära jagada. Suusatatakse Tähtveres, ülejäänud vöimalikud territooriumid on vabad: nn. sandipark, Tamme staadioni väline aiaring, Tähtveres see ülemine kolmnurkne park, Emajöe mölemad kaldapealsed, Raadi park jne...
Aga kelgutajad, eriti need pisikesed, kes ei ole veel päris iseseisvalt vöimelised hakkama saama selle tegevusega. Kölas juba eelnevalt, et seni kui sprindikas täispikkuses pole kasutatav, siis jah miks mitte, las kelgutavad seni seal. Aga samas tuleb seda s....ta sügiskünniga sarnanevat kühmliku mäge kobistada kasutuskölblikuks ja turvaliseks kasutamiseks. Ja ka lund sinna toota ning aeg-ajalt rajatraktoriga hooldada. Sildid-keelud-käsud-trahvid tekitavad reeglina inimeses trotsi, vastumeelsust, kiusu jne. Tartus on palju kunstilembeseid, vöiks lasta maalida lapsesöbralikud pildid- mida tohib, mida mitte...arvestades sellega egas need pisipönnid,-tirtsud lugeda ei oska, aga pildist saavad küll aru ja nii kummaline kui see pole, siis oma lapse märkus, et emme vöi issi: pilt näitab, et siin ju ei tohi kelgutada...distsiplineerib vanemaid enam kui tuim kiri- ....KEELATUD....Iseenesest kui ohtlik tegelikult organiseerimatu kelgutamine on, selles vöib igaüks veenduda kui minna ja Kassitoomel "tipptunnil" seda sagimist jälgida möningase aja. Ime et keegi seal veel hukka pole saanud, aga eks need asjad nii käivadki, et egas sellistele vöimalikele ohtudele ennemalt ei vaevuta mötlema kui tösine önnetus käes....
Tänan ära kuulamise eest, lugupidamisega Maamees

 
At 20:16, Blogger Andres P said...

Olemata nõus kõigi Pilditasku väidetega, paluksin siiski ka tema vastu austust üles näidata ja mitte ähvardada "taskutega" (a la 15:27). Priit, kus on nüüd sissekannete tsenseerimine-kustutamine?

Samas väita, et jooksjatel-kõndijatel pole mujal oma lemmiktegevust viljeleda on pehmelt öeldes lahmimine.Muudel aastaaegadel nad ju suusaradadele ei tiku. Kindlasti ei muundata kõiki kõnniradu suusaradadeks. Seega- kohti on. Ja kui teed on libedad, puuduvad, siis tuleks huvigrupp moodustda ja tekitada endale need kohad.
Nii et pigem tuleb midagi ette võtta kelgutajate vanematega.Kui kelgutamise tingimusi pole - siis a)ei saa kelgutada, või b) tuleb need luua. Kirgliku suusatajana ma ju ei lähe suvel liuväljale suusatama väitega, et mujal ei saa...

Foorumist - endine suusafoorum on ERR valduse all. Küsisin hiljuti sporditoimetusest nende plaane foorumiga (tunnen põletavt puudust selle järele). Seoses spordiportaali uuendustega läks ta siis poolkatki ja plaanides olla olnud ta see talv uuendada ja käima ajada. Kuid lükkus edasi. Lubati uueks talveks. Samas pole ma eriti seda meelt et ERR peaks vedama foorumi tegemist. Siin kerkivad mitmed juriidilised ja järjepidevuslikud küsimused.

 
At 21:19, Blogger pilditasku said...

Loomulikult peab asi käima omavalitsuste kaudu.
Kuidas muidu, sest terviserajad, kordan pole ei haldajate ega veel vähem suusasõprade eraomand.
Seega on väetid ka väited, et "tehke endale ise".
Teile sorry tehti.
Minu raha eest sealhulgas ja kusjuures kallid suusasõbrad.
Ja nüüd mingu ma - ja tehku endale ise?
OK aga jätame selle lasteaia nüüd.
Minu, etteaste ameerikaliku õigusenõudmise stiilis polnud muud kui väike "tasakaalustamine" lp suusasõprade täpselt samas stiilis nõudmiste vastu.
Loodan endiselt sõbralikule kooseksisteerimisele.
Mis aga jalg ja suusaradade hulka puudutab - no eks ma lähe nädalavahetusel kaema.
Kas suuskadega siis või ilma :)

 
At 21:57, Anonymous Anonüümne said...

Kas te tõesti ei tea, kuidas asjad vabariigis käivad? Maksumaksja raha käsutab omavalitsus (ka riigivalitsus) kelle pädevuses on seda läbi eelarve ümber jagada. Mingi huvigrupi lobitöö tulemusena otsustab KOV (volikogu häälteenamusega) rahastada spordikeskust, tehes ka mingi keskuse haldaja või kellegi teisega lepingu näiteks suusaradade ettevalmistuseks ja korrashoiuks, makstes selle eest maksumaksja rahaga. Kui nüüd keegi selle raja ära lõhub, siis on see lõhkuja see, kes raiskab maksumaksja, see on meie kõigi raha ja see, et talle ei ole sinna jooksu või kepirada tehtud, ei ole mingi õigustus rahva vara hävitamisele. Et saada endale sobivat rada maksumaksja raha eest, selleks tuleb luua piisav huvigrupp ja teha lobitööd. Teistele tehtut ja teiste tehtu lõhkumist ei õigusta miski. Kelgutamine ja kõndimine suusarajal on ühiskondliku resurssi hävitamine ja see on kuridegelik tegevus, millele mina siin küll pädevat õigustust ei ole lugenud (see saaks olla kellegi elu päästmisega seotud tegevus)

Juhtkoer

 
At 23:42, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei tea miks, aga kui ma lugesin kommentaare 30-50, siis hakkas mul peas keegi neid vene aktsendiga ette lugema. Homme arstile.

 
At 00:15, Anonymous Anonüümne said...

Demokraatia - rahvas hääletab...

 
At 00:15, Anonymous Anonüümne said...

Kuule Pilditasku palju sa siis suusaraja tegemiseks raha andsid ka? Ah? Oled kusagil sponsorite nimekirjas ka? Kui ei ole pea lõuad ja kõnni edasi. Üks soovitus veel kui joosta ei jaksa ära sõda soovi.
Minul on näiteks 2 aastane poeg ja meie käime vahetevahel kelgutamas Tähtvere skatepargis. Väga palju erineva kõrgusega künkaid on kust alla lasta ja üles ronida. Kõrval on ka mänguväljak kiikede jmt-ga.
Dendropargis saab ka kelgutada. Õue peale tegin oma poisile ise lumest mäe. See lumi mida parkimiskoha pealt kokku lükkan. Väga palju on inimesi kes ei viitsi ise midagi teha, piiksuvad, et nemad (nagu teised ei maksaks) maksavad makse ja muudkui nõuavad oma "õigusi".
Teet

 
At 09:12, Anonymous Anonüümne said...

23.42

See ongi lõimumine. Arsti juurde pole vaja minna.

 
At 09:59, Anonymous Anonüümne said...

Maamees 19:54, oled üks heade mõttetega inimene, pole ju tegelikult üldse palju vaja, et kõik sõbralikult Tähtvere spordiparki ära mahuksid :)

terv,
Joel

 
At 15:42, Blogger Rents said...

Võtan julguse kokku ja ütlen ka sõna sekka, kuigi olen see, kelle nime ei tohi kõva häälega nimetada, sest see on nii hirmus - ehk siis koerajalutaja.

Esiteks ei saa mina aru, miks siin üldse koerajalutajaid sarjatakse, sest sellel laululava juures oleval küngastega rajal ei ole ma kunagi ühtki koera jalutamas näinud (küll selle raja kahelt küljelt kulgevat SÕIDUteed mööda päris pargi poole kõndimas, aga see on teine asi). Samuti on seal juba päris ammu silt, et koertega on sisenemine keelatud (ma tglt ei tea öelda, kas praegu ka on, aga viimati, kui sealt mööda jalutasin, oli).

Teiseks, suusatajad ei valluta ju ainult neile eraldatud ametlikke radu (mis oleks igati mõistetav), vaid nad lähevad ka igale poole mujale. Näiteks ei saa ma enam koertega ka dendropargis käia, sest suusatajaid on lihtsalt nii palju, et see ei oleks nauditav kummalegi osapoolele. Seetõttu olemegi nüüd taandunud randa (enne kui keegi pahandama hakkab, olgu öeldud, et rand on koertele keelatud ainult suvehooajal) ja sealt edasi Jänese matkarajale. Sinna ei olnud viimati veel suusatajad jõudnud, nii et elu on lill. Suusatajatel on Tähtveres ruumi suusatamiseks, koerajalutajatel koerajalutamiseks, SEAL pole konfliktiks põhjustki.

Eelmisel aastal suusatati aga ka Tartu AINSAL koerajalutusplatsil ja oldi hirmus nördinud, kui koer üle jälgede jooksis - no tõesti, kahe silla vahel on ju ruumi piisavalt, et suusatada, miks on vaja veel ainsale koeraomanikele mõeldud platsile trügida? See ei ole muidugi PP ega isegi kommenteerijate pihta, lihtsalt vihjan, et leidub igal pool neid pooletoobiseid.

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

pilditasku saa üle juba. terve aasta sul aega kepikõndi või mis iganes jama harrastada. las suusatavad naudivad paar kuud aastas ka suusatamist. ma ei tea kes sa oled pilditasku aga jutu järgi tundud olevat väga jäärapäine naisterahvas. õpetaja äkki?

 

Postita kommentaar

<< Esileht