esmaspäev, detsember 05, 2011

Pullerits: Miks nädalavahetusel tuleb kaks nn haamrit?

Alustuseks küsimus tarkade klubile: mis on mul suusatajana tulemuste poolest ühist Eesti koondise suusatajatega?

Mõelge pisut, mõelge...

Ja nüüd õige vastus: ükskõik kui palju mina või nemad trenni ei tee, ega tulemused sellest parane. Minu omad on püsinud juba kolm talve samas vahemikus, Estoloppeti maratonidel esisaja lõpus. Ja nagu näitas Düsseldorfi MK-etapp, ja nagu näitasid ka hooaja kaks esimest etappi, siis hoolimata sellest, et suusakoondislased püüdsid alaverilikult sõnumit seades jätta väitega, et nii hasti pole hooaeg mõnel mehel veel alanud nagu tänavu, mulje, nagu ootaks ees helgem tali, pole laias laastus ju arengut mingisugust. Ükski mees ei jõudnud jälle 30 parema hulka. Ükski mees, peale Timo Simonlatseri, ei pääsenud ka Soome sprindietapil veerandfinaalist edasi, nagu eestlastele tavaks. (Ja Simonlatsergi sai poolfinaali konkurendi diskvalifitseerimise tõttu).

Sellest hoolimata jätkavad nii Eesti koondislased kui jätkan mina treenimist. Ma ei tea, milliste helesiniste unelmate nimel harjutavad koondise liikmed, aga ise jään realistiks: hea, kui vanuse lisandudes ja koduse konkurentsi teravnedes õnnestub mullust taset säilitada. Selle nimel sai lõppenud nädalal tehtud järgmist.

E - puhkus
T - puhkus (Tallinnas)
K - 1:11.20 - sõudeergomeetril 2000+5000 m ja suusaergomeetril 2000+5000 m + jooks 1,5 km
N - 1:30.15 - rullidel 20,4 km, sh 2x(4x80 m [kuni 10 sek]) spurdid ja 3,4 km temposõit 13.03 + jooks 1+1 km
R - 55.10 - suusaergomeetril 2x5000 + jooks 1,5 km
L - 1:39.15 - rullidel 22,1 km, sh 8x80 m [kuni 10 sek] spurdid + jooks 1+1 km
P - 1:19.45 - sõudeergomeetril 2x2000 m ja suusaergomeetril 5000 m + jõuharjutused 0:31 + jooks 1,5 km
Nädal kokku 6:58.35 - rullidel 42,5 km, jooks 8,5 km, suusaergomeetril 22 km, sõudeergomeetril 11 km, jõud 0:31.

Laupäevasel rullitrennil kohtasin Eesti ühte paremat onkoarsti Ain Kaaret. Tal tekkis küsimus, kas sõudeergomeetri tõmbamisest suusatamiseks ka kasu on. Olin just sel teemal ühe kõva aerutaja arvamust kuulanud ning tema väitis, et ega suurt ikka ole. Endal oli ka sama kahtlus tekkinud. Seniajani olin sõudeergomeetrit sikutanud pigem soojenduseks ja lõdvestuseks, kuigi on väidetud, et see on üldkehaliseks arendustööks hea. Aga millegipärast ei usu. Liigutused sellel ei käi ju nii nagu suusatamises. Minu arvates on tunduvalt tõhusamaid mooduseid, kuidas üldfüüsilist arendustöö teha.

Aga veel üks huvitav tähelepanek: nädalavahetusel saan igal õhtupoolikul nn haamri. Seda siis, kui olen teinud pika trenni, tulnud koju, käinud sooja duši all, söönud kõhu täis, heitnud selili diivanile, et puhata ja lugeda, ja kuna väljas on selleks ajaks juba pime, tulebki too nn haamer. Või vastupandamatu uni.

Mis toimub?! Kas teil juhtub sama? Ja kas annate haamrile alla või üritate vastupanu osutada?
******Ajo Mountain Drive, Organ Pipe Cactus National Monument, Arizona. (Looduslik kaar ülal aheliku serval!) 4. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Mida värki - Ameerika võit murdmaasuusatamises?! Kikkan Randall (paremal) tuleb Düsseldorfi MK-etapil naiste sprindis esimeseks. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Meeste sprindi finaal Düsseldorfi MK-etapil. Foto autor: AFP/Scanpix

44 Kommentaarid:

At 16:35, Blogger Madis said...

Mul tuleb sarnane haamer igal õhtul. Hommikuks on möödas.
Aga - kas ikka aerutajaga rääkisid, või oli see sõudja? Neil ikka vaks vahet sees.

 
At 16:43, Blogger Priit Pullerits said...

Aerutaja, aerutaja, aga kuna oli eravestlus, siis ei hakka nime ütlema - nii palju vihjeks, et kolm sekundit on tal veel olümpianormist puudu.

Madis, mul on mõnikord, õnneks harva, see häda õhtul, et haamrit ei taha ega taha tulla :) Aga üldiselt tuleb ikka hooga, nii kui vasakule küljele keeran. Paremal küljel seevastu kohe üldse ei tule. Mis värk?

 
At 16:48, Blogger Madis said...

Võib-olla on teema käelisuses. Minu haamer tuleb kiiremini, kui paremale küljele keerata. Ise olen vasakukäeline. Mine tea siis, kas ongi äkki see põhjus.

 
At 16:56, Blogger Priit Pullerits said...

Aga äkki on asi südames? Süda ju vasakul, saab keha raskuse all suurema koormuse - ja uni tulebki. Pioneerilaagri ajast mäletan, kuidas poisid katsetasid, et kolmnurgale surudes saab inimese magama panna - see ju sisuliselt südamele surumine...

 
At 17:12, Anonymous Ants said...

Kummal pool voodis magad?

 
At 17:25, Anonymous Anonüümne said...

Mina skaneerisin silmadega seda Simonlatseri pikka põhjalikku analüütikat ERR Spordis, millel eneseõigustuse maik man. Seda asja saab paremini teha. Näiteks öelda, et igal etapi ei peagi võitma. Düsseldorfis on linnarada, meie oleme rohkem maastikusõitjad. Jne. Eneseõigustamine ei tohi pikaks ja lohisevaks minna. Inglise keeles on selle kohta sõna Expectations management.

 
At 18:04, Anonymous Anonüümne said...

Täiesti normaalne nähtus: töönädalast pingelangus, treening tehtu, ihu ka puhtaks kasitud, mis see hing ikka enam ihkab kui saaks 60 minutit kummagile silmale lubada diivanil. Pealegi parim puhkus on organism säästureziimile lülitada ja silmad sulgeda. Ohtlik oleks olukord kui tundes end meeletult väsinuna, tahtes natukegigi magada, aga vot uni ei tule. Ilmselge ületöötamine, ülekoormus ,üleväsimus....

Eesti praeguse suusakoondise kohta polegi midagi öelda. Töenäoliselt seni kui keegi neist ihu ja hingega suusatamise poole ei pööra, ei tule sealt ühtegi tulemust.
Maamees

 
At 18:56, Anonymous Anonüümne said...

Kas see on mingi minu eripära aga mina ei pea suusatamise sprindivõistlusi üldse mingiks päris õigeks suusatamiseks. Nõustun, et teleauditooriumi seisukohast vaadates on sprindivõistlus kindlasti vaatemängulisem ning võitjagi saab paari minutiga selgeks, kuid siiski tahaks midagi enamat. Piltlikult öeldes annavad 2-3 sprindivõistluse võitu alles minu silmis kokku ühe distantsisõidu võidu.
Tõmmates paralleeli siin varasemalt palju tähelepanu saanud jalgapalliga oleks see sama kui 90 minuti jalgapallimäng peetakse ära 10 minutiga. Kas ei tundu see mitte naeruväärsena?
Suusasprinti võiks ju veel lühendada nt 100 m peale, siis oleks vähemalt võrreldav 100 m jooksuga. Ning üldse võiks ju suusatamisvõistlusi korraldada sisetingimustes. Kaoks ära ka see mure, et kas on lund või pole. Paari külmakraadi tekitamine ja lume tootmine pole probleemiks ka suvel. Kokkuvõtvalt ei ole ma rahul sellega kuhu poole suusatamine liigub. Ainus suusatamise arendamise hindamiskriteerium paistab kohati olevat vaatajaarvud ja sellega kaasnev reklaamitulu.

Siim

 
At 19:01, Anonymous Anonüümne said...

Ahjaa, treeningnädal jäi kahe silma vahele. Midagi uut ja huvitavat polegi, sama igavalt rutiinne tegevus. Kuna lund nagunii niipea ei tule, siis kui vähekesegi vöimalik, pikiks natuke enam jooksumeetreid treeningplaani. Kui jooks on töeliselt vastunäidustatud, siis nädalavahetusel kasvöi Vooremäel kepiköndi harrastada on kah sobiv variant. Aga noh, mis siin targutada- suur mees teab mis teeb.
Nagu sai lubatud, siis astusin detsembriklubisse. Täna alles 5.-s ja juba 3 korda ketse kulutatud. Reede-laupäeval sai niisama soojenduseks 7km ca 35 minutiga silgatud. Täna aga Tartus käies, pöikasin Vooremäele. Ja seal toodi kiirelt suure kolinaga pilvedelt maale tagasi. 8 km ring , plaaniga nii 42-44 min. Algus oli noorte mändide vahel mönus, esimesel töusul keerati absoluutselt köik kraanid kinni, viimased töusumeetrid läks könniks üle....korduvalt mölgutasin loobumismötteid, aga ei alistunud. Terve ringi vasardas peas vaid üks möte: milleks seda köike vaja on....Löpuaeg 49 min valmistas paraja pettumuse( analoogse ring 2 a. tagasi 34 min).
Preguseks hetkeks , olles natuke kosunud, tegin nädalaks plaane(umbes niipalju ette planeeringi). Kui mönel huvi, siis panen ka kirja- homne jääb vabaks, K ja N teen ca 40 min vöimalikult rahulikus tempos(mida ma ei oska), ühe päeva kui ilma on, asendan ca 1,5 t rattasöiduga, R jääb vahele, L Vooremäele- ca 1tund, mis sisaldab lonkimist ning 3-5 800m löiku, P ka Vooremäele 6-8 500m töusu, ca 35t.m., E ja T vabaks....Edu ja tervist, Maamees

 
At 19:04, Blogger Madis said...

Bioloogiatunni materjale. Südame asukoht pole nii lihtne teema:
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Surface_anatomy_of_the_heart.png

Sinu teooria järgi peaks mu süda asuma sel juhul paremal pool. Aga arstid pole nagu selles liinis mingeid anomaaliaid täheldanud :-)

 
At 20:13, Anonymous Anonüümne said...

Siimuga täiesti ühel arvamusel. Sisesuusatamise suunas asjad liiguvad. Eks uus meeski võetud ESLi tegevjuhtima "talialalt", mida harrastatakse sisehallides. Düsseldorfi MK etappi sponsoreerib Saksamaa (ja vist ka Euroopa) suurim sisesuusakeskus. Alam-Reini ääres looduslikku lund ei ole. .. Seejuures teevad suusasprinterid nägu nagu saaks nendest kolmeminutilistest sutsudest õudse kaifi.. Tsirkuse moodi tundub.

 
At 20:19, Anonymous Anonüümne said...

P.S. Kui vaadata Düsseldorfi sprindi videoid, siis ongi näha, et üritus on osa lõbustuspargist, mis Rheinufer'il püsti pandud. 8)

 
At 20:19, Anonymous Anonüümne said...

http://skirun.ru/2011/12/05/dusseldorf-team-sprint-ski-video/

 
At 20:52, Anonymous Anonüümne said...

Sirgjooneline liialt see jutt. Faabulat tuleks arendada, seoseid ja süzheeliine sisse tuua. Praegu on nii, et räägid ühest, teisest ja siis on prauh! - haamer. Pealkirjaks sobiks ka paremini "Topelthaamer" vms. Aga mõte on hea. Kuidas harrastaja püüdlikult treeningplaani teeb ja asjatundjatelt nõu küsib, et maratonil mitte haamrit saada, aga saab hoopis kodus haamri. Kui Sa selle jutu kallal veel viitsid töötada, siis PM lugejatele pakuks see kindlasti suurt huvi.

 
At 21:02, Anonymous Anonüümne said...

pikk trenn- kulutas energiat,
dušš- kulutab energiat,
kõht täis- seedimine kulutab kõvasti energiat

Tulemus ongi, et vaja saada haamer.
Proovida võiks peale trenni süüa iga natukese aja tagant väheke.
Kuid haamer on hea märk, kui seda otstarbekalt kasutada ehk magada sel hetkel.

 
At 21:19, Anonymous Anonüümne said...

Haamer tuli sellepärast, et ei tarbind geeli. Kas läks meelest ära, mida Ain-Alar õpetanud. Iga 20 min tagant tuleb uus laks sisse võtta. Oleksid pidanud poest läbi minema.

 
At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

See haamer ei ole kindlasti tulemuste arengu seisukohast kasulik, kuid parandab järgmise nädala töövõimet ning annab elule värvi.

Haamri vältimiseks võiks ju venitusharjutusi poole tunni võrra teha, mõne kangema tee koos meega juua ning ilmsesti ka haamer lükkub edasi.

Aga maratoni tulemuse arengu osas panen siia ühe küsimuse - kas Te olete käsitlenud maratonile eelnevat teiperit ning toitumist teiperi ajal.

Kogu see geelide jutt tundub järjest küsitavam, eriti lühikeste Estoloppeti sutsude ajal. Aga ehk oskate oma kogemusi viimase kolme TM eelse nädala koormuste ja eriti toitumise osas anda.

 
At 23:06, Anonymous Anonüümne said...

Ma kohtasin üht meest, ta liikus jeeli-jeeli
mis häda? ta ei olnud tarbind geeli
ja ühe õpetuse annan veelgi
joo geeli nagu ütles Alar
muidu tuleb vasar.

 
At 00:11, Anonymous Anonüümne said...

Tere!

Kuna suusalund ei ole, siis tuleb vist saali üle kolida

http://youtu.be/1ljzFO30RKU

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

No nii, et mitte olla asjatu möliseja nagu eelmise teema lõpus üks mainis (ise midagi välja pakkumata), siis liigutasin oma hallollust ja siit tuleb pakkumine teatenelikuks:
Jaanus Laidvee alias Johan
Raido Kodanipork alias Renato
Sigvard Kukk alias Silvio

Teet
PS! Ma ei saa konkurentsi pakkuda kuna pole siiani suusasaapaid. Äkki keegi pakub? Nr 46 vabatehnika NNN?

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

Teet,
[Jiři] sõidab ju, mitte [Renato].

 
At 10:39, Anonymous Anonüümne said...

Sjur (Roethe) ei olnud PP poolt ülestähendamist leidnud. Sigvard (Kukk) on järelikult vale.

Renato kohta juba öeldi.

 
At 10:55, Blogger Karli said...

Nagu eile sai öeldud, nimede mäng ei ole paha.

Võib-olla aitavad huvilisi:

tartumaraton.ee

http://www.behindthename.com

http://www.fis-ski.com/uk/disciplines/cross-country/cupstandings.html

10:39

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Silvio - Silver Eensaar?

Samas tegemist on vabatehnikavõistlusega ja 4 korda lühema distantsiga. TM kohad ei näita siin midagi.

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Mis see nimedega spekuleerimine Teile annab?

 
At 12:02, Anonymous Anonüümne said...

Väga lihtne, väike huvi on ja omamoodi põnev ka.

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Võiksid ju olla Silver Eensaar ja Indrek Teppo. Aga Johan?

TA

 
At 13:02, Blogger Priit Pullerits said...

Juhhei, mehed, nimed juba täppis. Aga millised?!?

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Paari kliki nimel seda totakat nimedemängu mängida. Come on, Priit, tehkem ikka reaalset ajakirjandust!

 
At 13:43, Anonymous Anonüümne said...

Johaniks võiks siis pakkuda Jaanus Baumani.

TA

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

Omavahel peaks üksteist tundma Laidvee, Eensaar ja Teppo....

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Igaüks, kes nime täppi pani, sellele Priidu poolt kuu aega postimeest tasuta.

Teet

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Prit mängib kui mudilastega;" Lapsed arvake ära kummas käes on kompvek?".
Pesukummina veniv äraarvamismäng muutub igavaks ju.
Oli juttu ka hetke suusakoondisest. Aga selline tähelepanek, et miks seniajani FIS tuima näoga Alaveri edasi tolgendamist suusamaastikul talub. Pole kuulnud, et keegi möista annaks, et aeg lahkuda. Varasemate skandaalidega küll nii pole läinud....
Maamees

 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole lihtne dopingutarvitaja elu -

http://sport.err.ee/suusatamine/a6ea9c2a-35c4-4dba-b5ec-4b2c106f63b1

 
At 18:39, Blogger Priit Pullerits said...

Selline uudis tuli täna:

AS Tallink Grupp sõlmis täna 2012. aasta sponsorlepingud Kaia Kanepi, Jürgen Zoppi ja Vladimir Ivanovi toetamiseks kokku 177 000 euroga.

Aga ma küsin:

millal hakkab Tallink oma aktsionäridele korralikult dividende maksma ja panustama raha hoopis ettevõtte arengusse, et etevõtte väärtust kasvatada? Mis on börsiettevõtte eesmärk: kas teenitud tulu lihtsalt laiali jagada või ettevõtte omanikele tulu teenida? Minu käest ei ole küll keegi küsinud, kas võib tennisistidele minu raha anda. Seakari, mitte Tallink, ütlen ma. Ja nad on veel uhked ka sellist teadet levitades...

 
At 19:07, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ära nüüd pane pahaks, aga kas oleksid sama tige ja väljendaksid sönakalt meelepaha kui see raha oleks antud näiteks vähiliidule vöi mönesse lastefondi......
Kui öieti mäletan, siis Tallinki aktsiate hulk on nii suur, et ei tunne nii palju numbreidki.....arvuta siis oma aktsiate hulga järgi välja mitu ruutmillimeetrit igast laevast just sulle kuulub.
Maamees

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kui oled oma raha Enn Pandi kätte usaldanud, siis peaksid lisaks ettevõtte kritiseerimisele ka endale peeglist näkku vaatama.

Kui ettevõte äriplaan oli maksuametit, mida juhtis Kalev Järvelill (hilisem suuraktsionär), ja Ühispanka, mida juhtis Ain Hanschmidt (hilisem suuraktsionär), ära kasutada ehk maksumaksjatele ja panga aktsionäridele müts pähe tõmmata, siis miks peaks Tallink sinu rahaga kuidagi teisiti ümber käima.

See, et ettevõte on börsil, ei tähenda, et neid peab usaldama. Tallinki kohta on kirjutatud palju ning need faktid olid ammu teada.

 
At 20:27, Blogger Andrus said...

Mul lajatab see nn haamer samuti paar korda nädalas pähe ning siis ei ole muud teha kui tahaks magada. Ükskord sai aga mul naine hirmus tigedaks, et ma ennast liiga tihti sedavõrd ära väsitan ning nn ``koduseid töid`` õhtuti teha ei jaksa. Mõtlesin, et mida siis peale hakata. Äkki treenin liiga palju? Samas kui ma tahan olla 15 aasta pärast minimaalselt samas vormis, mis Pullerits täna, siis ei saa mahvi vähemaks ka võtta. Õnneks meenus mulle, kuidas üks tuttav rääkis, et tema juures käib kodus üks hea massöör, kes mudib kliendi väsinud lihaseid vaid 10 euri eest tunnis. Mõtlesin, et äkki võiks see olla mu päästerõngas. Olen nüüd kolm korda selle massööri teenuseid kasutanud ning enam pole haamrit kogenud. Lisaks olen sarnaselt ühe eelkommenteerijaga vähendanud õhtuse toiduportsjoni hulka. Pigem olen vähe-haaval süsivesikurikast vedelikku manustanud. Niiet Priit, kui sa endale massööri koju kutsuda ei saa või ei raatsi, võiksid paluda oma kaasal ennast veidi mudida. Äkki aitab!

 
At 21:25, Anonymous Anonüümne said...

Mina kasutan nüüd, enam-vähem võrdsete pakkumiste korral, Tallinki pakutavat teenust ja seda just Kaia Kanepi ja teiste tennisistide toetamise pärast. Usun, et minusuguseid on veelgi ning samuti on vast neid kes selle nn lolluse tõttu Tallinki aktsiaid ostavad.

Tanel

 
At 21:34, Anonymous Anonüümne said...

Tanel,
Kaia Kanepi ei vaja Sinu, öelgem ausalt välja - sandikopikaid. Sest ta on juba teeninud kümneid miljoneid kroone. Pulleritsul on täielik õigus.

 
At 08:16, Blogger Priit Pullerits said...

Kas te eile spordihuumorisaadet (heas mõttes!) "Mehed ei nuta" kuulasite? Seal tsiteeriti mu blogi jälle: selle sissekande alguse küsimust ja võrdlust. Et miks ma sellest räägin? Aga seepärast, et näiteks teaduses on tsiteeritavus äärmiselt oluline näitaja; ja usun, et meedias samuti.

Lp Maamees, kui raha oleks läinud vähiliidule või lastefondi, ei ütleks ma muud kui et tubli, õige otsus. Aga anda nii suur summa isiklike eelistuste põhjal mingitele konkreetsetele isikutele, kes niigi - ja pange nüüd tähele - võistlevad alal, kus liigub niigi hirmus suur raha, mida paljud on pidanud peamiseks näitajaks, kui oleme siin arutanud, kas kõvem tegija on Kanepi või Šmigun-Vähi, näiteks, siis selline rahaeraldis on minu silmis lubamatu ja taunitav.

Jah, 19:50, ma tean seda - ja seepärast on see rahaeraldis veel eriti jäle!

 
At 09:26, Anonymous Anonüümne said...

onu teab hästi, kui suur on tulude vahe suusatajatel ja tennisistidel. onu peaks samuti vahet tegema, millised on suusatajate ja tennisistide kulude erinevused. üks sõidab fis-i kuuma grupi liikmena tasuta kohale, ei pea ka majutuse/toidu eest maksma. teine plekib kõik ned kuluread ise.

 
At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

minu meelest on kõik PP kirjutised Kaia Kanepi teemal eriti jäledad.

 
At 23:18, Anonymous Anonüümne said...

No ega ikka ei pleki küll ise. Maailma tennise nn kuumale grupile makstakse veel pealegi et ennast kohale veaksid.

 

Postita kommentaar

<< Esileht