reede, november 25, 2011

Pullerits: Miks mõni suusaliidu juht üldkogu pärast muretseb?

Mõnda soovitusliku sisuga telefonikõnet võiks ju ignoreerida kui lihtsalt õrritavat vihjet, aga kui Eesti Suusaliidu laupäevase üldkogu eel võtab sinuga ühendust suusaliidu juhatuse liige, siis see on märk millestki, millesse tasub täie tõsidusega suhtuda.

Mulle helistanud suusaliidu tippjuhtkonna liikmel oli sügav mure, mis küll laupäeval juhtuma võib hakata. Ta seletas, miks tal on põhjust karta järjekordset kinniste uste taga peetud salaplaani, sest liiga palju on asju, mida ta võiks enne homset teada ja peaks teadma, aga ei tea mitte. Igal juhul soovitas ta üldkogu tunnistajaks pääsenuil hoida silmad lahti näiteks sellel, kui paljude klubide esindamise on enda kätte koondanud suusaliidu büroo juhataja Ülle Viinapuu ning veenduda, kas tal on kõigi nende esindamiseks korrektne kirjalik volitus. Kui ta teadis nii konkreetselt sellisele asjaolule viidata, siis kas see tähendab, et varasematel üldkogudel on just selles liinis ebaausat mängu mängitud?

Aga veel rohkem tegi mulle helistanule muret, et vähemasti temal puudub igasugune info, kes on suusaliidu peasekretäri uus kandidaat, kes on teda intervjueerinud, kes selle valiku üldse on teinud. Ta oli segaduses, et kas taas käib tagatubades kinnine askeldamine, ja küsis otse, kas jälle kulgeb kõik nii, et endine peatreener Mati Alaver langetab oma lähimate jüngritega otsuse ja teistel jääb see ainult formaalselt heaks kiita.

Need olid tõsised mureavaldused. Andsin neist ka kutselistele spordiajakirjanikele teada, et nad mängul hoolikalt silma peal hoiaksid. Kui tõesti peaks asjalood veidigi kulgema selles suunas, nagu rääkis üks juhatuse liikmeid, siis suusaliidu president ja Eesti Energia juht Sandor Liive ärgu hõlpu ega halastust lootku. Lõppeks on ta suusaliidu etteotsa, vähemasti minu nägemuses, saanud selleks, et ta seal korra majja lööks, aga kui endine korruptiivne tegevus peaks vähimalgi määral jätkuma, kui selleks on isegi kahtlust - ja praegu on, sest mis alus on mul arvata, et suusaliidu enda juhatuse liige tuleb n-ö kägu ajama -, siis ei tohi olla vähimatki halastust.

Mul on jälgijad homme üldkogul väljas ja kui miski peaks minema pisutki nii, nagu pole korrektne, aus ja läbipaistev, siis... siis tuleb edaspidi hoopis teine jutt kui see siin.
******Ajo Mountain Drive, Organ Pipe Cactus National Monument, Arizona. 4. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.

Foto 1: LSU Tigersi jalgpallimeeskonna tantsutüdrukud. Kas Eesti Suusaliidu laupäevane üldkogu vajaks ka rõõmsameelseid ergutajaid? Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Suusajatad pimeduses. Kahevõistlejad Soomes Rukal hooaja avaetapil. Foto autor: Reuters/Scanpix

44 Kommentaarid:

At 22:38, Anonymous Anonüümne said...

Õige küsimus! Suusablogil on endine aktuaalsus ja teravus. Vabandan ja võtan oma sõnad eelmise sissekande alt tagasi.

 
At 23:30, Anonymous Anonüümne said...

Suusaliidus on kõik kontrolli all. Uue juhatuse liikme Jaak Mae nimi oli uudistes juba enne kui selle kohta klubide hääletus toimus. Kohe ilmus ka aastaraamat kus kirjas et Mae on juhatuse liige. Hämmastav trükikiirus.

 
At 23:40, Anonymous Anonüümne said...

möhh...kas koosolek mitte 26-ndal kuupäeval ei pidanud toimuma....meenutab juba kom.partei valimisi kuidagi.
Maamees

 
At 23:55, Anonymous Anonüümne said...

Mulle helistanud suusaliidu tippjuhtkonna liikmel oli sügav mure?

Kui tippjuhtkonnas on inimesi kellel ei ole sõnaõigust, siis julgen kahelda selle "tippjuhtkonna" eksistentsis!

 
At 00:08, Blogger sk8erboi said...

mulle helistanud suusaliidu juhatuse liikme andmetel saab SL uueks peasekretäriks.. [drumroll please] .. Chuck Norris.

 
At 00:15, Anonymous Anonüümne said...

Uus peasekretär - ei imestaks kui Mae. Ei ole kindel kas ja millal MK etapp jälle toimub aga palka peab ju kusagilt saama. Sel juhul muidugi oleks see kuulutusega inimese otsimine selge pakazuhha.

 
At 00:39, Anonymous Anonüümne said...

Tiimar?

 
At 00:40, Anonymous Anonüümne said...

Juhatust kui sellist ei olegi, on vaid Suur Kombinaator ja tema team. Kõik ülejäänud on vaid publik. Eks homme mängitakse jälle üks kena etendus maha.

 
At 01:20, Anonymous Anonüümne said...

Tsirkus, milles igaühel on oma roll. Kus igaüks teeb oma tööd. Akrobaadid, lavatöölised, konferensjeed, piitsaplaksutajad, kohanäitajad, piletimüüjad. Mustkunstnikud. Sprindikoondise klounid teevad oma trikke. Kuuse Lemps kihutab põnevust üles. Koristajad. Ja rahvas tuleb tsirkusse. Jõumehed. Dresseeritud hobused ja ahvid. Kuigi rahvas saab aru, et see kõik on mäng.

 
At 13:37, Anonymous Anonüümne said...

pudenevad kruvid & püksikumm

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Margus Hernits

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

Hihahaa ja hohahaa. Uisutajad nüüd siis suusatajate tegemisi korraldamas. Huvitav, kas suurvõistluste korralduskogemustega tegelane toob sama korruptsioonimalli suusaalale? Mäletame kuidas uisuliit sai EMi tarbeks riikliku toetust ja see raha pesti läbi Meritoni hotelli, kus viimane küsis toonasest turuhinnast Tallinnas oluliselt kõrgemat hinda. Oma noosi said uisumees ja viinivorstimees ja ets sai meelehead sponsorile teha.

 
At 15:43, Blogger Tauno said...

Pole ju paha valik. Meenutagem, et ka JJ ei olnud suusataja. Hernitsa pluss on see, et tunneb tippsorti ka lähemalt ja on ka organiseerimisega kokku puutunud. Potentsiaali nagu oleks...

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Muret tekitav lugu. Eeskätt anonüümse juhatuse liikme pärast. Täielik lojaalsuspuudulikkus. Tõsi Suusaliidu juhatus on liiga arvukas, aga igal liikmel on hääl. Ja kui konkreetne juhatuse liige tumm ei ole, siis võiks infot küsida. Tõuse püsti ja muuda midagi ära. Ajakirjandus seda sinu eest ei tee. Kui ei saa hakkama, siis miks sa tooli soojendamas käid. Küpsiste pärast?
Kindlasti teab ka juhatuse liige, et üldkogu ei vali uut peasekretäri, vaid juhatus. Üldkogu kinnitab juhatuse, arengukava, eelarve põhimõtted ja audiitori (täpsem info põhikirjas). Üks neist oligi tänase üldkogu ainuke hääletusega päevakorra punkt.
Suusaliidus ei ole kõik asjad korras ja on tehtud vigu. Aga mida on teinud juhatuse liige, et asjad paremini läheks?
Edu ja indu uuele peasekretärile. Tibusid loeme kevadel.
Lugupidamisega,
PN

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

Ohh jahh...

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

PN, kommentaari järgi vist insaider, kirjutab: "Üldkogu kinnitab juhatuse, arengukava, eelarve põhimõtted ja audiitori (täpsem info põhikirjas). Üks neist oligi tänase üldkogu ainuke hääletusega päevakorra punkt." Huvitav, milline see ainuke punkt siis täna oli ja kuidas hääletus läks ka? Selle järgi saaks hinnata, kuidas suusaliidus see suurpuhastuse tegemine edeneb.

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

Lojaalsus kellele?

 
At 19:24, Anonymous Anonüümne said...

Ja-jaa, kummaline valik...huvitav kas see oligi ainuke kandidaat...agas mis seal ilkuda, andkem mehele vöimalus...nii nagu PM kommentaariumis keegi tabavalt mainis:... selleks et matusebürood juhatada, ei pea ise ilmtingimata surnud olema....
Maamees

 
At 20:13, Anonymous Anonüümne said...

Oli hea "juhatuse liige" küll, kes kahjuks sittagi ei tea, aga hoolimata sellest "infib".
Vähem luuletusi, hr. Pullerits, ehkki regivärss läheb juba päris hästi

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

http://www.postimees.ee/646430/valitsus-on-ulbeks-katte-lainud/

Tubli lugu PP poolt, hea.

 
At 20:35, Anonymous Anonüümne said...

Hernits on väga kummaline valik. Suusaliit vajab asjalikke ja positiivse kuvandiga inimesi. Peasekretärile ei piisa oskusest organiseerida, ta on ka avalikkuse jaoks kõneisik. Kumb tuleb televaatajale meelde, kui õhtul tema nägu telekas näevad? Kas väidetavalt edukalt korraldatud uisuEM või Lillehammeri logisev uisk? Isegi võrdlemisi positiivse backgroundiga Sandor Liivel ja Jaak Mael on ESLi supi sees normaalsetena välja paista. Hernitsa jaoks mission impossible. Oleks tore, kui eksin, aga jäägem realistideks. Palju tõenäolisem näib variant, et Hernits on augutäide kuni Mae MK-etapi ära korraldab. Siis öeldakse katseaja lõpus uisumehele sorry ja Jack saab ameti endale.

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

http://www.postimees.ee/646430/valitsus-on-ulbeks-katte-lainud/

PP üllatab. Heas mõttes.

Räägib empaatiast, mitte memmepoeglusest - nagu seni.

 
At 01:07, Anonymous Andres Jõesaar, ESL juhatuse liige said...

Piinlik on lugeda, et ESL juhatuse üks liige, kes ise juhatuse koosolekutest osa ei võta ega tööle mingil teiselgi viisil kaasa ei aita, otsustab ESL-i tegevust igati mustata. Ja see ei ole tal esimene kord. Tema lekitas ka suvel juhatuse sisese kirjavahetuse PM-i ajakirjanikule. Inimesed on kummalised - oma nimel all ja otse ei julge midagi öelda, aga salaja sudida ja seljataga kiruda on oskusi küll. Huvitav mis moodi kodanik tänasel üldkogul käinutele ja juhatuse liikmetele tulevikus silma vaatab?

 
At 01:56, Anonymous Anonüümne said...

Who's afraid of vaba ajakirjandus? Mõnes Türkmenistani või Myanmari laadses riigis määrataks nüüd ajakirjanik Pulleritsale ja tollele juhatuse liikmele nende süüteo eest 50 piitsahoopi avalikult täideviidavat karistust. Aga meie siiski ei ela Türkmenistanis.

Mina loen ajakirjaniku poolt vahendatust välja seda, et vaba ajakirjandusega ühendust võtnud juhatuse liige on mures vähese demokraatia pärast ESL-is. Demokraatia defitsiidi üheks ilminguks on võimulolijate püüd info liikumist kontrollida ja piirata. Mille ilminguks omakorda on "kitse" otsimise sündroom. Ja "kits" on niisiis nüüd lõpuks üles leitud. -- Ehk tõusis juhatuse liikme silme ette paralleel sellest kuidas Stalin võimule sai. Stalin nimelt sai 1920. aastatel võimule nii, et algul oli ta lihtsalt üks tegelane partei keskkomitee administratiivosakonnas. KK administratiivosakonnal oli aga üks väga oluline roll - sealt "soovitati" keda oblastites partei kohalikeks juhtideks valida. Need kohalikud parteijuhid aga valisid partei keskkomitee. See võrdlus läheb nüüd ehk liiga kaugele, kuid mõte jääb samaks: mida on ESL ette võtnud, et juhtimist avatumaks ja demokraatlikumaks teha? Ei ole näha ega kuulda, et midagi oleks ette võetud. Aga tuleks võtta.

 
At 02:44, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on vaba ajakirjandus? Tõepoolest, informatiivne blogi.

 
At 04:32, Anonymous Anonüümne said...

Uued
saapad Madshus

ja ka suusad
pole enam puust

Lund
ei ole tulnd

ajakirjanik
näeb und

Raekoja platsil
langeb lund

ja kätte jõuab
õnnis tund

Oh ei, Raekoja
platsil langeb kuusk

ja ohe
kostub rahva suust

Pole suusailma
ja tuul puhub silma

 
At 09:33, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus uurivale ajakirjanikule: miks Tehvandil tänavu lumi vihma kätte laotati? Prognooside osas on seni väga täpsed oldud. Mitte et harrastajatel poleks tore tritsutada, aga odav see lõbu ilmselt pole?

 
At 09:52, Anonymous Anonüümne said...

http://www.postimees.ee/646430/valitsus-on-ulbeks-katte-lainud/

Kõlab klisheelikult ja kulunult, aga tõesti, rahvas väärib oma valitsejaid. Võimul olevad poliitikud on täpselt nii ülbed kui kodanikud neil olla lasevad. Selles mõttes tuleks meil, valijatel, esmalt peeglisse vaadata.

Sellel ei ole olemuslikku vahet, mis toimub ESL-s ja valitsuses. ESL-i puhul ei suuda ma ära imestada, kuidas loobub ühe spordialaliidu üldkogu (klubide esindus!) võimust ja delegeerib otsustamisõiguse poliitikutele, rahastajatele ja treener-manipulaatoritele. Mitu klubide esindajat on ESL-i juhatuses?

Spordialaliidu presidendiks kutsutakse võimupoliitik Toomas Savi, kelle sisuline ülesanne on riigieelarvest ja Tallinna Sadama taolistest poliitettevõtetest raha välja sebida. Savi-taoline saab vastu tänuväärset poliitkapitali. Tegelikult suusaklubid ise taastoodavad hämarat ja ebaselget spordialade finantseerimisskeemi, kus keegi täielikult aru ei saa, et mis alustel raha lobistatakse ja kõik on valmis üksteisele kõrri kargama. Tegelikult talitavad paljud teises spordialaliidud sarnaselt - rumalusest või lootusetusest siis. Loomulik, et niisuguseid orjameelseid kantseldades muutuvad valitsejad ülbeks. Valitsuses või ESL-i juhtkonnas, vahet pole.

PP on selget tänu väärt, et sellega nii järjepidevalt tegeleb.

 
At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

Veel.

Andres Jõesaar, Te ikka saate aru, miks olete suusaliidu juhatuses?

- Et suusatamine saaks ERR-s võimalikult palju eetriaega. Või ei?

Midagi ei ole siin juhuslikku...

09:52

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Andres Jõesaar, julged kritiseerida, julge ka aus olla ja nimi välja öelda!

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Rahvas väärib oma valitsejaid - Pullerits väärib oma lugejaid (nagu 09:52).

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

Ka Hernits pole ju halb valik, vähemalt senitehtu põhjal järeldades.
Ürituse korraldamise võimeid on mees näidanud, rahvusvaheline kogemus olemas, alaliidus toimetamise oma samuti. Kuidas aga inimeste ja klubidega suhtlemises toime tuleb, näitab lähiaeg.
Raha toomise/hoidmise kogemust ja sidemeid küll jah napib ning pigem peavad siin MA ja SL raskust jätkuvalt edasi kandma (vähemalt mõnda aega kindlasti), kuid aeg peaks selles vallas töötama ainult mehe kasuks.
Tahaks väga loota, et avalikkusega suhtlemisel suudab Margus olla veenev, sest kui tõsiseltvõetavus kaduma hakkab, on muidugi keeruline kaptenisillal toimetada.

Hetkel on aga kõik korras. Õhk on lootust täis, alustada saab puhtalt lehelt, s.t. ilma armilise suhtepagasita ja värske silmavaatega. Seega seis lubav.

Ja need haiged inimesed, kel kruvidega jätkuvalt probleemid on, võiks minna ravile ja oma kompleksidest avameelselt psühhiaatriga rääkida, sest juba ainuüksi mädakollete avamine vabastab hulga paineid ja edaspidine tundub peatselt märgatavalt rõõmsamates toonides olema.

Meelekindlust, südikust ja edu Margusele!

Jaanus

 
At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Jaanuse tekst on nii hea, et avaldaks sele PM juhtkirjana? Siis tuleks aga vist ka lehe nimi ära muuta.

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Rahamehed juhatuses - eks New Money ole alati endale aadlitiitleid otsinud. Ja ilus, aga vaene neiu endale rikast kosilast.
Maleliit on selles suhtes ehk parem näide kui ESL. (ESL juhatuses olijatest uusrikkaks küll kedagi ei saa nimetada). Maleliidu uus juht on nüüd Andrei Korobeinik. Varem oli Carmen Kass. Malel on üliintellektuaalse tegevuse maine. Kuigi tegelikult on heade maletajate hulgas päris palju kitsa silmaringiga inimesi. Maleliidu esimees võiks meil olla Jaan Ehlvest. Ei näe miks peaks olema Lasnamäe bljaadidele ja sama taseme eesti noorsookihile populaarse suhtluskeskkonna looja. Või miks peaks olema moeajakirjade kaanepildiks olemisega palju raha teeninu. Aga näe, malerahvas (9:52 kirjutab õigesti orjameelsusest) ootab oma juhiks Kassi või Korobeinikut. Ega Korobeinik mingeid rahaojasid ei ava? Või avab? (Kui palju Kassi rikkusest Maleliidule külge jäi?)

 
At 21:19, Anonymous Anonüümne said...

"Mina julgen öelda, et suusaliidu juhatus on liiga suur ja kõik inimesed, kes seal on, pole usaldusväärsed.

Keegi suusaliidu juhatusest annab ajakirjanikele omavahelist kirjavahetust, ja see näitab, et kõik pole usaldusväärsed. [Herman] Simm pandi selle eest kinni, börsiettevõtte juhatuse liige saaks sellise käitumise puhul kriminaalkorras karistada."

http://www.postimees.ee/648507/annus-veerpalu-on-suutu-aga-olen-pessimistlik/

Kui Postimees ka nii lekiks nagu Suusaliit, mida PP teeks?

 
At 22:31, Anonymous Anonüümne said...

kas PP kustutab TLi oma koputajate nimistust või kaitseb teda surmatunnini ega pilguta silmagi? Võib-olla tõestab koguni, et sedapuhku polnud tegemist väärinformatsiooni levitamise ehk laimuga?

 
At 23:03, Anonymous Anonüümne said...

Jah, ideaalne oleks kui juhatuses oleks Toomas Annus koos paari-kolme käealusega. Ja kes ajakirjandusele infot lekitab, panna türmi. Sama Riigikoguga. Saaks nii AV kui Annuse enda jamadest lahti.

 
At 23:11, Anonymous Anonüümne said...

Seega Tiimar Laine?

 
At 23:30, Anonymous Anonüümne said...

Analüüsi koht ehk Pulleritsu blogi oli üldkogul ka jutuks

1:24 ESL juhatuse liige Kaarel Zilmer "analüüsi koht ... meil endal ... väga selgelt .. et ei tule kogu aeg selja taga rääkida, või meedia kaudu rääkida või blogide-põhiselt arutada asju"
http://sport.err.ee/suusatamine/1daa8da6-0fdb-46ae-b93f-6c58aeaffd5c

Kahtlane, kuidas neid kõike kolme - klassikalist meediat, blogisid ja eravestlusi kinni keerata õnnestub. Meedia on ju meil sensatsiooninäljas ja kasumi nimel ollakse valmis kõigeks. Blogidele ei pane aga kätt ette. Analüüsi koht aga tõesti.

 
At 02:58, Anonymous Anonüümne said...

Annuse PM-le antud intervjuu on tähelepanuväärne selle poolest, et esmakordselt on autentsest allikast - ESL juhtkonnast - välja öeldud põhimõte, mida väga ohtralt on esitatud Andrus Veerpalu dopinguskandaali käsitletavate uudiste ja artiklite lugejate poolt internetis kommentaarides. "Ega siis kaerapudru pealt.." Kokkuvõttes: kõik, kes suusatamises edu saavutavad, tarvitavad. Küsimus on ainult kes üle piiri juhtuvad ja vahele jäävad. See on väga laia rakendusalaga põhimõte. Ma nimetaks seda tegutsemisfilosoofiaks. Toomas Annus näib selle põhimõtte toimivust siiralt uskuvat. Aga Annus ei ole ju suusatamise, ammugi veel tippsuusatamise spetsialist. Kust tal selline veendumus on kujunenud? Vastus saab olla ainult üks: need, kes ESLis tippsportlaste treeningut aastaid korraldanud (ja suurt edu saavutanud), on juhatusse toodud ärimehele seletanud kuidas asjad tippsuusatamises käivad. Ja eks kõrvalt tulija ei saagi teisiti kui peab uskuma mida spetsialistid räägivad. Peame järeldama, et "ega siis kaerapudru pealt.." on ESLis tippspordi arendamise juhtfilosoofia olnud. (Võib-olla Toomas Annusel oli kerge seda tegutsemisfilosoofiat tõena võtta, kui ta võrdles kuidas ehitus- ja maadeäris asjad käivad. Everybody knows.)
Osutub aga, et "ega siis kaerapudru pealt.." strateegia pole probleemitu. Võib öelda, et praegu see strateegia ei tööta. Uut tippspordi tegutsemisfilosoofiat aga ESL-il varuks ei ole. Uut tegutsemisfilosoofiat tuleb alles hakata otsima. Seetõttu on üldkogul väljakuulutatud pöördumine rahvaspordi poole positiivne samm.

 
At 07:39, Anonymous Anonüümne said...

Hobusele parim toit on kaerad
Selle peale mõni mees vaid naerab
Kes suusas edu saavutada soovib
manustab ju Human growth-hormooni

Kõigel on kord lõpp - ka Eesti kroonil
Pole Eesti enam suusa troonil
Norrakas peab peent ja pikka naeru:
eestlane, va tõbras, söö nüüd kaeru!

 
At 08:11, Anonymous Anonüümne said...

Marco Pantani hukutas lõpuks veendumus, et talle on liiga tehtud - "kõik ju süstisid-manipuleerisid verega, aga ainult mind lüüakse risti ja keegi mulle appi ka ei tule".

Toomas Annus teab väga hästi, et kokkumäng Reiljani ja Kangertiga rahva tagant maade omastamiseks ei olnud õige, aga raske on elada teadmisega, et Toomas Luman, Neinar Seli ja Heiki Kranich jätkavad mängu nagu õiged mehed kunagi. Toomas Annus, kui on põhjus, siis kunagi tuleb ka nende mihklipäev - varem või hiljem. Kuidagi tuleb sellest üle saada.

Õblukese Margus Hernitsa ülesanne ei ole loodusseadustega kooskõlas. Pöörata vankrit, kus ohjad on meeste käes, kelle motiivid ja kibestumised on nii teistsugused.

 
At 08:25, Anonymous Anonüümne said...

Põle hullu. Sel hooajal ilmselt enam ei jõua, aga juba järgmisel sügisel esitavad meie suuskurid esimesi arglikke axeleid, lutze ja salchoweid, mis aasta edenedes üha enesekindlamaks muutuvad ja tiitlivõistlustelt ka esimesed poodiumikohad peaks tooma.

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

http://www.postimees.ee/646430/valitsus-on-ulbeks-katte-lainud/

Kui te seda PP artiklit loete, siis saate aru, et see koosneb teiste inimeste seisukohtadest. PP on siin digtofoni eest.
PP tase on siinne blogisissekanne.

 

Postita kommentaar

<< Esileht