reede, november 04, 2011

Pullerits: Käed eemale Mati Alaverist! Rein Taaramäe ETV ekraanile!

Nüüd on asjad küll veidi üle vindi läinud. Vaatasin eile õhtul ETV spordiuudiseid ja ausõna, mul hakkas suusatreener Mati Alaverist kahju. ETV uudislõik tõstatas küsimuse, kui kaua püsib Alaver Eesti Olümpiakomitee struktuurides. Minu tagasihoidliku arvamuse järgi läks teemaarendus liiga kangutavaks.

Ärme ikka unusta tõsiasju: seoses Andrus Veerpalu positiivse dopinguprooviga ei ole ju Alaver kusagil süüdlaste nimekirjas. Meil pole vähimatki teadmist, kas ja kui palju ja mil viisil Alaver võib dopinguproovijuhtumiga üldse seotud olla. Arusaadav, et ta lasi end taandada Eesti koondise peatreeneri kohalt, sest rahvusvahelisel areenil ei saaks ta tõepoolest Eestit esindada, kui tema hoolealusel lasub dopingusüüdistus. Aga kes meist siin Eestis on kinnitanud, et see kõik on Alaveri süü? Mitte keegi. Selliseid tõendeid ei ole.

Ent kõik eelöeldu ei tähenda, et Alaverile üldse mingeid küsimusi poleks. On küll. Kas või see, kui palju oli Eesti Suusaliidu peasekretäri Jüri Järve valedes Alaveri panust. Sellele olulisele küsimusele me selle nädala algul kahjuks vastust ei saanud. Kuid see ei tähenda minu arvates, et nüüd peaks alustama Alaveri vastu totaalset ristikäiku, mis ei lõpe enne, kui kogu maa on must. See on minu meelest liiast. Kuigi vastuseid küsimusele, milline on olnud Alaveri roll Eesti Suusaliidu viimase poolaasta otsustes, ootan küll pikisilmi.

Aga nüüd teen terava kannapöörde ja vaatan, kas õnnestub Eesti Rahvusringhääling üle trumbata tema enda mängumaal ehk tuua uudis ERRi enda tagatubadest esimesena avalikkuse ette.

Nimelt rääkis Klubi Tartu Maraton juhataja Indrek Kelk mulle täna hommikul, et on kuulnud, kuidas ERR kompab võimalusi järgmise aasta Tour de France'i teleülekannete tegemiseks. Mul läks kohe kõne ETV sporditoimetuse juhatajale Marko Kaljuveerile. Ma ei hakanud kinnitust küsimagi, kas see nii on, nagu Kelk teadis mulle rääkida, vaid küsisin otse, kui kaugel läbirääkimised selles küsimuses on. (Seda nimetatakse truth-assuming question ehk faktitõde eeldav küsimus, kui ei pärita mingile faktile lihtsalt kinnitust - sest alati saab vastata, et "ei kommenteeri" või "vara on veel rääkida" vms kõrvalepõiklev -, vaid küsitakse fakti aluseks võttes nn jätkuküsimus, sest siis jääb küsitletavale mulje, et fakt on nagunii teada, seda eitada ei ole enam mõtet, ja ta hakkab fakti kohta lisainfot andma, seda kommenteerima, niiviisi ühtlasi kuuldu õigsust kinnitades; vaat siis, milline ajakirjanduse professionaalne töövõte - igati legitiimne, muide.)

Kaljuveer küsis loomulikult uudishimust esimese asjana, kust ma seda tean. (Näete siis, kuidas mu truth-assuming question koheselt tulemuse andis.) Ütlesin, et Kelk rääkis. (Ärge minge täkku täis: Kelk oli andnud loa, et võin seda teemat käsitledes tema nime kasutada - sest mida tal karta oleks?) Ja siis Kaljuveer tunnistaski, et uurib teleülekannete osas maad, sest "Taaramäe on kõva nimi" ja "ERRi ülesanne on näidata võistlusi, kus Eesti sportlased on tipus". Aga ta lausus mitu korda, et midagi kindlat veel pole, kuigi soov ja mõte Tour de France'i üle kanda on tõesti olemas. Kuid ta möönis, et selle soovi täitmine on üliraske, sest esiteks on järgmine aasta olümpia-aasta ning Londoni mängude ülekanded maksavad niigi palju, liiati lõpeb Tour de France vaid nädal enne olümpia algust, mis paneks ETV sporditoimetusele kokkuvõttes suure koormuse. Kuid põhiküsimus on ikkagi rahas, lisas Kaljuveer, sest ilma rahata Tour de France'i ülekannet küll ei saa.

Aga mõned aastad tagasi oleks võib-olla saanud. Kelk rääkis mulle, kuidas ta kohtus 2002. aastal Prahas Tour de France'i peakorraldajaga, kellelt ta sai teada, et maailmas leidus tollal paarkümmend riiki, peamiselt n-ö arengumaad, kellelt Tour de France'i organisaatorid teleülekannete eest raha ei küsinud. "Neil oli huvi, et Tour oleks maailmas nähtav," lausus Kelk. Tema sai tookord aru, et Eesti oleks 2002. aastal võinud olla üks neist riikidest, kes oleks Touri ülekanded tasuta saanud. "Nüüd on olud muutunud," sedastas Kelk. "Eesti pürgimine Euroopa viie jõukama riigi hulka on kindlasti pälvinud täehelepanu ka Touri korraldajate hulgas."

Kelk toetaks enda sõnul kahe käega, kui riik kulutaks rahva raha Tour de France'i ülekannetele. Tema nägemuses võiks vastava summa võtta kas või haigekassa või sotsiaalministeeriumi eelarvest ning märkida see tervisehädade ennetamise kulutusena. "Igal juhul oleks see efektiivne investeering," väitis ta.
******
Organ Pipe Cactus National Monument, Arizona. 4. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Andrus Veerpalu (esiplaanil) ja Mati Alaver pressikonverentsil augustis, kus sai teatavaks, et FIS on määranud Veerpalule kolmeaastase võistluskeelu. Foto autor: Karli Saul, Scanpix
Foto 2: Jüri Järv (vasakul) jälgib, mida räägib Mati Alaver Veerpalu dopinguproovi teatavaks tegemise pressikonverentsil aprilli algul. Foto autor: Raigo Pajula, Postimees/Scanpix
Fotod 3 ja 4: Rein Taaramäe 9. oktoobril Tallinnas. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix

46 Kommentaarid:

At 13:43, Anonymous Anonüümne said...

Tubli! Suutsid end siiski kokku võtta ja ülilühikese ajaga jälle uut vaatenurka sisaldava looga üllatada. Hea töönädala lõpetus!
Aga Taaramäe osas küll, noh.. meie arvamused erinevad. Taaramäe on ju oma alal alles 12. koha saavutanud. Sellega jääb ju näiteks Kanepi saavutustele veel nagu alla või kudas?

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

rahva tervisele ei möju kuigi hästi iga päev 3 nädala jooksul 4-5 tundi teleri ees olla...

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

PP, pühapäeval Taaramäega koos trenni/matkale ikka tuled?

 
At 14:09, Blogger Priit Pullerits said...

Mis trenn, mis matk? Kus? Olen juba ammu unistanud Taaramäega tuttavaks saamisest. Kas pole imelik - ise olen temast teinud juba mitu lugu, aga ei teagi teda - õigemini, mina teda tean, aga tema mind küll mitte.

 
At 14:09, Blogger Heiki said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 14:09, Blogger Heiki said...

Indreku arvamusega täiesti päri. Kui ikka sporditippsündmus koduhoovile tuleb, siis on trenniminek poole kergem ja Haigekassa vm. taolise organi raha jääb minu tervisele ilmselt kulutamata.

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

Kust infot saab? Taaramäe blogist loomlikult!:)

http://www.rattaprofid.ee/blogi?author_id=43

"Tuletan veel kõigile meelde, et pühapäeval kell 11h Raadi Maxima ees! Matk Lõuna-Eesti kruusa-ning metsateedel, 3h-3.30h. Teen sellise ringi, et koju saab tulla juba 1.30h ja ka 2h pealt. Ootan teid! Väga hea võimalus minuga suhelda ning väärt kogemusi hankida järgmise aasta Elioni sarja tarbeks, sest toimub põhimõtteliselt grupisõit, kus saab kordinatsiooni treenida.
Kohtumiseni pühapäeval!"

 
At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

Kui ETV hakkab tuuri näitama, siis kuidas küll kavaldada üle füüsika- ja teleseadused ja vaadata kahte kanalit korraga? Ühtpidi tahaks eestikeelset kommentaari, eriti kui seda teeks mõni eesti hea suuvärgiga rattaprof. Teistpidi, ega ma vist ei raatsi Eurospordi kommentaaridest loobuda. Seda enam, et Taaramäe neile hirmsasti meeldis ja tüübid ei varjanud ka, et meie mehele pöialt hoiavad.

Ilmselt raha ja selle vähesus koos olümpiaga lahendavad dilemma nagu naksti.

14:14

 
At 14:31, Blogger Tauno said...

Tõepoolest. Kui ETV peaks hakkama Touri üle kandma, siis päris oluline küsimus on konkurents Eurospordi kommentaatoritega. Mulle on ka nende jutt väga hea mulje jätnud. Mitte ainult, et nad Taaramäepealt sõnadega kokku ei hoia, aga ka üldiselt tasemel on jutt asjatundlik ja samas ka ladus ja hea kuulata.
Praegu ei kujuta ette, kes eesti kommentaatoritest sama mõõdu välja annaks.

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Kõigepealt JJ ja nüüd ka MA!

Nüüd peaks AV teema maas olema kuna oinaid ju enam ei ole!!!

Kas järgmine üleskutse - päästke MA

Ja EdSa on Eesti esidemagoog...

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

Täitsa teemaväline, aga ma olen ülimalt rahul, et tervisesportlastele ka mõeldakse. Näiteks Tartus on Raja terviserada saanud lisaks laastukattele ka tänavavalgustuse. See viimane võimaldab üsnagi ohutult tervise eest hoolt kanda ka hilistel õhtutundidel. Igatahes suured tänud organiseerijatele-toetajatele.

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

Offtopic: see terve pikk ring sai valgustuse?

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Tulevik tundub olevat Tääri-Taaramäe tüüpi hübriidide päralt. Need on sportlased, kes on ühtlasi ka head meediaisiksused, iseenese suhtekorraldajad, ajakirjanikud, näitlejad, pullivennad.
Või vastupidi, meediaisiksused, ajakirjanikud jne, kes ühtlasi on ka sportlased.

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

Offtopic´ule, jahh, täies pikkuses, ca 40 tulukest põleb nüüd, sh nende atribuutide juures, mida vist vabaõhujõusaaliks võib nimetada.

 
At 17:20, Anonymous Anonüümne said...

Kelk toetaks muidugi, sest see suurendaks rattaspordi populaarsust ja lõppkokkuvõttes edendaks tema äri. Ette panna võtta ühe ratturi Tour de France'il esinemise teles näitamiseks raha Haigekassa või Sotsiaalministeeriumi eelarvest on küünilisuse tipp. Tekib kahtlus, kas Kelk ikka nii tahtis öelda, võib olla ironiseeris või on Pullerits siin midagi luuletanud. Ja mida see Kelgu arvamus üldse sellesse küsimusse puutub? Kes on Kelk? - Pulleritsu sõber, kellega hommikul kokku satuti. Ja sellest piisaks ajendiks teda loos sisse tuua? Pealkirjast paistab, et Pullerits ise nagu toetaks TdF telepildi ostmise ettepanekut. Kahjuks kirjutab ta meediast, millest ta paistab, et midagi ei taipa. Tour de France'i võib igaüks Eurospordist vabalt vaadata. Huvilistel vastava paketi ostmine kohe kindlasti ei käi üle jõu, tädi Maali saab aga Galibieri tõusuta väga hästi hakkama. Hakkama saab ka Anu Säärits, kellel ei tule Eurospordi professionaalsete spordikommentaatoritega võistlusse astuda (ja ettearvatult kaotada). Kellel aga EuroSporti siiski ei ole, saab tuuri ülihästi jälgida ka otse TdF interaktiivselt veebisaidilt, kus võistluse käiku pidevalt kajastatakse. Pealegi pole jalgratta grupisõit tele-geenne spordiala; paarisaja kilomeetri grupis uhamist on tegelikult igav ja tüütav vaadata.

 
At 17:29, Anonymous Anonüümne said...

.. Teine asi on tennis, mis olemuselt vaatemänguline ja kus ERR on suutnud operatiivselt reageerida ja Kaia Kanepi olulisi mänge viimasel ajal meie telepublikule pakkuda. (Sellest Pullerits ei kirjuta, sest Kelk tennist ei mängi?). Kolmandaks, pole üldse võimatu, et järgmisel aastal Taaramäel ei lähegi enam nii edukalt ja telepildi ostmise plaanid jäävadki plaanideks. Pullerits tahaks muidugi saada Taaramäe ihuajakirjanikuks või nii. Paljud tahavad. Ilmselt tekib sadu kutte, kes räägivad kuidas nad Taarakaga koos trenni tegid, õlut panid jms. Professionaalset suhtumist see igatahes ei näita, et iga suvalise harrastajaga koos trenni minna - kui väidetavalt oled oma alal maailma tipus. Kaia Kanepi professionaalsus jätab selles osas hoopis veenvama mulje. Aga ega ma Taaramäele halba soovi. Lihtsalt professionaalne rattasport on karm maailm ja esimese edu üleshaipimisega võib šanssid ära rikkuda.

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

Shoestring-büdžetiga ülekande saaks nii, et Helar Osila ja An Säärits kommenteerivad Tallinna stuudios (Eurospordi vm põhjal) ja Priit Pullerits teeb pukil rattasõidu pilti taustaks.

 
At 18:30, Blogger Heiki said...

Mul lihtne sportlik huvi, et mis summadest touri näitamsie juures juttu kah on?

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

Kui oleks võimalik Jurtsenko taas ERRi kommenteerima + paar tõsisemat rattameest (muideks rattamaehed on reeglina minu arust vaimukad sõnaseadjad) oleks asi väga toetamist väärt. Muidugi, olen nõus eelkõnelejatega, Eurospordis on tõepoolest justkui omad mehed reportaaze tegemas, konkurents oleks eesti vaataja pärast tugev.

Natuke muust ka, pange nüüd hästi tähele, kuidas provotseeriv (legaalne kusjuures) ajakirjandus uut kangelast hakkab upitama, et siis ühel päeval...

 
At 18:43, Blogger Priit Pullerits said...

Heiki, ma mäletan, et Kaljuveer rääkis suvel, et Tourilt viieminutilise uudispildi saamine spordiuudisteks pidi maksma... oli see vist tuhat eurot äkki? Ega päris täpselt mäleta, aga arvestades, et sellest viiest minutist läheks eetrisse ehk poolteist, siis on 15 000 krooni 1,5 minuti eest ikka päris korralik taks. Mõne mehe kuupalk ju.

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.err.ee/suusatamine/ade2373f-4196-420a-beef-758b3fbf12f6?commentAdded=true#comments

ERRi andmetel viibib Mati Alaver Olosel, "treenib" suusakoondise mehi edasi. Mis siis tegelikult muutus?

 
At 23:32, Anonymous Anonüümne said...

Mis muutuma pidi?

Pullerits: Käed eemale Mati Alaverist!

Miks ta ei peaks treenima? Mida tema valesti teinud on?

 
At 23:53, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits võiks inimestele öelda miks talle ei sobi Eurospordi TdF ülekanne/kommentaarid. Laiale maailmale sobivad aga temale näed ei sobi.

 
At 03:41, Anonymous Anonüümne said...

23:32,
et mehed panevad võimaluste piires sedasamust edasi? Eriti kui peatreener Olle on deklareerinud, et tema ainult esindab koondist MK etappidel, tegeliku treeningudtöö teevad "teised" (loe: Mati Alaver).
Kas me seda tahtsimegi?
Aga Pullerits on vait. Enamgi veel: Pulleritsu ESLi tehtud malekäik paistab rahuldavat. Kas mees on loll või on tal muu motiiv?

 
At 04:07, Anonymous Anonüümne said...

Seda TdF ülekande ostmise populistlikku pseudoteemat on ERRil mugav ajada - et, näete, milliseid kõvu diile me kaalume, 150 euri sekund jne Millegipärast on Pullerits pidanud vajalikuks selles kooris kaasa rääkida.
Eks ta muidugi huvitav kergitaks rahvuslikku enesetunnet. Aga kui hakata mõtlema kuidas see asi välja võiks kukkuda (kas ülikalli lõigu ette-vahele tuleks ERR-ile anda eriluba reklaami vahele panna? kuidas üldse tagada, et rahvas seda kalli raha eest ostetud juppi maha ei maga? kes siis ikkagi kommenteeriks- Kuusega ei oldaks rahul? mis siis, kui meie Kalevipoeg grupist üldse välja ei paista) - siis on tegelikult mägi probleeme. (Mille tõttu ERR räägib, aga vaevalt asi ostuni läheb.) Aga see Pulleritust ei huvita, tema on ju pildile saanud.

 
At 04:21, Anonymous Anonüümne said...

P.S. Või tahaks Pullerits ise kommenteerida? Siis oleks asjal muidugi jumet. Muide, huvitav, kas tulevate MK etappide telepildis ETV ka hakkab näitama MA raja ääres valges suusamütsis, või lõigatakse MA pildist välja?

 
At 08:25, Anonymous Anonüümne said...

"Anonüümne ütles...
P.S. Või tahaks Pullerits ise kommenteerida? Siis oleks asjal muidugi jumet. Muide, huvitav, kas tulevate MK etappide telepildis ETV ka hakkab näitama MA raja ääres valges suusamütsis, või lõigatakse MA pildist välja?04:21"

Oled sa Pulleritsu raadios kuulnud?

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

Ole

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

Ole sa meheks, tahtsin öelda, aga näe blogi jupsib. Olosel mehi juhendavale MA-le võiks sellise truth assuming question'i esitada: "Kas kõigile meestele jätkub?".
Kui MA vastab, et "Puudust ei ole, sest vajadusel saame alati Vene koondise meestelt laenu võtta", siis on selge, mis mäng käib. Kui MA vastab "Napib, näe mõni mees tarbib nagu hobune", siis on ka asi selge. Ainult kui MA saadab roppude sõnadega pikalt, siis võime nentida, et võte ei töötanud.

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

METSAPEATUS

Sügis.. Käes on pime aeg
ja mõtlema pead millega end laed.
Õnneks nüüd ei lähe päeva
meedia uudisteta, Taaramäega.
"Treenima pean jalgu, kõhtu, külgi.
Muidu konkurent mind nülgib!"
(Pean, pean, pean...)
Nii loob meedia mehel saatust.
Käes on esimene vaatus.
Ja meedia loodab, hea kui tuleks Nüganen.
Samal ajal rahvas õlut joob ja sügab end.
Aga ma ei sooviks sellist saatust
Ka mina pean, kuid ma pean metsapeatust.

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Tsuradel on tõsi taga. Langenud Kuninga asemele peab pööbel saama uue. Praegu põle teist aga eriti silmapiiril. Mannetud pr katsed teha selleks vananevat tennise"tähte", noort rattameest või lootustandvat kargajat ei näi seni küll veenvad. PR -ile peaks siiski eelnema ka teod, muidu kukub jälle välja nigu ühe moototimehega, kes lootustandvaks jäigi.

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

16:43-le
Noor rattamees Taaramäe on vananevast Kanepist vähem kui kaks aastat noorem. Tegelikult, täht-tähelt võttes, ei kirjutanud te midagi valesti, samuti oleks kõik korrektne kui kirjutada noor Kanepi ja vananev Taaramäe (vananev saab ju iga inimese kohta öelda).
ps. kommentaaride all võiks lisaks kellaajale ka kuupäev olla.

 
At 19:48, Anonymous Anonüümne said...

16.21
Sünniaasta selle koha peal pole argument. Tour de France esimese viie vanused - 34,26,30,32,29. N tennise tabeli esimese viie vanused 21,21,22,24,28.
Vahet märkate?

 
At 22:45, Anonymous Anonüümne said...

19:48
Ei vaidle vastu, et tuurisõitjate hulgas on Taaramäe veel üsna noor, samas ei taha ikka veel nõustuda, nagu oleks Kanepi parimad aastad juba möödas. WTA hetke esikümnest on neli mängijat temast vanemad. Mõlemad on väga tugevad sportlased ja paistavad, vähemalt minu jaoks, olevat ka inimestena äärmiselt meeldivad.
16.21

 
At 11:58, Blogger GuidoMukk said...

Olen Taaramäe tegemisi jälginud aastaid. Kuid kahtlen praegu kas tema sõitude ERR ekraanile tomisest oleks rohkem kasu kui vaid pedagoogilisest lükkest, et näitame eestist pärit edukat sportlast. Konkurents on vägev..enamus eestlastel eurosport olemas. Ja sealne kommentaarium neetult objektiivne ja positiivne meie jaoks. Samas alavõõrale inimesele võib olla kordudes igavam ja tüütum seda jälgida kui meeste 50km suusatamise ühisstarti.
Samas võiks ERR'il rohkem "mune" olla, mitte et ta ei käituks nagu kameeleon. Rahvas suusatamise vaatamisega sisse töötatud..nüüd viskame selle püssi põõsasse, sest palju magusamad objektid liikvel. Nüüd on eesti suusamaa ja kettaheite maa asemele rattaspordi ja tennise maa. Aru me ikka sellest ei saa et kogu meie ladvik-eliit koosnebki vaid üksikutest edukatest. Kes täu enda kiusule ja tahtmisele sinna jõudnud kus on. Eks ole Kanepi ja Taaramäe mõnes mõttes sarnased. Tugevad, agresiivsed, pisut isekad.
Mis muigama ajab on Kaljuveer..küll jahtub temagi veel jalgpalli foobiast ja otsib endale uue ohvri.
Kuis ta pole sallinud siiani rattasporti. Kasvõi jamad Jurtsenkoga samal teemal

 
At 17:25, Anonymous Anonüümne said...

Noh PP, Taaramäega sõitmas käidud? Delfis juba lugugi üleval.

 
At 19:36, Anonymous Anonüümne said...

Ja mina nägin pildi pealt, et RT-l oli memme rätt kaelas. PP selliste memmekatega koos sõitmas ei käi.

ain

 
At 20:34, Blogger Andrus said...

Kui ma oma rullisõidu ja jooksu täna Tähvere ovaalil lõpetasin siis ilmus sinna Priit, seega täna ta Taaramäega koos sõitmas ei käinud, vaid harjutas usinasti tähtvere pargis rullidel. Miks ta otsustas sellest üritusest mitte osa võtta ei tea, eks ta ise selgitab kui soovib. Minust jäi ta sinna maha kilomeetreid koguma ja ilmselt unistama suurest lumest ja külmast.

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

Andrus, ära sa nüüd Pulleritsu ka päris mudelina võta. Pullerits treenib valesti. Võta kindlasti sisse mäetreeningut, kasvõi Toomel või Vooremaal.

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

Priidul on omad eesmärgid ja ärge alahinnake tema treeningute õigsuses.
Respekt,et selles eas üldse sedavõrd pühendunult harrastada ja inspireerida ka paljusi teisi erineval viisil. :)
Olen näinud Priitu ka tõusudel, jääb võimalus,et ovaalil toimuvad vaid taastavad treeningud! :))

Edu kõigile suusasõpradele!

Klaasimanufaktuuri esindaja.

 
At 21:18, Anonymous Anonüümne said...

>> Olen näinud Priitu ka tõusudel, jääb võimalus,et ovaalil toimuvad vaid taastavad treeningud!

Vot-vot, blogis näitab millegipärast ainult ovaali. Salatrenn!

 
At 21:54, Anonymous Anonüümne said...

Salajane mees You know, salaallikad - salatrenn. :)

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

Kui nii vana mees nii kõvasti trenni teeb, siis ta kompenseerib midagi. Sama on siis kui üks mees niipalju kirjutab ja ennast kiidab. Aga mida ta kompenseerib, see ei ole meie asi, see on tema probleem.

 
At 10:21, Blogger oakleyses said...

coach outlet, supra shoes, ugg pas cher, toms shoes, canada goose, bottes ugg, barbour, moncler, canada goose, swarovski, pandora jewelry, pandora charms, canada goose outlet, juicy couture outlet, doudoune canada goose, louis vuitton, ugg,ugg australia,ugg italia, canada goose uk, moncler, michael kors outlet online, moncler outlet, canada goose, canada goose outlet, moncler, wedding dresses, louis vuitton, pandora charms, ugg boots uk, pandora jewelry, michael kors handbags, moncler, moncler, sac louis vuitton pas cher, louis vuitton, hollister, montre pas cher, barbour jackets, louis vuitton, doke gabbana outlet, canada goose, lancel, ugg,uggs,uggs canada, thomas sabo, moncler, links of london, michael kors outlet, juicy couture outlet, replica watches, karen millen, marc jacobs, moncler, swarovski crystal

 
At 15:15, Blogger Unknown said...

moncler coats
coach factory outlet
canada goose online
louis vuitton
canada goose sale
michael kors handbags
ugg uk
uggs on sale
ugg boots
nike roshe run flyknit
2016.12.15chenlixiang

 
At 06:38, Blogger raybanoutlet001 said...

jordan shoes
sac longchamp
oakley sunglasses
ugg boots
polo ralph lauren
coach outlet
mbt shoes outlet
coach outlet
nike store
nba jerseys
2017.7.19

 

Postita kommentaar

<< Esileht