neljapäev, oktoober 20, 2011

Pullerits: Kas Norra suusaäss jooksis eluga umbe?

Meie suusaelu on nii hapuks läinud, et isegi sõber Vahur Kersna tunnistas mulle eile, et temalgi on hakanud suusatajatest kahju. (Nagu hakkas mulgi pühapäeva õhtul, kui nende järjekordse jamaga pidin tegelema.) Sellistel puhkudel leiab ikka lohutust teiste õnnetustest ja äpradustest, on ju nii? Inimlik paratamatus, mis teha...

Norra suusatamises, nagu eelmisel nädal sealsel luurekäigul selgus, ei ole ka kõik kõige paremas korras.

Istusin Oslos Apotekergata 10 keldris ja üritasin norrakate karbilõunasöögis eraldada vastuvõetavaid palasid mulle vastuvõetamatutest, kui, nagu ikka sellistel puhkudel, astus üks väliskolleeg kohe ligi. Sel kolleegil, nagu selgus, olid salaallikad Norra olulisima lehe, VG sporditoimetuses, ja nood olid talle rääkinud seda, mis mindki huvitas - ja mind huvitas, et kui te, norrakad, eestlaste õnnetustest rõõmu tunnete, siis kuidas teie enda sportlaste käbarad käivad?

Jah, ei ole kõik kõige paremini, sain teada. Nende suurel suusastaaril Petter Northugil olla asjad viltu kiskunud. VG spordiallikad olid rääkinud, et Northug olla läinud lahku oma girlfriendist Rachel Nordtømmest, kes oli 2007. aastal tulnud Norra meistriks 400 meetri tõkkejooksus ning jäänud kahel järgmisel aastal maa meistrivõistlustel kolmandaks.

Mis siis juhtus, pärisin.

Kolleeg teadis VG allikaile viidates rääkida, et neil olla olnud moodne open relationship ehk avatud suhe, mis tähendab, et peale selle, et nad käisid teineteisega, olla nad käinud veel teistega, ja ju siis ühel sai mõõt täis.

Sellise Norra lolluse (stupidity) peale ei oska kohe midagi kosta. Kui nad tahavad seal Põhjamaades nii hirmus vabameelsed olla, siis lasku käia - ei meie neile midagi ette kirjutama lähe. Aga kui siis asjad untsu lähevad, võib ainult põhjamaine loll imestada, et ei tea küll, miks asjad nii läksid - me olime ju teineteisega nii avameelsed ja ausad. Kui Northug tõesti seda arvas, et mingi avatud suhe saab kesta, siis peab sellele mehele küll ütlema, et aeg oleks küpseks saada ja võib-olla oleks võinud veidi ikka koolis ka käia, mitte kohe suusatajaks hakata. Elu seaduspärasuste mõistmisest näikse tal sel juhul küll kõvasti puudu jäävat.
******San Xavier del Bac Mission, Tohono O'odham San Xavier Indian Reservation, Arizona. 3. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Petter Northug Oslo MM-võistlustel 30 km suusavahetusega sõidu maailmameistrina autasustamisel Norra hümni kuulamas. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Rachel Nordtømme 2011. aasta suusatamise MM-võistlustel Foto autor: Reuters/Scanpix
Link

34 Kommentaarid:

At 18:23, Anonymous Anonüümne said...

see on juba väga vana uudis Priit

http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/murdmaasuusatamine/norra-suusaass-petter-northug-laks-kallimast-lahku.d?id=44364737 (Delfi Sport 19. aprill 2011 12:13)

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
millise hinde ise oma Tartu Ülikooli ajakirjanduskursusel sellele tööle paneksid? Saadaksid tüübi tagasi ja paluksid teine kord tulla.

 
At 19:27, Anonymous Anonüümne said...

See on nüüd see tulemus - keskendudes Eesti olematule suusatamisele, jääb muus maailmas toimuv tagaplaanile. Pool aastat vana uudis ...

 
At 19:46, Anonymous Anonüümne said...

Pole vist vägisi iga päev vaja siia uut lugu kirja panna.

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

"Kui Northug tõesti seda arvas, et mingi avatud suhe saab kesta, siis peab sellele mehele küll ütlema, et aeg oleks küpseks saada ja võib-olla oleks võinud veidi ikka koolis ka käia, mitte kohe suusatajaks hakata."

Kust võtab üks mees õiguse teist meest (keda ta ei tunne) õpetama hakata, kuidas elada.
Nagu külamut...

 
At 20:19, Anonymous Ants said...

Seep see on. Ka varasemalt on Priiduga juhtunud, et kirjutamise kihk nii suur, et jääb taust kontrollimata.

Ärimaailmas on kõvadel meestel selle tarbeks assistendid, kes fakte kontrollivad ja backgroundi checkivad. Kui ämbrid ikkagi kolisevad, siis palutakse asjad kokku pakkida. Kunstimaailmas võib produtseerida ja reprodutseerida reaalsele elule vilistades. Nii saamegi teha järelduse, et Priidu jaoks on kirjutamine kunst, aga mitte äri. Looming varjutab vajadusel faktid. Aga see on meie, lugejate, õnn, vastasel juhul oleks antud blogi samal tasemel Postimehe spordirubriigiga.

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Minu arvates päris hea huumor. Ei tea, kas eelnevad kommenteerijad tõesti arvavad, et Priit Pullerits ülilühikese ajaga oma oskused minetanud on?

 
At 21:34, Blogger barutoson said...

No eks see ole see artikkel, mille järgi hinnatakse, kas ka auditoorium aja jooksul muutunud on ?

 
At 22:08, Anonymous Anonüümne said...

"Kuntsnik on just nii hea, kui tema viimane maal" -- öeldakse kunstimaailmas, son. Varasemate teenetega end välja ei vabanda.

 
At 23:10, Anonymous Anonüümne said...

Kunstimaailmas on ikka sedasi, et kunstniku viimane maal on nii hea, kui hea on tema nimi.

 
At 00:16, Anonymous Anonüümne said...

Tundub et see kollase ajakirjanduse uudis on jäänud Priidule kevadtormi aegadest märkamata. Aga vöib-olla on barutosoni öeldu kohaselt meelelahutuslik kontrolltest...noo mine sa tea...
Tänase päeva parim naerukoht oli aga hoopis K2 "Eestlane ja venelane"...äratundmisröömu kapaga. Kui kellegil huvi ja löunapausil mahti, siis kordus on 12.30 reedes päeval.
Maamees

 
At 00:52, Anonymous Anonüümne said...

märkamiseks oli vaja ainult googlit ja klaviatuuri. elementaarne.

ja veel. kodus kõike sööv pp muutus apteekritänava keldris valivaks. oli vaja vastuvõetavaid palasid söögi seest välja songida. minu vanaema ütles selliste laste kohta et nagu põrssad kohe.

vabameelsuse teemat pole vaja torkida. kõik teavad mis juhtus 1980ndate alguses.

 
At 08:11, Blogger Priit Pullerits said...

Tean-tean, et vana uudis üldjoontes, aga - aga lugege nüüd tähelepanelikult seda lugu siin ja Delfit - Delfis pole poole sõnagagi, miks nad lahku läksid. Selle teadmiseks peab omama Norras salaallikaid. Ja noilt ma teiel seda teadmist siia tõingi. Niisiis: salaallikaid peab olema üle maailma, et telgitagustesse (sic!) ka näha. Ja teiseks, loo point on selle ju: open relationships are the example of stupidity and they just doesn't work - got it?

 
At 08:24, Anonymous Anonüümne said...

open or closed, doesn't work anyway, progressively.

 
At 08:33, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/murdmaasuusatamine/video-jaak-mae-viskab-kivi-meedia-kapsaaeda-tekitatakse-kunstlikke-vastasseise.d?id=60216344&l=fplead

ESL-i suhtekorraldajad on aru saanud, et Jaak Mae on tänaseks vist ainuke suusaliidu tegelane, keda kõlbab avalikult esinema saata, nii et publik kohe vilistama ei hakka. Aga esinema peab, sest avalik arvamus on väga järsult negatiivsemaks muutunud.

Sõda käib muuhulgas ju raha ümber. Alaveri skeem oli lihtne - kes vähegi rohkem ESL-i rahaga toetas, see juhatuses koha sai. Kui nüüdne juhatus laguneks, siis ilmselt kaoks ka suur osa sponsorsummadest. Tõenäoliselt on see hirm põhjendatud. Klubid saavad sellest suurepäraselt aru. Kardetakse, et eesti sponsorid ei ole valmis nõnda toetama, et ise country club-is kohal käia ei saa ja vajalikul hetkel näiteks auhinnatseremoonial osaleda.

 
At 08:34, Anonymous Anonüümne said...

Jaak Mae on ajakirjanike pasa hästi kokku võtnud Delfi videointervjuudes.

 
At 08:50, Anonymous Anonüümne said...

loll on see, kes vabandust ei leia.

 
At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

08:34 kirjutas: Jaak Mae on ajakirjanike pasa hästi kokku võtnud

Hiinlastel olevat ütlus, et ma soovin, et sa elaksid huvitavatel aegadel (mitte niivõrd ütlus, rohkem needus). Teile, 08:34 ja teistele ajakirjanduse vihkajatele soovin, et te elaksite aegadel, kus pole ajakirjandust. Ühtlasi soovin, et teil oleks see tükike ajusid, et mõista, mis ma sellega mõtlen. Ja milline elu teil oleks, kui ajakirjandust poleks.

(Juhatan ka järje peale: ajakirjanduseta poleks ka seda blogi siin ja teil poleks kuhugi oma totrusi üles riputada, vähe sellest, te ei teakski, et on olemas näiteks mingi suusaliit)

 
At 10:48, Blogger Tauno said...

Teemaväline küsimus. Kas keegi teab soovitada youtubest vms keskonnast asjalikke videoid suusaimitatsiooni treeningust. Tääri videopävikut ERR lehelt olen näinud aga ehk on veel avalikku videomaterjali, millest õppust saaks võtta.

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd on siis selge millepärast (õieti mille varjamiseks) on kevadest saati trall ümber AV,MA ja SL käinud <:D

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

"Delfis pole poole sõnagagi, miks nad lahku läksid. Selle teadmiseks peab omama Norras salaallikaid. Ja noilt ma teiel seda teadmist siia tõingi."

Mina teadsin küll seda kõike kevadest saadik, kas see oli Delfi või mujalt kaudu, see ei oma küll tähtsust. Igaljuhul on siinne uudis vana ja õigustus, et Delfis seda ei olnud, on kuidagi mannetu. Kui ajakirjanik seda ei teadnud, ei tähenda, et teised seda ei tea. Ja kekkamine mingite salaallikatega muutub juba naeruväärseks, kui ta seda just koguaeg pole olnud.

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

08:34-le jääb üle vaid kaasa tunda. Inimene elab ilmselgelt vales ajas ja kohas ning ega siis vist kerge ei ole.

ENSV 30 aastat tagasi või tänane Põhja-Korea, kus lugejaid-vaatajaid peeti-peetakse kanaajudega manipuleeritavateks olevusteks, kellele tuleb õigeid infoteri ette anda, sobiksid 08:34-le vist paremini.

Jaak Mae, noor mees, võiks meedia samuti rahule jätta. Niisuguste kivide loopimine videointervjuus ei tähenda muud, kui vaid ütlemist, et ei meeldi, et teistsugused arvamused on olemas.

 
At 11:56, Blogger Priit Pullerits said...

Suur-suur aitäh, 09:55 ja 11:31, kes te olete andnud efektse vastulöögi 08:34 sugustele tüüpidele. Olen teile südamest siiralt nende vastulausete eest tänulik, et selle raske töö - näha ajakirjanduses ka midagi positiivset ja kasulikku (jah, ka ajakirjanduses on omad halvad asjad, kus neid ei oleks, aga lihtsalt ajakirjanduses, mis on kõigile avalik, paistavad need halvad asjad paremini välja - kuid tänu ajakirjandusele paistavad mõned halvad asjad ka mujalt välja, näiteks ESList) - julgelt enda peale võtsite!

Mis puudutab seda sissekannet, siis on mul heameel, et sain paljudele lugejatele pakkuda rahulolu, et nad said tunda, et on äkki informeeritumad kui mina. Aga Ants, 20:19, võtab asja tabavalt kokku: teinekord ei ole tähtis, kuivõrd fakt on ajas päevakajaline, vaid olulisem on see, kuidas seda serveerida, millises kastmes, millise stiiliga. Ants nimetab seda kunstiks - no minu puhul on see liialdatud, aga tänud Antsule sellise uhke tituleeringu eest sellegipoolest!

 
At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

Taunole

Tere.

Häid näiteid leiaksid YouTube keskonnast nt.: Tööta tõusu 3 .
Soovituslikult alustada astesamm immitatsiooniga, et ei tekiks füsioloogilisi vastuolusi. Suusakepid võiksid olla 4-5 cm lühemad klassikalise suusastiili omadest. Edu!

Klaasimanufaktuur.

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

Kaste ja stiil ei ole faktid, aga määravad ära faktide tähenduse. Nii saabki ühtede ja samade faktide pealt kirjutada mitu erinevat lugu, mida ilmekalt meie ajakirjandus on ka demonstreerinud viimastel nädalatel.

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

Ma oleks pulleritsuga rahul kui ta oleks midagi sellist kirjutanud:

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/arvamus/raul-kalev-suusaliidu-tegelikkus-suured-rahad-valetamine-ja-uksteise-peale-kitumine.d?id=60053365

Kahjuks näeb Priit enamasti detaile, terviku nägemisega on jätkuvalt probleeme.

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

Ülaltoodud artikli kommentaariumist:"Kahjuks on see suures osas kõik õige. Aga ka mulle on selgusetu,mille pärast Alaver ja Pekk tülli pöörasid. Teades Matit ja tema autoritaarsust pole see siiski ka mingi ime. Peki tegevus info lekitamisel taastusainete pruukimise osas pole aga kindel,see oleks äärmiselt alatu nii Matile kätte maksta. Teatavasti oli see Anu Saagimi õde,kes Pulleritsule ja Pahvile sellle ette söötis. Need ohmud ei osanud ette kujutadagi,mis see kaasa toob.Aga see oli löök kogu rahvale ja suusatamisele. Milleks ja kellele veel MK sarja etapp?"

 
At 15:07, Blogger Priit Pullerits said...

Oot-oot-oot, mul pole Anu Saagimi õega küll mingit pistmist ega kokkupuudet olnud. Mina ei ole temalt Veerpalu kohta silpigi saanud, ei ole temaga enda teada ka mitte kunagi rääkinud. Uskuge, jah, mida anonüümikud suust välja ajavad! Veerandit usute, olete ka täiega petta saanud.

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

PP väidab, et rääkis AV saaga eel/ajal ainult Tuuli Kochiga. Küllap see ongi tõene. Aga kellega rääkis Tuuli Koch...

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

Priidu ja Raul Kalevi kijutis(t)e vahe on selles, et RK arvamusartikkel on sisuliselt "puust ja punaseks ette" kokkuvöte sündmustest, Priit aga vastupidiselt on pillutanud killud mööda blogi laiali ja jätnud ruumi kaasa mötlemiseks. Ridadevahelt tuleb ka löpuks öppida lugema. Lisaks veel, et pinnapealselt ei saa Priidu üllitistele läheneda, loo mötte peab ise leidma. Kumba nüüd eelistada? Ma pigem eelistan Priitu, mitte seepärast et ta mulle jäägitult sümpaatne oleks, vastupidiselt saab endal "aju soojas" hoida....
Kogu loos on siiani kolm valget laiku, vähemasti mu enda vaatevinklist.
1. Miks ikka Kiudma nii kiirelt areenilt lahkus? Kas ta ei teadnud midagi, nägi vaid ebaköla ja hüppelisi körvalekaldeid analüüsitulemustes, viitas sellele ja kui tuli skandaal, teatas, et tema seda tsirkust kaasa ei tee, MA lugupidamisest hea arsti vastu aksepteeris seda ja ongi siiani körvale jäänud.
2. Peki tülli pööramine. Üks seletus oleks justkui varasemast, et ESL palus Pekil A-positiivse selgumisel asju FIS-is siluda vaikselt, mees aga keeldus, hiljem on kahtlustatud info lekitamises. Siiani Pekk nii madalale langenud ei ole, et avalikuse ees musta pesu pesema hakkaks, läks hoopis puhkama.
3. Labori roll loos. Siin on variante kui palju, üks hullem kui teine. Kas teadurid arvasid saavat kuulsaks kui suudavad anda seletamatule hea seletuse, lihtsamalt öeldes suurusehullustuses on ju ambitsioonikas alistada Wada...vöi siis andsid rahajumalale sörme, kuigi viidati, et töö tehakse tasuta ja üritatakse tellija materjalist midagi töepärast kokku keevitada....vöi hoopis on teostanud labor ebaseaduslikult juba aastaid inimkatseid, ülla eesmärgiga leida uusi ravimeetodeid raskete haiguste ravil....
Lugupidamisega Maamees

 
At 16:17, Anonymous Jorma Kull said...

20.oktoobri Delfis kallab kultuurmarksist Raul Kalev Peki ja Arukuuse sopaga üle. Väga kerge oleks olnud sellele soperdisele kirjalik lõuahaak anda. Miks Te Priit ei kasutanud juhust?

 
At 17:29, Blogger Priit Pullerits said...

...Ma ei jõua kõigi kirjatükkidega vaielda. Lugesin ka Raul Kalevi loo läbi ja mulle jäi silma mitu kohta, mis on väga küsitavad või lausa sellised kohad, mis minu hangitud ja mulle teada olevate faktidega üldse ei haaku. Ma ei ütle, et kõik on vale ja tühi spekulatsioon, aga seal on ikka hulk-hulk spekulatiivsust sees. Minu meelest, kui soovid, et su lugu tõsiselt võetaks, ei tohi alusetute spekulatsioonidega liialdada, sest üks möödapanek võib heita varju kogu kirjutise usutavusele. Või vähemasti võivad vastased seda ära kasutada, et kõike muud, mis tegelikult tõele vastab, samuti kahtluse alla seada.

 
At 10:32, Anonymous ÄN said...

Miks siis keegi loo (teist) pointi ei kommenteeri? See (open relationships) on tõesti järjekordne näide põhjamaade ja skandinaavia lihtsameelsusest pärast immigratsiooniküsimust. Sellel ei ole klassikalise peremudeli kõrval tulevikku. Tuleks natukene ette mõelda, et mitte liiga hilja avastada seda, et mitte midagi pole enam teha.

 
At 10:21, Blogger oakleyses said...

coach outlet, supra shoes, ugg pas cher, toms shoes, canada goose, bottes ugg, barbour, moncler, canada goose, swarovski, pandora jewelry, pandora charms, canada goose outlet, juicy couture outlet, doudoune canada goose, louis vuitton, ugg,ugg australia,ugg italia, canada goose uk, moncler, michael kors outlet online, moncler outlet, canada goose, canada goose outlet, moncler, wedding dresses, louis vuitton, pandora charms, ugg boots uk, pandora jewelry, michael kors handbags, moncler, moncler, sac louis vuitton pas cher, louis vuitton, hollister, montre pas cher, barbour jackets, louis vuitton, doke gabbana outlet, canada goose, lancel, ugg,uggs,uggs canada, thomas sabo, moncler, links of london, michael kors outlet, juicy couture outlet, replica watches, karen millen, marc jacobs, moncler, swarovski crystal

 

Postita kommentaar

<< Esileht