reede, september 09, 2011

Pullerits: Milline kaval päästerõngas on Veerpalu kaitsetiimil veel varuks?

Mul on hea meel teatada, et leidsin Eesti Suusaliidule veel ühe päästerõnga, millest võiks Andrus Veerpalu dopingujuhtumis selguse majja toomisel tõhusat abi olla. Ja nagu eelmiselgi korral, mil tegin ettepaneku, et Mati Alaver ja Andrus Veerpalu võiks mulle või Peep Pahvile või Jaan Martinsonile anda ausa ja põhjaliku intervjuu, kuidas on nende vaatevinklist kogu dopingujuhtum hargnenud, ning ei küsinud selle eest sentigi - ehkki tegelikult võinuks too nõuanne, kui turuhindu arvestada, maksta tuhat eurot küll -, nii ei küsi ma ka seekord väärt nõu eest pennigi. Kui Eesti oma ala nimekad teadlased töötavad Veerpalu heaks täiesti tasuta, ei kõlba ju kellelgi teiselgi hakata raha kasseerima (v.a jurist Aivar Pilv ja ESLi nõustavad kaadritagused PR-tegelased?).

Taas, nagu ikka kriitilistes olukordades, on lahendus imelihtne. Aga lihtsad lahendused, nagu teate, ongi ju tegelikult geniaalsed.

Lahendus on järgmine: ESL peaks seisma igati selle eest, et Veerpalu juhtumi asjus algataks siinsed sõltumatud riiklikud uurimisorganid ametliku uurimise, minu pärast kas või kriminaalse. Võimalikule paragrahvile Eesti karistusseadustikus on siinse blogi taibukad kommentaatorid juba korduvalt viidanud.

Nüüd, kujutan ette, käis selle ettepaneku peale nii mõnelgi külm või tuline (kuidas kellelgi) jutt südame alt läbi. Et milleks asi nii karmiks ja hulluks ajada? Aga mõelge pisut: tegelikult oleks selline uurimine ESLile igati kasulik ja vajalik.

Esiteks, pidage silmas: ega uurimist alustata selleks, et mõista keegi tingimata süüdi, ega ka selleks, et pesta keegi tingimata süüst puhtaks. Uurimine korraldatakse ikka selleks, et selgitada välja tegelikud asjaolud. Ja pole ju kellelgi kahtlust, et segadust on Veerpalu dopingujuhtumi ümber kohutavalt palju.

Teiseks, kui Veerpalu on andnud teadlastele kirjaliku kinnituse, nagu väitis mulle professor Sulev Kõks (ma ei ole seda paberit oma silmaga näinud ega tea, kas see omaks ka mingit juriidilist jõudu), et ta ei ole keelatud aineid pruukinud, siis uskudes, et nii see ka oli, ei oleks tal ju absoluutselt mitte midagi karta. Sedasi aitaks uurimine maha võtta igasugused kahtlused tema suhtes - ja neid on palju. Nagu tunnistas mulle Glasgow ülikooli spordifüsioloogia professor kreeklane Yannis Pitsiladis, WADA ekspertrühma liige, kes on andnud oma panuse ka dopingutestide väljatöötamisse, oli ta kolmapäeval Tartu Ülikoolis sporditemaatikast süvitsi huvitatud tudengeile peetud loengul küsinud, mida arvavad nemad Veerpalu juhtumist, ja tema hinnangul oli 90 protsenti väljendanud arvamust, et asi ei ole puhas ega õige. Mõttekoht, kas pole?

Kolmandaks, uurijate puhul ei peaks kellelgi tekkima kahtlust, et nad teevad erapooletut tööd, mistõttu nende leitud tulemused võiks olla sellised, mis võiks rahuldada kõige suuremat osa Eesti elanikkonnast. Muidu võibki jääda lõpmatuseni kemplema ja vaidlema. Ainus nõrk koht: kui Rahvusvaheline Spordiarbitraažikohus leiab, et Veerpalu ei saa dopingu kasutamises õigeks mõista. Siis on meil tõepoolest kaks vastukäivat otsust.

Kokkuvõttes annaks uurimisorganite uurimistöö Veerpalule ja ESLile sisemaises vaidluses - ja vaadakem tõele näkku: see on ainus, mis korda läheb, sest välismaal Veerpalu dopingukasutamise ja Eesti dopingusõbralikkuse kohta avalikku arvamust muuta pole meist kellegi võimuses - kõige veenvama trumbi: näete, siin on see, mida ütlesid meie parimad ja sõltumatud uurijad, kui olid iga kivi alla vaadanud, ja nii see nüüd on ja meil ei ole siia midagi lisada.

Usun, et Eesti suusaringkondades ei tohiks kellelgi ametliku uurimise vastu midagi olla. Mul oli täna õhtupoolikul, kui peale minu oli tööle jäänud veel vaid üks kolleeg, Postimehe toimetuses konspiratiivkohtumine Eesti ühe endise suusakoondislasega, kellega vestlesime usalduslikult ja avameelselt ja äärmiselt sõbralikult umbes tunni, kus mainisin ka talle ametliku uurimise võimalust ning lisasin, et sel juhul tuleks temalgi vande all tunnistusi anda, ja sain selgelt aru, et ta oleks valmis seda tegema. Liiati tuletas ta ise meelde, et USA sprinter Marion Jones läks valetunnistuste andmise eest vangi. Nii et algus ametliku uurimise avamiseks on sisuldasa tehtud.

Kui Eesti Suusaliit ka sellest ideest kinni ei võta, nagu ta on lasknud vett vedama minna minu eelmisel ettepanekul, mis oleks andnud suurepärase võimaluse rahvast oma õiguses ja aususes veenda, siis, tunnistan otsekoheselt, on minu mõistus küll otsas, kuidas ESL võiks end nadist olukorrast (kus igast kümnest spordiga seotud taibukast ja edasipüüdlikust tudengist tervelt üheksa ei usu Veerpalu dopingujuhtumi valepositiivseid jm sääraseid kontraargumente, vaid kahtlustab räpast mängu) sirge selja ja siira silmavaatega välja tulla.
******Red Hills Visitor Center, Tucson Mountain District, Saguaro National Park, Arizona. 3. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Sulev Kõks, Aivar Pilv, Andrus Veerpalu, Mati Alaver ja Ilmar-Erik Aavakivi 23. augustil Tallinnas pressikonverentsil. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Jurist Aivar Pilv 23. augustil Tallinnas pressikonverentsil. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Mati Alaver ja Andrus Veerpalu 7. aprillil Tallinnas pressikonverentsil. Foto autor: Raigo Pajula / AFP /Scanpix
Foto 4: Jurist Aivar Pilv tutvustab 23. augustil Tallinnas pressikonverentsil kogutud tõendusmaterjali. Foto autor: Karli Saul, Scanpix Baltics

62 Kommentaarid:

At 22:55, Anonymous Anonüümne said...

Ei tunne isklikult Priit Pulleritsu, aga tal on naljasoont. Millegipärast arvasin juba vastupidist. Reede hilisõhtul nõnda üllatada.

Siin on elegantsi, ausalt. Juba sõnadevalik - "Usun, et (Eesti Suusaringkondades) ...

Aga see on naer läbi pisarate. Andrus & Co, mis on teie vastus?

 
At 23:29, Anonymous Anonüümne said...

"Uurimine korraldatakse ikka selleks, et selgitada välja tegelikud asjaolud."

Braavo, Pullerits! Teist hakkab pikapeale juba jurist saama. Aivar Pilvel on fotol selline ilme, nagu oleks ta seda ettepanekut kuulmas.. Aga tõesti, ESL-il pole mingit põhjust uurimist peljata, sest saab ta ju Pilve büroo näol väga kvalifitseeritud õigusabiteenust.

 
At 23:50, Anonymous Anonüümne said...

Kui on veel inimesi, kes tunnevad, et sirge selja säilitamise ja puhta spordi tuleviku nimel oleks neil ESL dopinguteemal ehk üht-teist avaldada, mis uurimist (NB! ametliku uurimise alustamisega ajakirjanduslik uurimine ei lõpe) edasi võiks viia, siis Hotline'i koordinaadid leiab nii PM veebilehelt kui ka paberväljaandest. Postimees on väljaanne, kes oskab konfidentsiaalsust hoida! Eriti oodatud on endised ja praegused suusakoondise liikmed.

 
At 01:41, Anonymous Anonüümne said...

Aga miks seda siis juba tehtud ei ole? Kes peab avalduse kirjutama, kas PP ja mis oleks p&? Järelikult teab ja kahtlustab Postimees ja PP enamat kui avaldab. Aga miks nad siis avaldust ei kirjuta?

 
At 09:07, Anonymous Anonüümne said...

23:50 kutsub suusakoondise liikmeid pealekaebamisele.

Võin ütelda, et suusakoondises pole kunagi mingeid dopinguaineid tarvitatud ega ole ka kunagi olnud sellist kavatsust.

 
At 09:30, Anonymous Anonüümne said...

Lisaks väidetava dopingutarvitamise otseste asjaolude välja selgitamisele on vastuseta veel näiteks järgmised küsimused:

1. Mida tegelikult näitavad varasemad AV treeningujärgsed meeskonna poolt teostatud HGH mõõtmistulemused? Kristjan Port Delfis: "Andrus Veerpalu kasvuhormooni isovormide spektrit ja selle unikaalsust pole teadaolevalt keegi kirjeldanud. Juhul, kui tegemist on päriliku iseärasusega, peaks see esinema nii tagasivaateliselt kui ka hilisemates testides süstemaatilisemalt. Nende tõendite puudumisel võib kohtus hinnata (varasemaid?) ühekordse ja juhusliku dopinguproovi positiivset näitu pigem dopingujuhtumina.

2. Mida tähendavad täpselt Kristjan Pordi järgmised sõnad? "Näiteks on avalikkuses teada Veerpalu tiimi süstemaatiline soov loomulikult esineva kasvuhormooni taset kunstlikult muuta. Kaudseks tõendiks on selle hormooni regulaarsed mõõtmised ja otseseks tõendiks kasvuhormooni sekretsiooni mõjutamine arginiini ja Meditropiiniga. Kasvuhormooni agonistide ja sekretagoogide kasutamine on keelatud, aga nende olemasolu ja eristamine on praktilises elus keeruline.

3. Kui toimus pikaaegne AV kasvuhormooni taseme määramine, siis ei saa olla muud võimalust, kui meeskonna arst Tarvo Kiudma oli sellega seotud. Tarvo Kiudma - teie selgitus?

4. Toomas Savi rolli välja selgitamine. TS sõnad ERR raadiointervjuus: "Soov FIS-ga kokkuleppele saada AV positiivse dopinguproovi varjamiseks tippspordist loobumise hinnaga ei olnud peetud kõneluste PEATEEMAKS". Muideks, seda raadioklippi ei suutnud ma enam ERR koduleheküljelt leida. Pealkiri viitena on, aga salvestust ei ole. Kummaline. Kas keegi leiab?

 
At 09:42, Anonymous Anonüümne said...

"Võin ütelda, et suusakoondises pole kunagi mingeid dopinguaineid tarvitatud ega ole ka kunagi olnud sellist kavatsust." - ütleb kes? Jüri Järv?;)

 
At 09:44, Anonymous Anonüümne said...

Saviga intervjuu on ju olemas

http://sport.err.ee/suusatamine/b3f4005e-366c-4b8a-aa6e-b93e6ba0474b

 
At 09:52, Anonymous Anonüümne said...

09:44 - õige

Millegipärast mul veerandtundi tagasi see fail ei avanenud.

 
At 10:09, Anonymous Anonüümne said...

Oot-oot, aga miks te kõik kahtlejad politseissse ei lähe? Miks neist kahtlustest ainult siin kirjutada, eesotsas PP-ga?

 
At 10:55, Anonymous Anonüümne said...

Hommikused lehed läbi vaadatud. Aga kus lugu on, intervjuu Yannisega?

 
At 11:06, Anonymous Anonüümne said...

Reede 23. september

Eesti Spordimuuseumis
Teadlaste Ööl on spordimuuseumi näitused avatud kuni kella 22.00ni, sealjuures alates kella 18.00st lausa tasuta.

Kuid see pole kaugeltki kõik, mida sel toredal õhtul pakume.

Kell 18.00-20.00 on kõigil muuseumikülalistel võimalik ennast proovile panna lõbusas ja sportlikus ergomeetrite mitmevõistluses.

Kell 20.00 algab esimesel korrusel suures saalis doktor Anton Terasmaa avalik ettekanne hetke ühel kuumemal sporditeaduslikul teemal "Kasvuhormoon - Kõik selgeks!". Esineja kõneleb kasvuhormoonist, selle mõjust organismile, mõõtmisvõimalustest, kasutusest muudes eluvaldkondades ja muud põnevat. Kuulajad saavad esitada küsimusi. Anton Terasmaa on TÜ arstiteaduskonna füsioloogia instituudi teadur ja Andrus Veerpalu kaitsemeeskonna liige. Lisaks on tegemist 2009. aastal valitud TÜ kõige sportlikuma töötajaga.

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

09:30 on väga õiged küsimused välja toonud. Tänu! Kas keegi pn Pistalakise intervjuud juba lugenud?
Väga mõtlemapanev on see, et 9 tudengit 10-st arvavad, et ESLis tarvitati dopingut. See näitab, et FAcebooki 70 000 AV uskujat peab olema hoopis teine seltskond? Mis tõmbad Alo Rauna jt teooriatel vaiba alt ära. Huvitav on ka see, et kas tõesti Tartu Ülikooli teadlased, eriti bioteadlased on 100% AV uskujad? Samas kui 9/10 bioloogia tudengeist usub vastupidist. Mind huvitaks ikka ESL ja TÜ vahelise seose väljatoomine - mis ilmselt ei lase õppejõududel ja teadlastel tudengitega ühele seisukohale asuda, vaid sunnib AV eest "ambrazuurile viskuma" (nad panevad ju oma reputatsiooni mängu). Ehk siis, milline labor tegi AV ja ESLiga koostööd?

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

Kui lugu ei ole, siis oletan, et glaskoovlane rääkis midagi sellist, mis vajab mõtlemist kas ja kuidas, ja millal seda lehte panna.
Ootame, Priit!

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

Ma olen siiani vapustatud Hiina vahelehest ja mõtlen, et milleks meile erameedia. Erameedia on nigu pordumaja - kes maksab see saab. Nüüd tuleb tolle pordumaja töötaja pakkuma oma tasuta teenust ESL-le. Tasuta saab pordumajas ainult uksest sisse, edasi tuleb maksta. Suuline teenindamine on odavam, käsitsi sutsu kallim ja kui lausa vahele pannakse siis on täislaks. Tuues seda siia blogi konteksti, siis ju Postimehe Hiina insert andis toimetusele niipalju mammonat, et nüüd saab blogis pakkuda tasuta suulist abi ESL-le.

Ja ikkagi on kogu see keiss masendav. Üks ämber muutub sujuvalt üle järgmiseks ämbriks. Täna sain järjekordse pakkumise PM-i tellimiseks. Eriline kirves oli ja kui võrrelda toda reklaamjuttu Hiina vahelehega, siis ilmselt oliselle valmimisel copywriter suve nautima saadetud ning lendlehe tegi sekretär-koristaja-raamatupidaja. Sihuke fopaa. Alguses mõtlesin, et EMT üritab mulle oma toodet pähe määrida aga siis taipasin, et PP-le küsitakse minult palgaraha. No mina annetamisega ei tegele. Sorry!

 
At 11:35, Blogger Priit Pullerits said...

Veel nädal on jäänud oodata. See sai nii substantiivne usutlus, kokku ligi 35 000 tähemärki, et ükski Eesti ajakirjandusväljaanne ei suuda seda ära seedida, ja seda avaldamiskiiruse nimel mingi 4500 tähemärgi peale retsida oleks olnud suisa kuritegelik.

09:30 - väga head küsimused. Kas teie 2. punkt ei näita mitte selgelt, et on toimunud hGH-ga selge manipuleerimine? Mul jääb küll Pordi sellisest sõnastusest selline mulje.

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Jah, Kristjan Port ütleb otsesõnaliselt ja ühemõtteliselt, et AV kasvuhormoonitasemega on manipuleeritud: ""Näiteks on avalikkuses teada Veerpalu tiimi süstemaatiline soov loomulikult esineva kasvuhormooni taset kunstlikult muuta."
Aga see ongi ju doping! Mitte nii lihsalt, Watson.. Dopinguks loetakse praegu (kahjuks!) ainult keelatud ainete ja meetodite kasutamine.

ARTICLE 1: DEFINITION OF DOPING
Doping is defined as the occurrence of one or more of the
anti-doping rule violations set forth in Article 2.1 through
Article 2.8 of the Code.
[..]
2.1 Presence of a Prohibited Substance or its
Metabolites or Markers in an Athlete’s Sample
2.2 Use or Attempted Use by an Athlete of a
Prohibited Substance or a Prohibited Method

Allikas: WADA Dopinguvastane määrustik

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

P.S. Paneme tähele, et WADA määrustik ütleb "use or attempted use". Seega ka soov ja katse - kui ei tulnud ka välja, käib dopingu tarvitamise alla. Dopingu ametliku definitsiooni alla ei käi keelatud nimekirjas olevate ainete ja meetodite kasutamine. Millega ESL tellimusel Tartu bio- ja meditsiinimaailmas ilmselt tegeldi (tegeldakse?). Kõik oleks iaegi nagu kosher või maakeeli JOKK. Paneme tähele ka seda, et Terasmaa, Kõks jt AV heaks töötavad teadlased võivad töötada kolme liiki ülesannete kallal:
1) Uute, keelatud nimekirja mittekuuluvate saavutusvõimet tõstvate ainete ja meetodite väljatöötamine (koos valideerimisega jms);
2) Keelatud nimekirja kuuluvaid aineid ja meetodeid maskeerivate ainete ja meetodite väljatöötamine, aprobeerimine ja tootestamine;
3) Keelatud nimekirja kuuluvate ainete ja meetodite testimismeetodites vaieldavuste ja usaldusväärsust allatõmbavate asjaolude otsimine.
Selline on siis tellimus. Ja kus on nõudmine, sinna ilmub ka pakkumine. Või vastupidi. ETF grantide abil saaks siin Eesti spordile suuri "teeneid" osutada. Mis tähendab, et mitte ainult sportlane, vaid ka teadlane võib anda näpu Kuradile.

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

Corrigendum. Eelnevas 3. lauses p.o. "mitteolevate"

 
At 12:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kui te peate süüdistusteks lihtsate küsimuste esitamist, olete küll valel teel. Ka teie esitate küsimusi, näiteks üleeelmises postituses. Küsimuste esitamine on osa normaalsest diskussioonist ja näitab, et on asju, mida me veel ei tea, aga peaksime teadma.
Näide eilse Delfi juhtkirjast: "Miks Manitski palkas kallid juristid end linnaga suhtlemisel aitama? Kas, kes ja kuidas pidid poliitikutele raha andma? Kas ja kui palju Manitski teadis, mida Kaasik ta rahaga teeb? Kas Kaasik on ka varem linnaametnikele laene andnud? Kas linnaametnikud on varem ettevõtjatelt laene saanud? Keda pidid Kaasikud volikogus kõige aktiivseamlt nö hipodroomi planeeringu usku pöörama?"
Mina lihtlugejana arvan, et dopingujuhtumi avalikustamine olukorras, kus ma 100% kindlusega oleksin selle nagunii teada saanud, pole eriline töövõit.
Aga sellele järgnevalt on küsimusi, millele kõrgepalgalised professionaaalid pole suutnud vastata, ainult lisandunud.
Kaasa arvatud probleem, kuidas ja miks pole tehtud intervjuud WADA testi välja töötanud meestega.

 
At 13:01, Anonymous Anonüümne said...

Suur trummilöömine eriti vinge artikli peatse ilmumise üle lõppes mannetu visinaga - oodake veel nädal aega.

PP tümitas eelmise sissekande kommentaariumis oma tööandja pealikuid ja distantseerus Postimehe poliitikast raha teenida. Kui dresskreeklase - muide, lektor Yannis olevat kandnud Puma dressi, kas keegi teab Puma nimelist riiki Aafrikas? - lugu nii ülipõnev oleks olnud, küllap siis "kabinettides, kuhu ajakirjanikel pole asja" oleks leitud 35 tuhhi tähe jaoks vajalik leheruum.

Rattamaraton läheneb. Vaheta plaati, blogipidaja!

 
At 13:41, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, väga huvitav, 12:06 ja 11:534, loen ja loen Pitsiladise intervjuud mulle ja saab üha selgemaks, et ka need manipulatsioonid, mida nüüd tehakse, lähevad varsti löögi alla, sest Pitsiladis räägib peagi saabuvast uuest dopingainete avastamise meetodist, mida Kristjan Port aitas mul sisult tõlkida kui andme- ja infopõhist bioloogilisele terviklikkusele püüdlevat süsteemianalüüsi, ja YP ütles otse, et igaühel, kes üritanud viimasel ajal pettust teha, on ees väga närvilised aastad. Läheb põnevaks?

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Nautled , PP ?

Hea küll, las olla veel justkui rõõme, aga mitte kauaks

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

"...kui andme- ja infopõhist bioloogilisele terviklikkusele püüdlevat süsteemianalüüsi, ja YP ütles otse, et igaühel, kes üritanud viimasel ajal pettust teha, on ees väga närvilised aastad. Läheb põnevaks?"

Tundub, et MA-l oleks viimane aeg koos sügislehtedega ka aastaid kogutud koondise vere-, kasvuhormooni- ja-taevas-teab-mille-veel-näidud lõkkesse visata.

Loodame, et siis järgmisel nädalal leitakse see paariskülg, kuhu intekas ära mahutada. Ootan.

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Ahaa, Kristjan Port on ka kaasatud! Thumbs up. Siis on mõistetav, et mahukas intervjuu vajab veel ülekontrollimist. Pordi Delfi-intervjuu, muide, tundus väga täpselt ja järelemõeldult sõnastatud.

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

ESL-i PR partner on küll kaadritagune, aga siiski avalikult välja öeldud: Meelis Kubitsa büroo. Või mäletan valesti?

 
At 17:56, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
kas (sala)trenni ikka teed? Sala seepärast, et sellel teemal pole oioi kui pikalt lugeda olnud.
terv
Peip

 
At 18:20, Anonymous Anonüümne said...

Kubitsa büroo.. paistab, et lausa suplevad rahas

 
At 21:25, Blogger Priit Pullerits said...

Peip, kuidas ma saan salatrenni teha, kui ma käin maanteel rattaga sõitmas, nii et kõigile näha?!

 
At 22:32, Anonymous Anonüümne said...

Mingi õhtu rattaga olid hämaras väga raskesti nähtav. Soovitan vähemalt taha tule hankida, on hulga turvalisem.

 
At 23:50, Anonymous Anonüümne said...

"...Ma olen siiani vapustatud Hiina vahelehest ja mõtlen, et milleks meile erameedia..." kogu kommentaariga 100% nõus. Kuna kuupäevi ei ole, ei riski ainult kellaaega panna.

 
At 07:24, Anonymous Anonüümne said...

Otepääle, paksu metsa vahele ei jõua ükski uurija..

 
At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

10:09
Oot-oot, aga miks te kõik kahtlejad politseissse ei lähe? Miks neist kahtlustest ainult siin kirjutada, eesotsas PP-ga?

Jah, hea küsimus. Aga võib-olla osa meist loodab, et Otepää metsade vahel suvituv ESL-i pikaaegne juht, endine Riigikogu esimees ja Eesti Vabariigi nimel UNESCO Dopingu Vastase Võitluse Deklaratsiooni allkirjastanud ning endine pikaaegne N. Liidu kergejõustikukoondise arst ning MA hea sõber hr. Toomas Savi ajab selja sirgu ja ütleb, et avalikkusel ja minul on tekkinud põhjendatud küsimused-kahtlused ja et neile tuleb leida ammendavad vastused ning asun ise asjaolude väljaselgitamise eest vastutama.

M. Mägi kaasust altkäemaksu osas mäletate? Inimesel tuleb anda võimalus ise organitesse minna.

 
At 10:25, Anonymous Anonüümne said...

Kiidan P.Pulleritsu tegevust Veerpalu juhtumi käsitlemisel põhjusel, mille tähtsust mu meelest sageli alahinnatakse.

Nimelt: Eesti ajakirjandus ei ole üldiselt vajalikul määral järjekindel. See võimaldab vassimise või vaikimisega sageli liiga lihtsalt minema pääseda. Üks asi on anda mokaotsast paar kommentaari ja järgmisel korral olla juba pildis millegi muuga, hoopis teine asi on aga see, kui ilmselt keerutaval isikul tuleb kuude kaupa vastata küsimustele, mida ta ei ole piisavalt selgitanud või mille kohta antud selgitused on osutunud valedeks.

Seda viimast juhtubki liiga arva. "Noh, ma juba vastasin" (olgugi, et mingi suvalise hämaga), ütleb asjaosaline tavaliselt ja nii see asi sageli jääbki meil. Liiga lihtsalt.

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

Eesti ajakirjandus... see väljaanne, kes toimetab lugejateni puna-hiina propaganda sellest, kuidas nad muuhulgas Tiibetile edu, kultuuri ja õitsengut tõid - kusjuures vahepeal on kasvanud põlvkond, kes vastava žanriga enam tuttav pole - ja siis väidab üks väljaande kirjameestest, et "Selliste vahelehtede avaldamist otsustatakse kabinettides, kuhu ajakirjanikel pole asja. Ka toimetusele tuli see vaheleht üllatusena." (eelmise postituse kommentaar PP-lt)... kuidas nimetada väljaannet, mille toimetus ei tea, mida nende leht lugejatele saadab? Ja niisugusest lehest loodate te mingit objektiivset lugu leida??

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Puna-Hiina propaganda on jõudnud juba Tartu Maratonile ka (vt. viimase Tartu Ekspressi vahel olnud rattamaratoni reklaami)

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

TS on selles loos tõesti üks huvitav persoon. Võib-olla huvitavam (ja määravam) kui AV. Kui AV noore mehena suure spordi teele asus, oli TS juba Eesti suusaspordi üks juhte (1999). Loomulik, et noor mees pidi aktsepteerima mängureegleid, mis tollal kehtisid. AV ei kehtestanud mängureegleid. Neid kehtestasid MA ja TS.
TS on suurte sidemetega ja ka varakas mees - arvestades Europarlamendi saadikute Eesti mõistes hiigeltasusid.

Kas TS on mingites intervjuudes oma Nõukogude Liidu perioodi seoseid dopinguga avanud?

http://en.wikipedia.org/wiki/Toomas_Savi

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

12:19, Ärgem nuhelgem sõnumitoojat. Tänu PM-le on Hiina oht Sinu teadvusse jõudnud. Hiina on muide juba aastaid tagasi üritanud ära osta USA seadusandjaid ja poliitikuid. Kui mõtelda, siis Hiinal on piisav rahakott, et Eesti hulgem poliitikuid ära osta. Nad võiksid täiesti luua Riigikogus Hiina tugirühma - mis arvukuselt ületaks USA tugirühma. Usu mind, neil oleks selleks piisavalt raha.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

P.S. Kui olukorda analüüsida, siis suured numbrid - Tarvo Kiudma ja TS on uttu tõmmanud, MA on jäetud taganemist katma, käsuga Zum letzten Mann halten!..

 
At 21:49, Anonymous Anonüümne said...

Jüri Järve (osalist) avameelsust Eesti Ekspressi artiklis oli lõbus lugeda.

Meeldis näiteks, et Toomas Savi helistades kultuuriministeeriumi kantslerile ei öelnud mitte, et Veerpalul võeti valepositiivne A-dopinguproov, vaid pädeva inimesena teatas keerutamata, et "valmistu katastroofiks".

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

Uurimist ei taheta alustada vähemalt kolmel põhjusel:
1) Puudub nn Smoking gun - keegi ei ole piiril HGH-lastiga vahele jäänud. Keegi ei ole ka näguga kellegi peale näidanud. FISi otsus Eestis ei loe.
2) Kui uurimist alustadagi, siis tuleks küsitleda kümneid kui mitte sadu inimesi. Kas või eelmises kommentaaris mainitud kultuuriministeeriumi kantslerit. Soome suusatajate dopingu uurimise saaga on kestnud aastaid ja tootnud sadu kaustu dokumente.
3) Kui uurimist alustada, siis ei ole üldse selge, mis jama sellest veel võib välja tulla.

 
At 23:25, Anonymous Anonüümne said...

Öelge lõpuks juriidileiselt Eesti seadusi arvesse võttes, mille alusel peaks uurimist alustama? Kas kellegi soovunelma või unenäo põhjal?

 
At 07:27, Anonymous Anonüümne said...

uurimist tuleb alustada ajalehes kõlanud wada proovide ja fis otsuse peale nagu eestis tavaks. need on faktid. fis ütleb, et andrus ei saanud sellega ise hakkama ja ta kasutas eesti seaduste järgi kurjategijate abi. seda tulebki uurida ja fisi väide kas ümberlükata või süüdlased vastutusele võtta ja neile rahatrahv määrata või menetlus lõpetada otstarbekuse puudumisel nagu kunstnikust tissiliputaja puhul, kui selline arvamus asja käigus tekib. uurima aga peab. on meil õigust või ei?

 
At 07:48, Anonymous Anonüümne said...

Kes on kindlad valepositiivsuses, nende huvides on, et uuritaks välja, miks pidid nii paljud inimesed süütult kannatama:
- AV loobus enneaegselt tippspordist ja viimasest tiitlivõistlusest
- Tarvo Kiudma jäi ilma koondise arsti kohast ja ei saa kunagi enam naasta tippspordi juurde (tema enda sõnad)
- Toomas Savi pidi loovutama ESL-i juhi koha. Karjääri jätkamine näiteks EOK juhina on raskendatud
- koondise sprinterid jäid ilma treenerist ja peavad nüüd läbi ajama kodumaiste juhendajatega

 
At 08:49, Anonymous Anonüümne said...

-MA jäi Venemaale minek ära

 
At 08:53, Anonymous Anonüümne said...

07:27, Aga tee prokuratuuri avaldus, et miks ei ole alustatud nenede faktide põhjal uurimist. Muidu me siin ainult unistme ja soigume.

 
At 09:20, Anonymous Anonüümne said...

8:53 kas te ei arva, et asja uurimata jätmine jätab selle eesti riigi kodanikele riigiametitest väga silmakirjalike karjeristide mulje, kes liigutavad siis, kui on loota aukõrgendust aga mitte siis kui riiklikult promotud kangelane annab arvatava organiseeritud dopingu pruukimisega meie noortele eeskuju riigist kus võõra tervisega riskides võib seadusi lõdvalt rikkuda, sest kõrgelt lennates ei puutu sind keegi? sellised küsimused on vaja väga üheseltmõistetavalt ja selgelt maha võtta. muidu jääb mulje, et need samad kes aitasid av-l tarvitada arvatavat dopingut sundisid rahasüsti nimel ka pm-i avaldama kommunistliku hiinat ülistavat inserti.

 
At 09:58, Anonymous Anonüümne said...

Auuu, äsja oli suur jooksupidu Tallinna Maratoni nime all?! Veerpalu teema hakkab juba väsitama.

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

"Kuna oleme nii palju saavutanud, siis seda meile ei andestata..." Neid Mati sõnu ei saa tähelepanu alt välja jätta. MA on tuntud oma kaalutletud napisõnalisuses ja pole mingit alust arvata, et ta peab kalleid kaasmaalasi lollikesteks, kellele võib igasugu udujuttu ajada. Näiteks on ta peatreeneriks olles avalikkuse ees alati vältinud sõna "doping", kuigi AV konkurente on langenud paremalt ja vasemalt (Mühlegg, Müllala), sest mine tea, kuidas seda sõna võidakse mõista.

MA-l on ilmselt versioon ja tõendid, kuidas rahvusvahelise suusaüldsuse kättemaks meie enda koduõel toimub. Mis rolli mängivad siin WADA kohalik käepikendus, kallutatud meedia, rahvusvahelised agendid YP ja muidu lihtsalt pahatahtlikud. Interpolist jõud üle ei käi, aga kohalikud uurijad võiksid küll laimu paragrahvi alusel selgeks teha, et missugune see vandenõu oma traagelniitides siis täpselt on.

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

"Kuna oleme nii palju saavutanud, siis seda meile ei andestata..." Neid Mati sõnu ei saa tähelepanu alt välja jätta. MA on tuntud oma kaalutletud napisõnalisuses ja pole mingit alust arvata, et ta peab kalleid kaasmaalasi lollikesteks, kellele võib igasugu udujuttu ajada. Näiteks on ta peatreeneriks olles avalikkuse ees alati vältinud sõna "doping", kuigi AV konkurente on langenud paremalt ja vasemalt (Mühlegg, Müllala), sest mine tea, kuidas seda sõna võidakse mõista.

MA-l on ilmselt versioon ja tõendid, kuidas rahvusvahelise suusaüldsuse kättemaks meie enda koduõel toimub. Mis rolli mängivad siin WADA kohalik käepikendus, kallutatud meedia, rahvusvahelised agendid YP ja muidu lihtsalt pahatahtlikud. Interpolist jõud üle ei käi, aga kohalikud uurijad võiksid küll laimu paragrahvi alusel selgeks teha, et missugune see vandenõu oma traagelniitides siis täpselt on.

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Nägin täna öösel unes, et MA läks Venemaa peatreeneriks ja Sotšis andis kamp Venemaa medaleid võitnud seltskond lubatust kõrgema näiduga hormooniproovi. Arvatavasti oleks selle tulemuseks olnud sõjaline rünnaks vabariigi pihta. Hää, et siis niigi läits...

 
At 13:56, Blogger Andres said...

Priit Pulleritsu blogi on spordiringkondades nii kuulsaks saanud, et selle tõi oma ettekandes välja isegi üks pikamaajooksu konverentsil esineja. Konverentsist endast ka mõne sõnaga: http://jookseme.blogspot.com/2011/09/pikamaajooksu-konverents.html

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

PP, kas nädalavahetuse mudaseks ratta ürituseks on vaim ja keha juba valmis pandud?

 
At 17:08, Anonymous Anonüümne said...

9:20 - sa vist küll kirjutasid kõva laksu iroonia all, aga tegelikult tõesti - on's vahet, kas sportlane kasutab ebaeetilisi vahendeid sportliku tulemuse parandamiseks või ajaleht kasutab ebaeetilisi vahendeid majandusliku tulemuse parandamiseks? Usaldus läint' mõlemal (kui AV ikka tõega süstis, mis ei ole tõestatud. Yannise intervjuud ka pole näinud).

 
At 17:25, Anonymous Anonüümne said...

17:08 majandusklik kasu pole samuti tõestatud. seni on see hädavale rubriigist kuniks pole põhjalikku uurimist läbiviidud ja prevaleerima jäävad muud saatanlikud värsid. nt unzip tegi.

 
At 21:15, Anonymous Anonüümne said...

Tegemis oli väga huvitava blogiga, mida jälgida. Nüüd kahjuks kisub väga igavaks, sest siin toimub vaid ühe dopingujuhtumi süvaanalüüs.

 
At 21:28, Anonymous Anonüümne said...

a mina tahaks teada, miks ma hiina propagandalisa sain, aga PP jooksuteemalisi lisasid pole ühtegi saanud, kuigi olen kauaaegne tellija ja teen ka väikestviisi sporti. mille järgi nende lisade saajad valiti? AH?

 
At 22:39, Anonymous Anonüümne said...

Öhtust!
Vanarahvatarkus kostab, et 9korda mööda, 1kord löika...kui pikalt möelda, siis lugupeetud ajakirjanik toimis vastupidiselt, sest möte küll algselt tundub pönev ning ahvatlev, kuid tekkis rida uusi küsimusi, milledele taas vastuseid vaja otsida. Nimelt kui kahtlusaluste pink tundub olevat pikk, siis kes on kannataja rollis? Kes siis selle avalduse peaks tegema ja millistel alustel? Kas Eestis ongi nii pädevat uurijat kes väga peenes teaduses toimetada suudaks. Sellest on ju vähe kui uurija küsitleb - noh Andrus-poiss, mis ravimit siis manustasid....Löpeb see asi siis igatsugu ekspertide palkamise , aastate pikkuse kohtuvaidlustega jne, jne....ja antud juhul peab selle tsirkuse siisk kinni maksma juba konkreetselt maksumaksja. Ning löpuks veel et mis siis saab kui Eesti kohtusüsteem loo peategelased öigeks möistab? Kumb otsus körgemal asetseb, kas Eesti vöi WADA-FIS?
Soome dopingulooga on paralleeli tömbamine liiga vägivaldne, neil oli tegemist kollektiivse enesetapuga ning koheselt oli ka konkreetselt teada, kes, mis ja mida....Maamees

 
At 22:44, Anonymous Anonüümne said...

Keba viitab siin oma väga vaieldavatele punktidele (pikamaajooksu konverents)

1- igaüks suutvat maratoni läbida? No nimetage üks asi ka, mida igaüks EI suuda. Pulleritsu tasemel sporditeemalist artiklit kirjutada? Seda kohe päris kindlasti igaüks ei suuda.

2- maratoniks valmistusel olevat parem joosta vähem, aga tihedamini? No lapski teab, et maratoniks valmistumise point on pikad otsad.

3- kui jooksuking sobib, siis osta seda kohe mitu paari varuks? Mida sa aasta pärast nende paaridega teed, kui avastad, et ülisuure pehmendusega supertossude asemel on hoopis paremad kerged ja õhemad?

4- õlu pärast sportimist polevat probleem? Seda olevat väitnud Ain-Alar Juhanson, kes olevat spordist loobumisele vaatamata "väga heas vormis". No Tallinna SEB maratonil Juhanson küll superaega ei näidanud.

Priit, aeg on Veerpalu teemalt kurss tagasi tõmmata. Muide käib tase õudselt alla, spordiblogides kirjutatakse õudseid asju.

 
At 23:53, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei hakka keba blogi kiitma, kuna ka minu maitse ei ühti tema stiiliga, kuid 4. punkti kommenteeriks niipalju, et sa ilmselt ei saanud aru, mis tal seal kirjas oli. Mulle jääb mulje, et Ain-Alar Juhansoni arvates ei ole õlu hea taastusvahend.
2. punkti üle võikski vaidlema jääda, see on selline koht, kus absoluutset tõde ei ole ja treenigute ülesehitus sõltub inimesest endast.

 
At 00:04, Anonymous Anonüümne said...

Ei viitsi Keba toodud blogi lugema hakata, sest et jooksmine mind ei koti, aga kindlasti on ANONÜÜMSETE tarkpeade kriitika sisulisel 0 väärtusega..

 
At 08:45, Anonymous Anonüümne said...

to 22:44

1. Jutt oli läbimisest, mitte maailmarekordiga läbimisest.

2. Teaduslikud uuringud on tõestanud, et igapäevased lühemad otsad tagavad parema treenituse kui harvad pikad otsad. Seda sama energiakulu juures. Treenida tuleb vastavalt oma treenituse tasemele. Treenituse kasv põhineb superkompensatsioonil, mis eeldab taastumist treeningutest.

3. Pirksaar on piisavalt kaua juba jooksnud, et teada mudelite sobivust ja nende saadavust sõltumata uute mudelite tehnikasaavutustest. Üks asi, millega tuleb muidugi arvestada on see, et Pirksaare mahud ja keskmise õhtul jooksja mahud on väga erinevad. Kui tosse peaks iga 500-1000 km tagant vahetama, siis võib arvata, kui tihedalt mingit mudelit vaja läheb ja kui palju uusi mudeleid selle aja jooksul peale tuleb.

4. Õlu oli sobilik seepärast, et ei tapa ja kui pole vaja taastuda. Taastumiseks õlu ei sobi.

Igalühel muidugi oma arvamus. Nii ka minul

 

Postita kommentaar

<< Esileht