reede, september 16, 2011

Pullerits: Mida on mulle õpetanud Rein Taaramäe?

Oi, see nädal on olnud töiselt raske ja pingeline. Ärkasin ööl vastu esmaspäeva üles ja mõtlesin hirmuga, kuidas küll kõik uuel nädalal tehtud saab. Uni läks koguni ära.

Aga kõik sai tehtud. Ja õigel ajal. Mis näitab, et miski pole võimatu. Kes tahab sama tubli olla, sel tasub võtta õppust sellest, mida ma Rein Taaramäe blogist tema sportlikest tähelepanekutest olen eluliste tõdemustena välja noppinud. See, et Taaramäe võisteldes tehtud järeldused ja õpetused võivad ka lihtsurelikele marjaks ära kuluda, ainult tõstab tema kui spordimehe väärtust minu silmis.

Niisiis, õppetunde iseseisvaks eluks 24-aastaselt Taaramäelt:

1. Oska oma võimeid õigesti hinnata! Taaramäe: «Homme on tõeline mäelõpuga päev, pean korralikult kalkuleerima, mida sõidu ajal teha, sest kui vea teen, kaotan ilmselt võimaluse [hea üldkoha] peale sõita. Arvan, et lõpumägi tuleb JULM, lisaks 40-50 kraadi sooja – just sellepärast on asi hull. Tuleb väga korrektselt oma seisukorda hinnata ja vajadusel võtta oma tempo.» Seda ta tegigi: kui ta viimasel tõusul grupist maha jäi, proovis ta veel 3 km hoida oma tempot, aga siis sai selgeks, et õiget minekut pole, ja sõitis rahulikult lõpuni, et energiat järgnevateks päevadeks hoida.

2. Näita julgelt oma iseloomu! Taaramäe: «Belglasest [tiimikaaslasest] Nico Sijmensist ootaksin rohkem. Tal on kogemusi, ta on 33-aastane, aga pudelite vedamisest ta väga rohkem midagi ei tee. Meeskond ootas temalt tuuril kaptenirolli, aga nüüd olen kapteniks mina, sest mul on selleks rohkem iseloomu. Ei loe ainult kogemused ja vanus, loeb ka see, mis iseloom on kellelegi antud.» Ta ei pea paljuks kaitsta tuule eest ja innustada rasketel hetkedel ka endast tosin aastat vanemat tiimikaaslast.

3. Võitle oma koha eest päikese all! Taaramäe: «Pool tõusu oli punt väga suur ja see tekitas stressi. Otsustasin litri panna, et pooled mehed elimineerida. Järgnevad kilomeetrid kannatasin ja sisendasin endale, et 500 meetrit [enne lõppu] panen niukse sprindi, et keegi tuulest välja ei tule. Ühtäkki nägin enda ees, et Nicolas Roche oli omadega täiesti läbi. Hakkasin tast mööduma, üritasin end tema ette suruda, aga vastuseks sain kõva obaduse tema kiivrilt. Võlgu ma ei jäänud ja vastasin samaga.» Pärast finišit tuli Roche Taaramäega veel õiendama. Taaramäe «tänas» teda otsesõnu oma võiduvõimaluse nullimise eest.

4. Õpi nautima raskuste ületamist! Taaramäe: «Sõit oli raske kõigi jaoks, kõikidel meestel olid näod viltu. Et aimu saada, kui raske, siis esimesel tõusul jäi 40-50 meest maha ja järgi ei saanud nad kunagi. Vaatamata sellele, et täna oli sigaraske – ainult üles-alla, kuum ja kõva tempo –, on see võidusõit sõitmist väärt, naudin iga oma liigutust.» Ja ta suudab sõitu nautida isegi siis, kui enesetunne on kehvapoolne.

5. Usu iseendasse! Taaramäe: «Täna ei tundnud ma end veel päris heas hoos, aga lõpus oli asi juba tahtmisjõus. Kunagi ei tohi käsi alla lasta suurtuuril, sest kolme nädala jooksul võid elada läbi uskumatult raskeid hetki, aga kui peas on kõik korras ja suudad säilitada moraali, siis on ka võiduvõimalus olemas.» Nii tuligi lõpuks kauaoodatud etapivõit.

6. Ära anna alla poolel teel! Taaramäe: «Kui mõned päevad tagasi olin kõige s***m mees võidusõidul ja peast käis läbi, kas on mõtet jätkata, siis ütles [meeskonna spordidirektor]: «Ei! Rein, ma tean su võimeid, sa tuled sellest välja ja võidad etapi!» ja lisas sama päeva õhtul, et sa veel tänad mind! Täna ma seda tegingi. Siit moraal: ärge lööge kunagi vedelaks ja laske käsi alla enne kui joon paistab, alati on olemas mingi lootus.» Järgmisel päeval pani ta koos jooksikutega juba algul grupist plehku ja võitiski.

7. Sa ei tea, mida suudad, enne kui maksimaalselt pingutad! Taaramäe: «Hommikul köhisin kollast tatti, aga etapi käigus said torud puhtaks sõidetud. Eesmärk oli [grupil] eest saada. Alguses ka üritasin, kuid tunne polnud väga super. Aga mida rohkem väsisid teised, seda paremaks muutusin mina. Tunne oli tegelikult siuke, et kui keskmise tempoga sõideti, oli väga vastik ja isegi raske, aga kui punni pandi, siis olid jalad head.» Vaid konkurendi nurjatu manööver röövis talt käeulatuses paistnud etapivõidu.

8. Pea täna vastu, küll homme on parem! Taaramäe: «Tundsin, et kõht on punnis, söök ja jook enam kõhust läbi ei käi. Mulksusin ja toitu ajas üles. Pärast hakkasin vähem jooma ja sööma, sest kõht hakkas valutama. Sain aru, et lõputõusul pean end kõvasti piitsutama. Olin umbes 20. kohal, surusin hambad risti, tundsin, et õhku pole ja jõudu samuti. Lisaks oli väga kuum – nagu oleksin spinningutrennis, mida peetakse saunas! Pealegi hakkas etapi keskel ninast verd tilkuma. Kõik s*** ühel päeval. Kannatasin, kannatasin ja korrutasin endale, et homme on parem ja täna tuleb kannatada ainult tõusu lõpuni.» Kannataski. Järgmisel päeval olid kõhuprobleemid kadunud ning sõit ei tundunudki enam tapvalt raske.

9. Lahenda lahkhelid kindla häälega! Taaramäe: «Mehega, kellega eile karvupidi koos olin, kulges koostöö täna kui parima mehega tiimis. Vahepeal on kasulik häält tõsta ja asjad selgeks teha.» Taaramäe viitab tiimikaaslasele, kes ei soostunud eelmisel võistluspäeval talle ratturite saateautost veepudeleid tooma, sest kurtis, et tal on liiga raske.

10. Seisa oma kollektiivi eest! Taaramäe: «Olen nii kõva meeskonnahing, nagu kapteni eest: [etapi] alguses, kui täiega paugutatakse, räägin palju raadiosse ja ütlen, mida keegi teha võiks. Täna oli start raske ja tekkis hetk, kus kedagi [minu tiimist grupi] ees polnud. Meeskonnahing käskis mul minna ning meeskonda ees esindada.» Mis siis, et vastumäge kulgenud lõigul tundis ta, et 50 km möödudes on ta sellise alguse järel n-ö süsi, omadega küpse.
******Tucson Mountain District, Saguaro National Park, Arizona. 3. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Rein Taaramäe laseb Vueltal pärast 14. etapi võitu kallil šampusel maha voolata. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 2: Rein Taaramäe lähenemas Vuelta 14. etapil võitjana finišile. Foto autor: EFE/Scanpix
Foto 3: Rein Taaramäe Vuelta 14. etapi võitjana poodiumil. Foto autor: EFE/Scanpix
Foto 4: Rein Taaramäe Vuelta 14. etapi võitjana. Foto autor: Reuters/Scanpix

74 Kommentaarid:

At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

Priit on hakanud apostliks ning joonistanud välja enesusklike 10 käsku:

1. Oska oma võimeid õigesti hinnata!
2. Näita julgelt oma iseloomu!
3. Võitle oma koha eest päikese all!
4. Õpi nautima raskuste ületamist!
5. Usu iseendasse!
6. Ära anna alla poolel teel!
7. Sa ei tea, mida suudad, enne kui maksimaalselt pingutad!
8. Pea täna vastu, küll homme on parem!
9. Lahenda lahkhelid kindla häälega!
10. Seisa oma kollektiivi eest!

Imelik on ainult vaadata, et kõikidele käskudele on pandud taha suht suvaliselt nopitud kild blogist mis ei näita kuidagi seda kuidas Vader nii tubliks kujunes vaid näitab, kuidas kõrgmäestikus "hapnkumaski" (loe: meeletu palgakoorma) all tuleb käituda. Kas eneseusklikele on nendest huvitavatest tarkuseteradest kasu ka kõrgmäestiku hapnkkuvaestesse piirkondadesse turnimisel? Vaevalt. Kui siis niipalju, et saad aru kuidas käib elu "teisel planeedil" :)

Põhimõtteliselt kui tavaelus nende õpetuste järgi elada, siis tekib õigepea endale soov relvaluba hankida, mida sisuliselt suunab tegema ka Priidu 3. käsk... Ja üleüldse, sobib see käskuderida Afganistanis võitlejatele moraali turgutamiseks rohkem, kui Maarjamaa vananaiste suve nautlejatele.

 
At 13:49, Blogger Priit Pullerits said...

...njah, 12:58, ma ju olen kogu aeg rääkinud, et mehed on nõrgaks jäänud, memmekaks muutunud, ei taha ega suuda enda eest võidelda, iseloomu pole, tahtejõud on nullilähedane, enesepiitsustamisvõimet asendab enesehaletsus, jne, jne, jne...

 
At 13:51, Anonymous Anonüümne said...

Elu näitab, et mitmed missioonilt tagasitulnud mehed, kes üritavad nende käskude järgi elamise järel tsiviilellu sulanduda - ebaõnnestuvad ning harvad pole ka relvahaaramised ja enesetapud. Tõsi mõne väga agressiivse inkassofirma võib nende käskudega isegi edukalt toimima saada.

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Kes oli see mees, kes ei saanud Võru rattarallile minna kuna vihma sadas?

ain

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

oli üks apostlist memmekas, kes uhkeldab, et käituda tuleb tema sõnade aga mitte tegude järgi

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Mina ei hakkaks õige mehe prototüüpimisel käskudega jamama vaid ütleks selle õige välja ühe lausega. Õige mees täristab püssi, imeb koni, lakub viina ja paneb naisi nii, et sperma lendab.

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits peale 2010 TRM oma blogis ... Lõputu mudas sumpamine viis tuju nulli. Võistlusvaim kadus. No mida sa võistled ja pingutad, kui mudas jääd seisma ja pead astuma. Sadade meetrite kaupa. Siis ei mõtle enam sellele, et saaks kiiremini edasi, vaid sellele, et saaks see tobedus ükskord läbi...
Eelmine aasta sa vist Taaramäe blogi ei lugenud, seega on loota et TRM-il 2011 oled paremini motiveeritud.

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

Super lugemine! Pullerits suudab üllatada ka päris töönädala lõpus, kus enamikul juba vaimselt toss väljas ja mõtted week-endi uitlema läinud!

 
At 14:58, Anonymous Anonüümne said...

Aguliargood panev poolkirjaoskamatu [tsenseeritud], kellele juhuslikult on antud erakordne hapnikutarbimisvõime - mida on kultuursel ja intelligentsel inimesel selliselt õppida?
Mitte midagi ei ole õppida. Pulleritsu artikkel paneb pehmelt öeldes imestama.

 
At 14:59, Blogger Priit Pullerits said...

Aru ma ei saa, v.a 14:44st (aitäh talle - kuigi teiste sõnavõttude taustal hakkan juba kahtlema, et ega äkki irooniaga tegu siiski pole?), et kuidas kõik teised nüüd hädaldama kukuvad, et need kümme käsku on liiga karmid ja ülejõukäivad ja nende järgi ei saa elada. Pagana päralt, need on ju kõige tavalisemad soovitused, mille järgi igaüks, kes tahab elus millegagi hakkama saada, mitte tossike ja äpu olla, peaks juhinduma. Kas tõesti ongi nii, et mehed on nõrgaks ja pehmeks ja allahetlikuks muutunud ja mingid nn uee aja nõmeväärtused on külge hakanud, et ole kussu-kussu, ninnu-nännu. Masendav.

14:39 - jätke mu pereliikmed siit kommentaariumist välja. Nemad ei puutu kuidagi asjasse. See ei ole teile palve, see on käsk!

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Rosenberg kah käitus nende käskude/soovituste kohaselt ja lõpetas võllas. Veel 65 aastat pärast tema hukkamist toimub tema pärandi pärast mäss mille pärast parlamentäärid peavad hambaid teritama ja käsutäitjate selgrootut saamatust klatsima.

Viimase sõnavõtu PP sõnavõtu valguses hakkab käesolev blogikanne meenutama rahva mässama ässitamisena. Äkki jurist ütleb, kas käesoleva blogikande eest leiame mõne sobiliku paragrahvi?

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

Mis mulle Rein Taaramäe nimelise noore poisi juures meeldib, on see, et ta ajab järjekindlalt oma asja, ja ta ei püüa kogu aeg ümbritsevaid inimesi "paremaks" teha. Vähemalt oma blogis ta ei paku retsepte nannipunnidele, enesehaletsejatele, homodele, naisterahvastele, suitsetajatele, usklikele ja kõigile teistele õigelt teelt kõrvale kaldunutele.

Kusjuures Pullerits oma kompromissitus tõe eest võitlemises ja enese eksponeerimise julguses meeldib ka.

Kui värvi liiga paljuks läheb, siis saan alati lehekülge vahetada.

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

Arvasin, et Teie artikkel on irooniaga kirjutatud. Kuid minu kommentaar oli siiras.

14:44

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on samasugune nagu Evelin Ilves kes propageerib teemat mis talle parasjagu meeldib. Kui teema ununeb siis muutuvad ka vaatepunktid. Kõik mis tema teeb on ainuõige ja teised on rumalad.Ja kõike seda proovib ta peita ajakirjaniku maski taha.Priit on liiga kaua ühes ametis olnud. Viimane aega seda muuta.

 
At 18:41, Blogger Priit Pullerits said...

Täna võtsin stardinumbri välja - 465. Ei, eksisin, ikkagi 649. Aga vahet pole. Ega see teie jaoks midagi muuda. Et miks? Sest number on ees leistangi küljes ja seda ei näe sõidu ajal kaasvõistlejaist mitte keegi. Kes vaatama hakkab, riskib ninuli kukkumisega.

Aga korraldajad valmistuvad suureks vihmaks. Koos numbriga anti mulle suur must tuliuus vihmavari. Öeldi, et kes ikka omal jalal ja õigel ajal numbrile järele tulevad, need saavad, teised mitte, sest ega kõigile jätku.

Nüüd saab homme hommikul näha tormijooksu tasuta vihmavarjude järele! Ei tea, kas peaks minema osalusvaatlust korraldama?

 
At 18:41, Anonymous Anonüümne said...

Kui Rein Taaramäe on nii kõva mees, miks ta ole siis suutnud korrektselt eesti keeles kirjutama õppida?

 
At 19:26, Anonymous Anonüümne said...

->14:58
Teie kommentaari lugedes on näha, et intelligentsimeeter hakkab vist teist tiiru tegema, eks see nende üliintelligentsete ning kultuursete indiviidide probleem ole.

Vähem intelligentsetel on ekslikult arusaam, et kui enam millegi kallal nokkida ei ole, siis ei hakata teise õigekirja ja kirjutamisstiili kallal norima.

P1

 
At 19:26, Anonymous Anonüümne said...

nad ebaõnnestuvad, me ebaõnnestume, ma ebaõnnestun, sa ebaõnnestud. See ongi siis see uuem eesti keel vä? Tolereerida tuleb vä? Ja pühaba on algamas jalgrattasõit, kuhu on sõitmas mitmed fännid.

 
At 20:13, Anonymous Anonüümne said...

19:26
"nad ebaõnnestuvad, me ebaõnnestume, ma ebaõnnestun, sa ebaõnnestud. See ongi siis see uuem eesti keel vä?"

Sõna "ebaõnnestuma" on olemas nii 1976. kui ka 2006. aasta ÕS-is.

"Nad suusahüppavad, me suusahüppame" jne. oleks uuem eesti keel. Tõsi, sellist pööramist käskis üks eesti keele õpetaja lastel teha 25 aastat tagasi ;-)

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

Kahtlemata on "ebaõnnestuma" nii ÕS-is kui ka keelekasutuses.

19:26 juhib õigesti tähelepanu sellele, et tegu ei ole agentne verbiga. Ütleme "katse (üritus, ..) ebaõnnestus". Kuid eesti keeles ei öelda, et inimene "ebaõnnestus". 20:13, your point fails.

 
At 21:05, Anonymous Anonüümne said...

Mõistsin kohe kuhu numbrijutuga sihitakse aga siiski sügasin tükk aega kukalt, et kuidas inimene ei suuda oma rattanumbrit meelde jätta. Lõpuks taipasin, et see on tõesti võimalik eriti kui teda on väljavalitud vihmavarjuhoidjaks.

Teeksin kah seda vihmavarjukino kaasa, kuid vihm ja sopp tekitavad mulle allergiat ning seetõttu pakun lahkelt minu kinnimakstud vihmavarju kellegile, kes selle esimesena jõuab välja võtta. Milleks mulle vihmavari, mina ju pole bossidele nii külje all, et pean neid vee ja soa eest varjama.

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

Blogi autor on reede õhtul vist juba lõbusas meeleolus ja lubab väikese irve lugejate aadressil.
465, 649 - vahet pole. Kirjutada lugu, mis toetab A-d, laidab B-d ja on neutraalne C suhtes? Palun! Või CBA, BAC - vahet pole!

 
At 23:37, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjanik võttis vihmavarju vastu. Kas enidselt leidub tegelasi, kelle arvates Pullerits on aus mees?

 
At 00:56, Anonymous Anonüümne said...

ÕS 2006: "eba+õnnestuma ▪. Läbirääkimised ebaõnnestusid. „Hamleti” lavastus ebaõnnestus. "
Serioosselt. "suusahüppasime" on selle kõrval kökimöki.

 
At 01:03, Anonymous Anonüümne said...

selle kõrval=inglise keele struktuuri hiiliva mutilatsiooni kõrval. Koos noorte reporterite "Võistlus on õhtul algamas"-stiilis asjadega.
P.S "mutilatsiooni" ÕSis pole? - tuleb, tuleb, koos nendega, kes ebaõnnestuvad.

 
At 01:24, Anonymous Anonüümne said...

Tõeline motivatsioonipomm! Taaramäe teeb kristalse selgusega selgeks, miks need kümned tuhanded luuseritest spordiharrastajad üritustel mitte kunagi - mitte kunagi! - võitjate hulka ei mahu. Raamat Rein Taaramäe õpetustega peaks olema iga spordiharrastaja piibliks. Tõlgituna kümnesse keelde saaks Taaramäe "Minu meetod" rahvusvaheliseks bestselleriks!

 
At 02:04, Anonymous Anonüümne said...

Muidugi on tore lugeda neid Rein Taaramäe hõiskeid ja teada saada, et Eestis maanteesõit järjest populaarsust kogub.

Samas - paralleelselt käib teise vastupidavusalae kunagise tipu dopinguasi. Kas tõesti keegi selle peale ei mõtle, et paar päeva enne oma suurt võitu oli ka Rein Taaramäe korralikult haige ? Kuidas sellistest haigustest nii kiirelt terveks ja uuesti tippvormi saadakse ?

 
At 02:49, Anonymous Anonüümne said...

"Kuidas sellistest haigustest nii kiirelt terveks ja uuesti tippvormi saadakse ?"

Selle kohta on 11. õpetus: Usu endasse ja Sul joppab alati!

 
At 09:59, Anonymous Anonüümne said...

priit!


kus on lubatud intervjuu kreeklasega ?

 
At 10:03, Anonymous Anonüümne said...

Kui Rein Taaramäe on nii kõva mees, miks ta ole siis suutnud korrektselt eesti keeles kirjutama õppida?

18:41
Selliseid kommentaare on naljakas lugeda, mingi suvaline anonüümne tüüp tuleb teise õigekirja kallal norima, kuigi ise eksib ka, kas siis lohakusest või kiirustamisest. Teiseks, mees on omal alal absoluutne tipp, mida on sul vastu panna peale anonüümselt kommenteerimise ja ilkumise? Vaja ikka leida midagi, mille kallal ilkuda. Natuke kentsakas tundub see.

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

vabandust !
artikkel leitud

 
At 10:21, Anonymous Anonüümne said...

Mingil põhjusel on FB lehekülg "Usume Andrus Veerpalu" kustutanud mõned päevad tagasi kogu seina, kõik sissekanded ja kommentaarid, alles on vaid lehe omaniku sissekanded. Mis siis nüüd lahti on? Seda, et vankumatu usk oleks kõikuma löönud, ju ometi ei saa olla.

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

SElles intervjuus pole sõnagi Veerplu dopingujuhtumist.

 
At 11:53, Blogger Priit Pullerits said...

10:47 ja teised ka - ega netis antagi parimat kraami tasuta ära, vähemalt mitte minu oma. Ostke leht, seal on kõik pikalt kirjas!

 
At 12:10, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge, sportinfo.ee -s käib äge kauplemine TRM numbritega, kus lubatakse mitte müüa number mingist kindlast stardigrupist.
Mul tekkis selline küsimus, et kas siis kui keegi (kes peaks startima tagumisest grupist)ostab numbri kelleltki (kellele on antud number I gruppi), saab see ostja startida siis eest poolt või määratakse talle ümberregistreerimisel ikka ausalt koht tagumisse gruppi?

P1

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

ma ei tea kust see "mitte" esimesse lausesse sattus, vabandust.

P1

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

Tore! Täna tuli jälle Postimees, mitte punapropaline Edasi. Väga tugeva sisuga lehe olete kokku pannud. Mida rohkem Priitu, seda vingem leht. Soovitan soojalt!

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin selle "parima kraami" läbi. Mõistan täiesti, et ei spordiküljele ega Arterisse ei saa taolist artiklit mahutada. Sellepärast ongi Postimees ahju- ja pliidiomanike sihtgrupi jaoks välja mõelnud veel ühe hästi tuld võtva lisalehe.

Pulleritsule tuleb au anda, et kuna taoline mees mööda Tartut ringi tuias, siis igati õige, et nööbist kinni ja intervjuu. Jutu pointile (mitte rassilised eripärad ei anna spordis eelist, vaid hoopis madal elatustase), võib vastu vaielda, aga usutavasti on seal oma tõetera sees. Juba Pulleritsu enda näide kinnitab seda. Samas - summa summaarum oli kogu intervjuu pettumust valmistavalt ümmargune. Taas leidis kinnitust, et mees, kes blogipidajana on tuntud kõva ärplejana, muutub diktofoni taga halliks hiirekeseks. Saime teada, et onu kreeklane on istunud samas bussis Bekelega ning püüab oma rahvust varjata võõra riigi kilejope alla. Samuti viitab ta vastustes pidevalt oma kolleegi järeldustele, aga mitte enda teadustööle. Rattaspordis nimetatakse sääraseid tüüpe veekandjateks, teaduses kohvitopsi ulatajateks. Mõistetav, igas tiimis peavad edukaks tegutsemiseks olema kõik rollid täidetud, aga paraku paneb see kreeklase tõsiseltvõetavusele kohe sildi külge.

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

Austatud 10:03
RT vastu ei ole minul midagi. Murelikuks teeb see, et temast tehakse "rahvuslikku uhkust" (tsitaat ERR Sport kommentaarist) ja peavoolumeedia nagu PM paistab esialgse vastuhakkamise järel ka sellele rongile hüppavat.
Madal kirjaoskus (või selle teadlik imiteerimine), pidev kaitseseisund (mis avaldub püüdes olukordade vähimaidki detaile oma kontrolli alla saada), madal frustratsiooni talumise tase (avaldub nn neljatäheliste sõnade sagedases tarvitamises kõnes ja probleemseid olukordi ühe hoobiga lahendada), orientatsioon võimu saavutamisele teiste üle, enese privilegeerituse tunne, sentimentaalsus ja superoptimism, nõrk kriitilise mõtlemise oskus..
Väga sarnane Pulleritsu loeteluga?
Ühes psühholoogide uurimuses leiti just need iseloomuomadused kõige iseloomulikumad olevat kriminaalidele-retsidivistidele!
RT on üliandekas. Tavalisel harrastajal, kelle andekus hoopis teisest klassist, ei ole mõistlik üritada "kõva meest" mängida. Litri panemised trennis või võistlusel jms päädivad kiiresti vigastuse, motivatsioonikao või terviserikkega. Seepärast ei tuleks RT põhimõtteid ka - eriti veel - rahvuslikuks eeskujuks seada. Usun, et meil on palju sportlasi, kes tegutsevad läbimõeldult, pika plaaniga. Neilt on tavaharrastajal rohkem õppida.

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

"Ostke leht, seal on kõik pikalt kirjas!"

Kui pole netti viitsitud isegi sisukokkuvõtet üles panna, siis põrsast kotis küll ma ostma ei hakka.

 
At 13:43, Anonymous Anonüümne said...

"Rattaspordis nimetatakse sääraseid tüüpe veekandjateks"

8) Tänu 12:28, refereeringu eest!

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

"Mingil põhjusel on FB lehekülg "Usume Andrus Veerpalu" kustutanud mõned päevad tagasi kogu seina"

ei on ikka kõik, üleval servas on valik, mida näidata: "seinaomanik" või "Everyone" - vaikimisi pakutakse (nüüd?) esimest varianti

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

vaidleksin 12.28 vastu. artikkel vaga hea. peamine - nn tu tippteadlased avaldagu oma kriitika teadusajakirjas, mitte argu tegelgu pr-ga tavainimeste seas.
tahaks lisaks kysida. kas av uskujad aktsepteerivad lopliku toena spordikohtu otsust

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

Kas AV uskujad aktsepteerivad lopliku toena spordikohtu otsust?

RT ütleb vist vastuse ära:

"Päris masendav, et mehed, kellele sa oled kindel ja siis üks päev tuleb uudis, et see mees kasutas keelatud aineid ja käis seda rada pidi. Ma võin öelda, et enamus minu iidoleid on kõik vahele jäänud. Ainuke mees, kes oli, on ja jääb puhtaks, on Jaan Kirsipuu," -- "Taaramäe: minu iidolitest on dopinguga vahele jäänud kümnest üheksa", ERR Sport, 14.09.2011, http://sport.err.ee/jalgrattasport/e3dfb846-3384-4b8e-9316-9e8f768dd682

Ehk siis, eestlane oli, on ja jääb puhtaks. Mõelgu ja otsustagu muu maailm mida tahab. Ja seda ütleb "rahvuslik uhkus", kellel on 70000+ järgijat..

Minu meelest eestlased hakkavad sarnanema juutidega, kelle Jumalast äravalitud rahva uskumus kõigil hästi teada. Või ma eksin?

 
At 14:30, Blogger Karli said...

Priit Pulleritsu sisukas intervjuus Yannis Pitsiladisega tuleb esile mitu aspekti, mida võib dopingutarvitamisel (ja üldse laiemalt) silmas pidada. Et YP oleks nüüd spordiarbitraazhi eest AV kaasuses otsuse ära teinud, seda loodetavasti ei oodanud keegi.

Esiteks, ilma reegliteta laguneb mistahes mikro- või makroühiskond koost. Raske vastu vaielda. Näiteks maksude mittemaksmise, kui reeglite mittejärgimise ehk valetamise ühe alaliigi, määr näitab pikaajalises perspektiivis, et kui suured on Kreeka, Läti, Eesti või Soome ühiskonna shansid “ellu jääda”. Vist võib ka väita, et mingi riigi maksude mittemaksmise määr peaks olema korrelatsioonis dopingu kasutamise levikuga selles samas ühiskonnas.

Teiseks, suletus versus avatus. Murdmaaspordi süsteemne viga tundub olevat selle suhteline suletus. Rahvuskoondised askeldavad sügaval metsade vahel või keskmäestikelaagrites omaette. Puudub ühislaagrite traditsioon. Me ei kuule, et eestlased ja sakslased harjutaksid koos, pigem vaadatakse üksteist eemalt ja arutletakse, et kuidas küll teised niisuguseid treeningkoormusi taluvad (Jaak Mae sakslasteteemalist aastatetagust intervjuud mäletate?). Koondistega seotud võtmepersonal on rahvuskaaslased, välismaalased on seniajani pigem eranditeks. Eemalt vaadates tundub, et umbusaldust on palju (soomlased kahtlustavad norralasi, eestlased sakslasi? jne.) Siis tekibki pinnas miljonidollarilistele küsimustele. Murdmaasuusatamises puudub rahvusvahelise klubiline “liikumine”, mis jahvataks inimesed laiali ja rohkem üksteise sotsiaalse kontrolli alla. Endale tundub, et jalgrattaspordi upitas suurest kriisist välja muuhulgas just see faktor, et tugevates Euroopa klubides on kasahhid, hispaanlased, hollandlased ja muud tegelased pidevas rahvusvahelises tsirkulatsioonis. Treeninglaagrid on rohkem ühised, puuduvad 25-liikmelised üherahvuselised (Tartu) teadlaste grupid, kes ainult rahvuskaaslasi teenindavad jne. Kui inimesed liiguvad, siis tekivad ka jutud ja tunnistajad (Lance Armstrongi klubikaaslaste näide). Muidugi on sellele seisukohale vastuväiteid, eriti hispaanlasi silmas pidades, aga räägin rohkem süsteemi tervikuna silmas pidades.

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

P.S 70000 järgijat on muidugi AV-l, mitte RT-l, aga see ei muuda ju asja.

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Klge Taaramäe kirjaoskuse kallal õiendajad, kui ma hakkaks teie ja Taaramäe tekste kõrvuti toimetama, siis pole üldse kindel, kus tekstides rohkem komi panna tuleb, teie või Taaramäe omades. Aga üks on kindel, Taaramäe tekst on sada korda huvitavam lugeda kui teie oma.
Võtke heaks, poisid:)

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Eemalt vaataja Karli sisukas kommentaar avab lugeja silmad. Tuleb välja, et põhjanaabrite koondise peatreener Magnar Dahlen on soomlane ja Tor Arne Hetland šveitslane. Justyna Kowalczyki suuskade eest hoolitsevad poolakad nimedega Mets ja Koidu ning Miša Lukertšenko ja Urmas Välbe on arusaadavalt 100% venelased. Täiesti uue sisu omandavad aga igasügisesed lumelaagrid. Tuleb välja, et Lembitu Kuuse uudislõigud Ramsau liustikelt on fiktsioon - tegelikult harjutavad seal ainult eestlased ning ülejäänud Ramsausse sõitnud koondised eelistavad treeningutele magamist. Ühtlasi langeb eesriie ka Taaramäe ettevalmistusperioodilt - kui blogist on jäänud mulje, et eestlane nühib Vahemere aaärsetel nõlvadel põhiliselt üksi, siis nüüd tuleb välja, et meie mehele pakuvad seltskonda kasahhid, hispaanlased, hollandlased ja muud tegelased.

PP võiks oma blogi tasuliseks muuta. Või vähemalt kommentaaride lugemise. Neid pärle, mis siit tuleb, mitte kusagilt mujalt ei leia.

 
At 18:15, Blogger Priit Pullerits said...

Suur aitäh heade sõnade eest, 12:17!

Mind tõeliselt hämmastab siin pahatahtlik suhtumine Rein Taaramäesse. Ma ei saa sellest mitte kuidagi aru. Millega ja kellele ta küll ette on jäänud?

Teiseks, ma ei saa sugugi aru, miks need elulised õppetunnid, mis kooruvad Taaramäe blogist - ja mis on kui kümme käsku neile, kes tahavad elus midagigi korda saata ja omadega hästi toime tulla -, on nii paljudele vastukarva, et neid võrdsustatakse suisa vaat et fašismi propageerimisega.

Kolmandaks, lisaks minu usutlusele Yannis Pitsiladisega pakub täna Õhtulehes kõva paugu Veerpalu dopinguteemal Andres Vaher, kes usutleb FISi medkomisjoni ühte juhti, kes ütleb, et sai Eestist seoses Veerpalu juhtumiga karme ja vihaseid ähvardusi. Nagu näha, aegamööda, aga kindlalt hakkab ESLi ehitatud sein Veerpalu kaasuse ümbert murenema. Siin link ÕLi loole: http://www.ohtuleht.ee/444001

 
At 18:47, Anonymous Anonüümne said...

15:20 on kahtlemata tippsuusatamise eluga hästi kursis ja kriitika on omast kohast õigustatud. Samas on Karli jutt loogiliselt kirjutatud ja mõjub usutavalt. Eriti kui arvestada totaalset vaikust, mis Eesti suusakoondise treenerite, arstide ja pikamaameeste osas praegu meedias valitseb. Lumeni ei ole palju aega, millalgi peab ju peatreenerilt küsima kuidas ettevalmistus läheb.

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Lereim on mitte "üks juhte", vaid legendaarne mees, dopinguvastase võitluse juhtiv kuju suusatamises.
Millega ähvardati?
Karli heidab ette, et eestlasi ja sakslasi ei ole näha koos treenimas.
Kuritegevus on ammu rahvusvahelistunud. Tõenäoliselt on siinsel dopingurühmal pikaajalised ärisidemed Venemaa ja endise NL dopinguäri kontrollivate rühmitustega. Mistõttu on loogiline, et sissekukkumisel Eestis pöörduti abi saamiseks mõne Krasnogorski vms rühmituse poole. Et lahendada jäärapäise norraka Lereimi probleem.

 
At 20:01, Blogger Karli said...

15:20

PP kommentaariumis on kombeks vastata ka anonüümsetele kirjutajatele. Mis siis ikka, järgime siin neid reegleid (muidu ma küll ei viitsiks).

Väitsin, et, rahvusvaheline murdmaasport on rahvuslikul pinnal suletud, mis võib soosida dopingu tarvitamist.

Üks minu argument, tsiteerin täpselt: koondistega seotud võtmepersonal on rahvuskaaslased, välismaalased on seniajani pigem eranditeks.

Teie kahenimeline vastuväide (Magnar Dahlen ja Tor Arne Hetland) on hea ja sisukas, aga väga lühike. Nimesid on juurde vaja, muidu räägimegi eranditest. Silmas pidades võimalikku dopingu tarvitamist kahtlen, et tublid määrdemehed kuuluvad võtmepersonali hulka.

Teine minu argument: murdmaasuusatamises puuduvad rahvusvahelised ühislaagrid. Teie vastuväide ühisest liustikuraja jagamisest ei ole veenev. Me oleme vist mõlemad piisavalt laagrites käinud ja teame, mida "ühislaager" tähendab - ühist elamist, ühist treenerit, ühist meditsiinilist abipersonali või vähemalt ühte-kahte nendest kolmest komponendist.

Kolmas minu argument: rattasport oma rahvustevahelises klubilises olemuses loob suurema eelduse, et dopingutarvitajad tulevad ajapikku ilmsiks. Teie vastuväide Rein Taaramäe näitena, kes mingi osa ajast harjutab üksinda, jäi mulle ebaselgeks.

Muus osas Teie jutule ei oska tähelepanu pöörata. Rohkem "ilukirjandus".

Tegelikult oleks mul väga hea meel, kui suudaksite veenvalt näidata, et tippsuusaspordis on rahvusteülene koostöö väga levinud ning üksteise umbusaldamist rahvuslikul pinnasel ei ole. Suusaringkondadest pärit asjatundliku inimesena peaksite sellega küll hakkama saama.

 
At 20:01, Blogger Karli said...

15:20

PP kommentaariumis on kombeks vastata ka anonüümsetele kirjutajatele. Mis siis ikka, järgime siin neid reegleid (muidu ma küll ei viitsiks).

Väitsin, et, rahvusvaheline murdmaasport on rahvuslikul pinnal suletud, mis võib soosida dopingu tarvitamist.

Üks minu argument, tsiteerin täpselt: koondistega seotud võtmepersonal on rahvuskaaslased, välismaalased on seniajani pigem eranditeks.

Teie kahenimeline vastuväide (Magnar Dahlen ja Tor Arne Hetland) on hea ja sisukas, aga väga lühike. Nimesid on juurde vaja, muidu räägimegi eranditest. Silmas pidades võimalikku dopingu tarvitamist kahtlen, et tublid määrdemehed kuuluvad võtmepersonali hulka.

Teine minu argument: murdmaasuusatamises puuduvad rahvusvahelised ühislaagrid. Teie vastuväide ühisest liustikuraja jagamisest ei ole veenev. Me oleme vist mõlemad piisavalt laagrites käinud ja teame, mida "ühislaager" tähendab - ühist elamist, ühist treenerit, ühist meditsiinilist abipersonali või vähemalt ühte-kahte nendest kolmest komponendist.

Kolmas minu argument: rattasport oma rahvustevahelises klubilises olemuses loob suurema eelduse, et dopingutarvitajad tulevad ajapikku ilmsiks. Teie vastuväide Rein Taaramäe näitena, kes mingi osa ajast harjutab üksinda, jäi mulle ebaselgeks.

Muus osas Teie jutule ei oska tähelepanu pöörata. Rohkem "ilukirjandus".

Tegelikult oleks mul väga hea meel, kui suudaksite veenvalt näidata, et tippsuusaspordis on rahvusteülene koostöö väga levinud ning üksteise umbusaldamist rahvuslikul pinnasel ei ole. Suusaringkondadest pärit asjatundliku inimesena peaksite sellega küll hakkama saama.

 
At 20:44, Anonymous Anonüümne said...

Eetika- ja õigusehuvilised lugejad võivad huvi tunda ka Jooksuportaalis ilmunu uudise vastu: "Alaliit ei saanud Stamina protesti selle hilinemise tõttu arutada " http://jooksuportaal.blogspot.com/2011/09/alaliit-ei-saanud-stamina-protesti.html

Ma ei ole küll mingi spetsialist, kuid tundub kahtlane, et väike protsessiõigusliku normi rikkumine (1 tund protesti esitamiseks!) ja case closed? Ja ei mingit apellatsioonivõimalust? Mistõttu tekib küsimus, kas reeglid, mida EKJL rakendab, on üldse õiglased. Eesti tsiviilõiguses teatavasti antakse hagi esitamiseks üldreeglina aega tervelt kümme aastat.

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

Vaata Priit, ma ei tea mis pagana militaarset eneseabi kursust sa tsiteerid, kuid tõsistele meestele on hoopis rohkem kasu siin viidatud 9 käsust.

Vaatasin postimees.ee peale ja märkasin seal, et Priidu palka aitab kinnimaksta Tondi lasketiir. Arvestades, et Priidu eduvalem lausa kutsub relvile ja võitlusele, siis seda nimetatakse varjatud reklaamiks ning hoiakute kujundamiseks. Lühidalt Priit teeb oma "õpetustega" lihtsalt pappi nagu ta tegi seda Kanepit verbaalselt pannes.

 
At 22:08, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits!

Mulle tuli fashismi mõte hommikul endale ka pähe ja katsun nõnda selgitada.

Kui Rein Taaramäe räägib väga sümpaatselt ja haaravalt, kuidas ta võidu kihutab ja mida selleks tegema peab, on see innustav ja suurepärane lugemine.

Kui Priit Pullerits teeb Rein Taaramäe jutust kokkuvõtte ja pakub tarkuseteri auditooriumile järgimiseks, paneb see õlgu kehitama.

Kui mõni valitsev erakond teeks Rein Taaramäe jutust kokkuvõtte ja näitaks inimestele, et nõnda tuleb käituda, siis see mõjuks fashistlikuna.

 
At 22:38, Anonymous Anonüümne said...

Rein Taaramäe on võõrsil leegionis teeniv sõdur. Sõdurilt ootakse oodatakse küll kõike seda, mis ülalolevas kümnes käsus kirjas, kuid ainult kindlates raamides. "Ära esita liigseid küsimusi!" (s.o. ära mõtle iseseivalt), "Ole halastamatu!" (vaenlaste, konkurentide, autsaiderite.. vastu). Loetelu võiks nende kahe käsuga täiendada. Viimases intervjuus RT, arutledes et üheksa kümnest tema iidolit on osutunud dopingutarvitajaks, kaldubki juba etteantud raame ohtlikult lähedalt kompima. RT ei küsi "miks?" ja piirdub absurdse mütoloogilise selgitusega, et eestlane oli, on ja jääb puhtaks. Ei ole välistatud, et RT hakkab sügavamalt mõtlema. Kui ta seda teeb, visatakse ta armutult masinavärgist välja.
Ülalolevatel kommentaatoritel on õigus: Pulleritsu sõnastatud käskudel on tajutav lähedus militaristliku kasvatusideoloogiaga. RT on noor mees, tema elukogemus piirdub väikese Lõuna-Eesti linnakese kitsavõitu oludega ja rahvusvahelise profirattakaruselli veel kitsama maailmaga. Sealt üldistamiseks on pind liiga pisuke.

 
At 08:32, Anonymous Anonüümne said...

Ma pakun, et tuntud külje alla ronija Hr Pullerits üritas omale Taaramäe ees, tulevikku silma pidades(siseinfo), sooja kohta luua, välja kukkus aga nii nagu alati....
Peaks küsima, mis Vader ise sellest kirjutisest arvab...

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Eks neid külje alla pugejaid ole praegu murdu 8)

 
At 17:26, Blogger Priit Pullerits said...

Kui on midagi öelda, astuge mulle ligi ja öelge otse, ärge ajage anonüümset mittemehelikku joga, mille looritate veel fašismivarjundiga. Minge jah ja öelge seda Taaramäele ka, et kuule, mees, su põhimõtteist on üks samm fašismini. Te olete ikka peast soojad! Mulle läks palju rohkem korda see, et tänase Tartu rattamaratoni lõpus astus mulle ligi üks rattamees ja tänas südamest nende kümne käsu väljanoppimise eest, kinnitades, et need on väärt õppetunnid igaühele, kes tahab elus hakkama saada. Aitäh!!! Mina usun ka neisse kümnesse käsusse ja proovin neid järgida, vot! Seepärast ma enamikku nelikürituse arvestuses võidangi, kuigi ei vanuseliselt, treenituselt ega võimekuselt ei peaks see nii olemka. Aga on. Mõelge, miks, ja tehke järeldused. Kui ise olete nõrgad, ei maksa teisi süüdistada, kui teistes on tahtejõudu ja sitkust. Sport - see on tahte triumf! Chew that!

 
At 18:03, Blogger Madis said...

Tundub, et Priit näris täna ise mingit kahtlast ainet, sest tulemus sellise (jutu järgi) kiire raja kohta kuidagi lahjavõitu.

Aga mis puutub sissekande kümmet õpetussõna, siis minu jaoks toimivad minu enda omad vägagi hästi. Mõned neist on sissekande omadega sarnased. Seega, iga uus on ammu unustatud vana. Hea, kui Priit on enda jaoks ka midagi positiivset leidnud. Aga vihma kardab ta vist ikka veel...
:-)

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

"jätke mu pereliikmed siit kommentaariumist välja." - äärmiselt asjakohane märkus.
Sobiks ülihästi ka ajakirjanduses rakendada, pigem küll oleks sobinud. AV-ga seoses, minevik, kahetsev kõneviis.

 
At 19:00, Anonymous Anonüümne said...

Ootamatult rohke kriitika on pannud blogipidaja kommentaatoreid lausa füüsiliselt ähvardama. Mistõttu neid julgeid ei leidugi, kes in face julgeks minna kobisema.. Printsiip nr 9 (vt ülal) ja kutu.

Mis ei tee vale atributsiooni siiski olematuks. Pulleritsu sünnipärane võimekus ongi vähemalt nii kõrgel, kui tema koht neliarvestuse edetabelis. (Või kõrgemalgi. Nooruses jäi potentsiaal realiseerimata.) Pullerits on ka üks süstemaatilisemalt ja pühendunumalt treenivaid harrastajaid. Kasutab koondise taseme nõuandjate abi. Sageli laenab endale tippmeeste varustuse.
Enne kui hakata tahtejõudu teistega võrdlema, tuleks kõigepealt võrrelda VO2-d, AVG ja MAX pulssi, teha selgeks mis võimete, trenni ja varustuse pealt keegi sõidab - ja alles siis hakata arutama kelle tahe on tugevam. Aga mis sest rääkida.. mees ju ei tunnista pulsomeetrit.

 
At 20:30, Anonymous Anonüümne said...

Täna oli Kristjan Port ERR-i stuudios: http://vikerraadio.err.ee/helid?main_id=1636851

 
At 20:59, Blogger Priit Pullerits said...

18:13 - mida te üritate vihjata seoses Veerpaluga? Olen kogu skandaali jälginud ja ei ole mitte kordagi märganud, et keegi (sh mina) oleks tema pereliikmed mängu toonud, neid kuidagigi puudutanud. V.a üks kord, kui Mart Kadastik minu mälu järgi küsis naise ja pere kohta - aga too intervjuu ei olnud ka põrmugi dopinguskandaalist, seal ei olnud sellest sõnagi. Väga suure pieteeditundega on Veerpalu pere osas ringi käidud.

Madis, ma tegin väga hea tulemuse. Homme näitan faktide põhjal. Neutraalsete ja kõnekate faktide põhjal. Praegu ei hakka siit teiste meeste emotsiooni pealt midagi kellegagi õiendama ega miskit tõestama. 19:00 - seda sama ütlen ka teile.

Aga muidu kõvadele meestele ja Taaramäed fašismipõhimõtete edendamises süüdistajaile - minge Taaramäe blogisse ja öelge seda talle seal ka, aga kui olete ikka kõvad mehed, siis nii palju võiks teil mehe vastu austust olla, et panete oma arvamusele ees- ja perekonnanime alla. Neid, kes midagi otse julgevad öelda, on kuradi vähe - pole ime, kui argus on maad võtnud, et siis Taaramäe mehised põhimõtted vastukarva käivad. Näiteks mina kohtasin täna Emeri Leppa, kes tegi väga kõva sõidu, aeg alla kolme tunni - tubli, Emeri, fantastiline tulemus! -, aga sellegipoolest ütlesin talle otse silmast silma, et mind Veerpalu asja käsitlemise eest materdades pani ta puusse ja võlgneb selle eest mulle vabanduse. Jutt konkreetne ja selge, mida siin karta on - ega me lööma hakka. Aga kel on miskit kobiseda, ärge niisama õiendagu, vaid võtku näiteks Madisest eeskuju - pilt ja nimi ilusasti olemas. Vot nii! Good night!

Homme vaatame, kes ületas ennast ja kes tegi oma võimetega võrreldes hea sõidu ja kes ei suutnud end ületada ja niisama ärplema tikub.

 
At 21:35, Anonymous Anonüümne said...

Palun Priit too vähemalt ükski näide, kus siin on RT-d keegi fašismiga seostanud. Kui sa seda ei suuda, siis oled demagoog ja vassija. Pese nüüd ennast sellest saastast puhtaks!

Vaatasin tulemusi. Pole paha.

Kahjuks pean tunnistama, et kommenteerijad on blogiautoril mõistuse ja IQ korralikult sõlme keeranud ja seetõttu meenutavad blogipidaja viimased sõnavõtud tugevalt mulle Bel Kaufmani "Allakäigutrepist üles". Vahepeal tundus, et Priidust saab veel asja, kuid nüüd loksus see lootus hägusesse tulevikku.

 
At 22:16, Anonymous Anonüümne said...

aga nüüd, poisid-mehed, kõik tervitst kontrollima. "Prostata-spetsiifiline antigeen (PSA) on aine, mida toodab vaid eesnäärmekude ja millel on oluline roll spermatosoididele sobiva
keskkonna loomisel seemnevedelikus. Osa PSAst satub siiski ka verre ning
seda on võimalik seal mõõta. Terve eesnäärme puhul on PSA tase seotud
eesnäärme suurusega. Paralleelselt eesnäärme suurenemisega kasvab
ka PSA tase veres. Ülimalt väärtuslikuks teeb PSA testi aga asjaolu, et eesnäärmekasvaja rakkudest vabaneb verre mitmeid kordi rohkem PSAd kui tervest eesnäärmekoest. Seetõttu saab PSA testi edukalt kasutada eesnäärmevähi varaseks diagnoosimiseks.
Siiski pole ka PSA test päris ideaalne. Kasvaja kõrval võib PSA taset kergitada ka eesnäärmepõletik, vähemal määral ka hiljutine seemnepurse, eesnäärmemassaaž, aga ka näiteks pikem jalgrattasõit. Oluline on teada, et PSA taseme tõus veres ei tähenda alati, et mehel on vähk. Kasvaja tõenäosus on suur, kui PSA tase on väga kõrge (>20 ng/ml). Kui tase on vaid mõõdukalt tõusnud, tuleb alati arvesse võtta teisi võimalikke PSA tõusu põhjustavaid haiguseid või tegureid. Enamasti on põhjuseks ikkagi
eesnäärme healoomuline suurenemine või eesnäärmepõletik."
jalgrattaharrastaja naine

 
At 00:24, Anonymous Anonüümne said...

Suitsetajale kaotada 18+ min!...?
Tasub see vaev ikka end?
terv
ja päikest

Peip

 
At 01:44, Anonymous Anonüümne said...

pistoriuse ja muude händikäp meeste jaoks oleks PP tänane tulemus kordaminek. aga muidu läks nigu ikka. mugavustrennidega harjunud mees ei kestnud. lõpus sõideti aina mööda ja mööda.

 
At 08:36, Blogger Priit Pullerits said...

Ja see on kõik, 21:35, mis te suudate - nurga tagant anonüümsena möliseda? Mölin on see teil, ei enamat. Puhas mölin. Hea meelega teeks teile diliidi, aga las teised ka näevad, milliseid teisi halvustavaid tüüpe siin ringi liigub. Ma ei tea, kas te olete tattninast poisike või kes, aga ausa nimega mees te küll ei ole. Kui on midagi öelda, siis tulge ja öelge oma nimega, niiviisi umbluu ja anonüümikuna klähvida pole mingi mehelik tegu. Lugege ka Taaramäe soovitusi iseseisvaks ja mehiseks eluks!

Peip, see, et ma kaotasin suitsetajale 18 minutit, ei tähenda, et suitsetamine on tervislik ja aitab tulemusi paremaks teha.
Päikest sulle kah!

 
At 08:52, Anonymous Anonüümne said...

Mina ei saa aru, kas Priit esineb siin praegu endana või teeb ägedat pulli. No tõesti ei saa aru, kas tema viimase jutu peale peaks naerma või ahastama.

 
At 09:19, Anonymous Anonüümne said...

Suitsetajale 18+ minutiga kaotada on puhas püstitatud eesmärgi lati maha ajamise kolin. Kolin on see, ei enamat. Puhas kolin. Hea meelega ei kirjutaks seda kommentaari üldse, aga las teised ka näevad, milliseid ebaõnnestujaid siin ringi liigub.

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

"Nurga tagant anonüümsena möliseda"

Hästi öeldud.

 

Postita kommentaar

<< Esileht