neljapäev, september 15, 2011

Pullerits: Kes tuleb seada võistlustel põlu alla?

Enne kui põhikired lõkkele löön, üks väike tähelepanek soojenduseks, mis saabus eile usaldusväärseid kanaleid pidi. Nimelt: kuidas püstitada rahvaspordis müstilisi osavõturekordeid? Aga nii:

"Inimesed on inimesed. Kui annab midagi reeglitest erinevalt välja mõelda, siis seda kindlasti ka tehakse. Näiteks tekitas tänavusel Tallinna maratonil Tallinki kinkekaart korraliku osalejate buumi. Vembutajad sidusid enda jooksususside paeltesse kaks-kolm ajavõtukiipi. Nii pole küll ilus teha, aga tehti ikka. Kaardi said kätte... ja DSQ samuti."

Kas selline ongi tallinlaste mentaliteet? Et kus midagi veidigi tasuta saab, siis selle nimel lendavad eetika ja ausus pea ees aknast välja? Selliste tegelastega ühes kambas küll joosta ei taha. Ja mul on tagantjärele topeltheameel, et ma sel pealinna eetiliselt devalveeruda lastud üritusel juba kaks või lausa kolm aastat kaasa pole teinud.
***
Aga see ei tähenda, et ka Klubi Tartu Maraton üritustel poleks arenguruumi. On küll. Vaat, milline stseen jäi mul silma eelmisel pühapäeval rattamaratoni ühistreeningu finišialas Elvas ja millise ettepaneku tegemisele ma sealt jõudsin.

Ühistreeningu mitmed lõpetanud - eriti arvukalt olid esindatud Haanja rattaklubi mehed, nii et kindlasti võivad nemad juhtunu autentsust kinnitada - istusid asfalteeritud finišiala ääristavatel puupinkidel ja puhusid juttu. Seal istus teiste seas ka üks sportliku väljanägemisega täiesti professionaalses rattaspordiriietuses lühikese heleda patsiga neiu, vanuses umbes 20-25 - aga tema ei ajanud juttu. Tema kasutas oma suud muuks otstarbeks. Mis te arvate, milleks? Te ei oska seda eluilmaski pakkuda? Siis ütlen teile: ta kiskus suitsu.

See vaatepilt, uskuge mind, oli uskumatult ebardlik. Ma võin aru saada inimestest, kes alkoholi tarvitavad - kui neil on iseenda ja teistega nii tüütu, halb ja igav, et muidu end paremini tunda ei sa, kui kilk peas - no mis siis ikka. Aga suitsetamine - see on ju täiesti mõttetu tegevus. Ja spordivõistlusel, ja liiati noore naisterahva "esituses", on see eriti kohatu.

Siit minu ettepanek, ja olgu lisatud, et Klubi Tartu Maraton juht Indrek Kelk toetab seda igati: Klubi Tartu Maraton üritused on edaspidi stardi- ja finišialas ning kogu võistlusraja pikkuses suitsuvabad! Ehk suitsetamine Klubi Tartu Maraton üritustel on taunitud ja keelatud. (Jah, te saate õigesti aru: Indrek Kelk toetab seda.) Seda pole ju palju palutud? Normaalsetes riikides on suitsetajad välja löödud pea igalt poolt, nii töö- kui söögikohtadest, seega pole siin mingitki diskrimineerimist, kui tõrjuda neid ka spordivõistlustelt. Sest sport ja suitsetamine ei käi kokku - kogu lugu.

Head konkurendid ja kaasvõistlejad, näidakem kodanikujulgust! Kui näete pühapäeval Tartu rattamaratonil kedagi suitsu kiskumas, siis tehke talle viisakalt märkus - nii nagu küsija suu peale, pole viisakas ka keelaja suu peale lüüa -, et suitsetamine spordiüritusel on kohatu ning muudab puhta õhu, mida teised on tulnud vabasse loodusesse nautima, saastatuks. Liiati, nagu olen kuulnud, pole sekundaarne suitsetamine ehk teiste suitsuhaisu sissehingamine sugugi vähem kahjulik kui otsene suitsetamine. Lühidalt, et jälle ei tuleks süüdistused, et pealkirjas püstitatud küsimus on vastuseta: suitsetajad põlu alla!
***
Aga see pole veel kõik. Mul on veel üks ettepanek. Teeme rattamaratonil nii, et keegi tühjaks imetud geelipakke ja batoonide ümbriseid rajale ei loobi, v.a toitlustusalas. Proovisin pühapäevasel sõidul järele: kui oled geelipakist oma energiaannuse kätte saanud, ei ole sugugi raske pakk tagasi taskusse toppida. Läksin rajale nelja Dexali geeliga, tarbisin ära kaks ja finišialas näitasin Peip Reedile need kaks tühja pakki ette. Reedi kinnitas, et ka tema oli oma tühjad pakid finišisse toonud ja seal prügikasti visanud. Kindlasti võib ta kinnitada ka seda, et see ei olnud raske.
***
Ja kellele poleemikat ikka veel väheks jääb, võib lugeda minu laupäevast kirjutist, kus lahkan Evelin Ilvese esimest viit viltukiskunud aastat ja jagan talle soovitusi, mida võiks ette võtta, et järgmised viis tuleksid rahvale vastuvõetavamad. Sellest sai viimasel ajal üks enim vastukaja tekitanud kirjutisi mitte ainult minult, vaid ilmselt kogu Postimehes. Toimetusse tuli kõnesid, kus inimesed ei pidanud paljuks mulle selle eest südamest tänu väljendada. Ja ma ütlen teile täiesti rahulikult, et olles rääkinud viimastel päevadel inimestega, kes Evelin Ilvest kaua ja lähedalt teavad, siis võin oma kirjutatu pärast olla absoluutselt rahulik: ma ei ole kellelegi liiga ega ülekohut teinud, pigem olen olnud liiga vaoshoitud ja siidikinnastes. Ütlen vaid üht: meil on Kadriorus tõsine probleem.
******
Saguaro kaktus, Tucson Mountain District, Saguaro National Park, Arizona. 3. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kes veel arvab, et sport ja suits käivad kokku? Kui enamik Tartu rattamaratonil osalejad enne starti suitsu teeksid, mattuksid soojenduseks palgatud tantsutüdrukud samasuguse suitsu sisse, nagu see Calgary Stampedersi jalgpallimeeskonna cheerleader. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 2: Noor suitsetaja. Foto autor: Meelis Tomson, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Kuidas teile meeldivad suitsetavad naised? Foto autor: Arno Saar, Õhtuleht/Scanpix

42 Kommentaarid:

At 09:11, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei saa üldse aru miks on vaja mingeid diile sõlmida, et geelipakke maha ei visataks mujal kui teenindusalas.
Inimesed, see on ju täiesti elementaarne!
Missugused debiilikud need on kes seda prahti spordivõistlustel suvalises kohas rajale viskavad??

 
At 09:26, Anonymous Anonüümne said...

Mees kes hüppab ühes blogiartiklis nigu ilvese eest põgenev jänes ühelt teemalt teisele näeb loomulikult ilveses probleemi. Kas tõesti on asi nii hull, et enam ei suuda ajakirjanikuhärra pikemalt ühel teemal püsida ja keegi suur ja kole annab koguaeg talle piitsa. Pildivalik on kah nagu õudukast väljaimetud.

 
At 09:57, Anonymous Anonüümne said...

natukene ülekohtune on sügisjooksu süüdistada. Kes kohal oli, võis veenduda, et tegelik rahvahulk vastas siiski väidetule

 
At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

Nägin Tallinna sügisjooksul ise naist, kes oli endale mõlema jala külge kiibi kinnitanud, number oli 10km oma. Ei viitsinud meelde jätta, muidu saaks aktiivset tegelast lausa nime ja näoga tutvustada. Sügisjooksu 10km rada oli igatahes üle mõistuse ülerahvastatud, kes ei trüginud, see normaalset aega ei saanud, see nn jooksurõõmgi kahanes üsna väikseks, sest pidi kogu raja ulatuses hoolega vaatama, et jalgu sõna otseses mõttes ära ei tallutaks.

Kaks ettepanekut korraldajatele. Esiteks, mõelge ikka hoolega järele, kas 14 000 osalejat 10km stardis on normaalne? Rahvaspordiüritusel peaks igaüks saama kella ja konkurentide vastu joosta, sügisjooks oli selles osas suur pettumus.
Teiseks: prügikastid!!! Paigutage raja äärde prügikaste, pange prügikaste stardialasse. Õppige prügimajandust Tartu maratonisarja korraldajatelt kui ise ei taipa, kui palju prügi tekitavad 17 000 osalejat (ja nende saatjad). Kempsud!!! Draamateatri vastas oli 5 (!) kempsu, saba lookles ei tea kuhu (tahaks lausa teada, mida küll mõtles see inimene, kes otsustas, et 14 000 startija kohta on viis kempsu täpselt paras). Riietusruumide juures oli samuti liiga vähe kempse. Ei tule ette, näiteks Tartu JM-l oleks keegi kempsusabas seisnud.

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

Suitsetamine on - kui Tallinnas tänavapilti vaadata - Eestis tõusteel. Silmatorkavalt palju on suitsetajate seas naisi, sh noori naisi.
Miks noored naised suitsetavad? Põhjus ei ole tõenäoliselt selles, et suitsetamine on pop, vaid noored on stressis.
Tallinna SEB Sügisjooksul jagati suitsureklaami.

 
At 11:07, Anonymous Anonüümne said...

Suitsud ahju!

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

Prügiprobleemi aitaks parandada lisaviitade olemasolu rajal - näiteks teate" toidupunkt 500m" asemel võiks olla "toidupunkt ja prügiala 500m". Isegi see, kes ei soovi joogiks/söögiks peatuda, saab trajektoori valida prahi prügikasti viskamiseks - eeldusel , et piisavalt suur prügikast (mitte kitsa suuga kott) on mõlemil pool teeservas.

Tunnistan ausalt, et pühapäeval mina oma kahte tühja geelipakki finišisse ei toonud ja miks olekski pidanud? Joogipunktis oli prügikast olemas ja sokutasin sinna.
Eelmist Priidu kirjutust lugedes aga aksepteerin tema lahendust, sest nagu kõik aru said, sõitis ta punase piiril "silmamunade peal" ja siis läbi udu pisikest kasti teeservas ei näe ... ;-)

Pühapäevaks kõigile nael kummi!

Mart

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Mõned aastad tagasi nägin Tartu Maratonil huvitavat pilti. Kuskil raja keskosas oli üks mees suusad jalast võtnud ja lumme torganud. Ise istus nende kõrval lumes ja suits oli suus. Ju oli laskumistel värske õhk kopsud liiga puhtaks tõmmanud. :)

 
At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

Võib-olla on mul mäluprobleemid, aga neid Tallinki kinkekaarte on ka varem sügisjooksul jaqatud, mitte ei olnud see tänavu esimest korda. Pealgegi on need täiesti mõttetud suurte piirangutega "kingitused" nagu tasuta jagataval nännil ikka kombeks. Pole neid kunagi kasutanud. Omaltpoolt jagan üht huvitavat vaatepilti maratonirajalt. Teisel maratoniringil olid ka geelipakid juba laudadele pandud ja millegipärast rabasid neid enim just startinud poolmaratoonarid. Kas 3 km-ga juba jaks otsakorral või jälle see "kingituse" efekt.

 
At 11:41, Blogger Pärtel said...

"a mul on tagantjärele topeltheameel, et ma sel pealinna eetiliselt devalveeruda lastud üritusel juba kaks või lausa kolm aastat kaasa pole teinud."

Priit, Sa ei pea demagoogilisi vabandusi otsima, kui enam joosta ei viitsi. Selle loogika järgi peaksid loobuma ka rattasõidust, kui keegi pühapäeval geeliümbrise metsa alla viskab. Tegelikult oli Tallinnas vähemalt pikematel distantsidel väga lahe atmosfäär ja suurepärane korraldus. Natuke kahju, et oled pühendunud vaid "mugavusalale", kui Su enda terminoloogiat tarvitada. Kui nii edasi läheb, näeme talvel Su peas memme rätti...

Ikka sõbralikult tervitades, P.

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

"olid ka geelipakid juba laudadele pandud ja millegipärast rabasid neid enim just startinud poolmaratoonarid."

Järgmine kord suitsupakid laudadele! 8)

 
At 11:55, Anonymous Anonüümne said...

Käed eemale suitsetajatest!
Meid ju niigi vähe spordiüritustel :)!
terv
Peip

 
At 11:58, Blogger Priit Pullerits said...

Ja sina ka, Peip!?! Tohoh tonti! Püstitan siin kohe selle peale isikliku loosungi: Peip Reedi suitsust priiks! Teeme ära, eks!

 
At 12:02, Anonymous Anonüümne said...

Ei tule ette, näiteks Tartu JM-l oleks keegi kempsusabas seisnud.

Vaata, Tartu JM-l saab tulenevalt asukohast alati põõsasse minna, aga Aaviksoo sammas on selleks vist liiga läbipaistev.
Aga eks korraldajad ka õpivad, minu meelest kipub Tallinna jooks Eesti rahvaspordisündmudeks nr üks saama vaatamata PP väidetele, et kui sind TM protokollis ei ole, siis pole sind olemas.

ain

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

Kui sa värske õhu saastumise pärast muretsed, siis tuleb ära keelata ka autode, ATVde ja tsiklite sõitmine rajal, sest need toodavad kordades rohkem saastet. Sinu arvates on suitsetamine mõttetu, teise inimese arvates aga mõttetu selline sinu kombel trenni rühmamine, sest tervisespordi raamidest on see ammu väljunud. Aga suitsetamine on ikka inimese vaba valik - muidugi ei pea seda teiste nina all tegema. Aga kui keegi seda sinust mõni meeter eemal teeb, siis ei juhtu sinuga küll midagi. Mina olen ka TRMi ajal suitsu teinud. Ja ei ole erilist vahet, kas seda teen mina või mõni naisterahvas. Sellise ettepanekuga kaldud sa pigem sellisesse hüsteeriasse, mille õhutamist sa mõnele teisele grupile vägagi pahaks paned.
Hindrek

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

Peip - ma on olen su selja taga, kui sind lööma tullakse.
barutoson

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

Priit tee mind ka suitsuvabaks.
baruto

 
At 12:26, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, Baruto, sind päästis mu blogi sissekandesse sattumast - meenutame Palu TPd! - vaid asjaolu, et olid see, kes juhtis tähelepanu, et mul on sadul liiga madalal ja käskisid teistel selle reguleerimiseks kempsupeatuse teha metsa all. Mul oli su kohta juba lause peaaegu valmis, aga siis kustutasin selle ära - häid abimehi ju avalikult ei kolgita. Nüüd, kui asja ise üles tunnistasid, ei jää tõesti muud üle, kui teha loosung: Baruto Haanja rattaklubist suitsust priiks! Teeme ära, eks!

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Need maratonidel suitsetajad on tõsised klounid küll.
Üleüldse tundub paljudel suitsetamine rohkem poosetamise või niisama ajasisustamise tegevus olevat. On näha, et tõmmatakse mingit eriti lahjat kraami ning tõsise suitsuvajadusega seda põhjenda küll ei saa.
Kui aga pühapäeval juhtub keegi minu tervist oma suitsuga stardialas, rajal või finishialas rikkuma, siis on tüli majas.

P1 (endine suitsetaja)

 
At 12:43, Blogger dr Holden said...

Jooksin ka mina pühapäeval sellel "pealinna eetiliselt devalveeruda lastud üritusel" ja sain Meriväljal rajaäärse pealtvaataja käest pahvaku suitsu näkku. Egas see meeldiv olnud.

Aga tean ise mitmeid üsna tõsiseid spordimehi, kes ilma ei saa. Äkki Priit võtab nad kõik oma programmi alla? :))

 
At 12:52, Blogger barutoson said...

Super!
Tehke jah.
B-to

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

Kõige uskumatum seik suitsetajaga seoses leidis aset Otepääl mingi 5-6 aastat tagasi talvel spordilaagris olles. Mingi keskealine mees sõitis!!! staadioni tõusust üles (Kunimägi) ja mehel oli suits ees. Selle asemel, et puhast värsket õhku hingata, tõmbas ta hoopiski suitsu. No see oli nii uskumatu vaatepilt, et ma räägin seda juttu ka oma lastelastele.

Suitsetamisest veel. Noored on tõesti kuidagi palju suitsetama hakanud. Näiteks omas seltskonnas (7-8) inimest, ei suitseta 2 poissi (mõlemad suusatajad). Ülejäänud kimuvad suitsu ja osad panevad ka huuletubakat. Huuletubakas on ka väga popp noorte seas. Kahjuks.

white

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

Ain: "Tartu JM-l saab tulenevalt asukohast alati põõsasse minna". No ma ei tea, mehed võib olla leiavad Tehvandi staadionilt või Elva spordikeskusest mõne piisavalt mugava põõsa, naistel see nüüd nii lihtne ei ole. Ise lahendasin Tallinna jooksu stardiala viie-kempsu-probleemi ühe vanalinna lahke baari abil. Lähedalasuvad kohvikud on nö Tallinna "põõsad".
11:00

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

"Nicotine triggers the brain to release stored fat and increases the metabolism to burn calories faster."

Ehk siis see mees tarvitas dopingut.

 
At 19:30, Anonymous Anonüümne said...

Hindrek 12:05 - ah siis sina oledki üks nendest, kes kujutab ette, et sinult paar meetrit eemal vastikut suitsuhaisu ei ole?? See punt ühesõnaga, kes uste ees kimub ja kõigile närvidele käib, kel haistmismeel rikkumata?!

 
At 20:09, Anonymous Anonüümne said...

Suitsumehed (ja naised) on vähemus, nagu homodki. Vähemusi tuleb kaitsta ja vähemalt niikaua kui neist saab enamus.

 
At 23:47, Anonymous Anonüümne said...

20.09

Väga ei teagi...võib olla, kui alaealised välja arvata siis jah, aga täiskasvanute seas võib suht 50:60 olla.

Ja kui oma sõjaväe aegu meenutan, siis, kui mehed tulid söömast, läks suitsule 75% võitlejatest. Jube.

 
At 00:03, Anonymous Anonüümne said...

Öhtust!
Kui lugupeetud ajakirjanik kellegi ikka sihikule vötab, siis tulistab seni kui laskemoon otsas vöi kahur kinni kiilub...tänane tv3 uudislöik viis vist "vanameistri" endast välja ja pühapäevane rattasöit ei pruugi sujudagi nii ladusalt...
...suitsetajad-suitsetajad....igaühe vaba valik, üks on kindel- risti saab igaüks kunagi endale hauale...ja tött öeldes egas usu et see maanteel rattaga söitki nii tervislik ole, veel enam möne tuules kiirustades. Sedant nüüd jah ja eks see kasvatuse värk ole, et peaks ikka endale aru andma mis millega kokku sobib....teatrisse spordidressis keegi lähe ju. Nii vöiks varjulisema koha otsida kui häda nii suur.
Edukat rattasöitu pühapäevaks. Maamees

 
At 06:59, Anonymous Anonüümne said...

"...suitsetajad-suitsetajad....igaühe vaba valik..." - no ei ole ju. Mitmetes kohtades on nii, et enne uksest väljumist peab kopsud õhku täis tõmbama ja siis hinge kinni hoidma, kuni suitsupilvest läbi saad. Või ei saa maja sel küljel asuvaid aknaidki lahti teha - rõve suitsuhais igal pool. KUSJUURES neist mõneski on suitsuruum täiesti olemas, aga näe suitsetaja ka ei taha TEISTE tossu hingata.

 
At 09:48, Anonymous Anonüümne said...

Suitsu kimumise jutt on pseudoteema nagu kasvõi kütusemüüjate marginaalid mille eest nii mõnigi äraostetud limukas sõstrasilmadega pea ees tulle sööstab.

Milleks raisata oma energiat pseudojuttudele? Räägime asjast. Sport, milles siin blogis aktiivselt räägitakse on toonuse hoidmise abivahend. Toonust on meil vaja, et Eestis olla võimul.

Suits on aseaine, kui füüsis nõrk ja vaja toonust tõsta. Kütus on aga meile hädavajalik ringisebimiseks ja spordivõistlustel osalemiseks, et tõsta toonust ja valitseda seda maad kus elame. See on lähtepunkt. Ja sellest lähtepunktist vaadatuna on oluline, et inimesed suudaksid maad valitseda, mitte aga see, et võimult hüljatakse omad selle järgi, kas ta tossab või ei tossa.

Tossamine vähendab keskmist eluiga, kuid ei takista titetegu. Suure toonusega inimesed on aga kõvad titemeistrid. Vähemalt 2 last ikka suudavad nad valmis treida nagu nt käesoleva blogiautor. Kahjuks rohkemaks ei jätku ka tal seda toonust, et tagada kohaliku maa valitsemine oma järeltulijatega nii nagu seda suutsid tema ja meie esivanemad.

Milles on vahe? Eelkõige on vahe laua taga mökutavas elustiilis, mis ei lase kehal palehigis tööd rabada. Just palehigis töö paneb aga inimese mõtte liikuma, et lapsed aitavad seda töövaeva vähendada. Vot siin ongi iva. Selleks, et maakad võimult ärasaada, tuleb nad panna tegema istuvat tööd.

Selleks, et nad kiiremini kõngeks ja sisserändajatele võimukoridorid vabastaks tuleb nad panna suitsu ja narkotsi kimuma ning nende läbi oma eluiga vähendama. Tagamaks, et maakatel puuduks ka minimaalne 2-3 lapseline järelkasv, tuleb nad võõrutada tervisespordist kasvõi manipuleeritult kõrgete kütusehindadega ning tekitada arvamus, et sport on ainult tippsport ja ärapanemine ning võitlus esikümne kohtade eest dopingu hinnaga ning lihtsalt liikumiserõõm äsjasel rekordsuurusega rahvaspordiüritusel on naeruvääristamist väärt nagu seda teeb siinse blogi pidaja.

Vot siin on probleem. Ja PP vaatab nagu alati demagoogiliselt probleemidest mööda. MOTT

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

Tallinna Maraton&Sügisjooks on Baltikumi suurim spordiüritus, pisikesest Eestist ei räägi me ammu enam mitte. 42 km ja 21 km osalejate arv üksi teeb temast Eesti suurima jooksuvõistluse. Mastaabid on liiga suured, et kõrvale vaadata. Maratonil on AIMS-i regaalid küljes, jällegi liiga kõrge koteering eiramiseks. Priit, tule Tallinna. Oled ju eelkõige jooksumees, kõige vähem aga maastikurattaga jändaja.

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

Suitsetamist võib käsitleda kui dopingu manustamist kuna nikotiin ergutab ja stimuleerib närve. Sissesuitsetatav ving muidugi kahjustab hingamisteid ja -elundeid.

Ise olen suitsumees olnud, nüüd panen mokatubakat. Mokatubakas on win-win värk. Saan kaifi, saan dopingulaksu ja ei kahjusta hingamisteid :)

 
At 11:03, Anonymous Anonüümne said...

mokatubakas tekitab suulimaskesta vähki. Väga piinarikas lõpp.

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Põhjus- suitsetamine on teadupärast ju doping. (Allikas: Postimees.ee)

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

Lugesin minagi Pulleritsu artiklit naine24-s. Väga hea ja põhjalik töö. Ainult üks samm jäi tegemata: küsida kuidas suhtuda mehesse, kes sellise naise peale läks? Aga nii on ju ebaviisakas küsida. Ja pullerits kui gentleman seda ei tee. (Intelligentne lugeja võib seda ise küsida.)

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

Kõige hullem on kui mingi debiilikust treener või pealtvaataja võistluse ajal raja ääres suitsetab. Pole just kõige meeldivam niigi hapnikuvõlas olles veel mingit sõna otseses mõttes paska endale sisse hingata.

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

Keda kõrvaliste isikute suitsetamine häirib, on ikka ise väga nõrgad

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

"Keda kõrvaliste isikute suitsetamine häirib, on ikka ise väga nõrgad"

Teie loogika järgi on inimene keda häirib kõrvaliste isikute peksm ise väga nõrk?

Kusjuures olen märkusi teinud spordivõistlustel suitsetajatele, kuid ega nad aru ei saa, eneserahuldamine on esmatähtis ja teistega arvestamist lihtsalt ei eksisteeri nende jaoks. Sõltlane on sõltlane ja oma sõltuvuse kaitseks on ta nõus kõike tegema või ütlema! Lepivad nad ju isegi halva tervise, nigela füüsisega, pideva haisemisega ja kehva väljanägemisega.

 
At 19:55, Anonymous NIpiTiri said...

@15:44

Et siis on väga okei kui sinu kõrval häälekalt ja mõnuga peeru lasta. Ja nii mitu korda järjest.

Ise oled nõrk, kui ei meeldi ja väikes s*tahaisu välja ei kannata.

Seejuures on peeretamine täiesti LOOMULIK tegevus, suisa paratamatu - suitsetamine ei ole ..

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

te ei kujuta ette, kui palju kuluks tervishoiule vähem raha , kui suitsetamise mõjud kaoks. Noorena jaa on jutt lai, aga kopsu- või veresoontekliinikus 5-60 selt on teine plaat masinas. Suitsetamine EI OLE igaühe enda asi. Me ei situ avalikult, sest see on rõve ja haiseb, täpselt sama näen suitsetamises , ikka ilgelt rõve hais ja terviserikkumine ja imikuikka kuuluva imemisrahulduse üleval hoidmine

 
At 09:17, Anonymous Anonüümne said...

http://jree.ee/media/photos/37/thumbnails/normal_rattamrt_210.jpg

 
At 22:12, Blogger Peeter said...

Ise osalemata väita, et Tallinna Maraton kehvemalt korraldatud oli, kui Klubi Tartu Maraton üritused? Julgeks risti vastupidist väita.

 

Postita kommentaar

<< Esileht